Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Pi Systeem onder stroom

Uitzending do 18:00 ** May 31st, 2018 by wim.webgang **

Uit Pi magazine nl 02:
Fysika leraar Spencer Organ drijvende kracht achter raspberry pi clubs

Uit de realiteit:

Pi Voeding Camera

Pi Voeding Camera


Om te beginnen met je Raspberry Pi heb je nodig:
- stroom; via de micro-usb poort of andere voeding voor Raspberry Pi
- besturingssysttem: Een Raspbian Systeem op SD kaart voor Raspberry Pi- of een ander als openSUSE in een aangepaste AMD processor-versie
- randapparatuur als een Raspberry Pi camera module
- een (basic) programmeeromgeving, bv Gambas (3) op Raspberry Pi
- En dan: het bedienen van de Raspberry Pi camera vanuit Gambas

Uit de muziek:
sleepinghills – Dubstation 1.0
Animadvert – Track10
Gloomer – Lost Your Mind
Animadvert – Track 2

Lift ^ | Lift v | Comments Off

GNOME donor * Geluid voor privacy

WebGang blog ** May 31st, 2018 by wim.webgang **

GNOME donor
Een geheimzinnig donor heeft beloofd om op twee jaar tijd 1 miljoen dollar te schenken aan de GNOME foundation. Dat is de nonprofit die het GNOME desktop software project beheert. GNOME is de standaard desktop bij bv Red Hat / Fedora, en het is ook beschikbaar in andere distributies als openSUSE. Het project hoopt binnenkort te kunnen vertellen hoe het geld gebruikt zal worden. Daaruit kunnen we mogelijk ook wat afleiden over de donor. Want ofwel is het een anonieme rijkaard die Gnome een plezier wil doen, ofwel eerder een zakelijke donor, die zelf rechtreeks belang heeft bij GNOME. Zo zijn er wel een paar, bv een Linux distributeur als Red Hat. Maar die is natuurlijk al langer aktief binnen het GNOME project. Een partij die recent plots meer belang heeft gekregen bij GNOME is Canonical met zijn Ubuntu distributie. Die hebben een paar jaar geprobeerd om een eigen desktop te ontwikkelen, maar gaven die inspanningen onlangs op. Ze beslisten over te schakelen op de desktop die ze ook vroeger al gebruikten, GNOME. Ze zijn er dus wel bij gebaat om GNOME te verbeteren en ook om hun invloed in het GNOME project uit te breiden.

De ultieme beslisser bij Canonical is Mark Shuttleworth, die toevallig ook miljonair is. Zit hij erachter? Of toch niet een boze geest als Microsoft, onder een of andere dekmantel?

Geluid voor privacy
Arstechnica bracht gisteren een artikel over hoe geluid technologie kan verstoren.
Geluid en ultrageluid, afgespeeld uit gewone luidsprekertjes, kan computerapparatuur als harde schijven storen in hun werking. Het duurde iets meer dan honderd seconden, en de harde schijf van een veel voorkomend merk stopte met werken. Ze was niet fysiek geblokkeerd, want na herstart kon ze terug gebruikt worden.
En een andere mogelijkheid: het verstoren van bewakingscamera’s. Met het juiste geluid kon na 12 seconden de opname van een live stream verstoord worden in een demonstratie.
De luidspreker moet dicht bij het apparaat gehouden worden om effectief te storen. Het zijn de trillingen van het geluid die de werking van de mechanische harde schijven storen. Het zou ook kunnen dat de anti schok voeler die de harde schijf moet beschermen, geaktiveerd wordt door de geluidstrillingen.

https://arstechnica.com/information-technology/2018/05/attackers-can-send-sounds-to-ddos-video-recorders-and-pcs/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Irration Ale

Uitzending do 18:00 ** May 24th, 2018 by wim.webgang **

Irritiation?
Brouwerij Fuzzy Duck brouwt een speciaal bier voor Raspberry Pi events: Irration Ale. Het zou een lichte frambozensmaak hebben. Het wordt gemaakt worden op een kleinschalige manier in een door Ben Croston zelfg in elkaar gestoken brouwerij, waar de processen gecontroleerd worden door Raspberry Pi’s.
De enige irritatie: de programma’s die hij in zijn brouwerij gebruikt zijn “closed source”.

