Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Aura * Keerzijde van hippe Silicon Valley * Pono in the free world

i-nieuws 6 na 6 ** March 13th, 2014 by wim.webgang **

Aura
Google werkt aan een alternatief voor GTK+, een toolkit die ze gebruiken voor hun browser Chrome.
Ze willen de mogelijkheid hebben om efficiĆ«nter gebruik te maken van beschikbare hardware. In de GTK community wordt betreurd dat Google zijn eigen grafische laag gaat ontwikkelen, in plaast van zijn middelen te investeren in de bestaande GTK ontwikkeling. Maar dat zou je van de browser Chrome zelf ook kunnen zeggen als je aan de bestaande Mozilla’s Firefox browser denkt.
Bij de browser is een parrallel project nog enigszins verklaarbaar, want in die laag speelt de controle van Google een grote rol. Maar waarom zoveel in een schijnbaar minder belangrijke, technische tussenlaag investeren? Bovendien bestaat er een alternatief voor GTK+, namelijk Qt.
Met Qt wordt bv de KDE dekstop gemaakt, die veel gebruikt wordt op Linux. Maar Google wil blijkbaar zijn eigen weg bewandelen, waarmee ze in de voersporen treden van Canonical, dat in Ubuntu ook GTK verving door een eigen ontwikkeling, Unity.
De alternatieve schermbibliotheek van Google heet “Aura”. Het moet een platformoverschrijdend grafisch systeem worden, dat hen ook zal toelaten met minder inspanning dezelfde nieuwe versies van Chrome op alle platforms tegelijk uit te brengen. En hoewel ze een eigen weg inslaan, doen ze toch beroep op de gebruikers van Linux distributies als Ubuntu en openSUSE, die ze oproepen om hun nieuwe software te testen.
Ze hebben een “Google Chrome stable” versie om gewoon te gebruiken, en een Google Chrome Unstable versie om de nieuwe ontwikkeling op de voet te volgen en te testen.

Pono in the free world

Neil Young richtte een project op om de kwaliteit van muziek te verhogen. Niet de kwaliteit van de muziek die muzikanten maken, maar de kwaliteit van de versie die de luisteraar te horen krijgt. Tegenwoordig is dat vooral de mp3 kwaliteit, en die ligt volgens Young zo ver af van wat de muzikant oorspronkelijk maakte, dat die eigenlijk maar 5 procent bevat van het oorspronkelijke materiaal. Ondermeer door compressie, die de bestanden zo klein mogelijk maakt, gaat veel muziekdata verloren. Hij wil een nieuw formaat ingang doen vinden, dat pono heet, en dat een soort “hoge-resolutie” geluid bevat, bijna even goed als de originele studio opname. Het gevolg is natuurlijk dat je niet zo veel tracks op een megabyte geperst krijgt als nu met de minderwaardige mp3’s of Apple’s AAC formaat.

Platenfirma’s konden vroeger op een zinvolle manier platen opnieuw uitbrengen: een vinyl plaat verliest immers zijn audiokwaliteit door slijtage, krassen, vuil, warmte enz. Platenfirma’s waren dus al bang van de kwaliteit van de onverslijtbare CD. Hun angst werd nog groter bij het uitkomen van digitale recorders als minidisk, die dus bepert werden tot een opslag met kwaliteitsverlies, en beperkingen op de mogelijkheid om te kopieren tussen die apparaten.

Laat staan dat platenfirma’s zouden staan te trappelen om de kwaliteit van de studio-opname vrij te geven. Young leek een vijftal jaar geleden contacten te hebben met de platenmaatschappijen, en te geloven dat in 2012 een hoge-resolutie-formaat van muziek op de markt zou komen, maar dat is niet gebeurd. Even heeft hij ook naar Apple gekeken (of toch met Steve Jobs erover gepraat).

Nu lijkt het het initiatief zelf in handen te nemen, mogelijk door het uitbrengen van een bestandsformaat met hoge audio-kwaliteit, een muziek recorder/speler, en een netwerk voor download van die hoge-resolutie-muziek.

Hij startte een project op kickstarter, een manier op geld op te halen bij de massa.

https://www.kickstarter.com/projects/1003614822/ponomusic-where-your-soul-rediscovers-music

Hij mikte op 800.000 dollar, maar het project stond vandaag al op 2.3 miljoen dollar, en het loopt nog 33 dagen. De laagste inleg is 1 dollar, maar de 7159 deelnemers tot nu toe brachten gemiddeld 326 dollar aan.

De speler gebruikt intern het reeds bekende FLAC formaat, dat vroeger al ontworpen was om audio te bewaren zonder kwaliteitsverlies.

Onderaan op de kickstarter pagina ook Vragen en Antwoorden.
De belangrijkste vraag wordt niet gesteld: kan ik de muziek copieren naar mijn computer of naar andere Pono-spelers?

Keerzijde van hippe Silicon Valley

Steeds meer bedrijven en instanties die nood hebben aan briljante programeurs en ingenieurs zien de knapste koppen steevast afgesnoept worden door hippe start-ups in Silicon Valley. De waarde dat die nieuwe bedrijfjes leveren is nog niet bewezen, maar ze krijgen alle aandacht van de pers. En dus zijn ze bekend bij de investeerders, en halen ze geld op omdat ze er veelbelovend uitzien.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.