Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Covid19DataBE: topje van de ijsberg

WebGang blog ** October 30th, 2020 by wim.webgang **

Cases per “gemeentecode” of NIS5 code, hier voor Antwerpen: de grafiek begint to hoog (744) te worden en daardoor neemt ze te veel plaats in, ik heb de bovenkant er even afgeknipt: (klik voor meer)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

40 jaar centraal (1): media

Uitzending do 18:00 ** October 29th, 2020 by wim.webgang **

Uitzending live uit het Bos

De redactie en webgang slaan de handen in elkaar

Donderdag 29 oktober 18u tot 19u @ het bos
The art of community media
Interview met Nico Carpentier vanuit Praag

Nico Carpentier is prof. media en communicatie wetenschappen, met
leerstoelen aan de universiteit van Uppsala, Brussel en Praag en maakte
ooit programma op Radio Centraal. We voelen hem aan de tand over the art
of community media organisation, blikken terug op een project uit 2003
met de BBC, en vragen ons af wat zijn positie is rond de toekomst van
onafhankelijke radio’s..

20201029-1830_40jCentraal_HetBos

Interviewers Marthe (L) en Leen (R), met in het midden op het scherm Nico Carpentier vanuit Praag, met in het midden een kartonnen doos vol Radio-Centraal T-Shirts met daarop de monitor-micro's voor de lange-afstandsverbinding, en dat alles op veilige afstand van de technieker achter het mengpaneel. (L°,) 2020 Webgang

Redactie: Leen
Captatie: Marthe
Techniek: Wim
Presentatie: Leen, Marthe, Wim.

Muziek:
18:22 Jacobus – Ol’ Pandora had a Box
18:50 Gloomer – e-Gloomy-nations – In My World

Meer
The art of community media Interview met Nico Carpentier vanuit Praag op Centraal Redactie:

Volgende week met hetzelfde team: Gebruik van Open Source in (community) Radio.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Willekeurig reklame nummer * Van Gerrit naar GitLab * Achterdeurtjes en achterkamertjes * Zinnige energie

i-nieuws 6 na 6 ** October 29th, 2020 by wim.webgang **

(vanwege de 40 jaar Centraal uitzending is dit nieuws niet gebruikt in de uitzending van 29/10. Mogelijk later…)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Nieuw record Antwerpen: meer dan 600..

WebGang blog ** October 26th, 2020 by wim.webgang **

De data toont waarden als:
“2020-10-19″,668
“2020-10-20″,633
De grafiek schiet boven zijn vorige records van 300, 400, .. waar we voordien schrokken van 100 hoger op een week, gaan we nu op een paar dagen (data van 15/10 naar 19/10) 200 hoger:

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Aktie voor VS verkiezingen * Gelaatsherkenning * En dan de smartphone

