Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

SCO’s uitvaart niet verzekerd, de onze daarentegen …

Uitzending do 18:00 ** March 27th, 2008 by Lydia **

- Novell’s bezwaar (tegen SCO-reddingoperatie):

http://www.groklaw.net/pdf/SCOGBK-411.pdf

- Een militaire emergency rescue methode voor SCO vind je hier in appendix “H” ….
- John’s bezwaar (tegen Safari auto-install)

http://john.jubjubs.net/2008/03/21/apple-software-update/

- Wat vraag je je af als je een brief in de bus krijgt die uw uitvaart met alle medeleven wil verzekeren? Waar in godsnaam hebben ze mijn adres gevonden? Even bellen dus…

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Bezwaar tegen redding van SCO * Bezwaar tegen bot * Safari voor Windows

i-nieuws 6 na 6 ** March 27th, 2008 by wim.webgang **

27/03/2008


Bezwaar tegen redding van SCO

Wie dacht dat het SCO verhaal gedaan was na het van de beurs verdwijnen van het aandeel heeft het verkeerd voor. Er is bij de curator een nieuwe groep op de proppen gekomen die geld in SCO wil steken, waarvoor miljoenen dollars nodig zijn. Ze wil zo het bedrijf en zijn bezittingen redden.
Maar slachtoffers van de onterechte aanklacht en het aanslepende proces zijn daar niet over te spreken. Zo hebben IBM en Novell al bezwaar aangetekend.

Het overnemen van een bedrijf dat failliet ging met zo’n negatieve balans doet wenkbrauwen fronsen. Na een absurde juridische aanval op bedrijven die Linux gebruiken, verloor SCO zowat over de hele lijn. Zo bleek bv Novell, een van de beklaagden, de rechtmatige eigenaar te zijn van de rechten die SCO gebruikte om anderen aan te klagen. Zo bleek SCO eigenlijk aan Novell te moeten betalen in plaats van omgekeerd.

Bezwaar tegen bot

Het is oorlog in “World of Warcraft” nu Michael Donelly een virtueel robotprogramma heeft gemaakt voor in het online computerspel. Het heet “MMO Glider” en het voert een aantal taken automatisch uit voor de spelers, zoals vechten. De bot kan ook online blijven als de speler zelf weg is.
Blizzard, de firma achter het spel, daagt de “Glide” maker voor de rechtbank. Hun argument is dat de Glider software de “EULA” of gebruikersovereenkomst schendt, waardoor de software niet gebruikt mag worden op “WoW”.
De makers van Glider spreken dat tegen; ze gebruiken niets van de software van het spel zelf, dus ze vinden dat ze geen rechten overtreden. Ondertussen gaat de verkoop verder, er zouden al meer dan 100.000 exemplaren verkocht zijn aan de miljoenen “WoW” spelers. De verdeler van WoW eiste eerst in een bezoek bij hem thuis dat Donelly met de verkoop zou stoppen en alle winst zou overdragen. Toen dat niet gebeurde dienden ze klacht in.
Ze hebben in het spel wel een soort valsspeel-detectie zitten, maar blijkbaar kan Glider daar niet door opgespoord worden.


Safari voor Windows

De nieuwe versie van Safari (3.1) is beschikbaar voor Windowsgebruikers. Safari is de standaardbrowser op Apple’s Mac OS-X. De nieuwe versie heeft momenteel nog wat kinderziekten te zien aan de reakties op allerlei fora waar sprake is van crashes en veiligheidsproblemen.
Dat is natuurlijk niet leuk voor Apple, dat hier met zijn software op het pc-terrein opereert. Ze kregen ook al kritiek voor de manier waarop ze dat doen. Het is niet makkelijk om met software door te dringen in de gemonopoliseerde markt van Windows, voorlopig is alleen Firefox daar succesvol in geweest. Apple gebruikt echter zijn eigen achterpoortje: veel Windows gebruikers hebben immers iTunes geïnstalleerd. Dat programma geeft regelmatig aan dat er een update is, die met een klik eenvoudig automatisch wordt afgehaald en geïnstalleerd. Wie de laatste keer niet goed gelezen heeft alvorens te klikken, heeft waarschijnlijk bevestigd om Safari te installeren, dat op zich niets te maken heeft met iTunes, maar mee in de upgrade zit.
Ook uit andere dingen blijkt dat Apple nog niet helemaal klaar is voor Windows; in de “ULA” – dat is de gebruikersovereenkomst die je bij eerste keer starten van het programma moet goedkeuren met een klik – staat nog vermeld dat de software alleen op Apple computers mag gebruikt worden.

