Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Opgepast voor scheurtjes

Uitzending do 18:00 ** March 27th, 2014 by wim.webgang **

Ja, afgebroken weerhaakjes aan netwerkkabels zijn irritant, het wordt tijd dat iemand een kapje uitvindt en op de markt brengt dat je over zo’n onbruikbare netwerkstekkers kan schuiven en dat die terug hun weerhaakje geeft om vast te grijpen in de netwerkaansluiting.

Maar nog niet zo vervelend als scheurtjes natuurlijk. Scheurtjes in het suikertje dat je bij je koffie krijgt in de vorm van een papieren staafje. Of scheurtjes in de kerncentrale van Doel.

Even bladeren door Linux-user.de van maart 2014; er zit een indrukwekkende reeks CD’s met Linux distributies bij: …

Muziek:
Wind / XP-43
TP-CRSH D13A12C131-A / SLO-BLO
04112011 / Karambolage
Youve Got me thinking / Gloomer
Never Happened / Gloomer
Happy Kick / Ravi
Happy Rebirth / Gloomer
Hungry for the music / Ravi

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Gat in MS-Word * IP is niet ID * Lichtgevend zonnepaneel

i-nieuws 6 na 6 ** March 27th, 2014 by wim.webgang **

Lichtgevend zonnepaneel

Onderzoekers hebben per toeval vastgesteld dat het materiaal dat ze ontwikkelden voor goedkopere zonnepanelen, ook een omgekeerde werking hadden; ze kunnen licht afgeven als er energie ingevoerd wordt. De fantasie slaat natuurlijk al op hol; een tablet laten opladen, en de oplader is nadien het scherm. Of groter: een gevel doet overdag dienst als zonnepaneel, en ’s nachts als straatverlichting. En natuurlijk zal het allemaal nog wel even duren eer daar meer duidelijkheid over is, maar het experimenteren zal zeker doorgaan, aangezien het als opwekker van energie veel goedkoper is en slechts een beetje minder performant dan de huidige generatie zonnepanelen.

Er stond een artikel in de maart 2014 editie van Nature Materials

Gat in MS-Word

Een paar softwarespecialisten van Google vonden een gat in Microsoft’s Word, onderdeel van het Office pakket. Ze merkten dat er gebruik wordt gemaakt van dat gat bij gerichte aanvallen via e-mail. Het gat bestaat bij het openen van een RTF document. Bij de bestaande aanval zou een RTF document zo ontworpen zijn dat het via het gat in Word toegang geeft tot de computer met dezelfde rechten als de gebruiker. Het openen van een RTF document kan gebeuren bij het openen van een RTF bestand, dat bv als attachment binnenkwam, maar ook als Word de standaard e-mail reader is en daar een mail van het RTF formaat binnenkomt.
Google communiceerde over de tot nu toe onbekende fout, en bedankte een paar namen die blijken te behoren tot het Google security team.

IP is niet ID

Een rechter in de VS heeft een zaak verworpen waarbij een media-bedrijf een rechterlijk bevel vraagt om de identiteit van de gebruiker van een ip-adres te onthullen, omdat die via een peer-to-peer dienst auteursrechtelijk beschermde bestanden had gedeeld.
De rechter merkte op dat met het lokaliseren van de woning die op dat ip-adres aangesloten was op een bepaald moment, nog niet aangetoond is wie de gebruiker was. Dus werd de vraag verworpen. Met zo’n bevel van een rechter kan de internet provider verplicht worden de gegevens van de abonnee door te geven die op dat moment het ip-adres gebruikte. Het ip-adres vormt de toegang tot internet in die woning, maar wordt dan gebruikt door alle apparaten die op die verbinding gebruik maken van internet, zowel die via netwerkkabel als via wifi verbonden zijn.

