Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Amazon in Europa * Licht ontvlambaar * Als dit dan dat (of toch niet) * Verbrandingsmotor is uit

i-nieuws 6 na 6 ** October 26th, 2023 by wim.webgang **

Amazon in Europa

We praten dikwijls over Amazon in de VS, maar Amazon is ook in Europa aanwezig.
Er zouden meer dan honderdtachtig miljoen gebruikers zijn binnen de Europese Unie.
Vooral in Duitsland is Amazon groot. Ze hebben kantoren in 50 Europese steden.
En het bedrijf zou meer dan honderdvijftigduizend werknemers hebben in Europa. Deze cijfers werden bekend door een Europese wet die voorschrijft dat grote internetbedrijven die aktief zijn hier, verantwoordelijk zijn voor ondermeer de inhoud die ze hier publiceren. Ze moeten daardoor bv reageren op meldingen van misbruik op hun platformen. De bedrijven moeten vrijgeven hoeveel gebruikers ze in Europa hebben, om te kijken of ze onder de nieuwe wetten vallen. Die traden in augustus van dit jaar in werking. Er zijn een negentiental grote bedrijven die meer dan 45 miljoen gebruikers hebben, per maand bekeken. Amazon heeft alleen in Duitsland al 60 miljoen gebruikers.
Om het half jaar moeten de VLOP’s of “Very Large Online Platforms” een update geven over hun gebruikerscijfers.

Licht ontvlambaar

Fabrikanten van de klassieke auto’s hebben het soms moeilijk om over te schakelen naar electrische auto’s. General Motors in de VS heeft problemen met licht ontvlambare batterijen én klanten.
Batterijen gemaakt of verkocht in de periode tussen 2017-2021 bleken soms een probleem te hebben, waardoor ze in brand konden vliegen. GM werd geconfronteerd met een groot aantal batterijen die best vervangen zouden worden. Eerst probeerden ze nog met lapmiddeltjes, zoals het aanraden om de auto buiten te parkeren, in niet in de garage van je huis. Althans tot je de auto binnengebracht had voor nazicht. Of bij dat nazicht het probleem opgelost werd blijft de vraag, want ook daarna vatten sommige auto’s nog vuur.
De klanten hadden er hun buik van vol, en er werd een rechtszaak aangespannen, in de vorm van een “class action” zaak.
Om de negatieve publiciteit wat te temperen heeft GM nu een programma opgezet waarbij gebruikers kunnen intekenen op een schadevergoeding. Maar daarvoor moeten ze een software update laten installeren, die de batterij in het oog houdt. De software zal voorkomen dat de batterij volledig vol opgeladen wordt, want dat is het punt waarbij het probleem van ontbranding voor kan komen. Dat betekent ook dat de eigenaars bv maar 80% van de autonomie hebben. Als de batterij maar 80% is opgeladen kan je er minder ver mee rijden. Ten tweede zal de software onderzoeken of de batterij de eigenschappen vertoont die tot het probleem leiden. Er is een behoorlijk groot aantal km’s rijden nodig om dat vast te stellen, zo’n 10.000 km, en niet alle klanten zullen genoeg afstand afleggen binnen de geplande meetperiode die loopt tot maart 2025.

Als dit dan dat (of toch niet)

De automatisatie website “ifttt” loopt aan tegen de afhankelijkheid van Amazon.
Amazon gaat namelijk het ifttt platform wegknippen uit hun smartspeaker platform Alexa. Via Alexa konden gebruikers bepaalde dingen automatisch laten gebeuren, gewoon door te zeggen “Alea, trigger abc”. De ifttt dienst pikte dat op, en voerde de geprogrammeerde akties uit die bij de abc oproep hoorden.
Ook andere akties, zoals het maken van een boodschappenlijst in Alexa, konden automatisch dingen triggeren die de gebruiker ingesteld had via ifttt.
Ifttt was in de beginperiode van de smartspeakers en home-automation een interessante uitbreiding om dingen te automatiseren.
Maar het ifttt platform zou het moeilijk kunnen krijgen omdat de fabrikanten van de apparaten waarmee ze samenwerkten, ondertussen zelf automatisatie inbouwen in hun platform. Dat is dan beter geïntegreerd en sneller dan de ifttt dienst. En bovendien moet voor ifttt een abonnement genomen worden, terwijl bv Apple shorcuts inbegrepen is.
Ifttt mikt nu op uitbreiding van zijn dienst met Kunstmatige Intelligentie. Zo kan een ifttt trigger met hulp van KI een blog post schrijven bv.

