Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

S. u. S. E.

Uitzending do 18:00 ** May 30th, 2019 by wim.webgang **

Suse 25

Suse viert haar 25e verjaardag. Suse is de Linux distributie die, zoals de meeste grote distributies, op twee poten staat.
Enerzijds is er het gratis open source systeem met de naam OpenSUSE, dat iedereen op zijn computer of server kan installeren, en anderzijds is er SUSE Enterprise, wat als desktop en serverproduct ondersteunt word voor en door bedrijven.
Suse is een van de enige Europese Linux distributies die heeft kunnen overleven in de woelige IT markt. Oorspronkelijk is ze ontstaan in Duitsland, bij Nurnberg, en voor Europese gebruikers was het een verademing dat er bv rekening gehouden werd met een niet-Amerikaans toetsenbord, wat bij bv Red Hat niet vanzelfsprekend was.

Suse heeft een woelig verleden achter de rug, werd opgekocht en verschillende keren overgenomen, en het leek er zelfs even op dat het in de klauwen van Microsoft zou vallen.
Dat is gelukkig (nog) niet gebeurd, en hoewel Suse moeite doet om goed samen te werken met Windows gebruikers, blijft het een onafhankelijk bedrijf met Europese roots, dat zijn mannetje kan staan naast het Amerikaanse RedHat/Fedora en het Brits/Zuidafrikaanse Canonical/Ubuntu.

Een deel van die Europese toets vind je terug in de Desktop die Suse als standaard aanbiedt: KDE.

KDE baseert op Qt programmeerbibliotheken, en die gaan terug tot Nokia in zijn gouden tijden.

Wanneer je een verjaardag viert is altijd een beetje arbitrair, want ZDNet vierde twee jaar geleden al de verjaardag van SUSE:

https://www.zdnet.com/article/suse-linux-at-25/

En de Suse Linux distributie had een paar voorlopers in het Duits, eigenlijk de Duitse Slackware, en een paar beta-versies.

De eerste keer dat ze echt naar buiten kwamen met hun distro als product, en die het mooie beginversienummer 4.2 gaven voor de grap, was eigenlijk 1996, dus nog maar 23 jaar geleden.

Maar Suse bestond toen al wel als bedrijf, hoewel het toen geschreven werd als afkoring: S.u.S.E.

https://www.youtube.com/watch?v=4VrhlyIgo3M

Ook de basis waarop Suse begon te bouwen is interessante Linux geschiedenis. Peter MacDonald, die oorpsronkelijk meewerkte aan de Linux kern, maakte een combinatie van de Linux kern met bijpassende software, en verdeelde dat onder de naam SLS.
Dat stond voor Softlanding Linux System. Alle tools in die tijd zelf bijeenharken om een werkend Linux systeem te krijgen was geen makkie, dus veel gebruikers waren blij met deze compilatie.

https://en.wikipedia.org/wiki/Peter_MacDonald_(computer_programmer)

Tegelijk waren er ook power gebruikers die vonden dat het beter kon, en zelf aan de slag gingen.
Zo begon Ian Murdock zijn Debian project om een verzorgdere bugvrije Linux distributie op de markt te brengen.
En Patrick Volkerding maakte een eigen versie met een betere installatieprocedure, en bracht die uit als Slackware.

En dan komen we bij de bron zelf. Linus Tovalds over vroege Linux:

https://gondwanaland.com/meta/history/interview.html

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Plastiekberg * Beschermde mail

i-nieuws 6 na 6 ** May 30th, 2019 by wim.webgang **

Plastiekberg

In Zwitserland is men in 2018 beginnen nadenken over de ecologische impact van e-commerce. Dat gebeurde ondermeer naar aanleiding van de vestiging van de Duitse kledinggroep Zalando in Zwitserland, dicht bij de Franse grens. Daar worden meer dan éénenveertigduizend paketten per dag verstuurd. Op een jaar tijd veroorzaakt dat meer den veertienduizend ton koolstofuitstoot. En dat is berekend op basis van de uitstootcijfers die zijn opgegeven door een pakjesdienst zelf.

Van die verstuurde pakjes komt in Zwitserland meer dan de helft terug bij de online kledingszaak, dus die leggen het traject meermaals af.

Vergelijken met de milieu-impact van de klant die met zijn eigen vervoermiddel gaat shoppen is moeilijk, maar waarschijnlijk brengt die niet de helft van zijn aangekochte kleren terug. Maar de consumenten zouden de keuze voor lokaal winkelen ook wel aan het verliezen kunnen zijn, want de kleine winkeliers komen onder druk van de e-commerce, en zullen verdwijnen als hun vverkoop zover zakt dat het niet meer rendabel is.

Sommige online handelaars doen wel moeite om hun vervoerr-keten aan te passen; ze werken met plaatselijke verdeelcentra die aangeleverd kunnen worden door goed gevulde vrachtwagens. Vandaar wordt dan een zo milieuvriendelijk mogelijk vervoersmiddel gekozen, en dat kan gaan over openbaar vervoer tot fiets, met als backup taxi.

Volgens sommige onderzoeken is e-commerce soms zelfs milieuvriendelijker dan traditioneel winkelen. Een Nederlands bedrijf, Stockon, argumenteert dat met het traject van de goederen: die gaan onmiddellijk van fabrikant naar gebruiker, en moeten dus niet eerst naar winkels of magazijnen vervoerd worden. Andere bedrijven proberen hun impact te compenseren door te investeren in klimaatprojecten.

In China hebben ze ondertussen ontdekt dat de verpakking die gebruikt wordt bij al die individuele verzendingen problematisch kunnen zijn. Vooral de via apps online bestelde maaltijden brengen veel éénmalige verpakking mee, die per jaar voor miljoenen tonnen verpakkingsafval veroorzaakt voor het land. Dat afval bestaat vooral uit plastic zakken, doosjes, en .. wegwerpbestek dat bijgeleverd wordt.

Beschermde mail

Google heeft in 2018 een soort veilige mail ingevoerd voor de persoonlijke gebruikers. Dat systeem zal ook ter beschikking komen van de professionele gebruikers met een G-Suite account. Het is aangekondigd voor binnen een paar weken, rond 25 juni.