… en varkens kunnen vliegen
In een ondergrondse afval opslagplaats in de VS is vuur uitgebroken, en tevens een lek ontdekt. De lokale overheid heeft de vergunning van de opslagplaats opgeschort voor onbepaalde tijd.
Dat is een probleem voor de VS, want in deze Waste Isolation Pilot Plant was de plaats waar radio-actieve elementen die zwaarder zijn dan uranium; plutonium, americium, curium en enptunium. De opslagplaats bevindt zich in een zoutmijn. Er zou al bijna 5 ton plutonium zitten. En er zijn niet zo veel andere mogelijkheden in de om dat soort afval op te slaan. Geen eigenlijk, stelde het ministerie van energie vast.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Turing * Milieu-Drones * Beter File system * Unreal motor

i-nieuws 6 na 6 ** March 20th, 2014 by wim.webgang **

Turing

In Groot-Brittanië zijn ze van plan om wiskundige Alan Turing te vereren door een nieuw instituut naar hem te noemen. Het Alan Turing institute zal hem echter geen plezier meer doen, hij is in 1954 gestorven in verdachte omstandigheden. Alan Turing maakte naam in de tweede wereldoorlog, toen hij mee verantwoordelijk was voor het ontcijferen van de geheime codes van het Duitse leger. Hij werkte belangrijke theoriën uit voor de informatica en versleuteling, waarvan sommige zo geheim waren dat ze pas een goed jaar geleden werden vrijgegeven. Hij gaf ook zijn naam aan de Turing test.
Groot Brittanië had het moeilijk met zijn oorlogsheld; hij werd in 1952 vervolgd voor zijn homosexualiteit, en kreeg pas vorig jaar postuum eerherstel.
De Britse overheid gaat het Turing instituut oprichten om onderzoek te doen naar grote gegevens. De ambitie is om daarmee wereld-top te worden.


Milieu-Drones

China heeft een nuttige toepassing gevonden voor drones, de onbemande vliegtuigjes die berucht werden door hun militaire toepassingen. Zij gebruiken nu een aantal toestellen voor milieu-inspecties. De drones bestrijken een gebied van 70 vierkante kilometer. Elke dag maken ze een inspectie-tochtje van twee uur. En ze hebben werk genoeg, grote delen van China zijn gevangen in smog. De toestellen opereren in de streek van Bejing, Shansxi en Hebei. Er werden al honderden milieudelicten opgelost met de vluchten.
In de toekomst zullen de toestellen nog uitgerust worden met infrarood apparatuur, zodat ze ook ’s nachts kunnen ingezet worden.

Beter File system

Opensuse heeft de plannen gepubliceerd voor de ontwikkeling van de OpenSUSE 13.2 Linux distributie. Uit de eerste milestone blijkt dat ze het standaard bestandssysteem van hun Linux distributie overschakelen van ext4 naar btrfs, dat aan versie 3.12 is. .

development-for-13-2-kicks-off

Unreal motor

De Unreal Engine 4 is gisteren op de markt gebracht door Epic. Er is met meer dan honderd man aan gewerkt.

Epic wil zo veel mogelijk ontwikkelaars van games toegang geven tot deze engine, van onafhankelijke ontwikkelaars tot grote speluitgeverijen. Ze ontwikkelden een soort abonnements-systeem van 19 dollar per maand om toegang te krijgen tot alles, inbegrepen editor, C++ broncode, enz. Het is de volledige infrastructuur die ze bij Epic zelf gebruiken om hun games te ontwikkelen. Er is een volledig ecosysteem voorzien, inclusief wiki, chat, Vragen en Antwoordenrubriek, en een samenwerkingsplatform via GitHub. Ook zijn voorbeelden en templates voorhanden. Als je een commercieel product maakt met Unreal Engine 4 moet je 5% van je omzet aan het bedrijf betalen.

