Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Motorola is voor Google * EFF tegen misbruik softwarepatenten * Misbruik van gen-patenten * Nieuw leven voor WebOS

i-nieuws 6 na 6 ** February 16th, 2012 by wim.webgang **

Motorola is voor Google

Er is een belangrijke beslissing bekendgemaakt vanuit Europa: de Europese Commissie heeft geen bezwaar tegen de overname van Motorola door Google.
Google is de drijvende kracht achter Android, een systeem voor smartphones en tablet-computers. Motorola’s afdeling mobility, waar de overname over gaat, is in de VS een grote fabrikant van gsm’s. In Europa is Motorola niet zo bekend, en er waren dus geen aanwijzingen voor concurrentievervalsing.

Samen met het bedrijf Motorola verwerft Google ook een aantal patenten van mobiele telefonie en smartphonerie, en dat kan kaderen in de juridische strijd die Apple begonnen is tegen fabrikanten van toestellen die op Android draaien.


EFF tegen misbruik softwarepatenten

De EFF of Electronic Frontier Foundation is een nieuwe campagne gestart tegen het misbruik van software patenten, met de naam “Patent Fail”. EFF vindt dat het patentsysteem de vernieuwing juist tegenwerkt in plaats van ze te stimuleren. Softwarepatenten worden misbruikt om bedrijfsbelangen veilig te stellen en de markt af te schermen tegen concurrenten.

Misbruik van gen-patenten

Van Monsanto was al bekend dat ze een harde politiek voerden bij het opsporen en vervolgen van boeren die zaden gebruikten waar monsanto een patent op had.

Die vervolging blijkt nu niet puur om het principe van het stelen van “intellectual property” te gaan.

Achteraf wordt namelijk het spoor in de graanvelden een duidelijke graancirkel: een biologische boer die weigert genetisch gemanipuleerde gewassen te verbouwen, wordt aangeklaagd door Monsanto omdat de “graanpolitie” in stalen van de bio-boerderij sporen had gevonden van de gepatenteerde soort. De boer staat voor een juridische strijd tegen een multinational. De bio-boer kan dat financieel niet aan en geeft op; Monsanto koopt de boerderij en maakt er een industriĆ«le boererij van.
Monsanto heeft honderden boerderijen laten onderzoeken, en meer dan honderd werden al slachtoffer.
Bio-boeren zijn geen multinationals, integendeel, ze zijn klein maar wel met veel. zo’n 300.000 bio-boeren in de VS bekijken nu of Monsanto voor de rechtbank gebracht kan worden.

Ze kunnen aantonen dat de genetisch gewijzigde stalen die op hun velden gevonden worden, niet afkomstig zijn van “diefstal of illegale kweek of handel van intellectueel beschermd zaad”. Het is door natuurlijke processen dat hun biologische velden verontreinigd worden door de genetisch gewijzigde gewassen. Vogels, wind, en allerlei natuurlijke processen spelen daarin een rol. Eigenlijk zou Monsanto hen moeten vergoeden in plaats van hen te vervolgen.
Het zal niet gemakkelijk worden voor de bio-boeren. Een lobbyist van Monsanto heeft nu immers een verantwoordelijke functie bij de Food and Drug administration. Je zou van die overheidsdienst kunnen verwachten dat die het openbaar belang behartigt, maar de weigering van die dienst om genetisch gewijzigd voedsel een duidelijk etiket te geven wijst al in de andere richting.

Nieuw leven voor WebOS

HP maakt onmiddellijk gebruik van de overname van Motorola door Google om twijfel te zaaien bij Android gebruikers. Android zou wel eens “closed source” kunnen worden, suggereert HP, hoewel niets bij Google daarop momenteel op wijst. Tegelijk positioneren ze bij HP hun WebOS als alternatief. HP heeft belooft WebOS te gaan “open sourcen”. Er zouden een viertal jaar nodig zijn om de impact van WebOS in te kunnen schatten.
Hp zelf heeft WebOS in handen gekregen bij de overname van Palm in 2010, maar besliste om zelf geen apparaten te gaan produceren. Bovendien zit in hun huidig aanbod ook geen software om bv vanop WebOS op afstand Hp servers te besturen, software die ze wel uitbrengen voor de iPhone en Android.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.