Uiteraard is ook de verantwoordelijke van het Mozilla project niet opgezet met de automatische manier van installeren van Safari.
Safari is trouwens een neefje van Konqueror, de browser die op Linux en KDE voorkomt. Apple gebruikte dezelfde browserkern om hun eigen browser rond te bouwen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Jeugd 2.0, Digitale week, (on)vriendelijke robots

Uitzending do 18:00 ** March 20th, 2008 by wim.webgang **

Enquete ‘Apestaartjaren 2.0‘ van Graffiti Jeugddienst vzw Gent: hoe gaan jongeren om met “web 2.0″?

Digitale week, toegepast op open source software in Schoten: vrijdag 21 en zaterdag 22 maart.
- VSNG site: digitale week
- schoten.be site: in Schoten

Inderdaad, Linux wordt mainstream:

http://www.zone-h.org/content/view/14928/30/

En voortgaand op de robotslang uit een vorig programma nog meer robots:

http://arstechnica.com/reviews/hardware/tux-droid-review.ars/2

http://www.popularmechanics.com/technology/military_law/4252643.html

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Debian in de Filipijnen * Tel de stemmen

i-nieuws 6 na 6 ** March 20th, 2008 by wim.webgang **

20/03/2008


Debian in de Filipijnen
Pagasa, de dienst voor weersvoorspellingen in de FIlipijnen, heeft een oude SGI supercomputer vervangen door een cluster van PC’s. De cluster bestaat uit 8 toestellen die op Debian Linux draaien. Ze hadden verschillende andere Linux distributies geprobeerd, wat kon omdat daar geen aankoopkost aan verbonden was. Uiteindelijk kwamen ze uit bij Debian. Die vonden ze het meest stabiel voor hun serversysteem, en het meest betrouwbaar om zo automatisch mogelijk te laten lopen.
Bijna alles wat ze gebruiken zijn standaard componenten voor de hardware en open source voor de software.
Het systeem wordt niet alleen gebruikt om te weten wanneer het mooi weer gaat zijn, het dient evenzeer om voorspellingen te doen voor extreme weersomstandigheden als overstromingen en tsunami’s. Twee keer per dag wordt een volledige voorspelling voor drie dagen berekend. De helft van de rekenkracht van hun gezamelijke systemen wordt trouwens gebruikt voor onderzoek en ontwikkeling.

ps: op de werkstations gebruiken ze Ubuntu, dat trouwens ook gebaseerd is op Debian.


Tel de stemmen
In de VS wordt nog steeds discussie gevoerd over stemcomputers. De recente voorverkiezingen wakkerde dat weer aan. Op de “Freedom to Tinker” site dook een afbeelding op van een controle ticket uit een stemcomputer. Die vermeldt alle kandidaten met de uitgebrachte stemmen, en onderaan een optelling voor de democraten en voor de republikeinen. Maar als je in de lijst van de kandidaten de stemmen per persoon zelf optelt, blijkt het totaal onderaan af te wijken.
Bovendien heeft het bedrijf dat de computers maakt geprotesteert tegen een onderzoek van hun stemcomputers. De overheid wilde professoren van een universiteit de werking van het systeem laten checken, maar het bedrijf beweert dat dat een overtreding is van de overeenkomst en hun “intellectual property”.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Mannen aan de ketting (vrouwendag Centraal)

