Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Spotify inbraak: 1 Playlist gestolen?

Uitzending do 18:00 ** May 29th, 2014 by wim.webgang **

Nog laagvliegend IT-nieuws:

 • Inbraak in spotify: geen financiële gegevens ontvreemd, maar hoe erg zou het zijn als je playlist ontvreemd was? DJ’s?
 • Mij onbekende distro’s als GhostBSD (inderdaad een BSD variant), KaliLinux, Antergos, Makululinux, 4MLinux, en een x86-processor-versie van Android.
 • openSSL krijgt geld voor audit,…

Linux Sucks (Deel II) want:

 • We zijn met te veel (ontwikkelaars) : the mythical man-year, of hoe meer mensen het project vertragen.
 • Erger je je ook aan de n a m e n van uitgaven van Linux distributies? ps: een Thar is een soort geit. (uit de suske en wiske achtige titels van ubuntu’s distributies).

(volgende week: “financiering”)

Muziek

 • The Antique Bicycle
  Artist: Kayada Y Konstelada
 • Mountain
  Artist: Kayada Y Konstelada
 • Scandinavian Wild Dance
  Artist: Kayada Y Konstelada
 • #20
  Artist: Kayada Y Konstelada

Lift ^ | Lift v | Comments Off

7 inch plat * 200 liter barstje * 17 incoherenties

i-nieuws 6 na 6 ** May 29th, 2014 by wim.webgang **

Plat

Hp heeft een ramp-periode achter de rug op gebied van tablets. Ze hadden een dure tablet, die niet verkocht. Toen ze die opgaven, de hele voorraad als waardeloos beschouwde en ze verkocht voor 100 dollar in plaats van zo’n 500 dollar, werd het alsnog een klein succes en moesten ze de productie zelfs verlengen.

Ze hadden ondertussen Palm gekocht dat een schitterend WebOS ontwikkeld had, en ze moesten het enkel inbouwen in smartphones en tablets, promoten en verkopen. Daarmee treuzelden ze zo lang dat het tenslotte te laat was en concurrenten de markt volledig ingepikt hadden. Mogelijk heeft ook Microsoft als softwarepartner bezwaren gemaakt tegen die mogelijke ontwikkeling, want zij waren bezig met hun eigen mobiel operating system. In ieder geval dezen ze niets met de Palm erfenis, en lieten de hele waarde ervan verloren gaan.

Maar nu komt Hp plots met een goedkoop 7 inch tablet, dat goedkoop is en daardoor beperkte hardware-eigenschappen heeft.
Ze maken een mooi metaalkleurige tablet met een klein scherm dat bovendien een brede rand heeft, en dat 1GB geheugen heeft en 8 Gb opslagruimte, en draait op Android 4.2.2. Het toestel bevat een cortex A7 processor die gemaakt wordt door Allwinner, een bedrijf dat al de processor leverde voor een aantal typische Linux apparaten als de pcDuino (combinatie van pc met Arduino) en pc’s op een usb-stick als pengpod.

http://www.pcduino.com/

200 liter barstje

In de VS is op een nucleair stort een vat van meer dan 200 liter nucleair afval opengebarsten.

De oorzaak zou zijn dat verkeerd materiaal is toegepast. Bij nucleair afval worden een soort klei-achtige kattebakkorrels gedaan die een opslorpend effect hebben. Op een bepaald moment was blijkbaar overgestapt op een organische korrel. Die bevat een veel groter spectrum van stoffen, die allen op hun manier reageren op de radio-activiteit. Met als gevolg dat het vat met de organische korrels, toen het aankwam op het stort, al openbarstte.

17 ‘incoherenties’

De Belgische verkiezingen kwamen ook in de hackerswereld in het nieuws, en wel door de “computerproblemen” die opdoken met de oudere stemcomputers. Die laden de software van een bootable disk. Opgelet, niet van een bootable CD of DVD, maar van een diskette! Geen reden om lacherig te doen natuurlijk, zolang het maar werkt.

