Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Bye bye Piratenbaai en RC 2.0 > RC 3.0

Uitzending do 18:00 ** January 31st, 2008 by wim.webgang **

- Radio Centraal nieuwe website “Drie Punt Nul”.
De nieuwe website, versie 3.0 is deze week gepubliceerd. Die bevat naast de programmatie en info over aktiviteiten van Centraal ook een volledige kolom voor aktiviteiten van de programmamakers, die allenmaal een eigen login krijgen.
Historiek: Een eerste site van webgang/radio centraal verscheen op Digitale Metropool Antwerpen (DMA), laat ons zeggen de 0.x versie, met een eerste poging om de programmatie online te hebben. Met de registratie van onze eigen domeinnaam kwam een echte 1.0 versie, een statische site, in html code “geschreven”. Versie 2.0 bracht de dynamiek van CMS-systemen; er kon door verschillende auteurs inhoud op gepubliceerd worden. Nu wordt met de streaming en de nieuwe site de 3.0 stap gezet.

- Bye bye Piratenbaai …? De vier dappere vikings vervolgd voor hun piratenactiviteiten, die blijkbaar goed lopen. Hier een foto van hun start in 2004 en een paar later, in 2006:
in 2004 en in 2006
Een teaser-island op http://thepiratebay.org.

- Hoe lang is 20 cm? Allez, ge weet waar ik naartoe wil he? (Standaard of Standaarden)

En: … Hoe veilig zijn stemcomputers ..

http://www.bradblog.com/?p=4066#more-4066

Lift ^ | Lift v | Comments Off

De Piraten baai * Internet-onderbreking * Nog twee jaar toezicht

i-nieuws 6 na 6 ** January 31st, 2008 by wim.webgang **

31/01/2008

De Piraten baai

“The Pirate Bay” is de naam van een website die het informatieknooppunt vormt voor het delen en afhalen van bestanden. Het systeem laat toe eender welke bestanden te delen, en zo is er veel muziek, tv- en film-materiaal beschikbaar waarvan een groot deel nog onder copyright beperkingen valt. Het aanbieden van die bestanden vormt een groot risico, omdat de film- en muziekindustrie via juridische weg ten strijde trekt tegen verdeling via internet. The Pirate Bay lijkt echter niet bang te zijn; ze hebben zelf geen enkel download-bestand op hun server staan.

De bestanden staan verspreid over het hele internet, bij alle deelnemers aan het torrent systeem. Het enige wat aangeboden wordt is de informatie over de beschikbare bestanden, en de links ernaartoe. Er zouden miljoenen gebruikers zijn.

BBC meldt nu dat de vier mannen achter de Pirate Bay in Zweden vervolgd worden. De klacht betreft niet het kopieren of verspreiden van auteursrechtelijk beschermd materiaal, want dat doen ze niet. Ze worden dus beschuldigd van “samenzwering tegen de copyright wet”, waarop tot maximum 2 jaar zou staan.


Internet-onderbreking

Miljoenen mensen kwamen zonder internet te zitten in landen als Indie, Egypte, en Saoudi Arabië. De oorzaak zou een breuk in de leiding zijn die vanuit Europa komt. De kabel loopt van Italie over de zeebodem naar Egypte. In Egypte was zowat 70 procent van de internetverbindingen afgesloten, en in Indië daalde de bandbreedte met ongeveer de helft.
Het herstellen van de kabel kan dagen duren. In sommige van de getroffen landen dachten internetgebruikers al aan een censuur maatregel voor ze hoorden wat de oorzaak was. Ze maken zich in ieder geval zorgen over de gevolgen voor handel en industrie.

