Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Sailfish bug of hardware probleem?

Uitzending do 18:00 ** December 30th, 2021 by wim.webgang **

Het jaar goedgemaakt
Niet alleen worden we verrast door Lydia, die mee het nieuws brengt, en even terugblikt naar de periode dat ze mee Webgang maakte, maar we doen ook de laatste update op de pc in de studio, en ondertussen herstellen we onze Linux smartphone …

November
Toen ik mijn smartphone met Sailfish liet vallen de dag nadat ik een aantal updates gedraaid had, merkte ik nadien dat mijn camera niet meer werkte. Niet de voorste en evenmin de selfie camera.

Eigenaardig genoeg werkte de flash bij de camera ook niet meer als zaklamp. Ik had op internet rondgekeken en vond geen verband met de updates, of met onlangs geïnstalleerde software als Signal, dat ook toegang tot de camera claimde.

Ik legde me er bij neer (op een zachtere manier dan ik mijn toestel tegen de grond keilde) dat de camera of de verbindingen of het moederbord geraakt waren door de klap, en dat ik ofwel naar een telefoonwinkeltje moet, ofwel een ander toestel kopen.

December
Tot ik eind december een bericht kreeg uit Duitsland dat het mogelijk toch een bug in het systeem was.
Want iemand ontdekte dat in de Signal-app de camera nog wel werkt!

Zou er dan toch iets zijn foutgegaan bij de updates? Dat gebeurt soms…

En het bericht ging verder dat er een oplossing bestond, die nog niet beschikbaar was in de updates…

Dan moeten we het zelf doen, en daarvoor moeten we “onder de motorkap” duiken:

  • Schakel “Developer mode” in.
  • Zet een wachtwoord in “Settings > Developer tools > Remote connection”
  • Noteer het daar vermelde wlan ip-adres: bv 192.168.1.2.

Maak de draadloze verbinding mogelijk: zet je Data af, je WLAN aan en zorg dat je een computer op datzelfde wlan hebt.

Vanop die andere computer doe ik:
ssh nemo@192.168.1.2

The authenticity of host '192.168.0.2 (192.168.0.2)' can't be established.
ED25519 key fingerprint is SHA256:cuCFKmNdvI2OWgRLGFIB0gzRLE3g24H57Lvz4edzjWH.
Are you sure you want to continue connecting (yes/no/[fingerprint])?

ik bevestig de authenticiteit van die “niet-zo-vreemde” host met “yes”

yes
Warning: Permanently added '192.168.0.2' (ED25519) to the list of known hosts.
192.168.0.2's password:

Ik geef het wachtwoord als het gevraagd wordt, en word verwelkomd met een Sailfish scherm:

,---
| Sailfish OS 4.3.0.12 (Suomenlinna)
'---
.. en een commandolijn-prompt.

Daar volg ik de instructies van http://linuxuser.copyleft.be/liglog/?p=9342
(waar die originele bron ondertussen vertaald is en de links ook te vinden zijn)

Dank u community!

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Energie voor de e-commerce * Op kantoor * Lokale e-commerce * Schroef of vin

i-nieuws 6 na 6 ** December 30th, 2021 by wim.webgang **

Energie voor de e-commerce

Al die e-commerce, maar ook sociale media en andere communicatie, vergen gigantische hoeveelheden data-transfers en energie. De computercentra die al die data verwerken en tussendoor opslaan, gebruiken steeds meer energie, en de eigenaars ervan gaan op zoek naar de plaats waar dat zo goedkoop mogelijk is, gecombineerd met goede verbindingen, een stabiele omgeving, en natuurlijk – bedrijfsvriendelijke wetgeving.
Op die manier heeft Ierland heel wat datacentra aangetrokken; liefst 70 grote datacentra zijn er aktief, en de sector groeit nog aan. Ze gebruiken nu al 900 MegaWatt aan electriciteit, meer dan het vermogen van de kerncentrales van Doel 1 en Doel 2 samen. Tegen 2029 zullen de datacentra één derde van alle energie van Ierland gebruiken.

