Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

The WebGang Man!

Uitzending do 18:00 ** February 23rd, 2012 by wim.webgang **

Hoe klinkt een Nucleaire ramp?
Het Nucleaire controlecentrum in de VS op dag 1 van de ramp in Fukushima: ( lees en luister …)

Hoe klinkt het FUD-kanaal
Microsoft kan het niet laten, na de aanval op Linux door allerlei smeercampagnes, richten ze nu hun pijlen op Google. De strategie (FUD) blijft hetzelfde: de mensen proberen bang te maken voor het niet-Microsoft producten of software. En ze hebben niet beter gevonden dan het koekoeks-ei in het nest van Google zelf te leggen; ze zetten anti-Google filmpjes op YouTube, dat eigendom is van … Google!
Als je dit filmpje ziet ga je je afvragen hoe “heilig” Microsoft is met zijn produkten …
(eigenlijk is het filmpje over de “G-Mail Man” reklame voor MS’ online software: www.youtube.com/watch?v=TDbrX5U75dk)

Nieuwe privacy instellingen van Google: “We wijzigen ons privacybeleid en onze voorwaarden. Dit is erg belangrijk.“.
In ieder geval zijn heel wat mensen niet gelukkig met de vervaging van hun privacy, en de EFF heeft instructies opgesteld om mensen te helpen hun Google geschiedenis op te kuisen voordat alle informatie gecombineerd wordt.
De veranderingen in de Google Privacy Policy gaan trouwens VANDAAG in!

Wanneer begint de geschiedenis?
En over geschiedenis gesproken; wanneer begint de geschiedenis van het internet? Vorige eeuw in de jaren 80? 70? 60 misschien? Al in 1800-en-een-beetje (volgens dit boek)! Je moet namelijk beginnen bij de industriële revolutie, ok – dat is eigenlijk de pre-history van het internet: de stoommachine, Charles Babbage met de Difference Engine (aangedreven door jawel een stoommachine), en zijn ideeën voor de Analytische motor (Analytical engine) die pas uitgevoerd worden na zijn dood, de Hollerith die de basis is voor IBM, de kunstenaar Samuel Morse die gefascineerd geraakt door electriciteit en de mogelijkheden voor communicatie over een draad, en die op 10 jaar tijd een communicatierevolutie veroorzaakt, George Boole die de wetten van de logica onderzoekt en voorstelt door abstracte symbolen, met als ultieme logische waarden “TRUE” en “FALSE” (waar en onwaar) en vergelijkingen als “AND” en “OR”. In de jaren 1860 werden er kabels getrokken door rivieren, havengeulen, naar eilanden en uiteindelijk door de Atlantische oceaan, waardoor morse-berichten kunnen gestuurd worden. In de jaren 1870+ wordt de telefoon uitgevonden, en in 1990 worden de resultaten van de Amerikaanse volkstelling verwerkt met de Hollerith Electric Tabulating System, een electrisch-mechanisch sorteersysteem dat ervoor zorgt dat de resultaten van de telling 4 jaar sneller klaar zijn dan normaal, wat de overheid bovendien 5 miljoen dollar bespaart. De meest eenvoudige geheugencel ontstaat, een kantelschakelaar die door een stroom in ofwel de ene richting, ofwel de andere richting gekanteld kan worden, en dus twee verschillende verbindingen kan maken: een 1 – 0 of binaire toestand; het ding wordt “flip-flop” genoemd en dient bij machines om te tellen en te schakelen. Alan Turing schreef “On Computable Numbers” een theoretische basis voor digitaal opgeslagen computerprogramma’s, en van hem komt ook de Turing Test, die de vraag stelt of een mens in een dialoog kan zien of de antwoorden van een mens of een computer zijn, om de intelligentie van computers te bepalen. Kort voor de tweede wereldoorlog bouwde Konrad Zuse in Duitsland dan de Z1 en de Z2, de eerste binaire computers, de eerste met mechanische schuifjes, de tweede met electromagnetische relais. En dan komen we bij de electronische computers: de ABC, ENIAC, COLOSSUS, MarkI enz..

