Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Terugkomst van palm en Sailfish

Uitzending do 18:00 ** August 31st, 2017 by wim.webgang **

Palm
Palm zou terug zijn van ver weggeweest…

https://www.slashgear.com/palm-devices-coming-in-2018-without-webos-30497716/

zie ook palm organiser, palm one, palm zire21 enz..

Sailfish X
Sailfish OS was nooit helemaal echt weg maar is nu toch ook terug.

https://blog.jolla.com/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

electrische truck * privacy grapjes * nova 1437

i-nieuws 6 na 6 ** August 31st, 2017 by wim.webgang **

Nova

In de nacht van 11 maart dook in de zuidkoreaanse lucht een licht op, plotseling.

Astronomen namen nota van het voorval, maar hadden geen verklaring. Nu zou je misschien denken aan een raket van NoordKorea, maar dit verschijnsel vond plaats in maart van het jaar 1437, dus lang voor de scheiding van noord en zuid korea.

Dat licht, als van een ster, bleef zo n twee weken staan schijnen. Daarna verdween het even plots als het gekomen was.
Astronomen van nu hebben wel een verklaring gevonden. Ze zijn er wel 30 jaar mee bezig geweest om de oorzaak te vinden, maar nu hebben ze het.

Er vond een cosmische explosie plaats, veroorzaakt door ster die een andere verslindt. Dat gebeurt in een systeem met twee sterren, waar de witte dwerg over een tijd van honderdduizenden jaren gassen aantrekt van de andere ster. Na verloop van tijd leidt dat tot een explosie met de kracht van 300.000 keer onze zon. Nu zou er enkel nog een gloeiende massa gas en stof van overblijven van de nova.

Electrische truck

Terwijl Tesla droomt en praat over een electrische vrachtwagen, is er een bedrijf dat een concept van een electrische truck klaar heeft. Het is de trekker van een vrachtwagen van 22 ton, en heet aeos. De batterij zorgt voor 140 kWh energie, en dat is eerder geschikt voor 160 km stadsritjes dan voor kilometers vreten op de snelweg.
Het bedrijf dat de truck maakt mikt niet enkel op electrische trucks, ze maken ook uitvoeringen met gas en dieselmotoren. De electrische moet in 2019 in productie gaan.

Privacy grapjes

Uber heeft een goede grap bedacht. Ze gaan je toelaten de instellingen van de uber app te wijzigen zodat je niet verder bespioneerd wordt nadat je bent uitgestapt van je Uber rit. Je moet dan wel de instelling veranderen.

Wie zich ook thuis wil laten bespioneren kan zich wenden tot de vele digitale assistenten, zoals die van Google. Daar werd aangekondigd dat andere fabrikanten van luidsprekers hun Assistant gaan ondersteunen. Nog meer data te verzamelen…

Lift ^ | Lift v | Comments Off

achterdeurtjes * Mini antennes * Chrome verdediging * Roku OS nummer 1 * Privacy in India

i-nieuws 6 na 6 ** August 24th, 2017 by wim.webgang **

Achterdeurtjes

Google is nog altijd bezig zijn app store uit te kuizen. Ze hebben nu enkele honderden apps verwijderd nadat onderzoekers ze aanwezen als “achterdeurprogramma’s”. De meesten bevatten een advertentieplugin die gebruikt wordt om spyware binnen te halen.
De programma’s zelf werden aangeboden als reisplanners, leerapps, apps voor het opvolgen van je gezondheid, fitnessprestaties, weer, enz.
De onderzoekers die het ontdekten zagen dat de malware apps samen miljoenen downloads haalden.
Sommige app ontwikkelaars die niet beseften dat ze een malware toolkit gebruikten, kregen kans om hun app uit te kuisen. Het probleem was een tool die eerst wel goed werkte, maar zo geprogrammeerd was dat hij daarna zichzelf update. Met die update werd de malware geïnstalleerd. Dus niet alleen de gebruikers van die apps waren slachtoffers, maar ook de ontwikkelaars van die apps.

Chrome verdediging
Google heeft ook zijn Chrome browser aangepast om gebruikers beter te beschermen tegen malware. De browser waarschuwt nu als er iets verandert aan de proxy instellingen. Via die proxy instellingen kan malware het internetverkeer van een gebruiker ongemerkt afleiden naar eigen servers. Dat doen malware makers bv om advertenties in te lassen om daar geld mee te verdienen. Met de waarschuwing komt ook een keuzeknop om de instellingen terug standaard te zetten, zodat gewone gebruikers zonder veel kennis van zaken de situatie met één klik kunnen rechtzetten.
De proxy verdediging is een jaar lang getest, en gaat nu breder verspreid worden via Google Chrome met bijnaam Canary en versienummer v62.x.

