Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Nieuwe Arduino’s: MKR

Uitzending do 18:00 ** June 28th, 2018 by wim.webgang **

Arduino MKR

Arduino heeft een reeks nieuwe bordjes aangekondigd, de meeste met de letters MKR in hun naam, wat klinkt als “Maker”. Arduino is algemeen gezegd een open source hardware electronisch bordje met een eenvoudige processor, die kan geprogrammeerd worden om eenvoudige dingen te doen als meetwaarden uitlezen en dingen aansturen, alles volgens een programma dat opgeladen wordt in het bord.

Arduino is een non-profit organisatie uit Italie, die de nobele bedoeling heeft goedkope hardware te maken die open en goed gedocumenteerd is. Dat moet studenten, kunstenaars en andere makers aanzetten om creatief aan het werk te gaan met electronica en programmeren. Het ontond als een proefproject aan een Design instituut in Ivrea, in het noorden van Italie.

We bekijken een paar van hun nieuwe bordjes.

Arduino MKR WiFi 1010

Dit bordje met netwerk is aangekondigd voor “binnenkort”.
Dit erg kleine bordje van 6 cm op 2,5 cm weegt maar 32 gram en heeft behalve de twee rijen “headers”, micro-usb (en UART, SPI, I2C, I2S …).

Het bordje kan wel gevoed worden met een micro-usb voeding van 6 volt, maar het gebruikt op zijn pinnen voor in en out 3.3 Volt, en is dus niet compatibel met de 5 V componenten.
Voordeel van het bord is het lage verbruik, het kan op batterij draaien.

Het is de opvolger van de MKR1000, die nog verkrijgbaar is als “Arduino MKR1000 WIFI with Headers Mounted” voor iets meer dan dertig euro.

Het is even klein als zijn opvolger, en het combineert de eigenschappen van de Arduino zero en een wifi shield.

Arduino MKR ZERO

En dan gaan we van wifi naar hifi met de Arduino MKR ZERO, met SD kaartlezer en SPI interface om met muziekbestanden te spelen zonder extra hardware.

Er zijn twee libraries beschikbaar:
- Arduino sound library om audio gegevens te spelen en te analyseren.
- I2S library om het I2S protocol te gebruiken. I2S staat voor Inter-IC Sound, en is een seriële businterface voor het verbinden van digitale audio apparaten.

Dit kleine bordje van rond 20 euro draait ook op 3.3 volt.

Arduino MKR GSM 1400

Voor 60 euro een GSM kopen? In ieder geval zit er geen SIM kaart bij deze Arduino. Het is een combinatie van een Arduino Zero en een gsm module. Een gsm verbruikt wel wat meer dan een standaard Arduino bord, dus er moet bij dit bord altijd een batterij aangesloten zijn voor de werking. Ook de antenne moet je nog apart voorzien.
De led op het bordje wijkt ook af van andere Arduino’s die meestal D13 gebruiken om de LED aan te sturen, hier is dat D6.

Arduino MKR Vidor 4000

Ook een aangekondigd bordje, waarvan de naam doet vermoeden dat het iets met video te maken heeft. Het ziet er een headerless bord uit, en de prijs is nog niet gegeven. Het lijkt een krachtigere processor te hebben.

(zie www.arduino.cc en hun https://store.arduino.cc/arduino-genuino/arduino-genuino-mkr-family …)

Git en Linux

Google upgrade naar Platinium lid van de Linux Foundation.
GitLab gaat naar Google’s cloud.
Supercomputer top 500: draaien allemaal op Linux

Muziek
* 19:00 rekon the devil in you
* Dupske
..

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Het ontbrekend zakenmodel van Open Source * Data bescherming

i-nieuws 6 na 6 ** June 28th, 2018 by wim.webgang **

Data bescherming

De hele databeschermingswet heeft geleid tot nieuwe creativiteit bij de datasnoepers. De Noorse consumentenvereniging heeft de taktieken onderzocht die grote internetbedrijven gebruiken om de gebruikers te verleiden tot het afgeven van hun gegevens of het bevestigen van zo veel mogelijk toegang tot hun gegevens.

Een klassieker is natuurlijk de standaard instellingen. Als je de standaardinstellingen voor je krijgt, en je wil met zo weinig mogelijk moeite of werk verder geraken, is er veel kans dat je gewoon de aangeboden instellingen bevestigt.
De mogelijkheden bij die instellingen dienen dikwijls enkel om de gebruikers een illusie van keuze of controle te geven. De echt belangrijke keuzes die een gebruiker zou willen maken, komen meestal niet eens voor bij de keuzemogelijkheden.