De verzender krijgt de optie om de mail een vervaldatum mee te geven; na die datum kan hij niet meer opgevraagd worden. De gebruiker krijgt ook de kans om een mail op slot te doen; en de ontvanger krijgt een code toegestuurd per sms om het bericht te openen.

Het bericht zou ook niet doorgestuurd kunnen worden, of niet gekopieerd of gedownload.*

Hoewel dit een goed idee lijkt om veilig mails te sturen, betekent het ook dat Google een massa interessante data in handen krijgt, namelijk de gsm nummers van al die e-mail bestemmelingen.

*) en een screenshot dan?
**) Lijkt me alleen mogelijk binnen gmail programma’s; hoe gaan ze dat doen bij een gebruiker die een ander e-mail programma heeft?

compiled by BCP v.0.4.0

Lift ^ | Lift v | Comments Off

verdwenen kickstarter project met onuitspreekbare naam

Uitzending do 18:00 ** May 23rd, 2019 by wim.webgang **

Ouya
We kijken even terug naar wat we een paar jaar geleden vertelden over Ouya: https://webgang.radiocentraal.be/?m=201306; toen het meest beloftevolle kickstarter project dat miljoenen ophaalde, maar nu dus definitief verdwijnt.

Muziek
Polletzebuerg – ambient_modularmorph
Mr Pomme – La drogue c’est mal.
Gloomer – Demonia
eddy_-_01_-_Pure_Adrenaline

(selection prepared 05/23/2019 18:03:33 by WebgangBCP v.0.4.0)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

SM processor * Ouya oeh nee * Gambas privé * Wie is niet mee met Systemd?

i-nieuws 6 na 6 ** May 23rd, 2019 by wim.webgang **

SM processor

Phoronix (www.phoronix.com) heeft zijn mening gegeven over de gevolgen van de fouten die in het ontwerp van veel moderne processor werd gevonden, en die bekend zijn als de Spectre en Meltdown bugs.
Ze noemen het Microarchitectuur Data Sampling fouten, ook bijgenaamd Zombieload.

Uit hun testen blijkt dat intel systemen ongeveer 16% trager werken na de correcties voor de bugs.
Bovendien wordt als gevolg van de lekken ook aangeraden om hyper-threading uit te schakelen bij intel processoren, en daarmee zal de snelheid nog verder zakken.

Bij de geteste AMD systemen ging het over 3% vertraging.
Het gevolg is dat de waardering van AMD t.o.v. intel processoren herbekeken kan worden, en AMD op sommige gebieden haasje over doet met zijn nabije concurrent.

Als je alleen maar spelletjes speelt op je Linux server, is het effect klein, eerder rond 1%.

Als gevolg van de fouten in het ontwerp van de procossoren, moeten de besturingssystemen aangepast worden om de fout af te schermen en het systeem veilig te houden.
Dat is extra werk voor de programmeurs van de systemen, en bovendien frustrerend omdat het resultaat een trager systeem is, en dat enkel vanwege fouten van de hardwarefabrikant.
Systemen die niet ge-update worden blijven natuurlijk kwetsbaar.

Phoronix heeft uitgebreide testresultaten gepubliceerd en zullen nog updates doen (op

https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=mds-zombieload-mit&num=1).

Ouya oeh nee

In 2013 leek er een interessant project op de sporen gezet te zijn met de lancering van een spelconsole gebaseerd op het alomtegenwoordige Android. Het heette Ouya, en kende een vliegende start met crowdfunding (zie https://webgang.radiocentraal.be/?m=201306).

Razer, het bedrijf dat in 2015 de Ouya software en infrastructuur opkocht, kondigde onlangs aan dat Ouya afgesloten wordt:
“The Forge TV, OUYA, and MadCatz MOJO game stores are no longer being supported, and therefore will be shut down.”
De accounts zullen afgesloten worden over een goede maand, op 25 juni 2019. Vanaf dan kunnen er geen spelletjes meer gespeeld worden op de servers. Spelletjes die afgehaald werden kunnen nog wel verder gespeeld worden, als ze tenminsten geen online component nodig hebben om te werken. Voor informatie daarover verwijzen ze door naar de makers van de spelletjes.
De bijbehorende Ouya website zal ook afgesloten worden.

Gambas privé

Op de blog gambas.copyleft.be werd het nieuws gemeld dat de auteur van Gambas een drietal weken geleden ontslag nam bij zijn werkgever. Daar werkte hij in Gambas, terwijl hij de taal zelf ontwikkelde. Hij zal nu als zelfstandige voor zijn voormalige werkgever blijven werken tot minstens december van dit jaar. Daarna liggen alle opties open wat hem betreft.
Ook aan Gambas zelf blijft hij verder werken, verzekerde hij in een antwoord op ongeruste vragen van gebruikers. Gambas is een soor visual basic voor Linux. De oorspronkelijke gambas werd meer dan tien jaar geleden gestart door Minisini, en er kwam een vervolg met Gambas2. De huidige versie is 3. Het is een object gerichte programmeertaal voor Linux, die een volledige programmeeromgeving heeft, samen met runtime. Je kan zowel scripts programmeren die op een erver uitgevoerd worden, als applicaties maken voor de Linux desktop. Vooral voor gebruik met databanken is het een handige omgeving, maar er is evengoed een domoticasysteem mee gemaakt, een muziekspeler enz.
Het hele Gambas systeem is open source onder een GPL licentie. Het is gratis te downloaden en ook opgenomen in de belangrijkste Linux distributies.

Wie is niet mee met Systemd?

Het opstartsysteem in Linux is jaren geleden veranderd van sysvinit naar systemd. Het was een verandering met een grote impact, want alle onderdelen van het systeem die gestart moeten worden hebben ermee te maken.
Systemd werd gekozen omdat het een verder gevorderd opstartsysteem was, dat beter leek te beantwoorden aan de uitdagingen die zich stelden.
De belangrijkste tool is het systemctl commando, waarmee de status kan opgevraagd worden, problemen gedetecteerd, diensten opgestart en opgelijst kunnen worden, enz

Maar er was ook kritiek. Bv op de manier hoe de logs bijgehouden werden. Dat gebeurde niet in eenvoudige tekstbestanden, zoals met bijna alle andere programma’s in Linux en Unix systemen, maar in binaire vorm.
Dat maakt ze minder gemakkelijk leesbaar, doorzoekbaar en archiveerbaar zonder de juiste tools.