Mini antennes
Een onderzoeker aan de universiteit van Boston heeft een studie uitgegeven waaruit blijkt dat er een nieuw type antenne ontwikkeld kan worden die veel kleiner is dan de huidige. Het systeem gebruikt een combinatie van piezo-magnetisch en piezo-electrisch materiaal.
Labo-proeven tonen aan dat de antennes tot honderdduizend keer efficiënter zijn.
De antennes kunnen zeer klein zijn, tot millimeters, en laten weer heel wat nieuwe toepassingen toe.
Natuurlijk is het nog afwachten wat het effect zal zijn van een normale electrische-magnetisch-akoustisch gemengde omgeving in plaats van een speciaal afgeschermd labo.


Privacy in India

Het hooggerechtshof in India heeft unaniem beslist dat privacy een grondrecht is. Die uitspraak is belangrijk, want India is bezig met het uitrollen van een groot programma om iedereen te identificeren. De overheid had zich niet al te veel zorgen gemaakt over de privacy, want ze beschouwde dat niet als een verworven recht. Vroeger waren er ook al klachten over het slecht uitgebouwde en slecht beheerde systeem.

Roku OS nummer 1

Linux is niet alleen het meestgebruikte besturingssysteem voor smartphones, maar ook voor streaming media spelers. De Roku media player is nummer één geworden in de VS, voor Amazon en Chromecast. Roku bracht bijna tien jaar geleden zijn eerste netflix player uit, gebouwd op een Linux kernel.
De Roku players zijn echter gesloten apparaten, de Linux die erin zit is niet rechtstreeks bereikbaar voor de gebruikers. Ze noemen het Roku OS. Ze voldoen wel aan de licentieafspraken van Linux, en publiceren ook de nodige softwarewijzigingen die ze doen aan het systeem op roku.app.box.com.

Maar Roku doet het dus steeds beter, en ze zijn volgens de Wall Street Journal onderweg naar een beursgang.

Hieronder de link naar de Open Source software

https://roku.app.box.com/v/RokuOpenSourceSoftware

https://www.roku.com/separatelylicensedcode

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Piraterij aan de opaalkust

Uitzending do 18:00 ** August 17th, 2017 by wim.webgang **

Krantenwinkel of museum?

Je kan in zo’n kranten en tijdschriftenwinkeltje hier (Wimereux, Rue Carnot 50 denk ik, blauw tijdschriften en allerlei rommelwinkeltje op een hoek) nog wel eens een oud tijdschrift vinden. Helaas zijn er een aantal uitgaven waarop GEEN DATUM vermeld staat. Redelijk ergerlijk, zeker als je ze dan koopt zonder door te hebben dat het al een nummer van jaren geleden is. En ook zonder uitleg, verklaring, of er een korting op te krijgen. Bv “Linux Pratique”, “Hors-série 30″ thema-nummer over Raspberry Pi: zonder blozen verkocht voor 12,90 €. Er is nu inderdaad zo’n themanummer uit, met dezelfde kleuren, maar dat draagt wel het nummer 38!

Omgekeerde piraterij
Het is eigenlijk omgekeerde piraterij: mensen die geld willen uitgeven voor een papieren versie van up-to-date informatie (terwijl ze er eindelijke eens tijd voor hebben – op vakantie) worden geript.
Ik zoek me een breuk naar mijn betaalbewijsje tot ik me herinner dat ze geen betaalkaart aanvaardden, alleen cash. Alleen het ooglapje ontbrak nog…

Piratenvlag?
Pas bij het buitengaan zie ik dat op het naambord boven de deur twee dikke zwarte strepen geplakt zijn over wat waarschijnlijk ooit de naam “Mag Press” geweest is (G. Streetview) Bones?.

Pirate Informatique
Wie wat wil bijlezen over Linux in het Frans en er geen geld wil uitgeven: Eén van de hier te vinden publicaties heet: “Pirate Informatique”, maar er zijn heel wat meer tijdschriften te vinden, waaronder het hierboven voor volle prijs gekochte “LES GUIDES DE LINUX PRATIQUE, HORS-SéRIE N° 3O: RASPBERRY PI”.
Meest recente werk is van rond 2015, soms is het meer geschiedenisles over Linux in het Frans, terug in de tijd tot 2001!