Agenda

 • Thursday 24 May 19-21h
  Algorave by H.AL.I.C. (live coding music rave) met Dago
  H.AL.I.C. is a live-coding duo using open source environments and searching for an interactive combination of audio and image generation to create music and visuals in real-time, originating from the same data.
 • https://soundofscience.be/
 • Woensdag 13 juni: (Inschrijvingen vooraf)
  Bouw je eigen luchtkwaliteitsmeter: https://www.eventbrite.co.uk/e/build-your-air-quality-sensor-tickets-45510743860
 • Open air quality data are a powerful, essential force to help us move towards clean air. The good thing is… you, as a citizen, can help measure and map local pollution levels!

Muziek:
Gloomer : you and me
Animadvert: The Lunatic Goes On
Jacobus: Follow the Sine
Gloomer: All Board
Polletzenbuerg Xbrainwaves

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Open Source succes * Geen computerworm * Overdreven Encryptie * Heen en weer

i-nieuws 6 na 6 ** May 24th, 2018 by wim.webgang **

Open Source succes

Open Source lijkt een onstuitbare opgang te maken in allerlei computertoepassingen. Het hoogst is het open source aandeel in IOT toepassingen, waar het tot meer dan 75 procent oploopt, in andere software dikwijls tot de helft of meer.
Het gebruik van Open Source lijkt niet altijd even bewust of legaal te verlopen. Als het op een illegale manier in een systeem wordt opgenomen is er dikwijls niet voorzien in een upgrade of opvolging van de software. Dat betekent dat als er beveiligingsproblemen worden gevonden voor de softwareonderdelen, ze niet gerepareerd worden. Bij vrije software als Linux distributies is bv wel een upgrade systeem voorzien, waarbij automatisch en gratis alle upgrades aangeboden worden aan de gebruiker. Eender welke software heeft onderhoud nodig, en wie iets bouwt moet dat inrekenen, en heel wat organisaties zullen hun houding daarover moeten aanpassen.

Geen computerworm

In Frankrijk circuleren sinds een paar jaar foto’s van een vieze slijmerige slangachtige worm met afgeplatte tweeledige staart. Het leek een typische internet-”prank”, opgezet spel, of fake news. Nader onderzoek leert echter dat het wel degelijk om een soort worm gaat, die waarschijnlijk afkomstig is uit Azie, want in Frankrijk komt hij normaal niet voor. De afgeplatte hamerachtige vorm is niet de staart maar wel de kop. Ze worden tot meer dan 20 cm lang, en voeden zich met kleinere wormen. Na het in kaart brengen van de meldingen blijkt het vooral stedelijk gebied in het zuiden van Frankrijk te zijn waar de wormen voorkomen. Mogelijk zijn ze door de invoer van planten in Frankrijk geraakt.

Overdreven Encryptie

Het FBI heeft toegegeven dat de cijfers over encryptie die hun direkteur verspreidde, schromelijk overdreven waren. Hij had gezegd dat ze meer dan zevenduizend toestellen niet konden gebruiken voor hun onderzoek omdat ze versleuteld waren. Nu moest het FBI toegeven dat het over ten hoogste duizend à tweeduizend toestellen gaat. De combinatie van drie gegevensverzamelingen leidde tot het dubbeltellen van een paar toestellen. Bij een controle in 2016 werd dat niet opgemerkt.