Toevallig werden nu, door een recente wetswijziging, de digitale resultaten vroeger vrijgegeven, vanaf er 10 kantons bekend zijn. De resultaten worden nu gecodeerd verzonden van de kantonhoofdbureau’s naar FOD Binnenlandse zaken. Alle programma’s werden natuurlijk uitvoerig getest en voorzien van allerlei certificaten.

Helaas bleek al snel dat de optelling van de voorkeurstemmen nogal gekke sprongen maakte. Binnenlandse zaken noemde het voorzichtig “een incoherantie”. Die trad op in 17 Brusselse gemeenten, duitstalige kantons, en sommige kantons in franstalig Belgie.

Met de gegevens van de verkiezingen is niets mis, maar het programma dat berekeningen moet doen op de stemmen, zoals het optellen van de voorkeurstemmen, ging de mist in bij de gegevens van de oudste computers uit het dos-tijdperk. (de nieuwe zouden op Linux draaien).

Het programma werd speciaal voor deze verkiezingen ontwikkeld, en de specialisten van dat bedrijf werden er dan ook bij geroepen om het probleem op te lossen. Dat zou gelukt zijn.

Een aantal magistraten, voorzitters van de kantonhoofdbureau’s, waren op post gebleven en konden dan de gegevens doorsturen, sommige anderen kwamen daar speciaal voor terug. Bij de overige bureau’s kwamen ze de maandag terug en er kwamen vanaf dan weer gegevens binnen.

Met de recentere systemen zou geen probleem zijn. Electronisch stemmen komt vooral in Vlaanderen en Brussel voor. Ook internationaal is het eerder uitzonderlijk in West-Europa: Nederland en Duitsland banden het electronisch stemmen wegens te weinig democratische keuring

Je kan een en ander nalezen op de blog van binnenlandse zaken, die trouwens de meest typische eigenschap van een blog mist: de datum van de post.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Linux Sucks (deel 1)

Uitzending do 18:00 ** May 22nd, 2014 by wim.webgang **

Linux Sucks *

- Interessant vanaf: 2:11
- heartbleed vermelding.
- Forking

https://www.youtube.com/watch?v=5pOxlazS3zs

* 20:50: … is wat assholes say.

Reaktie:

 • Maar ondertussen is Wayland 1.5 wel uitgekomen.
  Fedora zou in zijn Fedora 21 deze wayland gaan gebruiken. Maar er wordt niet gezegd dat het de standaard grafische schil zal zijn.
 • De Fedora Project Leader stapt op:

  http://robyn.io/2014/05/19/thanks-to-you-im-much-obliged/

Tip:
Network Neutrality : FCC voorstel tegen de busbanen van het internet.


Muziek:

 • Kayada Y Konstelada : The Antique Bicycle
 • Sleepinghills : Tape 1
 • Psilocybines : ADM-The army of the King
 • Sleepinghills : Leary’s play
 • Sleepinghills : Stresskip
 • ytcracker : view source

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Radioaktief werelderfgoed * Samen gamen * Linux klas * China min 8

i-nieuws 6 na 6 ** May 22nd, 2014 by wim.webgang **

Radioaktief werelderfgoed

De Unesco maakt er zich zorgen over dat 1/5 van het werelderfgoed onder water dreigt komen te staan. De EU maakt zich zorgen over de kosten van de stijgende zeespiegel, tegen 2050 zouden die de pan uit swingen. En in England vragen ze zich nog af of de februari-stormen mee door de klimaatopwarming veroorzaakt werden, of zo sterk geworden zijn. Aan de overkant van het water, in Bretagne vraagt men zich hetzelfde af.

Zelfs in de VS beginnen ze te beseffen wat de gevolgen zijn van kernenergie en het broeikas effect, zeker nu ze met elkaar in aanraking dreigen te komen.