De gebruikers van ifttt moeten niet zelf programmeren. De website laat dingen kiezen uit een aanbod van mogelijkehden, en in verschillende stappen worden die aangeboden en door ifttt bewaard, en uitgevoerd.
Er zijn apps voor Android en Apple die een sms kunnen verzenden als ifttt aktie, en sommige fabrikanten laten hun toestellen of diensten ook ifttt signalen geven die als trigger gebruikt kunnen worden om iets anders in gang te zetten.
Voorbeelden van gebruik van ifttt:
- een gebruiker tagt een foto op instagram, en ifttt gaat die foto downloaden en ergens opslaan.
- een weerbericht op een site geeft regen aan, en ifttt gaat daarop de kleur van de verlichting in de gang veranderen naar blauw, zodat de gebruiker er aan denkt een paraplu mee te nemen.
- Een gebruiker maakt een blog post, en ifttt gaat er automatisch een tweet over maken.
- een gebruiker die binnen bereik van een bepaald wifi netwerk komt laat automatisch het volume van zijn gsm lager zetten.
- als je aankomt op je werk, automatisch een tijdsregistratie doen, het zogenaamd “intikken”.

Verbrandingsmotor is uit

Het noorste bedrijf Moller Molility Group heeft aangekondigd dat ze vanaf volgend jaar, 2024, geen auto’s met verbrandingsmotor meer gaan verkopen. Het bedrijf begon na de tweede wereldoorlog met het invoeren en verkopen van auto’s van volkswagen. Ze verkochten miljoenen auto’s, waaronder heel wat kevers. Ook voor een andere iconische wagen, de golf, valt dit jaar het doek. De laatste golf wordt daar verkocht in december van dit jaar. Volkswagen heeft verschillende electrische modellen op de markt, en de invoerder verkocht de voorbije tien jaar al meer dan honderdduizend electrische wagens. Die zijn in Noorwegen vanzelfsprekend geworden. Tesla is er het grootste automerk, en meer dan 85 procent van de nieuw ingeschreven wagens zijn electrisch. Dan zijn er nog een aantal hybride, en de auto’s met verbrandingsmotor zijn marginaal in Noorwegen: dieselwagens halen nog nauwelijks 1.8 % marktaandeel, en benzinewagens minder dan 1 procent.

compiled by BCP v.0.6.3

Lift ^ | Lift v | Comments Off

IT en de work-life balans: 50%?

Uitzending do 18:00 ** October 26th, 2023 by wim.webgang **

BCP problemen
In de uitzending noem ik “BCP1″ als de naam van de “hardware”, de software heet “Webgang Broadcast Control Panel”, afgekort BCP.
- BCP1 “hing” en speelde geen muziek van de “buttons” met de selectie van songs. Iets gelijkaardigs hadden we vorige week ook voor. Misschien is de oorzaak het kort na elkaar starten en afsluiten van BCP, misschien terwijl er nog muziek speelde. Bij ctrl-esc blijkt er een proces “play” te zijn dat onder een “gb3″ proces hangt. Gambas3 is de programmeertaal waarin BCP is gemaakt, dus dat lijkt zinnig om het play proces daar te “killen”.

TODO: vanuit de software de play killen; met een knop, noodknop, of uit een menu, bv “Actions”.
OPM; er zijn in het menu akties al “kill” akties voor de muziek aanwezig. Misschien zichtbaar als knop tijdens het programma?