WebGang blog ** March 13th, 2008 by Lydia **

mannen aan de ketting

Tussen het coctails maken door
hadden we nog tijd voor wat

brood en rozen

foto’s van de Brood en Rozen

(internationale vrouwendag)

Meer op onze foto-flickr

Lift ^ | Lift v | Comments Off

spam mimic als encryptor

Uitzending do 18:00 ** March 13th, 2008 by wim.webgang **

Enkele links aansluitend bij het nieuws:
De Guitar Hero II bundel kostte zo’n 90 dollar, de gitaar is hier te zien: http://www.circuitcity.com/ccd/productDetail.do?oid=176450
www.activision.com
www.gibson.com

Zon:
Europa en PV: http://www.eurec.be/content/view/48/37/1/1/
Europees hernieuwbare energie onderzoek: http://www.eurec.be/content/view/48/37/1/4/
Welke regio’s zijn geschikt? Kaarten met kleurcode: http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/countries/europe.htm
..toont dat het voor Antwerpen nog wel meevalt: http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/countries/europe/g13.opty.bnlx.png

En encryptie door middel van spam:

dit is geen gewone spamtekst –>

Een willekeurig-uitziende spam-mail-tekst als hiernaast ..
… blijkt eigenlijk een geheime boodschap te bevatten.

Meer uitleg op de spammimic website.

Kortgezegd: Selecteer de volledige tekst van de “spam-mail” onderaan, kopieer (ctrl-c) en plak in de “decode” site hier.

Die zal de spam-tekst terug omzetten naar het oorspronkelijke bericht.

Dear E-Commerce professional ; This letter was specially
selected to be sent to you . This is a one time mailing
there is no need to request removal if you won’t want
any more . This mail is being sent in compliance with
Senate bill 1621 , Title 2 ; Section 306 ! This is
not multi-level marketing ! Why work for somebody else
when you can become rich inside 77 MONTHS . Have you
ever noticed …

Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Patent op luchtgitaar * Zon in Amerika * Cryptografiemuseum

i-nieuws 6 na 6 ** March 13th, 2008 by wim.webgang **

13/03/2008


Patent op luchtgitaar
De maker van computerspelletjes, Activision, heeft een succesvol computerspel “Guitar Hero”, waarmee ze de spelers niet via het toestenbord, maar via een snaarloze plastieken gitaar laten meespelen in een “band” op het scherm. Maar met het spel hebben ze een gevoelige snaar geraakt bij Gibson, een echte gitaarbouwer. Die beweert immers dat ze met het spel een patent overschrijden. Niet omdat ze een plastieken gitaar te nauwkeurig hebben nagebouwd van een echte, maar wel omdat Gibson in 1999 een patent heeft genomen op een apparaat dat je doet deelnemen aan een virtueel concert. De beschrijving bevat een combinatie van een “virtual reality device” met hoofdtelefoon en/of luidsprekers en beelden. De maker van het videospel heeft nu een rechtbank verzocht te verklaren dat hun toepassing geen inbreuk is op het patent.

De firma heeft van het spel Guitar Hero al verschillende versies uitgebracht. De laatste versie, Guitar Hero III kwam vorig jaar op de markt en zou op de eerste dag voor 115 miljoen dollar verkocht hebben volgens de fabrikant. De originele Guitar Hero werd gemaakt door de spelontwikkelaar Harmonix, maar later kwamen de rechten in handen van Activision met zijn ontwikkelaar Neversoft. De originele Harmonix maakte echter een nieuw computerspel dat “Rock Band” heet. Ook daar is enige wrijving over de al dan niet compatibiliteit van de gitaren tussen de games.

