Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Never mind the data …

Uitzending do 18:00 ** November 26th, 2020 by wim.webgang **

Hacken is bakken-Tip
Tip: voor wie zelf aan de slag wil met het aanpassen van bestaande apparaten:

https://www.tinkerforge.com/en/doc/Kits/HardwareHacking/ForBeginners.html#starter-kit-hardware-hacking-for-beginners

Als met hacken programmeren wordt bedoeld (wat meestal zo is bij ons) kan lyrisch worden gekeken naar de broncode van programmeren en de hele transactie errond. Romello Goodman schrijft op “increment.com” over de overeenkomst tussen “sourcecode” en zuurdesem. Met een zuurdesemstarter kan steeds verdergewerkt worden om zowel brood te bakken als ook weer zuurdesem door te geven om brood mee te bakken. Zo’n starter wordt ook wel een cultuur genoemd, en daarmee is wel iets gezegd. Een verzameling broncode heeft een geschiedenis, van code, van discussie rond de code, van beslissingen over de code. Het eindpunt is code met een enorme staart van conflicten en compromissen, van veronderstellingen en aanpassingen, van experimenten en probeerwerk. Als broncode wordt vrijgegeven onder een opensource of free softwarelicentie, vomt ze dikwijls een starter voor een ander project. Waar ze dus ook een stukje de culturele achtergrond van dit project meekrijgen. En door het telewerk schuift de discussie over code nog meer weg van vluchtige gesprekken tussen mensen, naar geschreven uitwisseling op electronische platformen als Slack en Google Docs. En zijn die door meer mensen te volgen, en ook later in te kijken als documentatie over de context die nieuwe inzichten kan geven in de ontstaansgeschiedenis en evolutie van de software. Het leidt voor collega programmeurs tot meer begrip waarom sommige collega’s vasthouden aan de samenhang van stabiele bestaande code, en anderen het risico van een experiment in de code niet schuwen.
Lees zelf op https://increment.com/remote/code-is-sourdough/
Voorbeeldje van goed gehackt: https://sourceforge.net/p/bitcoin/mailman/bitcoin-list/?viewmonth=200901
Voorbeeldje van versgebakken: https://puri.sm/posts/breaking-ground/

Never mind
the Data

here’s the
  Data
Dadelijk kijken we wat de data ons vertelt over de huidige .. – sorry- wat de data ons vertellen over de huidige covid19 toestand.
Een luisteraar merkte op dat ik “data” (soms) regelmatig steeds verkeerdelijk gebruik in het enkelvoud, terwijl de data, of de gegevens, duidelijk meervoud is, meer bepaald van “datum”. Ik ga op zoek naar hoe die bug in mijn systeem is binnengeslopen… En trouwens .. hoe spreek je het uit, “deeta” of “daata”?

Data (word) – Wikipedia
en.wikipedia.org › wiki › Data_(word)

Data is most often used as a singular mass noun in everyday usage. Some major newspapers, such as The New York Times, use it either in the singular or plural.

Data are or data is? | Language | The Guardian
www.theguardian.com › news › jul › data-plural-singular

16 Jul 2010 — The word data is a plural noun so write “data are”. Datum is the singular. Andrew Garratt of the Royal Statistical Society says the debate goes …

https://www.theguardian.com/news/datablog/2010/jul/16/data-plural-singular

data | VRT Taal
vrttaal.net › taaladvies-taalkwestie

‘Data’ in de zin van ‘(computer)gegevens’ is een meervoud. … In de informaticawereld wordt het woord ‘data’ ook wel in het enkelvoud gebruikt, zoals ook in het …

https://vrttaal.net/taaladvies-taalkwestie/data

https://lindawelther.nl/schrijfadvies/data-is-of-data-zijn/

Over data gesproken: https://data-en-maatschappij.ai/nieuws/reconstructie-hoe-de-technologie-achter-de-belgische-corona-app-tot-stand-kwam


België aan de top, Antwerpen over de top

Doden per miljoen inwoners
België staat wereldwijd aan de top van het aantal overlijdens per miljoen inwoners; volgens www.statistica.com is dat meer dan 1290. Achter ons volgen Peru, Spanje, Argentinië, Brazilië, GB, Chili, Mexico, Moldavië, en Italië. Waarschijnlijk omdat we evenzo aan de top staan met het registreren van coronadoden, en het meetellen van de heel waarschijnlijke aan corona te wijten overlijdens. Dat is nadien te corrigeren als je bv naar het aantal meer-overlijdens-dan-normaal kijkt, de oversterfte.
Ps: de VS staat nog een paar plaatsen verder, op de twaalfde plaats na Bolivië. Nog een paar plaatsen verder Frankrijk, Zweden op 21 en Nederland op 23, Zwitserland op 26.
en hoewel we de absolute cijfers, of liever de relatieve cijfers, moeten relativeren, werpen we toch weer een blik op de curve van het verloop van de covid-gevallen in Antwerpen …

Bron: data sciensano, application: Covid19DataBE app (broncode op sourceforge)

En over top gesproken: 25 jaar Gimp aan de top: https://www.gimp.org/release-notes/gimp-2.10.html.
Hier de openingsschermen: https://www.gimp.org/about/splash/stable.html

Muziek
18:13:01.083 TRG-Banks Turbochaser
18:17:11.282 TillParadiso-NightPreludeTP022
18:20:51.206 Ketsa-What s Manifesting
18:27:36.369 Ketsa-OnTheWayHome
18:35:20.667 DanielBirch-IndigoMoon
18:51:25.627 Till Paradiso-Frisco Bar at Midnight-TP 020
19:07:34.774 Daniel Birch-Indigo Shore
19:11:45.96 BlearMoon-WatchingTower
19:11:50.336 BlearMoon-WatchingTower
19:11:57.425 BlearMoon-WatchingTower
19:11:59.092 Ketsa-Dawnage

