Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Geen Internet in de buurt * Adobe in de supermarkt * Magento open source?

i-nieuws 6 na 6 ** July 29th, 2021 by wim.webgang **

Geen Internet in de buurt

Een bepaalde buurt van Antwerpen had te maken met de uitval van de dsl-lijnen van proximus. Verschillende klanten, met verschillende soorten dsl abonnementen, hadden sinds de nationale feestdag problemen met hun internetverbinding. Die werd steeds verbroken, waardoor bewerkingen op het web werden onderbroken, zoals het invullen van gegevens op een site of het bekijken van media online. De internetverinding wordt steeds verbroken, waarna de dsl-modem opnieuw probeert te “syncen”, wat zich uit in een pinkende led naast het dsl-symbool.
Enkele getuigenissen:
- “ik heb het gemeld maar ze zeiden dat het mij geld zou kosten als ik een iemand liet komen om het na te kijken.”
- “er zijn al langer problemen met onderbrekingen, en het werd erger en erger. Nu hebben we geen verbinding meer en ze hebben gezegd dat het gemakkelijk een week kan duren.”
- “Ik sta ’s morgens voor zeven uur op, dan werkt het soms nog een beetje”.
- “mijn installatie is perfect in orde, maar toch kwamen ze die helemaal checken, draden veranderen enz, terwijl er al verschillende meldingen waren in de buurt en het eigenlijk duidelijk was dat het aan hen lag, ttz buiten mijn woning.”

Gebruikers klagen over gebrek aan feedback en timing voor het oplossen van het probleem.
Het is hen ook niet duidelijk op hoeveel gegarandeerde “uptime” ze recht hebben. Zelfs na één week storingen kan een provider nog spreken van meer dan 98 procent “uptime”. Maar bij professionele IT sektor wordt dat normaal uitgedrukt in twee cijfers na de komma, bv 99,50 % uptime of 99,95% enz.

In een periode waar sommige mensen nog van thuis werken kan de onderbreking zwaar aankomen.
Gebruikers ontdekten tot hun ontzetting hoe afhankelijk ze waren van de internetverbinding.
Kinderen klaagden dat ze niet meer konden chatten met hun vrienden, of niet meer konden gamen.
De ouders konden:
- niet meer telewerken (overmacht “proximus” ipv “corona”?)
- geen rekeningen meer betalen*
- geen gebruik maken van het online krantenabonnement op de tablet
- geen afspraak maken voor de technische controle van hun auto
- geen dringende rekeningen met steeds kortere betaaltermijnen online betalen.
- geen Covid-vaccinatiebewijs aanvragen of ontvangen.
- geen online afspraak boeken bij de dokter.
- niets meer online bestellen
- geen mail meer checken van het werk, noch van prive.
- geen online backups maken.
- geen online nieuws meer lezen
- inschrijven in een cursus of school lukt niet
- geen foto’s uitwisselen
- geen clouddiensten meer gebruiken (waar voor betaald werd)
- geen online klacht indienen wegens onbetrouwbare of gewoon niet werkende verbinding;

Meldingen als “browser can’t connect to th the server at …” , “pop3 server not found” enz kwamen voor.
-
De onderbreking had ook voordelen: er werd minder tijd doorgebracht op sociale media, er werd niet meer online geshopped maar in de buurtwinkels, er werd terug gepraat met de buren (o.m. over de verbroken internetverbinding) en ’s avonds kwamen de gezelschapsspelletjes terug boven, of er werden uit de gebruikte Linux-distributie reeds geïnstalleerde of nieuwe programma’s uitgeprobeerd.

Eén van de getroffenen verwittigde dat hij woensdag bericht kreeg dat zijn aansluiting betrokken was in een “algemene netwerkstoring”, en dat “alles terug optimaal” werkte, waarna hij inderdaad terug een stabiele internetverbinding had. Een andere getroffen meende te weten recht te hebben op compensatie.

Navraag bij proximus leverde een standaard mail op voor ontvangst van de vraag, maar nooit een antwoord.