i-nieuws 6 na 6 ** October 22nd, 2020 by wim.webgang **

Aktie voor VS verkiezingen

In de VS was men zich bewust van een gigantisch botnet, Trickbot, waar honderdduizenden, misschien miljoenen computers deel van uitmaakten. Door een besmetting met malware konden cyberkriminelen toegang krijgen tot computers, die ze dan onopvallend kunnen gebruiken om allerlei onaangename, ongure en illegale zaakjes te doen; ofwel omdat ze geld opbrengen, ofwel omdat ze het doel dienen van een geheime dienst. Het werd duidelijk dat het netwerk, door de grote schaal, ingezet zou kunnen worden om de Amerikaanse verkiezingen te verstoren door bv de systemen van het electronisch stemmen aan te vallen, of de systemen die de uitslagen verzamelen. Of denkcmaar aan een ransomware aanval, het versleutelen van alle data op een besmette computer tot een losgeld betaald wordt. Dus werd een grootschalige aktie opgezet om het botnet te ontmantelen. Een groot Amerikaans softwarebedrijf dat een monopolie heeft op systeemsoftware op desktopcomputers, werkte samen met een aantal partners en met de rechtbanken om stap voor stap de commmunicatiecentra van de malwareverspreiders uit te schakelen en het botnet op te rollen. Ze waren voorbereid op een lange strijd, en toen de cyberkriminelen nieuwe commandoservers opzetten, werd een tweede aktie gevoerd om ook die op te rollen. Het grappige is dat er juridische spitstechnologie werd ingezet om het wettelijk helemaal rond te krijgen. Het softwarebedrijf gebruikte als aanleiding het overtreden van een patent op hun software om het nodige bevel tot ingrijpen van een federale rechtbank te krijgen. Een aantal communicatiebedrijven werkten mee, ook uit het buitenland, volgens Bloomberg. Volgens ZDNet werden meer dan negentig procent van de commandoservers opgedoekt bij de akties de laatste week. Het klinkt mooi in procent, maar eigenlijk waren het er zelfs geen honderd, eerder een zestigtal.
Bovendien kwamen er snel berichten dat de cyberkriminelen een samenwerking aangingen met een ander botnet, Emotet, om hun leger van zombiecomputers terug op te bouwen.

Gelaatsherkenning

In de VS en in Europa zijn er heel wat discussies over het gebruik van Gelaatsherkenning. Zo bleek uit een artikel uit Knack in januari dat jongeren wel positief staan voor het gebruik van gelaatsherkenning voor het eigen comfort, als het ontgrendelen van hun gsm, maar dat enthousiasme zakt tot ongeveer helft als het gaat over gebruik door de politie om mensen te identificeren.
Ook in de VS is er verzet, en dat heeft de kwestie van gelaatsherkenning nu omgedraaid. Ze merken dat bij politieoptreden tegen manifestanten veel politiemannen hun naamplaatje afdekken. Ze gebruiken nu zelfverzameld beeldmateriaal en zelfgemaakte gezichtsherkenninssoftware om op te sporen welke agenten hun boekje te buiten gaan. Eén van de bezielers is een man die naar eigen zeggen onterecht een lading traangas te verwerken kreeg. Maar ook in Hong Kong en in Frankrijk zijn er dergelijke reakties van boze betogers die het beu zijn dat alleen zij het slachtoffer kunnen zijn van gelaatsherkenning door de overheden. Ze verzamelen beeldmateriaal over politie, waarbij facebook ook voor hen een goede bron is.
Ze gebruiken allerlei bestaande en zelfgemaakte software om hun doel te bereiken.

En dan de smartphone

Politiediensten kunnen ook nog gebruik maken van de gegevens op de smartphone van een arrestant. Meer en meer van die apparaten zijn versleuteld, en Apple maakt er zelfs expliciet reklame mee. Hun versleuteling is zo gemaakt dat ze er zelf geen controle over hebben, alleen de klant die het inschakelt. Politie en overheidsinstanties kloegen in het verleden veel over hoe die versleuteling hun werk bemoeilijkt, soms duidelijk met de bedoeling het versleutelen onwettig te laten maken. Maar dat lijkt minder en minder nodig te zijn. In de VS hebben zowat alle grote politiediensten externe diensten aangesproken voor het ontcijferen van de gegevens in beveiligde smartphones, en dat lijkt goed te lukken. Upturn is een vzw uit Washington, die onderzoekt hoe politie technologie gebruikt. Zij vermoeden dat de politie de voorbij jaren honderden, misschien duizenden smartphones kon kraken. Steeds meer politieonderzoek steunt op de data van smartphones, versleuteld of niet.

compiled by BCP v.0.4.8

En nog een uitsmijter die ik niet gebruikte: https://tweakers.net/nieuws/173626/hpe-bouwt-supercomputer-in-finland-met-amd-hardware-en-552-petaflops-rekenkracht.html

Lift ^ | Lift v | Comments Off

MAGA2020!

