Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang

Private

Laatste titels:

SM processor * Ouya oeh nee * Gambas privé * Wie is niet mee met Systemd?

i-nieuws 6 na 6 ** May 23rd, 2019 by wim.webgang **

SM processor

Phoronix (www.phoronix.com) heeft zijn mening gegeven over de gevolgen van de fouten die in het ontwerp van veel moderne processor werd gevonden, en die bekend zijn als de Spectre en Meltdown bugs.
Ze noemen het Microarchitectuur Data Sampling fouten, ook bijgenaamd Zombieload.

Uit hun testen blijkt dat intel systemen ongeveer 16% trager werken na de correcties voor de bugs.
Bovendien wordt als gevolg van de lekken ook aangeraden om hyper-threading uit te schakelen bij intel processoren, en daarmee zal de snelheid nog verder zakken.

Bij de geteste AMD systemen ging het over 3% vertraging.
Het gevolg is dat de waardering van AMD t.o.v. intel processoren herbekeken kan worden, en AMD op sommige gebieden haasje over doet met zijn nabije concurrent.

Als je alleen maar spelletjes speelt op je Linux server, is het effect klein, eerder rond 1%.

Als gevolg van de fouten in het ontwerp van de procossoren, moeten de besturingssystemen aangepast worden om de fout af te schermen en het systeem veilig te houden.
Dat is extra werk voor de programmeurs van de systemen, en bovendien frustrerend omdat het resultaat een trager systeem is, en dat enkel vanwege fouten van de hardwarefabrikant.
Systemen die niet ge-update worden blijven natuurlijk kwetsbaar.

Phoronix heeft uitgebreide testresultaten gepubliceerd en zullen nog updates doen (op

https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=mds-zombieload-mit&num=1).

Ouya oeh nee

In 2013 leek er een interessant project op de sporen gezet te zijn met de lancering van een spelconsole gebaseerd op het alomtegenwoordige Android. Het heette Ouya, en kende een vliegende start met crowdfunding (zie https://webgang.radiocentraal.be/?m=201306).

Razer, het bedrijf dat in 2015 de Ouya software en infrastructuur opkocht, kondigde onlangs aan dat Ouya afgesloten wordt:
“The Forge TV, OUYA, and MadCatz MOJO game stores are no longer being supported, and therefore will be shut down.”
De accounts zullen afgesloten worden over een goede maand, op 25 juni 2019. Vanaf dan kunnen er geen spelletjes meer gespeeld worden op de servers. Spelletjes die afgehaald werden kunnen nog wel verder gespeeld worden, als ze tenminsten geen online component nodig hebben om te werken. Voor informatie daarover verwijzen ze door naar de makers van de spelletjes.
De bijbehorende Ouya website zal ook afgesloten worden.

Gambas privé

Op de blog gambas.copyleft.be werd het nieuws gemeld dat de auteur van Gambas een drietal weken geleden ontslag nam bij zijn werkgever. Daar werkte hij in Gambas, terwijl hij de taal zelf ontwikkelde. Hij zal nu als zelfstandige voor zijn voormalige werkgever blijven werken tot minstens december van dit jaar. Daarna liggen alle opties open wat hem betreft.
Ook aan Gambas zelf blijft hij verder werken, verzekerde hij in een antwoord op ongeruste vragen van gebruikers. Gambas is een soor visual basic voor Linux. De oorspronkelijke gambas werd meer dan tien jaar geleden gestart door Minisini, en er kwam een vervolg met Gambas2. De huidige versie is 3. Het is een object gerichte programmeertaal voor Linux, die een volledige programmeeromgeving heeft, samen met runtime. Je kan zowel scripts programmeren die op een erver uitgevoerd worden, als applicaties maken voor de Linux desktop. Vooral voor gebruik met databanken is het een handige omgeving, maar er is evengoed een domoticasysteem mee gemaakt, een muziekspeler enz.
Het hele Gambas systeem is open source onder een GPL licentie. Het is gratis te downloaden en ook opgenomen in de belangrijkste Linux distributies.

Wie is niet mee met Systemd?

Het opstartsysteem in Linux is jaren geleden veranderd van sysvinit naar systemd. Het was een verandering met een grote impact, want alle onderdelen van het systeem die gestart moeten worden hebben ermee te maken.
Systemd werd gekozen omdat het een verder gevorderd opstartsysteem was, dat beter leek te beantwoorden aan de uitdagingen die zich stelden.
De belangrijkste tool is het systemctl commando, waarmee de status kan opgevraagd worden, problemen gedetecteerd, diensten opgestart en opgelijst kunnen worden, enz

Maar er was ook kritiek. Bv op de manier hoe de logs bijgehouden werden. Dat gebeurde niet in eenvoudige tekstbestanden, zoals met bijna alle andere programma’s in Linux en Unix systemen, maar in binaire vorm.
Dat maakt ze minder gemakkelijk leesbaar, doorzoekbaar en archiveerbaar zonder de juiste tools.

Andere kritiek gaat erover dat Systemd te alles-omvattend zou zijn, dat er nu dingen met systemd gedaan worden omdat het kan, en niet omdat het nodig is, of dat het te Gnome-desktop gericht zou zijn, en dat bij updates het systeem nu meer herstart moet worden, wat vroeger uitzonderlijk was in Linux.

Bij de invoering van systemd was er al genoeg commotie over, want alle projecten en Linux distributies moesten kiezen of en wanneer systemd in te voeren.
Grote distributies als Fedora/RedHat en openSUSE schakelden over.
Ubuntu had – wie zal het verwonderen – zijn eigen opstartsysteem gemaakt, genaamd Upstart, maar schakelde over naar Systemd toen Debian dat deed (omdat Ubuntu van Debian is afgeleid).
Sommige Linux distributies kozen ervoor systemd niet in te voeren.
Bij sommige distributies ontstond er een afsplitsing waarbij een deel van de ontwikkelaars een versie zonder systemd bleven maken.
Dat was het geval bij Debian, dat in sinds Jessie in 2018 Systemd invoerde, maar waar een versie zonder systemd bestaat met de naam Devian.
De letters VUA in de nieuwe naam staan voor Veteraan-Linux Admins. Deze veteranen veranderen niet graag van tools, en ze splitsten af van Debian op het moment dat aangekondigd werd dat overschakeld zou worden op systemd.
De eerste stabiele versie van Devuan kwam al uit in 2017. Ze hebben eigen repositories, maar verder wijkt de distributie zo weinig mogelijk af van Debian.
Ze gebruiken standaard sysvinit, zoals vroeger. Ze hebben een heel datacenter gebouwd op Devuan.

