Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Google geld of ethiek?

Uitzending do 18:00 ** January 28th, 2010 by wim.webgang **

Na het nieuws
googlechina

 • We hoorden allerlei verklaringen over de inbraak in de (mail) systemen van Google (en andere bedrijven). Spionage uit China, criminaliteit? Maar de verwijzingen naar China hebben ook hun betekenis. Google ging lang prat op zijn slogan “Do no evil”, en censuur moest afgewogen worden op hun “evil” weegschaal. Voor de directeur, Eric Schmidt, stond aan de andere kant van de weegschaal waarschijnlijk een zak geld. Die stelt meer dan 1/3 van de Chinese markt voor, met zijn meer dan 350 miljoen internetgebruikers.
  Maar voor één van de twee stichters, Sergey Brin, zou het gevoeliger liggen. Hij heeft het er moeilijk mee, en liet zich tijdelijk overtuigen door het idee dat hun aanwezigheid de openheid zou aanmoedigen. Nu de evaluatie negatief uitdraait zou Sergey Brin er nog eerder voor kiezen om China op te geven dan om zijn principes op te geven. Hij wil liever herinnerd worden als een etisch man dan als een rijk man. Of klinkt dat te idealistisch? Hij houdt beslist nog genoeg over.
 • Een blik op de aankondiging van Oracle over de Sun-onderdelen.
 • Moblin
  (vervolg vorige week): de geïnstalleerde applicaties, de Moblin “Garage” (software download shop equivalent) met ingebouwde pop-poll van software (waar wonderwel openoffice.org niet in voorkomt).
  (Moblin is een “Mobile Linux” speciaal ontwikkeld voor netbooks met Atom processor)
  Muziek
  copyleftmuziek gekozen door Lydia.

  Lift ^ | Lift v | Comments Off

  Toekomst voor Sun -servers – openoffice – java * Google inbraak * Google’s stem * Linux Gitaar * Belastingen online

  WebGang blog, i-nieuws 6 na 6 ** January 28th, 2010 by wim.webgang **

  Toekomst voor Sun

  Na de goedkeuring van Europa voor de overname van Sun door Oracle kan er nu werk gemaakt worden van de integratie. Het aandeel van Sun verdwijnt dan ook van de beurs.
  Oracle lijkt er alvast van overtuigd dat het bedrijf snel winstgevend zal worden en richt zich met het uitgebreide aanbod op grote bedrijven en telecoms. Door de combinatie van producten zal Oracle ook kunnen uitbreiden, en zouden de afvloeïngen bij Sun zelfs gecompenseerd worden.

  Oracle heeft een tipje van de sluier opgelicht over wat het wil gaan doen met Sun en de afdelingen ervan. Daarbij valt op dat over “MySQL”, de databank waarover Europa vragen had gesteld, een grote stilte heerst. Enkele wel bekend geworden krachtlijnen:

  - Servers
  Ze hebben bekendgemaakt te blijven investeren in de server-hardware van Sun, mogelijk op een efficientere manier door minder verschillende modellen aan te bieden. Er is wel sprake van het behouden van verschillende processoren, zowel die van intel en AMD, als de eigen Sun processor-ontwikkeling .

  - Java
  Oracle benadrukte zijn eigen aktief gebruik van Java in de “middleware”, als programmeertaal voor de toepassingen die gebruik maken van hun servers, en wees ook op zijn rol in de Java community.

  - OpenOffice
  Er is sprake van meer dan 300 miljoen gebruikers van het pakket momenteel, en daarvoor willen ze ondersteuning en dienstverlening bieden; de commerciële versie die Star-Office heet zal trouwens van naam veranderen.
  Ze zullen ook een web-versie aanbieden die niet alleen bruikbaar is op de pc, maar zelfs vanop smartphones, en die ook het open document format (odf) als documentstandaard gebruikt.