Op kantoor

Een auteur van Computerworld schrijft dat de werknemers niet terugwillen naar kantoor, en hij spreekt daarbij vooral over de technologiesektor. Er zijn verschillende redenen voor, en één ervan is nog steeds dat ze niet de kans willen lopen om besmet te worden, zeker met de nieuwe covid-19 variant. Soms hebben ze een slechte baan, en willen ze er niet terug naartoe. Sommigen hebben de toestand aangegrepen om hun pensioen vervroegd aan te vragen. Maar los van die laatsten, willen de mensen wel blijven werken, maar met een betere balans tussen hun werk en de rest van hun leven. Dat ziet er voor de werknemers ongeveer zo uit dat ze beter kunnen kiezen wanneer en van waar ze werken. Slechts een paar procent van ondervraagden willen terug naar het aloude 9-5 en vijf dagen per week systeem. En met meer flexibiliteit wil maar 1 zesde terug vijf dagen gaan werken. Ongeveer één derde van de werknemer wil 3 tot 5 dagen terug op kantoor gaan werken, terwijl drie vierde van de bazen dat wil.

Lokale e-commerce

Als internet e-commerce reus heeft Amazon zo’n veertig procent marktaandeel op zijn thuismarkt, en er wordt nog steeds overwogen of er ingegrepen moet worden wegens marktdominante positie. Ze hebben het niet alleen voor het zeggen in de VS, maar ook wereldwijd. Hoewel daar dit jaar op sommige “lokale” markten verandering in is gekomen, als gekeken wordt naar de installatie van de bijhorende shop-apps. In Singapore is Shopee de meest geïnstalleerde app geworden, met uitbreiding ook populair in zuit-oost Azië en Latijns-Amerika, en app-downloads voor Spanje, Frankrijk en Polen. In China is Shein (she-in) de populairste shopping-app, met een poot in Luik en onderwerp van een onderzoeksrapport ivm de arbeidsomstandigheden van de werknemers. En in India is het Meesho die als meest-gedownloade app haasje over doet met Amazon. Meesho begon als online kanaal voor echte winkels, maar evolueerde naar algemeen online distributiekanaal en heeft investeringen van ondermeer Facebook. In Europa is er niet zo’n grote groep, hoewel het Duitse postorderbedrijf Otto group vanuit Hamburg wel een poging doet.

Schroef of vin

In de VS is een bioloog die vroeger voor de zeemacht werkte, er van overtuigd dat de manier van voortbewegen van vissen efficiënter is dan de menselijke onderzeeboten met een schroef.
Hij richtte een bedrijf op dat prototypes maakt om het idee kracht bij te zetten. In zijn prototype gaat hij er vanuit dat een vin kan bestaan uit meer vinnen of zelfs een aaneenschakeling van vinnen die een golfbeweging maken. Ze moeten dus van soepel materiaal gemaakt zijn, en bv doorlopen langs twee kanten van het vaartuig. Bovendien bewijst de natuur de schaalbaarheid van het systeem, van kleine visjes tot op het niveau van walvissen. Maar met dit idee duiken ook problemen op. De werking van een schroef is relatief eenvoudig: een motor doet een as draaien waar op het uiteinde een schroef zit. Twee lange vinnen die een soort wapperende beweging moeten maken vereisen een heel andere aandrijving, een beetje te vergelijken met de vele roeispanen van roeiers van een vikingschip. Toch is hij ervan overtuigd dat hij met zijn systeem maar een derde van de energie nodig heeft van de huidige machines met schroeven. Bovendien droomt hij nog verder: als de machine zichzelf kan vastklinken, en de vinnen vrij in het water laten wapperen, kan die energie misschien geoogst worden om bv batterijen terug op te laden.

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Easter Egg op kerstmis

WebGang blog ** December 25th, 2021 by wim.webgang **

De Gambas programmeeromgeving op Linux start vandaag zaterdag 25/12 op met bewegend scherm met dennebomen en sneeuw.
(hier een stilstaand screenshot, maar eigenlijk zijn het bewegende, dwarrelende vlokjes..)

(ps: ook nog op zondag 26 dec..)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Updating again… (vaarwel 15.0)

Uitzending do 18:00 ** December 23rd, 2021 by wim.webgang **

Van 15.0 naar 15.1
Dit programma-uurtje proberen we verder wat achterstand met updates in te halen, op de computer in de studio: van de vorige week geïnstalleerde openSuse 15.0 naar 15.1.
Kijk naar het flikkerend voorbijrollen op het scherm van “Updating … installing ..” als de lichtjes van een kerstboom…
De timing is perfect: 5 minuten voor het einde van het programma is de update rond, en kunnen we “reboot” doen… om te starten in een vernieuwde desktop.