- BCP1 stelt te veel vragen aan het begin bij het opstarten: moet ik het nieuws archiveren, (wordt op een of andere manier twee keer gevraagd, met andere antwoordkeuzes), moet ik muziek laden? (is wel nuttig maar zou met setting aan en af moeten kunnen) En dan nog een bericht dat de oude teksten in … bewaard zijn (moet melding worden in log veld, geen message die je weg moet klikken).

TODO: vragen beperken, op andere manier melden of loggen, of in settings voorzien zodat de vraag kan overgeslagen worden.

Open source en de work-life balans

Ik dacht even dat ze bedoelden dat ideaal je maar 50% van de week werkt ipv nu 710%, maar het gaat over het aantal bedrijven dat ideaal volledige flexibiliteit zou moeten of kunnen bieden. In de praktijk is dat maar 23%, maar dat is een vooruitgang tgo tien jaar geleden toen het maar 17% was.

Stockpi project

Todo: Camera, enz (maar geen tijd meer om daar verder op in te gaan.. wordt vervolgd).

Lift ^ | Lift v | Comments Off

De NID tapes: experimentele electronische muziek van de vorige eeuw..

Uitzending do 18:00 ** October 19th, 2023 by wim.webgang **

Vraag van Marthe:
Een Raspberry Pi als server. Binnen je thuisnetwerk. Bereikbaar vanop internet via een Dynamisch DNS systeem.
Ok, dat werkt.
Een tweede Raspberry Pi, andere serverfunctie, ook binnen dat thuisnetwerk. Ook via die DynDNS? Maar die is al ingesteld naar het ip-adres van de internetaansluiting hier, hoe het onderscheid maken tussen die twee servers hier binnnen?

Update Stockpi project.
- cli versie: zal die ook een foto kunnen maken? Ja, dat is wel de bedoeling, maar moet nog uitgezocht worden.
- cli versie: op dezelfde database zodat we kunnen vergelijken tussen de twee versies..

Muziek
The NID Tapes: Electronic Music from India 1969?-?1972

Uittreksel uit de NID tapes:

Lift ^ | Lift v | Comments Off

LinkedIn-ontslaat.txt * BitcoinUSA.txt * Nierproblemen * Dropbox werkt thuis

Uitzending do 18:00 ** October 19th, 2023 by wim.webgang **

LinkedIn-ontslaat.txt

In het rijtje afslankingen bij grote internetbedrijven is nu LinkedIn weer aan de beurt. Ze zouden van plan zijn om meer dan zeshonderd mensen te ontslaan. In mei van dit jaar hadden ze al een gelijkaardig aantal werknemers laten afvloeien.
Toen werd ook de Chinese tak al gesloten, die heette Incareer. De verloren werkkracht zal gecompenseerd worden door kunstmatige intelligentie. Ze boden al eerder diensten aan die gedragen werden door AI voor hun premium abonnees.

BitcoinUSA.txt

De VS heeft een serieuze hoeveelheid bitcoins in beslag genomen, en is daarmee waarschijnlij één van de grootste bezitters van Bitcoins in de wereld.
Ze hebben niet zelf bitcoins zitten genereren of minen, en evenmin hebben ze die speculatief aangekocht.
Ze komen door beslagnames bij kriminelen in hun handen. Ondertussen gaat het al over ongeveer tweehonderdduizend bitcoin. Dikwijls is dat in de vorm van harde schijven of geheugens die beschermd zijn door een wachtwoord, “hardware wallets”. De bitcoins kunnen dus gewoon op de apparaten bewaard worden, offline. Soms worden er ook bitcoins omgezet in dollars, maar dat gebeurt niet op basis van de koers van de bitcoin. Het is gewoon een gevolg van de voortgang van het proces bij de vorvolging van kriminelen.
De bitcoins beleggers houden het wel in het oog. Een plotse verkoop van een groot aantal bitcoins zou schommelingen kunnen veroorzaken in de waarde van de Bitcoin.

