Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Thuiswerktips voor programmeurs

Uitzending do 18:00 ** March 26th, 2020 by wim.webgang **

Zie video van zijn (Linux Foundation) thuiswerkplek.

https://itsfoss.com/torvalds-remote-work-advice

… rechtopstaande werkend aan hoge tafel. Maar hijzelf staat niet op de grond. Hij staat op een lopende band. Die zet hij heel traag, zodat hij wandelend kan werken.

Of er ook een biertje bijhoort na het werk zegt hij er niet bij …

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Telewerktips van Linus * Duurzaamheid laptop * Hacking wedstrijd op afstand

i-nieuws 6 na 6 ** March 26th, 2020 by wim.webgang **

Telewerktips van Linus: werk asynchroon

Onze regering probeert zoveel mogelijk werknemers thuis te laten werken, en naargelang de aard van hun werk en de cultuur van het bedrijf gebeurt dat dan ook. Daar worden veel nieuwe thuiswerkers geconfronteerd met kleine ongemakken en problemen. Dus gingen we op zoek naar mensen met ervaring. Ze gingen kijken hoe Linus Torvalds het doet, die al jaren van thuis werkt aan het coördineren en programmeren van de Linux kern. Hij herinnert zicht het moment dat hij begon te werken van thuis: hij vreesde dat hij het sociaal contact zou missen; mensen tegenkomen in het gebouw, samen gaan lunchen enz. Maar, zegt hij, ik heb het eigenlijk nooit gemist.
Als je zou concluderen dat Linus niet zo’n sociaal beest is, heb je niet veel aan zijn uitleg. Maar hij heeft nog andere tips.
Namelijk: maak er geen van negen tot vijf thuis versie van je werk van. Dan zou het kunnen dat je je thuis nog gaat haten. Maak gebruik van de voordelen. Doe het werk wanneer het je uitkomt.
Een andere tip is: vermijdt vergaderingen. “Mijn leven is te kort om langer dan een uur per week aan vergaderingen te verliezen”. Het heeft geen zin om met allerlei hulpmiddelen hetzelfde proberen te doen als vroeger op het werk, teleconferencing, videomeetings enz. Verander liever je werkwijze en werk asynchroon. Gebruik mailinglists, gedeelde kalenders, e-mail, enz. Allemaal communicatievormen die je niet dwingen van onmiddellijk te antwoorden en dus asynchroon.


Duurzaamheid laptop

De iFixit website heeft verslag van de demontage van een nieuwe MacBook Air. Ze doen dat bij allerlei toestellen en kijken naar de repareerbaarheid van een toestel, en daar geven ze dan een score op. De MacBook Air 2020 kreeg daarvoor een 4 op 10. Gebuisd, zult u denken, maar iFixit blijft positief: het is een verbetering tegen de vorige versie, want die haalde maar 3 op 10. Ze vermelden een gemakkelijker af te koppelen trackpad, en een beter bereikbare batterij. Het lijkt dat Apple eindelijk begint te luisteren naar de overheden en consumentenorganisaties, die zich ergerden aan de blijkbaar opzettelijk niet herstelbare of vervangbare onderdelen, zoals bv de batterij.
Maar ook op gebied van ergonomie is er verbetering; gebruikers kunnen zich nu de aanschaf van een extern toetsenbord besparen omdat de experimenteerperiode van Apple met zijn superdunne “butterfly” toetsenbord nu blijkbaar voorbij is. Het toetsenbord is nu 0.5 mm dunner geworden, en daardoor kon een techniek gebruikt worden die veel aangenamer typt.

Tussendoor werpen de techniekers van ifixit zich ook op als reparateurs van beademingsmachines. Ze bereiden zich voor op een stormloop op de medische voorzieningen in de VS, met de bijhorende defecten aan apparatuur, en noodzaak voor herstelling. Maar veel van die medische apparatuur heeft geen al te goed bereikbare documentatie. Hun eerste bezorgdheid nu, preventief, is het verzamelen van handleidingen voor het herstellen van medische apparatuur, vooral beademingstoestellen. Ze roepen de sector op om informatie te delen; bv over vervangstukken, mogelijk hergebruik van onderdelen, handleidingen en welke noodoplossingen gebruikt kunnen worden om toestellen aan de praat te houden, bv het gebruik van een alternatieve filter. Op dit moment kijken ze vol bewondering naar Tanzanië, waar er een website bestaat met de naam “Frank’s Hospital Workshop”. Daar worden allerlei beschrijvingen gepubliceerd over medische apparatuur, gebruik en reparatie, zoals bv defribillators, electrische veiligheid testen, enz.

