Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Hittegolven * Google herfst * Covid certificaat * Roddel 1879 * Belastingsaangifte

i-nieuws 6 na 6 ** July 15th, 2021 by wim.webgang **

Hittegolven

De hittegolven die het westen van Noord-Amerika teisteren, hebben al grote gevolgen.
Een deel van de oogst is verloren, en in de hitte kan de overige oogst ook niet normaal binnengehaald worden. Landarbeiders zijn er nu genoodzaakt om ’s nachts te werken, omdat de hitte overdag ondraaglijk is. Mogelijk zal de tarweoogst gehalveerd worden, en wegens problemen ook elders in de wereld, worden stijgende voedselprijzen verwacht.
Maar niet alleen op het land, ook in de zee heeft de hitte al slachtoffers gemaakt. Honderden miljoenen schaaldieren als mosselen stierven door de hitte.
.

Google herfst

De advocaten van Google kunnen best nog eens goed vakantie nemen deze zomer want na de zomer zal het alle hens aan dek zijn voor de Europese zitting over de monopoliepraktijken van het bedrijf. Er hangt hun een boete van 4,3 miljard boven het hoofd voor misbruik van monopolie op het Android platform. Dat bedrag is bijna een record. Belgi\u00eb gaf ook eens een recordboete van 600.000 euro voor het niet respecteren van de privacywetgeving, maar mogelijk was Google daar minder van onder de indruk. Het onderzoek naar de Android zaak begon in 2015, en de zaak is in handen van de gereputeeerde Margrethe Vestdager. Volgens RTL nieuws komt de mogelijke boete overeen met de omzet van zestien dagen. Er komt een vijfdaagse hoorzitting waarin Google zijn vel nog probeert te redden, waarschijnlijk eind september.

Roddel 1879

Het lijkt wel roddel: Google en Microsoft zeggen dat de computerinbrekers die inbraken bij Solar Winds, gebruik maakten van een fout in het systeem van een iPhone. Ze gebruikten een zogenaamde “zero day expoit” een fout die nog niet bekend was, en nadien het nummer “CVE-2021-1879″ kreeg. Ondertussen is de fout gerepareerd met een update van Apple. Eigenlijk zat ze in de webkit browser engine, en ze werd misbruikt om binnen te geraken in een iPhone, vanwaar de inbrekers zich konden voordoen als een bekende om verder mails met malware links te sturen.

Belastingsaangifte

Vandaag is de laatste dag om uw aangifte van de personenbelastingen in te dienen via het online platform tax-on-web (de papieren versie moest 30 juni binnenzijn).
Voor wie er dadelijk na ons programma aan gaat beginnen: u moet uw kaartlezer zoeken, die hebt u nodig om binnen te geraken op het online platform van tax-on-web.

Eens de kaartlezer gevonden moet u uw identiteitskaart vinden, liefst de meest recente, en in ieder geval geen in drie gevouwen papieren versie, maar zo \u00e9\u00e9n ter grootte van een bankkaart en met een chip. Die chip gaat u niet helpen als u niet wist dat u een pincode had of in ieder geval nodig hebt om binnen te geraken op dat systeem. Ook niet om uw pincode te herinneren, integendeel, hij gaat u buitensluiten als u die vergeten bent. Moest u ze niet meer kennen, kijk eens op internet bij de lijstjes van de meest voorkomende wachtwoorden en codes; goede kandidaten zijn 1234 en uw geboortedatum.

Als tax-on-web niet in uw bookmarks staat, kan u de weg vinden via financien.belgium.be, deze url is de combinatie van een fout gespelde financi\u00ebn met het engelse woord voor Belgie en als enige juiste stuk de “.be”. Misschien gebruiken ze Belgium omdat Belgi\u00eb (met een trema op de e) niet bestaat in domeinnamen, maar die moeite hebben ze niet gedaan met de financi\u00ebn. Als je dus op “financien.belgium.be” bent, kijk je wat naar beneden en klikt op de nog lelijkere URL “www.myminfin.be”. Deze domeinnaam is duidelijk door de techies gekozen die het systeem moesten bouwen; programmeurs haten het om lange namen te tikken, en gebruiken doorlopend Engelstalige termen, en “mijnministerievanfinanci\u00ebn.be” is natuurlijk veel te lang. Leve myminfin.be, dat kan je zelfs rechtstreeks intikken als je eens opnieuw moet beginnen of al de rest wil overslaan. Als je dat doet, of gewoon klikt, wordt je nog eens afgeleid (niet achterdochtig worden) naar een andere site: “eservices.minfin.fgov.be”, alwaar je een smakelijk menu voorgeschoteld krijgt met “Nederlands” Fran\u00e7ais” en “Deutsch”. Als daar een belastingstaal bij is die je verstaat, kom je na je klik op een lichtblauw wolkje van myMINFIN.

