Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Vertraging door sneller internet

Uitzending do 18:00 ** September 27th, 2012 by wim.webgang **

VDSL?

Waar is mijn netwerk naartoe?

Sorry menier, ik ken niks van netwerke..


Een anoniem telefoontje
Ken je het fenomeen: Je krijgt een telefoontje van Bel**com, dat er iemand gaat langskomen om je ADSL te upgraden. Je moet niet upgraden, maar uiteindelijk zullen ze omschakelen in hun centrales (vsdl?) dus doe je het beter nu. Je maakt een afspraak, ze komen donderdag en zullen het tijdstip nog laten weten. Ze bellen donderdag idd om het tijdstip mee te delen – “over een kwartiertje” – en je denkt dat je dus tijd genoeg hebt om je online werk waar je mee bezig bent juist op te slaan. Helaas net dan hapert de internetverbinding…

b-box2
De technieker staat een paar minuten later aan je deur, en vervangt de oude speedtouch home adsl modem door een spikplinternieuwe b-box2. Vandaar ook de uitval net voordien: hij was je lijn aan het omschakelen op de centrale, je kan ook niet meer terug nu.
Je had een eigen router? Met dns-server op een eigen intern adres? Je pc’s hebben vaste IP-adressen?
- “Sorry, van netwerken ken ik niets. Voor mij werkt het. Dag meneer!”
Pech voor de deadlines … pech voor de update op de site, pech voor de “creative commons muziek”-download voor de uitzending.

Doe het zelf
Herconfigureer dus maar zelf je netwerk, begin bv bij de modem, met netwerkkabel verbinden en richt de browser op 192.168.1.1 (kan je ook zelf proberen: zie schermafbeelding hierboven).

Voor de vorm
Waarom is die modem trouwens zo afschuwelijk lelijk en heeft die zo’n onmogelijk (onstapelbare) vorm? Misschien zitten de antennes binnen in die uitstulping in de behuizing?

Parasiet of symbiose?
En waarom is er in mijn buurt plots een Belgacom draadloos netwerkpunt bijgekomen dat wegvalt als ik mijn modem afzet? Moet je dat laten aanstaan om zelf elders gebruik te maken van dat netwerk?

Floris en Wim slaan zich door de chaos en brengen alsnog het i-nieuws…

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Een klokje van eigen deeg * Piraat burgemeester * Snelheid * Straffe website *

i-nieuws 6 na 6 ** September 27th, 2012 by wim.webgang **

Een klokje van eigen deeg

De rechtszaken die Apple voerde tegen ondermeer Samsung, waarbij ontwerp en allerlei patenten gebruikt werden om toestellen van de concurrentie van de markt te bannen of de concurrentie minstens te doen betalen voor gebruik, trillen nog na in de smartphone markt. Maar ook buiten die markt is er misschien daardoor meer aandacht gekomen voor het elders lenen van elementen voor gebruik op smartphone of computerschermpjes. En een van die elementen blijkt het ontwerp van een Zwitserse klok te zijn. Niet het binnenwerk, maar het uitzicht van de wijzerplaat van de Zwitserse spoorwegklok, werd door Apple zowat letterlijk gekopieerd voor zijn klok op de iPad in iOS 6.
De Zwiterse wijzerplaat is een ontwerp van Hans Hilfiker en dateert van 1940. Het ontwerp was zo stijlvol dat het een nationaal symbool werd in Zwitserland.
Hilfiker zelf stierf in 1993, maar zelfs in 2009 wekte de klok nog zoveel bewondering op dat een projectcoordinator van de universiteit van Tennessee er een filmpje van poste op internet na een bezoek aan Zwiterland.
De Zwiterse spoorwegen, voor wie Hilfiker werkte in de jaren veertig, zijn ook eigenaar van het ontwerp. Toen eind vorige week iOS 6 van Apple uitkwam, bleek de klok op de desktop te staan. Iets waar de Zwitserse spoorwegen wel trots om zijn, maar ze vinden niet dat Apple zich het icoon zomaar kan toeëigenen. De klok wordt over heel de wereld in licentie gebruikt, en er is een bedrijf dat onder licentie replicas verkoopt. Die willen nu financiële compensatie, en ze kondigen mogelijke juridische stappen aan.

