Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Gimpige verjaardag * ASIS-19 * Librem 5 * 95% zeker * Britcoin

i-nieuws 6 na 6 ** November 25th, 2020 by wim.webgang **

Gimpige verjaardag

Gimp wordt 25 jaar. Gimp is gestart als “General Image Manipulation Program”, maar kwam daarna in de ban van de GPL en werd “Gnu Image Manipulation Program”. De GNU staat voor het free software project van Richard Stallman, die ook de bijhorende GPL licenties ontwikkelde, die door veel free en open source software gebruikt wordt. Zo ook dus de student Peter Mattis, die graag een tekenprogramma voor Linux wou, en er dan maar zelf één maakte. Samen met een andere universiteitsstudent bokste hij op 4 maanden een programma ineen dat draaide op een aantal unixen: Linux 1.2.13, HPUX van HP, IRIX van SGI en natuurlijk Solaris van Sun. Die eerste Gimp kon werken met bestanden van het type gif, jpeg, png, tiff en xpm. En hoewel het de Photoshop voor Linux genoemd wordt, heeft het ook dikwijls kritiek gekregen voor zijn eigenzinnige interface en ongemakkelijke lelijkheid van het programma. Maar ze hebben wel een mascotte om te stelen: een schattig muizenkopje.
De software, gestart in 1995, werd door vrijwilligers geschreven en onderhouden, en werd later ook vertaald naar andere platformen als Mac, waar het in rechstreekse concurrentie ging met voorbeeld Photoshop. In 1998 verscheen officieel versie 1.0 schreef WebGang (terugkijkend na ong. 10 jaar Gimp in 2006). Bij het werken aan het tekenprogramma moesten de programmeurs heel wat hulpmiddelen ontwikkelen, en zo groeide de GTK-GUI creation kit uit tot een invloedrijke software op de Linux desktop. De GTK toolkit wordt bv ook gebruikt voor het maken van de GNOME desktop. Het is de tegenhanger van de Qt toolkit die gebruikt wordt voor de KDE desktop. Dit allemaal op het grafische X-Window systeem, of X11 zoals het meestal genoemd wordt.
Veel mensen hebben er een haat-liefde verhouding mee, maar het vele gebruik toont aan dat er enerzijds een nood is aan een gratis en vrij verkrijgbaar tekenprogramma, en anderzijds dat wie zich er in verdiept, er ook resultaten mee kan boeken.
Er zijn verschillende versies in omloop, zo is de bij Ubuntu 18.04 LTS Gimp 2.8 in gebruik, in recentere versies bv 2.10. Ook bij opensuse, inderdaad op de KDE desktop, wordt Gimp gebruikt, in de oudere opensuse 42.3 is het Gimp 2.8, in de recentere 15.2 is het Gimp 2.10. En het werk aan Gimp3 is bezig, er is een programmeursversie 2.99.2 uit voor wie wil experimenteren.
En wie bij de veilige officiële laatste versie wil blijven, die kan de in oktober uitgekomen 2.10.22 downloaden.

ASIS-19

De Australische Secret Intelligence Service of ASIS, heeft per ongeluk een hoop data verzameld van COVIDSafe, de Australische Covid-19 app contact alerting app. Jake Blight, de Australische regeringsinspecteur voor Inlichtingendiensten meldde dat in een rapport dat de inlichtingendiensten zich moeten houden aan de wet van de bescherming van de privacy. Hij stelde vast dat de inlichtingendiensten procedures hebben om te vermijden dat doelbewust gegevens van die app worden opgeslagen. Maar tevens stelde hij vast dat het nog wel gebeurt dat zo’n gegevens per vergissing worden opgeslagen. Dat betekent niet dat ze er ook iets mee doen, want dan zouden ze de encryptie nog moeten oncijferen, maar hij wil dat er werk van gemaakt wordt om in zo’n gevallen de data aktief te gaan verwijderen. Hoe het komt dat zo’n gegevens niet-opzettelijk bij de geheime diensten terechtkomen, is gemakkelijk te verklaren. Ze doen allerlei afluister en monitoringakties, en daarbij worden grote hoeveelheden gegevens buitgemaakt, niet erg doelgericht soms. In die gegevens kunnen dan de Covid-19 app gegevens zitten, normaal in niet-leesbare vorm.
Er zijn een aantal verschillende soorten apps om te verwittigen voor het in nabijheid van eventueel besmette personen te zijn geweest.
De meeste landen gebruiken een variant van de door wetenschappers ondersteunde systeem met software van Apple en Google. In sommige landen werd andere software gebruikt die minder privacy vriendelijk was, zo moest in Israël bv onder druk van de rechtbank het gebruik van de Israëlische app stopzetten. De gegevens die ervoor gebruikt zouden worden, waren verzameld in het kader van terrorismebestrijding. De app was ontwikkeld door de inlichtingendiensten na een halsoverkop beslissing van een noodregering tussen 25 en 27 maart. Het parlement stond toen wegens de regeringswissel buiten spel tot goed half mei.
De Belgische app is in september verschenen en is gebaseerd op de Duitse, en die gebruikt ook de Google/Apple API’s. De Nederlands app ook, en die is gewoon te vinden op de GitHub pagina van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van NL. Ze hebben er ook een Corona-dashboard software, die eveneens onder de “European Union Public License” staat, een copyleft licentie.
Ze voorzien ook in een meldpunt voor wie veiligheidsproblemen ontdekt in de app of de website. De gebruikte talen zijn Kotlin, Swift, Shell, Typescript, Java enz. Er werken meer dan 20 personen aan mee.

