BBC micro:bit (3): Aan de slag ../.. Micro-Python
Uitzending do 18:00 ** March 29th, 2018 by wim.webgang **micro:bit Aflevering 3
1. Aan de slag met .. (boekbespreking):
Micro:Bit boek Make: “Getting Started with the micro:bit”
Te koop gezien op FOSDEM 2018:
Coding and Making with the BBC’s Open Development Board (Wolfram Donat).
Deze eerste editie is van augustus 2017.
Een klein boekje, ongeveer A5, en zo’n 170 bladzijden lang, in met illustrties en foto’s in kleur.
Het is een handig formaat om bv mee te nemen met je laptop en je micro:bit, of om in te lezen op momenten waar je moet wachten of niets te doen hebt zoals onderweg op bus tram of trein.
Het boek is (natuurlijk) Engelstalig, en uitgegeven door Maker Media in San Francisco; het komt dus niet uit Groot-Brittanië zoals de micro:bit zelf.
Er wordt in het eerste hoofdstuk een algemene inleiding gegeven over de opkomst van de kleine computerbordjes, bekende en minder bekende, om uit te komen bij de micro:bit. Ze raden in het boek daarbij aan om ook wat extra randapparatuur aan te schaffen, zoals een batterij-opzetbordje, een breakoutboard om niet alleen de grote, maar ook de kleinere aansluitingen te kunnen gebruiken, een motorboard om rijdende tuigen of robots te maken, enz.
Het tweede hoofdstuk gaat in detail in op de micro:bit zelf, met de beschrijving van de componenten en functies, waarbij ook de draadloze mogelijkheden. Hoofstuk drie gaat in op het programmeren van de micro:bit met Python, meer bepaald de versie van Python die speciaal voor de micro:bit is gemaakt; MicroPython.
Er worden een paar basisprojecten beschreven waarin de leds en de bewegingsvoeler worden gebruikt.
Dan is er een hoofdstuk over het ingebouwde besturingssysteem, mbed, en de meeste efficiënte manier om er voor te programmeren, namelijk in c++, en hoe je daaraan kan beginnen.
Dan is er een hoofdstuk over de GPIO pinnen. (Wie een Raspberry Pi of een Arduino heeft, heeft daarop een dubbele rij pinnen waarop allerlei dingen kunnen aangesloten worden, zoals voelers en aktive componenten of aktoren.)
De micro:bit is een plat kaartje, er zitten dus geen rijen pinnen op, maar toch werkt het ook met een aantal aansluitpunten die de GPIO functies uitmaken. Je moet het kaartje daarvoor in een houder steken die de aansluitpunten beter bereikbaar maakt in de bekende vorm van de twee rijen pinnen.
Er wordt uitgelegd welke pinnen waarvoor kunnen dienen, en hoe ze aan te spreken vanuit je programma’s om dingen te aktiveren of waarden uit te lezen van aangesloten voelers.
Hoofdstuk 7 en 8 gaan over de draadloze bluetooth mogelijkheden van de micro:bit, waarmee je bv een van wielen en motortjes voorziene micro:bit kan besturen op afstand.
En dan zijn er nog wat appendixen over de ontstaansgeschiedenis van de micro:bit, en over andere programmeeromgevingen.
Doorheen het boekje worden begrippen verduidelijkt in een apart kadertje, zoals IOT, I²C protocol, BLE range, ARM processor, dialout of serial group in linux, homebrew package manager op mac, PWM. Het eigenaardige daarbij is dat I²C twee keer uitgelegd wordt, de tweede keer wel iets uitgebreider maar toch gedeeltelijk overlappend.
Het boekje werd op Fosdem verkocht in Britse pond, ik weet niet wat het in Euro kost, maar op de kaft staat de prijs van net geen 20 Amerikaanse dollar, ongeveer hetzelfde als een micro:bit dus.
2. Micro-Python
Nog een tip-na-de-uitzending:
Beginnen met een micro-python soort hello world programma: knipperende led.
https://www.techradar.com/how-to/computing/how-to-get-started-with-the-bbc-micro-bit-1317550
Muziek:
Gloomer – In my world gespeeld, rest niet, terug grandomd
Track 09
Animadvert
Jimmy dirtnail