Keuzes die het bedrijf wel aanbiedt, maar liever niet ziet gebruiken, worden begraven onder opeenvolgende schermen met tekst waar niemand door wil ploeteren.

Ook kleur, layout en andere sfeer-elementen worden gebruikt om de gebruikers in een bepaalde richting te sturen. De kleur groen, een bevestigende lamp, enz zullen altijd wijzen in de richting die het bedrijf wil, de minder aantrekkelijke kleuren en keuzebeschrijvingen zijn die in het voordeel van de gebruiker.
Bv “Ok en ga verder” op een groene knop, en “Beheren van de gegevensinstellingen” op een grijze knop.

Eens in de instellingen geraak je met vier kliks door de instellingen als je zowat alles met je data laat gebeuren (gepersonaliseerde advertenties aanvaardt, enz.). Wil je je data maximaal beschermen dan heb je 13 kliks nodig eer je er helemaal doorbent.

Het ontbrekend zakenmodel van Open Source

Tech Crunch besteedde aandacht aan de toestand van veel open source programmeurs, die niet betaald worden voor hun werk. Sommigen zijn aan het einde van hun latijn, en regelmatig wordt de vraag gesteld: wat nu? Sommigen gaan op zoek naar een manier om toch minstens wat kosten te kunnen recuperen, bv van hosting, en vragen vrijwillige bijdragen.
En er bestaat een platform voor creatieve artiesten dat probeert een abonnementssysteem voor fans te lanceren. Het is de bedoeling dat die een kleine abonnementsbijdrage betalen per maand of bij elke uitgave van werk, die de creatieveling een stroom van inkomsten geeft. In ruil geeft hij zijn abonnees inkijk achter de schermen en allerlei extraatjes. Internetartiesten die video’s en webcomics maken gebruiken het vaak. Het bedrijf is opgericht door een muzikant. Het had een zware storm te verduren toen in 2015 ingebroken werd en zowel broncode van het platform als de gegevens van gebruikers gestolen werden.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Bewolkt

Uitzending do 18:00 ** June 21st, 2018 by wim.webgang **

Bewolkt
Linux User and Developer heeft een themanummer over Cloud. Het is opvallend hoeveel “soorten” cloud er zijn: publieke cloud, private cloud (owncloud), en hybride cloud.. Verder veel Linux, en een hardware deel met Arduino en een Raspberry Pi weerstation (helaas op basis van niet meer verkrijgbare hardware kit).

Rode Hoed
Op Distrowatch duikt nog eens een icoon met een Rode Hoed op; Red Hat brengt zijn Red Hat Enterprise Linux 6.10 uit. Als je vroeger ooit Red Hat gebruikt hebt voor het community project Fedora ontstond, zal je de nummering misschien raar vinden, want eind jaren negentig zaten ze al aan 5 of 6. Red Hat Linux ging uiteindelijk tot nummer 9, daarna werd het Fedora. Tegelijk werd Red Hat Enterprise Linux gestart, onmiddellijk met versienummer 2.

Minder vervalsing?
Elector magazine vraagt zich af waarom er minder vervalste componenten worden waargenomen?
wg: Door opkomst open hardware? Als de bordjes open hardware zijn, en iedere fabrikant er een eigen versie van mag maken, is er nog weinig aanleiding voor illegale namaak….

https://www.elektormagazine.nl/news/minder-vervalsing-van-componenten-xilinx-blijft-het-meest-populaire-doelwit

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Half hernieuwbaar * NoCAN * Mol bij Tesla

i-nieuws 6 na 6 ** June 21st, 2018 by wim.webgang **

Half hernieuwbaar

De wereld stevent af op energieproductie die gemiddeld voor 50 procent bestaat uit hernieuwbare energie. Het lijkt goed nieuws, maar dat “afstevenen” kan nog wel meer dan 30 jaar duren.
Eén van de typische problemen, de opslag van electriciteit, wordt stilaan verholpen door goedkopere batterijen.
Serktste klimmers zijn wind en zonne-energie.
En voor Trump: het vooruitzicht voor steenkool zit nog rond de 11 procent, nucleair daalt langzaam, olie verdwijnt bijna, en gas blijft stabiel. Samen zitten de fossiele brandstoffen dan nog tegen de dertig procent in 2050. De voorspellingen komen uit een Bloomberg rapport.

https://about.bnef.com/new-energy-outlook/

NoCAN

NoCAN is een idee voor een bedraad platform voor IOT. Het zit nog in de opstartfase, en verzameld startkapitaal op kickstarter.
Ze stelden als doel om 4750 euro in te zamelen van deelnemers-inversteerders, maar ze zijn al voorbij 6000 euro en de campagne loopt nog bijna een maand.