Andere kritiek gaat erover dat Systemd te alles-omvattend zou zijn, dat er nu dingen met systemd gedaan worden omdat het kan, en niet omdat het nodig is, of dat het te Gnome-desktop gericht zou zijn, en dat bij updates het systeem nu meer herstart moet worden, wat vroeger uitzonderlijk was in Linux.

Bij de invoering van systemd was er al genoeg commotie over, want alle projecten en Linux distributies moesten kiezen of en wanneer systemd in te voeren.
Grote distributies als Fedora/RedHat en openSUSE schakelden over.
Ubuntu had – wie zal het verwonderen – zijn eigen opstartsysteem gemaakt, genaamd Upstart, maar schakelde over naar Systemd toen Debian dat deed (omdat Ubuntu van Debian is afgeleid).
Sommige Linux distributies kozen ervoor systemd niet in te voeren.
Bij sommige distributies ontstond er een afsplitsing waarbij een deel van de ontwikkelaars een versie zonder systemd bleven maken.
Dat was het geval bij Debian, dat in sinds Jessie in 2018 Systemd invoerde, maar waar een versie zonder systemd bestaat met de naam Devian.
De letters VUA in de nieuwe naam staan voor Veteraan-Linux Admins. Deze veteranen veranderen niet graag van tools, en ze splitsten af van Debian op het moment dat aangekondigd werd dat overschakeld zou worden op systemd.
De eerste stabiele versie van Devuan kwam al uit in 2017. Ze hebben eigen repositories, maar verder wijkt de distributie zo weinig mogelijk af van Debian.
Ze gebruiken standaard sysvinit, zoals vroeger. Ze hebben een heel datacenter gebouwd op Devuan.

Een beetje gelijkaardig is er Artixlinux, dat zo’n beetje de bekende Arch Linux zonder systemd is

Dan zijn er Linux distributies die niet moesten kiezen omdat ze geen sysvinit gebruikten:
- Alpine Linux uit Zwitserland, een distributie die al sinds 2005 bestaat, en op allerlei gebied eigen keuzes maakt om een lichtgewicht Linux te kunnen bouwen.
- Void Linux, wat al sinds 2014 zijn eigen ontwikkelde runit gebruikt als init systeem
- Slackware, een Linux die altijd al een andere manier gebruikt, nl met startup scripts zoals in BSD
- ChromeOs, het Systeem dat google bouwde rond een Linux kern
- Guix, wat geen Linux is, maar een unix achtig systeem van het GNU project, dat een eigen init systeem ontwikkelde.

Meer op

http://without-systemd.org/wiki/index.php/Main_Page

Lift ^ | Lift v | Comments Off

open 19 en opensuse 25

Uitzending do 18:00 ** May 16th, 2019 by wim.webgang **

Zijn Linux op mijn desktop?
Mark Shuttleworth heeft wel iets geleerd ….
www.tfir.io : why Linux on the desktop has failed
euh has it? Not for me!

Open 19
Red Hat met nieuw logo (en nieuwe stickers) en rode schoenen op Open 19 (Antwerpen).
en “turning a little bit blue” volgens de presentator.

Open19

Open19


(sorry for the bagpipes in the background)

Muziek:
Mr Pomme – UNTRUCUNPEUALAIDMCOMMECA
Jimmy Dirtnail – Fantasy Level X
Mr Pomme – Succubus
Gloomer – Gloomy – Deeep Bass Frequencies
Mr Pomme – DUPSKE
sleepinghills – tape 1
Jacobus – So Much Coffee

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Energie of vuur * Lange termijn beurs * Big data en de wet * Opgevouwen * Apple monopolie

i-nieuws 6 na 6 ** May 16th, 2019 by wim.webgang **

Opgevouwen

Nadat het scherm van de opvouwbare telefoon van Samsung toch niet zo sterk bleek als gewenst, is er toch nog een fabrikant die met een opvouwbaar toestel uitkomt: Lenovo. Ze geven zich nog tot volgend jaar om hu opvouwbare pc klaar te hebben.
Waarschijnlijk zal hij tot de thinkpad reeks behoren, de oorspronkelijke IBM laptop hardware die erg in trek was bij hackers. Voor de hardware zien we het traditionele wintel monopolie opduiken, maar voor het scherm is iedereen benieuwd. LG zou de fabrikant van het scherm zijn volgens het lijstje van de partners die mee het toestel ontwikkelen.

De opvouwbare gsm van Samsung werd in 2018 aangekondigd, en als snel doken er berichten op van concurrenten als Huawei, die er ook één gepland hadden. Toen de Galaxy Fold aan 2000 dollar per stuk op de markt kwam, werden het bij sommige al Galaxy Fails. De lancering van het toestel werd op pauze gezet.

Suse 25

Suse viert haar 25e verjaardag. Suse is de Linux distributie die, zoals de meeste grote distributies, op twee poten staat.
Enerzijds is er het gratis open source systeem met de naam OpenSUSE, dat iedereen op zijn computer of server kan installeren, en anderzijds is er SUSE Enterprise, wat als desktop en serverproduct ondersteunt word voor en door bedrijven.
Suse is een van de enige Europese Linux distributies die heeft kunnen overleven in de woelige IT markt. Oorspronkelijk is ze ontstaan in Duitsland, bij Nurnberg, en voor Europese gebruikers was het een verademing dat er bv rekening gehouden werd met een niet-Amerikaans toetsenbord, wat bij bv Red Hat niet vanzelfsprekend was.

Suse heeft een woelig verleden achter de rug, werd opgekocht en verschillende keren overgenomen, en het leek er zelfs even op dat het in de klauwen van Microsoft zou vallen.
Dat is gelukkig (nog) niet gebeurd, en hoewel Suse moeite doet om goed samen te werken met Windows gebruikers, blijft het een onafhankelijk bedrijf met Europese roots, dat zijn mannetje kan staan naast het Amerikaanse RedHat/Fedora en het Brits/Zuidafrikaanse Canonical/Ubuntu.

