Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Hoe plus was Google+ * Met hoeveel rij je? * Xp?

Uitzending do 18:00, i-nieuws 6 na 6 ** April 30th, 2015 by wim.webgang **

Hoe plus was Google+

Google gaat zijn strategie rond Google+ wijzigen, kondigden ze vorige maand al aan.
Er trad ook een nieuwe baas aan, Bradley Horowitz. Die heeft enkele grote veranderingen gepland, zoals de splitsing in twee, waarvan het sociale communicatie deel “Streams” gaat heten. Het andere deel zal de Photos worden.
Google had erg zijn best gedaan om Google+ van de grond te krijgen, maar ze moesten opboxen tegen een bestaande Facebook en andere diensten als twitter, linkedin enz. Een sociale netwerksite heeft een aktieve groep gebruikers nodig, en misschien heeft Google zijn gebruikers wat te veel willen forceren, door het aan verbinden van verschillende aspecten van zijn andere diensten aan Google+. Zo is er een gemeenschappelijke login met bv GMail en Google Drive, en had je Google+ nodig om comments te maken op YouTube.
Google had trouwens een aktieve sociale netwerkapp, en die heette Google Reader. Die werd gesloten en het was de bedoeling dat die aktiviteit naar Google+ zou verhuizen, wat niet echt lukte. Google Reader gebruikers waren woedend, en als je nu een harde commentaar terug leest, leek het terecht:
“who want to kill something that works and try to build a Frankenstein’s Monster that will probably choke to death on its own blood.”
Het meest geslaagde deel van Google+ lijkt zijn “login”; met e?e?n login kon je aan allerlei diensten en applicaties. Maar ook daar kreeg hij kritiek van de gebruikers; hij verplichtte immers de gebruikers om een echte naam te gebruiken, en geen nickname.

Ergens lijkt het of met deze nieuwe baas er nu pas een opvolger is aangetreden voor Vic Gundotra, die een belangrijke rol had in het opbouwen van Google+ (en het sluiten van Google Reader). Google had hem weggehaald bij Microsoft, waar hij zijn strepen verdiend had bij het .net platform, en uiteindelijk verantwoordelijk was voor Windows Live, dat concurreerde met de online Google applicaties. Hij werkte sinds 1991 bij Microsoft, en kwam bij Google binnen in 2007. Net een jaar geleden nam hij plots ontslag bij Google, zonder duidelijk aanwijsbare reden. Toen hij bij Microsoft wegging heeft hij ook een jaar vrijaf genomen om een bufferperiode te laten tussen de twee jobs. Met een stoute gok zou je kunnen zeggen dat hij nu zelfs terug zou kunnen gaan naar Microsoft, maar het kan ook richting andere concurrent van Google zijn. Zijn Google+ profiel bleef in ieder geval aktief tot nu toe; hij deelde nog regelmatig foto’s.

Bradley Horowitz, die nu als nieuwe baas aantrad, was vroeger trouwens de rechterhand van Vic Gundotra. In dat opzicht is het ook eigenaardig dat hij niet onmiddellijk als opvolger werd aangeduid, maar wel David Besbris.

Met hoeveel rij je?

De nieuwe verkeerscontrole in de VS gaat niet over hoeveel je rijdt, niet met hoeveel alcohol in je bloed je rijdt, maar met hoeveel passagiers in de auto je rijdt. Het is een mooie uitbreiding van verkeersstudies; met hoevelen wordt er gemiddeld gereden in de auto; 1 persoon, of zijn er passagiers. Bv als je een voorkeurstrook wil maken voor goedgevulde auto’s moet je dat ook kunnen controleren. De VS heeft bv zongenaamde “carpool” stroken, en er wordt vermoed dat daar 15% zwartrijders op zitten.
Het detecteren van passagiers is niet eenvoudig voor machines, en enkele proeven in het verleden bleken niet erg succesvol en haalden een score van minder dan 1 op 5. De machines moeten als scherp turen om kopsteunen te onderscheiden van koppen.

Xerox heeft nu apparatuur ontwikkeld om het aantal passagiers in de auto te scannen dat meer dan 95% haalt, zelfs voor passagiers op de achterbank.
De systemen kunnen vast opgesteld worden langs de weg.