Een beetje gelijkaardig is er Artixlinux, dat zo’n beetje de bekende Arch Linux zonder systemd is

Dan zijn er Linux distributies die niet moesten kiezen omdat ze geen sysvinit gebruikten:
- Alpine Linux uit Zwitserland, een distributie die al sinds 2005 bestaat, en op allerlei gebied eigen keuzes maakt om een lichtgewicht Linux te kunnen bouwen.
- Void Linux, wat al sinds 2014 zijn eigen ontwikkelde runit gebruikt als init systeem
- Slackware, een Linux die altijd al een andere manier gebruikt, nl met startup scripts zoals in BSD
- ChromeOs, het Systeem dat google bouwde rond een Linux kern
- Guix, wat geen Linux is, maar een unix achtig systeem van het GNU project, dat een eigen init systeem ontwikkelde.

Meer op

http://without-systemd.org/wiki/index.php/Main_Page

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Energie of vuur * Lange termijn beurs * Big data en de wet * Opgevouwen * Apple monopolie

i-nieuws 6 na 6 ** May 16th, 2019 by wim.webgang **

Opgevouwen

Nadat het scherm van de opvouwbare telefoon van Samsung toch niet zo sterk bleek als gewenst, is er toch nog een fabrikant die met een opvouwbaar toestel uitkomt: Lenovo. Ze geven zich nog tot volgend jaar om hu opvouwbare pc klaar te hebben.
Waarschijnlijk zal hij tot de thinkpad reeks behoren, de oorspronkelijke IBM laptop hardware die erg in trek was bij hackers. Voor de hardware zien we het traditionele wintel monopolie opduiken, maar voor het scherm is iedereen benieuwd. LG zou de fabrikant van het scherm zijn volgens het lijstje van de partners die mee het toestel ontwikkelen.

De opvouwbare gsm van Samsung werd in 2018 aangekondigd, en als snel doken er berichten op van concurrenten als Huawei, die er ook één gepland hadden. Toen de Galaxy Fold aan 2000 dollar per stuk op de markt kwam, werden het bij sommige al Galaxy Fails. De lancering van het toestel werd op pauze gezet.

Suse 25

Suse viert haar 25e verjaardag. Suse is de Linux distributie die, zoals de meeste grote distributies, op twee poten staat.
Enerzijds is er het gratis open source systeem met de naam OpenSUSE, dat iedereen op zijn computer of server kan installeren, en anderzijds is er SUSE Enterprise, wat als desktop en serverproduct ondersteunt word voor en door bedrijven.
Suse is een van de enige Europese Linux distributies die heeft kunnen overleven in de woelige IT markt. Oorspronkelijk is ze ontstaan in Duitsland, bij Nurnberg, en voor Europese gebruikers was het een verademing dat er bv rekening gehouden werd met een niet-Amerikaans toetsenbord, wat bij bv Red Hat niet vanzelfsprekend was.

Suse heeft een woelig verleden achter de rug, werd opgekocht en verschillende keren overgenomen, en het leek er zelfs even op dat het in de klauwen van Microsoft zou vallen.
Dat is gelukkig (nog) niet gebeurd, en hoewel Suse moeite doet om goed samen te werken met Windows gebruikers, blijft het een onafhankelijk bedrijf met Europese roots, dat zijn mannetje kan staan naast het Amerikaanse RedHat/Fedora en het Brits/Zuidafrikaanse Canonical/Ubuntu.

Een deel van die Europese toets vind je terug in de Desktop die Suse als standaard aanbiedt: KDE.

KDE baseert op Qt programmeerbibliotheken, en die gaan terug tot Nokia in zijn gouden tijden.

Wanneer je een verjaardag viert is altijd een beetje arbitrair, want ZDNet vierde twee jaar geleden al de verjaardag van SUSE:

https://www.zdnet.com/article/suse-linux-at-25/

En de Suse Linux distributie had een paar voorlopers in het Duits, eigenlijk de Duitse Slackware, en een paar beta-versies.

De eerste keer dat ze echt naar buiten kwamen met hun distro als product, en die het mooie beginversienummer 4.2 gaven voor de grap, was eigenlijk 1996, dus nog maar 23 jaar geleden.

Maar Suse bestond toen al wel als bedrijf, hoewel het toen geschreven werd als afkoring: S.u.S.E.

https://www.youtube.com/watch?v=4VrhlyIgo3M

Ook de basis waarop Suse begon te bouwen is interessante Linux geschiedenis. Peter MacDonald, die oorpsronkelijk meewerkte aan de Linux kern, maakte een combinatie van de Linux kern met bijpassende software, en verdeelde dat onder de naam SLS.
Dat stond voor Softlanding Linux System. Alle tools in die tijd zelf bijeenharken om een werkend Linux systeem te krijgen was geen makkie, dus veel gebruikers waren blij met deze compilatie.

https://en.wikipedia.org/wiki/Peter_MacDonald_(computer_programmer)

Tegelijk waren er ook power gebruikers die vonden dat het beter kon, en zelf aan de slag gingen.
Zo begon Ian Murdock zijn Debian project om een verzorgdere bugvrije Linux distributie op de markt te brengen.
En Patrick Volkerding maakte een eigen versie met een betere installatieprocedure, en bracht die uit als Slackware.

En dan komen we bij de bron zelf. Linus Tovalds over vroege Linux:

https://gondwanaland.com/meta/history/interview.html

Lange termijn beurs

De druk van de aandeelhouders of de kwartaalresultaten heeft bedrijven dikwijls gedreven naar korte-termijn winst. In de technologiestreek van Californië heeft een ondernemer nu een alternatieve beurs opgericht, die meer op lange termijn wil werken. Het zou startups wat meer ademruimte geven, en de kans om hun doelen op lange termijn uit te werken. De Long Term Stock Exchange wordt afgekort tot LTSE.

De oprichter, Eric Ries, bracht negentien miljoen dollar bijeen om het project te kunnen starten. Nu hij de goedkeuring heeft van de overheid kan de LTSE ook echt beginnen werken. Hij bouwde extra regels in om meer te focussen op lange termijn; er worden geen bonussen uitgekeerd aan managers om kwartaaldoelstellingen te halen, en aandeelhouders krijgen meer inspraak hoe langer ze aandeelhouder zijn, doordat hun stemrecht zwaarder gaat wegen op de algemene vergadering.

Een van de vaststellingen die leidde tot dit nieuwe concept was dat de vernieuwing stilviel bij bedrijven die naar de beurs zijn getrokken. Bovendien wachten bedrijven te lang om naar de beurs te gaan, tot meer dan 10 jaar na hun oprichting, waardoor de beursgang het belangrijkste stuk van hun groei niet meer financiert, wat volgens Ries wel de bedoeling moet zijn.

Apple monopolie

Het heeft lang geduurd, maar het Apple monopolie in zijn App Store komt nu onder vuur in de VS. Volgens een aantal gebruikers overtreedt Apple de antitrust regels, en kan het onrechtmatig de prijzen opvoeren in zijn app Store.
Het begon bij een lagere rechtbank en na wat heen en weer heeft het hoogste gerechtshof zich nu uitgesproken; Apple zal zich moeten verantwoorden.
Apple had geprobeerd eronderuit te muizen door te zeggen dat de gebruikers van hun iOS er apps voor kochten bij de ontwikkelaars van de apps, niet bij Apple.
In de logica van Apple waren de ontwikkelaars de klanten van Apple’s iStore.

