Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

File in de aderen * Wardenclyffe Tower * Roundcube * Gedetailleerde privacy

WebGang blog ** November 30th, 2023 by wim.webgang **

File in de aderen

In de file staan, dat hebben we in ons bloed. Behalve dat veel vlamingen dat aan den lijve ondervinden, geeft een studie van de universiteit van Washington nu ook aan dat niet alleen de druk op ons wegennet toeneemt, maar ook de bloeddruk in ons lichaam. Los van de individuele filerijder die zich opwindt in de verkeerschaos, is er een ander aspect dat de bloeddruk doet stijgen. De luchtvervuiling. In het onderzoek werd aangetoond dat de luchtvervuiling van het verkeer een bloeddrukstijging kan veroorzaken die nog de rest van de dag doorwerkt. In de file staan is dus even slecht als een zoutrijk dieet.
De verhoogde bloeddruk is binnen het uur meetbaar, en kan tot de dag nadien nog nawerken.
De proefkonijnen van de studie werden als passagier in een auto gestopt die door Seattle reed tijdens het spitsuur.
Bij een deel van de proefpersonen werd een wagen met een luchtfiltersysteem gebruikt. Het verschil was duidelijk meetbaar, en de wetenschappers wijzen vooral naar de kleinste deeltjes van de luchtvervuiling.
De luchtvervuiling bestaat vooral uit de uitlaatgassen, aangevuld met roet van dieselmotoren, fijn stof van de remmen en slijtage van de banden. Conclusie: gebruik de luchtfilter van de wagen als die er één heeft, en houdt dan de ramen toe, zet de ventilatie op recirculatie, maar vooral: blijf weg uit die file.

Bovendien is het eigenlijk niet in de file staan, maar in de file zitten. En langdurig zitten is op zich ook alweer een gevarencategorie voor de gezondheid.

Wardenclyffe Tower

Vorige week dinsdag brandde het gebouw van de Wardenclyffe Tower uit. De Wardenclyffe Tower site ligt op Long Island in New York, en het was een opzet van de wetenschapper Nikolai Tesla. Hij wilde er rond 1900 een grote mast voor draadloze communicatie naar schepen bouwen, en hij dacht zelfs met zijn electrische stralen tot in Groot-Brittanië te kunnen geraken voor communicatie.
De eigenlijke toren was al lang afgebroken en in 1917 verkocht als oud ijzer, maar de gebouwen hadden recent een bestemming gekregen als “Tesla Science Center”. Er was een crowdfunding opgezet om daar een museum te maken, en gelukkig was de collectie nog niet in de gebouwen aanwezig op het moment van de brand.
Er wordt nu een nieuwe crowdfunding opgezet om de schade van de brand op te vangen.

Hopelijk vergaat het het museum niet als het Wardenclyffe project zelf, want dat moest wegens gebrek aan financiering stopgezet worden. Tesla geloofde niet in de nieuw ontdekte radiogolven, maar dacht dat hij electrische ladingen door de lucht kon sturen, en op die manier zelfs draadloos energie kon transporteren. Hij was succesvol met zijn electrische wisselstroom-motor, allerlei componenten als TL-buizen en transformatoren, hij won de oorlog tussen gelijkstroom en wisseltroom door het bouwen van de eerste waterkrachtcentrale voor wisselstroom. Maar met zijn megaproject van Wardenclyffe Tower had hij minder succes, en na het opdrogen van de investeringen kwamen er nog twee rampen bij die het project de doodsteek gaven. Stanfor White, de architect van Wardenclyffe Tower, werd vermoord door een jaloerse rivaal, en een geldschieter van het project stierf aan een haraanval.

Roundcube

Het open source webmail pakket “roundcube” zou gaan samenwerken met Nextcloud. Er is niets over te lezen op de Roundcube site, maar wel op de Nextcloud blog. Daar valt te lezen dat Roundcube toetreedt tot de Nextcloud familie.

