Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Software planeet * Te slimme auto

i-nieuws 6 na 6 ** April 16th, 2015 by wim.webgang **

Google op het matje

Software planeet

De samenwerking van verschillende telescoopsystemen heeft een verrassend resultaat opgeleverd: er werd een nieuwe planeet ontdekt op 13.000 lichtjaren van de aarde.
Weinig kans dat een mens ooit voet op de grond van die planeet zal zetten, en dat komt niet alleen doordat het zowat de verst afgelegen planeet is, maar ook omdat hij waarschijnlijk enkel uit gas bestaat.
Hij bevindt zich ergens in de melkweg, en vormt een van de stipjes van de ondertussen bekende planenten buiten ons zonnestelsel. Stilaan wordt daarmee de melkweg in kaart gebracht, en zo probeert men inzicht te krijgen in de verspreiding van de planeten in sterrestelsels.
Spitzer was een belangrijke hulp. Het is een telescoop die vanop aarde gelanceerd is naar een baan rond de zon. Hij kan dus vanuit een ander standpunt kijken dan de telescopen op aarde, en de vergelijking van die gegevens levert waardevolle inzichten op.
De ontdekking werd gedaan door de techniek van microlensing.

Te slimme auto

De auto van de toekomst zal niet alleen de weg rondom in het oog houden, maar ook de bestuurder. Het is al nuttig gebleken in de vorm van een alcoholslot, snelheidsbeperking en een signaal als je dreigt in slaap te vallen. Maar de slimme auto’s zullen verder gaan volgens studenten die aan “Brains4Cars” werken.
Ze begonnen met het verzamelen van een massa gegevens van bestuurders tijdens het rijden. Dan gebruiken ze alle mogelijke externe informatie tijdens het rijden; gps, , verkeersinformatie, weerberichten, enz.
Nog een bron van gegevens vormen de meetapparatuur van het voertuig zelf, de toestand van het voertuig, camera’s van he tvoertuig, enz.
En dan is er de speciale camera die gericht is op de bestuurder, en al diens bewegingen volgt. Die kan vergelijken met die berg gegevens die vroeger verzameld werden, en patronen in het gedrag van de bestuurder onderscheiden, bv wanneer hij aanstalten maakt om af te slaan.
De software is nog in ontwikkeling, maar de studenten hebben al een eerste stadium klaar.
Een computersysteem krijgt alle gegevens, en een slim programma trekt conclusies; bv aanstalten maken rechtsaf te slaan, maar het systeem zag voordien een fietser die nu rechts achter komt, en mogelijk in de dode hoek zit.
De auto’s van de toekomst zullen van veel meer sensoren moeten worden voorzien om deze systemen werkbaar te maken.
Ook moet nog nagedacht worden hoe de apparatuur zal ingezet worden. Als het systeem steeds waarschuwt voor gevaar, gaat mogelijk de eigen aandacht verslappen.
En ook techniek kan een dode hoek hebben.

http://www.brain4cars.com/

Misschien kunnen ze al beginnen met zo’n systeem in te bouwen in vliegtuigen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.