Ah ja Apple? En de gebruikers het product zeker?

En dan is er nog het monopolie op reparatie, waartegen ook gevochten wordt door onafhankelijke repair shops. Dat is ook zo’n mooi Amerikaans verhaal: een huismoeder die thuis een hersteldienst voor smartphones begon met kennis die ze uit youtube filmpjes haalde. Ze documenteerde de truukjes die de fabrikanten hanteren om het onmogelijk te maken om bepaalde herstellingen zelf uit te voeren. Ze gebruiken copyrights om te proberen de verspreiding van de kennis over de apparaten en herstelmethodes tegen te houden.
In de VS is er een strijd om het recht om te mogen herstellen: The right to repair.
Voor auto’s vinden ze dat vanzelfsprekend, maar voor electronica is het dat niet.
Begin van het jaar is er nieuwe Federale wetgeving over ingevoerd, en ook Europa heeft wetten over het herstelbaarheid, meer uit ecologisch oogpunt.

Big data en de wet

In Californië bekijken ze welke wetten ze gaan invoeren om het misbruik van Big Data in te tomen. Ze plannen de invoering van de California Consumer Privacy Act. Hier in Europa hebben we de GDPR, dus het verbaast ons niet. Maar in Californië is het een spectaculaire ommezwaai. Het is immers de thuisbasis van heel wat bedrijven die werken met Big Data. Het is ook het initiatief van 1 staat, en dat zou ofwel concurrentie tussen de staten kunnen opleveren om de hoofdzetels van bedrijven weg te snoepen, ofwel net omgekeerd andere staten kunnen inspireren om ook strengere privacy wetten aan te nemen. Bedrijven zullen duidelijk moeten zeggen welke gegevens ze over mensen bijhouden. En er zullen misschien ook regels komen over wat ze met die data mogen doen, en of ze die data mogen verderverkopen, en wanneer ze die moeten vernietigen. Ook zal de verantwoordelijkheid van de bevoegde rechtbanken worden vastgelegd.

En dan nog een manier vinden om die wetten af te dwingen …

Energie of vuur

In de VS hebben ze een probleem als het goed stormt in California. Als door een orkaan de hoogspanningsleidingen breken, kan dat brand veroorzaken. Ze vermoeden dat de verwoestende brand van vorig jaar, die verschillende mensenlevens kostte, zo ontstaan is.

Dus hebben ze nu een maatregel uitgevaardigd om dat te voorkomen. Als de windkracht zo groot wordt dat kabels zouden kunnen breken, wordt de stroom uitgeschakeld tot de windkracht genoeg gedaald is. Spijtig genoeg komen daardoor alle gebruikers zonder stroom te zitten die door die leiding bevoorraad worden. En aangezien ze niet op voorhand weten voor hoelang kan dat best vervelend worden. De meest extreme gevallen kan het gaan over 5 dagen zonder stroom; en sommige streken komen tot 15 keer op een jaar in de gevarenzone.

Natuurlijk is de eerste reflex daar om dit technisch op te lossen. De huishoudens zouden massaal generatoren kunnen installeren, die dan weer aangedreven worden op fossiele brandstof. Of het kan meer technologisch, denk maar aan Tesla, die al bekend staan om hun batterijen die stroom kunnen opslaan voor zo’n momenten.
Misschien zal het zelfs een unieke testomgeving worden voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën op dat gebied. Doordat ze een paar keer per jaar getest worden, zal Californië zijn producten beter kunnen testen en verder ontwikkelen, uit noodzaak. En daarna exporteren naar de rest van de wereld; de extreme weersomstandigheden zijn niet enkel voorbehouden voor Californië.

Lange termijn beurs

De druk van de aandeelhouders of de kwartaalresultaten heeft bedrijven dikwijls gedreven naar korte-termijn winst. In de technologiestreek van Californië heeft een ondernemer nu een alternatieve beurs opgericht, die meer op lange termijn wil werken. Het zou startups wat meer ademruimte geven, en de kans om hun doelen op lange termijn uit te werken. De Long Term Stock Exchange wordt afgekort tot LTSE.

De oprichter, Eric Ries, bracht negentien miljoen dollar bijeen om het project te kunnen starten. Nu hij de goedkeuring heeft van de overheid kan de LTSE ook echt beginnen werken. Hij bouwde extra regels in om meer te focussen op lange termijn; er worden geen bonussen uitgekeerd aan managers om kwartaaldoelstellingen te halen, en aandeelhouders krijgen meer inspraak hoe langer ze aandeelhouder zijn, doordat hun stemrecht zwaarder gaat wegen op de algemene vergadering.

Een van de vaststellingen die leidde tot dit nieuwe concept was dat de vernieuwing stilviel bij bedrijven die naar de beurs zijn getrokken. Bovendien wachten bedrijven te lang om naar de beurs te gaan, tot meer dan 10 jaar na hun oprichting, waardoor de beursgang het belangrijkste stuk van hun groei niet meer financiert, wat volgens Ries wel de bedoeling moet zijn.

Big data en de wet

In Californië bekijken ze welke wetten ze gaan invoeren om het misbruik van Big Data in te tomen. Ze plannen de invoering van de California Consumer Privacy Act. Hier in Europa hebben we de GDPR, dus het verbaast ons niet. Maar in Californië is het een spectaculaire ommezwaai. Het is immers de thuisbasis van heel wat bedrijven die werken met Big Data. Het is ook het initiatief van 1 staat, en dat zou ofwel concurrentie tussen de staten kunnen opleveren om de hoofdzetels van bedrijven weg te snoepen, ofwel net omgekeerd andere staten kunnen inspireren om ook strengere privacy wetten aan te nemen. Bedrijven zullen duidelijk moeten zeggen welke gegevens ze over mensen bijhouden. En er zullen misschien ook regels komen over wat ze met die data mogen doen, en of ze die data mogen verderverkopen, en wanneer ze die moeten vernietigen. Ook zal de verantwoordelijkheid van de bevoegde rechtbanken worden vastgelegd.

En dan nog een manier vinden om die wetten af te dwingen …

Opgevouwen

Nadat het scherm van de opvouwbare telefoon van Samsung toch niet zo sterk bleek als gewenst, is er toch nog een fabrikant die met een opvouwbaar toestel uitkomt: Lenovo. Ze geven zich nog tot volgend jaar om hu opvouwbare pc klaar te hebben.
Waarschijnlijk zal hij tot de thinkpad reeks behoren, de oorspronkelijke IBM laptop hardware die erg in trek was bij hackers. Voor de hardware zien we het traditionele wintel monopolie opduiken, maar voor het scherm is iedereen benieuwd. LG zou de fabrikant van het scherm zijn volgens het lijstje van de partners die mee het toestel ontwikkelen.