Roundcube is een meertalige IMAP client, een mail-programma voor gebruik met accounts op een IMAP server. Het is een webmail, dus het draait in de browser. Het heeft een adresboek, zoek, spelchecker en gebruikt pgp voor versleutelde berichten. Het pakket is geprogrammeerd in php en javascript.
Het gebruikt html, css en shell scripts. De ontwikkeling gebeurt op github.

Roundcube is “selfhosted”; het is een programma dat iedereen zelf kan draaien op een server. Daarom gaat Nextcloud ook helpen; om het ecosysteem van self-hosting te versterken. Daarmee biedt het weerwerk aan de centralisatie van diensten als mail bij enkele grote bedrrijven, waar de gebruikers nog weinig zicht en invloed hebben op zaken als privacy.
Nextcloud probeert met die samenwerking een alternatief te bieden voor “Big Tech”, en mikt op gebruikers die dat belangrijk vinden; en dat zijn dikwijls grote organisaties als universiteiten en overheden, maar ook Europese bedrijven.

Nextcloud startte een coalitie met Europese technologiebedrijven, om te eisen dat er een eerlijk speelveld bestaat dat kansen geeft aan anderen. De monopoliepraktijken van bv Microsoft, dat zijn diensten dieper en dieper integreert, zijn een bedreiging voor de Europese onafhnakelijke IT bedrijven. Microsoft, Google en Amazon hebben hun marktaandeel in Europa al opgekrikt naar 66%, ten koste van lokale providers.
Nextcloud GmbH Duitsland diende in 2021 een klacht in, zowel bij Europa als bij de Duitse overheid. Europa lijkt niet snel te reageren, maar het Duitse Bundeskartellamt is een officieel onderzoek begonnen in maart 2023.

https://antitrust.nextcloud.com/

Gedetailleerde privacy

De Britse Biobank heeft medische en genetische gegevens over een half miljoen mensen in aanbod voor de wetenschap. Wetenschappers kunnen een aanvraag voor onderzoek doen met die gegevens, en het is de bedoeling dat ze daarmee nieuwe inzichten krijgen in ziektepatronen.
De gegevens worden ontdaan van privacy-gevoelige elementen als namen en geboortedata.
Vroeger konden wetenschappers al gebruik maken van een staal van die gegevens. Toen ging het over 1 procent van de DNA databank van Biobank.
Wetenschappers hopen nu in die grotere massa gegevens zeldzame gen-patronen te ontdekken die invloed hebben op ziekten.
Maar het kan ook gaan over bv activiteit of de kwaliteit van de slaap, obesitas, enz.

compiled by BCP v.0.6.3

Lift ^ | Lift v | Comments Off

OLED slijtage * De grenzen van Australië * FreeBSD 14

i-nieuws 6 na 6 ** November 23rd, 2023 by wim.webgang **

OLED slijtage

Beeldschermen met OLED technologie zijn nog relatief nieuw, inzover dat er weinig informatie is over het effect van inbranden. Dat was een effect dat veel voorkwam bij CRT schermen met een beeldbuis. Een beeld dat steeds op dezelfde plaats op het scherm stond geraakte op de duur ingebrand. Je bleef de lijnen van het veelgebruikte beeld zien, ook al stond er een ander beeld op het scherm. Dat was duidelijk op beeldschermen waarop een bepaald computerspel veel gespeeld werd. En bij terminals waar de contouuren van het hoofdmenu van een veelgebruikt programma zichtbaar bleef doorheen de rest van de toepassing.
Ook OLED schermen zouden een zekere kwaliteitsvermindering kennen door gebruik, die wel verschilt van het oude burn-in effect. Door intensieve testen is gebleken dat bv het midden van grote schermen aangetast wordt. Daar zijn dikwijls de sterkst belichte delen van beelden te zien, en dat zou voor slijtage zorgen in die zone. Door slijtage zou de capaciteit van de lichtpunten op die plaats achteruitgaan. Door extreem intensieve testen kon door RTINGS aangetoond worden dat 700 uren achtereenvolgend gebruik zichtbare sporen achterliet.
Het gaat bv over witte vlakken die steeds op dezelfde plek opduiken, en nadien op die plaats een minder helder beeld geven, veroorzaakt door verminderde lichtafgave van de lictpunten in dat gebied.
Fabrikanten zijn zich daarvan bewust. Ze proberen met software het slijtage effect te beperken, bv door de lichtintensiteit te beperken. Door minder lichterkte te gebruiken dan eigelijk zou kunnen kan de slijtage uitgesteld worden. En het interessante voor de fabrikanten is dat ze dat nog kunnen doen nadat het beelscherm verkocht is. Door softwareupdates te sturen over internet, wordt het gedrag van het scherm aangepast. Het testlabo merkte bv op dat na upgrade 3 een bepaald scherm algemeen een minder licht beeld gaf.
Een andere methode die fabrikanten (kunnen) gebruiken, is software die de slijtage compenseert. Als het gebruik van de pixels opgevogld wordt, zou je pixels die veel lichtintensief beeld getoond hebben na een aantal uren kunnen bijregelen door ze wat extra licht te laten geven tov de pixels die minder gebruikt zijn. Dat is natuurlijk wat complexer, maar de schermen hebben dan ook veel meer technolgie ingebouwd dan nodig om enkel de beelden weer te geven die de gebruiker wil zien.

