Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Rome: open source of free beer ?

Uitzending do 18:00 ** July 28th, 2016 by wim.webgang **

Op zoek naar
Arduino in Rome
- het bekende microcontroller bord voor experimenten, onderwijs, enz, geboren in Rome, lijkt er onvindbaar te worden.
- Enkel nog in Amerika? Waarom we in Europa afscheid moeten nemen van Arduino
- de geboorte van Genuino.

Een beetje onenigheid dus in de gelederen van Arduino. Het lijkt dat het grootste deel van de oprichters het platform open willen houden. De hardwarefabrikant waar ze eerste mee samenwerkten, registreerde (zonder hun medeweten?) de naam Arduino. Hij zou grote ambitie hebben met het uitbouwen van een bedrijf dat arduino’s maakt en verkoopt.
De overige oprichters, stroming Massimo Banzi, die bewust gekozen hadden voor productie in Italië, vinden de openheid belangrijker, vinden dat er meer fabrikanten mogen/zouden moeten zijn. Zij registreerden de naam Arduino in de VS, maar zaten door het confict met de Itialiaanse fabrikant met een probleem in Europa.
En juridische procedures kunnen lang duren. Daarom registreerden ze voor Europa een nieuwe naam: Genuino. Al hun projecten lopen in Europa nu onder die naam, dezelfde starter kit die vroeger Arduino droeg, zal nu dus Genuino vermelden.
http://www.open-electronics.org/maker-faire-bay-area-2015-interview-with-massimo-banzi-genuino-and-the-future-of-arduino/
https://www.arduino.cc/

In de rand van een conferentie in Rome snel even op zoek naar een “Arduino” kan dus een probleem worden…

In juli gingen in Rome een paar IT-gerelateerde conferenties door:
Curry on :
- een nieuwe non-profit conferentie die probeert om de academische wereld in gesprek te brengen met de industrie.
- ze introduceren daarvoor een nieuw concept dat voor een aantal lezingen wordt toegepast: schaakkloklezingen.

Chess-timer talks are our unusual solution to making tech conferences a more interactive, more fun, and better place for learning and discussions.

Speakers who choose to give a chess-timer talk are allowed 20 minutes of solo speaking time, and 20 minutes of discussion time. A Curry On representative operates a chess-timer during the presentation, switching between solo + discussion time budgets. When an audience member interrupts the talk to ask a question, for example, we switch the timer to deduct from discussion time.

http://www.curry-on.org/2016/

ECOOP 2016
- European Conference on Object-Oriented Programming gaat door voor de 30 e keer.
(Dit is de conferentie waar Curry On zijn wagentje aan vasthaakte dit jaar)

http://2016.ecoop.org/


Dan maar bier in Rome?

Italiaanse Trappist
- Er is best interessant bier te vinden in Italië, maar echt warm word je als Belg natuurlijk iets ten zuiden van Rome, op een terrasje met een Italiaanse Trappist.

http://cosiddetto.be/blog/detail/de-nieuwste-trappist-wordt-gebrouwen-in-rome

Lift ^ | Lift v | Comments Off

e-garet * Wie verdient aan pokemon?

i-nieuws 6 na 6 ** July 28th, 2016 by wim.webgang **

e-cigaret (c) WebGange-garet
Een e-cigaret of electronische sigaret probeert zonder tabak, teer en nicotine het gevoel van een cigaret op een onschadelijke manier te benaderen. Wetenschappelijk onderzoek heeft nu bevestigd wat al vermoed werd: helemaal onschadelijk is het niet. De stoffen in de vloeistof en het proces dat gebruikt worden om het roken te immiteren zijn niet zo onschuldig. Wetenschappers onthullen in een artikel in Environmental Science and technology wat voor schadelijke chemicaliën vrijkomen bij de “e-cigarette”. De vloeistoffen om de e-cigaret te vullen bevatten bv propyleen oxide, een mogelijk kankerverwekkende stof, en en irritant voor de ademwegen.
De stoffen die worden gegenereerd door de verdamping, bevatten 31 chemische componenten, stellen ze. Stoffen in de uitstoot worden uitgedrukt in nanogram toxische stof per milligram van verdampte vloeistof. De metingen geven waarden aan van tientallen tot duizenden nanogram. De meting van schadelijke stoffen neemt opvallend toe bij herhaaldelijk gebruik van de e-cigaret; ze wordt dus schadelijker. Bovendien is er geen reglementering de de fabrikanten verplicht om te vertellen wat je allemaal inademt met de e-cigaret, althans toch in de VS. De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft zijn kwalificatie van roken uitgebreid tot de e-cigaretten.
Bovendien voorzien ze een methode om nieuwe producten van de cigarettenindustrie mee op te nemen in de wetgeving, zodat die niet telkens aangepast moet worden.

http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.est.6b01741
https://s3.amazonaws.com/public-inspection.federalregister.gov/2016-10685.pdf

Wie verdient aan pokemon?