De opvouwbare gsm van Samsung werd in 2018 aangekondigd, en als snel doken er berichten op van concurrenten als Huawei, die er ook één gepland hadden. Toen de Galaxy Fold aan 2000 dollar per stuk op de markt kwam, werden het bij sommige al Galaxy Fails. De lancering van het toestel werd op pauze gezet.

Apple monopolie

Het heeft lang geduurd, maar het Apple monopolie in zijn App Store komt nu onder vuur in de VS. Volgens een aantal gebruikers overtreedt Apple de antitrust regels, en kan het onrechtmatig de prijzen opvoeren in zijn app Store.
Het begon bij een lagere rechtbank en na wat heen en weer heeft het hoogste gerechtshof zich nu uitgesproken; Apple zal zich moeten verantwoorden.
Apple had geprobeerd eronderuit te muizen door te zeggen dat de gebruikers van hun iOS er apps voor kochten bij de ontwikkelaars van de apps, niet bij Apple.
In de logica van Apple waren de ontwikkelaars de klanten van Apple’s iStore.

Ah ja Apple? En de gebruikers het product zeker?

En dan is er nog het monopolie op reparatie, waartegen ook gevochten wordt door onafhankelijke repair shops. Dat is ook zo’n mooi Amerikaans verhaal: een huismoeder die thuis een hersteldienst voor smartphones begon met kennis die ze uit youtube filmpjes haalde. Ze documenteerde de truukjes die de fabrikanten hanteren om het onmogelijk te maken om bepaalde herstellingen zelf uit te voeren. Ze gebruiken copyrights om te proberen de verspreiding van de kennis over de apparaten en herstelmethodes tegen te houden.
In de VS is er een strijd om het recht om te mogen herstellen: The right to repair.
Voor auto’s vinden ze dat vanzelfsprekend, maar voor electronica is het dat niet.
Begin van het jaar is er nieuwe Federale wetgeving over ingevoerd, en ook Europa heeft wetten over het herstelbaarheid, meer uit ecologisch oogpunt.

compiled by BCP v.0.4.0

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Three Mile Island * Open deur * Open laptops * Eiland zonder steenkool

i-nieuws 6 na 6 ** May 9th, 2019 by wim.webgang **

Three Mile Island * Open deur * Open laptops * Eiland zonder steenkool
Three Mile Island

Op zich een mooie naam, Three Mile Island, maar in de VS wordt hij vooral geassocieerd met de gelijknamige kerncentrale waar een ongeluk gebeurde in 1979. Het was een bijzonder interessant ongeluk voor informatici, want na een technisch defect werd er verkeerd gereageerd door het personeel, ondermeer door verkeerde interpretatie van de toestand. De interface tussen de computer en de mensen speelde hier een rol.
De automatische noodkoeling was in aktie geschoten omdat er een lek was in het koelsysteem van de centrale. in de controlekamer dachten ze dat er overdruk was in het koelsysteem, en ze schakelden de noodkoeling terug uit.

Het gevolg van de opeenstapeling van defecten, fouten en vergissingen was dat de operatoren van de centrale het omgekeerde deden van wat ze hadden moeten doen, en reactor 2 werd zo heet dat hij begon te smelten, waarbij nucleair besmette gassen in de atmosfeer kwamen, en een radioactieve isotoop ontsnapte.
In de zomer van hetzelfde jaar 1979 begon de opkuis, en die duurde tot eind 1993 en kostte een miljard dollar.

De beruchte centrale wordt nu helemaal gesloten omdat de overheid geen susbidies wil geven om ze open te houden. Ze is al jaren niet meer rendabel, maar had een vergunning die nog 15 jaar liep. Nu gaat ze dus vervroegd dicht.

https://hardware.slashdot.org/story/19/05/08/2127223/three-mile-island-nuclear-plant-to-close-latest-symbol-of-struggling-industry

Open deur

Wie denkt dat de apps op zijn smartphone zijn privicy aantasten, zal niet blij zijn om verplicht een app te installeren om in zijn huis binnen te geraken.
Grof gezegd is dat aan het gebeuren in de VS. Latch, een bedrijf dat electronische sloten en deuropenaars maakt, geeft je het ongelofelijke gemak om met je smartphone je huisdeur te openen.
Maar terwijl je voor je deur eender waar anoniem een andere cylinder voor je slot kan kopen, en die met 1 schroefje uit te draaien kan installeren, ben je bij de electronische slotenmaker niet zo gemakkelijk klaar.
Het bedrijf houdt gegevens bij van de sloten, moet de gebruikers aanmaken die het slot kan openen, kan de gegevens gebruiken voor andere doelen, ze doorspelen aan partners, of ze zelfs verkopen.

Of misschien worden ze slordig beheerd en krijgen hackers gemakkelijk de data in handen.

De gps-informatie van de app kan technologie zijn om te bevestigen dat je inderdaad aan je deur staat op het moment dat je de app vraagt om ze te openen. Maar die locatiegegevens, kunnen die ook opgevraagd, opgeslagen worden op momenten dat je niet aan je deur staat?

Bovendien werkt het bedrijf voor de eigenaar die het gebouw zet. Die kan ook gegevens opvragen, en het is maar de vraag hoe ver de eigenaar daarin kan gaan. Kan hij bv opvragen wanneer je woning betreden wordt?
Eens een appartementsblok gezet wordt met dat systeem, heb je als huurder of gebruiker niet veel keuze. Je moet de voorwaarden bevestigen, en is bladzijdenlang.
Sommige systemen gebruiken een camera, en dan stelt zich de vraag wat met die beelden gebeurt; worden die opgeslagen, doorgestuurd, enz.

https://onezero.medium.com/americas-favorite-door-locking-app-has-a-data-privacy-problem-f19169a8ab2e

Open laptops

Dell heeft een probleem met zijn SupportAssist, een hulpprogramma om computergebruikers vanop afstand te helpen. Er zit een gaatje in die SupportAssist, waardoor buitenstaanders zich ongewenst toegang kunnen verschaffen tot de computer.
Ze kunnen de rechten van admin gebruiken, en de controle over je computer helemaal overnemen. Eind april heeft Dell een update uitgebracht om het probleem te verhelpen, maar gebruikers die dat niet installeren blijven dus kwetsbaar.
SupportAssist is een programmaatje dat Dell standaard mee installeert op de laptops en ook op pc’s die op Windows draaien.
Dat betekent dat Dell toestellen die met Linux of leeg, zonder besturingssysteem gekocht werden, niet getroffen zijn.
De Dell Support Assist tool dien ondermeer voor updates van drivers, en draait met de hoogste rechten.
Door een gerichte aanval die van binnen het eigen netwerk van de gebruiker komt, kan een aanvaller via JavaScript op een speciaal gemaakte webpagina, de SupportAssist tool aktiveren om een bepaald bestand te downloaden en uit te voeren.
In dat bestand zit dan malware die de aanvaller verder gebruikt om de computer in te zetten voor eigen doelen.
De aanvaller moet het DNS systeem vervalsen, hij moet dus werken van binnen het netwerk van de gebruiker. Dat kan vanop een andere besmette computer, of door een aanval op de router.
Dell heeft een update uitgebracht die het probleem oplost, SupportAssist v3.2.0.90.