Wat heb je nodig:

Desktop PC of Mac
Windows 7 64-bit of Mac OS X 10.9.2 of later, Linux versie is onderweg
Quad-core Intel or AMD processor, 2.5 GHz or faster
NVIDIA GeForce 470 GTX of AMD Radeon 6870 HD series card of higher
8 GB RAM

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Gedachtenlezer * Venster met tralies: Verslaafd

Uitzending do 18:00 ** March 20th, 2014 by wim.webgang **

Marthe komt binnengewaaid met een opvallende en mooie witte koptelefoon, waar nog allerlei extra draadjes aanhangen en die uiteindelijk verbonden is met haar laptop. Het is dan ook geen koptelefoon, maar een gehackte mindflex: een “gedachtenlezer” of EEG scanner, die met een brede elastiek als een hoofdband horizontaal om het hoofd wordt gespannen, met de twee “voelschelpen” links en rechts op de slapen/boven de oren.

Het Arduino bordje dat eraan bungelt, krijgt de signalen binnen van de hersenscanner, en stuurt die via de aangesloten usb-kabel naar de laptop.
De laptop visualiseert de hersenaktiviteit die gemeten wordt, in een grafiek met een 4-tal verschillende lijnen, voor de verschillende hersengolven.

Haar doel is nu die visualisering om te zetten in geluid.

hackerspace.be/Mindsynthesis

10 jaar arduino in Antwerpen: arduinoday.inuits.eu organiseert arduino dag Duboistraat 50 Antw. 29 maart

Venster met tralies: Verslaafd

Het Microsoft operating system heeft al veel leed veroorzaakt in de wereld. Windows is één van de meest verslavende producten aller tijden. De meeste gebruikers komen er mee in contact tijdens hun jeugd, dikwijls zelfs op school. Hun vrienden gebruiken MS, en door copycat gedrag beginnen ze zelf ook MS te gebruiken. Dealers richten zich specifiek op de scholen. Ze bieden hun MS en Office soft aan aan dumpingprijzen aan om gebruikers te ronselen. Eens de gebruikers aan de producten gewend zijn, geraken ze er nog maar moeilijk vanaf, wat hen in de rest van hun leven heel wat geld kost. De stuff blijft natuurlijk niet gratis. Het circuit van de scholen brengt heel wat geld op aan de fabrikant, en die heeft er ook geld voor over om leerkrachten medeplichtig te maken. Als de dealers de leerkrachten, of erger nog – directies en hogere beslissingsniveau’s, zo ver krijgen dat ze mee werken om het pad te effenen voor hun handeltje, is de hele leeromgeving van de kinderen gecorrumpeerd.

De bron van dit kwaad zit niet in Zuid- of Midden-Amerika, maar deze keer in Noord-Amerika, de VS. De regering daar heeft lang laten betijen, en dat kan wel te maken hebben met het voordeel dat het het land oplevert, denk alleen al aan de miljoenen of miljarden inkomsten die naar de VS vloeien. Bovendien zitten de kopstukken verweven met de hoogste regionen van de Amerikaanse maatschappij. Een van de oprichters heeft zich openlijk gedistancieerd van zijn handeltje. Ooit stond hij in de rechtbank, waar hij chronisch geheugenverlies leed, en er met een in verhouding bescheiden boete vanafkwam. Nu houdt hij zich officieel enkel nog bezig met weldoenerij. Hij richtte samen met zijn vrouw een foundation op en haalt enkel nog de pers met zijn charity, en niet meer met eventuele illegale praktijken.

Ook Europese autoriteiten hebben nog niet veel kunnen beginnen. Ze legden enkel een boete op, die in verhouding met de opbrengsten van het handeltje in verslavende producten peanuts was. Hier en daar wordt van onderuit wel gewerkt aan preventie en educatie, maar daar stuiten we natuurlijk op het geïnfiltreerde schoolsysteem. Bovendien, vanaf er bewustzijn ontstaat over de verslaving, en er dalend gebruik dreigt, verlagen de prijzen van het product, tot schijnbaar gratis, en gaan toch weer veel gebruikers over de streep.

Binnen Europa lijkt enkel Frankrijk erin te slagen stukken van het maatschappelijk weefsel clean te houden. Als het over verslavende middelen gaat is het belangrijk om je politiedienst vrij van gebruik te houden, en die stap heeft Frankrijk met succes gezet.