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Gimpige verjaardag * ASIS-19 * Librem 5 * 95% zeker * Britcoin

i-nieuws 6 na 6 ** November 25th, 2020 by wim.webgang **

Gimpige verjaardag

Gimp wordt 25 jaar. Gimp is gestart als “General Image Manipulation Program”, maar kwam daarna in de ban van de GPL en werd “Gnu Image Manipulation Program”. De GNU staat voor het free software project van Richard Stallman, die ook de bijhorende GPL licenties ontwikkelde, die door veel free en open source software gebruikt wordt. Zo ook dus de student Peter Mattis, die graag een tekenprogramma voor Linux wou, en er dan maar zelf één maakte. Samen met een andere universiteitsstudent bokste hij op 4 maanden een programma ineen dat draaide op een aantal unixen: Linux 1.2.13, HPUX van HP, IRIX van SGI en natuurlijk Solaris van Sun. Die eerste Gimp kon werken met bestanden van het type gif, jpeg, png, tiff en xpm. En hoewel het de Photoshop voor Linux genoemd wordt, heeft het ook dikwijls kritiek gekregen voor zijn eigenzinnige interface en ongemakkelijke lelijkheid van het programma. Maar ze hebben wel een mascotte om te stelen: een schattig muizenkopje.
De software, gestart in 1995, werd door vrijwilligers geschreven en onderhouden, en werd later ook vertaald naar andere platformen als Mac, waar het in rechstreekse concurrentie ging met voorbeeld Photoshop. In 1998 verscheen officieel versie 1.0 schreef WebGang (terugkijkend na ong. 10 jaar Gimp in 2006). Bij het werken aan het tekenprogramma moesten de programmeurs heel wat hulpmiddelen ontwikkelen, en zo groeide de GTK-GUI creation kit uit tot een invloedrijke software op de Linux desktop. De GTK toolkit wordt bv ook gebruikt voor het maken van de GNOME desktop. Het is de tegenhanger van de Qt toolkit die gebruikt wordt voor de KDE desktop. Dit allemaal op het grafische X-Window systeem, of X11 zoals het meestal genoemd wordt.
Veel mensen hebben er een haat-liefde verhouding mee, maar het vele gebruik toont aan dat er enerzijds een nood is aan een gratis en vrij verkrijgbaar tekenprogramma, en anderzijds dat wie zich er in verdiept, er ook resultaten mee kan boeken.
Er zijn verschillende versies in omloop, zo is de bij Ubuntu 18.04 LTS Gimp 2.8 in gebruik, in recentere versies bv 2.10. Ook bij opensuse, inderdaad op de KDE desktop, wordt Gimp gebruikt, in de oudere opensuse 42.3 is het Gimp 2.8, in de recentere 15.2 is het Gimp 2.10. En het werk aan Gimp3 is bezig, er is een programmeursversie 2.99.2 uit voor wie wil experimenteren.
En wie bij de veilige officiële laatste versie wil blijven, die kan de in oktober uitgekomen 2.10.22 downloaden.

ASIS-19

De Australische Secret Intelligence Service of ASIS, heeft per ongeluk een hoop data verzameld van COVIDSafe, de Australische Covid-19 app contact alerting app. Jake Blight, de Australische regeringsinspecteur voor Inlichtingendiensten meldde dat in een rapport dat de inlichtingendiensten zich moeten houden aan de wet van de bescherming van de privacy. Hij stelde vast dat de inlichtingendiensten procedures hebben om te vermijden dat doelbewust gegevens van die app worden opgeslagen. Maar tevens stelde hij vast dat het nog wel gebeurt dat zo’n gegevens per vergissing worden opgeslagen. Dat betekent niet dat ze er ook iets mee doen, want dan zouden ze de encryptie nog moeten oncijferen, maar hij wil dat er werk van gemaakt wordt om in zo’n gevallen de data aktief te gaan verwijderen. Hoe het komt dat zo’n gegevens niet-opzettelijk bij de geheime diensten terechtkomen, is gemakkelijk te verklaren. Ze doen allerlei afluister en monitoringakties, en daarbij worden grote hoeveelheden gegevens buitgemaakt, niet erg doelgericht soms. In die gegevens kunnen dan de Covid-19 app gegevens zitten, normaal in niet-leesbare vorm.
Er zijn een aantal verschillende soorten apps om te verwittigen voor het in nabijheid van eventueel besmette personen te zijn geweest.
De meeste landen gebruiken een variant van de door wetenschappers ondersteunde systeem met software van Apple en Google. In sommige landen werd andere software gebruikt die minder privacy vriendelijk was, zo moest in Israël bv onder druk van de rechtbank het gebruik van de Israëlische app stopzetten. De gegevens die ervoor gebruikt zouden worden, waren verzameld in het kader van terrorismebestrijding. De app was ontwikkeld door de inlichtingendiensten na een halsoverkop beslissing van een noodregering tussen 25 en 27 maart. Het parlement stond toen wegens de regeringswissel buiten spel tot goed half mei.
De Belgische app is in september verschenen en is gebaseerd op de Duitse, en die gebruikt ook de Google/Apple API’s. De Nederlands app ook, en die is gewoon te vinden op de GitHub pagina van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van NL. Ze hebben er ook een Corona-dashboard software, die eveneens onder de “European Union Public License” staat, een copyleft licentie.
Ze voorzien ook in een meldpunt voor wie veiligheidsproblemen ontdekt in de app of de website. De gebruikte talen zijn Kotlin, Swift, Shell, Typescript, Java enz. Er werken meer dan 20 personen aan mee.