https://www.rtings.com/tv/learn/longevity-results-after-10-months

De grenzen van Australië

Australië is bezig met zijn cybergrenzen beter te beveiligen. Er zijn een aantal spectaculaire inbraken en inbreuken geweest in openbare diensten en in privé-bedrijven, en de overheid wil de digitale gezondheid wat opkrikken. Het is ook nodig: havens lagen stil en de helft van de bevolking was slachtoffer van het lekken van privacy gevoelige gegevens door computerinbraken.
De overheid wil bedrijven ondersteunen om zich beter te beveiligen.
Ze gaan ook de belangrijkste infrastructuur beter in het oog houden; zo zullen de telecommunicatiebedrijven duidelijker moeten melden als er onregelmatigheden vastgesteld zijn.
Ze willen ook grenzen instellen aan het verbinden van verschillende computersystemen van overheden om gegevens uit te wisselen, om schade in te perken bij een inbraak in één van die systemen.

FreeBSD 14

Het project van het open source besturingssysteem FreeBSD heeft officiëel zijn 14 versie uitgegeven: FreeBSD 14.
Het bevat OpenSSH 9.5, OpenSSL 3.0, openZFS versie 2.2 en andere nieuwe softwareversies. FreeBSD is vooral bedoeld als serversysteem, maar het heeft ook een desktop, en je kan het als gewone computer gebruiken.

Wie FreeBSD versie 14 installeert zal merken dat er iets is veranderd in de struktuur van de mappen. Vroeger werden de mappen van de gebruikers gemaakt in /usr/home, en nu wordt er op het hoogste niveau een /home aangemaakt, zoals in de meeste Linux distributies.

FreeBSD 14 komt uit voor verschillende types computers, en draait ook op AMD en ARM processoren. https://www.freebsd.org/releases/14.0R/

De ontwikkelaars hebben un release opgedragen aan Hans Petter Selasky.
Dat was een vooraanstaand programmeur van het FreeBSD project, die voorbije zomer in een verkeersongeval in Noorwegen om het leven kwam. Hij was 41.

Hij werkte al 25 jaar mee aan FreeBSD, oorspronkelijk verbeterde hij de ISDN drivers, en tegenwoordig werkte aan de usb drivers. Hij zorgde er ook voor dat de Linux drivers voor webcams konden gebruikt worden in FreeBSD, zodat de gebruikers konden teleconferencen.

Zijn code wordt ook op andere plaatsen gebruikt, bv in de usb-drivers van de playstation. Hij ontwikkelde ook een slimme netwerksoftware, die ervoor zorgde dat Netflix met een grote snelheid beeld over een server kan buitensturen. Hij werkte ook aan drivers die gebruikt worden in open source pbx systemen als Asterisk en openPBX voor telefonie over internet.

https://www.freebsd.org/releases/14.0R/announce/

Recent leek HPS nog geïnteresseerd te zijn door spraaktechnologie:

https://groups.google.com/g/bsdmailinglist/c/tvLVEBma86g

compiled by BCP v.0.6.3

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Wie gebruikt er nu FreeBSD op zijn Desktop?