  De URL voor Sun-nieuws is http://www.oracle.com/sun/
  Hoelang zal deze nog bestaan: http://www.mysql.com/oracle waarin uitgelegd wordt hoe je van Oracle naar MySql databank kan overstappen om bv te besparen op databankkosten.
  De belofte van Oracle over MySQL: hier

  Google inbraak

  Een commentator zegt dat de inbraak in de Google e-mail adressen mogelijk werd door een achterpoortje dat ingebouwd werd voor politie of overheid. Hij argumenteert dat online diensten veiliger zijn zonder dat soort achterpoortjes. Eens de mogelijkheid bestaat, is er kans dat ook computerkrakers, georganiseerde misdaad, of ongewenste andere overheden er gebruik van maken. Een systeem moet veilig zijn, punt. Hij geeft een aantal voorbeelden van misbruik van de afluistermogelijkheid van communicatiemiddelen. Zoals in 2004 in Griekenland, dat een telefoonsysteem had zonder de afluisteroptie – maar een onbekende wist die optie toch in te schakelen en daarmee gsm’s van ministers af te luisteren.

  Zijn “opinion” blog op CNN

  Een fabrikant van beveiligingssoftware voor Windows pc’s wijst naar een beveiligingslek in Internet Explorer als oorzaak van de inbraak in verschillende firma’s systemen, waaronder Google: in deze blog.

  Google’s stem
  Toen Apple vorig jaar Google Voice weigerde voor zijn iPhone platform, werd de tendens duidelijk: Google en Apple begonnen in elkaars vaarwater te komen. Twee jaar geleden was er al een spoor, toen nam Google een bedrijfje over dat de software ontwikkelde.
  Ondertussen heeft Google een andere versie van het programma gemaakt voor smartphones met systemen als Palm WebOS en iPhone. Het is een webtoepassing en er moet enkel naar de website gesurft worden om het te gebruiken.
  Je kan met Google Voice heel je telefoonverkeer beheren; bv wanneer je niet wil opgebeld worden door welke nummers, een antwoordapparaat om berichten op te nemen, of de mogelijkheid om sms berichten voor te laten lezen.

  http://googlemobile.blogspot.com/

  Linux gitaar

  Een gitaarfreak in Australië heeft zijn eigen gitaar gebouwd: geen akoestische, geen electrische, maar een ‘electronische’ gitaar. Het geluid van de gitaar is bepaald door electronica en niet door snaren. De vorm houdt wel die van een gitaar, maar er zitten in plaats van snaren een groot touchscreen aan de aanslaghand en een rij knoppen op de hals van de gitaar.

  Het touchscreen reageert op de aanraking en toont dat ook visueel, dus het instrument is zelfs spectaculair om te zien.

  Het instrument is een midi-controller en wordt niet aangesloten met een jack-plug zoals electrische gitaren, maar met een midi aansluiting, en dat kan op eender welk midi apparaat.

  De gitaar werkt door interne electronica die een eenvoudige computer bevat. Als systeem draait er een aangepast, verkleinde versie van Gentoo Linux op.
  Ook het programma van de gitaar-midi-controller is open source, zodat er allerlei variaties kunnen ontwikkeld worden.

  Een demo-filmpje staat op de website misadigital.com.

  http://www.misadigital.com/index.html

  Belastingen online

  De president van de VS deed een voorstel dat misschien ook inspirerend kan werken voor de belastingen in België: een burger krijgt een download van een formulier waar alles op voorhand ingevuld is wat de belastingsdienst al binnengekregen heeft van bv de werkgever. Als er niets veranderd moet worden, kan de gebruiker het ondertekenen en terugsturen. Of hij kan enkel de wijzigingen maken die nodig zijn, zonder alles opnieuw te moeten invullen. En eigelijk liefst zelfs online. Een adviseur van Obama rekende uit dat 40 procent van de belastingsplichtigen met een eenvoudig ‘ondertekenen en terugsturen’ klaar zouden zijn.
  De belastingsdienst antwoordde dat het onmogelijk in te voeren is door de huidige achterstand.
  Belastingbetalers in de VS doen nu meestal beroep op boekhouders, belastingsadviseurs of een softwarepakket om hun aangifte te doen.
  Californië toont dat het in de praktijk kan op de voorgestelde manier, en dat het bovendien goedkoper is.
  Maar er wordt ook een principieel argument gebruikt om het niet te doen; de overheid mag niet tegelijk de rol spelen van ‘inner van de tax’ en anderzijds ‘adviseur’ zijn. De sector van het belastingsadvies en voorbereiding van de aangifte zou 2 miljard dollar verspelen door het eenvoudig maken van de aangifte. De belastingsplichtigen zouden voor een waarde van 4 miljard aan uren winnen.