De naam NoCAN verwijst naar de CAN-bus, Controller Area Network. Dat is een seriële databus om onderdelen van industriele machines te verbinden, of electronische componenten in een auto. Het is bestand tegen de electronica-onvriendelijke omstandigheden met veel electromagnetische storingen. De knooppunten in het netwerk hebben een voorafbepaalde prioriteit, en het berichtenverkeer gehoorzaamt aan die prioriteit, waardoor het verkeer real-time toepassingen mogelijk maakt.

Het NoCAN project bouwt voort op dat betrouwbaar bus systeem, en maakt twee soorten Omzio bordjes: één is de “master”, en dient om op een raspberry pi te monteren vanwaar het systeem gestuurd wordt. De andere kant zijn de Omzio CANZERO bordjes, de “things” die iets meten, iets sturen, enz. Die bordjes worden gemaakt op basis van het Arduino ontwerp. Daardoor kan het hele Arduino eco-systeem gebruikt worden om de “nodes” te programmeren.

Het NoCAN project probeert met zijn ontwerp twee problemen op te lossen. Het eerste is de voeding: veel IOT apparaatjes hebben ofwel een voeding met een eigen adapter nodig, ofwel batterijen die steeds vervangen en/of opgeladen moeten worden. Door de draad van de canbus, die alle onderdelen verbindt, wordt ook de stroom geleverd voor de aangesloten nodes.

Ten tweede is er de communicatie. Soms is de veelgebruikte wifi geen optie omdat het moeilijk is een goede stabiele signaalkwaliteit te verkrijgen, of wil men bewust geen wifi gebruiken, bv uit veiligheidsoverweging. Met het CANbus systeem wordt de informatie doorgegeven via die bus.

Mol bij Tesla

Tesla heeft het moeilijk, en niet alleen omdat het geen winst maakt en omdat het zijn produktie-deadlines niet haalt. Ze ontdekten dat één of meer werknemers de boel van binnenuit belazeren.
De topman spreekt ronduit van sabotage. Het bedrijf heeft een ex-werknemer aangeklaagd voor bedrijfsspionage. De man, die waarschijnlijk een goed half jaar voor Tesla werkte, wist binnen te geraken in het Produktie besturingssysteem. Hij zou daar gigabytes aan data uit hebben gehaald.
Hij was zo slim om zijn aktiviteiten te verbergen. Hij gebruikte de computers van een drietal andere werknemers waar hij een soort malware op installeerde die hem daarbij hielp. Die malware bleef ook zonder hem verder lopen, en bezorgde data aan een niet genoemde derde partij buiten het bedrijf.
De man bracht ook na zijn ontslag nog schade toe aan Tesla. Hij vertelde verhalen aan de media die niet bleken te kloppen, en die systematisch Tesla in een slecht daglicht stelde, zoals over slechte batterijen, vertragingen en gegenereerd afval.
Uit de klacht blijkt dat hij zich binnen het bedrijf negatief begon te manifesteren na een overplaatsing, en dat hij zich voordien ook reeds ontevreden toonde over de hem aangeboden functie.
Tesla onderzoekt nog de draagwijdte en impact van de zaak, en er kan een zware schadeclaim verwacht worden, een bedrag werd nog niet genoemd. Evenmin werd duidelijk naar welke derde partij de data gestuurd werden, of wie de eindbestemmeling was.

https://www.documentcloud.org/documents/4529155-Gov-Uscourts-Nvd-131251-1-0-2.html

compiled by BCP v.0.3.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Met de stem van Jamie (2.0)

Uitzending do 18:00 ** June 14th, 2018 by wim.webgang **

Jamie 2.0
Hoe jarenlang radiomaken achteraf heel nuttig kan blijken te zijn. Een reporter in de VS verloor door een eigenaardige zeldzame ziekte de mogelijkheid om te praten. Een Schots bedrijf las alle beschikbare opnames in en maakte een syntethische stem voor Jamie. Daarmee kan hij terug radio maken (al typend dan wel).

http://jamiedupree.blog.ajc.com/2018/06/11/with-my-voice-still-gone-time-for-jamie-dupree-2-0/

Raspberry pi:

Een platte kabel verbindt de camera module met de Raspberry Pi, maar het slotje is wat zwak. Als je niet oppast trek je het plastieken klepje eraf bij het losmaken van de kabel. En de camera zelf is ook een beetje zwak, want mijn eerste is al gesneuveld. Het was een versie twee met lichtgroen bord.