Uitzending do 18:00 ** October 20th, 2020 by wim.webgang **

Wachtwoord veranderen
Ik moet dringend mijn wachtwoord veranderen want één of andere pipo heeft blijkbaar hetzelde wachtwoord als ik. Ik snap niet hoe iemand er bij komt om mijn originele “Make Antwerp Great Again 2020!” of dus afgekort tot wachtwoord maga2020! te gebruiken, en dan nog te laten uitlekken ook.

Tijdschriften voor een lockdown..en het geheugen van de uitgever Ik koop wat verschillende tijdschriften om de pseudo-lockdown door te komen. Naast enkele Linux tijdschriften kies ik deze keer ook een paar andere, Nederlandstalige, die in meer met hardware (oa RasPi) te maken hebben: Make: magazine (NL) en Elektor Mag (NL), ze kosten bijna 10 euro. Tot mijn grote verbazing wordt mijn leesgenot op dieet gezet, want er zit in beide tijdschriften een artikel dat EXACT hetzelfde is: “De geheugen beeldbuis” en exact dezelfde ondertitel: “vreemde onderdelen”. Had de uitgever een geheugenprobleem, en was hij vergeten dat hij het artikel al in het ene magazine geplaatst had? Komt het door het thuiswerken?
De uitgeverij is Elektor International Media bv. Ze geven ook de Nederlandstalige vertaling van het Raspberry Pi magazine uit, dat hadden we vroeger al wel in het programma (gelukkig dat ik dat niet ook gekocht heb, misschien had ik het artikel dan 3 keer gehad….)
Hoe interpreteren?

Als je de grafiek bekijkt is ze altijd hoopvol: de laatste dag(-en) gaat de grafiek steil naar beneden. Of toch niet?

toestand op 22/10              toestand op 19/10              verschil
datum       	gevallen	datum		gevallen	gevallen
2020-10-14	456		2020-10-14	456		0
2020-10-15	414		2020-10-15	419		5
2020-10-16	390		2020-10-16	389		-1
2020-10-17	153		2020-10-17	226		73
2020-10-18	123		2020-10-18	172		49
2020-10-19	94		2020-10-19	347		253
2020-10-20	18		

Covid19DataBE -app: Versie 0.1.3
Een update die nog beter de bestanden in hun juiste mapje moet krijgen. Als er nog geen is, de eerste keer dat je het programma gebruikt, vraagt het om een map te kiezen, en biedt aan er één te maken voor je. Hieronder een schermafbeelding van een op Ubuntu draaiende app.
(Op sommige platformen werd nog een eigenaardigheid gemeld waarbij de grafiek niet werkt – maar als je de eerste lijn tekst weg doet (de gemeentenaam) werkt het wel. Wordt onderzocht. Ook bekend, maar niet te verhelpen: de grafiek blijft op de breedte van de vorige – maar dat ligt waarschijnlijk aan de (externe) grafiek library…)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Covid19DataBE grafiek: verslikt in mijn koffie..

WebGang blog ** October 17th, 2020 by wim.webgang **

Ik verslikte me vandaag in mijn koffie toen ik het resultaat zag van de Covid19DataBE app : 400+
(en ik had me de voorbije dagen na vorige uitzending donderdag al een paar keer bijna verslikt; 300 ++)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Covid19DataBE2db: wat met de bestanden

WebGang blog ** October 16th, 2020 by wim.webgang **

Vraag van een gebruiker:
- Wat gebeurt er met de ge-downloadde bestanden? Waar komen die terecht? Worden die gewist na de invoer in de databank of loopt de computer daar gewoon mee vol?

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Virus in de database: Corona op het werk

Uitzending do 18:00 ** October 15th, 2020 by wim.webgang **

Cases grafiek: met map
De software staat hier op sourceforge, versie 1.2 helpt nu om een map te maken of te kiezen waar de data moeten staan (in plaats van alles in je homedirectory te houden).