  Lift ^ | Lift v | Comments Off

  Deel 2, 19-20 u: Moblin Special + Klitzkov

  Uitzending do 18:00 ** January 21st, 2010 by wim.webgang **

  De beloofde Moblin special afgewisseld met uittreksels uit het allernieuwste vrije album van Klitzkov, over enkele dagen online, een preview (of pre-hear) in Webgang.

  Moblin:
  garage_installer_mediaEen paar weken geleden hebben we Moblin 2.1 vanaf een bootable DVD gedraaid op een netbook (via een externe USB-drive – echt op de harde schijf installeren levert natuurlijk een sneller systeem op). De week daarna ook nog wat verder gespeeld en volgende 9 punten vielen ons op:

  1) Sober
  Het “menu” bovenaan het scherm is zeer eenvoudig en in zwart/wit Daardoor lijkt het zich een beetje te onderscheiden van het werkscherm, en lijkt het bijna alsof de “knoppen” van die knoppenbalk op de zwarte rand van je scherm staan. Links bovenaan datum en tijd, de linkse kolom je agenda bij openen (hier zou je wel direct moeten kunnen klikken om iets toe te voegen – ik ben via toepassingen moeten gaan. Eens dat er een afspraak inzit kan je er wel op klikken om de agenda te krijgen).

  2) Opgeruimd
  Als je een programma start gaan eerst alle menu’s van je scherm, en lijkt het programma te starten op een “propere desktop” of dus een leeg scherm, met alleen een achtergrondkleur op dat moment. Dat geeft het gevoel dat je computer met je meedenkt.
  De browser gebruikt daarna ook zoveel mogelijk schermoppervlakte, hij heeft dus geen eigen rand, behalve rechts de schuifbalk.

  3) Stijlvol
  De zwarte balk bovenaan is in de browser nog verantwoordelijk voor de URL en een paar eenvoudige knoppen waaronder rechts een kruisje voor sluiten. Klik je ergens onbepaald bovenin de zwarte balk schuift het algemeen menu terug naar beneden.

  4) Bediening
  Als je een programma sluit gaat het venster ervan dicht en komt het menu terug op je desktop, een beetje in slow motion maar toch zo snel dat je er nooit op zit te wachten. Meer als een subtiele “animatie”. Het rechtsklikken dat ik gewend ben van Linux werkt hier bijna nergens (wel bv in de tabbladen van de browser).
  Ik probeer “ALT-TAB” en inderdaad, dat levert een overzicht op van alle gestarte programma’s. Trouwens via het menu kan je dat bereiken door op “zones” te klikken. Daar wordt een miniatuurversie getoond van de programma’s die gestart zijn.
  Als je in de browser net geklikt had voordien, zie je hier de miniatuurversie de gevraagde site opladen in het klein. Als je een terminal met “top” hebt openstaan wordt die continue geupdate in de kleine versie.
  Bij systeem kan je de taal omschakelen naar Nederlands (Belgie), maar dat werkt pas vanaf de volgende opstart.

  5) Snel
  Als je de browser gebruikt hebt blijft nadien op het voorblad of openingsscherm van je Moblin een mini-afbeelding van de site staan die je laatst bezocht had. Met 1 klik ben je er dan terug naartoe.

  6) Media
  Ook de media-player heeft zo’n geheugenfunctie en laat je toe te zoeken naar foto’s of filmpjes.

  7) Sociaal
  Moblin lijkt erg gericht op sociale netwerksites en functies. In “people” verschijnen al je contacten op je destop in de vorm van kadertjes met een foto.

  8) Offline.
  Er is bij netwerk een knop voor wifi, wired, 3G, Wimax en bluetooth. En er is een “Offline” knop, waarmee je alle externe verbindingen kan afzetten.

  Spijtig genoeg werkt de “wireless” mogelijkheid niet (op deze netbook met een aparte “schakelaar”, de internetverbinding met de lan verbinding werkte wel.

  9) Terminal
  In de applications ontdek je een “terminal” programma; daarme krijg je een levensechte “commandolijn” zoals in Linux. Allerlei commando’s werken er, bv “top” laat de lopende processen zien, en daar leer je dat er een Xorg draait, een gnome terminal en een mozilla helper, die allemaal als user “moblin” hebben, terwijl een aantal andere processen root als user hebben (bv proces 1 init); sudo vraagt je het (onbekende) wachtwoord van root.