Muziek:
Psilocybines – ADM-Belgium
Animadvert – The lunatic
Psilocybines – ADM-Belgium
Animadvert – Ali baba’s bottle
Gloomer – Crisis De Octubre
Recon – The devil in you (no vocals)
en
Untrucunpeualaidmcommca (Mr Pomme)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Premies en heffingen * Tanzania registreert * iCrypto * Geldloze maatschappij

i-nieuws 6 na 6 ** June 14th, 2018 by wim.webgang **

Geldloze maatschappij

Zweden stevent af op een geldloze maatschappij, het is het land waar cash geld volledig aan het verdwijnen is. Maar dat levert ook weer zorgen op, bv voor oudere mensen die niet mee zijn met de digitale revolutie. Het wetgevend comite maakt zich ook zorgen wat er zou gebeuren als het digitale betaalsysteem plots zou crashen. Een werkgroep stelde voor om banken met een bepaalde grootte te verplichten van cash geld te voorzien. Ze moeten klanten van genoeg mogelijkheden voorzien om geld uit een automaat te halen.

Premies en heffingen

In Belgie daalde de aanvraag van premies voor isolatie van bestaande gebouwen, en ook de isolatie-sektor meldde een afname van de na-isolatie nadat. Dat lijkt mee te gaan met het verminderen van de overheidssteun en wegvallen van fiscaal voordeel. Binnen twee jaar, in 2020 zouden we een eerste stap in de vermindering van broeikasgassen moeten gezet hebben, en het ziet er niet naar uit dat we dat gaan halen. Honderdduizenden woningen zijn nog niet geïnstalleerd, en tegen het huidig tempo gaat het dus nog 20 jaar duren. En de doelstellingen tegen 2050 zijn nog ambitieuzer; dan zouden zowat alle bestaande woningen ook de normen van nieuwe woningen moeten halen.

In de VS stegen de tarieven voor de invoer van zonnepanelen, maar desondanks worden er nog altijd even veel zonnepanelen geïnstalleerd als vorig jaar. Er zijn heel wat projecten opgezet waar burgers participeren in grotere installaties als een soort zonnevelden. In het eerste kwartaal van 2018 was zonne-energie de nummer één op gebied van nieuwe electriciteitsopwekking; 2.5 gigawat zou er geïnstalleerd zijn. Daarmee steekt het windenergie en gasturbinens de loef af. Tegen het einde van het jaar zou het meer dan 10 gigawat moeten worden.

Tanzania registreert

De overheidsdienst in Tanzania die de regelgeving voor telecommunicatie doet, heeft regels uitgevaardigd die bepaalt dat bloggers zich moeten registreren. Ook wie een online forum heeft draaien moet zich registreren, maar ook andere media als online radio en tv-stations. De overheidsdienst argumenteert dat het de wildgroei van anonieme verwerpelijke onlineaktiviteiten moet tegengaan. Een registratie kost geld; zo’n 900 dollar, en het lijkt bijna een tax op online publiceren.

iCrypto

Apple heeft de politiek in zijn app store aangepast, om stiekeme bitcoinminers te bannen. Onder de titel Cryptocurrencies zijn regels opgesteld over wat wel en niet mag binnen apps voor de toestellen met macOS, iOS, tvOS enz. Het probleem was ontstaan dat makers van apps er een stukje programma inbouwen dat stiekem de rekenkracht van het toestel gebruikt om bitcoins te maken voor de app developer. Het nadeel voor de gebruikers is dat hun batterij sneller leegloopt, en dat hun toestel mogelijk trager is bij gebruik.
De haat-liefde verhouding met cryptocurrencies speelt ook bij de banken: een Amerikaanse bank uit San Francisco heeft aangekondigd dat haar klanten geen bitcoins meer kunnen kopen met hun credit card. Er zou te veel gespeculeerd worden op de cryptocurrencies en zowat een vijfde van de “investeerders” of “speculeerders” gebruikte zijn creditcard om de aankoop te doen. Door de sterke schommelingen met sterke waardeverminderingen kunnen ze soms daarna hun schulden niet afbetalen. De bank lijkt het volume te groot te vinden en wil de risico’s verminderen, één vijfde van die “impulsaankopers” kwam in betaalproblemen.

compiled by BCP v.0.3.2

Lift ^ | Lift v | Comments Off

GitHub opgeslokt

Uitzending do 18:00 ** June 7th, 2018 by wim.webgang **

De Github webdienst is niet klein met zijn 24 miljoen programmeurs die het laat werken aan 67 miljoen projecten. Maar het is toch vlotjes opgeslokt door Microsoft. Hoewel de GitHub blog vertelt “very excited” te zijn, zijn er veel programmeurs die vragen hebben bij de aktie van Microsoft.