Librem 5

En dan nog iets… Purism begon met de levering van zijn Librem 5 smartphone. Die heeft een opvallende geschiedenis: hij werd van de grond opgebouwd, gefinancierd door crowdfunding. Daarbij werd 2,2 miljoen dollar opgehaald, waaruit blijkt dat toch wel wat mensen geïnteresseerd zijn in een andere smartphone. Zowel bij het ontwerp van het toestel als bij de ontwikkeling van de software werd de vrijheid van de gebruiker op het voorplan gesteld. De gebruiker krijgt zelf de sleutels tot zijn privacy en veiligheid in handen. Met andere woorden: de Librem5 draait niet op Android (en natuurlijk ook niet op iOS). Hij draait op PureOS, wat door Purism ook gebruikt wordt op de door hen gemaakte laptops en mini-pc’s. Een paar praktische gevolgen van dat ontwerp: de gebruiker kan de batterij vervangen, hij kan de camera’s uitschakelen met een echte schakelaar, hij kan de gsm-verbinding uitschakelen en zelfs de sensoren en GPS in het toestel. Het scherm is 5.7″, hij heeft 3 GB RAM, 32 GB opslag, een quad-core processor aan 1.5 GHz, en een batterij van 4.500 mAh. En er is een mini-jack aansluiting, usb voor opladen van de batterij en gegevensoverdracht, en een beeldscherm-uitgang. Hij kost zo’n 800 dollar.
Maar misschien het allerleukst is dat je de Librem 5 in een dockinstation kan zetten, en daarop een monitor en een toetsenbord aansluiten, waardoor je gewoon op je smartphone kan werken.
Purism noemt zichzelf een Social Purpose Company. Het door hen gebruikte PureOS kan je downloaden van hun site, het is nu Hephaestus 9.0, en ook de broncode staat gewoon op hun website repo.pureos.net. Het is gebaseerd op Debian Linux en Gnome, dus de meeste bekende Linux programma’s zijn beschikbaar, zoals LibreOffice, Gimp, enz. Het systeem krijgt regelmatig updates, zonder dat die je toestel altijd maar trager maken.
En ook mooi: ze tonen je de weg om naar believen een andere systeem te draaien op het toestel. Het toestel is van jou, je doet ermee wat je wil, bv er een KDE desktop op draaien, en je moet er geen riskante jailbreaking toestanden voor uithalen.
En hoewel ze paar jaar geleden een Duitse partner hadden (FLOSS Shop), is de Librem 5 daar niet te koop, omdat ze hun verkoop momenteel alleen via de eigen webshop doen. Dus (voorlopig) geen Librem 5 in Europa.

Nicole Faerber schreef een artikel over het van de grond opgebouwde toestel op puri.sm

95% zeker

Bij IBM België gaan jobs verdwijnen, maar ook in andere Europese landen. In totaal zouden 10.000 banen verdwijnen bij de IT reus, die daarmee minder reus wordt dan toen ze in 2019 nog 350.000 werknemers hadden. Ze kregen toen 8.000 sollicitaties per dag binnen. Maar ook vroeger werd al bespaard; zo konden ze hun personeelsadministratie of HR afdeling met dertig procent inkrimpen dankzij het inzetten van Kunstmatige Intelligentie. Ze gooiden bv de jaarlijkse evaluatiegesprekken er uit, en lieten data werken om te kijken naar het groeipad van de werknemers.
De meeste banen zouden sleuvelen in Groot-Brittanië en Duitsland, en verder nog in Polen, Italië en Slowakije. Vooral de gewone IT diensten, inclusief installatie en onderhoud van computersystemen, zouden getroffen worden, en het zou een voorbereiding zijn op het afstoten van de afdeling, zoals vroeger al gebeurde met hun computers die naar het Chinese Lenovo gingen. In de toekomst zou IBM willen inzetten op AI en op een “Open Hybrid Cloud” platform.

In 2019 kwam IBM nog in het nieuws met hun Kunstmatige Intelligentie toen ze beweerden dat ze daarmee kunnen voorspellen welke werknemers zullen weg gaan bij een bedrijf, en dat met een nauwkeurigheid van 95 procent. Dat kunnen ze nu dan met wel met 100% zekerheid zeggen.

Britcoin

Satoshi Nakamoto is de naam van de ontwikkelaar van de bitcoin, die op 10 december 2008 op SourceForge schreef: “Welcome to the Bitcoin mailinglist!”. Of tenminste, de belangrijkste ontwikkelaar, want hij verzamelde in het begin via internet een aantal geïnteresseerden van cryptografie rond het idee van de “versleutelde muntslang”. Hij nam afscheid in 2011 en sinds dan heeft niemand nog van hem gehoord. Het vermoeden rees al snel dat het een schuilnaam was, en nadat enkele doorbijters in Japan een oude man vonden die echt zo heette, werd duidelijk dat ze op een doodlopend spoor zaten. Nu is er iemand die naar de data heeft gekeken. Hij verzamelde publieke en minder publieke gegevens zoals gepubliceerde teksten, gepubliceerde software, uitgewisseld e-mail verkeer met andere ontwikkelaars, enz. Hij leidde uit allerlei randgegevens af dat de man tijdens de ontwikkeling van de bitcoin in Groot-Brittanië moet gezeten hebben, meer bepaald in London.