Adobe in de supermarkt

Walmart is een supermarktketen in de VS, die uitgroeide tot een serieuze multinational met duizenden vestigingen in de VS en erbuiten. Ze verkopen allerlei basisprodukten, aangevuld met electronica enz. Maar ze bleven wat acher op gebied van online verkoop. Ze experimenteerden wat, kochten een paar startende bedrijfjes, en ze kwamen echt van de grond met de overname van Jet.com in 2016. Dat internetbedrijf was begonnen met internetgebruikers de weg te wijzen naar de goedkoopste prijzen voor produkten. De man achter Jet.com was Marc Lore, die al andere bedrijfjes had opgericht en zelfs verkocht aan Amazon. Hij werd met de overname mee binnengehaald voor vijf jaar en bracht een digitale transformatie op gang binnen Walmart. Hij ontwikkelde een e-commerce strategie die Walmart moest bestand maken tegen de bedreigende concurrentie van online gigant Amazon, die inmiddels op kop lag. De inhaalbeweging in 2016, 2017 en 2018 kostte geld: terwijl de grootwarenhuizen nog 7 miljard winst opleverden, deden de e-commerce initiatieven van het bedrijf nog 1 miljard verlies. Een heleboel van de opgzette initiatieven of overgenomen bedrijfjes werden ondertussen terug van de hand gedaan, soms met verlies. Maar er werd wel imméns veel ervaring opgedaan, en dat mocht iets kosten. Ondertussen groeit de e-commerce van Walmart niet meer met 7% per jaar zoals voor de overname van jet.com, maar met meer dan 70%, en dat kan je al een inhaalbeweging noemen. Bovendien waren ze net op tijd klaar om de COVID-epidemie te kunnen doorstaan. En binnenkort is het contract van Marc Lore bij Walmart ten einde, en vertrekt hij. En dan blijft Walmart met het dilemma zitten waar eigen Lore ook al mee zat: hoeveel geld kan je blijven verliezen op het uitbouwen van je e-commerce tak, en hoelang of hoeveel kan je dat doen op kap van je winstgevende winkels. Terwijl het beste resultaat dat je online behaalt een verre tweede plaats is achter de gevreesde concurrent die wel winstgevend werkt, of winst uit andere aktiviteiten kan halen zoals webservices.

Magento open source?

Dat kan Walmart op een idee gebracht hebben, want ze gaan nu ook hun diensten aanbieden aan anderen op gebied van software en verkoopstechnologie die ze de laatste jaren hebben ontwikkeld. Daarvoor werken ze samen met Adobe, inderdaad oorspronkelijk bekend van zijn grafische software voor Apple computers. Het Adobe Commerce Platform zal toegang krijgen tot Walmart’s Marketplace, en dat moet ten goede komen aan duizenden kleinhanelaars. Die krijgen daarmee toegang tot hulpmiddelen die anders voorbehouden zijn voor de grote online spelers, en ze kunnen bv gebruik maken van de afhaalpunten van Walmart. Adobe heeft een e-commerce website platform in handen doordat het in 2018 Magento Commerce kocht, en integreerde in zijn Cloud produkt. Magento Commerce was een betalende cloud versie van Magento Open Source, een pakket oorspronkelijk geschreven in PHP. Roy Rubin was in 2008 begonnen met het ontwikkelen van Magento nadat hij zelf het pakket osCommerce gebruikte dat hij op SourceFoge vond. De “os” in “osCommerrce” stond voor Open Source, en osCommerce ontstond in Duitsland. Rubin had een bedrijfje dat voor klanten dat pakket installeerde, onderhield en aanpaste. Toen osCommerce wat leek stil te vallen gebruikte hij zijn ervaring en zijn klantenbestand om een stap te zetten naar een eigen project. Hij bleef kiezen voor open source, want dat was de beste manier om het snel verspreid te krijgen. Hij was ook zo slim om het heel gemakkelijk uitbreidbaar te maken met een soort plugin-model, dat hij Magento Connect noemde. Zo wist hij een ecosysteem uit te bouwen waarin honderdduizenden programmeurs aan werken, en honderden consulting bedrijfjes ondersteuning geven en integratie doen voor klanten. Magento werd het grootste e-commerce platform. Er was dus genoeg interesse en geld voor het platform, en Rubin verkocht al een groot deel van de aandelen aan eBay in 2011, en Magento Commerce is sinds 2018 in handen van Adobe, dat ook aankondigde te stoppen met Magento1. Alle gebruikers moeten overstappen naar Magento2, een overstap die niet kan gebeuren door een upgrade. Het is een volledig nieuw platform met html5, CSS3, en andere ondertussen onstane technologiën. En door het Walmart verhaal zal Magento dus ook weer extra gebruikers krijgen.