Gelukkig heeft men in de VS ingezien dat er iets moet gebeuren, en schoorvoetend worden er nu stappen gezet. Voorlopig blijft het bij kleine garnalen, de draak naar de keel grijpen durft men nog niet, maar er is gisteren toch al minstens officieel één arrestatie verricht. De man zou van Russische afkomst zijn, en ondertussen al niet meer voor de fabrikant van de producten gewerkt hebben; de feiten dateren van vroeger. Een tussenpersoon zou van Franse afkomst zijn, en het is niet duidelijk of hij een politie-informant was.

Het onderzoek richt zich blijkbaar op nieuwe varianten van het product, die in het labo van ontwikkeld werden, met namen als Windows7 en Windows8. Op het moment dat nog niet veel bekend was over die nieuwe producten en hun verslavende en andere effecten, lekte de medewerker informatie en speelde stalen door, en er is ook sprake van een soort “crack”. De politie heeft hem nu opgepakt voor het verspreiden van deze gevaarlijke stalen en bijhorende formules.

Over het opdoeken van het lab moet men zich geen illusies maken.


(note for some US audience: this is satire)

Muziek:
Gloomer: French Ship (preludium in missing programma voor WebGang)
Sleepinghills: Cosmic Research
Ravi: Hungry for the music
BandicootC: Biozine
Ravi: Chemist
Gloomer: Because you’re eternal
Hoarax: First Civilisation
carre dur: Feelings (nothing more)
kazan: Serious monkey
Ravi: Massive
Verslaafd

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Android en Replicant

Uitzending do 18:00 ** March 13th, 2014 by wim.webgang **

Android, Replicant en de Fairphone

Waarom een vrije versie van Android nodig is, werd nog eens pijnlijk duidelijk gemaakt door de ontwikkelaars van Replicant. Die proberen een echt vrije-software-versie van smartphone systeem te maken, dat overeenkomt met de Android versie die Google laat gebruiken op de smartphones van fabrikanten als Samsung. Android maakt gebruik van vrije software, zoals de Linux kern, maar maakt ook gebruik van veel niet-vrije software, ontwikkeld door Google. Het replicant project probeert al die stukjes op te sporen en te vervangen door vrije software, om zo tot een echt vrij systeem te komen.

Door hun onderzoek naar de werking van het systeem zijn ze op een opmerkeljike eigenschap gestoten: de gsm-module in de smartphone heeft blijkbaar rechtreekse toegang tot de data van de smartphone. Dus zonder tussenkomst of controle van de gebruiker kan er data gelezen en geschreven worden naar het apparaat.

Voor een grotere zekerheid en veiligheid moet het ontwerp van een smartphone zo zijn uitgevoerd dat er genoeg scheiding is tussen de zogenaamde radiomodule en de “smart” computermodule. Dat is de enige manier om te vermijden dat via de radiomodule de smartphone kan gemanipuleerd worden, bv de micro, de opslag, het geheugen, de camera enz, waarmee het apparaat tot perfecte spion van zijn gebruiker gemaakt kan worden.

Eind januari is replicant 4.2 uitgekomen. www.replicant.us/
Replicant heeft een logo dat verre familie lijkt te zijn van het groene android figuurtje. De Replicant robot is rood ipv groen, en draagt rolschaatsen.

Muziek:
Lingering souls (liquidbass)
Tapenade (Sleepinghills)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Aura * Keerzijde van hippe Silicon Valley * Pono in the free world