Ps: niet te verwarren met Ruichi Sakamoto, die wel Japanner blijkt te zijn…

compiled by BCP v.0.5.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

VPN: drie zines

Uitzending do 18:00 ** November 19th, 2020 by wim.webgang **

De VPN-zines collectie
Marthe heeft drie handige boekjes over VPN, VPN op de smartphone, en VPN problemen oplossen:

  • TUNNEL UP / TUNNEL DOWN (wat is een VPN enz)
  • TUNNELS and SMARTPHONES (toepassen op een smartphone)
  • TROUBLE SHOOTING openVPN

Met de hand getekende iconen door de Griekse auteur/artieste Mara, de betaalde 10 euro is ook als steun bedoeld.
Opgemaakt in Scribus (vrije/open source software), 1 en 2 met een “sans-guilt-wafer” font (zie ons nieuws voor meer ‘wafer’)
Ze zijn copyleft en downloadbaar, maar je kan ze ook als een mooie manueel ingebonden zwart-wit uitgave bestellen: https://psaroskalazines.gr/ (mara@systerserver.town). Ze zijn vertaald naar ondermeer Chinees en Frans.

PiVPN
Wim was aangenaam verrast door het nieuwe Nederlandstalige “Linux magazine”, mooier, meer inhoud, meer diepgang, een grote stap vooruit (m.a.w. het leek vroeger wat amateuristisch). De inhoud is niet onder creative commons of een andere copyleftlicentie gepubliceerd, maar onder het normale oude copyright, dus er wordt niets uit voorgelezen. Maar er staat bv een interessant artikel in over Qucs (Quite Universal Circuit Simulator), verder monitoring dashboard voor je Pi, Workshop Raspberry Pi, PiVPN (wat dan weer aansluit bij de vorige tijdschriften…). Kortom: “alles over open source” – of klinkt dat wat amateuristisch?
www.linuxmag.nl, 64 blz, jaargang 21, september 2020, NL: 6,95, verschijnt 6 keer per jaar.
De charts

Altijd leuker als de evolutie positief is, dat wil zeggen, de testen negatief, zodat het steil bergaf gaat met Antwerpen, wat betreft besmettingen dan. Zelf volgen op je Linux desktop: Covid19DataBE app…ondertussen aan versie 0.1.8: download van sourceforge: covid19databe-0.1.8.tar.gz. (uitpakken met tar -xzvf covid19databe-0.1.8.tar.gz. Openen met Gambas3-gemakkelijkst te installeren uit je eigen distributie-repo bv software.opensuse.org/package/gambas3, Ubuntu: universe repository)

Muziek
TRG-Banks Turbochaser
Ketsa-OnTheWayHome

Lift ^ | Lift v | Comments Off

De 1 procent * CS * Apple M1 * Aan de slag of slag in het gezicht *

i-nieuws 6 na 6 ** November 19th, 2020 by wim.webgang **

CS

Maar er zijn nog snellere chips. Het Amerikaanse ministerie voor energie heeft in zijn labo een CS-1 systeem. CS is een afkorting van Cerebras Systems, een bedrijf uit Los Altos in Californië. Cerebras Systems maakt de WSE chip, die in tegenstelling tot de processor van de meeste fabrikanten niet zo klein mogelijk is, maar juist zo groot mogelijk. Dat is misschien een beetje karikaturaal voorgesteld, maar deze fabrikant doet dingen wel fundamenteel anders. Normaal gaat een fabrikant van processorchips een soort wafelijzer systeem gebruiken. In de productie maken ze een groot aantal chips in 1 keer, en dat geheel is de zogenaamde wafel. Die wordt na productie in vierkante stukjes gesneden, en ieder partje bevat 1 computerchip, die dan gebruikt wordt als processor in een computer. CS doet het omgekeerde, en beschouwt het hele baksel als één grote computerchip. Ze verbinden de aparte processorkernen op een vernuftige manier met elkaar, zodat de hele wafel als één grote chip kan werken. De hele wafel heeft 1,2 biljoen transistoren.
Daarmee is het systeem sneller dan de GPU chips die nu dikwijls gebruikt worden als snelle processorsysteem voor bv kunstmatige intelligentie. Zo heeft de nieuwste Nvidia A100 80GB chip 54 miljard transistoren. In 70 procent van de snelste supercomputers van de wereld worden Nvidia grafische chips gebruikt.

De 1 procent

Eén procent van de bevolking is een super-vlieger, stelden onderzoekers van de Linnaeus Universiteit in Zweden vast. Super vliegers zijn, behalve niet goed voor de verspreiding van het coronavirus, ook niet goed voor het mileu. Deze één procent zijn op hun eentje verantwoordelijk voor de helft van de uitstoot van de vliegsektor. Het zijn een soort super-CO2 uitstoters.
De impact van een kleine groep van de wereldbevolking is dus enorm; slechts 11 procent van de wereldbevolking vloog in 2018, en slechts 4 procent vloog naar het buitenland. De VS staan natuurlijk op kop. Ze vervuilen op hun eentje meer dan de tien volgende landen samen.
De luchtvaartindustrie stoot jaarlijks ongeveer een miljard ton CO2 uit, gebaseerd op de cijfers van 2018. Van 2013 tot 2018 steeg de uitstoot van de luchtvaart met meer dan 30 procent.
Als de luchtvaartsektor zou moeten betalen voor de milieuschade die ze aanrichten, zou hen dat 100 miljard kosten.

Voorlopig lijkt het luchtverkeer zowat gehalveerd te zijn door de corona-pandemie. Maar eens die voorbij is wordt verwacht dat de luchtvaart zal verdergaan op dezelfde weg, als de overheden niet ingrijpen. Het zou kunnen dat die dat wel gaan doen; er worden voorzichtige eerste stappen gezet in bv Frankrijk. De luchtvaartsektor klopt aan bij de overheden om te overleven, en dat is een moment waarop de overheden ook hun eigen agenda op tafel kunnen leggen, bv op gebied van milieu.
In Frankrijk beseft men dat de goedkope vluchten voor binnenlandse trajecten niet nodig zijn, want daar bestaan ook efficiente treinverbindingen, en een aantal van die binnenlandse vluchten zouden gaan sneuvelen.