Librem 5

En dan nog iets… Purism begon met de levering van zijn Librem 5 smartphone. Die heeft een opvallende geschiedenis: hij werd van de grond opgebouwd, gefinancierd door crowdfunding. Daarbij werd 2,2 miljoen dollar opgehaald, waaruit blijkt dat toch wel wat mensen geïnteresseerd zijn in een andere smartphone. Zowel bij het ontwerp van het toestel als bij de ontwikkeling van de software werd de vrijheid van de gebruiker op het voorplan gesteld. De gebruiker krijgt zelf de sleutels tot zijn privacy en veiligheid in handen. Met andere woorden: de Librem5 draait niet op Android (en natuurlijk ook niet op iOS). Hij draait op PureOS, wat door Purism ook gebruikt wordt op de door hen gemaakte laptops en mini-pc’s. Een paar praktische gevolgen van dat ontwerp: de gebruiker kan de batterij vervangen, hij kan de camera’s uitschakelen met een echte schakelaar, hij kan de gsm-verbinding uitschakelen en zelfs de sensoren en GPS in het toestel. Het scherm is 5.7″, hij heeft 3 GB RAM, 32 GB opslag, een quad-core processor aan 1.5 GHz, en een batterij van 4.500 mAh. En er is een mini-jack aansluiting, usb voor opladen van de batterij en gegevensoverdracht, en een beeldscherm-uitgang. Hij kost zo’n 800 dollar.
Maar misschien het allerleukst is dat je de Librem 5 in een dockinstation kan zetten, en daarop een monitor en een toetsenbord aansluiten, waardoor je gewoon op je smartphone kan werken.
Purism noemt zichzelf een Social Purpose Company. Het door hen gebruikte PureOS kan je downloaden van hun site, het is nu Hephaestus 9.0, en ook de broncode staat gewoon op hun website repo.pureos.net. Het is gebaseerd op Debian Linux en Gnome, dus de meeste bekende Linux programma’s zijn beschikbaar, zoals LibreOffice, Gimp, enz. Het systeem krijgt regelmatig updates, zonder dat die je toestel altijd maar trager maken.
En ook mooi: ze tonen je de weg om naar believen een andere systeem te draaien op het toestel. Het toestel is van jou, je doet ermee wat je wil, bv er een KDE desktop op draaien, en je moet er geen riskante jailbreaking toestanden voor uithalen.
En hoewel ze paar jaar geleden een Duitse partner hadden (FLOSS Shop), is de Librem 5 daar niet te koop, omdat ze hun verkoop momenteel alleen via de eigen webshop doen. Dus (voorlopig) geen Librem 5 in Europa.

Nicole Faerber schreef een artikel over het van de grond opgebouwde toestel op puri.sm

95% zeker

Bij IBM België gaan jobs verdwijnen, maar ook in andere Europese landen. In totaal zouden 10.000 banen verdwijnen bij de IT reus, die daarmee minder reus wordt dan toen ze in 2019 nog 350.000 werknemers hadden. Ze kregen toen 8.000 sollicitaties per dag binnen. Maar ook vroeger werd al bespaard; zo konden ze hun personeelsadministratie of HR afdeling met dertig procent inkrimpen dankzij het inzetten van Kunstmatige Intelligentie. Ze gooiden bv de jaarlijkse evaluatiegesprekken er uit, en lieten data werken om te kijken naar het groeipad van de werknemers.
De meeste banen zouden sleuvelen in Groot-Brittanië en Duitsland, en verder nog in Polen, Italië en Slowakije. Vooral de gewone IT diensten, inclusief installatie en onderhoud van computersystemen, zouden getroffen worden, en het zou een voorbereiding zijn op het afstoten van de afdeling, zoals vroeger al gebeurde met hun computers die naar het Chinese Lenovo gingen. In de toekomst zou IBM willen inzetten op AI en op een “Open Hybrid Cloud” platform.

In 2019 kwam IBM nog in het nieuws met hun Kunstmatige Intelligentie toen ze beweerden dat ze daarmee kunnen voorspellen welke werknemers zullen weg gaan bij een bedrijf, en dat met een nauwkeurigheid van 95 procent. Dat kunnen ze nu dan met wel met 100% zekerheid zeggen.

Britcoin

Satoshi Nakamoto is de naam van de ontwikkelaar van de bitcoin, die op 10 december 2008 op SourceForge schreef: “Welcome to the Bitcoin mailinglist!”. Of tenminste, de belangrijkste ontwikkelaar, want hij verzamelde in het begin via internet een aantal geïnteresseerden van cryptografie rond het idee van de “versleutelde muntslang”. Hij nam afscheid in 2011 en sinds dan heeft niemand nog van hem gehoord. Het vermoeden rees al snel dat het een schuilnaam was, en nadat enkele doorbijters in Japan een oude man vonden die echt zo heette, werd duidelijk dat ze op een doodlopend spoor zaten. Nu is er iemand die naar de data heeft gekeken. Hij verzamelde publieke en minder publieke gegevens zoals gepubliceerde teksten, gepubliceerde software, uitgewisseld e-mail verkeer met andere ontwikkelaars, enz. Hij leidde uit allerlei randgegevens af dat de man tijdens de ontwikkeling van de bitcoin in Groot-Brittanië moet gezeten hebben, meer bepaald in London.

Ps: niet te verwarren met Ruichi Sakamoto, die wel Japanner blijkt te zijn…

compiled by BCP v.0.5.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.