Door de opwarming van de aarde stijgt de zeespiegel, en laat kerncentrales nu juist dikwijls aan een zee of een waterloop liggen.
In de jaren 70 en 80, toen de eerste kernenergiecentrales gebouwd werden, ging men ervan uit dat de zeespiegel langzaam zou kunnen stijgen. Helaas is de zeespiegel de laatste 20 jaar dubbel zo snel gestegen. Dat betekent nog niet dat al die kerncentrales onder water komen te staan. Maar dat betekent wel dat ze meer en meer in het bereik komen van het effect van een storm, want de vloedgolven zullen dieper het binnenland indringen. En we weten wat een tsunami zoal kan aanrichten.

Volgens een artikel op de huffington post zouden vooral de kerncentrales van de oostkust van de VS bedreigd worden. Ze hebben een paar voorbeelden op een kaart wat het effect zou kunnen zijn van een overstromingen, te beginnen over 14 jaar, en lopend in de periode van tot 2046.

Link: hier.

Naar aanleiding van de problemen in Japan werd in de EU in 2011 afgesproken om ook de Europese kerncentrales onder de loupe te nemen. In de hele EU staan meer dan 140 kerncentrales. Helaas waren er nog geen criteria voor de “stress-test”, en die criteria moesten opgesteld worden door … kernenergie-experts. Ideaal als die onafhankelijk zouden zijn.

In Japan viel de veiligheidsdienst onder economische zaken. Er was geweten dat om de 30 jaar een tsunamigolf van minstens 6 meter kon voorkomen, maar de muren werden toch maar 5.7 meter hoog gemaakt.
In Nederland bv werd in 2011 duidelijk dat de minister, die pleitte voor het bouwen van meer kerncentrales, ook de diensten onder zich had die de controle op de veiligheid ervan moet doen. Dat ging ronduit in tegen de richtlijnen van Internationale Atoomenergie Agentschap. Maar ja, die zijn niet bindend.

(ps: woensdag ook in de krant een foto van de nieuwe koepel die ze over het lekkende tjernobyl gaan bouwen).

In de VS is gebleken dat de gigantische olievoorraden die ze dachten te hebben, toch niet zo groot zijn. De Montery Shale formation, die 1/3 van de olievooraad van de VS uitmaakte, bevindt zich aan de westkust, in Californië. Er is vastgesteld dat met de huidige technologie de voorraden niet kunnen bovengehaald worden omdat ze minder bereikbaar zijn dan eerst aangenomen werd. De speculatiegolf over winst en arbeidsplaatsen zakt daar even in elkaar, maar mogelijk zal het ook gevolgen hebben voor de buitenlandse politiek van de VS.
In plaats van meer te kunnen exporteren in de toekomst, zal er eerder geïmporteerd moeten worden in de VS.
Maar behalve voor de politiek kan het ook voor het milieu belangrijk zijn. De fel gecontesteerde “fracking” techniek werd toegepast in de oliewinning daar, en daarbij worden grote hoeveelheden water en chemicaliën in de bodem gestuurd.
Investeerders moeten nu beslissen of ze nog sterkere fracking en andere technieken proberen te ontwikkelen. Misschien komen schone energie-investeringen terug in zicht.


Samen gamen

Valve heeft nu zijn officiële Steam client uitgebracht voor Linux, Mac en Windows. Verschillende spelers op een thuisnetwerk, kunnen onderling streamen, eender op welk systeem ze zitten. Je kunt dus bv op je mac laptop een game spelen van een Linux pc in een andere kamer. Veel kans dat die Linux-pc een SteamOS pc is als je gamer bent.

Linux klas

Linus Torvalds zelf heeft een introductie gemaakt voor een nieuwe Linux cursus. Die is in elkaar gestoken door de Linux Foundation, die samenwerkt met edX.org, om de cursus online te brengen.

Je kan de cursus gratis volgen, maar als je een officieel certificaat wil, moet je wel betalen. Een “honor code certificate of achievement” krijg je wel, maar dat is dus enkel voor de eer.