Het bedrijf dat pokemon oorspronkelijk maakte, waarschuwde dat de huidige rage niet betekent dat zij veel winst maken. De uitvoering daarvan is immers uitbesteed aan een ander bedrijf.

Ondertussen maakte apple wel bekend dat zijn cijfers erg goed zijn. Ze waren voorheen ook al heel erg enthousiast over de zoveelste download van de pokemon app. En de verkoop van iPhones zakt verder in, dus het geld komt elders vandaan.

Skyllyn, een bedrijf dat een helm maakte met “Augmented Reality” wordt waarschijnlijk stopgezet. Vijftig werknemers verliezen dan hun job. Rekeningen van leveranciers blijven openstaan, en wat met de vele voorafbetalingen gebeurt voor bestelde Skylly helmen is nog onduidelijk.

Volgens de site, die nog online is, heeft de helm achteraan in eengebouwde breedhoeklens, en wordt het beeld getoond op de binnenkant van het windscherm. De site aanvaardt echter geen bestellingen meer.

Vorige week maandag, 18 juli, werd duidelijk dat er iets aan de hand was; Martin Fichter meldde zich als nieuwe CEO. Hij kondigde aan dat er gewerkt wordt aan het wegwerken van de achterstand van levering.

De oprichter, Marcus Weller, werd daarmee blijkbaar aan de kant geschoven. Er was ook sprake van een overname door een Chinees bedrijf, en van ruzie tussen aandeelhouders.

Doe het zelf artikel:
Bestbetaalde managers besturen slechtspresterende bedrijven.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

WegGang

Uitzending do 18:00, i-nieuws 6 na 6 ** July 21st, 2016 by wim.webgang **

Een feestdag zonder WebGang op donderdag 21/7/2016.
We hebben afgesproken met het programma voor ons, dus hopelijk kan u / hebt u kunnen genieten van een extra lange uitzending van het Amusementsbedrijf.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

luie fix

Uitzending do 18:00 ** July 14th, 2016 by wim.webgang **

Onderweg naar vakantie (of naar de 14 juillet party vanavond?), goed voor het vervangen van onze falende apparatuur.
bv een computer die bij het opstarten ergens in blijft hangen.

Een paar luie truken:
- kijk eerst naar foutmeldingen of logs. Ik zie een foutmelding ivm het bestandssysteem. Ah, een archief, iets dat op een andere server staat en hier gemount wordt…
- omzeil het probleem, bv probleem met 1 gebruiker? Maak een andere gebruiker aan, al is het maar om te vergelijken…
- configuratieprobleem in /etc/… geidentificeerd? Even een hekje ervoor om de lijn niet te laten gebruiken door het systeem. De lijn blijft staan en kan nadien aangepast en/of geactiveerd worden.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Moordende politierobot * Beveiligingsrobotjes

i-nieuws 6 na 6 ** July 14th, 2016 by wim.webgang **

Moordende politierobot

Een politierobot in de VS heeft een zelfmoordaanslag gepleegd op een dolle schutter die bij een betoging tegen politiegeweld zelf 5 agenten doodschoot.

Als een misdadiger geëxecuteerd wordt verlegt dit de grenzen van de rechtsstaat, en er is in de VS wel wat discussie over. Normaal moet geprobeerd worden de dader voor de rechter te brengen, en die zal de straf bepalen. Maar daarbij wordt de dader ook gehoord, wat nu niet meer kan.

De gebruikte robot is een militaire ontwikkeling, en zelfs daar wordt de robot beschouwd als een middel om mensenlevens te redden, niet om ze te beëindigen. In dit geval in Dallas werd een springlading bevestigd op de arm van de robot, en die werd tot bij de schutter gereden om de lading daar tot ontploffen te brengen.

De politie verklaarde geen enkele andere mogelijkheid te zien (“zonder eigen levens in gevaar te brengen”?).

Is het de bedoeling dat politiediensten militaire technologie aanschaffen en op deze manier inzetten? Beslist de politie in dit geval dat de schutter die zich verborgen heeft en zich met geweervuur weert, ook effectief de dader is van de 5 moorden, zonder tussenkomst van een rechtbank, of zonder diepgaand onderzoek? Of stel dat er nog een andere persoon aanwezig was, een gijzelaar, waarvan de politie niets wist, maar die door een menselijke waarnemer wel herkend zou worden?

