Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

24/4: One Laptop Per Child (OLPC): de software

Uitzending do 18:00 ** April 24th, 2008 by wim.webgang **

Hoewel we graag een echte OLPC in handen zouden krijgen, waren we toch al verheugd om het systeem van de OLPC te kunnen testen. Gevonden op een DVD bij een Duits Linux Magazine tussen alfa versies van Fedora, OpenSuse en Mandriva: “XO”.

Het systeem draait van de DVD, dus zonder installeren ontdekken we een “kinderlijk” eenvoudige interface die toegang geeft tot bv browser, puzzel, muziek, programmeer programma’s, allen aangepast aan en/of geïntegreerd in de XO interface; bv steeds de keuze om je werk te delen met de computers in je buurt.
Vooral de interface van het muziekprogramma bekoorde ons; klikken en slepen om instrumenten op te stellen en te voorzien van een patroon dat gespeeld wordt, zonder 1 noot te kennen of te zien.

http://laptop.org/
nieuws
in wikipedia
in het onderwijs
Ter vervanging van Lydia gastpresentatie: BJ.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Opleiding met videospelletje * Java helemaal open source * Afgeremd internet in Canada * Afgeremd internet in de VS

i-nieuws 6 na 6 ** April 24th, 2008 by wim.webgang **

24/04/2008


Opleiding met videospelletje

De geheime dienst van de VS gaat zijn spionnen opleiden met computerspelletjes. Er werden drie korte computerspelen ontwikkeld: “Rapid Onset”, “Vital Passage” en “Sudden Thrust”. Het zijn geen schietspelletjes maar eerder trainingen voor strategisch denken in kritische situaties. Het is dan ook bedoeld voor de analysten van de dienst. Er zit humor in, maar ook intellectuele uitdaging en leerstof.
Medewerkers van Wired hadden de kans om de spelletjes te proberen. Het kortste duurt 90 minuten, het langste 3 uur.
Niet alleen de geheime dienst, maar ook het leger gebruikt computersspelletjes voor training, onder meer voor hun “ondervragingspersoneel”.(link Wired)

Java helemaal open source

Sun staat op het punt Java helemaal open source te maken. Ze waren er al langer mee bezig, sinds 2006, maar het is een proces dat tijd nodig had, omdat niet alle code in Java van Sun zelf was. Voor alle code die van elders kwam, bv aangekocht was, moest een oplossing bedacht worden. Dat kon zijn de voorwaarden over die code opnieuw onderhandelen, of de stukken programma eruit te halen en te vervangen door andere, vrije programmeercode. Een van de laatste te nemen hordes is de Java sound engine.
Het gevolg van het volledig open source worden van Java is dat Linux distributies Java kunnen meeleveren van bij het begin. Java wordt veel gebruikt op Linux, maar moet bij niet-commerciele distributies apart geinstalleerd worden. De licentie van de software, die de verspreidingsvoorwaarden beschrijft, kwam niet overeen met die van Linux.
Sun hoopt zo snel mogelijk de OpenJDK te zien opnemen in Linux distro’s als OpenSuse, Ubuntu, Fedora enz.

 
Afgeremd internet in Canada

In Canada ontkennen de internetproviders dat ze doelgericht bepaalde soorten internetverkeer vertragen. Maar een studie door internetgebruikers bracht aan het licht dat bepaalde providers systematisch peer-to-peer verkeer vertragen.
Het onderzoek gebeurde door een meetprogramma te maken en dat met een kleine groep gebruikers uit te testen. Daarna werd het op veel grotere schaal als plugin voor Azureus verspreid onder vrijwilligers die mee wilden testen.
In Canada was het vooral Cogeco dat ontmaskerd werd, nadat vroeger al Bell Canada door de mand viel. Ze installeerden systemen om in te grijpen op het internetverkeer, maar stelden hun klanten er niet van op de hoogte. Omdat ook kleinene onafhankelijke internetproviders hun verbinding via Bell Canada maken, kwamen er verontwaardigde reakties omdat ook die partners niet op de hoogte waren gebracht.Interessant zijn ook de andere gegevens van de meting. Die vind je hier, en ze bevatten ook heel wat gegevens over Europese internetproviders, waaronder Frankrijk, Duitsland, Nederland en Belgie