Ze hebben met alles rekening gehouden, zoals met de privacy; de software kan de gezichten onherkenbaar maken alvorens ze op te slaan. Ze hebben ook rekening gehouden met wat de politie misschien graag wil: de gezichten kunnen ook terug herkenbaar gemaakt worden.
Met de combinatie van plaats, tijd, nummerplaat en een beeld van bestuurder en passagiers van de auto, krijgt de overheid wel wat gegevens in handen, en daar is niet iedereen gerust in. Bovendien is het ook niet ondenkbaar dat de apparatuur ingebouwd wordt in drones, zodat de registratie niet beperkt blijft tot publiek bekende plekken.

De Electronic Frontier Foundation heeft een proces moeten aanspannen tegen de overheid om informatie te krijgen over de huidige aanvragen voor drones. Uit de vrijgekomen gegevens blijkt dat al 60 overheidsinstanties en 12 prive-bedrijven aanvragen hebben gedaan om drones te gebruiken. Ook in verband met deze passagiers-herkenning hebben ze vragen. Als de apparatuur zo goed kan onderscheiden dat het een gezicht van een mens is, kan die informatie dan bv gecombineerd worden met software voor gezichtsherkking?
Worden alleen de beelden bijgehouden van wie in overtreding is, of ook de andere? En zo ja, waarom?

Windows XP?
In Groot-Brittanië hebben ze een probleem met hun Windows computers, meer bepaald die met de versie Windows XP: de ondersteuning voor dat systeem is door Microsoft al lang stopgezet, en enkel mits dure speciale contracten kan een overheid nog updates krijgen voor kritische beveiligingsproblemen. Maar helaas hebben ze nog heel wat XP-computers draaien, en dat kostte hen vorig jaar 5,5 miljoen pond, of meer dan 7 miljoen euro voor een overeenkomst voor de hele overheid.
De combinatie Windows XP, Exchange- en Office 2003 moet overal vervangen worden, en het is de bedoeling dat dat nu ongeveer rond is, want de deal met MS liep tot april. Daarna zijn er geen updates meer, tenzij de Britse centrale overheid weer met geld over de brug komt, maar dat ontkende ze al.
Aparte ministeries moeten nu maar hun plan trekken, en zo zou de Politie alvast met MS onderhandelen over een nieuw contract. Het zou gaan over tienduizenden installaties die nog in gebruik zijn.

De doorgedreven strategie van het besturingssysteem en de pc te koppelen heeft Microsoft dus geen windeieren gelegd. Enerzijds verdienen ze op elke verkochte pc een toeslag voor het besturingssysteem dat erop geïnstalleerd mag worden door de fabrikant.

Daardoor slaagt bijna niemand erin een lege pc te kopen en zelf het systeem te kiezen om daarop te installeren; daarom denkt bijna niemand na over andere mogelijke systemen, en daarom komen gebruikers voor onaangename verrassingen te staan als het OS niet meer ondersteund wordt.

En op het moment dat ze het niet meer ondersteunen geven overheden en prive bedrijven geld om exclusieve contracten af te sluiten om toch nog ondersteuning te krijgen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

GPU-driver voor Linux * Toegelaste motorkap * YouTube incompatibel * Neehoo * Gevaarlijke cyberattack?

Uitzending do 18:00, i-nieuws 6 na 6 ** April 23rd, 2015 by wim.webgang **

GPU-driver voor Linux
Chip en grafische kaarten fabrikant AMD heeft zijn nieuwe AMDGPU vrijgegeven. Het is een nieuwe grafische driver voor Linux. Hij bestaat uit een nieuwe DRM/KMS kernel driver, een nieuwe xf86-video driver voor X11, en aangepaste libdrm en Gallium3D. De driver is ontworpen voor toekomstige hardware van AMD, zonder verschil te maken voor de huidige hardware. Ze werken met een combinatie van een closed source deel, Catalyst, dat als binary in userpace draait, en open componenten die het geheel wat open-source vriendelijker maken. Dat maakt deel uit van hun “unified driver” strategie.