Magento Open Source is nog altijd te vinden op SourceForge.net, net als Magento2.

ps: Magento was dus altijd “open source” maar er werd geen gebruik gemaakt van de “GPL” of “free software” licentie.

Zie ook www.magento.com

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

RadioLab: BYOR etc

Uitzending do 18:00 ** July 29th, 2021 by wim.webgang **

https://www.byor.nl/winkel/starter-kit/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

vakantiemagazines

Uitzending do 18:00 ** July 22nd, 2021 by wim.webgang **

pi mag
juli uitgave van
- officiële raspberry pi mag
- Linux magazine NL

$$$
3e aflevering van lazarus: superdollars

muziek
18:08 cvux – Mi cancion mas honesta
18:23 Siddhartha Corsus – Sita’s Song
18:29 Siddhartha Corsus – Let Go of Time (and Time Will Let Go of You)
18:36 weeVanStood – #23.2016.12.11 B
18:45 Siddhartha Corsus – Empire of Light
18:59 weeVanStood – #24.2018.06.24

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Pegasus

i-nieuws 6 na 6 ** July 22nd, 2021 by wim.webgang **

Pegasus

Een figuur uit de Griekse mythologie houdt de internationale politieke wereld bezig: Pegasus. Behalven een luchtvaartmaatschappij en een sterrenbeeld, kreeg ook sommige software de naam Pegasus, zoals de gratis e-mail client Pegasus Mail, gemaakt door David Harris en al 30 jaar bestaat. Het programma is dan wel gratis, maar het is geen open source, het hoort bij de Mercury Mail Transport System mailserver, die ook gratis te downloaden is, maar waarvan ook een licentie gekocht kan worden om recht te hebben op ondersteuning.
Maar er is nog andere software met de naam Pegasus: het Israëlische bedrijf NSO Group maakt software om binnen te geraken in toestellen waarvan de eigenaar bv het wachtwoord vergeten is, of voor een bedrijf dat hulp nodig heeft bij het beheren van zijn toestellen, enz.
Het meest lucratieve deel van het klantenbestand bestaat echter uit overheidsdiensten en spionagediensten die het gebruiken om in te breken in toestellen van hun doelen: politieke tegenstanders, regeringsleiders en journalisten.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Hittegolven * Google herfst * Covid certificaat * Roddel 1879 * Belastingsaangifte

i-nieuws 6 na 6 ** July 15th, 2021 by wim.webgang **

Hittegolven

De hittegolven die het westen van Noord-Amerika teisteren, hebben al grote gevolgen.
Een deel van de oogst is verloren, en in de hitte kan de overige oogst ook niet normaal binnengehaald worden. Landarbeiders zijn er nu genoodzaakt om ’s nachts te werken, omdat de hitte overdag ondraaglijk is. Mogelijk zal de tarweoogst gehalveerd worden, en wegens problemen ook elders in de wereld, worden stijgende voedselprijzen verwacht.
Maar niet alleen op het land, ook in de zee heeft de hitte al slachtoffers gemaakt. Honderden miljoenen schaaldieren als mosselen stierven door de hitte.
.

Google herfst

De advocaten van Google kunnen best nog eens goed vakantie nemen deze zomer want na de zomer zal het alle hens aan dek zijn voor de Europese zitting over de monopoliepraktijken van het bedrijf. Er hangt hun een boete van 4,3 miljard boven het hoofd voor misbruik van monopolie op het Android platform. Dat bedrag is bijna een record. Belgi\u00eb gaf ook eens een recordboete van 600.000 euro voor het niet respecteren van de privacywetgeving, maar mogelijk was Google daar minder van onder de indruk. Het onderzoek naar de Android zaak begon in 2015, en de zaak is in handen van de gereputeeerde Margrethe Vestdager. Volgens RTL nieuws komt de mogelijke boete overeen met de omzet van zestien dagen. Er komt een vijfdaagse hoorzitting waarin Google zijn vel nog probeert te redden, waarschijnlijk eind september.