http://www.frankshospitalworkshop.com/

(De website draait op Ubuntu Linux. Let ook op de doorstreepte facebook en andere iconen…)

Hacking wedstrijd op afstand

De jaarlijkse lente-hacking wedstrijd ging dit jaar niet op dezelfde manier door in Vancouver in Canada, maar werd een afstandswedstrijd:

https://www.zdnet.com/article/windows-ubuntu-macos-virtualbox-fall-at-pwn2own-hacking-contest/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Computermodel covid-19

Uitzending do 18:00 ** March 19th, 2020 by wim.webgang **

Het team van het Imperial College onderzocht infectie en overlijdensgetallen van de epidemie in China/Korea/Italie en stak die in een epidemisch simulatie model…

Ook het vervolg van de berekening van het computermodel voor de verspreiding van corona in de VS is interessant. Na de eerste maatregelen en het verminderen van de besmetting, en het weer opheffen van de maatregelen, zal er een volgende golf van besmettingen opsteken, en zullen de maatregelen terug verstrengd ingevoerd moeten worden, en zo een paar keer. Dat is logisch aangezien je door het afremmen maar een klein deel van de bevolking hebt blootgesteld. Pas als rond de 80 procent ermee in aanraking kwam kan je gerust achteroverleunen….

Jeremy C. Young op twitter:
https://i.imgur.com/pbWycWU.png
https://i.imgur.com/RmYPLxu.png

Muziek
18:19:29.799 sleepinghills – Muffled
18:30:48.951 intertec – Magic moment
18:39:13.881 stazin – eccentrics
18:58:17.117 Psilocybines – ADM-Belgium

Lift ^ | Lift v | Comments Off

United States of Corona * Vaarwel FTP * Watermeter digitaal

i-nieuws 6 na 6 ** March 19th, 2020 by wim.webgang **

United States of Corona

De regering van Trump lachte het coronavirus weg als een Chinees en Europees probleem, en dacht met het afschaffen van de vliegverbinding met de VS zijn huid te redden.
Maar in de VS is genoeg andere informatie beschikbaar, zowel langs de kant van de wetenschapper als langs de kant van de patient.
Zo is de theoretisch eerste patient onderzocht op zijn gedrag de eerste dagen van zijn ziekte. Patient nul was teruggekomen van Wuhan in China naar Seattle in de VS.
Hij meldde zich aan op 19 januari, hield zich op afstand van andere mensen, en werd uiteindelijk geisoleerd en gehospitaliseerd in een Ebola-afdeling van een ziekenhuis. Dokters praatten met hem via een videoverbinding in de kamer ernaast, en onderzochten hem met behulp van een robot uitgerust met een stethoscoop. Alle leek perfect verlopen te zijn, en toch deint de besmetting in de VS ook uit.
En de andere kant zijn er wetenschappers die de gegevens van de Chinese en Europese coronavirus verspreiding en impact in een computermodel hebben gestoken. In dat model kunnen ze nu de gegevens van de VS invoeren om te voorspellen hoe de toestand daar zal evolueren.
Daarbij kunnen ze als parameter ingeven wat voor maatregelen er intussen genomen worden. Als ze die parameter op nul laten staan, dus als de VS geen maatregelen zou nemen, zou -volgens het model- tachtig procent van de Amerikanen de ziekte krijgen. Bijna 1 procent zou er aan sterven, maar bij de zeventig-plussers zou dat percentage stijgen tot ergens rond 5 procent. Kortom meer dan 2 miljoen Amerikanen zouden sterven aan het virus. Het aantal zieke patienten die aan een beademingsmachine moeten, zou 30 keer groter zijn dan het aantal beademingsmachines aanwezig in de VS. Diegenen die aan een machine kunnen hebben de helft kans om te overleven, de anderen zo goed als geen kans. Door dergelijke afgeleide problemen zouden de tol oplopen van 2 miljoen naar 4 miljoen Amerikanen die in totaal door het virus zouden sterven.
Door niets te doen zou het wel heel snel gaan. Binnen 3 maand zou een en ander duidelijk zijn.