Toegelaste motorkap

Autofabrikanten in de VS hebben een creatieve interpretatie van DMCA wet (Digital Millennium Copyright Act) gebruikt om de controle over hun voertuigen te bewaren. Wie aan een gekochte wagen zaken verandert, zou wel eens de copyrights van de fabrikant kunnen overtreden, is de redenering. En de DMCA wet verbiedt het omzeilen van de beveiligingen van systemen.
Daardoor zouden allerlei tuning en personalisatie niet meer kunnen, en dan gaat het vooral over de electronische extra’s die mensen installeren. Die wordt aangesloten op electronische componenten in de auto, vervangt ze, of configureert ze anders. En daar wringt volgens de fabrikanten het schoentje, want de veiligheid komt in het gedrang. Maar in het verleden hebben experten al regelmatig aangetoond dat autofabrikanten zelf slordig met de veiligheid en beveiliging van hun electronicasystemen in de voertuigen omgaan. De EFF verdedigt daarom het recht op het sleutelen aan de eigen auto, of het nu mechanisch is of electronisch. Ze vragen auto’s in de lijst met uitzonderingen op de DMCA wetten op te nemen.

http://copyright.gov/1201/2015/comments-032715/

YouTube incompatibel

YouTube gaat zijn “API” veranderen, en dat heeft gevolgen voor sommige toestellen. Op media-apparaten als smart-tv, tv-settop-boxen van Apple en Google, en game consoles van een aantal jaren oud zullen gebruikers geen YouTube apps meer kunnen gebruiken. Sommige apparaten zullen nog gered kunnen worden met een update van hun software. Algemeen zit het kantelpunt rond 2012, voor Apple bv gaat het over apparaten van voor iOS7.
Concreet verdwijnt de YouTube Data API versie 2. Versie 3 heeft commetns, captions, en RSS meldingen. In maart van dit jaar kondigde YouTube aan versie 2 buiten gebruik te zullen stellen in april van dit jaar. De API is iets dat websitebouwers gebruiken om bv video’s te integreren in hun site of wat apparaatbouwers gebruiken in hun app. In de overgangsperiode zal er een video met uitleg over de overgang getoond worden bij wie de oude API gebruikt.

Plots zullen gebruikers zich bewust worden van het feit dat er een besturingssysteem in hun apparaat zit, en dat dat een bepaald versienummer heeft. Ze zullen er zich misschien van bewust worden dat ze geen mogelijkheid hebben om zelf iets aan dat systeem te doen, bv het upgraden of vervangen door een ander systeem, om hun apparaat verder te kunnen gebruiken. Wie bv voor een Apple gekozen had omdat het “just works”, beseft hoe weinig hij als consument nadien te zeggen heeft; het is immers niet Apple dat iets veranderd heeft.

https://developers.google.com/youtube/2.0/deprecation_faq

Gevaarlijke cyberattack?

Volgens de Daily Dot zijn de berichten over een groot aantal Iraanse internetaanvallen op de VS schromelijk overdreven. Door de keuze van bepaalde terminologie, die weinig begrepen wordt, maar waarvan gesuggereerd wordt dat het ernstige aanvallen zijn, wordt de indruk gewekt dat er een groot gevaar is. Achter de studie zouden twee partijen zitten: enerzijds een conservatieve denktank- wie het goed zou uitkomen dat Iran een internetagressor is- en een internetbeveiligingsfirma, wie het goed zou uitkomen dat er weer meer internetdreiging is.
Na anlyse van het rapport blijkt dat onder meer gewone “ping” signalen geteld werden, en als een indrukwekkend getal gepresenteerd werden, hoewel “ping” gewoon tot het netwerkprotocol behoort. De combinatie van overdrijvingen van eenvoudige netwerktest-signalen, over de ver achteraan in het rapport gestelde terughoudendheid over de betrouwbaarheid van de conclusies uit ip-adressen, en het juist sterk vooraan staand statement dat de sancties tegen Iran zeker behouden moeten blijven, maakt het erg verdacht.

Nog interessanter zijn de bevindingen van andere onderzoekers. Die zeggen juist dat de Iraanse aktiviteiten op internet, die mogelijk tegen de VS gericht zijn, sterk afgenomen zijn de voorbije maanden, tot zelfs helemaal stilgevallen zijn.