Een deel van die Europese toets vind je terug in de Desktop die Suse als standaard aanbiedt: KDE.

KDE baseert op Qt programmeerbibliotheken, en die gaan terug tot Nokia in zijn gouden tijden.

Wanneer je een verjaardag viert is altijd een beetje arbitrair, want ZDNet vierde twee jaar geleden al de verjaardag van SUSE:

https://www.zdnet.com/article/suse-linux-at-25/

En de Suse Linux distributie had een paar voorlopers in het Duits, eigenlijk de Duitse Slackware, en een paar beta-versies.

De eerste keer dat ze echt naar buiten kwamen met hun distro als product, en die het mooie beginversienummer 4.2 gaven voor de grap, was eigenlijk 1996, dus nog maar 23 jaar geleden.

Maar Suse bestond toen al wel als bedrijf, hoewel het toen geschreven werd als afkoring: S.u.S.E.

https://www.youtube.com/watch?v=4VrhlyIgo3M

Ook de basis waarop Suse begon te bouwen is interessante Linux geschiedenis. Peter MacDonald, die oorpsronkelijk meewerkte aan de Linux kern, maakte een combinatie van de Linux kern met bijpassende software, en verdeelde dat onder de naam SLS.
Dat stond voor Softlanding Linux System. Alle tools in die tijd zelf bijeenharken om een werkend Linux systeem te krijgen was geen makkie, dus veel gebruikers waren blij met deze compilatie.

https://en.wikipedia.org/wiki/Peter_MacDonald_(computer_programmer)

Tegelijk waren er ook power gebruikers die vonden dat het beter kon, en zelf aan de slag gingen.
Zo begon Ian Murdock zijn Debian project om een verzorgdere bugvrije Linux distributie op de markt te brengen.
En Patrick Volkerding maakte een eigen versie met een betere installatieprocedure, en bracht die uit als Slackware.

En dan komen we bij de bron zelf. Linus Tovalds over vroege Linux:

https://gondwanaland.com/meta/history/interview.html

Lange termijn beurs

De druk van de aandeelhouders of de kwartaalresultaten heeft bedrijven dikwijls gedreven naar korte-termijn winst. In de technologiestreek van Californië heeft een ondernemer nu een alternatieve beurs opgericht, die meer op lange termijn wil werken. Het zou startups wat meer ademruimte geven, en de kans om hun doelen op lange termijn uit te werken. De Long Term Stock Exchange wordt afgekort tot LTSE.

De oprichter, Eric Ries, bracht negentien miljoen dollar bijeen om het project te kunnen starten. Nu hij de goedkeuring heeft van de overheid kan de LTSE ook echt beginnen werken. Hij bouwde extra regels in om meer te focussen op lange termijn; er worden geen bonussen uitgekeerd aan managers om kwartaaldoelstellingen te halen, en aandeelhouders krijgen meer inspraak hoe langer ze aandeelhouder zijn, doordat hun stemrecht zwaarder gaat wegen op de algemene vergadering.

Een van de vaststellingen die leidde tot dit nieuwe concept was dat de vernieuwing stilviel bij bedrijven die naar de beurs zijn getrokken. Bovendien wachten bedrijven te lang om naar de beurs te gaan, tot meer dan 10 jaar na hun oprichting, waardoor de beursgang het belangrijkste stuk van hun groei niet meer financiert, wat volgens Ries wel de bedoeling moet zijn.

Apple monopolie

Het heeft lang geduurd, maar het Apple monopolie in zijn App Store komt nu onder vuur in de VS. Volgens een aantal gebruikers overtreedt Apple de antitrust regels, en kan het onrechtmatig de prijzen opvoeren in zijn app Store.
Het begon bij een lagere rechtbank en na wat heen en weer heeft het hoogste gerechtshof zich nu uitgesproken; Apple zal zich moeten verantwoorden.
Apple had geprobeerd eronderuit te muizen door te zeggen dat de gebruikers van hun iOS er apps voor kochten bij de ontwikkelaars van de apps, niet bij Apple.
In de logica van Apple waren de ontwikkelaars de klanten van Apple’s iStore.

Ah ja Apple? En de gebruikers het product zeker?

En dan is er nog het monopolie op reparatie, waartegen ook gevochten wordt door onafhankelijke repair shops. Dat is ook zo’n mooi Amerikaans verhaal: een huismoeder die thuis een hersteldienst voor smartphones begon met kennis die ze uit youtube filmpjes haalde. Ze documenteerde de truukjes die de fabrikanten hanteren om het onmogelijk te maken om bepaalde herstellingen zelf uit te voeren. Ze gebruiken copyrights om te proberen de verspreiding van de kennis over de apparaten en herstelmethodes tegen te houden.
In de VS is er een strijd om het recht om te mogen herstellen: The right to repair.
Voor auto’s vinden ze dat vanzelfsprekend, maar voor electronica is het dat niet.
Begin van het jaar is er nieuwe Federale wetgeving over ingevoerd, en ook Europa heeft wetten over het herstelbaarheid, meer uit ecologisch oogpunt.

Big data en de wet

In Californië bekijken ze welke wetten ze gaan invoeren om het misbruik van Big Data in te tomen. Ze plannen de invoering van de California Consumer Privacy Act. Hier in Europa hebben we de GDPR, dus het verbaast ons niet. Maar in Californië is het een spectaculaire ommezwaai. Het is immers de thuisbasis van heel wat bedrijven die werken met Big Data. Het is ook het initiatief van 1 staat, en dat zou ofwel concurrentie tussen de staten kunnen opleveren om de hoofdzetels van bedrijven weg te snoepen, ofwel net omgekeerd andere staten kunnen inspireren om ook strengere privacy wetten aan te nemen. Bedrijven zullen duidelijk moeten zeggen welke gegevens ze over mensen bijhouden. En er zullen misschien ook regels komen over wat ze met die data mogen doen, en of ze die data mogen verderverkopen, en wanneer ze die moeten vernietigen. Ook zal de verantwoordelijkheid van de bevoegde rechtbanken worden vastgelegd.