  Muziek:
  geselecteerd door Lydia…

  Lift ^ | Lift v | Comments Off

  Wachtwoord: ******

  Uitzending do 18:00 ** January 21st, 2010 by wim.webgang **

  We gaan na het nieuws nog even kijken naar het top-10 lijstje van meestgebruikte wachtwoorden. De meeste wachtwoorden lijken enkel uit cijfers te bestaan, bovendien mooi opeenvolgende cijfers zoals ze op het toetsenbord voorkomen:
  12345
  123456
  1234567
  12345678
  123456789
  … dus 5 van de 10 meestgebruikte!
  Als uitzondering de leuke variatie abc123. Bekijk ook de taartgrafiek met de verdeling; meer dan de helft gebruikt enkel letters of cijfers en maakt geen combinatie, laat staan met een “speciaal” teken.

  Muziek:
  Notte Di Luna – Mou
  a bali na bega – XYDZO
  Space Fucker – Istlan

  Special

  + zie vervolg van 19-20 u: Moblin + Klitzkov Special!

  Lift ^ | Lift v | Comments Off

  i-nieuws van 6 na 6

  i-nieuws 6 na 6 ** January 21st, 2010 by wim.webgang **

  21/01/2010


  OS-X update

  Er is een hele stroom systeemcorrecties voor Mac OS X uitgekomen. Daarbij worden vooral veiligheidslekken in software gedicht. De zwakheden zitten in verschillende programma’s en onderdelen van het systeem, en komen dus tot uiting bij verschillende programma’s en gebruik, zoals bij
  - mp4 audio bestanden.
  - een DOS-attack op cups
  - Flash player plugin vertoonde 7 gaten.
  - TIFF beelden
  - Image RAW
  - OpenSSL: een probleem in het protocol, geen probleem van Apple.

  Het gaat meestal het openen van documenten die van elders kunnen komen:
  Cups = Common Unix Printing System, dat trouwens ook in Linux gebruikt wordt; fout is redelijk onbelangrijk; cups is de printerserver die ingebouwd is in het systeem, een soort wachtrij als je wil. De fout bij een DOS aanval kan verholpen worden door de server te herstarten.

  .

  Overname Sun goedgekeurd

  De Europese Unie heeft de overname van Sun door Oracle goedgekeurd. De concurrentie-bewakers stelden oorspronkelijk vragen bij een onderdeel van Sun, MySql, wat een vrije database is. Oracle, het bedrijf met de grootste commerciële databank zou ook de controle krijgen over de meestgebruikte vrije software databank, en dat zou concurrentievervalsend kunnen werken. Maar het bestaan van een andere vrije databank, Postgresql, leek genoeg alternatief te garanderen voor een vrije database markt. Ook de gevolgen voor Java werden ingeschat; de toegang tot Java zou genoeg gegarandeerd zijn door de aparte organisaties die opgericht zijn voor de ontwikkeling van Java.


  Waarom MySQL zo nauwkeurig bekijken? Er zijn meer dan 10 miljoen installaties van MySql, en omdat de software vrij verkrijgbaar is, is het echte aantal wel nooit te tellen.
  Behalve de overheden in de VS en de EU die hun goedkeuring geven, zijn er nog China en Rusland met een grote markt en mogelijke commentaar van de overheid. Het zijn weliswaar minder direct betrokken partijen.
  En dan is er nog de concurrentie die een grote speler op de markt ziet komen; Microsoft sloot al een samenwerkingsovereenkomst met HP voor het niveau van het datacenter.

  .
  Wachtwoord
  Uit onderzoek op een groot aantal wachtwoorden van gebruikers bleek dat de meeste wachtwoorden nog altijd bestaan uit een aantal “kleine” letters, of al even erg, alleen uit cijfers; samen meer dan de helft van de wachtwoorden. Maar meer dan een derde gebruikt toch al een mengeling van letters en cijfers, wat zelfs al niet meer als een sterk wachtwoord advies kan gelden. Eigenlijk moet je het combineren met nog een extra teken ergens in het wachtwoord.
  Het meestgebruikte wachtwoord is “123456″

  Lees meer

  Is BSD sneller dan Linux?