Ondertussen wordt in de VS beslist over de budgetten voor wetenschappelijk onderzoek voor de komende twee jaar. Ze lijken te denken dat de opwarming van de aarde van de baan is, want wetenschappelijk onderzoek naar klimaatwijziging moet inleveren.
Hoewel er meer geld wordt uitgetrokken voor “computer science”, wordt er minder uitgetrokken voor sociale wetenschappen. Een prof uit Texas merkte op dat het juist de studie van menselijk gedrag is dat uit de sociale wetenschappen komt, en dat nodig is om te begrijpen hoe het best veiligheidsmaatregelen in computer systemen te implementeren.

Neehoo

Het gaat niet zo goed met Yahoo, wiens resultaten niet alleen onder de verwachtingen lagen van waarnemers, maar ook onder die van vorig jaar. Yahoo is een dino van het internet; het was aanvankelijk 20 jaar geleden het geliefde platform om op te vertrekken op het web, en bood ook al vroeg zoek en e-mail adressen aan.
Maar om op het net te gaan kaapte Google ondertussen de meeste openingspagina’s weg, en bovendien boden ze na een tijdje ook gratis mail aan, met grote capaciteit, en zijn er veel andere concurrenten bijgekomen, en is de markt verschoven naar sociale media en mobiel.
Daar zijn ze nu wel in aan het investeren. De topvrouw van Yahoo, Marissa Mayer, die in 2012 aangetrokken werd om het bedrijf te leiden, is al jaren bezig met hervormingen in het bedrijf, en dat kostte al duizenden banen. Yahoo is ook erg afhankelijk van partners als Microsoft, dat 35% van de inkomsten van Yahoo levert, en er zo graag voor zorgt dat een virtuele concurrent voor Google overleeft. Marissa Mayer kwam trouwens van Google. En de zoektechnologie van Microsoft kwam van Yahoo. De kansen lijken te liggen op de mobiele markt.

todo:
FIRST robotics

http://slashdot.org/palm/21/15/04/21/2014212_1.shtml

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Koole DEsktop

Uitzending do 18:00 ** April 16th, 2015 by wim.webgang **

KDE
De beta is uit van KDE Plasma 5.3
KDE desktop bespreking: integratie, flexibiliteit, widgets, Konsole, multiple desktops enz..
en dan ben ik Konqueror nog vergeten!
(lees ook deze week op opensource.com)

Muziek
Senn S-Peacox – Energy
sleepinghills astrolax, donker, soms

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Software planeet * Te slimme auto

i-nieuws 6 na 6 ** April 16th, 2015 by wim.webgang **

Google op het matje

Software planeet

De samenwerking van verschillende telescoopsystemen heeft een verrassend resultaat opgeleverd: er werd een nieuwe planeet ontdekt op 13.000 lichtjaren van de aarde.
Weinig kans dat een mens ooit voet op de grond van die planeet zal zetten, en dat komt niet alleen doordat het zowat de verst afgelegen planeet is, maar ook omdat hij waarschijnlijk enkel uit gas bestaat.
Hij bevindt zich ergens in de melkweg, en vormt een van de stipjes van de ondertussen bekende planenten buiten ons zonnestelsel. Stilaan wordt daarmee de melkweg in kaart gebracht, en zo probeert men inzicht te krijgen in de verspreiding van de planeten in sterrestelsels.
Spitzer was een belangrijke hulp. Het is een telescoop die vanop aarde gelanceerd is naar een baan rond de zon. Hij kan dus vanuit een ander standpunt kijken dan de telescopen op aarde, en de vergelijking van die gegevens levert waardevolle inzichten op.
De ontdekking werd gedaan door de techniek van microlensing.