https://doc.lagout.org/operating%20system%20/linux/GNU_Linux_Magazine/

Piratenindustrie
Groot mediabedrijf Warner heeft gebruik gemaakt van het systeem van YouTube om misbruik van auteursrechtelijk beschermd werk te claimen, het YouTube’s Content ID System. https://support.google.com/youtube/answer/6013276?hl=en. Via dat systeem kan de eigenaar van auteursrechtelijke beschermd werk, meestal de muziek die bij youtube filmpjes gebruikt wordt, rechten doen gelden op zijn werk. Dat kan betekenen het gebruik verbieden, het filmpje blokkeren, maar ook bv reklameinkomsten eisen uit het vertonen van het werk. Dat kan dan betekenen dat er reklame getoond wordt voor, of tijdens je filmpje, en dat de uitgeverij van de muziek daar de inkomsten uit krijgt. Alle inkomsten meestal. Het is bijna een luxe geworden voor de uitgeverijen: wacht tot iemand iets creatiefs doet waarin je muziek voorkomt, selecteer op het moment dat het een interessant aantal hits krijgt, en stuur dan via een webplatform je claim.
Soms een beetje te gemakkelijk, want het populaire kanaal Auralnauts kreeg een vreemde claim. Ze hadden een tribute gemaakt voor de schrijver van de filmmuziek van een Star Wars film, en maakten een montage waarin ze het belang van de muziek wilden aantonen. Dat deden ze door de muziek er juist helemaal uit te halen, maar wel enkele banale geluiden als kuchen en handklappen er in te laten.
Nu kregen ze dus een claim voor de muziek bij dat filmpje:

https://www.wired.com/story/the-star-wars-video-that-baffled-youtubes-copyright-cops/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Filmabonnement * Stiekemerds * Devuan * GitHub knippert * DreamHost nachtmerry

i-nieuws 6 na 6 ** August 17th, 2017 by wim.webgang **

DreamHost nachtmerry
De Amerikaanse web hosting provider DreamHost kreeg een vraag om dat van servers, nogal veel data. Volgens een post op hun website met de titel “We Fight for the Users” leggen ze uit dat ze van de Amerikaanse justitie een huiszoekingsbevel kregen in verband met informatie over een van de websites van hun klanten, disruptj20.org. Die site, die oppositie voert tegen Trump, staat bij DreamHost op de servers, en daarom wendde justitie zich tot hen. Met de vraag om “alle” informatie die met die site te maken had, dus ook de logs van de bezoekers. Die bevatten ip-adressen, en daarmee zouden bezoekers van die website geïdentificeerd kunnen worden.
Het gaat hierbij over meer dan een miljoen IP-adressen. Van duizenden die registreerden zit er ook data in als naam, adres, e-mail adres en fotootjes. Ze schakelden hun eigen en andere juristen in om zich te verdedigen tegen deze heel brede vraag om data over te leveren.
Ze zeggen dat je er van zou schrikken hoeveel vragen om data ze zoal krijgen, en hoeveel data ze al overdragen. Maar in sommige gevallen weigeren, bv zoals nu omdat de vraag te algemeen is.

https://www.dreamhost.com/blog/we-fight-for-the-users/

Filmabonnement
Een van de stichters van Netflix is bezig met een nieuw bedrijf om cinema-abonnementen te verkopen, MoviePass. Dat lukte waarschijnlijk niet zo goed, en hij oppert nu om voor 10 dollar een abonnement te bieden waarmee je een maand lang iedere dag naar de film kan. Zij moeten natuurlijk de cinema’s in principe de volle prijs betalen. Maar het gaat slecht met de cinema’s, en waarschijnlijk zullen ze zijn model welgezind zijn, en mooie kortingen geven. Met dit systeem kan het naar de cinema gaan immers terug gestimuleerd worden, en daar vaart de hele sektor wel bij. Toch zal hij er geld op moeten toeleggen, en hij heeft geldschieters gevonden om zijn model uit te bouwen.

Wat kan het dan opbrengen zullen de investeerders zich afvragen. Data. Net als bij de sociale netwerksites gaat het over kennis over de klantprofielen om ze gericht te kunnen bestoken met reklame? In ieder geval geeft het bedrijf geen cijfers over het aantal abonnementen tot nu toe verkocht, of evenmin geven ze andere gegevens vrij. Dat moeten ze ook niet, want ze zijn niet beursgenoteerd. Maar dat hopen ze wel te worden.

GitHub knippert

De thuisbasis voor heel wat vrije en open source software heeft een paar keer een uitval van de diensten gekend, vermoedelijk door aanvallen op hun infrastructuur.
Zelf spraken ze van een minor service outage, even ook van een major service outage.