Virus in de database: Corona op het werk
Voor meer professioneel gebruik: Covid19DataBE2db: download cijfers en bewaar ze in een databank (mysql/mariadb).
Af te halen van sourceforge in .tar.gz formaat uit https://sourceforge.net/projects/garlic3/files/Examples/Covid19DataBE2db/; huidige versie 0.1.4 0.1.5.
Geprogrammeerd in Gambas3 (installeer gambas3-ide om het te openen, te draaien, te compileren naar executable, of te wijzigen enz).
Deze toepassing draait vanop de commandolijn; zo kan het gedraaid worden als script, automatisch bv, of manueel, ook met een eenvoudige login vanop afstand (ssh).
Manueel gestart:
webgang@centraal~> ./Covid19DataBE2db.gambas
ziet de utivoer er ongeveer zo uit:

17:55:03.044 Covid19DataBE2db v.0.1.4 with data in /home/webgang/DataCovid19
17:55:03.045] Init connection with localhost

Redirecting output to ‘wget-log’.

Redirecting output to ‘wget-log.1’.

17:55:04.148] Ready fetch data, move data and wget-logs to data dir (see config)
40331 lines in file
“NIS5″,”DATE”,”TX_DESCR_NL”,”TX_DESCR_FR”,”TX_ADM_DSTR_DESCR_NL”,”TX_ADM_DSTR_DESCR_FR”,”PROVINCE”,”REGION”,”CASES”
40330 lines in file
Push data to database; DB connection open: localhost
Loaded /home/webgang/DataCovid19/DataCasesMuni.csv(size 763432) with 40063 lines
most recent data in db: 10/04/2020 22:00:00
checking/importing 40063 lines, wait while processing…

REPLACE: 39550 21015 09/29/2020 22:00:00 84 –> 85
REPLACE: 40534 21005 09/29/2020 22:00:00 22 –> 23
REPLACE: 39608 11002 09/29/2020 22:00:00 206 –> 207
REPLACE: 39760 23016 09/28/2020 22:00:00 16 –> 17
REPLACE: 39773 21009 09/28/2020 22:00:00 33 –> 34
Updated records: 256 empty lines: 1 inserted 524
Done 11:03:41.344 (Covid19DataBE2db) ; 8,63333333333333

Op de puntjes zijn wat resultaten weggelaten om het overzichtelijk te houden.
De 8.633 op het einde is het aantal minuten dat het programma gedraaid heeft om alle records te controleren.

(ps: Het programma draait nu een tiental minuten, en doordat het aantal gegevens met de dag toeneemt, duurt het ook steeds langer. Om niet onnodig alle records uit het verleden -die toch niet meer veranderen- af te lopen, is er een setting mogelijk om een aantal dagen terug te gaan, bv 30. In de praktijk bleek dat maar tot een tiental dagen terug nog gegevens aangepast worden. Daarmee kon de verwerkingstijd teruggebracht worden van 11 minuten naar 3 minuten)

Op een server kan men de gegevens bijhouden en ter beschikking stellen voor verder onderzoek via bv phpMyAdmin.

bv:
SELECT * FROM `covidcase` WHERE`casedate`="2020-10-06" AND nis5="11002"
geeft vandaag 1 resultaat, nl een casecount van 75.

Incidences
Er worden wel cijfers gegeven voor België en ook voor de provincie (op de vier laatste dagen na):
België: Incidence of the Last 14 Days 254,4
P. Antw: Incidence of the Last 14 Days 215,3

Voor de interpretatie (naar gevallen per inwoners, meestal per 100.000 inwoners) is het nodig om te weten hoeveel inwoners er zijn. Dit kan niet automatisch omdat het inwoneraantal niet voorkomt in de gegevens. Ook elders vonden we niet de combinatie nis5-code en inwoners in een bruikbaar csv bestand (ook niet anders trouwens).