Te slimme auto

De auto van de toekomst zal niet alleen de weg rondom in het oog houden, maar ook de bestuurder. Het is al nuttig gebleken in de vorm van een alcoholslot, snelheidsbeperking en een signaal als je dreigt in slaap te vallen. Maar de slimme auto’s zullen verder gaan volgens studenten die aan “Brains4Cars” werken.
Ze begonnen met het verzamelen van een massa gegevens van bestuurders tijdens het rijden. Dan gebruiken ze alle mogelijke externe informatie tijdens het rijden; gps, , verkeersinformatie, weerberichten, enz.
Nog een bron van gegevens vormen de meetapparatuur van het voertuig zelf, de toestand van het voertuig, camera’s van he tvoertuig, enz.
En dan is er de speciale camera die gericht is op de bestuurder, en al diens bewegingen volgt. Die kan vergelijken met die berg gegevens die vroeger verzameld werden, en patronen in het gedrag van de bestuurder onderscheiden, bv wanneer hij aanstalten maakt om af te slaan.
De software is nog in ontwikkeling, maar de studenten hebben al een eerste stadium klaar.
Een computersysteem krijgt alle gegevens, en een slim programma trekt conclusies; bv aanstalten maken rechtsaf te slaan, maar het systeem zag voordien een fietser die nu rechts achter komt, en mogelijk in de dode hoek zit.
De auto’s van de toekomst zullen van veel meer sensoren moeten worden voorzien om deze systemen werkbaar te maken.
Ook moet nog nagedacht worden hoe de apparatuur zal ingezet worden. Als het systeem steeds waarschuwt voor gevaar, gaat mogelijk de eigen aandacht verslappen.
En ook techniek kan een dode hoek hebben.

http://www.brain4cars.com/

Misschien kunnen ze al beginnen met zo’n systeem in te bouwen in vliegtuigen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Van A naar A

Uitzending do 18:00 ** April 9th, 2015 by wim.webgang **

10 jaar GIT

Afgelopen dinsdag werd beschouwd als de 10e verjaardag van GIT, het broncode beheersysteem van Linus Torvalds.

http://www.linux.com/news/featured-blogs/185-jennifer-cloer/821541-10-years-of-git-an-interview-with-git-creator-linus-torvalds

Van A naar A
Damian pecket gebruikte een Arduino om een oude Apple computer na te bouwen, de Apple ][
Hij bouwde niet de hardware na, maar het systeem, zodat de Arduino zich gedraagt als een Apple ][.

Hij is zelf gefascineerd door de begindagen van de computerrevolutie, en werkt zich door verschillende stappen die nodig zijn om de oude Apple computer te "emuleren", zoals dat genoemd wordt.

De Apple ][ is een toestel uit de jaren 70, door Steve Wozniak ontworpen. Door sterke vereenvoudiging wist hij de computer goedkoop genoeg te houden om hem beschikbaar te maken voor de grote massa. Wat ook redelijk goed lukte als je zag dat er meer dan vijf miljoen van verkocht werden, en daarmee ook Apple definitief op de kaart zette. Hij gebruikte ondermeer een chip die later ook in de commodore zou opduiken, de MOS 6502.

Eén van de plaatsen waar de Apple II terechtkwam, was het klaslokaal. Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig waren er misschien weinig gelukkigen om zo'n computer in de klas te hebben, en het was er dan ook maar één voor heel de klas, en waarschijnlijk ook tweedehands.

Muziek:

  • Achtung
  • Jacobus – The Inner Turnip Dilemma
  • Mpraet – Jarre 22221
  • SDRS – Dreams of Vertigo
  • SDRS – Wavy Acid
  • Senn – P-Peacox – Energy
  • Seepingshills – Astrolax

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Zonneslag * Opt-in of opt-out * Dallas * Winst verschoven * Goedkoop call-centre * Mobiele privacy

i-nieuws 6 na 6 ** April 9th, 2015 by wim.webgang **

Mobiele privacy

Een verzekeringsmaatschappij heeft een app ontwikkeld om zijn klanten korting te geven op de verzekeringspremie. Vanzelfsprekend moet je concluderen dat de app allerlei informatie verzamelt over je rijgedrag. Alleen is niet duidelijk hoe de app weet dat je in je eigen voertuig aan het stuur zit, of als passagier meerijdt, of gewoon op de bus zit. Welke informatie verzamelt de app, en wat doet het er allemaal mee?

Een fabrikant van smartphones heeft ondertussen een programma opgezet om duizenden gebruikers een smartphone uit te lenen voor een maand.
Iemand nog vragen over privacy?