  Een van de verhalen die steeds terugkomt bij BSD-gebruikers is dat het systeem eenvoudigweg sneller is dan Linux. De website “phononix.com” deed nu een test waarbij twee Debian distributies gebruikt werden: 1 met een Linux kern en 1 met een FreeBSD kern. De rest van de programma’s die rond de kern zitten, zijn hetzelfde; het is de typische selectie van de Debian-distributie.
  Het is de eerste keer dat Debian met een BSD kern uitkomt, en dat maakt de vergelijking mogelijk, hoewel er geen optimalistaties zijn gebeurd. De vergeleken systemen zijn beiden standaard installaties.
  Uit de testen blijkt dat FreeBSD soms sneller is dan Linux, FreeBSD blonk vooral uit bij de encryptie en compressie testen.
  Maar er blijkt ook dat Linux dikwijls het snelst is. Een belangrijk onderscheid tussen de twee systemen is het gebruikte bestandssysteem. Om nog een eerlijkere vergelijking mogelijk te maken zouden ze eigenlijk hetzelfde bestandssysteem moeten gebruiken, maar dat kon hier niet.

  Zoeken met iPhone

  Apple zou in onderhandeling zijn met Microsoft om als standaard zoekmotor op de iPhone Bing te gebruiken ipv Google. Het marktaandeel van een zoekmachine wordt grotendeels bepaald door de standaard zoekmachine in Firefox of ander browser die gebruikt wordt, of de standaard zoekmachine in de gsm software. De reklame-inkomsten voor de zoekmachine zijn natuurlijk in verhouding tot dat marktaandeel. En aangezien het vrijwillig gebruik van de Microsoft zoekmachine Bing niet erg groot is, het wordt rond 10 % geschat, probeert Microsoft marktaandeel te “kopen”. Apple zou bv een jaarlijks bedrag kunnen krijgen om Bing als zoekmachine te installeren. Daarbij Apple van Microsoft een percentage kunnen krijgen op de inkomsten van de advertenties die op die manier getoond worden. Microsoft heeft het zeker op de mobiele telefoonmarkt moeilijk om zijn zoekmachine op te leggen aan de gebruikers, omdat ze daar geen monopoly hebben. Op de pc is het eenvoudig: Microsoft installeert en de gebruiker gebruikt.

  Maar er zijn vele systemen voor smartphones, waarvan de meerderheid trouwens gebouwd is op Linux: Android en Chrome OS van Google, WebOS van Palm, en Nokia heeft Maemo op zijn smartphone en tablets, en dan is er dus het systeem van de iPone: allemaal plaatsen waar Microsoft monopoly niet geldt zoals het op de PC-desktop geldt.

  Microsoft en Apple, concurrenten, rivalen, staan meestal toch recht tgo elkaar?
  Net zoals vroeger IBM tgo Apple werd gesteld? En Apple en Google leken toch vriendjes? (zie bestuurder van Google bij Apple)
  Of toch niet (meer)? Weigering van verschillende Google apps die voor de iphone werden ingediend. En de huidige ontwikkeling van een smartphone door Google.

  .

  Hoe “Linux” is Android?
  De mening van Matthew Garret, die ooit solliciteerde bij Google voor het Android kernel team.

  http://mjg59.livejournal.com/100221.html

  Lift ^ | Lift v | Comments Off

  De SysRq toets

  Uitzending do 18:00 ** January 15th, 2010 by wim.webgang **

  Ooit de SysRq knop op je toestenbord gebruikt?
  Als je geen Unix/Linux programmeur bent waarschijnlijk niet. En daarmee is het einde van de “SysRq” ingezet.

  Dus snel een tipje van de SysRq sluier: nadat je de SysRq functie hebt aktief gemaakt met
  echo "1" > /proc/sys/kernel/sysrq
  kan je de combinaties gebruiken:

  ALT-SysRq-b = een reset commando, om te herstarten
  ALT-SysRq-r = grafische sessie omzeilen, bv als X-server vasthangt of gecrasht is; muis en toetsenbord terug bruikbaar.
  ALT-SysRq-s = sync, schrijft alle data van de disk cache naar de harde schijf
  ALT-SysRq-m = memory informatie op de console tonen
  …enz

  System Request is dus een uitweg uit netelige situaties, en iets subtieler dan MS ctrl-alt-del.