Demonstratie van de hack door Bill Demirkapi:

https://www.youtube.com/watch?v=0cTfnZ04jgQ&feature=youtu.be

Eiland zonder steenkool

Op 1 mei heeft het VK zijn electriciteitsproductie met steenkool stilgelegd. De laatste centrale die uitgeschakeld werd is daarom nog niet definitief buiten dienst, het is eerder een test om te zien hoelang ze zonder kunnen. De doelstelling is om tegen 2025 voor de energievoorziening volledig steenkoolvrij te zijn. Het comite voor klimaatverandering in UK roept op om tegen 2050 een volledig koolstofuitstoot-vrije economie te hebben.

Als het UK lukt om zijn doelstelling te halen tegen 2025, schieten ze daarmee Duitsland voorbij, dat als doelstelling heeft om tegen 2030 zijn broeikasgassen met meer dan 50 procent te verminderen in vergelijking met 1990. En tegen 2038 de steenkoolcentrales niet meer nodig te hebben voor de electriciteitsproductie. Maar in 2017 kwam nog 37 procent van de electriciteitsproductie van steenkool, waar dat in UK misschien 5 procent was.

Three Mile Island

Op zich een mooie naam, Three Mile Island, maar in de VS wordt hij vooral geassocieerd met de gelijknamige kerncentrale waar een ongeluk gebeurde in 1979. Het was een bijzonder interessant ongeluk voor informatici, want na een technisch defect werd er verkeerd gereageerd door het personeel, ondermeer door verkeerde interpretatie van de toestand. De interface tussen de computer en de mensen speelde hier een rol.
De automatische noodkoeling was in aktie geschoten omdat er een lek was in het koelsysteem van de centrale. in de controlekamer dachten ze dat er overdruk was in het koelsysteem, en ze schakelden de noodkoeling terug uit.

Het gevolg van de opeenstapeling van defecten, fouten en vergissingen was dat de operatoren van de centrale het omgekeerde deden van wat ze hadden moeten doen, en reactor 2 werd zo heet dat hij begon te smelten, waarbij nucleair besmette gassen in de atmosfeer kwamen, en een radioactieve isotoop ontsnapte.
In de zomer van hetzelfde jaar 1979 begon de opkuis, en die duurde tot eind 1993 en kostte een miljard dollar.

De beruchte centrale wordt nu helemaal gesloten omdat de overheid geen susbidies wil geven om ze open te houden. Ze is al jaren niet meer rendabel, maar had een vergunning die nog 15 jaar liep. Nu gaat ze dus vervroegd dicht.

https://hardware.slashdot.org/story/19/05/08/2127223/three-mile-island-nuclear-plant-to-close-latest-symbol-of-struggling-industry

Open deur

Wie denkt dat de apps op zijn smartphone zijn privicy aantasten, zal niet blij zijn om verplicht een app te installeren om in zijn huis binnen te geraken.
Grof gezegd is dat aan het gebeuren in de VS. Latch, een bedrijf dat electronische sloten en deuropenaars maakt, geeft je het ongelofelijke gemak om met je smartphone je huisdeur te openen.
Maar terwijl je voor je deur eender waar anoniem een andere cylinder voor je slot kan kopen, en die met 1 schroefje uit te draaien kan installeren, ben je bij de electronische slotenmaker niet zo gemakkelijk klaar.
Het bedrijf houdt gegevens bij van de sloten, moet de gebruikers aanmaken die het slot kan openen, kan de gegevens gebruiken voor andere doelen, ze doorspelen aan partners, of ze zelfs verkopen.

Of misschien worden ze slordig beheerd en krijgen hackers gemakkelijk de data in handen.

De gps-informatie van de app kan technologie zijn om te bevestigen dat je inderdaad aan je deur staat op het moment dat je de app vraagt om ze te openen. Maar die locatiegegevens, kunnen die ook opgevraagd, opgeslagen worden op momenten dat je niet aan je deur staat?

Bovendien werkt het bedrijf voor de eigenaar die het gebouw zet. Die kan ook gegevens opvragen, en het is maar de vraag hoe ver de eigenaar daarin kan gaan. Kan hij bv opvragen wanneer je woning betreden wordt?
Eens een appartementsblok gezet wordt met dat systeem, heb je als huurder of gebruiker niet veel keuze. Je moet de voorwaarden bevestigen, en is bladzijdenlang.
Sommige systemen gebruiken een camera, en dan stelt zich de vraag wat met die beelden gebeurt; worden die opgeslagen, doorgestuurd, enz.

https://onezero.medium.com/americas-favorite-door-locking-app-has-a-data-privacy-problem-f19169a8ab2e

Open laptops

Dell heeft een probleem met zijn SupportAssist, een hulpprogramma om computergebruikers vanop afstand te helpen. Er zit een gaatje in die SupportAssist, waardoor buitenstaanders zich ongewenst toegang kunnen verschaffen tot de computer.
Ze kunnen de rechten van admin gebruiken, en de controle over je computer helemaal overnemen. Eind april heeft Dell een update uitgebracht om het probleem te verhelpen, maar gebruikers die dat niet installeren blijven dus kwetsbaar.
SupportAssist is een programmaatje dat Dell standaard mee installeert op de laptops en ook op pc’s die op Windows draaien.
Dat betekent dat Dell toestellen die met Linux of leeg, zonder besturingssysteem gekocht werden, niet getroffen zijn.
De Dell Support Assist tool dien ondermeer voor updates van drivers, en draait met de hoogste rechten.
Door een gerichte aanval die van binnen het eigen netwerk van de gebruiker komt, kan een aanvaller via JavaScript op een speciaal gemaakte webpagina, de SupportAssist tool aktiveren om een bepaald bestand te downloaden en uit te voeren.
In dat bestand zit dan malware die de aanvaller verder gebruikt om de computer in te zetten voor eigen doelen.
De aanvaller moet het DNS systeem vervalsen, hij moet dus werken van binnen het netwerk van de gebruiker. Dat kan vanop een andere besmette computer, of door een aanval op de router.
Dell heeft een update uitgebracht die het probleem oplost, SupportAssist v3.2.0.90.