Muziek
18:05 Lechat – Sagesse
18:12 BandicootC – Divergent Feeling
18:15 stazin – e-mailin to Shiva
18:24 reaman – Out of the mist
18:31 Siddhartha Corsus – Nirvana Arcade
18:51 Julien Cuypers – Would You Fuck Me
18:57 Julien Cuypers – The Meaning Of Expression

selection prepared 23-12-2021 by WebgangBCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Waarschuwing * Codecademy verkocht * Afstandsonderwijs * Smart speaker out * Geheugen tekort

WebGang blog ** December 23rd, 2021 by wim.webgang **

Waarschuwing

Voor de aardbeving in Californië kregen de dragers van een gsm een waarschuwing.
Dit gebeurde op basis van een systeem dat gestuurd wordt door het Geologisch instituut in de VS. Het systeem heet ShakeAlert.
Een aardbeving in ten noorden van San Francisco, in een dun bevolkt gebied, Humboldt county, kon zo aangekondigd worden aan de weinige bewoners. Sommigen wisten achteraf te vertellen dat ze zowat tien seconden tijd hadden tussen de waarschuwing en het voelen van de eerste trillingen van de niet zo sterke of verwoestende aardbeving. Maar het was de eerste test van het ShakeAlert systeem, en het zou bij veel sterkere aardbevingen zijn diensten kunnen bewijzen.
De coördinator van het systeem, Robert de Groot is tevreden een keer niet met simulaties maar met een echte aardbeving gewerkt te kunnen hebben.

Codecademy verkocht

Het online platform voor leren programmeren, codecademy, is opgekocht door Skillsoft, voor meer dan vijfhonderd miljoen dollar.
Het codecademy platform startte een aktie onder de titel: “everybody should learn to code”, waarmee ze wilden benadrukken hoe belangrijk leren programmeren is.
Er was heel wat hype rond de aktie, en er waren ook allerlei andere initiatieven zoals code.org, die erdoor geïnspireerd leken te zijn.
De drijfveer voor de aktie moet ergens rond 2012 liggen, toen bleek dat veel afgestudeerde studenten helemaal geen ervaring of interesse hadden in programmeren, en de technologiesektor op een tekort afstevende.

Het is natuurlijk ook altijd interessant om te zien wie dat soort akties financiëel steunt:

https://hack-education-data.github.io/code-dot-org/

Afstandsonderwijs

Veel universiteitsstudenten zitten opgescheept met Afstandsonderwijs. Maar ze vinden dat niet allemaal alleen maar nadelig. Het kunnen bekijken van een opgenomen les op het moment dat hen dat zelf best uitkomt, is één van de voordelen.
Sommige studenten sloegen ook aan het experimenteren. Ze speelden de les aan een hogere snelheid af, ze zochten uit wat voor hen de maximale snelheid was die ze nog konden volgen. Daardoor kost het volgen van die les minder tijd. Of het geeft hen de kans om de les nog een tweede keer te bekijken. Op sommige plaatsen beweerde de meerderheid van de studenten hun lessen versneld te bekijken, meestal op een lichte versnelling tot maximum ongeveer 1,5.
Onderzoekers sprongen al op de kar en gingen testen doen, met versneld afgespeelde lessen en verschillende groepen om te kunnen vergelijken.
Eén groep kreeg de les aan 1,5 keer de snelheid, een andere aan 2x de snelheid en een andere aan 2,5 keer de normale snelheid. Er werden testen over de inhoud gedaan onmiddellijk na de les en ook nog eens een week later om te kijken of er op lange termijn verschil was. De versneld afgespeelde lessen hadden pas een negatieve invloed voor de groep van 2,5 keer de normale snelheid.

Smart speaker out

Het lijkt erop dat de smart speaker niet meer in is.
Het is een modeverschijnsel sinds ongeveer 2015, om zo’n futuristische digitale assistent in huis te hebben. Amazon droomde om er jaarlijks grote aantallen van te blijven verkopen, maar de interesse van de consumenten ebte weg. Misschien ook omdat ze begonnen te begrijpen dat ze heel wat privacy prijsgaven via die machines.
Eigenlijk was het idee om in nieuwe versies steeds meer micro’s en camera’s te steken, om het apparaat nog beter te laten inspelen op zijn omgeving, en bv verschillende personen of kamers te kunnen onderscheiden.
Volgens interne documenten verwachten ze nog maar een groei van iets meer dan 1 procent de komende jaren.