  En verder is het speeltijd:
  Man-in-the-middle attack op GSM netwerken: een fluitje van een cent voor CCC-sprekers

  Lego computer: hier
  (met een grappig filmpje in fast forward van het in elkaar zetten van de lego-kast)

  Lego switch: hier

  Lift ^ | Lift v | Comments Off

  Spaarlampnetwerk * Privacy door encryptie Privacy in China * Op zoek naar zakenmodel

  i-nieuws 6 na 6 ** January 14th, 2010 by wim.webgang **

  14/01/2010


  Spaarlampnetwerk
  Na de groene computer kondigen wetenschappers nu het groene netwerk aan. De beruchte Bell Labs hebben zich verdiept in het stroomverbruik van het netwerk. De stroom die het netwerk verbruikt zit natuulijk in de apparatuur waar de kabels vertrekken en aankomen. Maar ook in de draadloze netwerkapparatuur; de netwerkinformatie uitzenden kost veel energie. Volgens de chef onderzoek van het Bell Labs veroorzaakt het netwerk 300 miljoen ton C02 uitstoot, wat hij vergelijkt met de uitstoot van 1/5 van het Amerikaanse autopark, nl 50 miljoen auto’s.
  De huidige netwerken zijn ontworpen voor snelheid en eenvoud. Maar met die eenvoud moeten we kappen om energiebesparing te verwezenlijken. Er wordt geld bijeengebracht van prive-investeerders en de overheid, en hoewel er nog geen datum geplakt is op het eindresultaat, is het wel de bedoeling volledig compatibel te blijven met andere netwerkapparatuur, zodat de overgang geleidelijk kan verlopen.

  .

  Privacy door encryptie

  Een onderzoek onder Amerikaanse bedrijven toont een toenemend aantal afstandswerkers: ze loggen van thuis of elders in op het computernetwerk van het bedrijf. Zowat drie vierde van de bedrijven zou gebruikers hebben die regelmatig vanop afstand inloggen. Een vierde van de bedrijven zegt dat ze encrypty gebruiken op de harde schijven van de computers die de afstandswerkers gebruiken. En nog geen tien procent trekt encryptie door naar usb-sticks. Negen op tien zou wel antivirusprogramma’s geïnstalleerd hebben staan.

  Die met antivirus zijn dan de Windows gebruikers zeker?


  Privacy in China
  Google heeft ondervonden dat privacy van zijn gebruikers in China geen eenvoudige zaak is. Er werd ingebroken in de Google accounts van een aantal dissidenten, en Google heeft daarop gereageerd met een sterke uitspraak: er moet een gesprek en een oplossing komen of ze trekken zich terug uit China. De inbraak dateert al van eind vorig jaar. Google geeft toe dat de toegang van tientallen activisten gekraakt werd, maar ook die van meer dan 20 grote bedrijven.
  Google kreeg voordien al kritiek voor zijn toegeeflijkheid aan de Chinese overheid bij het censureren van de zoekresultaten op de Chinese Google. Het lijkt of Google dat nu ook ineens wil rechttrekken door niet meer te censureren op die Google.cn, en desnoods zijn aktiviteiten in China volledig af te bouwen en zijn kantoren er te sluiten.

  Enerzijds lijkt het een sterke uitspraak, een dappere dreiging zelfs, zeker met het idee dat ze er een markt laten liggen en er misschien Chinese zoekbedrijfjes zijn die graag het Google aandeel in willen pikken.
  Anderzijds zijn er beursgeruchten over een Chinese “economische zeepbel” door een oververhitte economie, en bij een crash kunnen veel investeringen verloren gaan. Op voorhand netjes terugtrekken is een mooie uitkomst.
  Denken dat China zijn censuur politiek gaat aanpassen omdat Google dat vraagt is absurd. Ofwel is het wegtrekken een dreigement om tot een compromis te komen, ofwel hebben ze eigenlijk beslist om zich terug te trekken en zoeken ze een vorm die hun blazoen oppoetst.
  .

  Op zoek naar zakenmodel
  De Wikileaks site haalde al enige bekendheid door het publiceren van ophefmakende documenten die burgers inzage gaf van stukken die normaal achter de schermen blijven.
  Maar om zo’n kwalitatieve site te blijven onderhouden zijn middelen nodig en dus ging Wikileaks op zoek naar een manier om financiële steun te verwerven. Er stond op een bepaald moment een veiling van brieven van Chavez gepland om geld in het bakje te brengen, maar dat werd geannuleerd. Nu denken ze eerder aan een abonnement-model.