Uitzending do 18:00 ** November 23rd, 2023 by wim.webgang **

https://www.reddit.com/r/freebsd/comments/156icoe/how_many_actually_uses_freebsd_for_desktop/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Van _mysql_ naar _mariadb_

WebGang blog ** November 16th, 2023 by wim.webgang **

Ik heb een post over de database, maar Wordpress weigert die halstarrig … Vandaar de platte streepjes voor/na de woorden.
Ik probeer woord voor woord ..ik vrees dat de databasenaam een soort electromagnetisch shield aktiveert in de beveiliging van wordpress of de site, server, …

Dat is een afstammeling van mysql, en het commando om de server te starten werd vroeger compatibel gehouden met mysql

In ons stockpi project gebruiken we een databank om de gegevens op te slaan: … mariadb. Ik kreeg de database niet gestart, maar zag dat ik eerst nog het safe install script moest draaien.
Daarna een wachtwoord maken voor phpMyAdmin, anders dan root.

BCP2
Opvallend probleem op BCP2: crash bij klik op test.txt. Bij nader inzien blijkt het te liggen aan code voor rechtsklik om de lijst te herladen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Debris: Dreaming in the ruins of big tech

Uitzending do 18:00 ** November 16th, 2023 by wim.webgang **

Dreaming in the Ruins of big tech

Reflecting in the Debris of High Tech
door | par | by ooooo

Van onze puin-ruim verslaggevers ter plaatse in Brussel (Fortstraat 5) in een geimproviseerde studio bij Constand vzw, Live: Marthe en Silvia.

Mer verder karaopo techopolitical karoake song, Martino, Amal and Cassandra (Geneva)..

Met behulp van p-node.org streaming voor de uitzending vanuit Brussel naar Antwerpe, en Wim in de studio aan de knoppen.
Met als parrallel communicatiekanaal tussen alle deelnemers een jitsi sessie en als backup een signal kanaal.
(Dank dus ook aan alle vrije software projecten van de software die we hierbij gebruikten)

Reflecting in the Debris of High Tech
https://digitalcare.noho.st/pad/p/ruins
https://www.ooooo.be/debris/ (niet voor gevoelige ogen of mensen met epiliepsieneigingen).
Nog tot 4 januari in de Vitrine
Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

BCP bugs, feature req. etc

WebGang blog ** November 13th, 2023 by wim.webgang **

Nota’s voor het develpoment team van webgang ivm Broadcast Control panel..
Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Circuit python, Ubuntu Summit, Reflecting Libre

Uitzending do 18:00 ** November 9th, 2023 by wim.webgang **

Enkele flarden uit onze uitzending:

circuit python, raspberry pi (zero), …
Circuit python lijkt een afgeleide te zijn van het wel bekende MicroPython, dat we tegenkomen bij het programmeren van bv een Arduino, BBC Micro:bit, … Circuit Python is de implementatie van Adafruit, dus die zal je tegenkomen als je voorbeelden raadpleegt bij hun hardware. (meer bv hier).

Libre Call
- Libre planet gaat niet over Libre Office, maar er is wel een verwantschap: “Libre”. Een woord dat in de “free software community” gebruikt wordt om het verschil aan te geven tussen “gratis” software en “vrije” software. In het Engels is dat beide “free”, en daarom zijn ze het woord “Libre” beginnen gebruiken. De organisatie die de GPL licentie promoot heet “free software foundation”. Ze roepen op om onderwerpen in te dienen voor Libre Planet 2024: Call for sessions …https://libreplanet.org/wiki/Main_Page.