Heen en weer

E-commerce moest in het begin het vertrouwen van de klanten winnen om op afstand te kopen, zonder het produkt te kunnen bekijken, vasthouden, of passen, en daarom werd het “terugsturen als het niet voldoet” ingevoerd. In sommige studies is er al op gewezen wat het effect is van het heen en weer sturen van pakketjes, voor transport, milieu en de rendabiliteit van de webshops. Amazon lijkt nu dat laatste aspect aan te pakken. Ze hebben een aantal klanten geweigerd omdat ze blijkbaar te veel pakjes terugstuurden. Uit klachten van klanten blijkt dat ze dikwijls niet op de hoogte waren van de oorzaak van hun verbanning. Mogelijk was er iets fout met het waarschuwingssysteem, maar het is duidelijk dat Amazon sinds maart ongeveer zijn klantenbestand aan het uitkuisen is; honderden gebruikers zoudan al gebannen zijn. Volgens Amazon gaat het enkel om gebruikers die misbruik maken van de mogelijkheid. Het is software die op basis van parameters de klanten uitfiltert. In getuigenverslagen doken de mails op die sommige klanten kregen, en die hen zowel vragen naar de reden van het regelmatig terugsturen en geld terugvragen, als subtiel onderaan wijst op de voorwaarden voor het gebruik van hun diensten.
Die voorwaarden zeggen niet hoe dikwijls je dingen mag terugsturen, hoeveel per jaar of hoeveel procent, maar bepalen enkel dat Amazon ten alle tijde een account kan afsluiten als ze daar reden toe zien.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Pi Mag!

Uitzending do 18:00 ** May 17th, 2018 by wim.webgang **

Pi Mag!
Veel Raspberry Pi in de tweede uitgave van de Nederlandstalige MagPi


Muziek
Productiechef (Animadvert)
E-gloomy nations (Gloomer)
Deep (Xam)
XBrainWaves (Polletzbuerg)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Binnengeneratie * Verkiezingshack * Wachtwoord * Kraak van de maand * Einde van een monopolie

i-nieuws 6 na 6 ** May 17th, 2018 by wim.webgang **

Binnengeneratie

Een YouGov rapport roept ons uit tot de binnengeneratie.
Als ons gevraagd wordt hoeveel tijd we binnen doorbrengen, schatten we dat op een goede 65 procent van de tijd. Maar als er geteld wordt blijkt het 90 procent van de tijd te zijn. Op tweehonderd jaar tijd zijn we van 90 procent buiten naar 90 procent binnen geëvolueerd. Er werd ook gekeken naar de effecten van het binnenleven, onder meer de invloed van daglicht, slaapkwaliteit enz.

Het ontkoppeld zijn van de buitenwereld zou een negatieve invloed hebben op onze slaapkwaliteit. De lucht in huis zou dikwijls ook van slechtere kwaliteit zijn dan de lucht buiten, en de slaapkamer is soms de slechtst verluchte plek in huis.

Ook interessant: de studie werd gesponsord door een fabrikant van ramen en dakramen.

Verkiezingshack

Natuurlijk hebben de Russen zich niet bemoeid met de verkiezingen die door Trump gewonnen werden. Maar hij lijkt wel bevreesd te zijn dat het in volgende verkiezingen zou kunnen gebeuren. Het minsterie van “Homeland security” heeft een nieuwe strategie ontwikkeld om de nationale veiligheid te verzekeren. De grote baas daar zegt dat ze op een historisch kantelpunt staan in de evolutie van cyberberdreigingen. In 2018 zijn er tussentijdse congresverkiezingen.
Ondertussen heeft Facebook ook verklaard bijna * 600 miljoen * valse accounts te hebben gesloten in het eerste kwartaal van 2018 alleen al.

Wachtwoord

Slechte wachtwoorden zijn van alle tijden en alle plaatsen. En ook van alle intelligentieniveaus. In de Filippijnen deden ze er een studie over, en het resultaat was dat briljante studenten niet zoveel veiligere wachtwoorden gebruikten als slechte studenten. Er is wel een licht verschil, en een andere vaststelling was geruststellend: bijna alle studenten gebruikten lange wachtwoorden, dwz 8 tekens of langer, en meer dan de helft gebruikt zelfs meer dan tien tekens, een vierde meer dan 12. Natuurlijk zijn het steeds meer de websites en andere systemen die de gebruiker verplichten om lange en veiligere wachtwoorden te gebruiken.
Voor de studie werden gegevens van vroeger gelekte wacthwoordbestanden gebruikt; daarmee werd gecheckt of vroeger gekraakte wachtwoorden nog voor huidige accounts gebruikt werden.