Goedkoop call-centre

De waakhond van de telecommunicatie in de VS, de FCC, heeft bericht over misbruik van gegevens van klanten van AT&T. De gegevens van honderdduizenden klanten van AT&T werden doorgespeeld naar criminele bendes. Die probeerden met de gegevens ondermeer misbruik te maken van gestolen gsm’s. Met de gegevens probeerden ze gestolen toestellen te unlocken via de website van AT&T. Het probleem zat bij onderaanemers van AT&T, die call-centers hadden in Colombië, Mexico en de Filippijnen.
AT&T heeft een minnelijke schikking getroffen voor 25 miljoen dollar.

Winst verschoven

In Australië is een senaatscommissie bezig met een onderzoek naar de belastingsontduiking van grote bedrijve als Apple, Microsoft en Google. Daar kregen de senatoren te horen dat de inkomsten van advertentiediensten bv geboekt werden in Singapore en daar aan 17 procent belast werden in plaats van in Australïe aan 30 procent. “Het is aan de overheden om de belastingssystemen vast te leggen, wij maken gebruik van wat mogelijk is”, is de uitleg van de bedrijven.


Dallas

In Australië heeft een rechtbank 6 internetproviders verplicht om gegevens van klanten vrij te geven. Die werden beschuldigd van het illegaal downloaden van de Amerikaanse film “The Dallas Buyers Club”. De gegevens van de klanten, namen en adressen, mogen enkel gebruikt worden om de schade te recupereren die veroorzaakt werd door de copyright overtredingen. De aanklager trok naar de rechtbank met meer dan 4500 ip adressen. Die zouden deelgenomen hebben in een peer-to-peer netwerk, waarop de film gedeeld werd; daarbij wordt de film tegelijk gedownload, en verder gestuurd naar andere downloaders.
Er werd een Duitse firma ingezet om door infiltratie in de torrent netwerken de overtreders op te sporen. De geviseerden kunnen juridische stappen verwachten, en mogelijk krijgen ze ook een “minnelijke schikking” aangeboden. De bedragen daarvan zijn niet zo minnelijk, want die lopen in de duizenden euro’s.
De film zelf gaat over een aids-patient van het rechte pad afwijkt om door een illegaal handeltje medicatie te verdelen aan andere patiënten, peer-to-peer dus eigenlijk.

Opt-in of opt-out

In Canada heeft de privacy commissaris de praktijken van een telecom onder de loupe genomen. Dat bedrijf beweert “relevante advertenties” te leveren, maar gebruikt daarvoor gegevens van zijn klanten, die daarvoor geen toelating gegeven hebben.
Het bedrijf biedt aan de adverteerders selecties aan op basis van leeftijd, geslacht, plaats, credietwaardigheid, abonnementskeuze, en gemiddeld gerealiseerde omzet per gebruiker.

Het bedrijf vindt dat ze maar expliciet moeten ingrijpen om buiten het advertentieprogramma te blijven, een zogenaamde “opt-out”. De privacy-commissaris vindt dat de “gevoelige gegevens” enkel mogen gebruikt worden als betrokkenen hun toelating gaven, de zogenaamde “opt-in”, en zegt dat het bedrijf de Canadese wet overtreedt. Maar voorlopig trok het advertentiebedrijf er zich niet veel van aan. Dat kunnen ze zich ook veroorloven, want het enige wat de privacy commissaris kan doen, is een rechtszaak aanspannen, en dat kan jaren duren.

https://www.priv.gc.ca/cf-dc/2015/2015_001_0407_e.asp

Zonneslag

In de VS wil de regering duizenden werknemers opleiden voor werk in de sector van de zonne-energie. In totaal zouden meer dan 70.000 mensen een opleiding moeten krijgen, waaronder ook “veteranen” of ex-militairen.
Vorig jaar was het doel tegen 2020 om 50.000 mensen op te leiden, en dat getal werd dus nog verhoogd. Het ministerie van energie heeft een programma met de naam SunShot Initiatief. Ze werken daarvoor samen met bestaande opleidingscentra en scholen. De dalende prijzen maken zonnepanelen voor het opwekken van electriciteit steeds interessanter, en de productietechnieken worden nog steeds verbeterd.