Nierproblemen

In landbouwgebieden in Sri Lanke is een studie uitgevoerd door onderzoekers van de Duke University naar een ongewoon groot aantal van gevallen van nierfalen, bekend onder de naam CKDu. CKDE staat voor Chronische Nierziekte door onbekende oorzaak. Op sommige plaatsen heeft tot tien procent van de kinderen tussen vijf en elf jaar al tekenen van nierschade.

De onderzoekers linken het voorkomen van de ziekte nu aan het voorkomen van glyfosaat in het drinkwater dat afkomstig is van bronnen in de buuurt.
Glyfosaat komt daar van nature niet in voor, maar het is een aktieve component in de veelgebruikte onkruidverdelger Roundup van Monsanto.

Officieel breekt die onkruidverdelger in een paar dagen af, en zou die dus geen impact mogen hebben. Maar in de praktijk gaat die soms binden met magnesium en calcium, en daardoor tot zeven jaar lang teruggevonden worden in water en tot tweeëntwintig jaar in de bodem. In sommige gebieden met hard water is er meer kans dat gebonden wordt met water.

Het onderzoek nu concentreerde zich enkel op het drinkwater, maar mogelijk zijn er ook andere manieren hoe de stoffen in het menselijk lichaam terechtkomen. De onderzoekers maken zich zorgen omdat de eigenschappen doen denken aan een andere vervuiler: PFAS.

De wereldgezondheidsorganisatie heeft in 2015 al gezegd dat de onkruidverdelger mogelijk kankerverwekkend is. In ons land is het verboden voor huishoudelijk gebruik, maar wel nog toegelaten in de landbouw. En hoewel het Duitse Bayer eigenaar is van Monsanto, wil Duitsland glyfosaat helemaal verbannen, . Europa heeft de vergunning verlengd met een jaar, en de Europese Comissie is van plan de toestemming te verlengen met 10 jaar, en dat op basis van een onderzoek van het Europees voedselagentschap, dat geen bewijzen ziet voor de kankerverwekkendheid ervan. Ze raden wel aan een strook van 10 meter als buffer aan te houden rond de gronden waar het ingezet wordt. Mileugroepen vinden het onverantwoord. Ze vragen meer onderzoek naar de invloed op het leven in water en de impact op de bijen.

https://www.theisn.org/initiatives/what-is-ckdu/

Dropbox werkt thuis

De baas van Dropbox is niet gekant tegen het thuiswerken, en vindt niet dat iedereen minstens drie dagen op kantoor aanwezig moet zijn. Bij andere bedrijven viel te horen dat dat het minimum is om de bedrijfscultuur te handhaven.
Vroeger werkte men bij Dropbox ook op kantoor, meestal op de hoofdzetel. Maar de CEO van Dropbox, die het bedrijf oprichtte in 2007, is sinds de corona epidemie wel te vinden voor het model van verspreid werken.
Bij Dropbox kunnen werknemers negentig procent van de tijd van thuis werken.
Dropbox is natuurlijk een cloud-dienst, dus het staat ook wel goed voor hun image om pro-thuiswerk te zijn.
En hoewel de code voornamelijk gebouwd is met de typische open source programmeertaal Python, is het platform zelf niet open source. Wel hebben ze een aantal van hun projecten gemaakt met of in de vorm van open source software, en die kan je samengevat vinden in een pdfje op hun site. Enkele voorbeelden:
jquery payment,
videojs-contrib-his (onder Apache licentie)
DOMpurify (onder Muzilla Public Licence)
react-list (onder MIT licentie)
reselect (onder MIT licentie)
enz. Ze wijden een stuk van hun website aan open source: Opensource.dropbox.com
Maar als je een vrij software wil om bestanden te delen kan je niet de dropbox code downloaden. Er zijn alternatieven als OwnCloud, NextCloud. Ook Firefiles beweert een dropbox alternatief te zijn .
En kleinere systemen als OnionShare en Seafile laten je toe bestanden te delen met bescherming van een wachtwoord en versleuteling.