Dreaming in the ruins of big tech

(Gepland: ) Volgende week rechtstreekse uitzending en/of verslag uit Brussel van onze reporters ter plaatse Marthe en Silvia:

Reflecting in the debris of big tech

ooooo.be/debris

3 maanden

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Hack je auto * Zelfrijdend overreden * Ingepakt * Ubuntu in Riga

i-nieuws 6 na 6 ** November 9th, 2023 by wim.webgang **

Hack je auto

Automobilisten in de VS genieten van de mogelijkheid om de gegevens van hun auto uit te lezen op een computer, door een kabeltje aan te sluiten op het electronisch systeem van hun voertuig. Maar de fabrikanten zijn nu opgeschoven naar een draadloze uitlezing, die niet door de Automobilist zelf kan gebeuren. Ze doen er alles aan om de klanten zelf hun gegevens te laten uitlezen, op een moment dat de auto meer dan ooit informatie verzamelt, opslaat en doorstuurt naar de fabrikant.
De fabrikanten vochten het toepassen van de “right to repair” wet op de auto’s aan.
In de staat Maine in het Noorden van de VS, werd een referendum gehouden over de wet.
De kiezers stemden massaal voor het recht om hun eigen wagen te controleren.
De automobilisten hadden de “Maine Automotive Right to Repair Coalition” opgericht om aktie te voeren rond de wet. Huidige auto’s zijn computers op wielen, en het gaat naast herstellen ook over de controle op de data van de gebruikers.
De right to repair beweging heeft al een paar overwinningen gehaald op de fabrikanten van allerlei soorten computer- en andere appartuur. Daarbij krijgt de klant het recht om herstellingen te doen of te laten doen door een andere partij dan de fabrikant. En de fabrikanten worden verplicht om reserve-onderdelen en handleidingen voor herstelling aan te bieden.

Zelfrijdend overreden

Het Amerikaanse automerk Cruise roept zijn wagens terug voor een software update. Het testprogramma met zelfrijdende wagens was om veiligheidsredenen al stilgelegd door de overheid.
Er was een ongeval waarbij een ingewikkelde verkeerssituatie ertoe leidde dat er een voetganger onder de zelfrijdende auto terechtkwam.
Een voetganger liep door het rood en werd gegrepen door een auto met bestuurder. Ze vloog over diens motorkap en kwam daarop op het volgende rijvak terecht, waar ze voor de zelfrijdende auto terechtkwam. De zelfrijdende auto reageerde aanvankelijk met een remstoot, maar dat kon niet vermijden dat de voetganger onder de wagen terechtkwam.
En mogelijk begint daar het probleem voor wat betreft de zelfrijdende auto. Doordat de vrouw onder de auto zat, zag die geen obstakel meer. De brandweer zocht hoe ze de auto konden uitschakelen, en plakten de voorste sensoren af om het controlecentrum van het zelfrijdend systeem te alarmeren. Die schakelden dan in contact met de brandweer het zelfrijdend systeem uit.
De auto’s die teruggeroepen worden zijn niet in bezit van partikulieren, ze werden nog niet verkocht. Het zijn allemaal voertuigen in bezit van Cruise of GM, het moederbedrijf. Het voertuig zelf is afgeleid van een electrische wagen van GM. Meestal zitten ze in testprogramma’s.

Ingepakt

In een distributiecentrum in Zuid-Korea gebeurde een ongeval met een inpakrobot. Een werknemer van een robotbedrijf was bezig met het instellen en controleren van een robot. De robot was moest ingeschakeld gaan worden in een landbouwbedrijf, om dozen op een pallet te stapelen, en er was iets fout met de sensoren. Het is natuurlijk moeilijk om de werking van sensoren te testen zonder de robot aan te zetten, maar daar ging het fout. De robot hield de technieker voor een doos paprika’s, greep hem vast en plofte hem op de lopende band richting pallet. De man overleed aan zijn verwondingen.

Ubuntu in Riga

De jaarlijkse Ubuntu conferentie vond dit jaar plaats in Riga, in Letland, van 3 tot 5 november.
Ze schuiven hierbij op van de “Ubuntu Developer Summit” zoals het vroeger heette, naar de nieuwe, meer algemenen naam “Ubuntu Summit”.
Er werd ondermeer gesproken over Ubuntu Core. Dat is geen nieuwe Ubuntu distributie (de twee officële zijn server en desktop), maar eerder een aangepaste versie van de desktop, speciaal bedoeld voor inbouw in “embedded systems”. Het is hun “internet of things” distro, die bv kan ingebouwd worden in slimme reklamesystemen als “digital signs” en “smart displays”.
Core heeft een vaste installatie, en bij een update wordt gewoon heel het systeem vervangen door een nieuwe. Er gebeuren dus geen kleine updates geledelijk aan zoals bij een gewone desktop Linux.
Andere voorbeelden van dergelijke systemen zijn MicroOS van OpenSUSE, en het bekendere Crhome OS. Het worden “immutable desktops” genoemd.