Bovendien lijkt de kans groot dat Apple eigenlijk roofbouw pleegde op een “app” die ontwikkeld werd door Thomas Feger. Die gebruikte, met toestemming van de Zwitserse spoorwegen, het ontwerp van de klok voor zijn iPhone app. De man komt uit “Zug”, een centraal gelegen kanton in Zwitserland, met een gelijknamig stadje en meer. Zug is trouwens ook het Duits voor trein. In de stad speelt de klok een belangrijke rol, want er staat een 52 meter hoge tijdstoren als overblijfsel van de middeleeuwse omwalling die de stad beschermde tegen invallers. De ontwikkelaar stelde zijn app voor 1 euro ter download, en het werd een hit.

De klok vind je hier in beweging: www.youtube.com/watch?v=IvIvKiDWDks

Piraat burgemeester

Vanuit Zug zo’n honderd kilometer richting Oostenrijk, vlak bij de grens met Liechtenstein, ligt Eichberg. Daar heeft de Piratenpartij een opvallend goed resultaat gehaald bij de lokale verkiezingen. Hun kandidaat Alex Arnold heeft er zelfs de burgemeesterssjerp gekaapt. Hij had een campagne met NVA-kleurige flyers waar wel zijn naam, maar niet die van de partij op voorkwam; de enige verwijzing was een onopvallende silhouet van een zeilschip in de rechter benedenhoek. In een artikel in de plaatselijke krant “Rheintaler” werd ondermeer gesproken over hun discussies over auteursrechten en de macht van de industrie tegenover de machteloosheid van kunstenaars en muzikanten, en over het streven naar totale transparantie in de politiek van de Piratenpartij. Alex Arnold zelf zegt niet zo ver te willen gaan als de Duitse Piratenpartij, en voor alles een praktische en bemiddelende rol te willen spelen in de plaatselijke politiek. Hij heeft daar ook maar weinig kans om typische piratenpartij-onderwerpen op zijn bord te krijgen.

http://alexarnold.ch/


Snelheid

In de VS is een stad overgegaan op glasvezel voor zijn internetverbindingen. Hun traagste verbinding was voordien 30 megabit/seconde. Gebruikers zullen een snelheidsverbetering krijgen van 60%, bv van 30 megabit/seconde naar 50. Bedrijven zijn beter af met een verdubbeling van snelheid. De topgebruikers krijgen een verbetering van 250% van de snelheid tot 250 megabit/sec. En er is een ultieme mogelijkheid tot gigabit snelheid, die zo’n 300 dollar/maand kost.

Er zijn nu meer dan 40.000 gebruikers aangesloten op de glasvezel. De stad heet Chattanooga, en ze heeft zelf geïnvesteerd in de aanleg van het glasvezelnetwerk. Ze probeert ermee jong talent aan te trekken, vooral op het gebied van nieuwe technologiën. De snelheidsaanpassing viel samen met het event “Hackanooga 2012″, waar ze dat onderstrepen.

Behalve veel goedkoper dan het aanbod van de concurrentie is het dus ook uniek omdat het veel sneller is; maar dat zal niet lang duren.
Google is ondertussen bezig met het uitrollen van zijn eigen netwerk in Kansas City. Dat netwerk zou het internet aanbieden aan dezelfde snelheid die je nu op je intern netwerk kan halen (gigabit).

Straffe website

Websites ontwikkelen wordt weer interessant.

Een aantal Samsung apparaten vertonen een gevaarlijke mogelijkheid; ze kunnen volledig “ge-reset” worden door te klikken op een speciaal daarvoor ontworpen websitepagina, die een bepaalde* code bevat (* we zullen ze hier niet in zetten want deze tekst komt ook op het web en misschien lees je die nu met een smartphone…).

Er werd een demonstratie gegeven van de mogelijkheid op de security conferentie “Ekoparty 2012″, in Argentinië. Het is niet duidelijk welke Android apparaten getroffen zijn; bv welke Android versie, welke software-toevoegingen of browser-versie juist geraakt worden door de code, en hoe je het eventueel kunt voorkomen.
Het gevolg is in ieder geval dat al je gegevens gewist zijn, en het apparaat terug is ingesteld op fabrieksinstellingen; dus zoals een nieuw (leeg) gekocht apparaat.