Nog twee jaar toezicht

Het ministerie van justitie in de VS heeft beslist de anti-trust toezichtsmaatregelen tegen Microsoft te verlengen. Microsoft heeft niet voldaan aan de afspraken en zal nog twee jaar verder gevolgd worden. Verschillende staten in de VS vragen een opvolging van 5 jaar op basis van de huidige stand van zaken, en er zijn ook vragen om het te combineren met andere maatregelen. MS heeft immers nog steeds een monopoliepositie op de desktop, en bouwt nieuwe mogelijkheden uit om zakelijke gebruikers aan zich te binden door zijn eigen documentformaat en koppelingen met eigen serversoftware.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Tegenwicht voor de software-monocultuur

Uitzending do 18:00 ** January 24th, 2008 by wim.webgang **

Is er tegenwicht voor de software-monocultuur op de PC?

Interview met Jan Guldentops over de strijd om standaarden:

 • “Een scharniermoment”.
 • De grootste concurrent voor open source op de desktop is illegale commerciële software.

Interview met Machteld Garrels van OpenDoc Society: Deel 2.

 • Wat zijn de belangen?
 • Toegankelijkheid van informatie, ook voor ouderen, gehandicapten: er ingebouwd of “opgevezen”?
 • Wie nodigt zichzelf uit? Wie wil “niet onbemiddeld” blijven?
 • ISO norm 26 300 : Open Document Format
 • MS en standaarden: één standaard is goed maar twee standaarden is ….
 • Of nog: “Mijn implementatie van een meter is …”
 • Diene Linux, wat is dat?
 • En diene muziek? Ah da’s Warre-tegenwicht

Link:
be.opendocsociety.org
www.fgov.be met goede voornemens …
en
Machteld Garrel’s blog Machteld Garrel blog: best viewed with …

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Apple manipuleert DTrace * Geen toegang tot dit bestand * Phishing tools * 10 jaar Mozilla

i-nieuws 6 na 6 ** January 24th, 2008 by wim.webgang **

24 /01/2008


Phishing tools

Op internet worden heel wat tips en hulpmiddelen uitgewisseld om te programmeren. Maar ook “Black Hat Hackers” wisselen hun hulpmiddelen uit, zoals viruscode en tools om in te breken in computers. Erg in trek is software om creditcardnummers uit andere mensen hun computers te halen en door te sturen naar jezelf. Wat de luie zogenaamde “phisher” die deze kant en klare software van het net haalt niet weet, is dat de software ook op hemzelf spioneert, en de creditcardnummers nog verder doorstuurt naar de maker van de software.

Geen toegang tot dit bestand

Apple heeft een deel van zijn gebruikers onaangenaam verrast met een QuickTime update op 15 januari. De update naar 7.4 beloofde om via iTunes films te kunnen huren. Maar er waren nog andere verschillen. Bij sommige gebruikers startte de computer niet meer, andere gebruikers klaagden dat ze geen films meer kunnen renderen in After Effects. Het renderen start wel maar rond de 10 minuten crasht de applicatie. Vooral professionele gebruikers waren ontzet omdat ze niet meer konden werken. Sommige gebruikers wisten hun systeem terug naar de oude Quicktime versie om te zetten, en konden zo weer werken. De oorzaak zou liggen in een stukje spionageprogramma dat om de 10 minuten de DRM-rechten checkt. Digital Rights Management is een techniek die probeert te verhinderen dat je commerciele films kopieert.

Op internetforum gaven gebruikers elkaar tips om toch verder te kunnen werken, enkele vb:
- render tot net voor de plaats waar je crasht. Render daarna verder vlak na die plaats, werk dus ongeveer per 10 minuten. Plak de stukken daarna aan elkaar in bv QuickTime Player Pro en exporteer als QuickTime movie.
- gebruik een software-tool om terug te keren naar een vorige versie van je systeem bv qt 7.31; dat kan bv met “time machine”, Pacifist,..
- herinstalleer je system van de originele OS-X cd’s en installeer alles wat je nodig hebt, maar doe geen upgrade van QuickTime.
- indien je met een oud systeem werkte kan je upgraden naar Leopard, dat standaard de vorige versie van QuickTime, 7.31, installeert, die je dan niet upgrade.
- Leen of huur een computer die niet ge-upgrade is.


