Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Nieuwe KDE Plasma * Internetvrijheid in 2020 * Usenet Archief-leesvoer * De kunst van computerbeveiliging

WebGang blog ** October 15th, 2020 by wim.webgang **

Nieuwe KDE Plasma

Er is een nieuwe versie uit van KDE Plasma: 5.20. Dit is de versie van Plasma, niet de versie van het KDE framework, en evenmin de versie van Qt, waar KDE op gebouwd is. Al die versienummers zitten wel rond 5.x nu.

Ter vergelijking: in de huidige openSUSE 15.1 (*) zit KDE framework 5.55 en Plasma 5.12.8 op Qt 5.9.

KDE Plasma 5.20 bevat heel wat verbeteringen voor gebruik met Wayland, zoals klipper ondersteuning, midden-klik, enz. De KDE System settings kreeg aanpassingen waardoor je beter ziet wat je veranderd hebt.
Zoeken is aangepast. De takenbalk is aangepast, de datum staat nu onder de tijd rechts beneden in de takenbalk. Dat kon je vroeger zelf aanpassen, maar nu is het standaard zo ingesteld.
De berichten van de desktop, zoals nieuwe mail, voortgang kopieren van bestanden enz, kunnen nu bekeken worden in een venster in plaats van in een lijst, enz.

Ondertussen worden al verbeteringen voor versie 5.21 voorzien, want daar wordt aan voortgewerkt.

En er wordt ook gewerkt aan de mobiele versie van Plasma, voor gebruik op tablets, smartphones en andere draagbare apparaten.
Sinds september heeft het bv een nieuw virtueel toetsenbord.

Zie video op phoronix.com
Zie ook kde.org en Plasma-Mobile.org

(*)
De bekendste desktop daarmee is waarschijnlijk openSUSE:

openSUSE 42.3: Qt 5.6 – KDE 5.23 – Plasma 5.8.7
openSUSE 15.1: Qt 5.9 – KDE 5.55 – Plasma 5.12.8

openSUSE 15.2: Qt 5.12 “LTS”- KDE 5.68 – Plasma 5.18 “LTS”

Ubuntu:

Kubuntu 20.10 zal Plasma 5.19 hebben.

De huidige Kubuntu 20.04 LTS heeft Plasma 5.18 (KDE 5.68).

Kubuntu 19.10 had Qt 5.12, KDE 5.62, Plasma 5.16

Internetvrijheid in 2020

De internationale organisatie Freedom House heeft zijn jaarlijks rapport gepubliceerd over de vrijheid op het internet. En het zal waarschijnlijk niet verwonderen dat die vrijheid is afgenomen in het laatste jaar van half 2019 tot half 2020. Onder de titel “De digitale schaduw van de pandemie” beschrijven ze hoe het virus de digitale communicatie enerzijds levensnoodzakelijk maakte, maar ook hoe regeringen en andere organisaties er gebruik van maken om de rechten aan te tasten, te censureren, en nieuwe technologie te implementeren voor sociale controle.

Ten eerste, zeggen ze, hebben politieke leiders de pandemie aangegrepen om de vrije verspreiding van informatie tegen te gaan, of zelf misleidende informatie te verspreiden. Gegevens over de uitbraak en de verspreiding van het virus werden bv gecensureerd.

Twee: de gezondheidscrisis werd misbruikt om massief data te verzamelen over de meest persoonlijke gegevens, zonder ingebouwde bescherming tegen misbruik van de gegevens. Er ontbrak transparantie en onafhankelijk toezicht. Er werd Kunstmatige Intelligentie ingezet en er werden biometrische gegevens verzameld.

En ten derde werd een versplintering van het internet ingezet. Elke overheid gaat zijn eigen regels opleggen binnen zijn eigen nationale grenzen, en ingrijpen op het internetverkeer.

Daarmee wordt het ook moeilijker om op een onafhankelijke manier de regeringen te confronteren met hun verantwoordelijkheden.

Meer dan 70 onderzoekers uit 65 landen werkten mee aan de studie.

https://freedomhouse.org/report/freedom-net/2020/pandemics-digital-shadow

Usenet Archief-leesvoer

Een IT systeemarchitect uit Ontario heeft een groot deel van het Usenet archief online gezet.
Dat was een vroeg open forum met allerlei onderwerpen, populair lang voor sociale media opkwamen. Een bericht daar wordt een “post” genoemd, en zo heeft hij er nu meer dan 2 miljoen uit het archief op het internet gezet.
Dat is onderdeel van het project om het Usenet Archief beschikbaar te maken op internet. Daar bestaan al online archieven van, maar die zijn bv in handen van Google, en die hebben het in hun Google Groups. Maar deze man wil een onafhankelijk archief. Hij kan bv beroep doen op de magneetbanden van de universiteit van Toronto, waar hij meer dan 140 banden vond met de allereerste berichten van het opkomende internet, toen nog enkel in tekstvorm en zonder het www.
De oude tapes moeten natuurlijk nog door een afleesapparaat gelezen kunnen worden, en de data die er uit komt moet omgezet worden naar de huidige computersystemen. Hij wist de tapes om te zetten naar het .tar formaat, bekend uit de unix systemen en nog steeds terug te vinden in Linux. Dan moest hij de data ook nog in een vorm omzetten zodat de teksten gelezen kunnen worden in een huidige omgeving, bv via internet. Hij gebruikte daarvoor allerlei zelfgeschreven programma’s in python, Java, php, javascript enz. Uiteindelijk kreeg hij de gegevens in een PostgreSQL databank, en zo worden ze beschikbaar via het web.
Al zijn omzet-programma’s zette hij als open source op internet, zodat ze bruikbaar zijn voor andere archiefbeheerders.
Zijn einddoel is het volledig archief van een miljard berichten verwerkt te krijgen. Het archief vormt voer voor onderzoekers en geschiedkundigen. Ik vond er bv al de prijs van aardgas voor een eindgebruiker in de VS in 2006 in terug. Niet dat ik dat nodig had …

https://www.usenetarchives.com/

De aankondiging op

https://www.reddit.com/r/DataHoarder/comments/in7rd8/the_usenet_text_archive_goes_online_300_gigs/

https://www.usenetarchives.com/ voorbeeldje: vraag over … Lotus123!?

De kunst van computerbeveiliging

In het Verenigd Koninkrijk liep een overheidsadvertentie die mensen uit de kunstensektor opriep om computerbeveiliger te worden. De campagne heette “Cyber First”, en had als bedoeling om meer mensen naar de technologiesektor te krijgen, door middel van omscholing.
In de advertentie wordt een ballerina getoond die haar schoenen aantrekt (of uit-?), en als titel staat er bij “Fatima’s volgend beroep zou technologie kunnen zijn”.
Maar in de huidige omstandigheden, waar de cultuursektor opvallend veel te lijden heeft onder de covid19-maatregelen, werd de advertentie niet meer opportuun geacht, en straalde ze eerder slechte smaak uit. Bovendien ging ze niet uit van het ministerie van Digitale agenda, cultuur, media en sport, terwijl die wel verveeld zaten met de reakties. Zowel de cultuursector als de IT sektor reageerden verontwaardigd over de advertentie.

compiled by BCP v.0.4.8

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.