Uit deze gegevens (*) leiden we af dat het voor Antwerpen NIS 11002 voor 2020 over 529.247 inwoners zou gaan.
* https://statbel.fgov.be/nl/open-data/bevolking-naar-woonplaats-nationaliteit-burgerlijke-staat-leeftijd-en-geslacht-10

Antw 11002: 529.247 inwoners

SELECT sum(casecount) FROM `covidcase` WHERE nis5='11002' AND casedate > '2020-09-23' AND casedate < '2020-10-05'

Wat is de juiste betekenins van incidence?
Antw 11002: 3203 / 529.247 ?

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Nieuwe KDE Plasma * Internetvrijheid in 2020 * Usenet Archief-leesvoer * De kunst van computerbeveiliging

WebGang blog ** October 15th, 2020 by wim.webgang **

Nieuwe KDE Plasma

Er is een nieuwe versie uit van KDE Plasma: 5.20. Dit is de versie van Plasma, niet de versie van het KDE framework, en evenmin de versie van Qt, waar KDE op gebouwd is. Al die versienummers zitten wel rond 5.x nu.

Ter vergelijking: in de huidige openSUSE 15.1 (*) zit KDE framework 5.55 en Plasma 5.12.8 op Qt 5.9.

KDE Plasma 5.20 bevat heel wat verbeteringen voor gebruik met Wayland, zoals klipper ondersteuning, midden-klik, enz. De KDE System settings kreeg aanpassingen waardoor je beter ziet wat je veranderd hebt.
Zoeken is aangepast. De takenbalk is aangepast, de datum staat nu onder de tijd rechts beneden in de takenbalk. Dat kon je vroeger zelf aanpassen, maar nu is het standaard zo ingesteld.
De berichten van de desktop, zoals nieuwe mail, voortgang kopieren van bestanden enz, kunnen nu bekeken worden in een venster in plaats van in een lijst, enz.

Ondertussen worden al verbeteringen voor versie 5.21 voorzien, want daar wordt aan voortgewerkt.

En er wordt ook gewerkt aan de mobiele versie van Plasma, voor gebruik op tablets, smartphones en andere draagbare apparaten.
Sinds september heeft het bv een nieuw virtueel toetsenbord.

Zie video op phoronix.com
Zie ook kde.org en Plasma-Mobile.org

(*)
De bekendste desktop daarmee is waarschijnlijk openSUSE:

openSUSE 42.3: Qt 5.6 – KDE 5.23 – Plasma 5.8.7
openSUSE 15.1: Qt 5.9 – KDE 5.55 – Plasma 5.12.8

openSUSE 15.2: Qt 5.12 “LTS”- KDE 5.68 – Plasma 5.18 “LTS”

Ubuntu:

Kubuntu 20.10 zal Plasma 5.19 hebben.

De huidige Kubuntu 20.04 LTS heeft Plasma 5.18 (KDE 5.68).

Kubuntu 19.10 had Qt 5.12, KDE 5.62, Plasma 5.16

Internetvrijheid in 2020

De internationale organisatie Freedom House heeft zijn jaarlijks rapport gepubliceerd over de vrijheid op het internet. En het zal waarschijnlijk niet verwonderen dat die vrijheid is afgenomen in het laatste jaar van half 2019 tot half 2020. Onder de titel “De digitale schaduw van de pandemie” beschrijven ze hoe het virus de digitale communicatie enerzijds levensnoodzakelijk maakte, maar ook hoe regeringen en andere organisaties er gebruik van maken om de rechten aan te tasten, te censureren, en nieuwe technologie te implementeren voor sociale controle.

Ten eerste, zeggen ze, hebben politieke leiders de pandemie aangegrepen om de vrije verspreiding van informatie tegen te gaan, of zelf misleidende informatie te verspreiden. Gegevens over de uitbraak en de verspreiding van het virus werden bv gecensureerd.

Twee: de gezondheidscrisis werd misbruikt om massief data te verzamelen over de meest persoonlijke gegevens, zonder ingebouwde bescherming tegen misbruik van de gegevens. Er ontbrak transparantie en onafhankelijk toezicht. Er werd Kunstmatige Intelligentie ingezet en er werden biometrische gegevens verzameld.