Apple M1

Apple M1 is de naam van de nieuwe processor van Apple, gebaseerd op ARM architectuur, die ingebouwd zit in een aantal apparaten die nu op de markt komen, zoals twee MacBooks en de Mac Mini. Daarin is uiterlijk zo goed als niets veranderd, maar is de intel processor die voordien door Apple gebruikt werd, vervangen door de eigen -als sneller aangekondigde- M1. Voorlopig zijn de reakties lovend, en zijn de vroege kopers, meestal professionele IT’ers of journalisten, positief over de prestaties. Dat geldt zowel op gebied van rekenkracht als energiezuinigheid.
De M1 is een rekenknobbel met acht kernen en zeven tot acht grafische rekenkernen. Dat zou een theoretische verdubbeling van de snelheid geven tov vorige modellen.
Apple bouwde eerst zijn eigen chips voor zijn mobiele toestellen, en is stap voor stap verdergeëvoluseerd en nu aangekomen bij de Mac; zowel de Macbook Pro als de Air en de Mac Mini. De enige kritiek op het eerste zicht is dat er maar twee usb poorten op de Macbooks met de M1 processor zitten, en dat zou inderdaad wel met elkaar te maken kunnen hebben. En het geheugen van 16 GB is wel goed, maar niet echt supergroot. En natuurlijk moet er wat ruimte blijven om in de toekomst weer net iets betere toestellen aan te bieden. Tenslotte valt in besprekingen ook het nieuwe Apple systeem op : OS-X Big Sur, waarin steeds meer eigenschappen van iOS opduikt, dus een touchscreen lijkt ook in de nabije toekomst op de laptops op komst.

Google haast zich ondertussen om te zeggen dat hun Chrome Browser voor deze nieuwe Mac nu ook klaar en beschikbaar is.
En nu is het wachten op de eerste Linux die er rechtstreeks op draait..

Aan de slag of slag in het gezicht

Midden in de pandemie, die in de VS in stijgende lijn gaat, zijn er bedrijven die hun werknemers oproepen om terug naar het werk te komen. Bedrijven die zelf vooral bezig zijn om mensen aan hun computer gekluisterd te houden, willen dat hun werknemers zich fysiek naar het werk begeven.
Een groep van moderatoren van Facebook heeft een open brief gepubliceerd waarin ze schrijven dat het bedrijf hen en hun families op het spel zet. Sommigen blijven weg met een doktersbriefje, maar anderen die in risico-contact zijn geweest, worden op de werkvloer verwacht. Daarmee valt Facebook wel een beetje door de mand. Niet alleen vanwege de houding t.o.v. zijn werknemers, maar ook en vooral door de onrijpe kunstmatige intelligentie-technologie van het bedrijf. Het modereren van wat op het platform gebeurt, is grotendeels mensenwerk blijkt nu. En daarom niet bepaald leuk werk, als kindermisbruik en zelfdoding de onderwerpen van je dagelijkse filterwerkzaamheden zijn. Dat is zo geestelijk slopend dat er niet nog een coronacrisis bovenop moet komen voor de werknemers. Facebook reageerde sussend. Ze kunnen zich er misschien zo gemakkelijk vanaf maken omdat veel van die werknemers voor onderaannemers werken, en niet rechtstreeks voor Facebook.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

De bouwstenen van de covid notification

Uitzending do 18:00 ** November 12th, 2020 by wim.webgang **

De bouwstenen
Terwijl naarstig verder gebouwd wordt aan een vaccin tegen Covid-19, en wij de (op dit moment positieve) evolutie volgen van de genoteerde corona-besmettingen en hospitalisaties, proberen heel wat organisaties zich aan te passen aan de omstandigheden. Zo ook de Lego vereniging van Pelt, die nu geen toonmoment kan houden in de vorm van een beurs. Dus bedachten ze een andere oplossing: een tentoonstelling in de etalages van de gesloten winkels van Pelt.

OL_C Maar hoe vraag je inkom voor een event dat doorgaat in de publieke ruimte? Ze verkopen hun kaartjes online. Geen toegangskaartjes, maar wel de kaart met het traject om langs alle etalages te wandelen. Het zou een initiatief van de middenstandsorganisatie kunnen zijn om de lokale winkels even extra onder de aandacht te brengen, maar het initiatief kwam dus uit een andere hoek, de Overpeltse Lego Club, een officiele LUG (Lego User Group – niet te verwarren met Linux User Group).

Het lijkt dat de webwinkel speciaal voor deze gelegenheid gebouwd is (https://olbc.be/olbc-webshop – waarschijnlijk gebruiken ze de webshop van one.com). Het zijn vooral artikelen die te maken hebben met deze toonwandeling: kaart voor een korte/lange wandeling, wedstrijd voor de lange/korte wandeling. Verder bedachten ze nog een paar andere produkten als mondmaskers, wenskaarten en zeepjes en zo.

