Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Sudo room, archive.org

Uitzending do 18:00 ** August 30th, 2018 by wim.webgang **

Marthe is terug van San Francisco met verhalen over hackerspaces als NoiseBridge, Sudo room, Counter Culture Labs, Sutro Tower, …

Foto: sticker Counter Culture Labs (thanks!)

http://sudoroom.org/
http://neuralnetworksanddeeplearning.com
https://archive.org/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Echte kogels * Spanning voor Pi?

i-nieuws 6 na 6 ** August 27th, 2018 by wim.webgang **

Echte kogels
In Florida ging het vorige zondag mis op een computergame event. De verliezer van een game haalde een echt wapen boven en er vielen echte slachtoffers. Er was aanvankelijk sprake van 3 doden, waaronder de schutter, en 9 gewonden.
De schoten waren hoorbaar in de uitzending, maar de schutter was niet in beeld op dat moment. Er is wel een laserstraal te zien, mogelijk van een echt wapen.
Het game event werd live uitgezonden op een video streaming platform met de naam Twitch. De dienst zendt vooral sportwedstrijden uit, alsook wedstrijden van videogames. Er worden zelfs videogamewedstrijden georganiseerd waar de toeschouwers inkom moeten betalen, ook om de live stream te volgen. Amazon kocht Twitch in 2014 voor meer dan negenhonderd miljoen.

Spanning voor Pi?
Er is een aanpassing aan de Linux kern voor Raspberry Pi op komst

https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=linux-419-features&num=1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Ada Lovelace voorspelt de toekomst

Uitzending do 18:00 ** August 23rd, 2018 by wim.webgang **

In een oud Duitstalig tijdschrift een artikel gevonden over deze opmerkelijke dame aan het ontstaan van het computertijdperk. Ze werkte nauw samen met de bouwer van een differentieel engine; een rekenmachine waar je via een soort ponskaarten programma’s kon inlezen om bepaalde berekeningen te doen.
Zij benoemde het verschil tussen het apparaat en de uit te voeren instructies. Ze ontwierp programma’s voor de machine van Babbage, en voorspelde dat niet enkel getallen door machines verwerkt kunnen worden, maar ook abstraktere data als beelden of muziek.


(img creative commons https://creativecommons.org/2012/10/15/ada-lovelace-day-women-tech-and-oer/)

Muziek
18:12 Mr Pomme – Necro Hip Hop
18:23 Gloomer – e-Gloomy-nations – In My World
18:37 aia – Délivre ta liberté (Feat. Gogole)
18:47 Gloomer – Crisis De Octubre

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Politieke database

Uitzending do 18:00 ** August 16th, 2018 by wim.webgang **

Zoeken in- en kijken naar politieke advertenties in de Verenigde Staten; in het kader van een “openheidsbeleid” of gebaar naar het Amerikaanse congres, brengt Google een databank uit met vroegere politieke advertenties. Jekan de advertenties zelf bekijken, en je kan ook kijken naar de bedragen die uitgegeven werden.

https://transparencyreport.google.com/political-ads/overview?top_advertisers=p:MTozMDo&lu=top_advertisers

Meedelijden met de robot
“Zet mij niet af! Ik ben bang in het donker!”

Onderzoek naar de sociale vaardigheden van robots:
journals.plos.org

En vakantie geeft tijd om te lezen….

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Gezondheid * Google privacy * Google-speurwerk

i-nieuws 6 na 6 ** August 11th, 2018 by wim.webgang **

Google privacy

Associated Press kwam op het spoor dat heel wat Google programma’s op de mobiele telefoons je locatie data bijhouden, zelfs al wil je dat niet. Als je bv de Location History uitschakelt, dan lijkt het alsof Google die niet meer bijhoudt, en verschijnt het niet meer op je timeline. Maar dat klopt niet, zeggen onderzoekers van de Princeton universiteit. Sommige apps gaan gewoon door met het opslaan van locatiegegevens met een time-stamp die uit datum en tijd bestaat. Bv een weer-app of een zoekaktie kunnen toch de locatiegegevens opslaan in je account.
Volgens Google moet je daarvoor echter ook een andere instelling afzetten: “Web and App Activity”.

Google speurwerk
Na een reeks overvallen in de VS richtte het FBI zich tot Google met een origineel verzoek: welke gebruikers bevonden zich in de buurt 30 minuten voor en na de overvallen. Google moest niet alle gebruikers die dan in de buurt waren oplijsten, ze moesten zoeken naar gebruikers die overlapten op de verschillende plaatsen. Er waren negen overvallen gebeurd, en de politie vroeg de gebruikers die twee keer of meer in de buurt waren van een overval. De eerste selectie op tijd en plaats levert natuurlijk nog een groot aantal in aanmerking komende individuen op. Van de eindgroep van gemeenschappelijke gebruikers, zou het bedrijf dan historische gegevens moeten verstrekken. Google zou kunnen zoeken bij gebruikers van Android of van Apple iPhones die Google applicaties gebruiken. Volgens documenten van een rechtbank ging Google niet in op het verzoek.