Roddel 1879

Het lijkt wel roddel: Google en Microsoft zeggen dat de computerinbrekers die inbraken bij Solar Winds, gebruik maakten van een fout in het systeem van een iPhone. Ze gebruikten een zogenaamde “zero day expoit” een fout die nog niet bekend was, en nadien het nummer “CVE-2021-1879″ kreeg. Ondertussen is de fout gerepareerd met een update van Apple. Eigenlijk zat ze in de webkit browser engine, en ze werd misbruikt om binnen te geraken in een iPhone, vanwaar de inbrekers zich konden voordoen als een bekende om verder mails met malware links te sturen.

Belastingsaangifte

Vandaag is de laatste dag om uw aangifte van de personenbelastingen in te dienen via het online platform tax-on-web (de papieren versie moest 30 juni binnenzijn).
Voor wie er dadelijk na ons programma aan gaat beginnen: u moet uw kaartlezer zoeken, die hebt u nodig om binnen te geraken op het online platform van tax-on-web.

Eens de kaartlezer gevonden moet u uw identiteitskaart vinden, liefst de meest recente, en in ieder geval geen in drie gevouwen papieren versie, maar zo \u00e9\u00e9n ter grootte van een bankkaart en met een chip. Die chip gaat u niet helpen als u niet wist dat u een pincode had of in ieder geval nodig hebt om binnen te geraken op dat systeem. Ook niet om uw pincode te herinneren, integendeel, hij gaat u buitensluiten als u die vergeten bent. Moest u ze niet meer kennen, kijk eens op internet bij de lijstjes van de meest voorkomende wachtwoorden en codes; goede kandidaten zijn 1234 en uw geboortedatum.

Als tax-on-web niet in uw bookmarks staat, kan u de weg vinden via financien.belgium.be, deze url is de combinatie van een fout gespelde financi\u00ebn met het engelse woord voor Belgie en als enige juiste stuk de “.be”. Misschien gebruiken ze Belgium omdat Belgi\u00eb (met een trema op de e) niet bestaat in domeinnamen, maar die moeite hebben ze niet gedaan met de financi\u00ebn. Als je dus op “financien.belgium.be” bent, kijk je wat naar beneden en klikt op de nog lelijkere URL “www.myminfin.be”. Deze domeinnaam is duidelijk door de techies gekozen die het systeem moesten bouwen; programmeurs haten het om lange namen te tikken, en gebruiken doorlopend Engelstalige termen, en “mijnministerievanfinanci\u00ebn.be” is natuurlijk veel te lang. Leve myminfin.be, dat kan je zelfs rechtstreeks intikken als je eens opnieuw moet beginnen of al de rest wil overslaan. Als je dat doet, of gewoon klikt, wordt je nog eens afgeleid (niet achterdochtig worden) naar een andere site: “eservices.minfin.fgov.be”, alwaar je een smakelijk menu voorgeschoteld krijgt met “Nederlands” Fran\u00e7ais” en “Deutsch”. Als daar een belastingstaal bij is die je verstaat, kom je na je klik op een lichtblauw wolkje van myMINFIN.

Misschien moet je ondertussen aanmelden met die electronische eID en je op internet teruggevonden 4 cijferige code. Hopelijk heb je de juiste drivers voor de cardreader, heb je een ondersteunde browser (bij ons lukte het alsnog met Firefox), en heb je ook de juiste browser plugin ge\u00efnstalleerd en weet ik veel wat; met veel geluk werkt het nog van vorig jaar).

Als je dat al lang niet meer gedaan had, staan er misschien ook wat berichten klaar, dat zie je aan het rode bolletje met een getal, bv 3, dat rechtsboven bij je initialen staat.

Ze zullen je ook nog zeker lastigvallen met het bevestigen van cookies, en het lezen en goedkeuren van de algmene gebruiksvoorwaarden, blijkbaar zijn die veranderd tegenover vorig jaar, maar de vraag is of u de tijd gaat hebben om die echt te lezen want het is vandaag de laaste dag, weet u nog wel.

Pas na het blindelings bevestigen van de gebruiksvoorwaarden gaan de poorten van tax-on-web echt voor u open.