Vaccin getest op nertsenJe kan nergens op de website terugvinden wat je dan juist gaat kopen voor de wandeling. Krijg je een kaartje opgestuurd? Het lego-mannetje erbij? Krijg je een download? Is het een kaart per persoon? Per volwassene? Moet je de datum van gebruik opgeven bij aankoop?
Het is inderdaad een download, en zonder te weten wat ze in de achtergrond allemaal doen met de gegevens die ze opvragen (zoals naam, adres en zo), krijg je een document als download. Helaas is het een document in Microsoft Word formaat, en niet een pdf!
Dan hadden ze toch even moeten luisteren naar de deelnemer die deze Tux in de etalage zette…

^ ^ ^

Covid notification
“exposure notification” is geen “contact tracing”

Harper Reed begon eind maart te werken aan software om te helpen de Covid19 crisis te bezweren. Er werd samengewerkt met een aantal partijen aan een framework op contracttracingrights.org.
Enerzijds besefte hij dat software alleen de crisis niet zou oplossen. anderzijds pakte hij de zaken aan vanuit een Open Source/Free Software perspectief, en stelde zich de vraag hoe software een hulp kan zijn zonder de rechten en de privacy van de gebruikers aan te tasten, ook in deze situatie. Al vroeg doken twee doelen op:
1. mensen die besmet zijn opsporen om verspreiding in te dijken
en 2. mensen verwittigen als ze mogelijk in contact zijn geweest met een besmet persoon.
Nummer 1, het opsporen, is bekend als contact tracing, en wordt bij ons bv uitgevoerd vanuit call centra.
Maar nummer twee, is iets waar onmiddellijk gedacht werd aan het gebruik van de smartphones die zoveel mensen met zich meedragen.
Het idee daar is dat de toestellen ervoor zorgen dat iemand die in contact is geweest met een besmet persoon (die dat soms ook pas achteraf weet), verwittigd kan worden.
Technisch zijn er wat uitdagingen: de smartphones moeten elkaar kunnen detecteren, bv met bluetooth, en dat moet ergens bewaard worden. Er moet ergens een manier zijn om de besmetting te melden aan het systeem. En dan moet het systeem iedere smartphonegebruiker die op een risicovolle manier in contact was met iemand die nadien besmet bleek, kunnen verwittigen. De definitie van wat risicovol was moet ook gemaakt worden, bv de duur van het contact, of het buiten of binnen was, hoe dichtbij enz. En dan moet het liefst werken voor zoveel mogelijk gebruikers, wat in de praktijk wil zeggen: voor verschillende smartphonessystemen.

Maar behalve technische uitdagingen, zijn er ook wat menselijke. Zo’n systeem is heel erg afhankelijk van de goede wil van de deelnemers, die de app ervoor installeren, en als ze besmet blijken, dat ook meedelen aan het systeem. Daarvoor is engagement en vertrouwen nodig.
En dat vertrouwen is groter als de garantie voor de privacy groter is. Om de achterdocht weg te nemen moet er gewerkt worden met encryptie en anonimisering.
Het engagement kan er komen als de gebruikers het zien als een hulpmiddel om een lockdown te vermijden; om weg te blijven van de gevarenzone van aantallen besmettingen die leidt tot een instorting van de gezondheidszorg.

En terwijl menselijke contact tracing al bestond, en succesvol toegepast werd voor bv Ebola en andere epidemies, groeide het besef dat deze technologische hulpmiddelen eigenlijn iets anders waren.
En dat er eigenlijk een andere naam voor nodig is.
Ze kunnen een manier bieden om automatisch en anoniem mensen te waarschuwen voor mogelijke blootstelling aan een besmet persoon. Zodat de ontvanger van de waarschuwing snel zelf maatregelen kan nemen om verdere verspreiding te stoppen; zoals zichzelf zoveel mogelijk isoleren, en zich laten testen.
En Harper Reed ging op zoek naar een andere naam. Misschien “Digital Contact Tracing and Alerting”? Maar daar zit nog altijd de term Contact Tracing in. Terwijl de essentie is dat iemand gewaarschuwd wordt, de “notification”. Of beter: “Exposure Proximity Alerting”. Een waarschuwing dat je blootgesteld bent geweest aan een contact van dichtbij. Of korter: blootstellings-waarschuwing.

Dus werd overgeschakeld naar de domeinnaam exposurenotification.org.

En op die site kan je lezen hoe ze belang hechten aan de rechten van de gebruikers.

https://exposurenotification.org/

^ ^ ^


Evolutie van de covid-positieven en de hospitalisaties gefilterd op Antwerpen*
(uit de cijfers van sciensano, door middel van de Covid19DataBe app **)
1. Cases Antwerpen (* stad)
2. Hospitalisations Antwerpen (* provincie)

**) Covid19DataBE momenteel versie 0.1.8
- om te draaien: download : covid19databe-0.1.8.tar.gz van sourceforge (uitpakken en in Gambas3 IDE openen en “run”)
- aan de broncode werken met git: https://gitlab.com/wim.webgang/covid19databe
^ ^ ^

Muziek
18:09:52.44 Ketsa-OnTheWayHome
18:18:14.898 Ketsa-Dawnage
18:26:44.258 DanielBirch-IndigoMoon
18:45:22.434 Daniel Birch-Indigo Shore
18:51:20.821 TillParadiso-NightPreludeTP022
18:52:33.316 Ketsa-What s Manifesting
19:01:22.557 BlearMoon-WatchingTower

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Achterdeurtjes en achterkamertjes * Willekeurig reklame nummer * Van Gerrit naar GitLab * Zinnige energie

i-nieuws 6 na 6 ** November 12th, 2020 by wim.webgang **

Achterdeurtjes en achterkamertjes

De Amerikaanse geheime dienst ligt onder vuur voor het inbouwen van achterdeurtjes in apparaten die in de Verenigde Staten gemaakt worden.
Het gaat dan meestal over computer en netwerkapparatuur, communicatie- of andere technologie, waar de geheime dienst een overeenkomst sluit met de fabrikant om voor hen een geheime toegang in te bouwen, bv door een login-wachtwoordcombinatie.
De praktijk is ondertussen bekend, en de VS protesteren luidop tegen dergelijke praktijken door China, dat nu de wereldwijd grote fabrikant van technologie is.
Daarom wordt het moeilijk vol te houden om dat zelf nog te blijven doen, vooral omdat bv Europese landen dat noch van China, noch van de VS een aangename praktijk vinden, en zich zouden kunnen wegdraaien van de Amerikaanse leveranciers.
Eén van de problemen van zo’n acherpoortjes is dat ze soms uitlekken of ontdekt worden door reverse engineering, en dan is al die appartuur op slag onveilig. Het zou niet de eerste keer zijn dat een buitenlandse inlichtingendienst een Amerikaans achterpoortje ontdekt en gebruikt tegen de Amerikaanse belangen in.