Hadden ze het niet zien aankomen?
In eeste instantie niet. De open source en free softwarewereld had een fantastisch platform als SourdeForge, dat toelaat broncode te bewaren, maar er ook een hele dienstensite rond aanbiedt met opvolging van programmeerfouten, downloadsite enz. Maar dan kwam Git.
Git is een broncodebeheersysteem, gemaakt door Linux Torvalds om de broncode van de Linux kern beter te kunnen beheren en Subversion te vervangen omdat het niet vrij was. In sneltreinvaart begonnen andere open source en free software projecten ook Git te gebruiken, en zo ontstond een dienst op internet: GitHub. GitHub werd tien jaar geleden opgezet door programmeurs met de bedoeling open projecten gratis accounts te geven, en de kosten de betalen door de betalende gesloten projecten van bedrijven.

Er bestonden toen al wel andere broncodebeheersystemen, maar die waren niet open source of free software. Die gesloten systemen werden intensief gebruikt door allerlei bedrijven. Maar programmeurs, die goed de waarde van de vrijheid beseffen, kozen massaal voor het vrije systeem gemaakt door Torvalds, en vanaf er een betalende dienst kwam die je ook voor gesloten projecten kon gebruiken, kozen programmeurs in bedrijven allerhande ook weer voor een systeem als GitHub.

Microsoft had zijn eigen broncodebeheersysteem, dat CodePlex heette. Maar ook zij voelden het success van GitHub, en in 2017 waren er nog maar een paar honderd aktieve projecten op CodePlex. Zelfs Microsofts’ eigen projecten gebruiken meestal GitHub. Bovendien kregen ze problemen met het onderhoud, en hadden ze in 2015 een zware aanval vanuit het internet te verduren op hun codeplex. Ze sloten eind 2017 hun CodePlex.

Is het kwaad geschied?
GitHub is in de voorbije jaren niet alleen het doelwit geworden van Microsoft. Ook van allerlei web-aanvallen zoals die in 2015, waarbij ze vijf dagen lang bestookt werden, wat ze overleefden. Dat maakte hen misschien nog aantrekkelijker voor overname. En mogelijk waren daar nog andere mogelijke kandidaten voor; zo zou bv ook Google geïnteresseerd geweest zijn.

Zijn er alternatieven?
Eerst en vooral zijn er de bestaande systemen, zoals SourceForge, dat nog altijd verderdoet. Sourceforge is meer het platform, en kan als broncodebeheersysteem ook GIT gebruiken. Er is zelfs een afgeleide van Sourceforge die apache Allura heet.

Het belangrijkste alternatief binnen de GIT wereld is waarschijnlijk GitLab. Gitlab gebruikt ook Git als broncodebeheersysteem, en wist de laatste jaren al heel wat gebruikers weg te snoepen bij GitHub.

Verder is er nog Bitbucket, en een op Java Virtual Machine draaiende GitBucket.

En de “Microsoft van de Linux wereld“, Canonical (die Ubuntu Linux maakt), heeft behalve zijn eigen desktop systeem ook zijn eigen broncodesysteem gemaakt, en dat heet launchpad. Het wordt ook gebruikt door niet-Ubuntu projecten.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Router-malware * Het kwaad is terug! * Microsoft stort in oceaan * Naam gestolen

i-nieuws 6 na 6 ** June 7th, 2018 by wim.webgang **

Router-malware

In de VS heeft malware voor routers eind mei een kleine ravage aangericht. Duizenden routers werden besmet met de zogenaamde VPNFilter malware. Na de ontdekking werd duidelijk dat honderdduizenden netwerkapparaten van Linksys, Microtik, Netgear, QNAP en TP-Link besmet waren.

De malware zou afkomstig kunnen zijn van Fancy Bear. Het FBI nam al een domeinnaam in beslag die gebruikt zou zijn door de malwaremakers.