i-nieuws 6 na 6 ** March 13th, 2014 by wim.webgang **

Aura
Google werkt aan een alternatief voor GTK+, een toolkit die ze gebruiken voor hun browser Chrome.
Ze willen de mogelijkheid hebben om efficiënter gebruik te maken van beschikbare hardware. In de GTK community wordt betreurd dat Google zijn eigen grafische laag gaat ontwikkelen, in plaast van zijn middelen te investeren in de bestaande GTK ontwikkeling. Maar dat zou je van de browser Chrome zelf ook kunnen zeggen als je aan de bestaande Mozilla’s Firefox browser denkt.
Bij de browser is een parrallel project nog enigszins verklaarbaar, want in die laag speelt de controle van Google een grote rol. Maar waarom zoveel in een schijnbaar minder belangrijke, technische tussenlaag investeren? Bovendien bestaat er een alternatief voor GTK+, namelijk Qt.
Met Qt wordt bv de KDE dekstop gemaakt, die veel gebruikt wordt op Linux. Maar Google wil blijkbaar zijn eigen weg bewandelen, waarmee ze in de voersporen treden van Canonical, dat in Ubuntu ook GTK verving door een eigen ontwikkeling, Unity.
De alternatieve schermbibliotheek van Google heet “Aura”. Het moet een platformoverschrijdend grafisch systeem worden, dat hen ook zal toelaten met minder inspanning dezelfde nieuwe versies van Chrome op alle platforms tegelijk uit te brengen. En hoewel ze een eigen weg inslaan, doen ze toch beroep op de gebruikers van Linux distributies als Ubuntu en openSUSE, die ze oproepen om hun nieuwe software te testen.
Ze hebben een “Google Chrome stable” versie om gewoon te gebruiken, en een Google Chrome Unstable versie om de nieuwe ontwikkeling op de voet te volgen en te testen.

Pono in the free world

Neil Young richtte een project op om de kwaliteit van muziek te verhogen. Niet de kwaliteit van de muziek die muzikanten maken, maar de kwaliteit van de versie die de luisteraar te horen krijgt. Tegenwoordig is dat vooral de mp3 kwaliteit, en die ligt volgens Young zo ver af van wat de muzikant oorspronkelijk maakte, dat die eigenlijk maar 5 procent bevat van het oorspronkelijke materiaal. Ondermeer door compressie, die de bestanden zo klein mogelijk maakt, gaat veel muziekdata verloren. Hij wil een nieuw formaat ingang doen vinden, dat pono heet, en dat een soort “hoge-resolutie” geluid bevat, bijna even goed als de originele studio opname. Het gevolg is natuurlijk dat je niet zo veel tracks op een megabyte geperst krijgt als nu met de minderwaardige mp3’s of Apple’s AAC formaat.

Platenfirma’s konden vroeger op een zinvolle manier platen opnieuw uitbrengen: een vinyl plaat verliest immers zijn audiokwaliteit door slijtage, krassen, vuil, warmte enz. Platenfirma’s waren dus al bang van de kwaliteit van de onverslijtbare CD. Hun angst werd nog groter bij het uitkomen van digitale recorders als minidisk, die dus bepert werden tot een opslag met kwaliteitsverlies, en beperkingen op de mogelijkheid om te kopieren tussen die apparaten.

Laat staan dat platenfirma’s zouden staan te trappelen om de kwaliteit van de studio-opname vrij te geven. Young leek een vijftal jaar geleden contacten te hebben met de platenmaatschappijen, en te geloven dat in 2012 een hoge-resolutie-formaat van muziek op de markt zou komen, maar dat is niet gebeurd. Even heeft hij ook naar Apple gekeken (of toch met Steve Jobs erover gepraat).

Nu lijkt het het initiatief zelf in handen te nemen, mogelijk door het uitbrengen van een bestandsformaat met hoge audio-kwaliteit, een muziek recorder/speler, en een netwerk voor download van die hoge-resolutie-muziek.

Hij startte een project op kickstarter, een manier op geld op te halen bij de massa.

https://www.kickstarter.com/projects/1003614822/ponomusic-where-your-soul-rediscovers-music

Hij mikte op 800.000 dollar, maar het project stond vandaag al op 2.3 miljoen dollar, en het loopt nog 33 dagen. De laagste inleg is 1 dollar, maar de 7159 deelnemers tot nu toe brachten gemiddeld 326 dollar aan.

De speler gebruikt intern het reeds bekende FLAC formaat, dat vroeger al ontworpen was om audio te bewaren zonder kwaliteitsverlies.