We kennen het gebruik van robots eerder van het ontmijnen van bommen, niet van het tot ontploffing brengen ervan. Het zou ook wel eens anderen – denk terreurorganisaties – op verkeerde ideeën kunnen brengen.

In andere gevallen, bv bij een gijzeling, zou zo’n robot kunnen zorgen voor een rookwolk, traangaswolk, of andere afleidingsmaneuvres of manieren om de schutter van waarnemingsvermogen of bewustzijn te ontnemen. Maar doden?
En de volgende vraag is natuurlijk wanneer drones zullen ingezet worden op deze manier?

Het is trouwens niet zeker dat de robot zelf is omgekomen bij de explosie. Misschien heeft hij alleen het pakketje afgeleverd, en zich uit de voeten gemaakt voor de ontploffing.


Beveiligingsrobotjes

Dan maar de passieve manier van gebruiken, als beveiligingsrobot bv. Een shoppingcenter in de VS gebruikt robotjes om rond te flaneren en hun ogen en oren open te houden. Ze zijn bv afgesteld op het herkennen van het geluid van brekend glas. Behalve een microfoon hebben ze ook infraroodcamera’s.
Om ze er niet uit te doen zien als bewakingrobots hebben ze wat truukjes om hen de robot-clowns van het shoppingcentre te maken. Robot clowns dus wel. Dat ondervonden de ouders van een peuter toen die een mep kreeg van de robot, die daarna gewoon over de gevallen peuter zijn weg vervolgde, en er zelfs op trapte. De peuter moet blijkbaar onder de radar gebleven zijn.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Linux desktop gebruik

Uitzending do 18:00 ** July 7th, 2016 by wim.webgang **

Hoewel we zelf al meer dan 10 jaar op een vanzelfsprekende manier Linux gebruiken als desktopsysteem of op onze laptop, netbook, of smartphone, komen er toch dikwijls vragen van niet-gebruikers over hoeveel Linux gebruikt wordt.

Omdat we niet bezig zijn met marktaandeel, verkoopscijfers, winst, of andere statistiekjes, kunnen we daar meestal niet op antwoorden. Wij zijn immers bezig op een creatieve manier verder te bouwen op- en in- de open source en free software wereld aan onze eigen projecten (zie bv laatst onze Arduino uitzendingen).

Af en toe duikt er wel eens een cijfer op, en dit is er ééntje:
https://www.w3counter.com/globalstats.php?year=2016&month=6

Java EE bedreigd?

http://arstechnica.com/information-technology/2016/07/how-oracles-business-as-usual-is-threatening-to-kill-java/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Java tackle * Plasma * 340 miljard * Mac malware * OPNsense * NST 32 bit geschiedenis

i-nieuws 6 na 6 ** July 7th, 2016 by wim.webgang **

Java tackle

Oracle heeft java serieus getackeld. De serverversie van java, Java Enterprise Edition of Java EE, lijkt niet genoeg geld op te brengen voor Oracle. In ieder geval heeft Oracle geen middelen meer gewijd aan de ontwikkeling van Java EE. Oracle kreeg Java in handen toen het Sun overnam. Sun was toen een noodlijdend serverplatform, dat een aantal sterke open source poten had. Het probleem zit mogelijk bij de juridische strijd tussen Oracle en Google.

Plasma

Het KDE project heeft officieel KDE Plasma 5.7 uitgebracht. KDE is vooral bekend van hun desktop op Linux. In deze nieuwe 5.7 uitgave valt de nieuwe volumeregeling op. Er kan een volume ingesteld worden per programma. Bovendien kan je met klikken en slepen het geluid van één programma naar het andere sturen.
In de kalender is terug een agenda overzicht aanwezig.
Wie de nieuwe KDE Plasma 5.7 zo snel mogelijk wil gebruiken, kan terecht bij KDE Neon, een distributie gebouwd op een Ubuntu basis, maar met de laatste KDE als desktop erbovenop. KDE Neon 5.7 bestaat alleen voor x86_64 systemen. De gebruikers van de vorige “user edition” van Neon kunnen gewoon upgraden vanuit hun systeem.

Ook distributies met KDE en een “rolling release” zullen als eerste de nieuwe desktop beschikbaar hebben, zoals bv opensuse Tumbleweed, dat nu aan 5.6.4 zit. In de gewone opensuse Leap 42.1 wordt momenteel KDE 5.5.5 gebruikt.