Afgeremd internet in de VS

Ook in de VS zorgde het “beheren” van het internetverkeer voor controverse. Daar was het Comcast dat kritiek kreeg. Er werd zelfs een onderzoek geopend door de FCC, het controle-orgaan van de overheid.
Comcast verdedigde zich door te beweren dat ze enkel ingrepen in het internetverkeer als er “opstopping” was op het netwerk. Dan werden peer-to-peer diensten vertraagd om de rest van het verkeer vlot te krijgen volgens de provider.
Een verantwoordelijke van de FCC heeft verklaard dat Comcast ook het verkeer “regelde” als er helemaal geen digitale files waren.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

17/4: spam Captcha! Dolphin TV over MySql en Sun. Ubuntu

Uitzending do 18:00 ** April 20th, 2008 by wim.webgang **

- spam: de Turing test doorbroken. Captcha!
- Een parodie op MySql-Sun van de Dolphin TV, 5 jaar vissen achter een overname en voor de integratie zingen ze in het *** en drinken ze een borrel. (vallend glas).
- CSS naked: de rest van de lijst of toch bijna.
- weer een embargo overschreden: de nieuwe Ubuntu komt er aan met install parties (Herck-de-Stad) en gebruikersgetuigenissen bij IndyMedia.
Ter vervanging van Lydia gastpresentatie: BJ.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Spam loopt los * VS verzamelt DNA * Meer monitoring in de VS * Sun en MySql * Nieuwe Linux Kernel

i-nieuws 6 na 6 ** April 17th, 2008 by wim.webgang **

17/04/2008

Spam loopt los
Volgens een onderzoek van Sophos zou zo’n goeie 92 procent van alle e-mail wereldwijd spam zijn. Het onderzoek beslaat de maanden januari, februari en maart.
Daarbij zouden er over heel de wereld iedere dag meer dan 23.000 webpagina’s gemaakt worden die met die spam te maken hebben.

Viruspagina’s groeien dus met meer dan 900 per uur of meer dan 15 per minuut.

VS verzamelt DNA

De VS wil zijn achterstand op het Verenigd Koninkrijk inhalen en gaat systematisch DNA verzamelen van iedereen die ooit gearresteerd wordt. Ook als die daarna vrijgelaten- en niet verder vervolgd wordt, komen zijn gegevens in de DNA databank terecht. Ze hebben ook een naam voor die databank: CODIS.

Meer monitoring in de VS

VS-senator Joe Biden roept op om meer p2p internetverkeer te monitoren. Hij wil dat er uit belastingsgeld voor “1 bilion dollar” besteed wordt aan computerprogramma’s om het internetverkeer tussen mensen te onderzoeken. Niet dat die programma’s nog ontwikkeld moeten worden. Hij gaf een lezing waarbij hij vertelde over het gebruik door allerlei politiediensten, waarmee die een goed idee krijgen over wat voor illegale inhoud over internet uitgewisseld wordt door welke gebruikers. Hij ging niet in op de technische kwestie zoals de vraag of het gebeurde op basis van IP adres. De software is er en werkt, maar er is geld nodig om meer mensen in middelen vrij te maken om ze op grote schaal te gebruiken in de VS.

Sun en MySql

MySql, of eigenlijk dus Sun, dat onlangs MySql overnam, kondigde deze week dinsdag de nieuwe versie van de MySql databanksoftware aan, versie 5.1. Er zitten nieuwe mogelijkheden in als het plannen van taken in de database zelf in plaats van via het besturingssysteem met “cron”. Er is ook gewerkt aan de “replication”, waarbij nu op een efficientere manier de data gesynchroniseerd kan worden tussen verschillende servers. Deze versie wordt nog steeds uitgebracht in verschillende vormen, waaronder die voor de bedrijfswereld en 1 als GPL software, die te downloaden en te gebruiken is als “vrije software”.

