Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Apple manipuleert DTrace * Geen toegang tot dit bestand * Phishing tools * 10 jaar Mozilla

i-nieuws 6 na 6 ** January 24th, 2008 by wim.webgang **

24 /01/2008


Phishing tools

Op internet worden heel wat tips en hulpmiddelen uitgewisseld om te programmeren. Maar ook “Black Hat Hackers” wisselen hun hulpmiddelen uit, zoals viruscode en tools om in te breken in computers. Erg in trek is software om creditcardnummers uit andere mensen hun computers te halen en door te sturen naar jezelf. Wat de luie zogenaamde “phisher” die deze kant en klare software van het net haalt niet weet, is dat de software ook op hemzelf spioneert, en de creditcardnummers nog verder doorstuurt naar de maker van de software.

Geen toegang tot dit bestand

Apple heeft een deel van zijn gebruikers onaangenaam verrast met een QuickTime update op 15 januari. De update naar 7.4 beloofde om via iTunes films te kunnen huren. Maar er waren nog andere verschillen. Bij sommige gebruikers startte de computer niet meer, andere gebruikers klaagden dat ze geen films meer kunnen renderen in After Effects. Het renderen start wel maar rond de 10 minuten crasht de applicatie. Vooral professionele gebruikers waren ontzet omdat ze niet meer konden werken. Sommige gebruikers wisten hun systeem terug naar de oude Quicktime versie om te zetten, en konden zo weer werken. De oorzaak zou liggen in een stukje spionageprogramma dat om de 10 minuten de DRM-rechten checkt. Digital Rights Management is een techniek die probeert te verhinderen dat je commerciele films kopieert.

Op internetforum gaven gebruikers elkaar tips om toch verder te kunnen werken, enkele vb:
- render tot net voor de plaats waar je crasht. Render daarna verder vlak na die plaats, werk dus ongeveer per 10 minuten. Plak de stukken daarna aan elkaar in bv QuickTime Player Pro en exporteer als QuickTime movie.
- gebruik een software-tool om terug te keren naar een vorige versie van je systeem bv qt 7.31; dat kan bv met “time machine”, Pacifist,..
- herinstalleer je system van de originele OS-X cd’s en installeer alles wat je nodig hebt, maar doe geen upgrade van QuickTime.
- indien je met een oud systeem werkte kan je upgraden naar Leopard, dat standaard de vorige versie van QuickTime, 7.31, installeert, die je dan niet upgrade.
- Leen of huur een computer die niet ge-upgrade is.


Apple manipuleert DTrace

Apple heeft heel wat open source software in gebruik in hun System X, waaronder de DTrace tool. Die werd oorspronkelijk ontwikkeld bij Sun, om software te bestuderen terwijl die draait. Daarmee kan een programmeur bv onderzoeken of een bepaald stuk in een programma in bepaalde omstandigheden gebruikt wordt, hoelang een programma doet over bepaalde instructies, enz. Het is dus geen verrassing dat zo’n handig hulpmiddel verschijnt in OS-X, maar een programmeur die het gebruikte op iTunes deed een eigenaardige vaststelling: DTrace werkt niet op iTunes. Op zich kan dat natuurlijk niet, want dat is een programma als een ander. De enige mogelijke verklaring is dat Apple een heel speciale versie van DTrace heeft gemaakt, die bepaalde eigen Apple programma’s uitsluit. Het probleem is dat daardoor andere DTrace testen ook niet kloppen als bv ondertussen iTunes speelt.

Programmeurs vermoeden dat Apple dit doet om te verhinderen dat inhoud van muziek of dvd-films uit het geheugen kan geplukt worden op het moment dat de DRM ontcijferd is voor gebruik. Bovendien zou het omzeild kunnen worden, dus het is maar de vraag hoe zinvol deze versie is.

10 jaar Mozilla

Mozilla viert zijn tiende verjaardag. Het mozilla project ontstond uit het puin van de firma Netscape, die met de Netscape browser het internet in de huiskamer introduceerde. Na weggeconcureerd te zijn door Microsoft, dat zijn eigen produkt als standaardbrowser installeerde op alle systemen, ging Netscape financieel ten onder. De broncode van het programma werd vrijgegeven en vrijwilligers gingen er rond 2000 mee aan de slag. Ze kozen als naam voor hun project “Mozilla”, dat was de oude interne projectnaam bij Netscape. Mozilla maakt een browser, email programma, chat programma enz, allemaal als vrije software met open broncode en die gratis kan gedownload worden. Hun meest bekende produkt is Firefox, die vooral in Europa de meestgebruikte zelfgekozen browser is.

Een poster met de geschiedenis van Mozilla in beeld gebracht is te vinden op dez website.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.