En dan nog een manier vinden om die wetten af te dwingen …

Energie of vuur

In de VS hebben ze een probleem als het goed stormt in California. Als door een orkaan de hoogspanningsleidingen breken, kan dat brand veroorzaken. Ze vermoeden dat de verwoestende brand van vorig jaar, die verschillende mensenlevens kostte, zo ontstaan is.

Dus hebben ze nu een maatregel uitgevaardigd om dat te voorkomen. Als de windkracht zo groot wordt dat kabels zouden kunnen breken, wordt de stroom uitgeschakeld tot de windkracht genoeg gedaald is. Spijtig genoeg komen daardoor alle gebruikers zonder stroom te zitten die door die leiding bevoorraad worden. En aangezien ze niet op voorhand weten voor hoelang kan dat best vervelend worden. De meest extreme gevallen kan het gaan over 5 dagen zonder stroom; en sommige streken komen tot 15 keer op een jaar in de gevarenzone.

Natuurlijk is de eerste reflex daar om dit technisch op te lossen. De huishoudens zouden massaal generatoren kunnen installeren, die dan weer aangedreven worden op fossiele brandstof. Of het kan meer technologisch, denk maar aan Tesla, die al bekend staan om hun batterijen die stroom kunnen opslaan voor zo’n momenten.
Misschien zal het zelfs een unieke testomgeving worden voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën op dat gebied. Doordat ze een paar keer per jaar getest worden, zal Californië zijn producten beter kunnen testen en verder ontwikkelen, uit noodzaak. En daarna exporteren naar de rest van de wereld; de extreme weersomstandigheden zijn niet enkel voorbehouden voor Californië.

Lange termijn beurs

De druk van de aandeelhouders of de kwartaalresultaten heeft bedrijven dikwijls gedreven naar korte-termijn winst. In de technologiestreek van Californië heeft een ondernemer nu een alternatieve beurs opgericht, die meer op lange termijn wil werken. Het zou startups wat meer ademruimte geven, en de kans om hun doelen op lange termijn uit te werken. De Long Term Stock Exchange wordt afgekort tot LTSE.

De oprichter, Eric Ries, bracht negentien miljoen dollar bijeen om het project te kunnen starten. Nu hij de goedkeuring heeft van de overheid kan de LTSE ook echt beginnen werken. Hij bouwde extra regels in om meer te focussen op lange termijn; er worden geen bonussen uitgekeerd aan managers om kwartaaldoelstellingen te halen, en aandeelhouders krijgen meer inspraak hoe langer ze aandeelhouder zijn, doordat hun stemrecht zwaarder gaat wegen op de algemene vergadering.

Een van de vaststellingen die leidde tot dit nieuwe concept was dat de vernieuwing stilviel bij bedrijven die naar de beurs zijn getrokken. Bovendien wachten bedrijven te lang om naar de beurs te gaan, tot meer dan 10 jaar na hun oprichting, waardoor de beursgang het belangrijkste stuk van hun groei niet meer financiert, wat volgens Ries wel de bedoeling moet zijn.

Big data en de wet

In Californië bekijken ze welke wetten ze gaan invoeren om het misbruik van Big Data in te tomen. Ze plannen de invoering van de California Consumer Privacy Act. Hier in Europa hebben we de GDPR, dus het verbaast ons niet. Maar in Californië is het een spectaculaire ommezwaai. Het is immers de thuisbasis van heel wat bedrijven die werken met Big Data. Het is ook het initiatief van 1 staat, en dat zou ofwel concurrentie tussen de staten kunnen opleveren om de hoofdzetels van bedrijven weg te snoepen, ofwel net omgekeerd andere staten kunnen inspireren om ook strengere privacy wetten aan te nemen. Bedrijven zullen duidelijk moeten zeggen welke gegevens ze over mensen bijhouden. En er zullen misschien ook regels komen over wat ze met die data mogen doen, en of ze die data mogen verderverkopen, en wanneer ze die moeten vernietigen. Ook zal de verantwoordelijkheid van de bevoegde rechtbanken worden vastgelegd.

En dan nog een manier vinden om die wetten af te dwingen …

Opgevouwen

Nadat het scherm van de opvouwbare telefoon van Samsung toch niet zo sterk bleek als gewenst, is er toch nog een fabrikant die met een opvouwbaar toestel uitkomt: Lenovo. Ze geven zich nog tot volgend jaar om hu opvouwbare pc klaar te hebben.
Waarschijnlijk zal hij tot de thinkpad reeks behoren, de oorspronkelijke IBM laptop hardware die erg in trek was bij hackers. Voor de hardware zien we het traditionele wintel monopolie opduiken, maar voor het scherm is iedereen benieuwd. LG zou de fabrikant van het scherm zijn volgens het lijstje van de partners die mee het toestel ontwikkelen.

De opvouwbare gsm van Samsung werd in 2018 aangekondigd, en als snel doken er berichten op van concurrenten als Huawei, die er ook één gepland hadden. Toen de Galaxy Fold aan 2000 dollar per stuk op de markt kwam, werden het bij sommige al Galaxy Fails. De lancering van het toestel werd op pauze gezet.

Apple monopolie

Het heeft lang geduurd, maar het Apple monopolie in zijn App Store komt nu onder vuur in de VS. Volgens een aantal gebruikers overtreedt Apple de antitrust regels, en kan het onrechtmatig de prijzen opvoeren in zijn app Store.
Het begon bij een lagere rechtbank en na wat heen en weer heeft het hoogste gerechtshof zich nu uitgesproken; Apple zal zich moeten verantwoorden.
Apple had geprobeerd eronderuit te muizen door te zeggen dat de gebruikers van hun iOS er apps voor kochten bij de ontwikkelaars van de apps, niet bij Apple.
In de logica van Apple waren de ontwikkelaars de klanten van Apple’s iStore.

Ah ja Apple? En de gebruikers het product zeker?