compiled by BCP v.0.6.3

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Script voor BCP

WebGang blog ** October 17th, 2023 by wim.webgang **

Achter de schermen van BCP

Het script dat aangeroepen wordt uit Broadcast Control Panel om de teksten van het nieuws af te halen:

cat ~/bin/getnews.sh

cd ~/Data/WebgangBCP/nieuws/
rm gitpull.log
mv getnews.log gitpull.log
git pull > getnews.log

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Mistress V3

Uitzending do 18:00 ** October 12th, 2023 by wim.webgang **

Marthe heeft als gast in de studio Shelbatra Yashari meegebracht, die bovendien eigen muziek bijheeft:
Een exclusieve track die niet op “de plaat” Elektronic body girl staat:
- Mistress V3
- mystic TechnoGroove V4
Film te vinden imdb (internet movie database) categorie short/horror
Argos Brussel screening in beperkte kring.

shelbatrayashari.com

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Einde van een tijdssignaal * Space OS * Gnome zonder x11 * Verzonnen verzekering * Ruimtestof * Mastodon heeft meer gebruikers * Bier in gevaar * Right to repair wet in Clifornië

i-nieuws 6 na 6 ** October 12th, 2023 by wim.webgang **

Einde van een tijdssignaal

De Canadese radio heeft voorbije dinsdag voor de laatste keer zijn lange beep uitgezonden. De lange beep maakte deel uit van een tijdssignaal, waarbij de juiste tijd wordt aangekondigd, en de beep wordt uitgzonden als exact moment om klokken mee gelijk te zetten. De Canadese radio startte met het uitzenden van zijn tijds-synchronisatie eind jaren 1930 van de vorige eeuw. Nu zijn er genoeg andere alternatieven die bovendien preciezer zijn, en is het uitzenden van het tijdssignaal afgeschaft.

Space OS

De baas van een nieuw bedrijfje met de naam Deta (ja delta zonder l), heeft een eigen idee over hoe een pc moet werken.
Hij wil de “personal” terug in “personal computer” brengen, want die zijn we verloren.
Zeker met het online werken en de verschuiving naar het gebruiken van cloud diensten is de gebruiker de controle kwijt. Zo zitten zowel de programma’s als onze mails en onze documenten allemaal in de computerssystemen van bedrijven, en is onze controle er nogal beperkt over. Stel dat het bedrijf ermee ophoudt, onze login blokkeert, de programma’s eenzijdig wijzigt terwijl je de oude versie wil blijven gebruiken, als je geen internet hebt, als enz?
Hij werkt in Berlijn aan de ontwikkeling van de “personal cloud computer”.
Dus ze gebruiken ook cloud, maar op een persoonlijke basis. Je hebt een persoonlijke ruimte in die cloud en daarin draait je pc. Alles is versleuteld en je kiest zelf wat je download of installeert van applicaties, die zitten dan echt in je personal cloud pc, en zijn van jou.

https://deta.space/

Hopelijk komt de naam van zijn systeem niet van de cake die hij gegeten heeft toen hij dit bedrijf startte

Gnome zonder x11

In de ontwikkeling van Gnome kan je zien dat gepland wordt om het gebruik van X11 uit de code te verwijderen.
Ze nemen een eerste stap door de “x11 session targets” te verwijderen. Alles wat naar X11 verwijst is verouderd sinds 2016, toen ze in Gnome overschakelden naar Wayland als grafisch systeem voor de desktop. Dat werd ook overgenomen in de distributies die Gnome gebruikten, zoals Fedora 25.
De X11 code wordt minder en minder getest, en daarom wordt het mogelijk een probleem, en halen de ontwikkelaars liever alles wat nog naar X11 verwijst uit Gnome.
Tot nog toe was het nog altijd mogelijk om via Settings te kiezen voor “Gnome op Xorg”, of een configuratiebestand aan te passen om xorg te gebruiken, bv in Fedora 35 (Fedora is nu aan v.38)
Maar bv openSUSE heeft de keuze tussen Wayland en x11 en een recente Tumbleweed installatie gebruikt X.Org v 21.1.