Apple manipuleert DTrace

Apple heeft heel wat open source software in gebruik in hun System X, waaronder de DTrace tool. Die werd oorspronkelijk ontwikkeld bij Sun, om software te bestuderen terwijl die draait. Daarmee kan een programmeur bv onderzoeken of een bepaald stuk in een programma in bepaalde omstandigheden gebruikt wordt, hoelang een programma doet over bepaalde instructies, enz. Het is dus geen verrassing dat zo’n handig hulpmiddel verschijnt in OS-X, maar een programmeur die het gebruikte op iTunes deed een eigenaardige vaststelling: DTrace werkt niet op iTunes. Op zich kan dat natuurlijk niet, want dat is een programma als een ander. De enige mogelijke verklaring is dat Apple een heel speciale versie van DTrace heeft gemaakt, die bepaalde eigen Apple programma’s uitsluit. Het probleem is dat daardoor andere DTrace testen ook niet kloppen als bv ondertussen iTunes speelt.

Programmeurs vermoeden dat Apple dit doet om te verhinderen dat inhoud van muziek of dvd-films uit het geheugen kan geplukt worden op het moment dat de DRM ontcijferd is voor gebruik. Bovendien zou het omzeild kunnen worden, dus het is maar de vraag hoe zinvol deze versie is.

10 jaar Mozilla

Mozilla viert zijn tiende verjaardag. Het mozilla project ontstond uit het puin van de firma Netscape, die met de Netscape browser het internet in de huiskamer introduceerde. Na weggeconcureerd te zijn door Microsoft, dat zijn eigen produkt als standaardbrowser installeerde op alle systemen, ging Netscape financieel ten onder. De broncode van het programma werd vrijgegeven en vrijwilligers gingen er rond 2000 mee aan de slag. Ze kozen als naam voor hun project “Mozilla”, dat was de oude interne projectnaam bij Netscape. Mozilla maakt een browser, email programma, chat programma enz, allemaal als vrije software met open broncode en die gratis kan gedownload worden. Hun meest bekende produkt is Firefox, die vooral in Europa de meestgebruikte zelfgekozen browser is.

Een poster met de geschiedenis van Mozilla in beeld gebracht is te vinden op dez website.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Opendoc society: interview

Uitzending do 18:00 ** January 17th, 2008 by wim.webgang **
 • Kasteel van Schoten: open source voor de lokale overheid.
 • Interview met Machteld Garrels van de Opendoc society.

  Eén van de gruwels van de informatisering: elkaar iets doorsturen zonder te checken welk programmas en welke versies gebruikt worden. Of een pdf – kan je dan wel zeker lezen, maar niet bewerken. Erger nog, na een paar jaar kan je je eigen documenten zelfs niet meer lezen omdat de programma’s veranderd zijn en het oude formaat niet meer kunnen openen. Iemand nog een WordPerfect of Lotus123 bv.?
  Opendoc SocietyDaar is nu een oplossing voor: het Open Document Formaat, een erkende ISO standaard waar overheden in Europa op beginnen over te stappen (office documenten). Opendoc society (NL/BE) ziet het als een kans tot “innovatie”… maar doet iedereen mee?

  http://be.opendocsociety.org

 • overstock vinyl met een verhaal: Lydia’s CityGang-45T singel.
 • En extra kasteelkeldergeluiden door Lord Warre! Merci!

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Schadevergoeding * Internet toezichter

i-nieuws 6 na 6 ** January 17th, 2008 by wim.webgang **

18/01/2008


Internet toezichter

Het grote VS-communicatiebedrijf AT & T is door de wet vrijgesteld van verantwoordelijkheid voor de inhoud. Daar staat tegenover dat ze alle data over het netwerk moeten doorsturen, zonder een selectie te maken op de inhoud of op de verzender of ontvanger van de data. Nu zou AT & T voorgesteld hebben om zelf alle verkeer over hun kabels te gaan onderzoeken. Ze zouden specifiek kijken naar overtredingen van de US wetten op “intellectual property”.