Daar ziet u het “Voorstel van vereenvoudigde aangifte – Aanlagjaar 2021″ verleidelijk staan blinken.
De vermelde geheimzinnige Status “Elektronische VVA” mag u niet afschrikken om op Raadplegen te klikken. (ps: nee, met de muis over de afkorting zweven geeft geen uitleg).

Onderaan zie je nog wat rommel van vorige jaren staan met titels als Aangifte PB deel 1 – 2019, bijlaen, of delen 1 en 2 van 2016, kortom telkens anders, en blijkbaar hebt u het de fiscus ook niet gemakkelijk gemaakt door soms een papieren aangifte te doen en soms een electronische.

Maar daar kan hij wel mee leven, meer nog, hij telt enthousiast de binnenkomende electronisce aangiften op een tellertje op het scherm: 1.681.913 Belgen waren u voor!

Die webmaster was blij dat hij het page-hits tellertje van zijn eerste website nog eens kon hergebruiken.

Er staat ook een schema met de dagen waarop het erg druk zal zijn op de site .. van geel naar rood en vandaag.. zwart!

Met een beetje geluk crasht de website en komen er nog een paar dagen verlengingen. Zoniet kom je onderaan je voorstel tot aangifte al te weten hoeveel je moet bijbetalen, bv vanwege werkloosheid overmacht corona waarop niet genoeg voorheffing is afgehouden.

Covid certificaat

Wie klaar is met zijn belastingsaangifte kan op vakantie, en die moet alweer naar een online platform om zijn Covid certificaat af te halen. Wie naar analogie met mypension de naam van een website intikt, heeft hetzelfde gedacht als een slim bedrijf dat reklame maakt voor geneesmiddelen op die domeinnaam. De juiste site is deze keer wel een Nederlandstalige domeinnaam: www.mijngezondheid.belgie.be.
En daar geldt weer; cardreader terugzoeken (zal wel meevallen als je die voor je belastingsaangifte gevonden had), identiteitskaart (idem), geheime code (idem), en dan het juiste gezinslid kiezen en doorklikken naar “EU Digitaal CVID-Certificaat.
Je kan dan bv twee lijntjes zien staan, die duiden op eerste en tweede vaccin; er staat een publicatiedatum bij, en een Type (waar dan bv “Vaccin” staat). Het certificaat is zo digitaal dat je het kan downloaden als pdf.
Laat u niet vangen door het venster dat je krijgt na het klikken op download, want dat venster blijft zeggen “Please wait”. Als je dat doet zou het er ook al zijn als je het telefoonnummer van de overheid belt en het laat opsturen met de post.
Negeer het wait venster en ga kijken in je downloads (in Firefox rechtsboven aangegeven met een neerwaarts pijltje – of rechtreeks in je bestanden naar de Downloads map). Daar vind je het tussen alle andere dingen die je hetbt gedownload om af te printen, het draagt de verhelderende naam “pdf”. Zonder achter of voorvoegsel, gewoon “pdf”. Open met programma naar keuze (zoals Gwenview of Document Viewer enz).
Daarna kan je het afprinten, waardoor het toch ook weer analoog wordt, en je het kan opvouwen en in je portefeille kan steken. Of proberen, want men het zo groot gemaakt dat het in geen enkele portefeuille past, het is groter dan de papieren identiteitskaart ooit geweest is (lijkt me).
Voor de zekerheid (omdat je het niet zou kwijtgeraken? omdat je toch een app zou installeren?).
Je kan het ook downloaden op je smartphone, alleen geef ik op vakantie of aan de grens liever een papier af dan mijn smartphone.

compiled by BCP v.0.6.0

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Wachten op het coronacertificaat

Uitzending do 18:00 ** July 15th, 2021 by wim.webgang **

Wachten op het coronacertificaat
Coronapaspoort

Google wacht een hete hEUrfst
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_3143
(eigenaardig genoeg is de Nederlandstalige versie even Engelstalig: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/nl/ip_21_3143

BBC deed een interessant gesprek met de baas van Google (die het binnenkort moet komen uitleggen in Europa – zie nieuws):
https://www.bbc.com/news/technology-57763382

Persoonsgegevens op straat
Na de inbraak bij Sony werden niet alleen films en fimgegevens op het internet gegooid, maar ook gegeven uit het personeelsregister, als loon, medische en gezinsgegevens, en “verduisterde bedrijfsbezittingen” als een ergonomische muis die mist in de inventaris en op iemand zijn naam staat die ontslagen of zelf weggegaan is.