Om de cursus te volgen moet je registreren op de site.

https://www.edx.org/course/linuxfoundationx/linuxfoundationx-lfs101x-introduction-1621

China min 8

De Chinese overheid zoud voor een aanbesteding Windows 8 weren voor officiële IT aankopen voor de overheid, volgens een nota die vorige vrijdag verscheen op een overheidswebsite (voor zover we dat begrijpen. De meeste artikels lijken over energiebesparing te gaan en één vermeldt plots dat geen Windows 8 mag geïnstalleerd zijn. Er blijkt helemaal niet uit waarom die Windows 8 geweerd wordt. Er blijkt ook nergens uit dat Windows in het algemeen geweerd wordt, de andere windows versies worden niet vermeld. Het kan dus ook te maken hebben met die specifieke versie 8; misschien wordt ze nog onderzocht op backdoors, , misschien is er nog ergens een energie-goedkeuring onderweg, wordt de nieuwe tablet-gerichte gebruiksinterface afgekeurd, enz.). Of willen ze gewoon druk zetten op MS om voor de Chinese overheid toch ook nog langere XP ondersteuning te geven?

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Klik Sevilla!

WebGang blog ** May 15th, 2014 by wim.webgang **

Een practical joke in de straten van Sevilla

Dit pijltje maakt echt deel uit van de gevel van een verder onopvallend gebouw in het historisch centrum van Sevilla, en betaat uit tegeltjes.

De straat heet “calle amor de dios”, rond nummer 28, ik denk dat het een school is, ligt op de rechterkant als je uit het centrum (van La Campana) komt.
Andalusië is bekend voor zijn prachtige steden waar je heel wat keramiek ziet, zowel binnen als op buitengevels. De overeenkomst van beeldpunten tussen een computerscherm en de tegels van een mosaïek liggen voor de hand.

Als ik me niet vergis ligt in dezelfde straat, op de linkse kant, een origineel alternatief cafe, met zeer zachte prijzen, een interieur dat er uitziet als een kruising tussen een kringloop- en een antiekwinkel, en waar je een grote tafel hebt voor hackers (of wie ander laptopwerk wil doen). De naam van de zaak ben ik vergeten en ik vind ze niet op streetview; het heeft twee of drie grote ramen tot zowat tegen de grond, de ingang is aan de rechterkant.

Deze donderdag 15 mei geen WebGang uitzending; vervanging door Beatscapes.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Landing met de zon

WebGang blog ** May 6th, 2014 by wim.webgang **

Een vlucht van Amsterdam naar Sevilla voert me voorbij een prachtig beeld, zoals je dat ziet op deze website:

Kwam voor het eerst aan bod rond januari 2008 in WebGang, ben blij dat ik het nu zo in werking zie. Indrukwekkend is hoe de spits verlicht wordt door het geconcentreerd zonlicht.


Deze donderdag 8 mei geen WebGang uitzending; vervanging door Beatscapes

Lift ^ | Lift v | Comments Off

TPP: Stop de geheimdoenerij

Uitzending do 18:00 ** May 1st, 2014 by wim.webgang **

Stop the secrecy

TPP: Stop de geheimdoenerij


Een Trans-Pacific Partnership, op hoog niveau afgesproken tussen VS en een aantal andere Aziatische en Zuid-Amerikaanse staten die samen 40% van de wereldeconomie uitmaken, dreigt democratische instanties buiten spel te zetten, en waarden te bedreigen als vrijheid van internet, milieuzorg en sociale verworvenheden rond werk.