Als er wel maatregelen genomen worden, en de verspreiding afgeremd wordt, zouden het in totaal maar 2 miljoen doden worden. Als de verspreiding drastisch de kop wordt ingedrukt, type lockdown, kost het slechts een paar honderdduizend mensenlevens.

Dat lijkt dan een oplossing, maar ook het verlolg is interessant…

Vaarwel FTP

Mozilla Firefox gaat het FTP protocol niet meer ondersteunen vanaf Firefox 77 (gepland voor deze zomer). Ze vinden het te onveilig. FTP staat voor File Transfer Protocol, en laat toe om bestanden naar een server te kopieren of er van af te halen, en om de inhoudslijst van bestanden van een map op de server in te zien, met de bestanden klikbaar voor download.

Het probleem met FTP is dat het geen veilig protocol is. Het dateert van de tijd dat er geen encryptie werd gebruikt op internet, de tijd van http, telnet enz.

In eerste instantie zal het niet meer gebruikt worden maar nog wel aanwezig zijn in de software. Als je echt niet zonder kan, kan je het in de instellingen terug aanzetten (bv voor gebruik binnen een eigen netwerk). Tegen 2021 zou het volledig verdwijnen omdat de code, die ondertussen sterk verouderd is, verwijderd wordt uit de software.
Trouwens ook in Google’s Chrome zal het rond dezelfde tijd verwijderd worden.

Watermeter digitaal


Ongeveer 20 procent van de meters in Antwerpen zouden al omgezet zijn naar digitale exemplaren. Er werd begonnen in buitengemeenten als Ekeren; maar ook het centrum van Antwerpen kreeg al nieuwe digitale meters.
Dat proces verloopt niet van een leien dakje. In de binnenstad hebben de kelders soms metersdikke muren, en de zendertjes zijn niet krachtig genoeg om hun tellerstanden daar doorheen te sturen.
Ook nieuwbouwprojecten zijn niet altijd zo gunstig, want daar bestaat de kelder dikwijls uit een grote kuip van beton, versterkt met betonijzers die werken als een kooi van Faraday, en die ook het signaal hinderen.
In zo’n gevallen met de watermaatschappij tussenstations voorzien. Een ontvanger wordt opgehangen in de buurt van de meter, maar dan boven de grond. Die heeft dan ook een zender om het signaal verder te sturen naar de algemene ontvangers.
Bovendien zijn in nieuwe gebouwen soms de originele meters geïnstalleerd op basis van de gegevens van de verkaveling, omdat er nog geen exacte straatnamen en nummers bekend zijn. Met het installeren van de digitale meters gebeurt er al eens een vergissing omdat de registratie op basis van de verkaveling niet altijd meer overeenstemt met de huidige toestand, waardoor iemand misschien de rekeningen van een buur zit te betalen.
Een ander probleem dat optreed is dat de mensen niet staan te springen om een digitale meter te krijgen. Ze moeten tijd vrij nemen om de installateur binnen te laten, maar zien er zelf weinig voordeel in. De watermaatschappij moet geen mensen meer sturen om de meterstand op te nemen, en bespaart daar geld en tijd mee, maar voor de gebruiker maakt het weinig verschil. Een mechanische meter is betrouwbaar, en is gemakkelijk af te lezen door de verbruiker, die daarmee dan ook op regelmatig de hoogte blijft van zijn verbruik.
Wat de electronische meter doet weet de gebruiker niet altijd even goed. Er wordt bij installatie wel een folder bij de meter geleverd, maar die blijft op veel gebieden nogal op de vlakte.
Op gebied van de gebruikte technologie bv. Of op gebied van de mogelijkheden van de electronische teller voor de watermaatschappij. Zo is nu de uitrol bezig van een tweede type van electronische meter. Die is opvallen veel groter dan de eerste, en bestaat uit een combinatie van een meterdeel met een display, en daar voorbij een dik vierkant stuk, wat dan verdergaat naar de waterleiding van de gebruiker. In dat dikke stuk zit een vanop afstand bedienbare electrische kraan. Daarmee kan de watermaatschappij dus letterlijk de kraan dichtdraaien met een druk op de knop. Daarover staat niets vermeld in de folder…

