Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

File in de aderen * Wardenclyffe Tower * Roundcube * Gedetailleerde privacy

WebGang blog ** November 30th, 2023 by wim.webgang **

File in de aderen

In de file staan, dat hebben we in ons bloed. Behalve dat veel vlamingen dat aan den lijve ondervinden, geeft een studie van de universiteit van Washington nu ook aan dat niet alleen de druk op ons wegennet toeneemt, maar ook de bloeddruk in ons lichaam. Los van de individuele filerijder die zich opwindt in de verkeerschaos, is er een ander aspect dat de bloeddruk doet stijgen. De luchtvervuiling. In het onderzoek werd aangetoond dat de luchtvervuiling van het verkeer een bloeddrukstijging kan veroorzaken die nog de rest van de dag doorwerkt. In de file staan is dus even slecht als een zoutrijk dieet.
De verhoogde bloeddruk is binnen het uur meetbaar, en kan tot de dag nadien nog nawerken.
De proefkonijnen van de studie werden als passagier in een auto gestopt die door Seattle reed tijdens het spitsuur.
Bij een deel van de proefpersonen werd een wagen met een luchtfiltersysteem gebruikt. Het verschil was duidelijk meetbaar, en de wetenschappers wijzen vooral naar de kleinste deeltjes van de luchtvervuiling.
De luchtvervuiling bestaat vooral uit de uitlaatgassen, aangevuld met roet van dieselmotoren, fijn stof van de remmen en slijtage van de banden. Conclusie: gebruik de luchtfilter van de wagen als die er één heeft, en houdt dan de ramen toe, zet de ventilatie op recirculatie, maar vooral: blijf weg uit die file.

Bovendien is het eigenlijk niet in de file staan, maar in de file zitten. En langdurig zitten is op zich ook alweer een gevarencategorie voor de gezondheid.

Wardenclyffe Tower

Vorige week dinsdag brandde het gebouw van de Wardenclyffe Tower uit. De Wardenclyffe Tower site ligt op Long Island in New York, en het was een opzet van de wetenschapper Nikolai Tesla. Hij wilde er rond 1900 een grote mast voor draadloze communicatie naar schepen bouwen, en hij dacht zelfs met zijn electrische stralen tot in Groot-Brittanië te kunnen geraken voor communicatie.
De eigenlijke toren was al lang afgebroken en in 1917 verkocht als oud ijzer, maar de gebouwen hadden recent een bestemming gekregen als “Tesla Science Center”. Er was een crowdfunding opgezet om daar een museum te maken, en gelukkig was de collectie nog niet in de gebouwen aanwezig op het moment van de brand.
Er wordt nu een nieuwe crowdfunding opgezet om de schade van de brand op te vangen.

Hopelijk vergaat het het museum niet als het Wardenclyffe project zelf, want dat moest wegens gebrek aan financiering stopgezet worden. Tesla geloofde niet in de nieuw ontdekte radiogolven, maar dacht dat hij electrische ladingen door de lucht kon sturen, en op die manier zelfs draadloos energie kon transporteren. Hij was succesvol met zijn electrische wisselstroom-motor, allerlei componenten als TL-buizen en transformatoren, hij won de oorlog tussen gelijkstroom en wisseltroom door het bouwen van de eerste waterkrachtcentrale voor wisselstroom. Maar met zijn megaproject van Wardenclyffe Tower had hij minder succes, en na het opdrogen van de investeringen kwamen er nog twee rampen bij die het project de doodsteek gaven. Stanfor White, de architect van Wardenclyffe Tower, werd vermoord door een jaloerse rivaal, en een geldschieter van het project stierf aan een haraanval.

Roundcube

Het open source webmail pakket “roundcube” zou gaan samenwerken met Nextcloud. Er is niets over te lezen op de Roundcube site, maar wel op de Nextcloud blog. Daar valt te lezen dat Roundcube toetreedt tot de Nextcloud familie.

Roundcube is een meertalige IMAP client, een mail-programma voor gebruik met accounts op een IMAP server. Het is een webmail, dus het draait in de browser. Het heeft een adresboek, zoek, spelchecker en gebruikt pgp voor versleutelde berichten. Het pakket is geprogrammeerd in php en javascript.
Het gebruikt html, css en shell scripts. De ontwikkeling gebeurt op github.

Roundcube is “selfhosted”; het is een programma dat iedereen zelf kan draaien op een server. Daarom gaat Nextcloud ook helpen; om het ecosysteem van self-hosting te versterken. Daarmee biedt het weerwerk aan de centralisatie van diensten als mail bij enkele grote bedrrijven, waar de gebruikers nog weinig zicht en invloed hebben op zaken als privacy.
Nextcloud probeert met die samenwerking een alternatief te bieden voor “Big Tech”, en mikt op gebruikers die dat belangrijk vinden; en dat zijn dikwijls grote organisaties als universiteiten en overheden, maar ook Europese bedrijven.

Nextcloud startte een coalitie met Europese technologiebedrijven, om te eisen dat er een eerlijk speelveld bestaat dat kansen geeft aan anderen. De monopoliepraktijken van bv Microsoft, dat zijn diensten dieper en dieper integreert, zijn een bedreiging voor de Europese onafhnakelijke IT bedrijven. Microsoft, Google en Amazon hebben hun marktaandeel in Europa al opgekrikt naar 66%, ten koste van lokale providers.
Nextcloud GmbH Duitsland diende in 2021 een klacht in, zowel bij Europa als bij de Duitse overheid. Europa lijkt niet snel te reageren, maar het Duitse Bundeskartellamt is een officieel onderzoek begonnen in maart 2023.

https://antitrust.nextcloud.com/

Gedetailleerde privacy

De Britse Biobank heeft medische en genetische gegevens over een half miljoen mensen in aanbod voor de wetenschap. Wetenschappers kunnen een aanvraag voor onderzoek doen met die gegevens, en het is de bedoeling dat ze daarmee nieuwe inzichten krijgen in ziektepatronen.
De gegevens worden ontdaan van privacy-gevoelige elementen als namen en geboortedata.
Vroeger konden wetenschappers al gebruik maken van een staal van die gegevens. Toen ging het over 1 procent van de DNA databank van Biobank.
Wetenschappers hopen nu in die grotere massa gegevens zeldzame gen-patronen te ontdekken die invloed hebben op ziekten.
Maar het kan ook gaan over bv activiteit of de kwaliteit van de slaap, obesitas, enz.

compiled by BCP v.0.6.3

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.