Je kan het effect ongeweten aktiveren door op een pagina terecht te komen met die code, maar ook door een QR-code te scannen die naar zo’n pagina leidt. De gebruiker krijgt geen waarschuwing en kan de reset niet stoppen of onderbreken.

Eender welke link in eender welke niet-zo-bekende pagina kan een link zijn naar de smartphone-kill-pagina, dus het online gebruik van het apparaat wordt bijzonder moeilijk voor wie een beetje paranoia is.

In de meest recente versies van de Android software zou het probleem niet meer voorkomen, dus upgraden is misschien de beste optie.

Op YouTube is een demonstratiefilmpje te zien onder de titel “Demo Dirty use of USSD Codes in Cellular Network en Ekoparty 2012″, rond de 10e minuut gebeurt “het”.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Anonieme twitter * Sterke computer * Frambozencomputer * Verkiezingen * Kerkers en Draken

WebGang blog ** September 13th, 2012 by wim.webgang **

Anonieme twitter

De Australische procureur generaal stuurt aan op twitter censuur. Ze vindt dat het anonieme twitteren niet kan, en vooral niet als twitteraars anderen schade toebrengen door beledigingen, bedreigingen, afpersen en dergelijke.
Mogelijk gebeurde de uitspraak naar aanleiding van de klacht van een rugbyspeler die opmerkingen over zijn overleden moeder las via twitter. Twitter zou in zo’n gevallen de identiteit van de twitteraar moeten vrijgeven. De politie zou trouwens volgens de premier van Australie al over het IP adres beschikken van de vernoemde twitteraar. Als ze daarmee de dader vinden, riskeert die wel een straf, want de wettelijke grond voor vervolging bij het misbruiken van datacommunicatie is al in de wet opgenomen, met theoritische maximumstraffen tot 3 jaar cel.

Ondertussen werden in de VS de tijdelijke afluisterwetten verlengd die ingevoerd werden om de misbruiken onder president Bush te regulariseren. De verlenging geldt voor nog eens goed 5 jaar, tot eind 2017. De officiele naam is de “FISA Amendments Act”.

Sterke computer

Een computer met 272 terabyte geheugen en harde schijf van 14 petabyte groot is natuurlijk geen pc, maar een supercomputer. Het is een toestel dat twee jaar geleden gepland werd, en sinsdien in opbouw is in Texas. Het moet een van de vijf krachtigste supercomputers van de wereld worden als hij begin volgend jaar klaar is. Het is een samenstelling van duizenden servers, die ieder een processor met dubbele 8-kern hebben, en 32 gigabyte eigen geheugen.
Hiermee levert de supercomputer een grote parallelle rekenkracht voor gespecialiseerde zware rekentaken.

Het Texas Advanced Computing Center zal de rekenkracht inzetten voor wetenschappelijke projecten in de VS en wereldwijd. De voorbeelden die genoemd worden zijn het voorspellen van orkanen, luchtbeweging rond luchtvaarttuigen, en genetica. Vorige computers werden bv gebruikt om simulaties te doen van reakties in het menselijk brein om meer inzicht te krijgen in de ziekte van Alzheimer.

Er wordt geschat dat de bouw van de machine over vier jaar tijd meer dan 50 miljoen dollar zal gekost hebben.


Frambozencomputer

Aan de universiteit van Southampton heeft een prof met een team een supercomputer gebouwd met 64 processoren, 1 Terrabyte SSD opslag.
Ze gebruikten daarvoor geen dure componenten, maar Raspberry Pi en Lego. Voor de communicatie tussen de knooppunten gebruikten ze de netwerkverbinding (ethernet poort).
Het systeem dat erop draait is gebaseerd op Debian Linux, en ze publiceren een handleiding zodat iedereen zijn eigen supercomputer kan bouwen.

De eerste test die ze deden was een berekening van “PI”.