Geheugen tekort

Een fabrikant van DDR5 geheugenmodules gaf bij de voorstelling van de kwartaalresultaten toe dat ze niet kunnen volgen met de produktie van de chips. Het probleem zit daarbij niet in de geheugencelletjes van de DDR5 modules, maar wel in de andere componenten, waarvan ze geen details gaven, maar mogelijk dingen als omliggende electronische componenten die de stromen en voltages regelen of zelfs de pcb’s zelf. Daar treden tekorten op op de markt, en als gevolg daarvan is het aanbod aan afgewerkte DDR5 geheugens momenteel kleiner dan de vraag. Maar dat zou stilaan verbeteren in 2022, voorspelt het bedrijf.

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Updating.. Goodbye (vaarwel 42.3)

WebGang blog ** December 16th, 2021 by wim.webgang **

Retrieving .. (removing) .. installing ..

Einde van het jaar, ideaal om nog snel die dingen te doen die er nog niet van waren gekomen, zoals een update van een opensuse 42.3 systeem naar 15.0 (op weg via later 15.1 naar huidige 15.2, nog goed tot eind december).
De update bestaat uit enkele stappen, waarbij de download misschien het langste duurt (afhankelijk van je internetverbinding – op glasvezel is updaten een plezier).
We zien heel wat namen van paketten voorbijrollen die ons bekend voorkomen …
Het installeren begint als alles afgehaald is, af en toe worden overbodig geworden paketten ook verwijderd.
Totaal worden er 2982 paketten afgehaald en geïnstalleerd op ons desktop systeem (server kan beperkter zijn en sneller gaan).
Als de update klaar is moet je herstarten, hopelijk in een goed werkend nieuw systeem…

Goodnight and Good luck met je eigen laatste updates..

Muziek
18:09 Julien Cuypers – Jupiter CUTmidOUT
18:20 reaman – Out of the mist
18:28 Julien Cuypers – Parralel Universe
18:40 Cyber Wuruhi – Imaginary Lagoon
18:43 M0RPH3XX – ALOMAJA(Radio Edit)
18:48 Animadvert – Entropoceen
18:58 Siddhartha Corsus – Nirvana Arcade

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Energie-label sucks * Scheve toren * Italiaanse boete

WebGang blog ** December 9th, 2021 by wim.webgang **

Energie-label sucks

Het Europese energie-label voor stofzuigers “sucks” volgens fabrikant Dyson. De testen over de gebruikte energie gebeuren op een manier die nadelig is voor systemen zonder zak. Bij de metingen van de verschillende modellen van stofzuigers wordt gemeten met een lege stofzuiger, de zak zit tijdens de meting dus niet op zijn plaats. Dit geeft een vertekend beeld, dat voor die stofzuigers positiever uitdraait dan de werkelijke situatie. De enige die niet van die positieve afwijking kan genieten is de stofzuiger die volgens een principe zonder zak werkt. Dyson kreeg in 2018 over die kwestie gelijk van het Europese Gerechtshof. Maar nadien vroegen ze daarvoor een schadevergoeding, en die werd hen nu ontzegd. Stofzuigers zijn lawaaierig-rond 80 decibel, en gebruiken dikwijls van 500 tot 3000 wat aan electriciteit, wat veel meer is dan veger, blik en dweil.

Scheve toren

Binnenkort moeten Amerikanen niet meer naar Italie om een scheve toren te gaan bekijken. Ze kunnen naar San Francisco. Daar helt de “milennium tower” na ondersteunende werken toch weer een beetje verder over naar het noordwesten. De voorbije weken werden werkzaamheden uitgevoerd om het torengebouw te ondersteunen, maar tijdens die werken ging het scheefzakken nog een beetje verder. De firma die de werken uitvoert zegt dat die beweging binnen de verwachte waarden is gebleven. De toren begon na zijn officiële ingebruikname in 2009 stilaan centimeters in de bodem te zakken. Het fundament van de wolkenkrabber staat op een kleilaag, waaronder water zit, en dat water zou onder druk staan.