Kraak van de maand

De baas van de Centrale bank in Mexico heeft deze week toegegeven dat er een aanval was gebeurd op het betalingsverkeer van de banken.

Daarbij zouden aanzienlijke bedragen verduisterd zijn. Er werd niet gezegd over welke banken het gaat, wel dat het waarschijnlijk een vijftal zijn. Er gebeurden eerst vervalste transacties, en later werd het geld afgehaald. De cyberdieven gebruikten waarschijnlijk onvolkomenheden in de systemen van sommige aangesloten banken, mogelijk met hulp van binnenuit. Het centrale uitwisselsysteem zou niet aangetast zijn.
Toch zou op een alternatief systeem zijn overgestapt om beter te kunnen controleren, waarbij de transacties ook trager zullen verlopen.

Einde van een monopolie

Waaraan kan je het einde van een monopolie herkennen? Aan kleine dingen soms..

Notepad, het eenvoudige tekstprogramma voor Windows .txt bestanden, is gemaakt met de eigen EOL conventies van Microsoft. In de Unix wereld was er een standaard manier om het einde van een tekstregel aan te geven in een tekstbestand, nl “Line Feed”, maar Microsoft week daarvan af en gebruikte een andere methode: “Carriage Return + Line Feed”. Daardoor Is een eenvoudig .txt bestand gemaakt op Windows niet compatibel met één gemaakt op Unix; als je de tekst opent op het andere systeem kloppen het einde van de lijn niet, en heb je bv het effect dat er telkens een overbodige lege lijn staat, of dat de tekst gewoon doorloopt in plaats van op een nieuwe lijn te beginnen.

Ps: het oude Mac systeem gebruikte enkel CR.

De unix-manier wordt gebruikt in alle unix-achtige systemen als Linux, de BSD’s, Mac OS-X, enz.
Daar, en in de open source/free software wereld was het verschil met Windows geen groot probleem, ze hielden er gewoon rekening mee dat in de Windows wereld anders gewerkt werd. Linux programma’s kunnen die bestanden lezen, en omzetten.

Microsoft bleef echter ontkennen dat er andere systemen bestaan. Tot nu. De volgende versie van Notepad zal teksten normaal kunnen openen en weergeven die gemaakt zijn op unix-achtige systemen.

Dat was bijzonder irritant voor Windows gebruikers die meer en meer open source en free software begonnen te gebruiken die hun oorsprong hebben in de Linux wereld, zoals bv de Apache webserver, MySQL enz. Als ze de configuratiebestanden daarvan openen in hun Notepad wordt de tekst weergegeven als oneindig lange lijnen.

Microsoft heeft nu toegegeven aan de druk van de gebruikers, en zal unix teksten kunnen openen en terug bewaren.


Waarom dat van 1985 tot 2018 geduurd heeft? Niet willen? Waarom ze dan toch toegegeven hebben?
Ondermeer door Raspberry Pi maken toch veel Windows gebruikers kennis met Linux, dat daarop het standaard systeem is, en als ze zien wat op zo’n licht computerbordje zoveel software kan draaien, inclusief desktop met LibreOffice, Gimp tekenprogramma, spelletjes enz wordt de verleiding groot om op de desktop over te stappen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Raspberry Pi Yellow and GlowForge

Uitzending do 18:00 ** May 10th, 2018 by wim.webgang **

Yellow?
Ok, die bestaat niet.
Maar wel een Raspberry Pi 3B en Raspberry Pi 3B + die we even naast elkaar leggen:

 • Doosjes:
 • Bordjes:
 • Inzoomen op de (linkse) nieuwe Raspberry Pi 3 B+

  Maar wat zijn die vier extra pinnen, net voorbij en onder de 40 GPIO?
  Voorbereiding op POE: https://www.raspberrypi.org/magpi/raspberry-pi-3b-plus/

  Geel
  De Thomas More hogeschool in Geel* heeft zijn richting Electronica jaar na jaar zien inkrimpen. Tot ze enkele jaren geleden besloten die op te doeken en te vervangen door een richting IOT binnen het kader van “de IT Factory”, waar electronica en ICT worden gecombineerd. Die maakte een steile opgang, en kreeg een vervolg in cursussen naar mensen uit het bedrijfsleven. Een blik in het hoofd van de cursist.