Demonstratie van de hack door Bill Demirkapi:

https://www.youtube.com/watch?v=0cTfnZ04jgQ&feature=youtu.be

Eiland zonder steenkool

Op 1 mei heeft het VK zijn electriciteitsproductie met steenkool stilgelegd. De laatste centrale die uitgeschakeld werd is daarom nog niet definitief buiten dienst, het is eerder een test om te zien hoelang ze zonder kunnen. De doelstelling is om tegen 2025 voor de energievoorziening volledig steenkoolvrij te zijn. Het comite voor klimaatverandering in UK roept op om tegen 2050 een volledig koolstofuitstoot-vrije economie te hebben.

Als het UK lukt om zijn doelstelling te halen tegen 2025, schieten ze daarmee Duitsland voorbij, dat als doelstelling heeft om tegen 2030 zijn broeikasgassen met meer dan 50 procent te verminderen in vergelijking met 1990. En tegen 2038 de steenkoolcentrales niet meer nodig te hebben voor de electriciteitsproductie. Maar in 2017 kwam nog 37 procent van de electriciteitsproductie van steenkool, waar dat in UK misschien 5 procent was.

compiled by BCP v.0.4.0

Lift ^ | Lift v | Comments Off

AMD vooruit * Alweer gevangen * Gsm locatiegegevens * Hosting provider plat * Blender op Linux * Linux Desktop ondersteuning * Fedora 30

i-nieuws 6 na 6 ** May 2nd, 2019 by wim.webgang **

AMD vooruit

AMD, één van de weinige concurrenten van intel voor processors voor computers, heeft kwartaalcijfers bekendgemaakt. Hun kwartaalomzet was 1,27 miljard. En hoewel de omzet daalde, groeit hun marktaandeel kwataal na kwartaal, benadrukte topvrouw Lisa Su.
AMD maakt de processor voor verschillende toepassingen, als pc’s, spelcomputers, tablets, grafische chips, en servers voor datacentra.
Ze maken bv ook de Ryzen chip, die gebruikt wordt in notebooks van merken als Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo, en anderen.
En Apple gebruikt de Radeon grafische processor van AMD in sommige imacs.
De grafische processors waren een tijdlang moeilijk te krijgen omdat die massaal opgekocht werden voor het genereren van bitcoins of andere cryptomunten. Maar toen die cryptocurrency bubble barstte, bleef AMD met een hoop grafische chips in stock zitten. Ondertussen zijn die overschotten weggewerkt.
Voor de grafische processor staan ze in concurrentie met NVIDIA.
Voor eindgebruikers maakt de concurrentie tussen de processorfabrikanten de computer goedkoper en helpt het wintel monopolie te doorbreken.
In de praktijk zijn het vooral de smartphones en de tablets die dat monopolie hebben aangetast, en dus vormen die een interresante markt voor AMD.

Alweer gevangen

Julian Assange, die uit schrik om uitgeleverd te worden aan de VS, zich jarenlang verschool in de ambassade van Ecuador in London, is nu veroordeeld tot een gevangenisstraf van 50 weken in een Britse gevangenis.
Hij zat al van 2012 in de ambassade, in omstandigheden die niet veel verschillen van gevangenschap. Zweden, dat zijn uitlevering verzocht, heeft de zaak al lang opgeschort, maar de Britten hadden nog een eitje te pellen met Assange.
Britse agenten hielden dag en nacht de wacht bij de ambassade, om ervoor te zorgen dat Assange niet zou kunnen ontsnappen. Hij was immers vrij op borgtocht, en vluchtte toen naar de ambassade.
Hij schond daarmee de voorwaarden van de voorwaardelijke vrijlating, werd daarvoor nu veroordeeld tot de gevangenisstraf.

In principe moet hij minstens de helft daarvan uitzitten, waarna hij vervroegd kan vrijkomen na evaluatie.
Maar deze straf is nog het minste van zijn zorgen. Wat als een donkere donderwolk boven zijn hoofd blijft hangen is de mogelijke uitlevering aan de VS.
De aanklacht van de VS van samenzwering met Bradley Manning was geheim, en is pas uitgekomen na zijn arrestatie, waarbij hij uit de Ecuadoraanse ambassade werd gesleept.
De verdediging van Assange is daar nu volop mee bezig, en de uitspraak daarover zal later plaatsvinden.
(Misschien komt dat vandaag – donderdag voor)
Ondertussen zit hij in de strengst bewaakte Belmarsh gevangenis van London

De aanklacht van de VS:

http://cdn.cnn.com/cnn/2019/images/04/11/assange_indictment_0_0.pdf

Gsm locatiegegevens

Telefoonbedrijven hebben veel gegevens over hun gebruikers, zoals de plaatsbepaling van de gsm van hun klanten. Die gegevens zijn geld waard, en in de VS werd het duidelijk dat de operatoren die gegevens ook effectief verkopen.
Van T-Mobile, Sprint, AT&T is geweten dat gegevens van hun klanten beland zijn bij derde partijen, waar verder weinig geweten is over hoe die de gegevens gebruiken, hoe lang ze de gegevens opslaan, en wat ze er juist mee doen.
Het gaat niet zomaar over historische gegevens. Het gaat over real-time gegevens, wat betekent dat er bedrijfjes of personen zijn die een gsm kunnen opsporen tot op een zo’n honder meter nauwkeurig.
De website Motherboard heeft een onderzoek gedaan, en via een tussenpersoon de gegevens van een bepaald nummer opgevraagd. Ze kregen een screenshot van Google maps met een circeltje waar het toestel zich bevond.
Het eigenaardige is dat de meeste politiediensten bv een bevel van een onderzoeksrechter nodig hebben om dat soort gegevens op te vragen, en dat prive bedrijven er zomaar aankunnen.

Sommige politiediensten niet, bv de NSA maakt ook gebruik van een databank met gegevens over de communicatie van de Amerikanen. De NSA kan dat zonder bevel van een onderzoeksrechter.
In het jaarlijks rapport over 2018 blijkt dat de zoekopdrachten in die database met 28 procent zijn toegenomen.
En dat is dus alleen de NSA, daarnaast zijn er nog andere diensten met toegang tot communicatiegegevens, als het FBI en de DEA.

De telecoms in de VS hebben nu beloofd binnenkort te gaan stoppen met het verkopen van die gegevens. Op vraag van een senator heeft AT&T gezegd dat een tussenbedrijf dat de real-time data mag raadplegen voor bepaalde afgesproken diensten, zoals locatie van een persoon met autopech door de pechverhelpingsdienst, er misbruik van gemaakt heeft door er een soort website dienst rond te bouwen.
Daarmee wordt duidelijk dat de telecoms er weinig controle op uitoefenden, en mogelijk ook weinig grip hebben op het gebruik van de gegevens die ze ter beschikking stellen.
Uit het onderzoek van Motherboard blijkt dat de informatie soms zes niveaus doorgegeven wordt.