Een voorbeeld van zo’n bedenkelijk geval van infiltratie was Dual EC, waar de NSA een vinger in de pap had, en probeerde het als technologie tot standaard te laten uitgroeien, tot buiten de grenzen van de VS. Dat keerde als een boemerang terug in het gezicht van de Amerikaanse firma’s die meewerkten, RSA en Juniper Networks.

Willekeurig reklame nummer

Apple wil vanaf volgend jaar zijn iOS 14, het systeem van hun smartphones en tablets, aanpassen om gebruikers meer bewust te laten kiezen hoe veel ze gevolgd worden. Daarom zullen ze het Random Advertising Identifier niet zomaar door all apps laten lezen. Het is een willekeurig nummer dat aangemaakt wordt op het toestel om adverteerders de kans te geven hun aanbod af te stemmen op de gebruiker. Ze kunnen het nummer vergelijken met een vorig bezoek of met andere gegevens. Het nummer zelf bevat geen gegevens zoals de naam van de gebruiker, maar het is wel uniek voor het toestel, en kan zo gemakkelijk met een gebruiker gekoppeld worden. Een app die dat nummer opvraagt aan het systeem, zal nu eerst toestemming moeten krijgen van de gebruiker. Het systeem zal dus iets vragen als: “Deze app wil toestemming om je te volgen over verschillende apps en websites, ook van andere bedrijven. Je data kan gebruikt worden om advertenties op maat aan te bieden.”, met dan de keuze “Toestaan” ofwel “Vraag de app me niet te volgen”.
Vreemd wel dat het enkel vragen is aan de app om je niet te volgen, niet “Belet de app mij te volgen”.
Toch vrezen de adverteerders dat grote aantallen gebruikers nee zullen zeggen tegen het volgen.
Facebook reageerde al heftig en zette adverteerders onder druk door te beweren dat het tot de helft minder inkomsten kon zorgen. Nu gaan een aantal adverteerders klacht indienen bij de Franse mededingingsautoriteiten, omdat ze het een oneerlijke concurrentiepraktijk vinden. Apple zegt daarentegen dat privacy een fundamenteel recht is van de gebruikers, en dat de gebruiker zelf de enige is die erover kan beslissen.
Wie nu al niet meer gevolgd wil worden op iOS, kan dat ook manueel instellen. Dat gaat via “Settings > Privacy > Tracking”, waar je “Allow Apps to Request to Track” af moet zetten.

Richtlijnen voor programmeurs:

https://developer.apple.com/app-store/user-privacy-and-data-use/

Van Gerrit naar GitLab

Wikimedia heeft aangekondigd het door hen gebruikte Gerrit systeem te gaan vervangen door een Git-hosting dienst bij GitLab. Het Gerrit systeem werd gebruikt om de wijzigingen aan de broncode van Wikimedia software op te volgen, van ontwikkelingsversies tot de uiteindelijke officiële softwareversie, de hele workflow. De wikimedia software wordt gebruikt om Wikipedia te maken.
De ontwikkelaars bleken in de praktijk zoveel andere hulpsoftware naast Gerrit te gebruiken dat het overzicht verloren dreigde te gaan, en de ontevredenheid groeide.

Maar overstappen op een ander en nieuw workflowsysteem is niet zo eenvoudig, en evenmin is het een garantie voor het oplossen van alle opmerkingen en problemen met het huidige Gerrit systeem.
Gerrit heeft natuurlijk zijn geschiedenis. De naam is een speling op het project waar de Gerrit software van werd afgeleid, en dat heette Rietveld. Rietveld gebruikte subversion, een codebeheersysteem van voor de ontwikkeling van Git. Rietveld werd gemaakt door Guido van Rossum, die bij Google werkte, en daar zag hoe nuttig “Mondriaan” was, de interne tool om de ontwikkeling van software te coördineren. Mondriaan was ontwikkeld binnen Google en gebruikte veel andere interne systemen van Google.
Van Rossum baseerde zich op de nuttige functies in zijn programma dat natuurlijk in Python geschreven was, en gaf het met een knipoog de naam Rietveld.
Het Android Open Source Project (AOSP) begon Rietveld te gebruiken, samen met Git als achterliggend broncodebeheersysteem, en merkte al snel dat ze er zo veel aan veranderden, dat ze het beter een andere naam gaven, en ze maakten een “fork” of afsplitsing van het project. Om het verwantschap met Rietveld te tonen kozen ze voor de voornaam, Gerrit.
Er werd daarna een opvolger gemaakt in Java, Gerrit 2, die een SQL database gebruikt.

https://www.mediawiki.org/wiki/GitLab_consultation#Outcome

ps: Rietveld is nog altijd te vinden op github:

https://github.com/rietveld-codereview/rietveld

Zinnige energie

Een Duits bedrijf heeft technologie ontwikkeld om energie te oogsten op zee, meer bepaald van de beweging van de golven. Dat combineren ze nog met zonnepanelen en windturbines op dezelfde constructie die de golfslagenergie oogst.
Het idee is al eeuwenoud, want de kracht van de zee is bekend. Maar er op een nuttige manier energie uithalen is een grote uitdaging. Dat is nochtans al wel gelukt in het verleden, maar niet op een manier die praktisch en goedkoop genoeg was om ingezet te worden naast de bestaande electriciteitswinnning.
Eén van de problemen is de onvoorspelbaarheid van de zee, en de eisen die een ruwe omgeving stelt aan de gebruikte materialen en technieken. Daarom concentreerde SINN Power GmbH, het bedrijf van de Duitse ingenieur Philipp Sinn, zich op het maken van waterdichte oplossingen voor alle onderdelen. Nu, na vijf jaar beginnen ze met het uitrollen van prototypes. Eén daarvan situeert zich in de Griekse zee bij Kreta. Het bedrijf kreeg steun van de Duitse overheid, maar trok ook andere externe investeerders aan. Hij hoopt zijn drijvend hybride platform binnenkort op de markt te brengen.