Muziek:
Dub Try OUt (Oxygen)
A Little Worm (Polucse)
High’N'i (Oxygen)
Expecting the Storm (Polucse)
More than a 1000 Miles (Oxygen)
Fishtrip (Final edit) (Polucse)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

JAWL (5): computerverkenners

Uitzending do 18:00 ** February 16th, 2012 by wim.webgang **

Laatste bespreking in onze Julian Asssange / WikiLeaks reeks van boeken:
Julian Assange van WikiLeaks hielp mee aan het schrijven van een biografie, waarschijnlijk omdat hij het geld nodig had om zijn advokaten te betalen. Hij weigerde uiteindelijk toestemming te geven om het boek te publiceren, waardoor het de subtitel kreeg “the unauthorised autobiography”, en de uitgever het toch liet verschijnen. Zijn reaktie:
http://wikileaks.org/Julian-Assange-Statement-on-the.html
In het boek vertelt hij over zijn jeugd en het ontdekken van de computer, de modem, de bulletin boards, arpanet en het internet. Als onschuldige maar nieuwsgierige “computerverkenners” begonnen hij en zijn online hacker-vrienden te begrijpen dat de aangepaste wetgeving hen criminaliseerde en dat de negatieve naam van de “hackers” in de media opgang maakte. Zijn idealisme vondt een andere uitlaatklep …
Ondanks het feit dat Assange niet zijn toelating gaf, en het (volgens hem) bovendien niet klaar voor publicatie was, maar eerder een “draft”, is dit toch een van de interessantste boeken uit de reeks, samen met “Inside Wikileaks”.
Bovendien dus ook in het Nederlands verkrijgbaar: Uitgeverij De Geus Julian Assange: De ongeautoriseerde autobiografie, waar ze op hun site natuurlijk zijn bezwaar niet vermelden.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Motorola is voor Google * EFF tegen misbruik softwarepatenten * Misbruik van gen-patenten * Nieuw leven voor WebOS

i-nieuws 6 na 6 ** February 16th, 2012 by wim.webgang **

Motorola is voor Google

Er is een belangrijke beslissing bekendgemaakt vanuit Europa: de Europese Commissie heeft geen bezwaar tegen de overname van Motorola door Google.
Google is de drijvende kracht achter Android, een systeem voor smartphones en tablet-computers. Motorola’s afdeling mobility, waar de overname over gaat, is in de VS een grote fabrikant van gsm’s. In Europa is Motorola niet zo bekend, en er waren dus geen aanwijzingen voor concurrentievervalsing.

Samen met het bedrijf Motorola verwerft Google ook een aantal patenten van mobiele telefonie en smartphonerie, en dat kan kaderen in de juridische strijd die Apple begonnen is tegen fabrikanten van toestellen die op Android draaien.


EFF tegen misbruik softwarepatenten

De EFF of Electronic Frontier Foundation is een nieuwe campagne gestart tegen het misbruik van software patenten, met de naam “Patent Fail”. EFF vindt dat het patentsysteem de vernieuwing juist tegenwerkt in plaats van ze te stimuleren. Softwarepatenten worden misbruikt om bedrijfsbelangen veilig te stellen en de markt af te schermen tegen concurrenten.

Misbruik van gen-patenten

Van Monsanto was al bekend dat ze een harde politiek voerden bij het opsporen en vervolgen van boeren die zaden gebruikten waar monsanto een patent op had.

Die vervolging blijkt nu niet puur om het principe van het stelen van “intellectual property” te gaan.

Achteraf wordt namelijk het spoor in de graanvelden een duidelijke graancirkel: een biologische boer die weigert genetisch gemanipuleerde gewassen te verbouwen, wordt aangeklaagd door Monsanto omdat de “graanpolitie” in stalen van de bio-boerderij sporen had gevonden van de gepatenteerde soort. De boer staat voor een juridische strijd tegen een multinational. De bio-boer kan dat financieel niet aan en geeft op; Monsanto koopt de boerderij en maakt er een industriële boererij van.
Monsanto heeft honderden boerderijen laten onderzoeken, en meer dan honderd werden al slachtoffer.
Bio-boeren zijn geen multinationals, integendeel, ze zijn klein maar wel met veel. zo’n 300.000 bio-boeren in de VS bekijken nu of Monsanto voor de rechtbank gebracht kan worden.