Schadevergoeding

Het SCO verhaal leek helemaal gedaan te zijn, maar toch treedt er nu een post scriptum op in het verhaal. Novell heeft compensaties geëist voor het lange en dure proces dat SCO ten onrechte aangespannen had. Een rechtbank gaat nu vaststellen hoeveel die schadevergoeding moet bedragen. Een ander aspect is dat Novell nu definitief de rechten op Unix heeft. Ze zouden nu Unix helemaal kunnen open sourcen, maar dat is moeilijk omdat het een samenraapsel is van code van veel verschillende bronnen met verschillende copyrights. Wat ze wel zouden kunnen doen is er allerlei bruikbare stukjes code uit selecteren en die geleidelijk vrijgeven.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Van Game Community tot Net Neutrality

Uitzending do 18:00 ** January 10th, 2008 by Lydia **

Athene Is Real

 • Een wereldvreemde nerdfiguur wordt de beste Paladin van de wereld in zijn favoriet internetspel (World Of Warcraft) door inzet, techniek, snelheid en strategisch inzicht
 • Flame wars in de Gamers Fora waarin hij onderwerp is, beantwoordt hij met een YouTube filmpje: Athene is Real
 • Dat leidt natuurlijk niet tot minder commotie .. integendeel. Zeker met zijn verwijzingen naar de halfnaakte “boyfriend”. En dat wordt evenmin gesust met het in volgende filmpjes opduiken van “his bitch and her tits”, de seniele moeder, de wapenzieke broer en de debiele zus
 • De tits van Bitch worden bestempeld als “explicit content” en dus van de open YouTube site gehaald (want geen “betalende partner?”), tot wanhoop van de vele fans (te zien aan de top rankings en videoreply’s in YouTube)
 • “YouTube becomes MoneyTube” gepost als reaktie daarop (en als laatste stuiptrekking?) en het debat over Net Neutrality barst nu ook los in de Game Community …

Lydia belt Dries, een van de vijf jongeren achter de filmpjes van Athene…

Link: AtheneWins

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Auto Nano * Milieu in de VS * Artificiele intelligentie voor de mailbox

i-nieuws 6 na 6 ** January 10th, 2008 by wim.webgang **

10/01/2008


Auto Nano

Indische autobouwer Tata Motors heeft zijn nieuwe Tata Nano klaar en stelde die voor op de 9e auto-expo in New Delhi. Het is een klein autootje van 3,1 meter lang en 1,5 meter breed, met kleine wielen. De bosch tweecylinder, viertakt 624 cc moter zit achterin gemonteerd. Dat doet misschien denken aan de ronde fiat uit de jaren zestig, maar deze auto telst wel 5 zitplaatsen en vier deuren.
De auto zou voortkomen uit het zien van een volledig gezin op een scooter: vader die rijdt, zoontje dat rechtop voor het stuur staat, en de moeder die met een baby achterop zit. De bedoeling was een betaalbaar voertuig te maken dat hetzelfde doet maar iets comfortabeler en veiliger. Het ontwerp duurde vier jaar. De auto zou standaard 2500 dollar kosten.

jolopnik.com/…
Koop een auto bij je ipod Nano …
De motor toch Europees?

Milieu in de VS

In de Verenigde Staten werd het voorbije jaar 54 miljoen dollar besteed aan investeren in windfarms, aanplantingen van bomen, zonne-energie-installaties, en andere milieuvriendelijke projecten. Dat gebeurde niet rechtstreeks, maar deze bstedingen zitten dikwijls vervat in de aankoop van een produkt, door middel van “credits”. Dat systeem dient als compenstatiemaatregel voor de milieuschade, en de uitgevoering gebeurt door de fabrikanten.
De overheid, die in 1998 een Groene Gids opstelde, maakt zich nu zorgen over de waarde van de geclaimde milieuvriendelijkheid. Het onrechtmatig gebruiken van het milieu in advertenties kreeg een eigen term en wordt “greenwashing” genoemd.
Het witte huis heeft ook een groene maatregel genomen. Ze gaan hun federale begroting publiceren op een website. Wie het wil lezen kan het downloaden. Vroeger werd de geïnteresseerde daarvoor bedolven onder enkele duizenden pagina’s drukwerk.