En dan is er nog het monopolie op reparatie, waartegen ook gevochten wordt door onafhankelijke repair shops. Dat is ook zo’n mooi Amerikaans verhaal: een huismoeder die thuis een hersteldienst voor smartphones begon met kennis die ze uit youtube filmpjes haalde. Ze documenteerde de truukjes die de fabrikanten hanteren om het onmogelijk te maken om bepaalde herstellingen zelf uit te voeren. Ze gebruiken copyrights om te proberen de verspreiding van de kennis over de apparaten en herstelmethodes tegen te houden.
In de VS is er een strijd om het recht om te mogen herstellen: The right to repair.
Voor auto’s vinden ze dat vanzelfsprekend, maar voor electronica is het dat niet.
Begin van het jaar is er nieuwe Federale wetgeving over ingevoerd, en ook Europa heeft wetten over het herstelbaarheid, meer uit ecologisch oogpunt.

compiled by BCP v.0.4.0

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Webgang Broadcast Control Panel (BCP)

WebGang blog ** May 14th, 2019 by wim.webgang **

https://gitlab.com/wim.webgang/WebgangBCP

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Sommige links …

Uitzending do 18:00 ** May 9th, 2019 by wim.webgang **

https://www.tfir.io/guido-van-rossum-creator-of-python-video/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

LPI: Lego en bier…

Uitzending do 18:00 ** May 9th, 2019 by wim.webgang **

LPI Free Lego+Bier

Edukatief visitekaartje van het LPI: een zelfbouw-pinguin van Lego.

Bier
Etiket van het bier van LPI (gekocht op FOSDEM 2019):

“20 years/anos/ans/jahre/…”

met in de nul het LPI logo (L°)

in een banner: “20 Years Brew”

onderaan: “lpi.org | lpice.eu” waarbij die laatste het central europe LPI is.

Op de achterkant:

Brauerei Hutthurm, met eronder een Logo met “Huthurmer” in rood en eronder “Urtyp Hell” in een gele band.

Ein untergäriges Bier, edelgehopft, sehr mild und feinwurzig im Geschmack.

Bier – Birra

Zutaten: Wasser, Gerstenmalz, Hopfen, Hopfenextrakt.

Brauerei Hutthurm, Marktplatz 5, 94116 Hutthurm.

0,5l Alk. 4.9%

Mindestens haltbar bis: 30.07.2019

De brouwerij ligt dus in Duitsland, meer bepaald in het zuid-oosten in een uithoek tegen de grens van Tsjechie en Oostenrijk, in de buurt van Passau, en ze ziet eruit als het klinkt:

https://www.bayerischer-wald.de/Media/Attraktionen/Brauerei-Hutthurm

waarschijnlijk is het LPI bier hun gewone Urtyp Hell, het heeft dezelfde kenmerken en alcoholpercentage.

Hell betekent dat het een lichtgeel bier is dat voor ons op pils lijkt, en urtyp is me niet helemaal duidelijk maar lijkt te verwijzen naar Tjechische hop – wat gezien de ligging niet onlogisch is.

Om even af te wijken van het bier: LPI is ook nog een afkorting met een andere betekenis: Linus Pauling Instituut. Dat houdt zich bezig met de scheikunde van voeding. Het is onderdeel van de Amerikaanse Oregon State University en ontleent zijn naam aan de scheikundige Linus Pauling. Dat was een Amerikaan die geboren is in 1901, en hij haalde in 1925 een PHD in scheikunde en wiskunde. Daarna studeerde hij in Europa met fysici die bezig waren met quantumtheorie. Hij ontwikkelde het model van een positieve kern en errond cirkelende negatieve electronen, die uitgewisseld kunnen worden.

Zijn wetenschappelijke carriere verliep verder succesvol, en tijdens de tweede wereldoorlog engageerde hij zich met de regering van de VS om zichzelf ten dienste te stellen als adviseur, en zijn labo in te schakelen voor onderzoek dat nuttig was voor de oorlog. Hij hielp zowel wapens ontwikkelen als medische ontwikkelingen in verband met bloedplasma om mensenlevens te redden, ook na de oorlog nog.

Bovendien was hij één van de eersten die aantoonden dat roken de levensverwachting met zo’n acht jaar verminderde.

Daarna deed hij belangrijke ontdekkingen in verband met voeding en vitaminen, en werd zo vitamine C promotor.

Toen na de tweede wereldoorlog de impact van kernwapens duidelijk werd, keerde hij zich (net als Einstein) tegen de verderontwikkeling en het testen van kernwapens. Daarvoor werd hij door de McCarthy-isten als een landverrader gezien, maar door veel jongeren als een held. Uiteindelijk leidden zijn akties tot een verdrag tussen de kernmachten dat in 1963 aktief werd. Linus Pauling kreeg daarvoor trouwens de Nobelprijs voor de vrede. Die kon hij naast zijn andere Nobelprijs voor scheikunde zetten. Ook nadien bleef hij nog een vredesaktivist, en werkte daarmee zodanig op de zenuwen van conservatieven, dat het hem zijn baan bij de universiteit kostte.

Maar hij had veel bewonderaars gekregen, en in Finland, dat zich goed bewust was van de nucleaire dreiging tussen grootmachten als de VS en nabije buur USSR, gaf een journalistenkoppel hun zoon de voornaam Linus, als eerbetoon aan Linus Pauling.

Linus Pauling ging naar een andere universiteit, eerst in California, en later naar Stanford, en richtte uiteindelijk mee het Linus Pauling instituut op, dat nog steeds bestaat en zich onder andere met voeding bezig houdt.

Het Finse jongetje dat naar hem genoemd werd, bleek een mensenschuwe nerd te zijn, die op zijn kamertje een unix-achtig besturingssysteem ontwikkelde onder open source en free software licentie, dat nu bekend is als Linux. Het wordt gebruikt voor alle Android smartphones en tablets, draait op de belangrijkste servers van Google en sociale netwerksites, en op pc’s van wie het gratis wil downloaden en installeren als tegenwicht voor de vermoeiende doorduwpolitiek van commerciële systemen.

bronnen: wikipedia, en lpi.oregonstate.edu, geheugen etc.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Three Mile Island * Open deur * Open laptops * Eiland zonder steenkool

i-nieuws 6 na 6 ** May 9th, 2019 by wim.webgang **

Three Mile Island * Open deur * Open laptops * Eiland zonder steenkool
Three Mile Island

Op zich een mooie naam, Three Mile Island, maar in de VS wordt hij vooral geassocieerd met de gelijknamige kerncentrale waar een ongeluk gebeurde in 1979. Het was een bijzonder interessant ongeluk voor informatici, want na een technisch defect werd er verkeerd gereageerd door het personeel, ondermeer door verkeerde interpretatie van de toestand. De interface tussen de computer en de mensen speelde hier een rol.
De automatische noodkoeling was in aktie geschoten omdat er een lek was in het koelsysteem van de centrale. in de controlekamer dachten ze dat er overdruk was in het koelsysteem, en ze schakelden de noodkoeling terug uit.