Ze kunnen aantonen dat de genetisch gewijzigde stalen die op hun velden gevonden worden, niet afkomstig zijn van “diefstal of illegale kweek of handel van intellectueel beschermd zaad”. Het is door natuurlijke processen dat hun biologische velden verontreinigd worden door de genetisch gewijzigde gewassen. Vogels, wind, en allerlei natuurlijke processen spelen daarin een rol. Eigenlijk zou Monsanto hen moeten vergoeden in plaats van hen te vervolgen.
Het zal niet gemakkelijk worden voor de bio-boeren. Een lobbyist van Monsanto heeft nu immers een verantwoordelijke functie bij de Food and Drug administration. Je zou van die overheidsdienst kunnen verwachten dat die het openbaar belang behartigt, maar de weigering van die dienst om genetisch gewijzigd voedsel een duidelijk etiket te geven wijst al in de andere richting.

Nieuw leven voor WebOS

HP maakt onmiddellijk gebruik van de overname van Motorola door Google om twijfel te zaaien bij Android gebruikers. Android zou wel eens “closed source” kunnen worden, suggereert HP, hoewel niets bij Google daarop momenteel op wijst. Tegelijk positioneren ze bij HP hun WebOS als alternatief. HP heeft belooft WebOS te gaan “open sourcen”. Er zouden een viertal jaar nodig zijn om de impact van WebOS in te kunnen schatten.
Hp zelf heeft WebOS in handen gekregen bij de overname van Palm in 2010, maar besliste om zelf geen apparaten te gaan produceren. Bovendien zit in hun huidig aanbod ook geen software om bv vanop WebOS op afstand Hp servers te besturen, software die ze wel uitbrengen voor de iPhone en Android.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Miss Baltazar’s Laboratory

Uitzending do 18:00 ** February 9th, 2012 by wim.webgang **

Verslag van Marthe over het festival: MAKE ME ECLECTIC!
http://na.pravi.me/
met een reeks boeiende interviews.
daarin o.m.:
Vrouwen aktief als hackers, hebben soms eigen groepen voor niet-mannen:
http://www.mzbaltazarslaboratory.org/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

JAWL (4): lekken van binnenuit

Uitzending do 18:00 ** February 2nd, 2012 by wim.webgang **

- iNieuws
- FOSDEM 2012: http://www.fosdem.org
- JAWL: Boek van een insider … “Daniel Schmitt”, woordvoerder en “tweede man” van Wikileaks, komt uit Berlijnse CCC kringen en geraakt na een ontmoeting met Julian Assange in de ban van WikiLeaks. Even later is hij een van de aktiefste medewerkers, zet zijn werk en relatie op het spel, maar gaat uiteindelijk bijna ten onder aan het success van zijn werk .
Hij probeerde daarna een aan eigen inzichten aangepast (Duitse/Europse?) versie op poten te zetten als “OpenLeaks”: openleaks.org/OpenLeaks is a project that aims at making whistleblowing safer and more widespread…
Bespreking + fragmenten uit tot nu toe het beste boek uit de reeks:
Daniel Domscheit-Berg – Inside Wikileaks – Mijn tijd bij de spraakmakendste website ter wereld

Lift ^ | Lift v | Comments Off

FOSDEM 2012 * Gevangenisstraf voor piratenbaai * Twitter, Google en censuur * Firefox 10 * MegaRetrieval

i-nieuws 6 na 6 ** February 2nd, 2012 by wim.webgang **

FOSDEM 2012

Dit weekend, op zaterdag 4 en zondag 5 februari, gaat in de Brusselse
universiteit ULB de volgende editie van FOSDEM door. FOSDEM staat voor
Free en Open Source Software Developers’ European Meeting. Het is een
niet-commerciële organisatie van, voor en door de open sourcen en free
software community, begonnen door studenten van de ULB. Er vinden meer
dan 400 sessies plaats, verspreid over vele zalen en lokalen van de
universiteitscampus. Dit jaar heeft FOSDEM nog als extra gebouw “K”
bijgekregen om zijn programma uit te breiden met meer dan 100 sessies.
Een van de opvallende reeksen zijn de lightning talks, korte lezingen van
15 minuten waarbinnen een project voorgesteld wordt.
Er zijn een paar grote lijnen als Gnome/KDE, Embedded, Virtualisatie,
LibreOffice, Cryptografie, security, telecommunicatie, database, Desktop,
mobile linux, java, mozilla, programmeertalen, distributies enz.
Er zullen een paar lezingen aangeboden worden op stremaing video, in het
formaat van WebM en Theora codecs.