Meer dan ooit moet er nu ook gevochten worden voor digitale rechten. Het is niet een soort digitale evenknie van burgerrechten, het maakt er integraal deel van uit, vindt een hele rij van organisaties als de EFF, .. Hier een petitie
Trans-Pacific Partnership= …(Wikipedia)
(filmpje)

OpenSSH en OpenSSL
Het bloedende hart van openSSL heeft ook voordelen gehad. Er is nu werk van gemaakt om openSSH niet meer te laten afhangen van openSSL. Voor de duidelijkheid: openSSH werd niet getroffen door de SSL bug, maar openSSH gebruikt op ander gebied wel (andere) openSSL code. Er is alvast een eenvoudige optie toegevoegd om bij het compileren van openSSH te kiezen voor het niet-gebruiken van openSSL (make OPENSSL=no)

50 jaar BASIC
en de raspberry Pi… + Wat Time vergeet te vertellen (Gambas)

Artist: Music
Ravi: Daylight
Psilocybines : ADM-Nitrogen
BandicootC: Usiplomb
Psilocybines: ADM-Kabul
Catcha : Sunday eve
Gloomer: Out Of My Mind (Radio Edit)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Privacy op school * Drones in de storm * Inktank voor RedHat * Keerzijde grafeen *

i-nieuws 6 na 6 ** May 1st, 2014 by wim.webgang **

Privacy op school
Google stopt het met het scannen van de e-mail van 30 miljoen gebruikers, niet wegens juridische vervolging over schenden van de privacy en breken van het briefgeheim, maar om te evolueren naar de beste mail ervaring mogelijk voor hun gebruikers. U moet geen zucht van verlichting slaan, het gaat hier enkel over de gebruikers van Google for education, een programma van dienstverlening voor scholen. De dienst heet Google Apps for Education Suite.
De verantwoordelijke van de school, belast met het beheer van de maildienst, kon met een optie kiezen om het weergeven van reklame bij de webmail aan te zetten. Gebruikers die zo masochistisch waren om die reclame ana te zetten, kregen daarmee wel inzicht in hoeveel Google over hen “wist”. Deze optie zal nu ook verdwijnen.
Aan de andere kant neemt Google ook de mogelijkheid van die gebruikers weg om zelf AdSense advertenties te plaatsen op hun websites gemaakt met Google Sites website-bouw-dienst.
Dat lijkt de prijs te zijn voor de privacy.

Drones in de storm
Bij de verslaggeving over de stormen in de VS, werden ook drones ingezet. Die maakten verbluffende beelden van bovenuit.
Daarmee komen ze echter ook in het oog van de storm. In de VS is er immers luchtvaartwetgeving over het commerciële gebruik van drones, en mogelijk is die hierbij overtreden. De betrokken journalisten schermen met de persvrijheid.

Inktank voor RedHat

RedHat heeft Inktank overgenomen, het bedrijf dat de “Ceph” software maakt. Ceph (ceph.com)is een “verdeelde opslag voor objecten en een netwerk-bestandssysteem, gemaakt voor schaalbaarheid”. Het is open source, en dat zal het ook blijven. Bovendien is er veel kans dat de gesloten beheerstools voor het systeem nu ook open source worden, in handen van RedHat.
Inktank is een spin-off van een universiteitsproject in de VS.

Grafeen keerzijde
De spectaculaire berichten over grafeen worden wat getemperd, nu studies aantonen dat het schadelijk kan zijn voor mens en milieu. Misschien is het enigszins te verwachten, als je denkt aan eigenschappen als nanomateriaal, licht en vezels naast andere uitzonderlijke eigenschappen. Kleine, niet afbreekbare vezels, doet een beetje denken aan asbest.
De resultaten zouden in ieder geval aangeven dat de kleine grafeendeeltjes scherpe hoeken hebben die door celwanden en ander organisch materiaal prikken, en zo organismen kunnen beschadigen. Bovendien kunnen ze zich verspreiden in oppervlaktewater, zelfs onder de grond.
De wetenschappers roepen op om meer onderzoek te doen, en resultaten daarvan te evalueren alvorens grafeen massaal industrieel wordt toegepast, en alom aanwezig wordt.

Lift ^ | Lift v | Comments Off