Artificiele intelligentie voor de mailbox

De meeste e-mail programma’s laten enkel toe te sorteren op datum, afzender, en onderwerp. Maar het zou nu ook andere vormen van informatie kunnen aanwenden om interessante mails meer boven te doen drijven. Dat kan door mails van contacten uit andere sociale netwerken te bevoordelen in de rangschikking van de binnenkomende mails. E-mail adressen die in je adresboek voorkomen kunnen bv een kleurtje krijgen. Er kunnen verbindingen aangetoond worden tussen bepaalde namen, nummers of begrippen die in verschillende mails voorkomen. Er kan rekening gehouden worden met links die op de website van de gebruiker voorkomen, of op zijn sociale netwerk-sites als MySpace.
Yahoo heeft nu een systeem klaar dat de inhoud van mails gebruikt om ze te groeperen op onderwerp. Zo maakt het een mapje met de naam “Meat and Beat receptie” voor alle mails die daarover beginnen binnen te komen.

Meat and Beat reception 21/1, zie website Centraal
Zogenaamde “highlight” systemen worden al gebruikt bij programmeren en bij chat-programma’s. Daarbij zullen de namen oplichten van mensen die in je contactlijst staan, of bepaalde woorden die je opgeeft.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Belgium is Art, ZoOuieZoo?

Uitzending do 18:00 ** January 3rd, 2008 by wim.webgang **

Belgium is Art, ZoOuieZoo?
François over leven en werken in Antwerpen, Brussel en Wallonië.
Over Expo 58, politiek, taal, postkaarten, boeken, chocolade, cd’s …
“Vous connaissez l’ Anvers? Oui, j’ étais au Zoo…”

Een CityGang Reportage.

Meer foto’s: Fils de pute, postkaarten en boeken, muziek en chocolade, cartoon, en dan is er nog Belgie

Fotos: Lydia/Webgang

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Zonneboiler * Illegale cd-muziek * HECToR in top-20 * Pinguin insite * Zonneboom

i-nieuws 6 na 6 ** January 3rd, 2008 by wim.webgang **

03/01/2008


Zonneboiler

In Nevada moet dit jaar de grootste zonnekoker in werking gesteld worden in april. Hij maakt deel uit van het Nevada Solar One project. De ketel is gevuld met olie. Die wordt door de zon opgewarmd tot zo’n 400 graden. De olie stroomt door een warmtewisselaar waar de warmte wordt gebruikt om stoomturbines aan te drijven. De turbines genereren dan electriciteit. Door de schaal van het project kan er zo’n 2000 megawatt mee geleverd worden, ongeveer genoeg om de inwoners van de stad Antwerpen mee van stroom te voorzien, en meer dan Doel’s grootste reaktoren Doel 3 en Doel 4 samen.

Om genoeg zonnestraling te concentreren op het brandpunt waar de olie opgewarmd wordt, gebruiken ze meer dan 180.000 spiegels. Die staan opgesteld in lange rijen in de woestijn. In het brandpunt van de holle spiegels loopt een metalen buis waardoor de olie stroomt die de warmte opneemt. De spiegels draaien computergestuurd mee met de zon om altijd de optimale concentratie te geven in het brandpunt.
Opvallend ook is de manier waarop de installatie met overtollige energie omgaat. De hitte die niet nodig is voor opwekking van energie wordt gebruikt om zout te smelten in grote vaten. Woestijnen in de VS worden steeds meer het toneel van opwekking van energie. Er zijn ook plannen voor Spanje, Griekenland, Mexico, enz. Er gaat een aanzienlijke investering mee gepaard die pas tegen 2020 winstgevend zou worden. Het duurde een tweetal jaar om deze zonnecentrale te bouwen. Er wordt verwacht dat ze tientallen jaren zal meegaan, en ze produceert geen afval tijdens de werking en laat geen nucleair kerkhof achter bij het buiten werking stellen. De ingenomen oppervlakte is zo’n 120 hectare. Belgie behoort niet tot de gebieden op aarde waar dat soort centrales rendabel is. Pas vanaf Zuid-Europa zou het enigzins rendabel kunnen zijn.