De zonne-industrie, van onderzoek, productie en installatie, leverde het voorbije jaar al tienduizenden nieuwe jobs op in de VS, en betreft totaal meer dan zevenhonderdduizend werknemers.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Twee april

Uitzending do 18:00 ** April 2nd, 2015 by wim.webgang **

Voor de aprilgrappen in het IT nieuws zijn er weer veel kandidaten. Welk(e) van de volgende berichten is een 1-apriller?

* V’Ger code

- De broncode van V’Ger is vrijgegeven. De broncode voor een interstellair vernietigingswapen is onlangs onder een open source licentie uitgebracht. Tot nu toe was de kost van de proprietary software voor de inzet van zulke wapens een grote rem op de ontwikkeling ervan. Er zijn ook negatieve reakties op het uitbrengen van deze sourcecode. Belangrijkste vraag daarbij is of de wereld een dienst bewezen wordt met de gemakkelijkere verspreiding van ruimtewapens.

* Open Document Office 365

- Microsoft gaat het open document formaat ondersteunen. Microsoft kondigde de lancering aan van de meestgebruikte software om ODF documenten te maken. In plaats van een schoorvoetende volger, willen ze een leider worden op gebied van Open Document Format.

* Sancties

- Het witte huis kondigde aan dat de president een speciale sanctie-wet heeft afgekondigd tegen cyberaanvallers. De wet laat speciale sancties toe tegen de financiële systemen waarmee de cyberaanvallers gelieerd zijn. Ze zullen daarbij al hun intelligence bronnen inzetten, en er alles aan doen om te vermijden dat onschuldige burgers getroffen worden. Die kunnen soms een tussenstation geweest zijn voor een aanval, zonder het te weten, bv doordat hun computer besmet was met een trojan.

* Eén-klik-knop

- Amazon maakt nieuwe one-click button. Amazon, reeds bekend van het patent op “one-click” aankopen, heeft nu een nieuwe gadget op de markt gebracht: de draadloze one click button. Het is een toestelletje met 1 drukknop erop, en plaats voor een sticker.. De achterkant bevat een zelfklevende laag, zodat je het kan bevestigen in de buurt van je voorraadkast. Bij installatie kies je het product waarvoor je het wil gebruiken, kleeft de sticker erop, en de bestel-via-internet-knop is klaar voor gebruik. Bv op je wasmachine, op het moment dat je de laatste dosis waspoeder neemt, druk je op de knop, en amazon verwerkt onmiddellijk een bestelling voor een doos waspoeder. Hetzelfde kan je doen voor je laatste pak cornflakes, de laatste rol wc-papier, enz. De producten waarvan het echt vervelend is om zonder te vallen, kunnen allemaal een one-click button krijgen.

* Betekenis

- Wetenschappers zijn een stap dichter bij het onderzoek naar de betekenis van het leven. Jaren geleden werd een supercomputer uitgerust voor de berekening van complexe problemen, ingezet voor de belangrijke menselijke vraag. Het computerprogramma dat al jaren draaide, leverde gisteren uiteindelijk zijn antwoord af. Niet dat de onderzoekers nu klaar zijn met het antwoord, want ze hebben zeker nog wat tijd nodig om het te verwerken. Het antwoord dat de computer afleverde was “42″. Geen enkele van de onderzoekers kon verklaren wat het antwoord betekende. Ze zullen nu de broncode van het programma van de supercomputer gaan onderzoeken om meer zicht te krijgen op de betekenis van het antwoord. De oorspronkelijke programmeurs van het artificiële intelligentie programma, dat op de supercomputer draaide, zijn ondertussen op pensioen. Het programma zelf is gelukkig open source, maar het is geschreven in de ondertussen zeldzaam geworden taal “AI3″.

* Bot-discriminatie

- Een gezin in de VS gaat een rechtszaak aanspannen tegen de school van hun dochter. Die dochter kon door langdurige ziekte de lessen niet bijwonen op school, en de ouders hadden gevraagd of ze een technologische oplossing mochten gebruiken om haar niet te ver achter te doen lopen op school. Aanvankelijk was dat in algemene termen toegestaan door de school, maar daar kwamen ze na verloop van tijd op terug. De ouders hadden een Sony robot aangekocht, en lieten die naar school gaan in plaats van het meisje. Doordat de bot alles regestreerde vanop de plaats in de klas waar hun dochtertje zelf vroeger zat, kon ze zich beter betrokken voelen bij de school, en zelfs interageren met haar klasgenoten. De school heeft nu de bot van de schoolbanken verbannen. Ze zeggen dat er voor de bot geen schoolgeld is betaald, en dat de plaats waar hij zich in de klas opstelt, niet meer vrij is. De advokaten van de ouders zoeken nog naar de juiste juridische formulering van discriminatie, nl tegeonver de bot of tegenover het schoolmeisje zelf.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Open Document Format * Einde browser-keuze in EU