Zon in Amerika

Het ministerie van energie in de VS neemt zonne-energie ook ernstig, te zien aan hun investering van 14 miljoen dollar. Dat bedrag is bestemd voor ontwikkeling van “fotovoltaïsche” of pv-panelen (Photo-Voltaic). Die zetten de energie van zonnelicht onmiddellijk om in electriciteit. De ontwikkeling van nieuwere zonnepanelen moet de opbrengst van electriciteit uit zonne-energie goedkoper maken. Binnen de tien jaar zou die kost met meer dan de helft moeten zakken, en op het niveau komen van de marktprijs van energie.
De universiteiten moeten samenwerken met partners in de industrie, zodat de nieuwe ontwikkelingen snel tot nieuwe produkten op de markt leiden. Deelnemende universiteiten zijn o.a. die van Arizona, California, Georgia, Massachusetts, enz.


Zon in Europa
Ook in Europa is er aandacht voor zonne-energie vanuit het Europees Hernieuwbare Energie Agentschap. Daar loopt het “Sixth Framework Program”, een programma voor ontwikkeling van foto-voltaïsche projecten, met o.a. aktiviteiten in Nederland, Spanje, Duitsland en Frankrijk met namen als: “Crystal clear”, “Full Spectrum”, “MolyCell”, “PV-catapult”, enz.

Cryptografiemuseum
In de VS in de buurt van Washington, is een Nationaal Cryptografie Museum gevestigd. Het toont een aantal stukken die vroeger dienst deden bij de geheime dienst NSA (National Security Agency). Die dienst is ook eigenaar van het pand, dat vroeger met indrukwekkende prikkeldraad werd afgeschermd van de buitenwereld. Maar de afluisteroperaties geheim houden is tegenwoordig onmogelijk, omdat de regering regelmatig uitpakt met resultaten van afluisterwerk. Met het museum trekken ze liever de aandacht op afluisterwerk uit het verleden, zoals in de tweede wereldoorlog. Ook een jungle-afluisterpost uit de vietnamoorlog is hier herbouwd. De geschiedenis gaat terug tot de jaren 20: de voorloper van de NSA werd geleid door een kryptograaf. Die leek niet opgezet met de evolutie want hij bracht nadien een boek uit dat heel wat stof deed opwaaien: “The Black Chamber”.

Het museum is al open sinds 1993, maar het heeft vroeger nooit veel aandacht gekregen. Of niet veel aandacht getrokken, want blijkbaar kunnen ze het moeilijk afleren om de dingen geheim te houden.
NSA: Never Say Anything, maar klik dus op de links:
http://www.nytimes.com/2008/03/12/arts/artsspecial/12crypto.html?_r=1&oref=slogin

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Over Den Drempel …

Uitzending do 18:00 ** March 6th, 2008 by Lydia **

Een collectie robotslangen: hier
En videootje: een robotslang aan het werk in deze YouTube clip en hier nog een andere. Of liever een een spin, zoals deze in Japan (waar ze ook snoerloze slangbots hebben).

Citygang:
Sluiting Drempel
Het rockcafé tegenover de terminus van tram 10 aan de melkmarkt heeft al veel mensen zien komen en gaan.
Zowel studenten als oude tooghangers vonden steeds hun weg naar dit pand, dat vroeger ‘t Ongenoegen, dan Bierland en ten slotte Den Drempel heette.

Vrijdag 29 februari 2008 sloot het pand voorgoed de deuren, voor de laatste sfeerbeelden kan je hier terecht, je hoorde een citygang reportage met getuigenissen tijdens de laatste uren.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Computerzoeking door Australiers * Robot die werkt * Spionagesnelweg * AOL opent IM

i-nieuws 6 na 6 ** March 6th, 2008 by wim.webgang **

06/03/2008


Computerzoeking door Australiers

De Australische politie heeft ontdekt dat bendes misdadigers gebruik maken van het internet om hun operaties te verhullen. Ze hebben gemerkt dat ze bij een huiszoeking niet altijd de gegevens vinden die ze zoeken, ook niet in de plaatselijke computer. Daarom vraagt de betrokken minister nu aan het parlement het recht om alle computers te doorzoeken overal, eender waar ze staan of aan het netwerk hangen.
De politie zou ook het recht krijgen om computers, harde schijven en usb-geheugens voor 7 dagen in beslag te nemen om ze te doorzoeken.