En wat is de beste manier om reklame te maken voor hun conferentie? De getuigenis van … Craig Loewen (MS).
(het valt wel op dat hij helemaal in het zwart is gekleed, geen MS logootjes of zo, en geen hemd en das).

https://ubuntu.com/blog/why-you-should-attend-the-ubuntu-summit

compiled by BCP v.0.6.3

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Uit de villa..

Uitzending do 18:00 ** November 2nd, 2023 by wim.webgang **

Speciale gast : Lydia2000
(Vandaag geen RadioLAB dus)

Een link bij ons nieuws:
https://www.rtbf.be/embed/m?id=3072180

Webgang bestaat sinds 12 mei 1996, maar Radio Centraal bestaat nog langer .. 43 jaar nu.

43 jaar bouwen aan Centraal

43 jaar centraal Concert

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Android bug upgrade * Oud fijn stof * Threads in the UK * Asahi Linux voor Apple * Nieuw fijn stof * DNA voor de massa * Kunstmatige intelligentie poll * Samen tegen computercrimenelen

i-nieuws 6 na 6 ** November 2nd, 2023 by wim.webgang **

Android bug upgrade

Een bug van het Android systeem die ervoor zorgt dat gebruikers kunnen buitengesloten worden uit hun apparaat, had oorspronkelijk maar een lage prioriteit voor Google: P2 op hun online issue tracker.
De titel van de bug luidt:
“After updating to android 14, primary user profile can no longer access storage. Secondary profile can still access storage.”
Hoewel de beschrijvingen van de gebruikers verschillen, gaat het dikwijls over het optreden van het probleem na de upgrade naar Android 14, daarna kunnen ze helemaal niet inloggen, of kan één van de gebruikers op het apparaat niet werken. Er wordt gezegd dat internal storage niet beschikbaar is voor de gebruiker, sommige gebruikers kunnen hun smartphone al dagen niet gebruiken. Het probleem dook op rond half oktober.
Nadat er in de media wat ruchtbaarheid aan gegeven was, heeft Google de prioriteit opgewaardeerd naar het hoogste niveau. Maandag hebben ze meegedeeld dat hun mensen eraan werken. Ze hebben ook alvast een update gemaakt om te vermijden dat nog niet getroffen toestellen het euvel ook krijgen. Voor de anderen, is het wachten tot de software update uitkomt die het probleem oplost.
Ondertussen zitten de gebruikers met de frustratie: ze hebben een apparaat (meeste meldingen gaan over de Pixel), hun gegevens zitten er in, maar ze kunnen er niet aan, ze hebben geen toegang tot adressen, foto’s enz. Het lijkt wel ransomware merkt iemand op. En sommige gebruikers probeerden zelf op allerlei manieren om hun apparaat terug aan de praat te krijgen, niet wetende dat het een bug was van Android; ze deden bv een “factory reset” of probeerden op een andere manier het probleem aan te pakken, wat het soms nog erger maakte, en ze eindigden met een oneindig opnieuw opstartend apparaat.

https://support.google.com/pixelphone/thread/241474288?hl=en

Oud fijn stof

Onderzoekers hebben oud fijn stof gevonden dat dateert van de periode dat de dinosauriers uitstorven.
Het blijkt afkomstig van de inslag van een meteoriet op aarde, en door de gegevens van het stof in de huidige computermodellen in te voeren komen ze uit op een zodanige verduistering dat de fotosynthese van het leven op aarde sterk verstoord zou worden. En dat gedurende lange tijd, omdat het stof van die aard is dat het zeer lang in de dampkring aanwezig blijft.
Het bevestigt en versterkt nog de theorie dat het uitsterven van de dino’s te wijten was aan zo’n inslag.
Een van de betrokken wetenschappers is een Belg:

https://www.rtbf.be/embed/m?id=3072180

Threads in the UK

Een ingewikkeld verhaal over threads en threats ..