Muziek
18:25 Siddhartha Corsus – Empire of Light
18:30 Siddhartha Corsus – Let Go of Time (and Time Will Let Go of You)
18:42 cvux – SIN dinero
18:42 Siddhartha Corsus – Sita’s Song
(Die twee laatsten zijn samen gestart, maar dan is één ervan op pauze gezet om nadien in te kunnen mixen.)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Power to the 32 People and the Pi 400

WebGang blog ** July 9th, 2021 by wim.webgang **

Zorin
Zorin Linux bestaat in een lichtgewicht versie, en deze distributie heeft het steeds uitzonderlijker wordende voordeel dat ze nog draait op 32 bit hardware. Heb je een oude pc (bv met een netwerkkaart die enkel 32-bit drivers heeft?) dan kan je Zorin proberen.
(op DVD te vinden bij de juni-editie van Linux Magazine).

Pi 400 power
De geheimen van de power knop van de Raspberry Pi 400 beginnen zich stilaan te ontrafelen. We wisten al:
- aanzetten met Functie-F10 (de F110 toets heeft een frambooskleurig aan/uit knop icoon, de functietoets heet in dezelfde kleur het Fn opschrift en kombineert ook met de frambooskleurige cijfertoetsen op de 7 8 9, u i o, j k l , toetsen. Uitschakelen ging niet zo dachten we.

Maar:
- aanzetten gaat ook met alleen de F10 toets (even ingedrukt houden).
- uitzetten gaat met Fn + F10 (even ingedrukt houden).
- soms start de Pi400 als hij stroom krijgt op ZONDER dat je op F10 gedrukt hebt.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Lazarus

Uitzending do 18:00 ** July 8th, 2021 by wim.webgang **

Batterij
Om de testen van vorige week af te ronden, doe ik nu een programma volledig vanuit de batterij van het scherm, Raspi400 hangt op een USB-uitgang van het scherm en krijgt daar zijn stroom van. Maar door de spagetti aan kabels die nodig is om de pi 400 en het (touch)screen te verbinden, is het toch veel minder handig dan een laptop. Wel een voordeel: je kan het scherm wel zo opstellen dat je het bv met twee kan bekijken. Alle teksten/inhoud, muziek, enz komen uit de pi 400.

Verdubbeld
In Antwerpen zijn de Covid-19 gevallen ondertussen verdubbeld (zie ook grafiekje stijging iets geleden)..

Lazarus
(Met de nadruk op Rus?)
We komen nog eens terug op de digitale inbraak bij Sony filmproductie in 2014…

Muziek
18:12 cvux – Mi cancion mas honesta
18:18 weeVanStood – #24.2018.06.24
18:23 cvux – SIN dinero
18:25 weeVanStood – #21.2017.04.02 B
Random selection prepared 08-07-2021 by WebgangBCP v.0.5.9

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Slimme horloge * Ransomware vermijdt USSR * Cambridge 1 * Veteranen welkom

i-nieuws 6 na 6 ** July 8th, 2021 by wim.webgang **

Slimme horloge

Slimme horloges leren ons nu iets over Covid-19. Ze meten en slaan data op over langere periodes, dus dat maakt het mogelijk om bv te vergelijken tussen voor en na Covid-19; Weken tot maanden na het genezen van Covid-19 blijven gebuikers nog een hogere hartslag hebben, konden onderzoekers uit de gegevens van de toestellen afleiden. Er werden een achthonderdtal gebruikers van smartwatches die ziekjes werden gevolgd, waarvan na een test er iets meer dan tweehonderd effectief Covid bleken te hebben; de anderen hadden andere aandoeningen van de luchtwegen. Van de zieken daalde de beweging overdag, ze sliepen meer, en hun hartslag in rust was hoger geworden, en bij de Covid positieven waren deze verschillen opmerkelijk groter. Bij hen werd een opvallende schommeling in de gemiddelde hartslag in rust vastgesteld; na een negental dagen na de eerste verschijnselen daalde de hartslag in rust, maar dat bleek een schijngeruststelling. Daarna steeg die terug, en dat duurde gemiddeld twee tot drie maand. Ook slaap en aktiviteit werd langdurig aangetast.