Er zijn 3 versies; 1 voor bedrijven, met ingebouwde monitoring tools en supportcontract, 1 ingebouwd in toepassingen, en GPL.
Sun nam begin dit jaar MySql AB over, en dat riep gemengde gevoelens op. MySql is zowat de meestgebruikte database voor webtoepassingen van het “LAMP” type, zoals vele webfora, blogs, cms’en enz. Er wordt nog steeds gevreesd dat Sun de open source toepassing te veel naar zijn hand zou zetten. Bovendien was ook Oracle genteresseerd in MySql, en zij verworven vroeger al “innodb”, een veelgebruikte database engine voor MySql.
(Sun nam MySql over, en deed daar 5 jaar over, daarna zongen ze samen een liedje …)

Nieuwe Linux Kernel

Op kernel.org verscheen vandaag een nieuwe Linux kernel versie, 2.6.25. Er zijn Amerikaanse en Europese mirror sites om die af te halen. In februari werden nog de versies 2.2 en versie 2.4 bijgewerkt, en de site bevat verder een heel kernel-archief. Coordinator van de LInux kernel is Linus Torvalds. De kernel is maar een klein deel van de hele software die in Linux distributies verpakt zit, maar het is wel de kern van het besturingssysteem.

Om de “Linux” verwarring wat tegen te gaan: in OpenOffice.org of Firefox op Windows zit geen Linux ;-)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Overschakelen (op andere stoelen?)

Uitzending do 18:00 ** April 10th, 2008 by wim.webgang **
 • overschakelen op andere strategie: Yahoo wil zich zomaar niet laten samenvoegen met MS, vindt het bedrag te laag, onderhandelt met andere (media)-bedrijven, en komt tot de ontdekking dat Murdoch’s News Corporation van twee walletjes eet (aan tafel met MS). Wat zouden de monopolie-toezichters daar trouwen van vinden: “NewsCopr-Yahoo-MS”? Maar misschien heeft Yahoo nog iets achter de hand met de nieuwe “flickr video” site?
 • Moet EU overschakelen?
  Heide Rühle van de Duitse groenen vraagt zich af of de Europese commissie nu Microsoft moet weren voor aankopen van software, gezien de veroordeling, een situatie die beschreven is in “article 93 of the financial rules (..been convicted …. been guilty ..)”: een veroordeeld bedrijf mag niet meer meedingen. Het antwoord wordt binnen 6 weken verwacht. Haar website: http://www.heide-ruehle.de/heide/fe/
 • Overschakelen in september
  9000 PC’s in Zwitserse scholen die de voorbije tijd op dual boot Windows / Linux draaiden, zullen vanaf het volgende schooljaar (sept 2008) nieuw geïnstalleerd worden met alleen Linux. Er is gekozen voor de Ubuntu distributie. De leerlingen zullen daarmee meer gelijke kansen krijgen, en kunnen thuis eenvoudig en zonder aankoopkosten dezelfde software gebruiken.
 • Overschakelen voor democratie
  In Brazilië worden de stemcomputers overgeschakeld op GNU/Linux. Ondermeer omdat de wet er bepaalt dat de verkiezingsverrichtingen moeten gecontroleerd kunnen worden. Met de gesloten software van vroegere systemen (o.a. Win CE) is dat niet mogelijk, dus de juiste werking kan niet gegarandeerd worden.
 • Overgeschakeld
  naar het volgende programma … sorry maar net geen tijd meer gehad voor beloofde; de duizenden websites lange lijst waren deelnemers aan de css-naked day. Niets met onkuise sites te maken, alleen de “Cascading Style Sheets” werden uitgetrokken. Wat overblijft is een site zonder al de vergevingskenmerken. De meeste sites zitten al terug in de kleren. Als je je afvraagt hoe dat eruit ziet, zonder css, denk aan een site uit de beginperiode van het internet. Soms vind je nog wel zo’n vorm in online handleidingen of documentatie van software die in die tijd ontstaan is.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