Over het gebruik van de naam Threads is discussie in Groot-Brittanië: een softwarebedrijf met de naam Threads Software Limited registreerde die naam tien jaar geleden. Zij hebben een intelligent messaging hub, die bedrijfscomunicatie opslaat in een databank online.

Maar ondertussen gebruikt Facebook en Instagrambedrijf Meta de naam “Threads” ook voor iets in instagram dat moet concurreren met twitterachtige diensten. Ze deden een bod op de geregisteerde merknaam in Groot Brittanië. Het Britse Threads bedrijf ging niet in op dat aanbod om de merknaam te verkopen, en daarop ging instagram toch gewoon door met het gebruik van de naam, ook in Groot-Brittanië.

Nu eist het Britse bedrijf dat Meta binnen de maand stopt met het gebruik van die naam.

https://www.businessinsider.com/meta-told-stop-using-threads-name-company-owns-uk-trademark-2023-10?r=US&IR=T

Ondertussen wordt er door instagram ook gewerkt aan een API. Dat is een soort verbinding die bedrijven kunnen gebruiken om vanuit hun computersystemen automatisch Threads aan te maken. Gebruikers kunnen zich alvast afvragen wat het effect daarvan gaat zijn.
It could be a threath for the content ..

Asahi Linux voor Apple

Asahi Linux is een project om een Linux versie te maken die draait op de nieuwe Apple computers die de eigen M-Chips gebruiken als processor, in plaats van standaard intel processor. De ontwikkelaars van Asahi Linux hebben daar hun handen mee vol, want Apple deelt niet veel informatie over die zelf ontwikkelde M-processor. Het doel is om eerst Asahi Linux aan de praat te krijgen op de toestellen met de M1 processor (ondertussen heeft Apple de M3 processor gelanceerd).

Ze moeten zich dus verdiepen in hoe het hele systeem werkt, en ze draaien daarvoor soms hun Asahi Linux waar ze aan werken op een Mac waar ze ook nog het originele Apple OS op laten staan. Soms stoten ze daarbij op problemen omdat de twee systemen op dezelfde computer elkaar in de weg zitten. En nu hebben ze een probleem ontdekt dat ze niet konden verklaren door de aanwezigheid van Asahi Linux. Nader onderzoek leverde de conclusie op dat het een probleem was in het systeem van Apple. Dat wordt veroorzaakt door twee bugs.
Het probleem treed op bij bepaalde versies van macOS. Als een gebruiker daar een upgrade doet naar macOS 14 Sonoma, kan dat fout gaan en eindigt hij met een zwart scherm, waarna hij niet verder kan opstarten. De gegevens blijven wel op de computer staan, hij kan alleen niet starten, en het recovery system werkt niet. Het probleem treedt vooral op bij de 14 en 16 inch laptops.

https://github.com/AsahiLinux

https://asahilinux.org/about/


Het resultaat van het Asahi project zal je als eindgebruiker terugvinden in een release van Arch Linux ARM. Arch Linux is een al lang bestaande Linux distributie voor gevorderde Linux gebruikers. Ze gebruiken het “rolling release” principe, waarbij vanaf je het systeem installeert er doorlopend kleine update gebeuren, en je nooit een “nieuw systeem” moet installeren.
Ze hebben een Arch Build System uitgewerkt om de gebruikers te helpen met het zelf compileren van programma’s, waarvoor ze de code van originele bronnen afhalen. Arch probeert zo dicht mogelijk bij de originele broncode van allerlei software te blijven, terwijl andere distributies zelf nog kleine aanpassingen doen aan de software in hun distributies.