i-nieuws 6 na 6 ** April 2nd, 2015 by wim.webgang **


Open Document Format

Dankzij de Britse overheid zal Microsoft in zijn Office 365 ook het ODF of Open Document Format gaan ondersteunen. Een van de commerciële concurrenten van Microsoft is Google, dat ook online office programma’s aanbied. Zij voorzien wel uitwisseling met Open Document Format bestanden.

De Britse overheid heeft in 2014 de wijze beslissing genomen om voor zijn documenten niet langer het formaat van 1 prive leverancier te gebruiken, maar voor een open standaard te kiezen. Daardoor is de overheid niet gebonden aan de software van één bepaalde leverancier, en blijft er opening voor concurrentie. Bovendien heeft dat het voordeel dat ook de gebruikers van allerlei overheidsdocumenten niet verlicht worden een bepaalde software te gebruiken. Het Open Document Format wordt door verschillende merken van office-software ondersteund. Er bestaan verschillende vrije en gratis programma’s om die documenten mee te openen en te bewerken. Microsoft had zwaar gelobbiet om alleen zijn eigen XML formaat als standaard te laten gebruiken, iets wat ze andere gebruikers van hun MS Office kunnen opleggen door aanpassingen in hun software. Gebruikers van Apple, Linux, en andere Unix-achtige systemen worden daarmee buitengesloten, wat hen naar de Microsoft producten moet drijven.

De Britse overheid heeft zich nu losgemaakt van deze monopolie praktijken, en daarmee een belangrijke barst in de alleenheerschappij veroorzaakt. Eigenlijk is de Britse overheid nog vriendelijk geweest voor Microsoft, ze hadden evengoed kunnen overschakelen naar de vrije office programma’s, die bovendien open source zijn. Daarbij kan een overheid gemakkelijker controleren of er geen verborgen spionage-achterdeurtjes in de software zitten, iets waar ze voor de Snowden-onthullingen niet zichtbaar van wakker lagen.


Microsoft moet nu gaan kiezen of ze die mogelijkheid alleen voorzien voor het Verenigd Koninkrijk, of ze wereldwijd toepassen. Dat wordt een vervelende keuze. Als ze iedereen met het formaat laten werken, wordt de opstap naar OpenOffice en LibreOffice voor gebruikers kleiner. Als ze de mogelijkheid niet geven, voelen andere gebruikers en overheden zich misschien gediscrimineerd.


Einde browser-keuze in EU

Ondertussen is de maatregel afgelopen die Microsoft was opgelged door de Europese overheid, en die de computergebruikers met een Windows systeem bij het starten de keuze gaf tussen verschillende Browsers, als Crhome, Opera, Firefox, en Safari.
Doordat Microsoft een overeenkomst heeft met de fabrikanten van de meeste computers, kunnen ze hun eigen software vooraf installeren op de harde schijf. De gebruikers betalen de software ineens mee met de prijs van de computer, en worden nergens om hun mening gevraagd; ze krijgen Windows. Binnen die Windows kan Microsoft dan ook nog zijn andere gebruikerssoftware positioneren, en dat geldt zeker in de eerste plaats voor Internet Explorer. Hoewel eerder Netscape, de voorvader van Firefox, de pionier was in internet-browsers, heeft Microsoft door zijn greep op de systeemsoftware van Internet Explorer in de praktijk de meest gebruikte browser kunnen maken. Toen ze dan op allerlei gebieden begonnen af te wijken van web-standaarden, leverde dat heel wat ergernis op, zowel bij gebruikers, als bij website-ontwikkelaars.
De overeenkomst over de browser keuze in Europa dateert van 2009.

Lift ^ | Lift v | Comments Off