Lees op paritynews

http://www.southampton.ac.uk/~sjc/raspberrypi/


Verkiezingen

Een onderzoeker van de universiteit van California heeft een interessant sociale-interacite onderzoek kunnen doen met hulp van Facebook. Hij wilde in de periode van de congresverkiezingen in de VS onderzoeken hoeveel invloed het gedrag van “online vrienden” zou maken in het eigen gedrag in de echte wereld, hier in de verkiezingen. Er werden 3 groepen gebruikers gedefinieerd. Bij een eerste grote groep gebruikers zouden berichten op het scherm komen over het kiesgedrag van hun “friends”, en bij een tweede groep zouden die berichten versterkt worden door de foto’s van de “friends”, en bij een laatste groep zouden die berichten helemaal niet getoond worden. Om de uitslag niet te beinvloeden werd niet de keuze van de “friends” getoond, maar het feit van te gaan stemmen werd gepromoot; de proefpersonen kregen een soort knop te zien met “I voted”. Bij de proefpersonen gingen inderdaad meer mensen zelf stemmen, en waar ook de foto’s van de “friends” getoond werden, nog meer.


Kerkers en Draken

Een van de slachtoffers van de aanslag op een Amerikaanse consulaat in Benghazi was Sean Smith. Hij was bekend als moderator van D&D, een game-site. Daar had hij de bijnaam “Vile Rat”. Op het D&D forum werd al een fund-raising gestart voor de achtergebleven familie, naast de vele rouwbetuigingen. Hij was ook lid van “The Council of Stellar Management” van EVE Online.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Documenta 13 op 13/09

Uitzending do 18:00 ** September 11th, 2012 by wim.webgang **

Marthe brengt een interview en reportages mee:

http://flipdot.org/blog/
Helmut Fligge
+
bespreking
documenta
http://d13.documenta.de


* Geen onbekende voor wie in 2006 naar WebGang luisterde op 07/09: Konrad Zuse: deel 1 (jeugd en studie) en 10/08 De uitvinder van de computer: de geschiedenis herzien? of recenter 23/2 “Wanneer begint de geschiedenis” …

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Snoopers Charter en Mickey programmeert mee: 0xB16B00B5

Uitzending do 18:00 ** September 6th, 2012 by wim.webgang **

0x Bi6 BooB5
Mickey draagt een stukje programmeercode bij voor de Linux kernel, dat de goede samenwerking in virtualisatie moet mogelijk maken. Er wordt in die code een ’secret key’ doorgegeven, en die krijgt van Mickey een naam die eruitziet als willekeurige letters en cijfers. Of toch niet?
Vrouwonvriendelijk gedrag in de vorm van kinderachtige jongensgrapjes doen het imago van een IT bedrijf geen goed, en zeker niet als dat beursgenoteerd is, dus Mickey verontschuldigt zich publiekelijk:
http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2407478,00.asp

Snoopers Charter
In UK wordt gediscuteerd over de “Communications Bill”, die een omstreden passage bevat over het opslaan van gegevens over ALLE communicatie van de Britten: gsm verkeer, internetverkeer, enz, en natuurlijk voor het “goede doel” en de “veiligheid van de Britten”. Niet te verwonderen dat die wet de “Snoopers Charter” bijnaam kreeg. Jimmy Wales (wikipedia-oprichter) gaat er in ieder geval tegenin en stelt voor het wikipedia-verkeer naar UK volledig te versleutelen om de privacy van de gebruikers te garanderen.

Informatiebronnen voor IT
Enquêtes en vragenlijstjes zijn meestal vervelend. Maar deze (van /.), over hoe je je informeert en welk belang je hecht aan “vendor sponsored info”, “whitepapers” of “peer interaction”, levert een vraag op met een boeiende preselectie van mogelijke informatiebronnen: InfoWorld.com, Hacker News, Informationweek.com, ZDNet, Slashdot, TechCrunch, Computerworld.com, eWeek.com, Reddit.com, The Register. We vinden wel dat o.m. engadget.com er nog bijhoort.

Distributie van de maand
LinuxMint13Cd
We voeren een nieuwe rubriek in :
“Distributie van de maand”

  • we installeren een (recente) distributie
  • we werken er een maand lang mee (of gebruiken ze voor specifiek doel)
  • we brengen verslag uit…

We zijn alvast gestart met Linux Mint 13 en Backtrack 5, misschien is de vandaag aangekondigde openSUSE 12.2 een toekomstige kandidaat.

