Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

i-nieuws van 6 na 6

i-nieuws 6 na 6 ** January 21st, 2010 by wim.webgang **

21/01/2010


OS-X update

Er is een hele stroom systeemcorrecties voor Mac OS X uitgekomen. Daarbij worden vooral veiligheidslekken in software gedicht. De zwakheden zitten in verschillende programma’s en onderdelen van het systeem, en komen dus tot uiting bij verschillende programma’s en gebruik, zoals bij
- mp4 audio bestanden.
- een DOS-attack op cups
- Flash player plugin vertoonde 7 gaten.
- TIFF beelden
- Image RAW
- OpenSSL: een probleem in het protocol, geen probleem van Apple.

Het gaat meestal het openen van documenten die van elders kunnen komen:
Cups = Common Unix Printing System, dat trouwens ook in Linux gebruikt wordt; fout is redelijk onbelangrijk; cups is de printerserver die ingebouwd is in het systeem, een soort wachtrij als je wil. De fout bij een DOS aanval kan verholpen worden door de server te herstarten.

.

Overname Sun goedgekeurd

De Europese Unie heeft de overname van Sun door Oracle goedgekeurd. De concurrentie-bewakers stelden oorspronkelijk vragen bij een onderdeel van Sun, MySql, wat een vrije database is. Oracle, het bedrijf met de grootste commerciƫle databank zou ook de controle krijgen over de meestgebruikte vrije software databank, en dat zou concurrentievervalsend kunnen werken. Maar het bestaan van een andere vrije databank, Postgresql, leek genoeg alternatief te garanderen voor een vrije database markt. Ook de gevolgen voor Java werden ingeschat; de toegang tot Java zou genoeg gegarandeerd zijn door de aparte organisaties die opgericht zijn voor de ontwikkeling van Java.


Waarom MySQL zo nauwkeurig bekijken? Er zijn meer dan 10 miljoen installaties van MySql, en omdat de software vrij verkrijgbaar is, is het echte aantal wel nooit te tellen.
Behalve de overheden in de VS en de EU die hun goedkeuring geven, zijn er nog China en Rusland met een grote markt en mogelijke commentaar van de overheid. Het zijn weliswaar minder direct betrokken partijen.
En dan is er nog de concurrentie die een grote speler op de markt ziet komen; Microsoft sloot al een samenwerkingsovereenkomst met HP voor het niveau van het datacenter.

.
Wachtwoord
Uit onderzoek op een groot aantal wachtwoorden van gebruikers bleek dat de meeste wachtwoorden nog altijd bestaan uit een aantal “kleine” letters, of al even erg, alleen uit cijfers; samen meer dan de helft van de wachtwoorden. Maar meer dan een derde gebruikt toch al een mengeling van letters en cijfers, wat zelfs al niet meer als een sterk wachtwoord advies kan gelden. Eigenlijk moet je het combineren met nog een extra teken ergens in het wachtwoord.
Het meestgebruikte wachtwoord is “123456″

Lees meer

Is BSD sneller dan Linux?

Een van de verhalen die steeds terugkomt bij BSD-gebruikers is dat het systeem eenvoudigweg sneller is dan Linux. De website “phononix.com” deed nu een test waarbij twee Debian distributies gebruikt werden: 1 met een Linux kern en 1 met een FreeBSD kern. De rest van de programma’s die rond de kern zitten, zijn hetzelfde; het is de typische selectie van de Debian-distributie.
Het is de eerste keer dat Debian met een BSD kern uitkomt, en dat maakt de vergelijking mogelijk, hoewel er geen optimalistaties zijn gebeurd. De vergeleken systemen zijn beiden standaard installaties.
Uit de testen blijkt dat FreeBSD soms sneller is dan Linux, FreeBSD blonk vooral uit bij de encryptie en compressie testen.
Maar er blijkt ook dat Linux dikwijls het snelst is. Een belangrijk onderscheid tussen de twee systemen is het gebruikte bestandssysteem. Om nog een eerlijkere vergelijking mogelijk te maken zouden ze eigenlijk hetzelfde bestandssysteem moeten gebruiken, maar dat kon hier niet.

Zoeken met iPhone

Apple zou in onderhandeling zijn met Microsoft om als standaard zoekmotor op de iPhone Bing te gebruiken ipv Google. Het marktaandeel van een zoekmachine wordt grotendeels bepaald door de standaard zoekmachine in Firefox of ander browser die gebruikt wordt, of de standaard zoekmachine in de gsm software. De reklame-inkomsten voor de zoekmachine zijn natuurlijk in verhouding tot dat marktaandeel. En aangezien het vrijwillig gebruik van de Microsoft zoekmachine Bing niet erg groot is, het wordt rond 10 % geschat, probeert Microsoft marktaandeel te “kopen”. Apple zou bv een jaarlijks bedrag kunnen krijgen om Bing als zoekmachine te installeren. Daarbij Apple van Microsoft een percentage kunnen krijgen op de inkomsten van de advertenties die op die manier getoond worden. Microsoft heeft het zeker op de mobiele telefoonmarkt moeilijk om zijn zoekmachine op te leggen aan de gebruikers, omdat ze daar geen monopoly hebben. Op de pc is het eenvoudig: Microsoft installeert en de gebruiker gebruikt.

Maar er zijn vele systemen voor smartphones, waarvan de meerderheid trouwens gebouwd is op Linux: Android en Chrome OS van Google, WebOS van Palm, en Nokia heeft Maemo op zijn smartphone en tablets, en dan is er dus het systeem van de iPone: allemaal plaatsen waar Microsoft monopoly niet geldt zoals het op de PC-desktop geldt.

Microsoft en Apple, concurrenten, rivalen, staan meestal toch recht tgo elkaar?
Net zoals vroeger IBM tgo Apple werd gesteld? En Apple en Google leken toch vriendjes? (zie bestuurder van Google bij Apple)
Of toch niet (meer)? Weigering van verschillende Google apps die voor de iphone werden ingediend. En de huidige ontwikkeling van een smartphone door Google.

.

Hoe “Linux” is Android?
De mening van Matthew Garret, die ooit solliciteerde bij Google voor het Android kernel team.

http://mjg59.livejournal.com/100221.html

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.