De malware is aanwezig in het werkgeheugen van het toestel, dus afzetten en terug aanzetten verwijdert hem uit het geheugen, maar het besmette toestel zal proberen de malware opnieuw te laden van een bepaalde webserver op ToKnowAll.com. Het is de domeinnaam van die webserver die het FBI in beslag nam. Zij kunnen aan het verkeer naar die server de omvang van de besmetting inschatten.

Verder onderzoek toonde ondertussen aan dat ook andere fabrikanten getroffen zijn: D-Link, Asus, Huawei, ZTE enz.

De malware werkt in drie stappen, en die derde stap blijkt te bestaan uit een systeem van plugins. Daarvan zijn weer nieuwe varianten gevonden. Er zou interesse uit blijken voor industriële toepassingen met Modbus TCP/IP.

Op onderstaande link vind je een lijst met apparaten die zeker getroffen zijn:

https://www.bleepingcomputer.com/news/security/vpnfilter-can-also-infect-asus-d-link-huawei-ubiquiti-upvel-and-zte-devices/

Evil is back!

De open source en free software programmeercommunity stond het voorbije weekend op zijn kop toen het bericht opdook dat Microsoft Github zou willen kopen.

Veel programmeurs uiten hun teleurstelling en verontwaardiging. Ze dreigen het platform te verlaten als de koop doorgaat.

De programmeurs vertrouwen Microsoft niet, en denken dat het nadelige gevolgen gaat hebben voor hun werk.

Er wordt minstens gevreesd dat er meer advertentiesdruk zal komen op het platform, en dat Microsoft de gebruikers meer zal gaan volgen.

Bovendien zullen ze het waarschijnlijk gaan combineren met andere diensten die ze hebben, en de github gebruikers in de richting duwen van die diensten, zoals LinkedIn. LinkedIn is trouwens zelf ook een bedrijf dat overgenomen werd door Microsoft, en het is er niet op verbeterd daardoor, en denk ook aan de overname’s van Skype, Nokia enz.

Github is een waardevol platform geworden door de gebruikers en hun projecten. Maar hun mening is niet gevraagd, en aan de online commentaren te zien zijn ze niet gediend met de overname.

Kunnen ze ergens anders naartoe? Ja, er is ook nog GitLab, een concurrent van GitHub. En er is nog de oudere SourceForge, al lijkt die het ook niet gemakkelijk te hebben.

Microsoft stort in oceaan

Microsoft heeft een container met servers in de zee gedumpt boven Schotland. Het is niet bekend welk operating systeem draait op de servers, maar het logo op de container is het Windows logo.

Ze hebben een manier bedacht om hun computerpark gemakkelijker te koelen; ze bouwen een datacentrum in een metalen cylinder, brengen er lange stroom en netwerkkabel aan, en laten de boel zakken in de zee. Gratis koelwater!
Of dat voor het milieu zo goed is blijft de vraag. Enerzijds warmen ze rechtstreeks het zeewater op, met alle gevolgen vandien voor het ecosysteem in het water.
Anderzijds lijkt het ook niet erg duurzaam op gebied van hardware; het is namelijk onmogelijk om een defecte server te gaan herstellen. De container heeft geen deur, en blijft vijf jaar doorlopend op de zeebodem rusten. Eens een server in de container kapot wordt die gewoon niet meer gebruikt, maar blijft die wel zitten. Microsoft noemt het project Natick.

Hopelijk is de container niet even lek als hun software.

Naam gestolen

James Halliday, alias substack is een aktieve ontwikkelaar van software die hij op github vrijgeeft: Stream handbook, minimist, node-optimist, tape, dnode, en node-mkdirp zijn enkele van zijn JavaScript werkstukjes.
Een nieuw bedrijf dat probeert geld te verdienen met electronische nieuwsbrieven heeft nu de naam en de domeinnaam substack geregistreerd.

Vrije en Open Source software projecten (FOSS) hebben het niet gemakkelijk om hun naam te beschermen. Als ze een catchy naam hebben bestaat de kans dat een ander bedrijf die naam al dan niet toevallig inpikt zonder dat het project de middelen heeft om dat tegen te houden.

Daarvoor zijn allereerst registraties nodig, zoals de naam als beschermde merknaam en van de domeinnaam.

FOSS projecten steken daar geen tijd en geld in, omdat het voor hen commerciëel niet belangrijk is. Zelfs een website is dikwijls niet nodig omdat ze via online platformen als GitHub werken waarop hun code gedeeld wordt.

Maar daardoor maken commerciële bedrijven soms wel gebruik van de naamsbekendheid om de naam te recupereren voor een eigen produkt, al dan niet bewust.

Lift ^ | Lift v | Comments Off