Getallen van zon / zonne-energie en wind / windenergie:

http://www.weerstationuithoorn.nl/Stat/2007/2007-jaar.htm

Illegale cd-muziek

In december heeft de RIAA, de organisatie van de muzieklabelindustrie in de VS, de bewering geformuleerd dat het overzetten van muziek van je CD’s naar je harde schijf van de computer, een overtreding van de copyrights is. In de stukken is het te lezen als “… eens de beklaagde de muziek van de aanklager omgezet heeft in het gecomprimeerd mp3 formaat en ze in zijn “shared folder” van de computer heeft staan, zijn het niet langer toegestane copies”. Daaruit zou volgen dan iedereen die zijn eigen CD’s “ript” naar zijn computer, en ze bewaart in zijn shared folder om ze bv over te zetten op zijn mp3 speler, in overtreding is en aangeklaagd kan worden door de muziekindustrie. De “shared folder” van de computer was ook bereikbaar voor de vrouw van de beklaagde.

HECToR in top-20

De universiteit van Edinbrugh heeft een nieuwe supercomputer die ze de naam HECToR gaven. Hij staat op dit moment op plaats 17 in de top 500 van supercomputers en op nummer 1 in het Britse koninkrijk. Hij zal gebruikt worden voor allerlei simulaties, van klimaatsystemen tot financiele markten, luchtweerstandberekening voor vliegtuigontwerp enz. Hij haalt een snelheid van 100 Teraflops. Een gewone computer haalt zo’n duizendste van een Teraflop. Een van de grootste problemen is het stroomverbruik van HECToR. Dat zal na zeven jaar draaien al evenveel gekost hebben als het bouwen van de supercomputer. Zes jaar geleden, toen aan de computer gepland werd, kostte energie nog maar de helft van nu. De computer staat op een geheime locatie met de grootte van een sporthal.

Pinguin insite

Heel wat apparaten kregen in 2007 een ingebouwd Linux systeem. In tegenstelling tot sommige andere produkten gaat dat niet gepaard met schreeuwerige stickers “runs on Linux Mobile”, zodat de meeste kopers zelfs niet weten dat ze Linux gebruikers zijn geworden. Onder de populairste bv de Nokia Internet Tablet PC. En een toestel dat er dicht bij komt, de Asus Eee 4G-Galaxy 7-inch PC mobile Internet device, staat op de meeste verlanglijstjes. Daarnaast deden ook andere Unix-systemen met heel wat vrije software erin het goed, zoals Apple’s OS-X, vooral door de cado-populariteit van de MacBook.

Zonneboom

Combinaties van technische ontwikkelingen hebben uiteindelijk geleid tot een resultaat dat wel van de natuur afgekeken lijkt; een zonneboom. Het concept is een paal met vertakkingen waarop als bladeren zonnepanelen zijn bevestigd. Verder hangen er een aantal peertjes in de boom die licht geven als het donker wordt. De energie die de zonnepanelen overdag opnemen wordt opgeslagen en als het donker is weer afgegeven. De zonnebomen vormen daarmee een onafhankelijke vervanging voor lantaarnpalen. De capaciteit van de electriciteit is groot genoeg om verschillende donkere dagen te overbruggen.
Google verlicht bv zijn parkeerplaatsen met dergelijke zonne-energie-lantarens.

Lift ^ | Lift v | Comments Off