Maar niet alleen de gsm-operatoren hebben toegang tot de gegevenslocatie van hun gebruikers. Ook internetbedrijven die u kunnen verleiden een app te installeren, weten soms meer dan de gebruiker beseft.
Google heeft nu aangekondigd dat het de gebruikers meer controle wil geven over de opslag van dat soort gegevens.
Gebruikers zouden een tijdslimiet kunnen instellen, waarna de gegevens gewist worden.
Als ze de moeite doen, en als ze uitvinden waar en hoe.

Hosting provider plat

In de VS is een website provider, A2 Hosting, aangevallen door een afpers-groep die binnendrongen in hun systemen. De websites van de klanten gingen offline en op het einde van de dag had de provider nog geen oplossing. Ook de volgende dag niet. Het bedrijf hostte bv heel wat Wordpress sites, en virtuele prive servers. Op 23 april geraakte de provider besmet, en na een week zaten de klanten nog altijd in de kou.
De aanval zou gebeurd zijn op het RDP protocol, een manier om op afstand een desktop over te nemen. Door systematisch allerlei wachtwoorden uit te proberen zouden de computercriminelen zijn binnengeraakt in de systemen van de provider. Daar begonnen ze dan bestanden van klanten te versleutelen; een klant die ingelogd was op ftp zag het voor zijn ogen gebeuren.

Blender op Linux

De ontwikkelaars van blender, het open source pakket voor driedimensionale modellering, brengen in juli hun nieuwe versie uit, 2.80.

Blender bestaat voor verschillende platformen, waaronder Linux, Mac, Windows en steam.
De ontwikkelaars van Blender geven toe dat op ouder computers de beste resultaten met Linux worden bekomen. Voor Windows worden er al jaren geen updates meer uitgebracht voor bepaalde grafische kaarten van bv NVIDIA. Maar voor Linux worden de drivers nog steeds verbeterden dus werkt Blender daar beter. Ook voor intel treedt er een gelijkaardig fenomeen op; een ondertussen bekende bug is nooit hersteld voor de Windows drivers, maar wel voor de Linux drivers, omdat daar nog altijd verbeteringen van uitkomen.

www.blender.org/
www.blender.org/download

Linux Desktop ondersteuning

ZDNet beschrijft een gesprek met Mark Shuttleworth, de stichter van Ubuntu Linux en supportbedrijf Canonical. Het bedrijf dat hij leidt, en dat Linux ondersteuning geeft, verdient zijn geld met onderhouden van Linux serversystemen, en vooral grote installaties van Linux in de cloud.
Hij merkt de laatste tijd ook meer interesse voor Linux op de desktop, en dat verraste hem. De interesse is zo groot dat ze commerciële ondersteuning verkopen voor Ubuntu Linux desktops. Bedrijven nemen een abonnement op dienstverlening voor hun Ubuntu Linux desktop gebruikers. De interesse komt volgens hem uit de kant van de Artificiele Intelligentie. Blijkbaar willen de bollebozen die aan Artificiele Intelligentie werken een Linux Desktop, en als hun servers al op het Ubuntu Linux serversysteem draaien, is de stap naar Ubuntu Linux op de desktop klein. Bovendien is een belangrijke hindernis weggevallen: de eigengereidheid van Unbuntu, die zich op de desktop uitte in een volledig zelf ontwikkelde desktop, Unity. Shuttleworth gaf toe dat Unity in de weg kwam zitten. Ooit was het de bedoeling om één soort desktop systeem te maken dat zowel op computers, tablets en smartphone gebruikt kon worden. Het was een interessante visie, maar door die door te drukken ging Ubuntu op een ander pad dan de meeste Linux distributies waar beslissingen van onderuit komen. Unity zorgde voor controverse, versnippering (want er bestonden al populaire Linux desktops als KDE, Gnome enz.), en afleiding. Shuttleworth moet uiteindelijk zijn idee laten varen, en nu opteert hij voor Ubuntu voor de Gnome desktop. Dat is al jaren een vaste waarde op Red Hat Linux / Fedora Core en andere Linux distributies. RedHat/Fedora gebruikers kunnen moeiteloos overstappen naar Ubuntu (en omgekeerd). Ook voor KDE gebruikers kan dit op lange termijn voordeel opleveren: samenwerking tussen desktop ontwikkelaars is eenvoudiger geworden, en de kans op onderlinge uitwisselbaarheid van programma’s wordt dan groter.
Voor Shuttleworth speelt er misschien nog een andere reden mee: door de ontwikkeling van een eigen desktop te staken, kan hij kosten besparen. Hij heeft immers het plan om zijn Linux bedrijf Canonical naar de beurs te brengen.

Fedora 30

Op 29 april kondigde het online Fedora Magazine (fedoramagazine.org) het officiele verschijnen van Fedora 30 aan.

Er is een desktop en server editie. De server uitgave is een combinatie van de server en cloud versies.
De desktop versie heet Fedora Workstation, en komt standaard met de Gnome 3.32 desktop.
Dan is er nog Fedora Spins, Fedora labs en Fedora internet of things release.

Fedora spins geeft een aantal alternatieven voor de desktop gebruikers: KDE Plasma desktop, Xfce, LXDE, Cinnamon, LXQT, enz.

Fedora labs geeft een installatie die aangepast is voor een bepaalde doelgroep, voor een bepaald soort gebruik, waarbij de selectie van de software bv al op voorhand is gekozen. Ze kunnen altijd verder aangevuld worden met de software van de normale distributie.
Voorbeelden van de labs editie zijn Astronomie, design, wetenschappelijk rekenen, games, en python klas.

Voor wie de distro wil afhalen:

https://getfedora.org/

compiled by BCP v.0.3.9

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Alexa luistert niet alleen * Einde van Scientific Linux * Electrische auto in VS * Databricks open source

i-nieuws 6 na 6 ** April 25th, 2019 by wim.webgang **

Alexa luistert niet alleen

Naast sociale netwerksites als Facebook, heeft het e-commercebedrijf Amazon ook enorm veel informatie ter beschikking.
Ze lanceerden hun slim computerhulpje Alexa in de vorm van Echo, de luidspreker waar je ook tegen kan praten, bv om een bestelling te plaatsen bij Amazon.

Zo’n twee weken geleden lekte al uit dat de geluiden die de Echo speaker opneemt en laat verwerken door het slimme Alexa systeem, niet enkel door computer-oren gehoord worden. Om het Alaxa systeem te verbeteren, worden opnames door Amazon medewerkers beluisterd, en zelfs uitgeschreven. De bedoeling is om te onderzoeken wat Alexis niet verstaan heeft, en het systeem te helpen door context te geven.
Daarvoor hebben de medewerkers interne chatrooms waar ze de gevallen kunnen bespreken. Het laat zich raden dat daar ook allerlei opmerkelijke, grappige, genante enz opnames gedeeld worden.