Onderaan op de kickstarter pagina ook Vragen en Antwoorden.
De belangrijkste vraag wordt niet gesteld: kan ik de muziek copieren naar mijn computer of naar andere Pono-spelers?

Keerzijde van hippe Silicon Valley

Steeds meer bedrijven en instanties die nood hebben aan briljante programeurs en ingenieurs zien de knapste koppen steevast afgesnoept worden door hippe start-ups in Silicon Valley. De waarde dat die nieuwe bedrijfjes leveren is nog niet bewezen, maar ze krijgen alle aandacht van de pers. En dus zijn ze bekend bij de investeerders, en halen ze geld op omdat ze er veelbelovend uitzien.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

AC/DC

Uitzending do 18:00 ** March 6th, 2014 by wim.webgang **

Naar aanleiding van onze discussie van vorige week waarbij we wilden weten hoeveel stroom een draadloos internet modem verbruikt, hebben we nu een meter meegebracht om het verbruik van apparaten te meten. Even een paar dingen meten. Nee! Niet de zender! Tuuuuuuu..
Resultaten:

  • 15′ scherm in de studio: 13.3 W
  • LED-lampje in de studio: 6.5 W
  • Thee maken (waterkoker): 1784 W
  • Pc aangesloten maar niet werkend: 1.8 W
  • Pc (zonder scherm) die aan staat is 70 Watt, starten piek 103 W.
  • Voeding netbook niet aangesloten: 0.1 watt
  • Voeding netbook, aangesloten op netbook 0.5 watt
  • Netbook 15.2 W bij starten 13.8 W draaiend.
  • Laptop 15″: 48 W in gebruik (66W piek bij start)
  • Minidisc van Beatscapes aangesloten (batterij opladen) 2.5 spelend 1.2 W.

Ps: de meter vermeldt een nauwkeurigheid van 0.1 Watt.

en waar het eigenlijk over ging:

  • Draadloos toegangspunt (WAP Linksys): 4,6 W (in rust) 4.9 in gebruik.
  • Netwerk switch (3Com 8 poort): met enkel uplink aangesloten: 7,6 W
  • Netwerk switch (3Com 8 poort): 7,6 W met 1 gebruiker: 8,5, bij aktieve gebruiker 8,6 W
  • Netwerk switch (3Com 8 poort): 7,6 W met 2 gebruikers: 8,8 W (aktieve)

Aan bv een prijs van 0,18 Euro / KWh. (dwz 1KW of 1000 Watt een uur laten branden kost 0,18 euro).
Op een jaar kost een modem + draadloos internet van bv 10 Watt dus 10 * 365 * 24 * 0,18 /1000 of 15,77 euro aan stroomverbruik.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Dure gratis Firefox * Applemoes * Irrationele sluiting * Prijzen in vrije val?

i-nieuws 6 na 6 ** March 6th, 2014 by wim.webgang **

Irrationele sluiting

De studio “Irrational Games”, bekend van BioShock, kondigde zijn sluiting aan. Alle werknemers, op een tiental na, worden ontslagen. De enkele blijvers worden door de eigenaar en bezieler meegenomen naar zijn volgend project. Ken Levine, cratief directeur, wil opnieuw beginnen met een klein team, en zich focussen op kleinere spelen.

http://irrationalgames.com/new-featured/a-message-from-ken-levine-2/

Prijzen in vrije val?

Valve, de uitgever van pc-computerspelen met de Steam Engine, heeft beslist de ontwikkelaars te laten kiezen wat ze vragen voor hun games op het Steam platform. Vroeger werd de prijs in overleg bepaald, maar nu kunnen de ontwikkelaars van het spel via een tool zelf kiezen uit allerlei mogelijkheden tot en met speciale kortingsakties van bepaalde duur.