  GlowForge
  Op komst bij Marthe: een gecrowdfunded desktop 3D printer: glowforge die in heel wat materialen kan snijden en/of tekenen, zoals karton, hout, en vooral ook: leder!
  (eigenlijk is het een lasercutter/engraver, en als je laag na laag uitsnijdt en op elkaar plakt kan je er 3D dingen mee maken, zelf dus.)

  Binnenkort haar verslag? (screenshot: https://glowforge.com/)

  Publiek domeindag:
  Marthe zet de publiek domeindag op de agenda: 70 jaar na de dood van de auteur komt zijn werk in het publieke domein terecht.
  Elk jaar worden interessante auteurs verwelkomd in het publieke domein, en dit jaar oogsten we 1946.
  Zie de link, dit jaar valt de auteur van een of andere super woman daarin…

  https://www.kbr.be/nl/evenementen/publiekdomeindag

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Zonnig Californie * E-commerce * Begrafenissen * Doodstraf nieuw leven ingeblazen

i-nieuws 6 na 6 ** May 10th, 2018 by wim.webgang **

Zonnig Californie
Terwijl Trump probeert terug te keren naar steenkook, heeft de staat Californie beslist dat alle nieuwe huizen vanaf 2020 moeten voldoen aan nieuwe energienormen. Ieder jaar komen er zo’n tachtigduizend woningen bij. Eén van de voorwaarden is het leggen van zonnepanelen op het dak. Nu zou nog niet 1/5 van nieuwe gezinswoningen over zonnepanelen beschikken. En de markt in de hele VS leek in 2017 te stagneren.
In Californie willen ze dus een serieuze stap vooruit zetten en dat kadert in een ruimer mileu-programma.
Californie wil tegen 2030 zijn uitstoot van CO2 verminderen met 40 procent.

E-commerce

Walmart, de grote supermarktketen in de VS, heeft een meerderheid verworven in een grote Indische onlinewinkel Fllipkart. De Indische onlinemarkt, zal net als alle andere, sterk groeien in de komende jaren, en daarmee verwerft Walmart wat tegenwicht voor het Amerikaanse Amazon. Helaas voor Walmart maakt Flipkart nog geen winst, dat wordt ten vroegste binnen een paar jaar verwacht.

Begrafenissen

- Net neutrality VS
In de VS wordt de Net Neutraliteit officieel begraven op 11 juni. De FCC kondigde dat vandaag aan. De wetten voor een open internet dateren van 2015.

- Datacenter Ierland
Ook nog begraven: de plannen van Apple voor een datacenter in Ierland. De oorzaak zouden de jarenlange vertragingen zijn, veroorzaakt door bezwaarschriften. Die procedure ging al door een beroepsfase, en zit nu bij het hooggerechtshof in Ierland. Apple had in 2015 zijn oog laten vallen op een gebied met goede aansluiting op natuurlijke energie in het westen van Ierland.

- Chinese ZTE
De sancties tegen Iran die president Trump aankondigde, hebben al een voorgeschiedenis. Het Chinese bedrijf ZTE, dat in Amerika aktief is, heeft volgens het ministerie van handel in de VS, de toenmalige sancties tegen Iran en Noord-Korea overtreden, door ondermeer telecommunicatieapparatuur te leveren aan die landen. Daar worden ze nu voor gestraft met een verbod van 7 jaar voor Amerikaanse bedrijven om handel te doen met ZTE.
ZTE maakt ondermeer smartphones met Android, en nu vragen ze zich af of ook daar een probleem kan rijzen, omdat Android van Google komt. En hoewel het Android besturingssysteem grotendeels free software en open source is, horen er natuurlijk ook diensten bij als de mail en toegang tot de app store. ZTE was de vierdegrootste smartphonefabrikant in de VS, en de tweedegrootste in China. Ze waren ook de enige fabrikant die in de VS een “Android Go” toestel verkocht. Dat werd samen met Google ontwikkeld speciaal voor goedkopere smartphones met minder geheugen. Een redacteur van Arstechnica kon er één kopen op de dag van de lancering – waarop die ook uitverkocht was- en belooft alsnog een bespreking, voor een toestel dat niet meer te koop zal zijn in de VS.
Vroeger al kreeg een ander Chinees smartphone bedrijf ook te maken met een ban van de VS: Huawei.