Het gevolg van de opeenstapeling van defecten, fouten en vergissingen was dat de operatoren van de centrale het omgekeerde deden van wat ze hadden moeten doen, en reactor 2 werd zo heet dat hij begon te smelten, waarbij nucleair besmette gassen in de atmosfeer kwamen, en een radioactieve isotoop ontsnapte.
In de zomer van hetzelfde jaar 1979 begon de opkuis, en die duurde tot eind 1993 en kostte een miljard dollar.

De beruchte centrale wordt nu helemaal gesloten omdat de overheid geen susbidies wil geven om ze open te houden. Ze is al jaren niet meer rendabel, maar had een vergunning die nog 15 jaar liep. Nu gaat ze dus vervroegd dicht.

https://hardware.slashdot.org/story/19/05/08/2127223/three-mile-island-nuclear-plant-to-close-latest-symbol-of-struggling-industry

Open deur

Wie denkt dat de apps op zijn smartphone zijn privicy aantasten, zal niet blij zijn om verplicht een app te installeren om in zijn huis binnen te geraken.
Grof gezegd is dat aan het gebeuren in de VS. Latch, een bedrijf dat electronische sloten en deuropenaars maakt, geeft je het ongelofelijke gemak om met je smartphone je huisdeur te openen.
Maar terwijl je voor je deur eender waar anoniem een andere cylinder voor je slot kan kopen, en die met 1 schroefje uit te draaien kan installeren, ben je bij de electronische slotenmaker niet zo gemakkelijk klaar.
Het bedrijf houdt gegevens bij van de sloten, moet de gebruikers aanmaken die het slot kan openen, kan de gegevens gebruiken voor andere doelen, ze doorspelen aan partners, of ze zelfs verkopen.

Of misschien worden ze slordig beheerd en krijgen hackers gemakkelijk de data in handen.

De gps-informatie van de app kan technologie zijn om te bevestigen dat je inderdaad aan je deur staat op het moment dat je de app vraagt om ze te openen. Maar die locatiegegevens, kunnen die ook opgevraagd, opgeslagen worden op momenten dat je niet aan je deur staat?

Bovendien werkt het bedrijf voor de eigenaar die het gebouw zet. Die kan ook gegevens opvragen, en het is maar de vraag hoe ver de eigenaar daarin kan gaan. Kan hij bv opvragen wanneer je woning betreden wordt?
Eens een appartementsblok gezet wordt met dat systeem, heb je als huurder of gebruiker niet veel keuze. Je moet de voorwaarden bevestigen, en is bladzijdenlang.
Sommige systemen gebruiken een camera, en dan stelt zich de vraag wat met die beelden gebeurt; worden die opgeslagen, doorgestuurd, enz.

https://onezero.medium.com/americas-favorite-door-locking-app-has-a-data-privacy-problem-f19169a8ab2e

Open laptops

Dell heeft een probleem met zijn SupportAssist, een hulpprogramma om computergebruikers vanop afstand te helpen. Er zit een gaatje in die SupportAssist, waardoor buitenstaanders zich ongewenst toegang kunnen verschaffen tot de computer.
Ze kunnen de rechten van admin gebruiken, en de controle over je computer helemaal overnemen. Eind april heeft Dell een update uitgebracht om het probleem te verhelpen, maar gebruikers die dat niet installeren blijven dus kwetsbaar.
SupportAssist is een programmaatje dat Dell standaard mee installeert op de laptops en ook op pc’s die op Windows draaien.
Dat betekent dat Dell toestellen die met Linux of leeg, zonder besturingssysteem gekocht werden, niet getroffen zijn.
De Dell Support Assist tool dien ondermeer voor updates van drivers, en draait met de hoogste rechten.
Door een gerichte aanval die van binnen het eigen netwerk van de gebruiker komt, kan een aanvaller via JavaScript op een speciaal gemaakte webpagina, de SupportAssist tool aktiveren om een bepaald bestand te downloaden en uit te voeren.
In dat bestand zit dan malware die de aanvaller verder gebruikt om de computer in te zetten voor eigen doelen.
De aanvaller moet het DNS systeem vervalsen, hij moet dus werken van binnen het netwerk van de gebruiker. Dat kan vanop een andere besmette computer, of door een aanval op de router.
Dell heeft een update uitgebracht die het probleem oplost, SupportAssist v3.2.0.90.

Demonstratie van de hack door Bill Demirkapi:

https://www.youtube.com/watch?v=0cTfnZ04jgQ&feature=youtu.be

Eiland zonder steenkool

Op 1 mei heeft het VK zijn electriciteitsproductie met steenkool stilgelegd. De laatste centrale die uitgeschakeld werd is daarom nog niet definitief buiten dienst, het is eerder een test om te zien hoelang ze zonder kunnen. De doelstelling is om tegen 2025 voor de energievoorziening volledig steenkoolvrij te zijn. Het comite voor klimaatverandering in UK roept op om tegen 2050 een volledig koolstofuitstoot-vrije economie te hebben.

Als het UK lukt om zijn doelstelling te halen tegen 2025, schieten ze daarmee Duitsland voorbij, dat als doelstelling heeft om tegen 2030 zijn broeikasgassen met meer dan 50 procent te verminderen in vergelijking met 1990. En tegen 2038 de steenkoolcentrales niet meer nodig te hebben voor de electriciteitsproductie. Maar in 2017 kwam nog 37 procent van de electriciteitsproductie van steenkool, waar dat in UK misschien 5 procent was.