De prijs van Yahoo * Nieuwe apparatuur besmet * Paypal exclusief

i-nieuws 6 na 6 ** April 10th, 2008 by wim.webgang **

10/04/2008


De prijs van Yahoo

Nadat Microsoft liet weten Yahoo te willen opkopen, en veel meer voor een aandeel bood dan de beursprijs op dat moment, hield Yahoo het been stijf. Ze stelden ronduit dat MS het bedrijf niet op waarde schatte. Maar het is moeilijk af te leiden of Yahoo meent een onafhankelijke toekomst te hebben, of ze de prijs willen opdrijven, of misschien zelfs hopen op een bod van een andere kant.

Het werkt in ieder geval op de zenuwen van Steve Ballmer, grote baas van MS. Hij gooide daarbij niet met stoelen, maar wel me een “open brief”. Die was gericht aan de raad van bestuur van Yahoo. Daarin werd nog eens aangedrongen op een fusie, maar de toon wordt ook iets dreigender: als er niet binnen de drie weken een overeenkomst is, zullen ze een andere weg bewandelen waarbij het bedrag naar beneden zal gaan:

“Die aktie zal een ongewenste invloed hebben op de waarde van jullie bedrijf vanuit ons perspectief”.
De totale waarde van het bod van MS zou 40 miljard dollar bedragen betaald in een combinatie van cash en MS aandelen.
Er wordt ook duidelijk gedreigd naar de directieleden dat het zou kunnen dat na de volgende algemene vergadering een andere directie wordt aangesteld. Daarvoor zou MS dan genoeg aandeelhouders voor moeten kunnen inschakelen.

Er zijn sinds het eerste aanbod van MS al maanden overgegaan, en Ballmer stelt dat de markten negatief evolueren en dat Yahoo ondertussen minder waard wordt. Maar Yahoo aandeelhouders houden ook rekening met een mogelijk ingrijpen van de overheid wegens een te grote concentratie in het nieuwe fusiebedrijf. Microsoft had eerder al problemen met overtreding van d monopoliewetgeving.


Nieuwe appartuur al besmet

Een usb/floppy drive key die optioneel onderdeel uitmaakt van een serverinstallatie bleek bij levering bij de klant al besmet te zijn. De besmetting met een windows virus moet bij de productie van de key gebeurd zijn. De besmetting bestaat uit “W32.Fakerecy” of “W32.SillyFDC” code die zich probeert te verspreiden naar gedeelde drives op de server. De leverancier raadt aan de server en alle aangesloten disks te scannen. Volgens de leverancier volstaat daarvoor een gewone recente antivirus gereedschapskist.

Dat advies lijkt ons nogal minimaal. We vermoeden dat het niet slecht zou zijn alle computers die met de server verbonden zijn geweest grondig na te kijken.
(link onderaan)

PayPal exclusief

eBay gaat het experiment uitvoeren om in Australie enkel nog met paypal te laten betalen. Momenteel zijn ook checques en cash betalingen mogelijk. Vanaf juni zou dat echter niet meer zo zijn. In de praktijk zullen ook nog wel creditcards gebruikt kunnen worden, maar ook die betalingen worden door PayPal verwerkt. Die rekenen daar zo’n 1,1 tot 2,4 procent per transactie voor aan. Toch zijn voor een aantal categorien uitzonderingen gemaakt, zoals auto’s, huizen, caravans, vrachtwagens, boten, vliegtuigen enz.