Misschien moet je ondertussen aanmelden met die electronische eID en je op internet teruggevonden 4 cijferige code. Hopelijk heb je de juiste drivers voor de cardreader, heb je een ondersteunde browser (bij ons lukte het alsnog met Firefox), en heb je ook de juiste browser plugin ge\u00efnstalleerd en weet ik veel wat; met veel geluk werkt het nog van vorig jaar).

Als je dat al lang niet meer gedaan had, staan er misschien ook wat berichten klaar, dat zie je aan het rode bolletje met een getal, bv 3, dat rechtsboven bij je initialen staat.

Ze zullen je ook nog zeker lastigvallen met het bevestigen van cookies, en het lezen en goedkeuren van de algmene gebruiksvoorwaarden, blijkbaar zijn die veranderd tegenover vorig jaar, maar de vraag is of u de tijd gaat hebben om die echt te lezen want het is vandaag de laaste dag, weet u nog wel.

Pas na het blindelings bevestigen van de gebruiksvoorwaarden gaan de poorten van tax-on-web echt voor u open.

Daar ziet u het “Voorstel van vereenvoudigde aangifte – Aanlagjaar 2021″ verleidelijk staan blinken.
De vermelde geheimzinnige Status “Elektronische VVA” mag u niet afschrikken om op Raadplegen te klikken. (ps: nee, met de muis over de afkorting zweven geeft geen uitleg).

Onderaan zie je nog wat rommel van vorige jaren staan met titels als Aangifte PB deel 1 – 2019, bijlaen, of delen 1 en 2 van 2016, kortom telkens anders, en blijkbaar hebt u het de fiscus ook niet gemakkelijk gemaakt door soms een papieren aangifte te doen en soms een electronische.

Maar daar kan hij wel mee leven, meer nog, hij telt enthousiast de binnenkomende electronisce aangiften op een tellertje op het scherm: 1.681.913 Belgen waren u voor!

Die webmaster was blij dat hij het page-hits tellertje van zijn eerste website nog eens kon hergebruiken.

Er staat ook een schema met de dagen waarop het erg druk zal zijn op de site .. van geel naar rood en vandaag.. zwart!

Met een beetje geluk crasht de website en komen er nog een paar dagen verlengingen. Zoniet kom je onderaan je voorstel tot aangifte al te weten hoeveel je moet bijbetalen, bv vanwege werkloosheid overmacht corona waarop niet genoeg voorheffing is afgehouden.

Covid certificaat

Wie klaar is met zijn belastingsaangifte kan op vakantie, en die moet alweer naar een online platform om zijn Covid certificaat af te halen. Wie naar analogie met mypension de naam van een website intikt, heeft hetzelfde gedacht als een slim bedrijf dat reklame maakt voor geneesmiddelen op die domeinnaam. De juiste site is deze keer wel een Nederlandstalige domeinnaam: www.mijngezondheid.belgie.be.
En daar geldt weer; cardreader terugzoeken (zal wel meevallen als je die voor je belastingsaangifte gevonden had), identiteitskaart (idem), geheime code (idem), en dan het juiste gezinslid kiezen en doorklikken naar “EU Digitaal CVID-Certificaat.
Je kan dan bv twee lijntjes zien staan, die duiden op eerste en tweede vaccin; er staat een publicatiedatum bij, en een Type (waar dan bv “Vaccin” staat). Het certificaat is zo digitaal dat je het kan downloaden als pdf.
Laat u niet vangen door het venster dat je krijgt na het klikken op download, want dat venster blijft zeggen “Please wait”. Als je dat doet zou het er ook al zijn als je het telefoonnummer van de overheid belt en het laat opsturen met de post.
Negeer het wait venster en ga kijken in je downloads (in Firefox rechtsboven aangegeven met een neerwaarts pijltje – of rechtreeks in je bestanden naar de Downloads map). Daar vind je het tussen alle andere dingen die je hetbt gedownload om af te printen, het draagt de verhelderende naam “pdf”. Zonder achter of voorvoegsel, gewoon “pdf”. Open met programma naar keuze (zoals Gwenview of Document Viewer enz).
Daarna kan je het afprinten, waardoor het toch ook weer analoog wordt, en je het kan opvouwen en in je portefeille kan steken. Of proberen, want men het zo groot gemaakt dat het in geen enkele portefeuille past, het is groter dan de papieren identiteitskaart ooit geweest is (lijkt me).
Voor de zekerheid (omdat je het niet zou kwijtgeraken? omdat je toch een app zou installeren?).
Je kan het ook downloaden op je smartphone, alleen geef ik op vakantie of aan de grens liever een papier af dan mijn smartphone.

compiled by BCP v.0.6.0

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.