inxi -Ga

https://gitlab.gnome.org/GNOME/gnome-session/-/merge_requests/98

Verzonnen verzekering

In het proces tegen Sam Bankman-Fired, de oprichter van de cryptomunt-handel FTX, werd een vraag gesteld over de verzekering waar het bedrijf over communiceerde. Ze beschreven op hun websites een verzekeringsfonds dat ze opgericht hadden in 2019, en waar ze zowel geld in gestort hadden, alsook een aantal cryptomunten. Het moest garanderen dat de verliezen van de klanten beperkt zouden blijven als er onverwachte gebeurtenissen plaatsvonden.

In een tweet van februari 2021 zeggen ze dat in dat zogenaamd “Backstop Fund” de waarde ondertussen meer dan 100 miljoen dollar was, waaronder 5.25 miljoen in hun eigen FTT cryptomunt.

Op de vraag of dat getal echt was, antwoordde de beschuldigde dat het niet echt was, en dat er in werklijkheid veel minder in hun verzekeringsfonds zat. De volgende vraag was waar dit getal op de site en in de tweets dan vandaan kwam?

De beschuldigde legde dan uit aan de hand van een stukje python programma code uit de websiteprogramma’s dat het gewoon een willekeurig getal was dat berekend en getoond werd:

Q. Now, was this number listed on the tweet accurate?
A. No.
Q. Why not?
A. For one, there is no FTT in the insurance fund. It’s just the USD number. And, two, the number listed here does not match what was in the database.
Q. What do you mean, it doesn’t match?
A. The number in the databases was a different number.
Q. Where did this number come from?
A. This comes from a page on the website that claims to show what was in the insurance fund, but it was actually calculated separately.
..
Q. So it’s a fake number?
A. Yes.

Q. Was the real number higher or lower than the fake number?
A. Lower.
A. Yes. First, line 16 is saying what the name of this
function is. Line 17, it’s getting the daily — it’s getting
the total volume of trades from the past 24 hours on FTX. Then in line 19 it’s taking that number, multiplying it — then multiplies that by a random number that’s around 7500 and then dividing the result by a billion. That’s a number that gets added to the number that shows up on the website.

Ruimtestof

De NASA heeft de eerste stukjes ruimtestof laten zien die ze naar de aarde hebben gehaald bij hun missie “Osiris-Rex”.
In september landde een capsule met de stalen uit de ruimte in de woestijn van Utah. De stukjes zijn afkomstig van een planetoide met de naam Bennu. Ze bevatten een soort klei waarin water is gevonden. De wetenschappers gaan er van uit dat het water op aarde afkomstig is van de inslag van plentoiden. Van Bennu heeft men kunnen berekenen dat er een kleine kans is dat die op aarde inslaat ergens tussen nu en 300 jaar, meer bepaald is de kans het grootst op 24 september 2182.

Schrijf die datum dus alvast in uw agenda.

Meer op National Geographic:

https://www.nationalgeographic.nl/aarde-loopt-iets-meer-kans-om-door-asteroide-bennu-geraakt-te-worden

Mastodon heeft meer gebruikers

Mastodon blijkt meer gebruikers te hebben dan ze zelf dachten. Er is ontdekt dat er een fout was in een serververbinding waardoor de telling van het aantal Mastodon gebruikers niet correct was. Er zijn meer dan vierhonderdduizend maandelijks aktieve gebruikers meer dan voorheen geteld.
Door de fout werden 727 servers niet meegeteld, en meer dan 2,3 miljoen registraties van gebruikers.

Mastodon is een netwerk van servers die een sociale netwerkdienst beheren die de rechten van de gebruikers vooropstelt.
De programmacode van Mastodon is open source. Een Duitse vzw beheert de hoofdserver.