Italiaanse boete

Italië heeft Amazon een boete gegeven van één miljard honderdnegenentwintig miljoen euro, voor het overtreden van de eerlijke-concurrentie regels op de Italiaanse markt. Het bedrijf misbruikte zijn dominante marktpositie en duwde verkopers op hun platform naar hun eigen diensten voor stockage en verzending.
Het eerste onderzoek naar Amazon ging over het misbruiken van data. Gegevens van onafhankelijke verkopers gingen door de handen van Amazon en daarbij werden de Europese privacyregels niet gevolgd.
Amazon is het er allemaal niet mee eens.
Behalve de boete moet het bedrijf ook zijn praktijken aanpassen.
Europa is trouwens zelf ook nog bezig met een onderzoek naar de praktijken van Amazon.

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Feministische radio in Frankrijk

Uitzending do 18:00 ** December 9th, 2021 by wim.webgang **

Marthe heeft enkele interviews klaarstaan …

Desktopmachine wordt server

2 SSD “harde schijven” in RAID1
TUTORADIO op https://www.radiorageuses.net/

https://libretime.org/

BAF!?
Non, le
https://bafe.fr/: IT permanentie ..

Binnenkort
CCC RC3-21 tickets gratis voor virtueel even 27-30 december.

En volgend jaar online FOSDEM

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Covid aan de uni

Uitzending do 18:00 ** December 2nd, 2021 by wim.webgang **

Vandaag als studiogast (door plexi wanden van ons gescheiden): Sarah, student computerwetenschappen, een theoretische studie met veel wiskunde, aan de universiteit van Dresden.
Een grote universiteit in coronatijden, waar studenten elkaar nu twee jaar nauwelijks zien, er is zo goed als enkel afstandsonderwijs.
En als ze dan terug naar de universiteit zouden gaan mogen komen, moeten ze “scannen” (vaccinatiecertificaat of coronatest).
Als je dan een onderwerp moet kiezen voor een thesis … bv een privacy-vriendelijke “corona-app”? Sarah denkt aan een systeem met “derde-partij-verificatie”, en hoopt tot een werkende android app te geraken als “proof of concept”.

Onze FM uitzending vond ze in ieder geval privacy-friendly

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Versleutelde gegevens * Hernieuwbaar record * Omicron * Noodmaatregelen tegen burgers

i-nieuws 6 na 6 ** December 2nd, 2021 by wim.webgang **

Hernieuwbaar record

Volgens het Internationaal Energie Agentschap stevent hernieuwbare energie dit jaar weer op een record af. Er zou dit jaar zo’n tweehonderdnegentig gigawat aan hernieuwbare energie-capaciteit zijn bijgekomen.
Van alle energie-opwekking die er bij komt bestaat ongeveer vijfennegentig procent uit hernieuwbare energie.
Maar toch zal dat nog niet genoeg zijn om koolstofneutraal te worden tegen 2050.
De sociale en economische voordelen van een versnelde invoering van hernieuwbare energieopwekking zijn groot, en de de kosten van het niet te doen zouden immens zijn, zegt de baas van IEA.

Omicron

Omicron is niet de naam van een nieuwe processor van een of andere fabrikant, maar de naam van de nieuwe variant van het coronavirus. De wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt voor dit virus, dat een zodanige mutatie is dat ze zich afvragen of de vooruitgang die ze gemaakt hadden met de ontwikkelde vaccins niet in één klap wordt weggevaagd.
De baas van de WHO merkt ook op dat niemand veilig is tot iedereen veilig is. Hij verwijst daarmee naar de slechte beschikbaarheid van vaccins voor de arme landen. Hij noemt dit de “vaccincrisis”.

Elke dag sterven wereldwijd 7500 mensen aan de gevolgen van covid-19. Ter vergelijking: dagelijks zijn er wereldwijd 3500 verkeersdoden. Als het coronaprobleem ooit opgelost geraakt moeten we misschien eens naar de verkeersproblematiek kijken…

Noodmaatregelen tegen burgers

In Israël worden noodmaatregelen ingezet tegen de burgers, waarbij smartphone bespionering door de geheime dienst toegelaten wordt in functie van de bestrijding van de Omicron variant van Covid19.
Burgerrechtengroepen in Israël zijn het er niet mee eens, en zeggen dat het ingaat tegen eerdere uitspraken van het opperste gerechtshof. De phone-tracking technologie werd oorspronkelijk ontwikkeld als middel tegen terrorisme. Het ministerie van gezondheid noemt de maatregel een “chirurgische ingreep” om de locatie van besmette personen te vergelijken met die van andere gsm-gebruikers.
De techniek wordt alleen ingezet voor het traceren van bevestigde besmette gevallen.
En voor vermoedelijke dragers van de variant.

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off