  • Suggesties voor een distro (“nominaties”) welkom!
  • Commentaar op onze commentaar?
  • Of je eigen bijdrage? … e-mail gebruik dit e-mail adres (of probeer met een klik hier)

Muziek
Floris brengt ons naar http://www.jamendo.com/en, en we spelen het voor ons ongewoon akoestische FLY van Kunal Datta.
De Electronic radio op “Jamendo Radio Channels” vinden we te braaf.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Herkenning * Nokia terug in beeld * OpenSuse 12.2

i-nieuws 6 na 6 ** September 6th, 2012 by wim.webgang **

Herkenning
Na stemherkenning komt nu “gezichtsherkenning” er aan. Zowel Apple als Google hebben al patenten aangevraagd rond die technologie. Om een apparaat te gebruiken moet een gebruiker “inloggen” door zijn gezicht voor een camera op het apparaat te tonen. De software herkent het gezicht en geeft toegang. Bij meer gebruikers kan het apparaat automatisch omschakelen naar de werkomgeving van de gebruiker wiens gezicht in beeld komt.
Misschien al onderwerp voor de volgende patentoorlog en verboden apparaten?

Nokia terug in beeld

Nokia zetten een groot persevent op om zijn nieuwe smartphone voor te stellen. Die is een product van de intense samenwerking met Microsoft, wat Nokia al eerder deed investeren in een toestel met een besturingssysteem van Microsoft, Windows Phone 7, dat nu achterhaald is. De nieuwe zal dus draaien op “Windows Phone 8″. MS doet al jarenlang moeite om binnen te geraken op de smartphone markt maar voorlopig met beperkt gevolg. Nokia verloor de laatste tijd pluimen op de veranderde gsm-markt, en de voorstelling is dus heel belangrijk voor hen – ze lijken ze zelfs opzettelijk ingepland te hebben kort voor de lancering van de nieuwe iphone van Apple. Toch gaat niet alles van een leien dakje. Het werd al snel duidelijk dat het toestel dat voorgesteld werd, Lumia 920, helemaal niet bestaat, of althans toch niet als kant-en-klaar produkt. Niemand van de pers kreeg het toestel zelf in handen bv.
Er was wel een promotiefilmpje, dat toonde hoe goed de ingebouwde camera beelden kan schieten vanuit een niet stabiele hand, dankzij de bibbercorrectie. Opmerkzame geesten merkten echter op dat de schaduw in sekonde 48 en de reflectie op blinkende voorwerpen in seconde 27 zichtbaar maakten dat het filmpje niet gemaakt was met een Nokia Luma 920, maar met een DSLR camera. Nokia heeft zich ondertussen verontschuldigd voor de misleidende reklame, en zegt dat het maar een simulatie was.

http://conversations.nokia.com/2012/09/06/an-apology-is-due/

Als je er dan toch een filmpje mee draait: er is blijkbaar geen SD kaartlezer om het op te bewaren en over te brengen naar je pc, laptop of netbook. In ieder geval kan je er dan geen virussen mee binnenbrengen op het toestel.

OpenSuse 12.2

Er is gisteren een nieuwe versie uitgekomen van de openSUSE Linux distributie, met versienummer 12.2. Deze update t.o.v. openSUSE 12.1 is een paar maanden later gekomen dan verwacht, en volgens het openSUSE project is dat te wijten aan de groei van hun community, en de organisatorische problemen die dat meebracht.
De software kan afgehaald worden op software.opensuse.org.
Wie een bestaande openSUSE heeft draaien die een beetje recent kan online upgraden. Dat kan vanaf 11.2, 11.3, 11.4 en 12.1. Het kan zowel vanop een commandolijn met “zypper” als via de grafische interface met “Yast”.
Wie “Tumbleweed”, de “rollende” distributie van openSUSE gebruikt, moet niets doen. Die distro gaat doorlopend upgraden en ook de stap naar het volgend versienummer zetten.
OpenSUSE heeft bij ons vooral een goede naam voor zijn gebruiiksvriendelijkheid, grote verzameling software en voor zijn KDE-desktop versie, waarin ze uitblinken.
KDE 4.8 is in deze release aanwezig, maar natuurlijk ook Gnome 3.4, en andere “lichte” desktops zoals Xfce.
De Linux kern is versie 3.4.

Lift ^ | Lift v | Comments Off