  .

  Lift ^ | Lift v | Comments Off

  Booting Moblin in 2010

  Uitzending do 18:00 ** January 8th, 2010 by wim.webgang **

  Solar updraft tower - image: wikipedia

  We booten onze netbook met Moblin, een door intel opgestarte Linux speciaal voor lichtgewicht computertjes als netbooks, en ondertussen overgedragen aan een open source community. Lydia beschrijft het systeem nadat ze met “F12″ haar netbook opdroeg om te starten van de externe CD/DVD-drive. De Moblin 2.1 stond op DVD (was net te groot voor een CD), van een verse download en verse gebrand.

  Verder zou het kunnen* dat we het deze week hadden over biologische sensoren of hoe biologie en electronica elkaar ontmoeten, en over enkele ongewone Linux distributies als Damn Vulnerable Linux (extra onveilig gemaakt – voor opleiding veiligheid dus), klein en nog kleinere linux Damn Small Linux en Tiny Core Linux (10 Mb), tot een “godsdienstige editie van Ubuntu”.
  * update lang nadien op basis van nota’s.

  Lift ^ | Lift v | Comments Off

  Nexus * Zonnetoren * De milennium-plus-10 bug * FTC over consumentenprivacy * CIA bespiedt klimaat

  i-nieuws 6 na 6 ** January 7th, 2010 by wim.webgang **

  7/1/2010


  Nexus
  De g-phone is nu officiëel verschenen, in de media verschenen beschrijvingen en beelden van de met touchscreen uitgeruste smartphone. Hij bevat het door Google gebouwde besturingssysteem dat gebaseerd is op een Linux kern. Maar niet alle reakties waren onverdeeld positief. Zo riep de naam “Nexus One” herinneringen op aan een personage van science-fiction auteur “Philip K. Dick”. Een novelle uit de jaren zestig heet “Do Androids Dream of Electric Sheep?” en bevat ook de term Nexus, maar in een andere combinatie. Het is een naam voor androiden met de naam Nexus-6 (met een cijfer ipv uitgeschreven). De schrijver zelf maalt er niet meer om, hij stierf in 1982 op 53-jarige leeftijd.
  Zijn erfgenamen daarentegen wel, en hun juridische dienst neemt de zaak onder de loupe. Met zijn werk wordt immers nog goed geld verdiend. Sinds zijn dood kwamen verschillende SF-films uit die gebaseerd zijn op zijn verhalen, waarvan de bekendste misschien “Blade Runner” is.

  Biografie (+site)
  En er bestaat zelfs een Philip K. Dick prijs die uitgereikt wordt voor SF boeken.

  Zonnetoren

  In Arizona worden twee zonnetorens gebouwd. Een bedrijf uit Australie kondigde aan het project te willen realiseren in La Paz County in Arizona. Het idee is om in de woestijnachige omgeving een grote oppervlakte van serres te bouwen. Die zouden een enorme hoeveelheid lucht verwarmen die daardoor probeert te stijgen. In de serre is maar 1 uitgang voorzien voor de lucht, namelijk via een honderden meters hoge schouw. De lucht die door die schouw naar boven ijlt, zet daarmee grote ventilators in beweging die dynamo’s aandrijven, die dan stroom genereren. Het concept is wel uitgetekend maar er zijn momenteel geen commerciële toepassingen van in gebruik. Het idee is eenvoudig maar de uitvoering ervan zou zeer groot worden, en daardoor ook duur om te realiseren. Over de hoogte van de torens wordt bv gesproken in de orde van honderden meters tot een kilometer hoog. De oppervlakte van de serres zou de vorm kunnen hebben van een cirkel met een doormeter van 7 kilometer.

  In de jaren tachtig werd het concept al bedacht en door Duitsland zelfs een beetje getest op kleine schaal in Spanje. Die constructie was niet bedoeld om te meten hoeveel energie het kan opbrengen, maar eerder om praktische testen te doen met materiaal dat gebruikt zou kunnen worden om zo’n installatie te bouwen: plastic of glas, verschillende soorten glas, enkel of dubbel, combinatie met andere technieken, constructie van de schoorsteen, enz. Om te besparen werd geen roestvrije constructie gebruikt voor de schoorsteen, het model was maar bedoeld om twee jaar metingen te kunnen doen. In de praktijk bleeft het overeind tot een storm na acht jaar de verroeste schoorsteen omverblies.

  zonnetorens in Arizona.

