Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

United States of Corona * Vaarwel FTP * Watermeter digitaal

i-nieuws 6 na 6 ** March 19th, 2020 by wim.webgang **

United States of Corona

De regering van Trump lachte het coronavirus weg als een Chinees en Europees probleem, en dacht met het afschaffen van de vliegverbinding met de VS zijn huid te redden.
Maar in de VS is genoeg andere informatie beschikbaar, zowel langs de kant van de wetenschapper als langs de kant van de patient.
Zo is de theoretisch eerste patient onderzocht op zijn gedrag de eerste dagen van zijn ziekte. Patient nul was teruggekomen van Wuhan in China naar Seattle in de VS.
Hij meldde zich aan op 19 januari, hield zich op afstand van andere mensen, en werd uiteindelijk geisoleerd en gehospitaliseerd in een Ebola-afdeling van een ziekenhuis. Dokters praatten met hem via een videoverbinding in de kamer ernaast, en onderzochten hem met behulp van een robot uitgerust met een stethoscoop. Alle leek perfect verlopen te zijn, en toch deint de besmetting in de VS ook uit.
En de andere kant zijn er wetenschappers die de gegevens van de Chinese en Europese coronavirus verspreiding en impact in een computermodel hebben gestoken. In dat model kunnen ze nu de gegevens van de VS invoeren om te voorspellen hoe de toestand daar zal evolueren.
Daarbij kunnen ze als parameter ingeven wat voor maatregelen er intussen genomen worden. Als ze die parameter op nul laten staan, dus als de VS geen maatregelen zou nemen, zou -volgens het model- tachtig procent van de Amerikanen de ziekte krijgen. Bijna 1 procent zou er aan sterven, maar bij de zeventig-plussers zou dat percentage stijgen tot ergens rond 5 procent. Kortom meer dan 2 miljoen Amerikanen zouden sterven aan het virus. Het aantal zieke patienten die aan een beademingsmachine moeten, zou 30 keer groter zijn dan het aantal beademingsmachines aanwezig in de VS. Diegenen die aan een machine kunnen hebben de helft kans om te overleven, de anderen zo goed als geen kans. Door dergelijke afgeleide problemen zouden de tol oplopen van 2 miljoen naar 4 miljoen Amerikanen die in totaal door het virus zouden sterven.
Door niets te doen zou het wel heel snel gaan. Binnen 3 maand zou een en ander duidelijk zijn.

Als er wel maatregelen genomen worden, en de verspreiding afgeremd wordt, zouden het in totaal maar 2 miljoen doden worden. Als de verspreiding drastisch de kop wordt ingedrukt, type lockdown, kost het slechts een paar honderdduizend mensenlevens.

Dat lijkt dan een oplossing, maar ook het verlolg is interessant…

Vaarwel FTP

Mozilla Firefox gaat het FTP protocol niet meer ondersteunen vanaf Firefox 77 (gepland voor deze zomer). Ze vinden het te onveilig. FTP staat voor File Transfer Protocol, en laat toe om bestanden naar een server te kopieren of er van af te halen, en om de inhoudslijst van bestanden van een map op de server in te zien, met de bestanden klikbaar voor download.

Het probleem met FTP is dat het geen veilig protocol is. Het dateert van de tijd dat er geen encryptie werd gebruikt op internet, de tijd van http, telnet enz.

In eerste instantie zal het niet meer gebruikt worden maar nog wel aanwezig zijn in de software. Als je echt niet zonder kan, kan je het in de instellingen terug aanzetten (bv voor gebruik binnen een eigen netwerk). Tegen 2021 zou het volledig verdwijnen omdat de code, die ondertussen sterk verouderd is, verwijderd wordt uit de software.
Trouwens ook in Google’s Chrome zal het rond dezelfde tijd verwijderd worden.

Watermeter digitaal


Ongeveer 20 procent van de meters in Antwerpen zouden al omgezet zijn naar digitale exemplaren. Er werd begonnen in buitengemeenten als Ekeren; maar ook het centrum van Antwerpen kreeg al nieuwe digitale meters.
Dat proces verloopt niet van een leien dakje. In de binnenstad hebben de kelders soms metersdikke muren, en de zendertjes zijn niet krachtig genoeg om hun tellerstanden daar doorheen te sturen.
Ook nieuwbouwprojecten zijn niet altijd zo gunstig, want daar bestaat de kelder dikwijls uit een grote kuip van beton, versterkt met betonijzers die werken als een kooi van Faraday, en die ook het signaal hinderen.
In zo’n gevallen met de watermaatschappij tussenstations voorzien. Een ontvanger wordt opgehangen in de buurt van de meter, maar dan boven de grond. Die heeft dan ook een zender om het signaal verder te sturen naar de algemene ontvangers.
Bovendien zijn in nieuwe gebouwen soms de originele meters geïnstalleerd op basis van de gegevens van de verkaveling, omdat er nog geen exacte straatnamen en nummers bekend zijn. Met het installeren van de digitale meters gebeurt er al eens een vergissing omdat de registratie op basis van de verkaveling niet altijd meer overeenstemt met de huidige toestand, waardoor iemand misschien de rekeningen van een buur zit te betalen.
Een ander probleem dat optreed is dat de mensen niet staan te springen om een digitale meter te krijgen. Ze moeten tijd vrij nemen om de installateur binnen te laten, maar zien er zelf weinig voordeel in. De watermaatschappij moet geen mensen meer sturen om de meterstand op te nemen, en bespaart daar geld en tijd mee, maar voor de gebruiker maakt het weinig verschil. Een mechanische meter is betrouwbaar, en is gemakkelijk af te lezen door de verbruiker, die daarmee dan ook op regelmatig de hoogte blijft van zijn verbruik.
Wat de electronische meter doet weet de gebruiker niet altijd even goed. Er wordt bij installatie wel een folder bij de meter geleverd, maar die blijft op veel gebieden nogal op de vlakte.
Op gebied van de gebruikte technologie bv. Of op gebied van de mogelijkheden van de electronische teller voor de watermaatschappij. Zo is nu de uitrol bezig van een tweede type van electronische meter. Die is opvallen veel groter dan de eerste, en bestaat uit een combinatie van een meterdeel met een display, en daar voorbij een dik vierkant stuk, wat dan verdergaat naar de waterleiding van de gebruiker. In dat dikke stuk zit een vanop afstand bedienbare electrische kraan. Daarmee kan de watermaatschappij dus letterlijk de kraan dichtdraaien met een druk op de knop. Daarover staat niets vermeld in de folder…

compiled by BCP v.0.4.7

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.