Een van de aanleidingen blijkt een intern onderzoek te zijn. Daarbij zou vastgesteld zijn dat de eBay gebruikers die PayPal gebruiken, over het algemeen minder klachten hebben over de aankoop via internet. Het is afwachten of er nu alleen brave en gelukkige gebruikers overblijven, en of eBay de test zal uitbreiden naar andere landen.
Het is ook af te wachten of er geen reakties zullen komen van gebruikersorganisaties wegens de verminderde keuze, en van overheden omdat de legale betaalmiddelen, in dit geval de Australische dollar, niet meer aanvaard worden.

http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/TechSupport/Document.jsp?lang=en&cc=us&objectID=c01404119&jumpid=reg_R1002_USEN

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Geluidsoverlast en stroomuitval

Uitzending do 18:00 ** April 3rd, 2008 by wim.webgang **

- Stroomuitval in Brussel veroorzaakt urenlange uitval van Belgische websites en internetverkeer (zo was ook de site van Radio Centraal enkele uren niet meer bereikbaar).
“Een echte doemdag overgoten met een sausje wet-van-Murphy”… aldus een woordvoerder van een hostingprovider.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Dj’s gecriminaliseerd * Vista Blogger geeft het op * Rechtbank in India leest EULA

WebGang blog ** April 3rd, 2008 by wim.webgang **

03/04/2008

Vista Blogger geeft het op

Een jonge manager van de blog-generatie die rijp is voor het zo gehypte web 2.0, deed bij Microsoft dienst als blogger over het “Vista” besturings systeem . Zijn blog diende zowat als informatiebron voor mensen uit de IT sector en IT-pers. Maar die posts lokten dikwijls ook felle reakties uit van ontevreden gebruikers, en als spreekbuis van MS kreeg hij die dan over zich heen. Zelf zegt hij niets over de oorzaak, maar hij gaat werken voor een marketingfirma die onder meer gespecialiseerd is in blogs.

windowsvistablog.com
Reaktie bv op een artikel van hem: 10 Things that made me go back to XP, “Why do you have to take away functionality”, enz..

Rechtbank in India leest EULA

In de periode van 1999 tot 2004 zou Microsoft in India volgens de dan geldende wetten op Royalties 15 procent belastingen moeten betaald hebben op de inkomsten uit hun software, terwijl ze niets betaalden. Microsoft probeerde er onderuit te komen door te beweren dat ze enkel een produkt verkopen, en geen “royalties” laten betalen door hun klanten.

Maar de rechtbank in India las de “End User License Agreement” die bij de software zit, en daarin staat duidelijk dat de software niet verkocht wordt, maar enkel onder licentie gebruik gegeven wordt.

Eindelijk toch iemand die de dat leest …


DJ’s gecriminaliseerd
In Australie heeft de muziekindustrie een nieuw slachtoffer gevonden voor zijn breder wordend zakenmodel: de dj. Ze hebben een nieuwe licentieform ontwikkeld die dj’s toelaat om muziek over te zetten van 1 medium naar een ander. Om de dj’s aan te sporen ook echt te betalen zijn er boetes voorzien van maximum 60.000 dollar en gevangenisstraffen tot 5 jaar. In de praktijk is er ook een snelrecht voorzien waar de boetes onmiddellijk kunnen vereffend worden, en die kunnen tot meer dan duizend dollar bedragen. De organisatie die dit allemaal mooi heeft uitgewerkt is ARIA, wat staat voor de vereniging van de Australische opnameindustrie : “Australian Recording Industrie Association”.

De Australische muziekindustrie geeft zelf toe dat het verbreden van hun inkomstenstroom met ringtones, streams en andere “digitale” randprodukten succesvol verloopt: van 3 naar 23 miljoen dollar in 2007. Maar ook met hun traditionele muziekverkopen loopt het goed. Hoewel je zou verwachten dat de inkomsten dalen door een dalende CD-verkoop, blijkt die muziekverkoop via internet dat meer dan te compenseren. Muziekverkopen via internet en de platenwinkel samengeteld zijn dus eigenlijk gestegen. Toch blijven ze bij de regering aandringen op strengere wetgeving voor providers. Die zouden bv de internetverbindingen van downloaders, die verdacht worden van illegale downloads, moeten afkoppelen.

aria.com.au
www.aria.com.au/pages/licensing-faq.htm#q2
Gaat om over een dj die geluidsopnames van verschillende van zijn albums voor het gebruiksgemak bijeen wil zetten op een andere drager als computer hardware, of als hij zo backups wil maken.

Lift ^ | Lift v | Comments Off