Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Een klokje van eigen deeg * Piraat burgemeester * Snelheid * Straffe website *

i-nieuws 6 na 6 ** September 27th, 2012 by wim.webgang **

Een klokje van eigen deeg

De rechtszaken die Apple voerde tegen ondermeer Samsung, waarbij ontwerp en allerlei patenten gebruikt werden om toestellen van de concurrentie van de markt te bannen of de concurrentie minstens te doen betalen voor gebruik, trillen nog na in de smartphone markt. Maar ook buiten die markt is er misschien daardoor meer aandacht gekomen voor het elders lenen van elementen voor gebruik op smartphone of computerschermpjes. En een van die elementen blijkt het ontwerp van een Zwitserse klok te zijn. Niet het binnenwerk, maar het uitzicht van de wijzerplaat van de Zwitserse spoorwegklok, werd door Apple zowat letterlijk gekopieerd voor zijn klok op de iPad in iOS 6.
De Zwiterse wijzerplaat is een ontwerp van Hans Hilfiker en dateert van 1940. Het ontwerp was zo stijlvol dat het een nationaal symbool werd in Zwitserland.
Hilfiker zelf stierf in 1993, maar zelfs in 2009 wekte de klok nog zoveel bewondering op dat een projectcoordinator van de universiteit van Tennessee er een filmpje van poste op internet na een bezoek aan Zwiterland.
De Zwiterse spoorwegen, voor wie Hilfiker werkte in de jaren veertig, zijn ook eigenaar van het ontwerp. Toen eind vorige week iOS 6 van Apple uitkwam, bleek de klok op de desktop te staan. Iets waar de Zwitserse spoorwegen wel trots om zijn, maar ze vinden niet dat Apple zich het icoon zomaar kan toeëigenen. De klok wordt over heel de wereld in licentie gebruikt, en er is een bedrijf dat onder licentie replicas verkoopt. Die willen nu financiële compensatie, en ze kondigen mogelijke juridische stappen aan.

Bovendien lijkt de kans groot dat Apple eigenlijk roofbouw pleegde op een “app” die ontwikkeld werd door Thomas Feger. Die gebruikte, met toestemming van de Zwitserse spoorwegen, het ontwerp van de klok voor zijn iPhone app. De man komt uit “Zug”, een centraal gelegen kanton in Zwitserland, met een gelijknamig stadje en meer. Zug is trouwens ook het Duits voor trein. In de stad speelt de klok een belangrijke rol, want er staat een 52 meter hoge tijdstoren als overblijfsel van de middeleeuwse omwalling die de stad beschermde tegen invallers. De ontwikkelaar stelde zijn app voor 1 euro ter download, en het werd een hit.

De klok vind je hier in beweging: www.youtube.com/watch?v=IvIvKiDWDks

Piraat burgemeester

Vanuit Zug zo’n honderd kilometer richting Oostenrijk, vlak bij de grens met Liechtenstein, ligt Eichberg. Daar heeft de Piratenpartij een opvallend goed resultaat gehaald bij de lokale verkiezingen. Hun kandidaat Alex Arnold heeft er zelfs de burgemeesterssjerp gekaapt. Hij had een campagne met NVA-kleurige flyers waar wel zijn naam, maar niet die van de partij op voorkwam; de enige verwijzing was een onopvallende silhouet van een zeilschip in de rechter benedenhoek. In een artikel in de plaatselijke krant “Rheintaler” werd ondermeer gesproken over hun discussies over auteursrechten en de macht van de industrie tegenover de machteloosheid van kunstenaars en muzikanten, en over het streven naar totale transparantie in de politiek van de Piratenpartij. Alex Arnold zelf zegt niet zo ver te willen gaan als de Duitse Piratenpartij, en voor alles een praktische en bemiddelende rol te willen spelen in de plaatselijke politiek. Hij heeft daar ook maar weinig kans om typische piratenpartij-onderwerpen op zijn bord te krijgen.

http://alexarnold.ch/


Snelheid

In de VS is een stad overgegaan op glasvezel voor zijn internetverbindingen. Hun traagste verbinding was voordien 30 megabit/seconde. Gebruikers zullen een snelheidsverbetering krijgen van 60%, bv van 30 megabit/seconde naar 50. Bedrijven zijn beter af met een verdubbeling van snelheid. De topgebruikers krijgen een verbetering van 250% van de snelheid tot 250 megabit/sec. En er is een ultieme mogelijkheid tot gigabit snelheid, die zo’n 300 dollar/maand kost.

Er zijn nu meer dan 40.000 gebruikers aangesloten op de glasvezel. De stad heet Chattanooga, en ze heeft zelf geïnvesteerd in de aanleg van het glasvezelnetwerk. Ze probeert ermee jong talent aan te trekken, vooral op het gebied van nieuwe technologiën. De snelheidsaanpassing viel samen met het event “Hackanooga 2012″, waar ze dat onderstrepen.

Behalve veel goedkoper dan het aanbod van de concurrentie is het dus ook uniek omdat het veel sneller is; maar dat zal niet lang duren.
Google is ondertussen bezig met het uitrollen van zijn eigen netwerk in Kansas City. Dat netwerk zou het internet aanbieden aan dezelfde snelheid die je nu op je intern netwerk kan halen (gigabit).

Straffe website

Websites ontwikkelen wordt weer interessant.

Een aantal Samsung apparaten vertonen een gevaarlijke mogelijkheid; ze kunnen volledig “ge-reset” worden door te klikken op een speciaal daarvoor ontworpen websitepagina, die een bepaalde* code bevat (* we zullen ze hier niet in zetten want deze tekst komt ook op het web en misschien lees je die nu met een smartphone…).

Er werd een demonstratie gegeven van de mogelijkheid op de security conferentie “Ekoparty 2012″, in Argentinië. Het is niet duidelijk welke Android apparaten getroffen zijn; bv welke Android versie, welke software-toevoegingen of browser-versie juist geraakt worden door de code, en hoe je het eventueel kunt voorkomen.
Het gevolg is in ieder geval dat al je gegevens gewist zijn, en het apparaat terug is ingesteld op fabrieksinstellingen; dus zoals een nieuw (leeg) gekocht apparaat.

Je kan het effect ongeweten aktiveren door op een pagina terecht te komen met die code, maar ook door een QR-code te scannen die naar zo’n pagina leidt. De gebruiker krijgt geen waarschuwing en kan de reset niet stoppen of onderbreken.

Eender welke link in eender welke niet-zo-bekende pagina kan een link zijn naar de smartphone-kill-pagina, dus het online gebruik van het apparaat wordt bijzonder moeilijk voor wie een beetje paranoia is.

In de meest recente versies van de Android software zou het probleem niet meer voorkomen, dus upgraden is misschien de beste optie.

Op YouTube is een demonstratiefilmpje te zien onder de titel “Demo Dirty use of USSD Codes in Cellular Network en Ekoparty 2012″, rond de 10e minuut gebeurt “het”.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.