In het voorstel zouden ze het recht krijgen om computers te doorzoeken die via netwerken in verbinding staan met de computers van het pand waar ze een huiszoeking doen.

Robot die werkt

De robot-afdeling van de Carnegie Mellon universiteit heeft een robot ontwikkeld die erg goed functioneert. De robot kan zwemmen, klimmen, afdalen, kruipen, kijken, informatie doorgeven, enz. Toch is het geen robot op twee benen die er uit ziet als een mens. Ze zijn zo slim geweest om te kijken naar eenvoudigere levensvormen, en hebben zich geïnspireerd op een slang. De -op het eerste zicht- beperkte vorm heeft echter een hoop voordelen: de slang kan door de kronkelbeweging zijdelings “lopen”, ze kan zachtjes voorwaarts door een buis kruipen, ze kan zich rond een regenbuis klemmen en naar boven klimmen enz. De aluminium onderdelen van de slang zijn modules die onafhankelijk van elkaar bewegen met kleine servo-motoren. Ze beschikt over een lamp en kan dus een moeilijk toegankelijke ruimte verlichten, en kan met een klem ook iets voorttrekken, bv een kabel door een buis. Het enige nadeel is dat ze niet autonoom is; ze heeft een aansluiting van kabels nodig.


Spionagesnelweg

Wie zich afvraagt op welke manier de overheid haar burgers bespioneert kan zijn licht opsteken in de VS. Daar begint duidelijk te worden dat de overheid een directe toegang heeft tot mobiel dataverkeer. Er is een geval uitgelekt van een grote mobiele telefoonoperator die een snelle netwerkverbinding heeft naar een naamloze bestemming. Vanop die bestemming kan men perfect volgen wanneer een verbinding gemaakt wordt vanop en naar welke nummers, wanneer ze beëindigd wordt, en heeft men toegang tot de inhoud van het gesprek zelf. De onbekende buitenstaander heeft via die verbinding ook toegang tot alle databanken met klantgegevens, facturen, sms-berichten enz.
Het vermoeden is sterk dat die geheimzinnige supersnelle verbindingslijn rechstreeks naar de geheime dienst leidt.

Door een rechtszaak van 2006 komt de zaak aan de oppervlakte. De republikeinen lobbiën ondertussen voor een nieuwe wet die de telefoonoperatoren vrijstelt van verantwoordelijkheid voor illegaal afluisteren. De maatschappijen die illegaal meewerkten aan afluisterpraktijken kunnen dan niet vervolgd worden.

De ontdekking gebeurde in 2003, en de lijn had een hoge kwaliteit: het was een 45 Mbit/sec verbinding. Het was een extern onderzoeker die een beveiligingsdoorlichting moest doen, die de eigenaardige verbinding ontdekte. Het bleek dat er geen enkele firewall, filter of beveiliging opzat, en dat ze midden in de kern van het systeem uitkwam. Bij navraag werden de oversten zenuwachtig en weigerden ze te antwoorden. Het werd hem ook verboden om de aktiviteit van die lijn in het systeem te loggen.

AOL opent IM

AOL heeft aangekondigd zijn Instant Messenger netwerk open te maken, met de naam “OpenAIM 2.0″ Dat betekent dat er gemakkelijker alternatieve programma’s voor gemaakt kunnen worden, zoals versies voor Mac en Linux. Daarmee sluiten ze aan bij GTalk, het Google chat netwerk.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

29/02: Sluiting van Den Drempel (uitz dond 6/03)

WebGang blog ** March 1st, 2008 by Lydia **

Vrijdag 29 februari 2008 sluit Den Drempel voorgoed de deuren, voor de laatste sfeerbeelden kan je hier terecht, een citygang reportage met getuigenissen tijdens de laatste uren hoor je donderdag in Webgang.
(upd wim 1/3; foto: Lydia)

Lift ^ | Lift v | Comments Off