Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Piraterij aan de opaalkust

Uitzending do 18:00 ** August 17th, 2017 by wim.webgang **

Krantenwinkel of museum?

Je kan in zo’n kranten en tijdschriftenwinkeltje hier (Wimereux, Rue Carnot 50 denk ik, blauw tijdschriften en allerlei rommelwinkeltje op een hoek) nog wel eens een oud tijdschrift vinden. Helaas zijn er een aantal uitgaven waarop GEEN DATUM vermeld staat. Redelijk ergerlijk, zeker als je ze dan koopt zonder door te hebben dat het al een nummer van jaren geleden is. En ook zonder uitleg, verklaring, of er een korting op te krijgen. Bv “Linux Pratique”, “Hors-série 30″ thema-nummer over Raspberry Pi: zonder blozen verkocht voor 12,90 €. Er is nu inderdaad zo’n themanummer uit, met dezelfde kleuren, maar dat draagt wel het nummer 38!

Omgekeerde piraterij
Het is eigenlijk omgekeerde piraterij: mensen die geld willen uitgeven voor een papieren versie van up-to-date informatie (terwijl ze er eindelijke eens tijd voor hebben – op vakantie) worden geript.
Ik zoek me een breuk naar mijn betaalbewijsje tot ik me herinner dat ze geen betaalkaart aanvaardden, alleen cash. Alleen het ooglapje ontbrak nog…

Piratenvlag?
Pas bij het buitengaan zie ik dat op het naambord boven de deur twee dikke zwarte strepen geplakt zijn over wat waarschijnlijk ooit de naam “Mag Press” geweest is (G. Streetview) Bones?.

Pirate Informatique
Wie wat wil bijlezen over Linux in het Frans en er geen geld wil uitgeven: Eén van de hier te vinden publicaties heet: “Pirate Informatique”, maar er zijn heel wat meer tijdschriften te vinden, waaronder het hierboven voor volle prijs gekochte “LES GUIDES DE LINUX PRATIQUE, HORS-SéRIE N° 3O: RASPBERRY PI”.
Meest recente werk is van rond 2015, soms is het meer geschiedenisles over Linux in het Frans, terug in de tijd tot 2001!

https://doc.lagout.org/operating%20system%20/linux/GNU_Linux_Magazine/

Piratenindustrie
Groot mediabedrijf Warner heeft gebruik gemaakt van het systeem van YouTube om misbruik van auteursrechtelijk beschermd werk te claimen, het YouTube’s Content ID System. https://support.google.com/youtube/answer/6013276?hl=en. Via dat systeem kan de eigenaar van auteursrechtelijke beschermd werk, meestal de muziek die bij youtube filmpjes gebruikt wordt, rechten doen gelden op zijn werk. Dat kan betekenen het gebruik verbieden, het filmpje blokkeren, maar ook bv reklameinkomsten eisen uit het vertonen van het werk. Dat kan dan betekenen dat er reklame getoond wordt voor, of tijdens je filmpje, en dat de uitgeverij van de muziek daar de inkomsten uit krijgt. Alle inkomsten meestal. Het is bijna een luxe geworden voor de uitgeverijen: wacht tot iemand iets creatiefs doet waarin je muziek voorkomt, selecteer op het moment dat het een interessant aantal hits krijgt, en stuur dan via een webplatform je claim.
Soms een beetje te gemakkelijk, want het populaire kanaal Auralnauts kreeg een vreemde claim. Ze hadden een tribute gemaakt voor de schrijver van de filmmuziek van een Star Wars film, en maakten een montage waarin ze het belang van de muziek wilden aantonen. Dat deden ze door de muziek er juist helemaal uit te halen, maar wel enkele banale geluiden als kuchen en handklappen er in te laten.
Nu kregen ze dus een claim voor de muziek bij dat filmpje:

https://www.wired.com/story/the-star-wars-video-that-baffled-youtubes-copyright-cops/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.