Mastodon kreeg veel gebruikers bij toen Elon Musk twitter overnam, en zit nu rond 1,8 miljoen aktieve gebruikers.

Er zijn verschillende manieren om Mastodon te gebruiken op Linux. Er zijn native apps, en je kan ook via de browser werken. Voor commerciële systemen zijn er apps in de respectievelijke online winkels.

Voor Linux op de smartphone: er bestaat een SailfishOs app met de naam Tooter.

Voor KDE is er Tokodon.

Voor Gnome is er Tootle of Tuba.

En verder zijn er veel op web-technologie gebaseerde programma’s als Sengi, TheDesk en Whalebird.

https://joinmastodon.org/servers

https://fosstodon.org/@opensuse

Bier in gevaar

Het bier in Europa is in gevaar door de klimaatverandering volgens wetenschappers.
Het probleem ligt bij de hop, die de opwarming van het klimaat niet goed aankan. De hop is belangrijk bij de vorming van de smaak van het bier, en dus wordt verwacht dat die zal veranderen onder invloed van de klimaatwijziging.
Brouwers die de kwaliteit van hun bier op peil willen houden zullen tegen een hogere kost aankijken, en de consument tegen een hogere prijs.

Right to repair wet in Clifornië

De gouverneur van Californië heeft de wet SB 244 ondertekend, en daarmee de Right to Repair wet doen ingaan. Door de wet zal het voor eigenaars van apparaten gemakkelijker worden om die te herstellen of te laten herstellen. Fabrikanten van apparaten moeten onderdelen, gereedschap, software, en handleidingen beschikbaar maken voor de apparaten die ze op de markt brengen. De termijnen hangen af van de prijs: goedkope apparaten moeten drie jaar voorzien worden van deze mogelijkheden, apparaten boven 100 dollar tot zeven jaar. Er zijn een aantal uitzonderingen, maar deze wet wordt toch als de sterkste in de VS gezien. Gelijkaardige initiatieven zijn er nog in New York, Colorado, en Minnesota.
Maar bedrijven als Apple, altijd een grote tegenstander van herstellen van hun apparaten, hebben al tegenmaatregelen genomen. Ze bouwen in onderdelen voor herstelling een kleine chip in, zodat zij kunnen bepalen of de onderdelen werken of niet, en in welke omstandigheden. Een beetje vergelijkbaar met de chips die fabrikanten van printers in hun toners inbouwen.
De techniek wordt parts-pairing genoemd. In de chips wordt DRM technologie gebruikt als toegangscontrole op het gebruik van de onderdelen. De frabrikanten zwaaien dan met een wet op fedraal niveau, de DMCA, die verbiedt om toegangscontrole te omzeilen (oorspronkelijk bedoeld voor DVD’s en games). En daarmee komen te herstellingen toch weer onder controle van de fabrikanten.
Cory Doctorow geeft in columns dikwijls kritiek op deze praktijken, en schreef ook een boek “The internet con. How to seize the means of computation”.

compiled by BCP v.0.6.3

Lift ^ | Lift v | Comments Off

RadioLab: stockpiapp 0.2.9 naar main

RadioLab, Uitzending do 18:00 ** October 5th, 2023 by wim.webgang **

Merge branch ‘test’ into main
Silvia verklaart de code van StockPiApp 0.2.8 ok voor promotie naar main
ps : en dus ook de onderliggende “library”, versie 0.1.5

Run!
Ze klikt op het icoon op de desktop en …
Het programma start. Het leest de instellingen en maakt verbinding met de databank. Het toont de beschikbare “parts” uit de database.
Klik op een “part” toont het bijhorende fotootje.
Silvia test “Nieuw” knop: nieuw part ingeven, naast de invulvelden staat uitleg over wat er ingevuld moet worden, en ook voorbeeld invoer.
Wim: dat is een ontwerpkeuze; er zijn een aantal extra tabellen in de databank die speciaal daarvoor gemaakt zijn: om extra informatie over velden beschikbaar te hebben; deze tabellen met uitleg en voorbeeldinvoer voor de velden van “parts” worden mee geïnstalleerd bij installatie van het programma.

ps: de CLI versie is niet stabiel en/of ver genoeg af om naar main te promoten. Wordt aan gewerkt..

