Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Bezwaar tegen redding van SCO * Bezwaar tegen bot * Safari voor Windows

i-nieuws 6 na 6 ** March 27th, 2008 by wim.webgang **

27/03/2008


Bezwaar tegen redding van SCO

Wie dacht dat het SCO verhaal gedaan was na het van de beurs verdwijnen van het aandeel heeft het verkeerd voor. Er is bij de curator een nieuwe groep op de proppen gekomen die geld in SCO wil steken, waarvoor miljoenen dollars nodig zijn. Ze wil zo het bedrijf en zijn bezittingen redden.
Maar slachtoffers van de onterechte aanklacht en het aanslepende proces zijn daar niet over te spreken. Zo hebben IBM en Novell al bezwaar aangetekend.

Het overnemen van een bedrijf dat failliet ging met zo’n negatieve balans doet wenkbrauwen fronsen. Na een absurde juridische aanval op bedrijven die Linux gebruiken, verloor SCO zowat over de hele lijn. Zo bleek bv Novell, een van de beklaagden, de rechtmatige eigenaar te zijn van de rechten die SCO gebruikte om anderen aan te klagen. Zo bleek SCO eigenlijk aan Novell te moeten betalen in plaats van omgekeerd.

Bezwaar tegen bot

Het is oorlog in “World of Warcraft” nu Michael Donelly een virtueel robotprogramma heeft gemaakt voor in het online computerspel. Het heet “MMO Glider” en het voert een aantal taken automatisch uit voor de spelers, zoals vechten. De bot kan ook online blijven als de speler zelf weg is.
Blizzard, de firma achter het spel, daagt de “Glide” maker voor de rechtbank. Hun argument is dat de Glider software de “EULA” of gebruikersovereenkomst schendt, waardoor de software niet gebruikt mag worden op “WoW”.
De makers van Glider spreken dat tegen; ze gebruiken niets van de software van het spel zelf, dus ze vinden dat ze geen rechten overtreden. Ondertussen gaat de verkoop verder, er zouden al meer dan 100.000 exemplaren verkocht zijn aan de miljoenen “WoW” spelers. De verdeler van WoW eiste eerst in een bezoek bij hem thuis dat Donelly met de verkoop zou stoppen en alle winst zou overdragen. Toen dat niet gebeurde dienden ze klacht in.
Ze hebben in het spel wel een soort valsspeel-detectie zitten, maar blijkbaar kan Glider daar niet door opgespoord worden.


Safari voor Windows

De nieuwe versie van Safari (3.1) is beschikbaar voor Windowsgebruikers. Safari is de standaardbrowser op Apple’s Mac OS-X. De nieuwe versie heeft momenteel nog wat kinderziekten te zien aan de reakties op allerlei fora waar sprake is van crashes en veiligheidsproblemen.
Dat is natuurlijk niet leuk voor Apple, dat hier met zijn software op het pc-terrein opereert. Ze kregen ook al kritiek voor de manier waarop ze dat doen. Het is niet makkelijk om met software door te dringen in de gemonopoliseerde markt van Windows, voorlopig is alleen Firefox daar succesvol in geweest. Apple gebruikt echter zijn eigen achterpoortje: veel Windows gebruikers hebben immers iTunes geïnstalleerd. Dat programma geeft regelmatig aan dat er een update is, die met een klik eenvoudig automatisch wordt afgehaald en geïnstalleerd. Wie de laatste keer niet goed gelezen heeft alvorens te klikken, heeft waarschijnlijk bevestigd om Safari te installeren, dat op zich niets te maken heeft met iTunes, maar mee in de upgrade zit.
Ook uit andere dingen blijkt dat Apple nog niet helemaal klaar is voor Windows; in de “ULA” – dat is de gebruikersovereenkomst die je bij eerste keer starten van het programma moet goedkeuren met een klik – staat nog vermeld dat de software alleen op Apple computers mag gebruikt worden.

Uiteraard is ook de verantwoordelijke van het Mozilla project niet opgezet met de automatische manier van installeren van Safari.
Safari is trouwens een neefje van Konqueror, de browser die op Linux en KDE voorkomt. Apple gebruikte dezelfde browserkern om hun eigen browser rond te bouwen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.