https://www.sinnpower.com/

Blootstellingswaarschuwing

De Linux Foundation, de non-profit achter de ontwikkeling van het Linux besturingssysteem dat gebruikt wordt in supercomputers, servers, desktops en laptops, android, en ingebouwd wordt in nog andere apparaten, richtte een speciale afdeling op om zich bezig te houden met het gebruik van open source software bij de ontwikkeling van een reaktie op de covid-19 pandemie. Tot nu hebben ze twee applicaties onder hun vleugels: COVID Shield uit Canada, en COVID Green uit Ierland. Google en Apple hebben het mogelijk gemaakt dat er speciale apps worden gemaakt voor het melden van covid-19 besmettingen en het opsporen van mogelijke contactmomenten tussen gebruikers.
Ze maakten een API of Application Programming Interface, die gebruik maakt van bluetooth. Door een systeemupdate van iOS en Android worden de nodige basis softwaremiddelen die de apps nodig hebben verspreid.

(zie meer onder “exposure notification is geen contact tracing”)

compiled by BCP v.0.5.0

Lift ^ | Lift v | Comments Off

40 jaar Centraal (2): Open Source en community radio

Uitzending do 18:00 ** November 5th, 2020 by wim.webgang **

LIfe uitzending, zonder publiek, vanop locatie in een studio in “De Studio”.

Noob location

Beetje Noob location

In het kader van 40 jaar centraal een gesprek met collega-lokale radiomakers over het gebruik van Free Software / Open Source technologie op de radio.
Voor het ongemak voerden we het gesprek in het Engels met:

- Simon, vrijwilliger op Radio Panik,
- Susie, verantwoordelijke voor de techniek op Radio Panik in Brussel.
- fredux Radio Campus
….
- Leen, redactie Radio Centraal
- Marthe, Webgang (Radio Centraal)
- Wim, Webgang en voormalig bestuurlid Radio Centraal
- Lydia ex-Webgang (voormalig medewerker Centraal )
..
Bovendien hadden we nog verbinding over internet, met jitsi sessies met andere radiomakers, maar de beperkte technische mogelijkheden bij deze uitzending op verplaatsing strooide daar ruis in onze fmband. We konden de mensen niet mee aan het woord laten.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Donderdag open source dag

WebGang blog ** November 3rd, 2020 by wim.webgang **

Aankondiging
Donderdag 5/11 speciale uitzending met Leen van de Radio Cetraal redactie over “open source” in “community radio”…
Met Marthe, Leen, Wim… en gasten uit o.m. Brussel

Open Source app voor Linux uitgebreid met hospitalisaties

Opgelet; de eerste grafiek gaat over Antwerpen stad (districten inbegrepen), de tweede grafiek over de Provincie Antwerpen.

Broncode op: https://sourceforge.net/projects/garlic3/files/Examples/in de map Covid19DataBe

Webgang leest:
Prioriteiten van de FSF : https://www.fsf.org/campaigns/priority-projects/
Github (by Microsoft) : https://www.zdnet.com/article/google-to-github-times-up-this-unfixed-high-severity-security-bug-affects-developers/
Coronavirus: “notification” of “contact tracing?” https://www.businessinsider.com/linux-foundation-public-health-covid-19-contact-tracing-apps-2020-10?r=US&IR=T
En meer problemen (uk) : https://www.theverge.com/2020/11/2/21546618/uk-coronavirus-contact-tracing-app-error-alert-isolation
Founding father dood : https://thenewstack.io/an-open-source-leader-is-gone-a-remembrance-of-dan-kohn/ die zegt “Linux has won” https://www.youtube.com/watch?v=v4KC3ajgNis&feature=youtu.be
Linux op risc-V : https://venturebeat.com/2020/10/29/sifive-unveils-plan-for-linux-pcs-based-on-risc-v-processors/ (en Apple op ARM? https://venturebeat.com/2020/11/02/apple-announces-november-10-one-more-thing-event-for-arm-based-macs/)
En wie heel zijn vertrouwen (en data) legt in gratis accounts op sociale media en andere dienstverleners op internet: https://www.businessinsider.com/google-users-locked-out-after-years-2020-10?r=US&IR=T
Of op betalende:https://www.cnet.com/news/several-apple-icloud-services-hit-by-outages/ en https://www.engadget.com/apple-server-outage-012441089.html?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly9zbGFzaGRvdC5vcmcvP3BhZ2U9Mw&guce_referrer_sig=AQAAAAfzSArKXNwFXsGuk28CbpSYICWcMIzLFohSqQg4NY2H4HtcJdfYhMq-PIl2rtsBJTamzdOhYaeqMDFzcC2GcWxB2FoNFWQiFmZ_TiC4dE–IFn_XvPRai7tuVo_FVJBib3-DLvKs768nGnWN0XRl7IksiVRE5sBiHeNyOamQzsS
Linux Mint en Crhomium: https://www.zdnet.com/article/linux-mint-introduces-its-own-take-on-the-chromium-web-browser/

en vergeet de commodore64, hier is de “120 euro” Raspberry Pi 400! https://www.raspberrypi.org/products/raspberry-pi-400/?resellerType=home

Lift ^ | Lift v | Comments Off