Bug
De grootste bug is het niet verversen van het hoofdscherm na ingave van een nieuw “part” … misschien kan dat nog gefixed worden – knipoog naar dev team..?

Todo’s
- de bug natuurlijk: herladen hoofdscherm na invoer nieuw onderdeel.
- drop downs met preselect categorie, manufactur,
- form met zekere hierarchie, visueel onderscheid of groter/kleiner
verborgen (meer detail)

Stockpi project: andere vragen en antwoorden:
- Kunnen we de webcam van de laptop inzetten voor gebruik door stockpi? hoe de webcam aanspreken (vanuit CLI)? De camera van de pi wordt met een shell commando aangesproken, dat kan in principe ook voor webcams opgesteld en uitgevoerd worden. Verder te onderzoeken.
- Hoe de code voor de verschillende mogelijke cams organiseren? in de “lib” komt een aparte “camera” module, met verschillende keuzes.
- kan camera ook in CLI versie gebruikt worden? mogelijk wel, dat wordt onderzocht
- kan stockpi ook terug leeggemaakt worden? (Database, files) Niet aan bod gekomen in uitzending, maar inderdaad interessante vraag.
- kan er een voorbeeld-databank gemaakt worden met ingevulde voorbeeldgegevens om te testen enz. Wim stelt voor die voorlopig in de documentatie beschikbaar te maken; de app krijgt een “import” mogelijkheid waarmee die dan geïmporteerd kunnen worden.

Voor u
Proberen? Download (clone https://gitlab.com/stockpi/stockpiapp.git) en maak met gambas3.
Vragen? mail naar webgang (radiocentraal.be).

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Nerd tool nummer één * Einde van RNDIS

i-nieuws 6 na 6 ** October 5th, 2023 by wim.webgang **

Nerd tool nummer één

Stephan Steins van een onafhankelijke computerwinkel in Dortmund, heeft een eigen “tool” voor herstelling van MacBook Pro en MacBook Air computers uitgegeven; de Nerd Tool no1.
De tool maakt het mogelijk om een herstelling aan het beeldscherm van die laptops te doen, iets wat Apple had tegengehouden door het niet ter beschikking stellen van een middel om de open/toe sensoren in het scherm juist af te stellen. Zonder die afstelling reageert de laptop niet op het toeklappen van het scherm. Dan blijft het scherm aktief, de computer blijft draaien op normale werksnelheid, de ventilatoren slaan aan en de batterij geraakt sneller uitgeput.
Steins gaat de Nerd tool no1 verkopen aan andere geïnteresseerde herstelwinkels, en gaat de middelen gebruiken om reparatietools te maken voor andere afgeschermde technologie in de toestellen van Apple.

Einde van RNDIS

Greg Kroah-Hartman, de coordinator van de stabiele tak van de ontwikkeling van de Linux kern, slaat definitief de deur toe voor RNDIS.
Hij heeft alle drivers van het RNDIS protocol uitgeschakeld in de git repository met de broncode van Linux.
Het is een onveilig protocol, ontworpen in een tijd dat elk usb-apparaat te vertrouwen was, en dus ongelooflijk gedateerd. De officiële tak van Linux is daarmee niet de enige; in Android, dat ook po een Linux kern draait, werd die Linux kern al veel vroeger aangepast om het RNDIS protocol uit te schakelen.
Eigenlijk was RNDIS ontworpen door Microsoft, en de Linux kern had code om daarmee compatibel te zijn, maar dat was tegelijk een beveiligingsrisico.
Het is volgens Kroah-Hartman onmogelijk om RNDIS veilig te maken, dus moet het verdwijnen.

compiled by BCP v.0.6.3

Lift ^ | Lift v | Comments Off