Naast de lezingen is er meestal ook een boekenstand met gespecialiseerde
lektuur, een key-signing sessie, Linux Examens, een gang met 35
projectstandjes, en een aanbod van Belgische bieren.

Er is zelfs een cultureel programma voorzien voor de partners van de
deelnemers, en ook die worden door vrijwilligers opgevangen,
waarschijnlijk partners van organisatoren.


Gevangenisstraf voor piratenbaai

De oprichters van de Pirate Bay hebben in de rechtbank in Zweden in beroep
een bevestiging gekregen van hun veroordeling, mits een lichte wijziging
in strafmaat. Peter Sunde, alias Brokep, kreeg 8 maanden, Fredrik Neij,
alias TiAMO 10 maanden, Carl Lundström 4 months. Bovendien moeten ze een
schadevergoeding van ongeveer 6 miljoen euro betalen, samen wel te
verstaan.

Ze kunnen nog naar het Europees hof van justitie, maar dat schort de straf
niet op; anderzijds betekent dat niet dat ze de straf ook effectief moeten
uitzitten in de gevangenis.

Het proces liep tegen de oprichters, en op zich niet tegen de “website”,
die nog altijd bestaat; thepiratebay.org zou wel zijn locatie hebben
veranderd van de VS naar Zweden, dus van .org naar .se.
Het .org domein valt onder de bevoegdheid van de VS, en daar zou de
muziekindustrie de domeinnaam kunnen in beslag laten nemen.


Twitter, Google en censuur

Hoe langer hoe meer wordt Google ingezet als agent voor het doen naleven
van wetten als censuurmaatregelen. Google begint zich daarop te
organiseren, en dat betekent stilaan het einde van het “world-wide” web.
Gebruikers van de Google blog zullen door google afgeleid worden naar
specifieke land-domeinen, zodat de censuur van dat land kan toegepast
worden.
Als je een blog leest blogspot.com zal je misschien zien dat die
automatisch doorgestuurd wordt naar bv. blogspot.com.se. Er komt dus een
landcode achter.
Ook twitter heeft zijn infrastructuur aangepast om censuur per land te
kunnen uitvoeren.

Dat zou als gevolg kunnen hebben dat gebruikers de dienst niet meer kunnen
gebruiken in tijden van sociale omwenteling.

Het censureren per land heeft echter ook een voordeel. Als Google vroeger
verplicht werd bepaalde inhoud te censureren, was dat een algemene
censuur. Nu kunnen ze de censuur beperken tot het land waar het opgelegd
wordt.

Bovendien kan het bedrijf er open over communiceren, zodat je weet wat
waar gecensureerd wordt, wat het ook weer eenvoudiger maakt de censuur te
omzeilen.

Firefox 10

Er is een nieuwe versie uit van Firefox: versie 10. Die kan gedownload
worden van de bekende plaatsen, voor Windows, MacOSX en Linux, en in zowat
70 talen. Het project wordt gemaakt, vertaald en gedragen door een grote
groep van vrijwilligers.
Aankondiging op http://www.mozilla.org/en-US/firefox/new/

MegaRetrieval

Bij het sluiten van de Amerikaanse Megaupload website, hebben veel
gebruikers hun data verloren die ze daar online bijhielden. Zonder
waarschuwing vooraf waren hun gegevens plots onbereikbaar.

De servers werden in beslag genomen en het Amerikaanse ministerie van
justitie zou gedreigd hebben de inhoud te wissen omdat er veel gekopieerd
werk opstond dat onder auteursrechtenwetten niet mocht verspreid worden.

De EFF heeft een beweging opgezet om de belangen van onschuldige
gebruikers te behartigen.
Ze willen dat die mensen hun eigen foto’s en bestanden kunnen terugkrijgen.
Er werd een website opgericht met de naam “www.MegaRetrieval.com” om de
gebruikers te helpen.

EFF is de Electronic Frontier Foundation, en probeert de rechten van
internetgebruikers te verdedigen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off