En ten derde werd een versplintering van het internet ingezet. Elke overheid gaat zijn eigen regels opleggen binnen zijn eigen nationale grenzen, en ingrijpen op het internetverkeer.

Daarmee wordt het ook moeilijker om op een onafhankelijke manier de regeringen te confronteren met hun verantwoordelijkheden.

Meer dan 70 onderzoekers uit 65 landen werkten mee aan de studie.

https://freedomhouse.org/report/freedom-net/2020/pandemics-digital-shadow

Usenet Archief-leesvoer

Een IT systeemarchitect uit Ontario heeft een groot deel van het Usenet archief online gezet.
Dat was een vroeg open forum met allerlei onderwerpen, populair lang voor sociale media opkwamen. Een bericht daar wordt een “post” genoemd, en zo heeft hij er nu meer dan 2 miljoen uit het archief op het internet gezet.
Dat is onderdeel van het project om het Usenet Archief beschikbaar te maken op internet. Daar bestaan al online archieven van, maar die zijn bv in handen van Google, en die hebben het in hun Google Groups. Maar deze man wil een onafhankelijk archief. Hij kan bv beroep doen op de magneetbanden van de universiteit van Toronto, waar hij meer dan 140 banden vond met de allereerste berichten van het opkomende internet, toen nog enkel in tekstvorm en zonder het www.
De oude tapes moeten natuurlijk nog door een afleesapparaat gelezen kunnen worden, en de data die er uit komt moet omgezet worden naar de huidige computersystemen. Hij wist de tapes om te zetten naar het .tar formaat, bekend uit de unix systemen en nog steeds terug te vinden in Linux. Dan moest hij de data ook nog in een vorm omzetten zodat de teksten gelezen kunnen worden in een huidige omgeving, bv via internet. Hij gebruikte daarvoor allerlei zelfgeschreven programma’s in python, Java, php, javascript enz. Uiteindelijk kreeg hij de gegevens in een PostgreSQL databank, en zo worden ze beschikbaar via het web.
Al zijn omzet-programma’s zette hij als open source op internet, zodat ze bruikbaar zijn voor andere archiefbeheerders.
Zijn einddoel is het volledig archief van een miljard berichten verwerkt te krijgen. Het archief vormt voer voor onderzoekers en geschiedkundigen. Ik vond er bv al de prijs van aardgas voor een eindgebruiker in de VS in 2006 in terug. Niet dat ik dat nodig had …

https://www.usenetarchives.com/

De aankondiging op

https://www.reddit.com/r/DataHoarder/comments/in7rd8/the_usenet_text_archive_goes_online_300_gigs/

https://www.usenetarchives.com/ voorbeeldje: vraag over … Lotus123!?

De kunst van computerbeveiliging

In het Verenigd Koninkrijk liep een overheidsadvertentie die mensen uit de kunstensektor opriep om computerbeveiliger te worden. De campagne heette “Cyber First”, en had als bedoeling om meer mensen naar de technologiesektor te krijgen, door middel van omscholing.
In de advertentie wordt een ballerina getoond die haar schoenen aantrekt (of uit-?), en als titel staat er bij “Fatima’s volgend beroep zou technologie kunnen zijn”.
Maar in de huidige omstandigheden, waar de cultuursektor opvallend veel te lijden heeft onder de covid19-maatregelen, werd de advertentie niet meer opportuun geacht, en straalde ze eerder slechte smaak uit. Bovendien ging ze niet uit van het ministerie van Digitale agenda, cultuur, media en sport, terwijl die wel verveeld zaten met de reakties. Zowel de cultuursector als de IT sektor reageerden verontwaardigd over de advertentie.

compiled by BCP v.0.4.8

Lift ^ | Lift v | Comments Off

« Previous Entries