Ransomware vermijdt USSR

Er waren vroeger al aanduidingen voor, maar nu heeft onderzoek van Trustwave SpiderLabs het ook officiëel in een rapport gezet: de afpers-software van de laatste grote cyber-aanval vermijdt om computers te besmetten die een taal of land-instelling hebben als Russisch, Ukraïne, Wit-Russisch, Armenië, Georgië, Kazachstan, Turkmenistan, Roemenië, Syrië enz.
Cybersecurity expert Brain Krebs had al aangetoond dat de software die de Colonial pipeline in de VS lamlegde, een lijst van te vermijden landen bevattte, waaronder Rusland en landen van de vroegere USSR. Tegelijk levert deze kennnis ook een goed vaccin op: installeer een tweede toetsenbordindeling: Russisch bv.

Cambridge 1

Cambridge 1 is de naam van een nieuwe supercomputer in het Verenigd Koninkrijk, die ingezet wordt door onderzoeksinstututen in London en Oxford. De computer is gemaakt om Kunstmatige Intelligentie in te zetten voor de gezondheidszorg. Onderwerpen zijn onderzoek naar dementie, ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen (ondermeer samen met Astra Zenica) en verder genetisch onderzoek.
Er werd honderd miljoen dollar geïnvesteerd door het Amerikaanse bedrijf NVIDIA, bekend van hardware als grafische kaarten voor computers.

Veteranen welkom

Het is al een tijdje bekend dat er tekorten zijn in de IT sektor, in zowat alle waardevolle jobs. Bedrijven vangen elkaar personeel af, of proberen aangeworven personeel vast te houden met juridische clausules. Intel heeft een aantal ex-werknemers terug aangeworven, zoals Shlomit Weiss. Zij krijgt de rol van Co-General manager van de ontwerpafdeling van Intel. Zelf stond ze mee aan de wieg van de ontwikkeling van Sandy Bridge en Skylake, enkele belangrijke processorfamilies van intel uit de jaren 2010 en verder. Intel gebruikt nog altijd ontwikkelingen die verderbouwen op die technologie in de i3, i5, i7 en i9.
Ze verliet intel in 2017 en kreeg een interessante positie bij Mellanox Technoloties, dat werd overgenomen door NVIDIA.
Nu is ze teruggelokt naar intel, die een plekje moesten opvullen van Uri Frank, die weggekaapt werd door Google, die ook bezeig zijn met de ontwikkeling van microprocessoren. Weiss is eind vijftig, en dat geeft aan dat intel begint te vissen in het vijvertje voor de pensioenleeftijd.

compiled by BCP v.0.5.9

Lift ^ | Lift v | Comments Off

RadioLAB: Raspberrry pi 400 met schermbatterij

Uitzending do 18:00 ** July 1st, 2021 by wim.webgang **

RadioLab 4
met Silvia

Kunnen we van de Raspberry Pi 400 een soort laptop maken door er een scherm op aan te sluiten, liefst touch-screen, en liefst met een oplossing om alles van een/meer batterij(en) te laten draaien?

Pi met touch screen
Scherm-batterij
We pakken een touch-screen uit dat via hdmi kan aangesloten worden op een Raspberry Pi, wij doen dat op de pi400 (zie vorige afleveringen).

Opzet, aansluitingen

1. scherm:
_ werkt van ingebouwde batterij

2 Raspberry Pi:
- usb-c stroom afgenomen van gewone USB aansluiting op scherm; die levert nu dus de stroom voor de Pi 400 én voor zichzelf.
(ps: op de foto is de stroomkabel van het scherm wel aangesloten; het is de onderste usb-c verbinding naar een twee-aderige draad die naar de voeding leidt. In dat geval levert de voeding de spanning voor het scherm (opladen batterij/werking), en -via usb- voor de Pi400. Maar het kan dus zonder voeding voor het scherm…).
- usb-muis aangesloten op pi
- netwerk aangesloten
- mini hdmi met adapter naar hdmi op scherm aangesloten: levert het beeld*

(*) maar niet de touch functie – daar zou ik nog een extra kabeltje voor moeten hebben – zoals op de foto wel het geval is – dan werkt de touch functie.
Ik gebruik de touch nu niet omdat het scherm niet stabiel staat en ik een muis bij de hand heb; korte kabel is handig bij de pi 400 omdat je ze aan het toetsenbord aan sluit (beetje zoals bij imac).