Gezondheid

Volgens een bericht van de BBC is monsanto veroordeeld tot het betalen van 226 miljoen pond (meer dan 250 miljoen) schadevergoeding aan een slachtoffer van zijn chemische product glyphosaat. Dat wordt gebruikt in de onkruidverdelger roundup (die ook voor andere redenen omstreden is). De gebruiker van de onkruidverdelger kreeg kanker, en klaagde het bedrijf aan. Een rechter oordeelde dat het bedrijf gefaald had om de gebruiker gepast te waarschuwen voor de gevaren van zijn produkt. Het artikel vermeldt nog duizenden andere gelijkaardige klachten.

Het ministerie van gezondheid in de VS beschouwt het middel ongevaarlijk indien op een veilige manier gebruikt. De wereldgezondheidsorganisatie concludeerde in 2015 al dat het waarschijnlijk kankerverwekkend was voor de mens. In Belgie is het produkt uit de handel genomen voor thuisgebruik, maar nog wel toegelaten voor professioneel gebruik. Het komt dus nog altijd in enorme hoeveelheden in het milieu terecht. Het wordt gebruikt in de landbouw, maar ook om spoorwegbermen onkruidvrij te houden, enz

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Geen webgang

Uitzending do 18:00 ** August 9th, 2018 by wim.webgang **

Vakantie.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Privacy en DNA

Uitzending do 18:00 ** August 2nd, 2018 by wim.webgang **

Je voorouders opsporen via internet is een hobby van Amerikanen, die daarvoor DNA materiaal afstaan aan bedrijven gespecialiseerd in het vergelijken ervan. Regelmatig vindt een gelukkige een stukje stamboom terug, maar de politiediensten zijn natuurlijk ook geïnteresseerd in dergelijke verzamelingen gegevens…

Triljoen

Vandaag haalde Apple zijn record beurswaarde van een triljoen dollar.

Nog eens een lijstje van programmeertalen..

Waar in de top tien eindigen talen als C, C++, Java, Javascript, Python, Php, en zit Assembly in de top tien? https://spectrum.ieee.org/at-work/innovation/the-2018-top-programming-languages
En de gebruikte criteria: https://spectrum.ieee.org/static/ieee-top-programming-languages-2018-methods

Db
Wij zijn allemaal vertrouwd met mysql en mariadb, maar Wat gebruiken de groten? Grote bedrijven en overheidsdiensten gebruiken dikwijls Oracle. Zo ook Amazon. Maar het bedrijf is zo hard gegroeid dat ze blijkbaar problemen kregen met hun op Oracle gebaseerde systeem, vooral in verband met hun AWS clouddienst. Ze zijn stilaan aan het afstappen van Oracle volgens geruchten, maar het is niet direct duidelijk wat ze dan in de plaats gebruiken…
Ze hebben wel een eigen database, die ze zelfs aanbieden aan klanten cloudgebruikers: Aurora relational database service.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Wie heeft gespiekt? * Niet zo geheime dienst * Privacy zit in het DNA

i-nieuws 6 na 6 ** August 2nd, 2018 by wim.webgang **

Wie heeft gespiekt?

De achterdocht tegen Rusland heeft Trump er toch niet helemaal uit gekregen bij de politiekers. Het congres van de VS wil te weten komen van technologiebedrijven of buitenlandse mogendheden als Rusland en China inzage hebben gehad in technologie die ook door het leger van de VS gebruikt wordt.
Er moet een databank aangelegd worden van welke software onder ogen is gekomen van welke buitenlandse mogendheden, en die moet raadpleegbaar zijn door allerlei overheidsinstanties.

Soms stellen die landen eisen op het moment van een belangrijke, grote aankoop, zoals inzage in de broncode van systemen. Bedrijven zouden de daardoor ontstane risiko’s nu moeten melden aan de Amerikaanse militaire overheid. Als ze dat niet doen kunnen ze hun contracten kwijtspelen. Deze maatregel verondstelt dan wel dat de het op een andere manier is uitgekomen. Trump moet de wet nog tekenen.


Niet zo geheime dienst

De wereldwijde golven van ransomware, de afpersing via internet na het besmetten van de computer van het slachtoffer met software die de computer onbruikbaar maakt, heeft een gedeeltelijke verklaring gekregen. De NSA, die een hele verzameling van inbreeksoftware en andere malware heeft aangelegd, is zelf niet zo waterdicht. De beveiligingsplannen voor hun eigen systemen zijn onvolledig en onnauwkeurig. Er wordt niet systematisch werkelijk alles gescand wat binnenkomt; bv verwijderbare opslagmedia ontsnappen soms. Bovendien lijkt de opvolging van het personeel ook niet helemaal op punt te staan.

Privacy zit in het DNA

Je zou denken dat privacy in het DNA zit van Ancestry, 23andMe en dergelijke bedrijven die zich bezig houden met het verzamelen van DNA. Dat lijkt niet zo te zijn; slechts een paar dagen geleden verklaarden ze geen DNA gegevens te delen met derden zonder medeweten van de eigenaars van het DNA. Ze lijken maar net nieuwe richtlijnen aangenomen te hebben, waarin ze stellen om slechts met uitdrukkelijk medeweten van gebruikers hun gegevens te delen met andere bedrijven en verzekeringsfirma’s. Bovendien stelden ze dat ze een jaarlijks overzicht zullen geven van het aantal vragen dat ze kregen van politiediensten om data te leveren.
.

Lift ^ | Lift v | Comments Off