SM processor * Ouya oeh nee * Gambas privé * Wie is niet mee met Systemd?
i-nieuws 6 na 6 ** May 23rd, 2019 by wim.webgang **SM processor
Phoronix (www.phoronix.com) heeft zijn mening gegeven over de gevolgen van de fouten die in het ontwerp van veel moderne processor werd gevonden, en die bekend zijn als de Spectre en Meltdown bugs.
Ze noemen het Microarchitectuur Data Sampling fouten, ook bijgenaamd Zombieload.
Uit hun testen blijkt dat intel systemen ongeveer 16% trager werken na de correcties voor de bugs.
Bovendien wordt als gevolg van de lekken ook aangeraden om hyper-threading uit te schakelen bij intel processoren, en daarmee zal de snelheid nog verder zakken.
Bij de geteste AMD systemen ging het over 3% vertraging.
Het gevolg is dat de waardering van AMD t.o.v. intel processoren herbekeken kan worden, en AMD op sommige gebieden haasje over doet met zijn nabije concurrent.
Als je alleen maar spelletjes speelt op je Linux server, is het effect klein, eerder rond 1%.
Als gevolg van de fouten in het ontwerp van de procossoren, moeten de besturingssystemen aangepast worden om de fout af te schermen en het systeem veilig te houden.
Dat is extra werk voor de programmeurs van de systemen, en bovendien frustrerend omdat het resultaat een trager systeem is, en dat enkel vanwege fouten van de hardwarefabrikant.
Systemen die niet ge-update worden blijven natuurlijk kwetsbaar.
Phoronix heeft uitgebreide testresultaten gepubliceerd en zullen nog updates doen (op
https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=mds-zombieload-mit&num=1).
Ouya oeh nee
In 2013 leek er een interessant project op de sporen gezet te zijn met de lancering van een spelconsole gebaseerd op het alomtegenwoordige Android. Het heette Ouya, en kende een vliegende start met crowdfunding (zie https://webgang.radiocentraal.be/?m=201306).
Razer, het bedrijf dat in 2015 de Ouya software en infrastructuur opkocht, kondigde onlangs aan dat Ouya afgesloten wordt:
“The Forge TV, OUYA, and MadCatz MOJO game stores are no longer being supported, and therefore will be shut down.”
De accounts zullen afgesloten worden over een goede maand, op 25 juni 2019. Vanaf dan kunnen er geen spelletjes meer gespeeld worden op de servers. Spelletjes die afgehaald werden kunnen nog wel verder gespeeld worden, als ze tenminsten geen online component nodig hebben om te werken. Voor informatie daarover verwijzen ze door naar de makers van de spelletjes.
De bijbehorende Ouya website zal ook afgesloten worden.
Gambas privé
Op de blog gambas.copyleft.be werd het nieuws gemeld dat de auteur van Gambas een drietal weken geleden ontslag nam bij zijn werkgever. Daar werkte hij in Gambas, terwijl hij de taal zelf ontwikkelde. Hij zal nu als zelfstandige voor zijn voormalige werkgever blijven werken tot minstens december van dit jaar. Daarna liggen alle opties open wat hem betreft.
Ook aan Gambas zelf blijft hij verder werken, verzekerde hij in een antwoord op ongeruste vragen van gebruikers. Gambas is een soor visual basic voor Linux. De oorspronkelijke gambas werd meer dan tien jaar geleden gestart door Minisini, en er kwam een vervolg met Gambas2. De huidige versie is 3. Het is een object gerichte programmeertaal voor Linux, die een volledige programmeeromgeving heeft, samen met runtime. Je kan zowel scripts programmeren die op een erver uitgevoerd worden, als applicaties maken voor de Linux desktop. Vooral voor gebruik met databanken is het een handige omgeving, maar er is evengoed een domoticasysteem mee gemaakt, een muziekspeler enz.
Het hele Gambas systeem is open source onder een GPL licentie. Het is gratis te downloaden en ook opgenomen in de belangrijkste Linux distributies.
Wie is niet mee met Systemd?
Het opstartsysteem in Linux is jaren geleden veranderd van sysvinit naar systemd. Het was een verandering met een grote impact, want alle onderdelen van het systeem die gestart moeten worden hebben ermee te maken.
Systemd werd gekozen omdat het een verder gevorderd opstartsysteem was, dat beter leek te beantwoorden aan de uitdagingen die zich stelden.
De belangrijkste tool is het systemctl commando, waarmee de status kan opgevraagd worden, problemen gedetecteerd, diensten opgestart en opgelijst kunnen worden, enz
Maar er was ook kritiek. Bv op de manier hoe de logs bijgehouden werden. Dat gebeurde niet in eenvoudige tekstbestanden, zoals met bijna alle andere programma’s in Linux en Unix systemen, maar in binaire vorm.
Dat maakt ze minder gemakkelijk leesbaar, doorzoekbaar en archiveerbaar zonder de juiste tools.
Andere kritiek gaat erover dat Systemd te alles-omvattend zou zijn, dat er nu dingen met systemd gedaan worden omdat het kan, en niet omdat het nodig is, of dat het te Gnome-desktop gericht zou zijn, en dat bij updates het systeem nu meer herstart moet worden, wat vroeger uitzonderlijk was in Linux.
Bij de invoering van systemd was er al genoeg commotie over, want alle projecten en Linux distributies moesten kiezen of en wanneer systemd in te voeren.
Grote distributies als Fedora/RedHat en openSUSE schakelden over.
Ubuntu had – wie zal het verwonderen – zijn eigen opstartsysteem gemaakt, genaamd Upstart, maar schakelde over naar Systemd toen Debian dat deed (omdat Ubuntu van Debian is afgeleid).
Sommige Linux distributies kozen ervoor systemd niet in te voeren.
Bij sommige distributies ontstond er een afsplitsing waarbij een deel van de ontwikkelaars een versie zonder systemd bleven maken.
Dat was het geval bij Debian, dat in sinds Jessie in 2018 Systemd invoerde, maar waar een versie zonder systemd bestaat met de naam Devian.
De letters VUA in de nieuwe naam staan voor Veteraan-Linux Admins. Deze veteranen veranderen niet graag van tools, en ze splitsten af van Debian op het moment dat aangekondigd werd dat overschakeld zou worden op systemd.
De eerste stabiele versie van Devuan kwam al uit in 2017. Ze hebben eigen repositories, maar verder wijkt de distributie zo weinig mogelijk af van Debian.
Ze gebruiken standaard sysvinit, zoals vroeger. Ze hebben een heel datacenter gebouwd op Devuan.
Een beetje gelijkaardig is er Artixlinux, dat zo’n beetje de bekende Arch Linux zonder systemd is
Dan zijn er Linux distributies die niet moesten kiezen omdat ze geen sysvinit gebruikten:
- Alpine Linux uit Zwitserland, een distributie die al sinds 2005 bestaat, en op allerlei gebied eigen keuzes maakt om een lichtgewicht Linux te kunnen bouwen.
- Void Linux, wat al sinds 2014 zijn eigen ontwikkelde runit gebruikt als init systeem
- Slackware, een Linux die altijd al een andere manier gebruikt, nl met startup scripts zoals in BSD
- ChromeOs, het Systeem dat google bouwde rond een Linux kern
- Guix, wat geen Linux is, maar een unix achtig systeem van het GNU project, dat een eigen init systeem ontwikkelde.
Meer op
http://without-systemd.org/wiki/index.php/Main_Page