De nieuwe KDE Plasma 5.7 op Qt 5.7 zou betere ondersteuning bieden voor kiosk toepassingen, en een beter geïntegreerde Wayland window manager hebben.

https://dot.kde.org/2016/06/17/kde-plasma-57-beta


340 miljard

340 miljard is wat jaarlijks verloren gaat door computernetwerk beveiligingsproblemen. De oorzaken kunnen zowel menselijke fouten zijn, als technische problemen, defecten, of computeraanvallen. Het cijfer werd vrijgegeven door het Europees parlement. De cijfers werden opgesteld door de in Griekenland gevestigde afdeling voor cybersecurity ENISA. Enisa roept ook op om van oktober Europese Cyber Security maand te maken. Iedere week komt een ander onderwerp aan bod: banken, persoonlijke veiligheid van zwakke groepen als kinderen, beveiligingsopleiding en mobiele malware.
Ondertussen is er een wet goedgekeurd die Europese bedrijven verplicht melding te maken van ernstige internetaanvallen en datadiefstal.

https://www.enisa.europa.eu/news/enisa-news/getting-ready-for-the-european-cyber-security-month-ecsm

Mac malware

Er is een malware opgedoken die zich richt op gebruikers van Apple Mac computers. Het programma werd op het internet aangeboden als een bestandsconvertor, om bestanden om te zetten van één formaat naar een ander. De software komt niet uit de officie app store van Apple, en wordt door Gatekeeper ook niet doorgelaten als niet-erkende app. Wie die instellingen verzet (heeft) naar software installeren van overal, kan het programma wel afhalen.
Eens de software gedownload en geïnstalleerd, doet ze echter niet wat beloofd wordt. In plaats daarvan installeert het allerlei hulpprogramma’s om de computer op afstand over te kunnen nemen.
De aanvaller krijgt volledige controle over de mac, en kan bv de camera aktiveren, e-mail adressen en bestanden van de mac halen, de mac inschakelen in een botnet, enz.
Eerder dit jaar was er al een vals bittorrent programma in omloop.


OPNsense

Opensense (geschreven als OPN-sense) heeft verdergewerkt aan zijn firewall en router software, en ze hebben een preview van hun OPNsense 16.7 klaar. De .7 verwijst waarschijnlijk naar de maand, want hun vorig systeem heette 16.1 en is ongeveer een half jaar geleden verschenen. Ze zijn er vooral trots op dat hun documentatie is uitgebreid, naast de vele verbeteringen aan de software.
OPNsense is een unix-achtig systeem, gebaseerd op FreeBSD. Het is Open Source met een iets andere licentie dan Linux. Het bouwt voort op pfSense en mOnOwall, een project dat er vorig jaar na 12 jaar mee ophield.
OPNsense kan gedownload worden om te installeren op een standaard pc om die als router-firewall te gebruiken. Die staat tussen de internetverbinding en je computerapparatuur, waardoor je de toegang kan beveiligen en selectief kan openen voor de diensten die nodig zijn. Hij geeft de lokale computers een ip-adres en maakt het mogelijk een VPN verbinding te maken over het internet.
Een Nederlands bedrijf brengt hardware uit met OPNsense, die bovendien een open source BIOS heeft.

NST 32 bit geschiedenis
De software Network Security Toolkit laat de 32 bit versie achter zich, en brengt zijn versie NST 24-7977 enkel nog uit voor 64 bit. Het is een systeem dat gebaseerd is op de Linux distributie Fedora 24, en dient voor analyse van de veiligheid op het netwerk. Het kan op DVD of usb-stick geinstalleerd worden, waarna je daarvan kan opstarten, en een hele gereedschapskist analyseprogramma’s ter beschikking hebt.

Vorige week kwam Linux Mint 18 uit, en ook Slackware Linux 14.2. Slackware is een van de oudste Linux distributies ter wereld, die bovendien ook nog afgeleiden kent. Zo is er ook vorige week Zenwalk Linux 8.0 uitgekomen, gebaseerd op Slackware, en met standaard de Xfce desktop. En dan kwam nog Skolelinux Jessie uit, een Debian distributie gericht op gebruik in scholen. Er zijn heel wat dingen vooraf geconfigureerd en er is een mooie KDE desktop aanwezig. Eens de server is geïnstalleerd, kunnen de gebruikerspc’s hun Linux afhalen van die server en zo installeren over het netwerk. Ook oudere computers kunnen nog als thin clients meedraaien, wat het een budgetvriendelijk systeem maakt. Behalve KDE Plasma zijn ook Gnome, LXDE, MATE en XFCE te kiezen als desktopomgeving. Het systeem wordt ondermeer gebruikt in Graz (Oostenrijk), een sportschool in Tenero (Zwitserland), en in Solingen, een mooi stadje in de buurt van Düsseldorf (Duitsland). Skolelinux kreeg zijn naam omdat het opgestart werd in 2001 in Noorwegen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off