Als de dienst niet bereikbaar is, is dat natuurlijk vervelend voor de projecten die er hun broncode opslaan. Ze vertrekken altijd van de versies op de site, en ze sturen hun werk aan de code ook naar die site.
Erger nog zou zijn dat er iemand door een aanval op de infratructuur van github binnen zou geraken, en in staat zou zijn spyware of malware binnen te smokkelen in broncode van eender welke software. Daarom is veiligheid cruciaal voor github.
Hun statuspagina vind je hier
https://status.github.com/messages?ts=mon-jul-31-2017

Stiekemerds
Google heeft een aantal stiekemerds betrapt in zijn app winkel. Gevolg: een 20-tal apps werd buitengegooid omdat ze onheus omgingen met de toegang tot de smartphones of tablets van de gebruikers.
De apps bevatten code voor het afhalen van de e-mail van de gebruikers, sms-berichten, plaatsbepalingsgegevens, telefoongegevens, enz. De apps konden data in het oog houden die door andere apps gebruikt, ontvangen of verstuurd werd, waaronder GMail, LinkedIn, Messenger en andere.
De vraag is of ze aan de onversleutelde informatie konden van apps als Whatsapp, Telegram en Viber, die hun verkeer versleutelen alvorens het te versturen.
De apps hadden ook gewone spionage-functies; opnames maken van telefoongesprekken, opnames maken met de ingebouwde micro, opnames maken met de ingebouwde camera, en eender welke bestanden afhalen van het toestel, inclusief contacten.
Maar waarom zou een gebruiker de programma’s installeren? De uiterlijke functie is backup of clean-up software; blijkbaar hebben sommige mensen daar een grenzenloos vertrouwen in.

Meer: https://security.googleblog.com/2017/07/from-chrysaor-to-lipizzan-blocking-new.html

Devuan
Devuan is een variant op Debian, waar in de naam een v is geslopen in plaats van een b. Deze letterspeling heeft te maken met het verschil tussen systemd en het oudere v init system van Linux. Eigenlijk was het logischer geweest deze Linux distributie dus Vebian te noemen, dan waren tenminste de juiste letters vervangen (maar stonden ze in alfabetische lijstjes te ver achter?). In ieder geval brengen ze een Linux uit die niet het ondertussen algemeen gangbare “systemd” gebruikt om het systeem stap voor stap op te starten. Maar integendeel probeert vanuit de normale debian ontwikkeling een versie te maken waar alle afhankelijkheid van systemd uit verwijderd is, en met de bedoeling nog wel een werkend systeem te hebben natuurlijk. Het wordt gemaakt door een groep ontwikkelaars die zich de “Veteran Unix Admins” noemen. Ze willen om allerlei redenen niet weten van de nieuwlichterij van systemd.

Het ontwikkelen van de systemd software startte in 2010, door Lennart Poettering en Kay Sievers. Ze hadden de “upstart” poging van Ubuntu gezien om het toenmalige init system vervangen, maar ze zagen er te veel problemen in, en ze startten hun eigen software, wat ook weer tot hevige discussie leidde. Enkele jaren later begonnen Linux distributies “systemd” meer en meer in te zetten als standaard opstartsysteem. En het werd ook voor het opstarten van diensten op hoger niveau gebruikt, zoals in desktopsystemen. Maar in tegenstelling tot veel software die uitwisselbaar is met andere (unix-achtige) systemen als BSD, was systemd heel erg typisch Linux-gebonden. Een desktop zoals XFCE, die niet alleen op Linux gebruikt wordt, kreeg het daardoor moeilijk. Ook op BSD moest een oplossing bedacht worden om dingen weer compatibel te krijgen. Voor anderen was systemd te groot en te zwaar, en er werd door hen een gestripte versie gemaakt voor embedded systems. Uiteindelijk waren er in 2016 nog maar weinig Linux distributies die geen systemd gebruikten, waarbij Android waarschijnlijk de bekendste uitzondering is.
Systemd is dus een feit, en de gevolgen voor de gebruikers zijn bv: een andere manier leren om diensten op te starten en te controleren of ze mooi gestart zijn, maar ook een duidelijke centrale tool hebben om dat soort dingen te doen, in plaats van voor elke deamon te moeten gaan zoeken hoe de scripts in elkaar zitten. Met systemctl start, systemctl status en journalctl met wat filters kom je al ver.

OpenMOKO herdenking

http://www.vanille.de/openmoko-10-years-after-mickeys-story/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Webgang heeft vakantie

Uitzending do 18:00 ** August 3rd, 2017 by wim.webgang **

Twee weken: 3/8 en 10/8 zal webgang er wat anders uitzien euh klinken.
Zeker als Marthe toch nog opduikt.

nvdr: U hoorde in ieder geval één week een soort samenwerking Amusementenbedrijf/Marthe webgang.

Lift ^ | Lift v | Comments Off