Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Half hernieuwbaar * NoCAN * Mol bij Tesla

i-nieuws 6 na 6 ** June 21st, 2018 by wim.webgang **

Half hernieuwbaar

De wereld stevent af op energieproductie die gemiddeld voor 50 procent bestaat uit hernieuwbare energie. Het lijkt goed nieuws, maar dat “afstevenen” kan nog wel meer dan 30 jaar duren.
Eén van de typische problemen, de opslag van electriciteit, wordt stilaan verholpen door goedkopere batterijen.
Serktste klimmers zijn wind en zonne-energie.
En voor Trump: het vooruitzicht voor steenkool zit nog rond de 11 procent, nucleair daalt langzaam, olie verdwijnt bijna, en gas blijft stabiel. Samen zitten de fossiele brandstoffen dan nog tegen de dertig procent in 2050. De voorspellingen komen uit een Bloomberg rapport.

https://about.bnef.com/new-energy-outlook/

NoCAN

NoCAN is een idee voor een bedraad platform voor IOT. Het zit nog in de opstartfase, en verzameld startkapitaal op kickstarter.
Ze stelden als doel om 4750 euro in te zamelen van deelnemers-inversteerders, maar ze zijn al voorbij 6000 euro en de campagne loopt nog bijna een maand.

De naam NoCAN verwijst naar de CAN-bus, Controller Area Network. Dat is een seriële databus om onderdelen van industriele machines te verbinden, of electronische componenten in een auto. Het is bestand tegen de electronica-onvriendelijke omstandigheden met veel electromagnetische storingen. De knooppunten in het netwerk hebben een voorafbepaalde prioriteit, en het berichtenverkeer gehoorzaamt aan die prioriteit, waardoor het verkeer real-time toepassingen mogelijk maakt.

Het NoCAN project bouwt voort op dat betrouwbaar bus systeem, en maakt twee soorten Omzio bordjes: één is de “master”, en dient om op een raspberry pi te monteren vanwaar het systeem gestuurd wordt. De andere kant zijn de Omzio CANZERO bordjes, de “things” die iets meten, iets sturen, enz. Die bordjes worden gemaakt op basis van het Arduino ontwerp. Daardoor kan het hele Arduino eco-systeem gebruikt worden om de “nodes” te programmeren.

Het NoCAN project probeert met zijn ontwerp twee problemen op te lossen. Het eerste is de voeding: veel IOT apparaatjes hebben ofwel een voeding met een eigen adapter nodig, ofwel batterijen die steeds vervangen en/of opgeladen moeten worden. Door de draad van de canbus, die alle onderdelen verbindt, wordt ook de stroom geleverd voor de aangesloten nodes.

Ten tweede is er de communicatie. Soms is de veelgebruikte wifi geen optie omdat het moeilijk is een goede stabiele signaalkwaliteit te verkrijgen, of wil men bewust geen wifi gebruiken, bv uit veiligheidsoverweging. Met het CANbus systeem wordt de informatie doorgegeven via die bus.

Mol bij Tesla

Tesla heeft het moeilijk, en niet alleen omdat het geen winst maakt en omdat het zijn produktie-deadlines niet haalt. Ze ontdekten dat één of meer werknemers de boel van binnenuit belazeren.
De topman spreekt ronduit van sabotage. Het bedrijf heeft een ex-werknemer aangeklaagd voor bedrijfsspionage. De man, die waarschijnlijk een goed half jaar voor Tesla werkte, wist binnen te geraken in het Produktie besturingssysteem. Hij zou daar gigabytes aan data uit hebben gehaald.
Hij was zo slim om zijn aktiviteiten te verbergen. Hij gebruikte de computers van een drietal andere werknemers waar hij een soort malware op installeerde die hem daarbij hielp. Die malware bleef ook zonder hem verder lopen, en bezorgde data aan een niet genoemde derde partij buiten het bedrijf.
De man bracht ook na zijn ontslag nog schade toe aan Tesla. Hij vertelde verhalen aan de media die niet bleken te kloppen, en die systematisch Tesla in een slecht daglicht stelde, zoals over slechte batterijen, vertragingen en gegenereerd afval.
Uit de klacht blijkt dat hij zich binnen het bedrijf negatief begon te manifesteren na een overplaatsing, en dat hij zich voordien ook reeds ontevreden toonde over de hem aangeboden functie.
Tesla onderzoekt nog de draagwijdte en impact van de zaak, en er kan een zware schadeclaim verwacht worden, een bedrag werd nog niet genoemd. Evenmin werd duidelijk naar welke derde partij de data gestuurd werden, of wie de eindbestemmeling was.

https://www.documentcloud.org/documents/4529155-Gov-Uscourts-Nvd-131251-1-0-2.html

compiled by BCP v.0.3.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.