Lage spanning

De pi 400 geeft een aanduiding van te laag voltage (rechtsboven “Low voltage warning – Please check your power supply. Als ik deze melding wegklik blijft het bliksempje staan en even later komt ook de tekstmelding terug in de vorm van een grijs kadertje rechtsboven, niet erg storend. Normaal werkt de Pi met een speciale adapter die een beetje meer dan 5 volt geeft, bv 5,2 volt; zodat de pi zelf op zijn usb poorten volle 5 volt kan leveren. Ik ga geen extra apparatuur aansluiten behalve de muis, dus maak er me niet te veel zorgen over.

Rammelbak
Nu ik op een houten tafel werk, merk ik ook voor het eerst dat het toetsenbord van de pi 400 rechts-onder een beetje een klepperend geluid maakt tijdens het typen; het lijkt of de rubberen pootjes niet beletten dat de allervoorste rand van het toetsenbord de tafel raakt tijdens het typen, of dat in die hoek de witte bovenkant en de roze onderkant van de pi behuizing niet goed of vast sluiten. Als ik op die plaats een stukje stof onder de hoek steek dan is dat effect onmiddellijk gedaan. Die hoek raakt dus de tafel en dat geeft het klepperend geluid.

Batterij

Verder dus; ik ben vooral benieuwd hoelang deze combinatie het uitzingt op een volledig geladen batterij van het scherm (die waarschijnlijk volledig opgeladen is in gebruik en daarna eenpaar dagen stilgestaan heeft).

Zonder de gebruiksaanwijzing goed gelezen te hebben (die zat er trouwens ook niet bij), vermoed ik dat het scherm na een paar uur aangesloten geweest te zijn, wel opgeladen is, maar helaas zie ik spontaan nergens een indicatie van de batterijstatus. De batterij zou het scherm een drie-a-vier uur kunnen voeden.

Aan het begin van deze tekst heb ik het beginuur genoteerd, ik hoop nadien in te kunnen vullen wat het einduur was; dat ik dan moet afleiden van de laatste datum-tijd registratie van dit tekstbestand dat ik regelmatig probeer te bewaren (ctrl-s). Ik riskeer dus mijn laatste geschreven stuk tekst kwijt te zijn als ik niet heb kunnen bewaren voor de batterij op is….

Start gebruik om 21:40
tussentijden: 23:04 ok … dus we zouden al een programma-uur moeten rondkrijgen..
(dan afgesloten wegens tijdgebrek).

Ik weet niet of het scherm een melding geeft als de batterij bijna leeg is, dus het zou kunnen dat de combinatie pi-monitor plots uitvalt, of dat de pi afsluit omdat hij vindt dat hij te weinig spanning krijgt (of dat alleen het scherm uitvalt kan theoretisch ook).

In principe zou de Pi 400 er redelijk goed tegen moeten kunnen om plots zonder stroom te vallen; de Raspberry Pi heeft van thuis uit nooit een aan-uit schakelaar gehad, en de 400 heeft enkel een soort aan-schakelaar door middel van een toetsencombinatie.

Verder nog altijd spijtig dat de pi400 geen mini-jack audio in/uitgangen heeft, maar Silvia merkt op dat echte audio freaks toch met externe audio-kaarten werken, die ook als aangepast plugin-bord bestaan voor Raspberry Pi en Pi zero. In onze opstelling wordt het geluid met de hdmi kabel doorgegeven naar het scherm, dat zowel luidsprekers als een mini-jack uitgang heeft voor geluid.

Gaatjes
Verder heeft het scherm twee geheimzinnige gaatjes, het lijkt wel bedoeld voor een bevestiging of een standaard, maar er is helemaal niets meegeleverd, dus je moet het scherm platleggen of zelf in een soort boekenstandaard zetten of zo.
Bij nader inzien geven de gaatjes trouwens licht …

pi400-touchscreen gaatjes achterkant geven licht?

(Alle foto’s: webgang)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

« Previous Entries