Misschien schuilt hier een kans voor Sailfish?

Doodstraf nieuw leven ingeblazen
In de VS zoeken ze naar een manier om de doodstraf nieuw leven in te blazen, nu steeds meer fabrikanten weigeren hun geneesmiddelen te leveren om een doodstraf uit te voeren met een injectie. Een aantal staten die nogal aktief zijn op dit gebied, hebben nu goedkeuring gegeven aan het gebruik van stikstof. Stikstof is een reukloos en kleurloos gas, dat mensen doet stikken door zuurstoftekort. Als de concentratie van stikstof groot genoeg is, neemt het de plaats van zuurstof in in het bloed, en sterft een mens in minder dan een minuut tijd. Het zou ook redelijk pijnloos zijn, omdat het gas geen reaktie opwekt, zoals bij een teveel aan koostofdioxide. Bij een teveel aan koostofdioxide krijg je het gevoel dat je stikt en snak je naar adem, bij stikstof niet.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Nederberry Pi

Uitzending do 18:00 ** May 4th, 2018 by wim.webgang **

The Magpi bestaat nu ook in een Nederlandstalige versie; dit lijkt nummer 1 te zijn (dat staat er toch op). De inhoud valt onder een Creative Commons licentie, en dus kunnen we er rustig in grasduinen.

We ontdekken allerlei nieuwe bordjes en uitbreidingen, ideeën voor projecten (geigerteller nu Doel staat te lekken?), enz.

Het hoofdartikel gaat over een camera-module met intelligente beeldverwerkingskaart die op een “Kunstmatige Intelligentie” manier beelden interpreteert; op het apparaat zelf in plaats van op de cloud dienst van een of andere Google.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Lek in de auto *

i-nieuws 6 na 6 ** May 4th, 2018 by wim.webgang **

Lek in de auto

Computest, een Nederlands bedrijf gespecialiseerd in computerveiligheid, heeft het nieuws uitgebracht dat er een lek zit in de amusementselectronica voor auto’s van volkswagen. Het is een externe partij die dat systeem maakt, waarschijnlijk van Harman of RIM. Dat draait op het real time operating systeem QNX. Dat is een Unix achtig systeem dat een totaal andere benadering heeft van de kern van het systeem. In tegenstelling tot bv Linux, heeft QNX geen monolytische kern, maar een micro-kernel systeem van aparte processen die onderling communiceren. Dat kan zelfs met kernels op een ander systeem. QNX werd gestart in de jaren 80, en vooral gebruikt als ingebouwd systeem in apparaten die real-time eigenschappen nodig hebben.
Later, in 2010, werd het ook gebruikt in de tablet van Backberry, en later dus in de entertainment systemen van auto’s. De onderzoekers merkten op dat ze niet alleen binnen konden geraken in het entertainment systeem, maar dat ze ook verbindingen opmerkten naar de rest van de electronica van de auto. Dat zou gevaarlijk kunnen worden, maar ze hebben dat niet verder onderzocht zeggen ze.
Waar ze wel aan konden geraken is root toegang op het QNX systeem. Dat demonstreren ze met een screenshot waarop je inhoud van het syteem van een QNX Neutrino ziet. Met root toegang tonen ze de directory inhoud. De terminal toont na de root login een lettertekening die een “Audi MIB” logo op het scherm zet.
De onderzoekers gebruikten telnet om in te loggen, en geraakten binnen via de wifi functie van het systeem.
Met die root rechten konden ze die micro van de mobiele telefoonkit aan en af zetten, gesprekken beluisteren, het telefoonboekje opvragen enz.

Computest: https://www.computest.nl/en/pressrelease-en/volkswagen-group-models-vulnerable-to-hackers/

Lift ^ | Lift v | Comments Off