Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Energie voor de e-commerce * Op kantoor * Lokale e-commerce * Schroef of vin

i-nieuws 6 na 6 ** December 30th, 2021 by wim.webgang **

Energie voor de e-commerce

Al die e-commerce, maar ook sociale media en andere communicatie, vergen gigantische hoeveelheden data-transfers en energie. De computercentra die al die data verwerken en tussendoor opslaan, gebruiken steeds meer energie, en de eigenaars ervan gaan op zoek naar de plaats waar dat zo goedkoop mogelijk is, gecombineerd met goede verbindingen, een stabiele omgeving, en natuurlijk – bedrijfsvriendelijke wetgeving.
Op die manier heeft Ierland heel wat datacentra aangetrokken; liefst 70 grote datacentra zijn er aktief, en de sector groeit nog aan. Ze gebruiken nu al 900 MegaWatt aan electriciteit, meer dan het vermogen van de kerncentrales van Doel 1 en Doel 2 samen. Tegen 2029 zullen de datacentra één derde van alle energie van Ierland gebruiken.

Op kantoor

Een auteur van Computerworld schrijft dat de werknemers niet terugwillen naar kantoor, en hij spreekt daarbij vooral over de technologiesektor. Er zijn verschillende redenen voor, en één ervan is nog steeds dat ze niet de kans willen lopen om besmet te worden, zeker met de nieuwe covid-19 variant. Soms hebben ze een slechte baan, en willen ze er niet terug naartoe. Sommigen hebben de toestand aangegrepen om hun pensioen vervroegd aan te vragen. Maar los van die laatsten, willen de mensen wel blijven werken, maar met een betere balans tussen hun werk en de rest van hun leven. Dat ziet er voor de werknemers ongeveer zo uit dat ze beter kunnen kiezen wanneer en van waar ze werken. Slechts een paar procent van ondervraagden willen terug naar het aloude 9-5 en vijf dagen per week systeem. En met meer flexibiliteit wil maar 1 zesde terug vijf dagen gaan werken. Ongeveer één derde van de werknemer wil 3 tot 5 dagen terug op kantoor gaan werken, terwijl drie vierde van de bazen dat wil.

Lokale e-commerce

Als internet e-commerce reus heeft Amazon zo’n veertig procent marktaandeel op zijn thuismarkt, en er wordt nog steeds overwogen of er ingegrepen moet worden wegens marktdominante positie. Ze hebben het niet alleen voor het zeggen in de VS, maar ook wereldwijd. Hoewel daar dit jaar op sommige “lokale” markten verandering in is gekomen, als gekeken wordt naar de installatie van de bijhorende shop-apps. In Singapore is Shopee de meest geïnstalleerde app geworden, met uitbreiding ook populair in zuit-oost Azië en Latijns-Amerika, en app-downloads voor Spanje, Frankrijk en Polen. In China is Shein (she-in) de populairste shopping-app, met een poot in Luik en onderwerp van een onderzoeksrapport ivm de arbeidsomstandigheden van de werknemers. En in India is het Meesho die als meest-gedownloade app haasje over doet met Amazon. Meesho begon als online kanaal voor echte winkels, maar evolueerde naar algemeen online distributiekanaal en heeft investeringen van ondermeer Facebook. In Europa is er niet zo’n grote groep, hoewel het Duitse postorderbedrijf Otto group vanuit Hamburg wel een poging doet.

Schroef of vin

In de VS is een bioloog die vroeger voor de zeemacht werkte, er van overtuigd dat de manier van voortbewegen van vissen efficiënter is dan de menselijke onderzeeboten met een schroef.
Hij richtte een bedrijf op dat prototypes maakt om het idee kracht bij te zetten. In zijn prototype gaat hij er vanuit dat een vin kan bestaan uit meer vinnen of zelfs een aaneenschakeling van vinnen die een golfbeweging maken. Ze moeten dus van soepel materiaal gemaakt zijn, en bv doorlopen langs twee kanten van het vaartuig. Bovendien bewijst de natuur de schaalbaarheid van het systeem, van kleine visjes tot op het niveau van walvissen. Maar met dit idee duiken ook problemen op. De werking van een schroef is relatief eenvoudig: een motor doet een as draaien waar op het uiteinde een schroef zit. Twee lange vinnen die een soort wapperende beweging moeten maken vereisen een heel andere aandrijving, een beetje te vergelijken met de vele roeispanen van roeiers van een vikingschip. Toch is hij ervan overtuigd dat hij met zijn systeem maar een derde van de energie nodig heeft van de huidige machines met schroeven. Bovendien droomt hij nog verder: als de machine zichzelf kan vastklinken, en de vinnen vrij in het water laten wapperen, kan die energie misschien geoogst worden om bv batterijen terug op te laden.

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.