  De milennium-plus-10 bug

  In Duitsland heeft een fout op een computerchip van een Franse fabrikant van creditcards voor een noodrem-effect op de electronische betalingen gezorgd. De overgang van 2009 naar 2010 werd door de kaart niet verteerd, waardoor de gebruiker geen transakties meer kon doen, m.a.w. geen betaling kon doen of geld kon opnemen.
  In Duitsland zelf kon snel gereageerd worden door de bankautomaten anders te programmeren zodat ze het probleem op de kaarten omzeilden, maar Duitse toeristen in het buitenland hadden minder geluk en kwamen voor onaangename financiële verrassingen te staan. 13 Miljoen chipkaarten zouden de fout kunnen vertonen.

  Dit is het soort effecten dat voorspeld werd voor de milleniumbug bij de overgang naar het jaar 2000, maar niet uitkwam. Er was toen immers veel belangstelling voor de mogelijke jaar-2000 fouten bij computertoepassingen, en ze werden dan ook voorkomen of opgelost. Ondertussen lijkt de aandacht iets verzwakt …

  FTC over consumentenprivacy

  Het Ministerie voor Handel in de VS, de FTC, maakt zich zorgen over de privacy van de “consument”. Gebruikers van internetdiensten hebben steeds meer de mogelijkheid om documenten en instellingen van hun prive-apparaten te bewaren op een server op het internet, zoals bv aangeboden door bedrijven als Google.

  “Zolang je niets verkeerd doet kan het geen kwaad”. Is dat zo; hangt het alleen af van jou, of jij iets verkeerd doet? M.a.w. als je niets verkeerd doet kan er ook niets verkeerds gebeuren met die gegevens die online ergens staan?
  Of moet je er ook rekening mee houden dat andere mensen “iets verkeerd” kunnen doen. Denk aan de beheerders van die servers. Aan iedereen die daar ergens onderhoud aan doet. Aan het bedrijf en de mensen van het bedrijf die er eigenaar van zijn. En aan de overheid, die beseft hoeveel informatie geconcentreerd zit bij 1 bedrijf. Een overheid, waarvan je dus ook moet uitgaan dat die niets verkeerd doet. En niets verkeerd zal doen in de toekomst, want die gegevens blijven natuurlijk bestaan, ook over 10 jaar. En als al die mensen en overheden die nu al toegang hebben tot die informatie hun manieren houden, is dat dan ook zo voor de computerinbrekers die af en toe in zo’n systeem binnengeraken?

  CIA bespiedt klimaat

  De CIA gaat samenwerken met wetenschappers om het klimaat te bestuderen. Het Amerikaans spionage-agentschap beschikt over spionagesatellieten. Die kunnen ingezet worden om bewegingen van het ijs over de aarde te volgen, en om de invloed van de klimaatwijziging op bossen, bewolking, woestijnen. Ook vroeger werkte de CIA daarvoor al samen met wetenschappers, maar Bush schrapte die samenwerking in 2001.

  solar updraft: http://www.inhabitat.com/2008/09/10/solar-updraft-towers-in-namibia/
  O.m. in Spanje: http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_updraft_tower
  privacy: http://fjallfoss.fcc.gov/ecfs/document/view?id=7020352132

  Lift ^ | Lift v | Comments Off

  Netbook teaser: Linux Remix!

  WebGang blog ** January 2nd, 2010 by wim.webgang **

  Voor wie tijdens de feestdagen een netbook met Linux wilde, maar er een kreeg met Windows. Omdat de Linux versie enkel nog onder de toog verkocht wordt wegens door een bekend monopoliebedrijf “gesponsorde” akties als “It’s better with W..”, hier een link naar : de Ubuntu Linux “Netbook Remix”.
  Als je geen breedband (meer) hebt omdat je ADSL splitter ruis vertoont: de Netbook Remix is/was inbegrepen bij de Linux Format DVD, nr 126 “Crhistmas 2009″, net als startende versies van een Linux / Gnome en Linux / KDe4 dekstop.

  Lift ^ | Lift v | Comments Off

  « Previous Entries