Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

7 inch plat * 200 liter barstje * 17 incoherenties

i-nieuws 6 na 6 ** May 29th, 2014 by wim.webgang **

Plat

Hp heeft een ramp-periode achter de rug op gebied van tablets. Ze hadden een dure tablet, die niet verkocht. Toen ze die opgaven, de hele voorraad als waardeloos beschouwde en ze verkocht voor 100 dollar in plaats van zo’n 500 dollar, werd het alsnog een klein succes en moesten ze de productie zelfs verlengen.

Ze hadden ondertussen Palm gekocht dat een schitterend WebOS ontwikkeld had, en ze moesten het enkel inbouwen in smartphones en tablets, promoten en verkopen. Daarmee treuzelden ze zo lang dat het tenslotte te laat was en concurrenten de markt volledig ingepikt hadden. Mogelijk heeft ook Microsoft als softwarepartner bezwaren gemaakt tegen die mogelijke ontwikkeling, want zij waren bezig met hun eigen mobiel operating system. In ieder geval dezen ze niets met de Palm erfenis, en lieten de hele waarde ervan verloren gaan.

Maar nu komt Hp plots met een goedkoop 7 inch tablet, dat goedkoop is en daardoor beperkte hardware-eigenschappen heeft.
Ze maken een mooi metaalkleurige tablet met een klein scherm dat bovendien een brede rand heeft, en dat 1GB geheugen heeft en 8 Gb opslagruimte, en draait op Android 4.2.2. Het toestel bevat een cortex A7 processor die gemaakt wordt door Allwinner, een bedrijf dat al de processor leverde voor een aantal typische Linux apparaten als de pcDuino (combinatie van pc met Arduino) en pc’s op een usb-stick als pengpod.

http://www.pcduino.com/

200 liter barstje

In de VS is op een nucleair stort een vat van meer dan 200 liter nucleair afval opengebarsten.

De oorzaak zou zijn dat verkeerd materiaal is toegepast. Bij nucleair afval worden een soort klei-achtige kattebakkorrels gedaan die een opslorpend effect hebben. Op een bepaald moment was blijkbaar overgestapt op een organische korrel. Die bevat een veel groter spectrum van stoffen, die allen op hun manier reageren op de radio-activiteit. Met als gevolg dat het vat met de organische korrels, toen het aankwam op het stort, al openbarstte.

17 ‘incoherenties’

De Belgische verkiezingen kwamen ook in de hackerswereld in het nieuws, en wel door de “computerproblemen” die opdoken met de oudere stemcomputers. Die laden de software van een bootable disk. Opgelet, niet van een bootable CD of DVD, maar van een diskette! Geen reden om lacherig te doen natuurlijk, zolang het maar werkt.

Toevallig werden nu, door een recente wetswijziging, de digitale resultaten vroeger vrijgegeven, vanaf er 10 kantons bekend zijn. De resultaten worden nu gecodeerd verzonden van de kantonhoofdbureau’s naar FOD Binnenlandse zaken. Alle programma’s werden natuurlijk uitvoerig getest en voorzien van allerlei certificaten.

Helaas bleek al snel dat de optelling van de voorkeurstemmen nogal gekke sprongen maakte. Binnenlandse zaken noemde het voorzichtig “een incoherantie”. Die trad op in 17 Brusselse gemeenten, duitstalige kantons, en sommige kantons in franstalig Belgie.

Met de gegevens van de verkiezingen is niets mis, maar het programma dat berekeningen moet doen op de stemmen, zoals het optellen van de voorkeurstemmen, ging de mist in bij de gegevens van de oudste computers uit het dos-tijdperk. (de nieuwe zouden op Linux draaien).

Het programma werd speciaal voor deze verkiezingen ontwikkeld, en de specialisten van dat bedrijf werden er dan ook bij geroepen om het probleem op te lossen. Dat zou gelukt zijn.

Een aantal magistraten, voorzitters van de kantonhoofdbureau’s, waren op post gebleven en konden dan de gegevens doorsturen, sommige anderen kwamen daar speciaal voor terug. Bij de overige bureau’s kwamen ze de maandag terug en er kwamen vanaf dan weer gegevens binnen.

Met de recentere systemen zou geen probleem zijn. Electronisch stemmen komt vooral in Vlaanderen en Brussel voor. Ook internationaal is het eerder uitzonderlijk in West-Europa: Nederland en Duitsland banden het electronisch stemmen wegens te weinig democratische keuring

Je kan een en ander nalezen op de blog van binnenlandse zaken, die trouwens de meest typische eigenschap van een blog mist: de datum van de post.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.