Three Mile Island

Op zich een mooie naam, Three Mile Island, maar in de VS wordt hij vooral geassocieerd met de gelijknamige kerncentrale waar een ongeluk gebeurde in 1979. Het was een bijzonder interessant ongeluk voor informatici, want na een technisch defect werd er verkeerd gereageerd door het personeel, ondermeer door verkeerde interpretatie van de toestand. De interface tussen de computer en de mensen speelde hier een rol.
De automatische noodkoeling was in aktie geschoten omdat er een lek was in het koelsysteem van de centrale. in de controlekamer dachten ze dat er overdruk was in het koelsysteem, en ze schakelden de noodkoeling terug uit.

Het gevolg van de opeenstapeling van defecten, fouten en vergissingen was dat de operatoren van de centrale het omgekeerde deden van wat ze hadden moeten doen, en reactor 2 werd zo heet dat hij begon te smelten, waarbij nucleair besmette gassen in de atmosfeer kwamen, en een radioactieve isotoop ontsnapte.
In de zomer van hetzelfde jaar 1979 begon de opkuis, en die duurde tot eind 1993 en kostte een miljard dollar.

De beruchte centrale wordt nu helemaal gesloten omdat de overheid geen susbidies wil geven om ze open te houden. Ze is al jaren niet meer rendabel, maar had een vergunning die nog 15 jaar liep. Nu gaat ze dus vervroegd dicht.

https://hardware.slashdot.org/story/19/05/08/2127223/three-mile-island-nuclear-plant-to-close-latest-symbol-of-struggling-industry

Open deur

Wie denkt dat de apps op zijn smartphone zijn privicy aantasten, zal niet blij zijn om verplicht een app te installeren om in zijn huis binnen te geraken.
Grof gezegd is dat aan het gebeuren in de VS. Latch, een bedrijf dat electronische sloten en deuropenaars maakt, geeft je het ongelofelijke gemak om met je smartphone je huisdeur te openen.
Maar terwijl je voor je deur eender waar anoniem een andere cylinder voor je slot kan kopen, en die met 1 schroefje uit te draaien kan installeren, ben je bij de electronische slotenmaker niet zo gemakkelijk klaar.
Het bedrijf houdt gegevens bij van de sloten, moet de gebruikers aanmaken die het slot kan openen, kan de gegevens gebruiken voor andere doelen, ze doorspelen aan partners, of ze zelfs verkopen.

Of misschien worden ze slordig beheerd en krijgen hackers gemakkelijk de data in handen.

De gps-informatie van de app kan technologie zijn om te bevestigen dat je inderdaad aan je deur staat op het moment dat je de app vraagt om ze te openen. Maar die locatiegegevens, kunnen die ook opgevraagd, opgeslagen worden op momenten dat je niet aan je deur staat?

Bovendien werkt het bedrijf voor de eigenaar die het gebouw zet. Die kan ook gegevens opvragen, en het is maar de vraag hoe ver de eigenaar daarin kan gaan. Kan hij bv opvragen wanneer je woning betreden wordt?
Eens een appartementsblok gezet wordt met dat systeem, heb je als huurder of gebruiker niet veel keuze. Je moet de voorwaarden bevestigen, en is bladzijdenlang.
Sommige systemen gebruiken een camera, en dan stelt zich de vraag wat met die beelden gebeurt; worden die opgeslagen, doorgestuurd, enz.

https://onezero.medium.com/americas-favorite-door-locking-app-has-a-data-privacy-problem-f19169a8ab2e

Open laptops

Dell heeft een probleem met zijn SupportAssist, een hulpprogramma om computergebruikers vanop afstand te helpen. Er zit een gaatje in die SupportAssist, waardoor buitenstaanders zich ongewenst toegang kunnen verschaffen tot de computer.
Ze kunnen de rechten van admin gebruiken, en de controle over je computer helemaal overnemen. Eind april heeft Dell een update uitgebracht om het probleem te verhelpen, maar gebruikers die dat niet installeren blijven dus kwetsbaar.
SupportAssist is een programmaatje dat Dell standaard mee installeert op de laptops en ook op pc’s die op Windows draaien.
Dat betekent dat Dell toestellen die met Linux of leeg, zonder besturingssysteem gekocht werden, niet getroffen zijn.
De Dell Support Assist tool dien ondermeer voor updates van drivers, en draait met de hoogste rechten.
Door een gerichte aanval die van binnen het eigen netwerk van de gebruiker komt, kan een aanvaller via JavaScript op een speciaal gemaakte webpagina, de SupportAssist tool aktiveren om een bepaald bestand te downloaden en uit te voeren.
In dat bestand zit dan malware die de aanvaller verder gebruikt om de computer in te zetten voor eigen doelen.
De aanvaller moet het DNS systeem vervalsen, hij moet dus werken van binnen het netwerk van de gebruiker. Dat kan vanop een andere besmette computer, of door een aanval op de router.
Dell heeft een update uitgebracht die het probleem oplost, SupportAssist v3.2.0.90.

Demonstratie van de hack door Bill Demirkapi:

https://www.youtube.com/watch?v=0cTfnZ04jgQ&feature=youtu.be

Eiland zonder steenkool

Op 1 mei heeft het VK zijn electriciteitsproductie met steenkool stilgelegd. De laatste centrale die uitgeschakeld werd is daarom nog niet definitief buiten dienst, het is eerder een test om te zien hoelang ze zonder kunnen. De doelstelling is om tegen 2025 voor de energievoorziening volledig steenkoolvrij te zijn. Het comite voor klimaatverandering in UK roept op om tegen 2050 een volledig koolstofuitstoot-vrije economie te hebben.

Als het UK lukt om zijn doelstelling te halen tegen 2025, schieten ze daarmee Duitsland voorbij, dat als doelstelling heeft om tegen 2030 zijn broeikasgassen met meer dan 50 procent te verminderen in vergelijking met 1990. En tegen 2038 de steenkoolcentrales niet meer nodig te hebben voor de electriciteitsproductie. Maar in 2017 kwam nog 37 procent van de electriciteitsproductie van steenkool, waar dat in UK misschien 5 procent was.

compiled by BCP v.0.4.0

Lift ^ | Lift v | Comments Off

« Previous Entries