Nieuw fijn stof

Nieuw fijn stof daarentegen is dan weer slecht voor mensen weten ze in India. De aanwezigheid van fijn stof wordt er nu gelinkt aan diabetes type 2. De PM 2,5 kleine stofdeeltjes worden ingeademd, en komen via de longen in de bloedbaan terecht.
De wereldgezondheidsorganisatie stelt de jaarlijks gemiddelde limiet op 5 microgram per kubieke meter.
In Vlaanderen worden die waarden van de WHO vlotjes overschreden. Maar gelukkig heeft Europa andere normen, die niet op 5 maar op 20 microgram per kubieke meter liggen.

De Belgische kaart voor PM 2,5 en andere metingen kan je vinden op de site van de Vlaamse Milieumaatschappij :

https://www.vmm.be/lucht/actuele-luchtkwaliteit

Voor Antwerpen:

https://www.vmm.be/publicaties/luchtkwaliteit-in-de-antwerpse-agglomeratie-jaarrapport-2021

DNA voor de massa

De site 23andMe is bekend voor het toegankelijk maken van de DNA test. Maar behalve de gebruiker die zijn DNA instuurt voor analyse, zijn er nog andere geïnteresseerden in de resultaten van die test.
Het bedrijf heeft een contract afgesloten met het bedrijf GSK, dat voor miljoenen dollars inzage krijgt in de DNA gegevens. Het is een Britse pharmaceutica reus. Ze gebruiken de gegevens voor onderzoek dat naar nieuwe medicijnen moet leiden.
Ze krijgen de DNA gegevens niet samen met de gegevens van de klanten, de data die ze krijgen zijn “anoniem” gemaakt.
De gebruikers van 23andMe moeten ergens aangeven dat ze akkoord zijn met die vorm van gebruik, en 80 procent lijkt dat te doen.

Of misschien is het omgekeerd, slechts 20 procent is zich bewust van de vraag en vindt de manier om nee te zeggen…

Kunstmatige intelligentie poll

Blijkbaar gebruikt Microsoft kunstmatige intelligentie om “poll’s” te publiceren naast nieuwsartikelen.

Zoals bij een artikel over de dood van een Australische vrouw…

What do you think is the reason behind the woman’s death?”
o murder
o accident
o or suicide

The Guardian was de bron van het artikel, en zij kregen veel negatieve reakties op de combinatie met de poll, waarvan veel lezers dachten dat de journalisten zelf een leuke poll naast het artikel hadden geplaatst.
The Guardian ziet het dan ook als reputatie-schade.

ps: Ondertussen is de poll verdwenen; Microsoft heeft zijn AI poller even op non-aktief gezet in afwachting van heropvoeding.

https://www.msn.com/en-au/news/australia/woman-found-dead-at-st-andrews-school-in-sydney-identified-as-water-polo-coach-lilie-james/ar-AA1iQz2H?ocid=entnewsntp&cvid=d86e5dbaf265434bac40c165ffe9bff6&ei=10

Samen tegen computercrimenelen

De VS willen samen met een groep andere landen een halt toezeggen aan de computeraanvallen die leiden tot afpersing (ransomware).
Ze willen systematisch weigeren te betalen aan de boosdoeners die in hun systemen binnendringen. Door dat wereldwijd te doen hopen ze de inkomsten voor de computercriminelen droog te leggen.
Er zal kunstmatige intelligentie ingezet worden om de transacties in bitcoin en andere cryptomunten te onderzoeken. Informatie over verdachte portefeuilles zal gedeeld worden met partnerlanden. De samenwerking zou een veertigtal landen beslaan, en de Europese Unie en Interpol werken ook mee.

Betalingen in cryptomunten in de context van afpersing via internet, worden geschat op meer dan vierhonderd miljoen dollar in de eerste helft van dit jaar, dus tegen het einde van het jaar gaat dat naar 1 miljard dollar.
Analisten die de blockchain onderzoeken komen met die cijfers.
De bedragen lijken op zich wel te dalen. Terwijl computerinbrekers voorheen veel geld binnenhaalden door grote bedrijven met dikke reserves af te persen, evolueert het nu naar meer kleinere bedrijven en lagere bedragen.

compiled by BCP v.0.6.3

Lift ^ | Lift v | Comments Off