compiled by BCP v.0.4.7

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Geen webgang 12/03/20120

WebGang blog ** March 12th, 2020 by wim.webgang **

wegens virus in de gang…

Graag tot volgende week.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Let’s Encrypt bug * Postordercorona

i-nieuws 6 na 6 ** March 5th, 2020 by wim.webgang **

Let’s Encrypt bug

Door een bug in de software van de beheerder van de SSL certificaten moest Let’s Encrypt woensdag een aantal certificaten intrekken. De certificaten worden gebruikt op webservers om de https mogelijk te maken en te bevestigen dat je veilig op de website surft, vooral voor het ingeven van gegevens.
Het gevolg is dat gebruikers van de websites de volgende weken op die servers een melding kunnen krijgen dat het SSL certificaat niet geldig is. Niet iedereen weet hoe hij daarvoorbij geraakt of hoe erg die melding is, dat zal de website dus bezoekers kosten. Een gebruiker kan op de vraag van de browser een uitzondering toestaan, en de site dan toch bezoeken.
Let’s Encrypt heeft 116 miljoen certificaten uitgegeven, en daarvan zijn er iets meer dan drie miljoen getroffen.
De organisaties die een getroffen certificaat hebben zullen verwittigd worden per mail. Voor servers waar niet ingegrepen wordt zal het probleem na een paar weken ook verdwijnen, want certificaten worden regelmatig automatisch vernieuwd.

Let’s Encrypt heeft een link gegeven om op een website te checken of een site getroffen is door het probleem.

https://checkhost.unboundtest.com/

The certificate currently available on radiocentraal.be is OK. It is not one of the certificates affected by the Let’s Encrypt CAA rechecking problem. Its serial number is 0483be3c639a392010583c82dd83cc0813a2

Linux gebruikers kunnen met een commando checken of een website getroffen is:

openssl s_client -connect radiocentraal.be:443 -servername radiocentraal.be -showcerts /dev/null | openssl x509 -text -noout | grep -A 1 Serial\ Number | tr -d :

Het antwoord is bv:

Serial Number
0483be3c639a392010583c82dd83cc0813a2

Dat kan je dan opzoeken in de lijst van getroffen serienummers:

https://letsencrypt.org/caaproblem/

Er is ook een software ontwikkeld om grote aantallen certificaten te checken:

https://github.com/hannob/lecaa

https://community.letsencrypt.org
of meer bepaald:
https://community.letsencrypt.org/t/revoking-certain-certificates-on-march-4/114864

Postordercorona

Als je de berichtgeving volgt dreigt het coronavirus de economie lam te leggen.
Chinese fabrieken waar werknemers besmet waren, hebben de productie moeten stilleggen, en dat gaat zich laten voelen. De onderdelen in de VS en Europa geraken op, en sommige populaire smartphones geraken uitgeput in de winkels. In Groot-Brittanië hebben ze nog voorraden achter de hand die ze aangelegd hadden in geval van aanvoerproblemen na de brexit, dus die voorraden kunnen nu goed van pas komen. Maar in Frankrijk bv zou er al een daling van de verkoop verwacht worden dit jaar van 4 tot 7 procent in plaats van een groei van meer dan 3 procent. Maar sommigen zien er ook een kans in, zo zijn is er een luxe-merk dat een flesje handontsmettingsgel verkoopt voor meer dan 30 euro. Andere rijken nemen geen Business class vlucht meer, maar huren een privejet. En de rijken die hun atoomschuilkelder goed onderhouden hebben en hun voorraden op peil hebben, voelen zich beslist veilig nu.
En de gewone mensen? Die kunnen nog altijd binnen blijven en online bestellen natuurlijk. Maar in de VS, in Seattle, heeft een zieke werknemer van Amazon positief getest op Corona. Er zitten in die hoofdzetel van Amazon 55.000 werknemers. De zieke werknemer was eind februari braaf thuisgebleven, maar het bedrijf kwam onlangs pas te weten dat hij het Coronavirus had.

compiled by BCP v.0.4.7

Lift ^ | Lift v | Comments Off