Op zich lijkt het een stap vooruit voor de ontwikkkelaars, die meer vrijheid krijgen, maar het heeft ook een nadeel.
Het zou een concurrentie op gang kunnen brengen die de prijzen doet dalen, misschien zelfs in een neergaande spiraal naar nul euro. Gratis spelen zijn al ingeburgerd op internet en op de smartphone. Valve loopt het risico zijn eigen achterban te verarmen om te kunnen groeien.
De bedrijven die eigenaar zijn van de grootste computerplatformen hebben zelf weinig of geen inkomsten uit de verkoop van de spelen.
De app store staat bv slechts voor één procent van Apples inkomsten. Google leeft van zijn reklame-inkomsten.
Steam concurreert met de spelconsoles, en daar zit het in een moeilijke positie. De fabrikanten van die consoles verkopen die apparaten zo goedkoop mogelijk, omdat ze leven van de spelletjes die ervoor verkocht worden. Valve heeft niet zoveel middelen als Microsoft of Sony om zijn consoles desnoods met verlies te verkopen.
Niet zo’n leuk vooruitzicht voor ontwikkelaars die investeren in de ontwikkeling van hun spel. En misschien ook niet voor de gamers, die geconfronteerd gaan worden met het verdwijnen van kwalitatieve spelen waar langer aan gewerkt is, en in de plaats waarschijnlijk meer reklame krijgen, geïntegreerd in de spelen.

Applemoes

Een onderzoek in Australie heeft aan het licht gebracht dat Apple
slechts 0.0.4 % van zijn normale belastingen betaalde. Apple versluisde
miljarden van zijn Australische inkomsten naar Ierland. Het filiaal in
Ierland factureert gigantische bedragen aan “intellectuele
eigendomsrechten”, waardoor de winst van Australie verloren gaat ten
voordele van het Apple Sales International filiaal Ierland. En Ierland
is een belastingsparadijs; Apple moet er geen belasting betalen omdat de
hoofdzetel in California ligt, en het bdrijf van daaruit beheerd wordt.
In de VS moet het op dat Iers inkomen geen belastingen betalen omdat de
Ierse vestiging in Ierland geregistreerd is. Het is een algemeen
gebruik van bedrijven in de softwaresektor om belastingen op die manier
te vermijden, maar Apple heeft het ver doorgetrokken, en heeft de pech
dat er gegevens over uitgelekt zijn, waardoor zijn minieme
belastingsbijdrage publiek wordt. Ze overtreden er geen wetten voor,
maar maken enkel handig gebruik van het verschil in belastingswetgeving
in de verschillende landen.

Dure gratis Firefox

Dell verkoopt computers, en biedt in Engeland ook de dienst aan om
Firefox te installeren. Dat kost je dan wel 16.25 pond extra. Daardoor
lijkt het alsof Dell aan het Mozilla project moet betalen om Firefox te
installeren. Maar het vrijwilligersproject Mozilla, dat Firefox maakt,
weet van niets en krijgt er geen geld voor van Dell. Hun geregistreerde
merknaam mag trouwens niet gebruikt worden voor commerciele doelen, niet
voor de verkoop van de software, noch van de dienst om hem te
installeren.

Dell legt het anders uit: het is de kost om op de computer een andere
installatie te doen dan de standaard installatie. Dat verschuift de
hete aardappel naar de standaardinstallatie. Waarom bevat die
standaardinstallatie geen Firefox, dat gratis, vrij- en open source is.
Mogen we daaruit afleiden dat een andere softwareleverancier 16.25 pond
betaalt om zijn browser te installeren? Sorry, op te nemen in de
standaard installatie. En vooral, wat erger is, om de andere, vrije
browser, NIET op te nemen in de standaard installatie. Lijkt heel erg
hard op oneerlijke handelspraktijken.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Linux Mint 16

Distro vd maand ** March 1st, 2014 by wim.webgang **

De installatie ging vlotjes, webgang gebruikt een weekje Linux Mint 16!

Linux Mint 16

Linux Mint 16

Bij gebruik

  • Eigenaardigheid: de datum wordt weergegeven in een mengeling van Frans en Duits..LinuxMint Desktop Datum
  • Laatst gebruikte programma blijft niet bewaard in startmenu.

Lift ^ | Lift v | Comments Off