In dat kader is het interessant te weten of de werknemers die de opnames beluisteren ook kunnen zien van wie die zijn. In principe niet, maar het serienummer van het apparaat dat de opname maakte wordt wel bewaard, dus er is een link.

Bovendien lekte deze week uit dat de werknemers ook toegang hebben tot geografische locatiedata, en eigenlijk dus de juiste locatie zouden kunnen bepalen, tot op niveau van een thuisadres, via bv Google maps.
De locatiedata kunnen nodig zijn om juiste antwoorden te geven over het lokale weer, of de dichtstbijzijnde leverancier van pizza of schoenen.

Einde van Scientific Linux

Er wordt afscheid genomen van een Linux distributie die zowat veertien jaar bestond: Scientific Linux. Op dit moment zijn Scientific Linux versie 6 en 7 nog in gebruik, maar er zal geen versie 8 ontwikkeld worden.

De makers van Scientific Linux komen uit CERN en
Fermilab. Ze zijn van plan om over te schakelen op CentOS 8. Scientific Linux gebaseerd op Red Hat Enterprise Linux, net zoals vervanger CentOS. CERN en Fermilab zullen nu gaan bijdragen aan de ontwikkeling van het CentOS project, dus dat zal er ook op vooruitgaan.

Electrische auto in VS

De traditionele auto-industrie in de VS is duidelijk ook bezit met een overgang naar electrisch rijden. Een bedrijf als Ford is van plan 11 miljard in de toekomstige evolutie te investeren.
Ford heeft op het moment geen enkele pure electrische auto op de markt, wel hybride. Op korte termijn gaan ze samenwerken met een extern bedrijf, Rivian, om een electrische pickup te ontwikkelen. Ze gaan er 500 miljoen dollar in investeren volgens CNN.
Rivian heeft zelf zijn electrische pickup-truck nog niet in verkoop. Die is gepland tegen eind 2020. Rivian heeft een soort grondplaat ontwikkeld waarop het zowel pickup’s als SUV’s kan bouwen. Dat concept leek ook Amazon aan te spreken. Zij zijn een grote investeerder in Rivian.
Vorig jaar kondigde Ford al aan om zijn inspanningen voor zelfrijdende auto’s te bundelen in een nieuw bedrijf, Ford Autonomous Vehicles LLC.

Databricks open source

Databricks heeft gisteren aangekondigd dat ze Delta Lake gaan open sourcen:

tweet van Michael Armbrust, lead developer van Spark SQL:

“So excited to announce the open source release of Delta Lake at #SparkAISummit! Check out the code at https://github.com/delta-io/delta ”

en op de Delta Lake site:

“Delta Lake 0.1.0 Released!
We are happy to announce the availability of Delta Lake 0.1.0!
Initial version of the open source Delta Lake.”

Databricks is een bedrijf dat opgericht werd door de oorspronkelijke ontwikkelaars van Spark.

Ze open sourcen hun Delta Lake onder de Apache Licentie, meer bepaald versie 2, dezelfde licentie die ook voor Spark geldt.

Delta Lake is een opslaglaag die schaalbare transacties met ACID zekerheid naar de Apache Spark en andere big-data gegevensmachines brengt.

In grote gegevensverzamelingen wordt er doorlopend via verschillende wegen data geschreven en gelezen, en dat maakt het moeilijk om bij een bewerking zeker te zijn dat het resultaat samenhangend is.

Delta Lake wordt al gebruikt door bedrijven als Comcast en Riot Games (bekend van League of Legends).

Apache Spark is een analytische machine voor bewerkingen op grote gegevensverzamelingen, beter bekend als big data.

Spark draait op Hadoop, Apache Mesos, Kubernetes of op zich, op clustes en in the cloud.

Sinds 2009 werkten honderden bedrijven en duizenden ontwikkelaars mee aan Spark

De bedrijven die dit soort dingen gebruiken verwerken petabytes aan informatie in seconden.
Voorbeelden van gebruik zijn toepassingen met AI (artificiele intelligentie).

https://delta.io/?p=104

https://devclass.com/2019/04/24/databricks-releases-its-biggest-innovation-to-date-to-make-the-most-of-muddled-data-lakes/

https://github.com/delta-io/delta/blob/master/README.md

compiled by BCP v.0.3.9

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Facebook assistent * Oceanix * Plastieksoep * Intelligente automatisering

i-nieuws 6 na 6 ** April 18th, 2019 by wim.webgang **

Facebook assistent

De beste assistenten van Zuckerberg zijn waarschijnlijk zijn juristen, maar voor de gebruikers heeft hij een eigen digitale assistent in petto, om de concurrentie aan te gaan met Amazon’s Alexa, Apple’s Siri, de Google Assistent enz. Facebook heeft dan wel geen smart speaker in de rekken liggen, ze hebben wel een eigen koptelefoon die ingezet zou kunnen worden.

Facebook is al langer met het project bezig, maar werd het oog in de storm rond misbruik van gegevens.

En deze maand maakte een cybersecurity expert een interessante opmerking op twitter:

https://twitter.com/originalesushi/status/1112496649891430401

Vrij vertaald:
“Hey facebook, het wachtwoord van het persoonlijke e-mail adres van gebruikers opvragen is een vreselijk idee in verband met veiligheid. Op die manier zit je wachtwoorden te vergaren die je helemaal niet zou mogen weten!”

Uit zijn documentatie blijkt dat sommige gebruikers die lid willen worden van facebook doodleuk gevraagd wordt om het wachtwoord te geven van het e-mail adres dat ze willen gebruiken om lid te worden.

Jake Williams van de Daily Beast is scherp voor Facebook: Als je het wachtwoord van je eigen e-mail moet geven om toegelaten te worden tot Facebook, ben je beter af zonder facebook…

Na de verontwaardigde reakties trok Facebook het systeem terug in. Ze benadrukten dat ze de wachtwoorden nooit bewaard hebben.

Gelukkig maar, want daar hebben ze ook geen al te beste reputatie in.

Zo lekte vorige maand uit dat Facebook gedurende jaren de wachtwoorden van de gebruikers niet op een veilige manier bewaarde, zodat werknemers van Facebook de wachtwoorden konden lezen.

Oceanix

Hoewel het klinkt als een nieuwe Linux distributie is Oceanix eigenlijk de naam van het concept van een waterstad, Oceanix City.

Een drijvende stad, die zo veel mogelijk zelfvoorzienend is, en een antwoord moet bieden aan de stijgende waterspiegel door de klimaatopwarming.

Voor de energievoorziening wordt gerekend op zonne-energie en golfslag-energie.

Regenwateropvang zorgt voor een deel van het water, de rest wordt aangevuld met ontziltingsinstallaties.

Er wordt in die stad aan voedselproductie gedaan, waarbij alle voedsel van plantaardige oorsprong is.

Het hele systeem wordt modulair opgebouwd, zodat drijvende onderdelen aan elkaar gekoppeld kunnen worden om een stad uit te breiden. De zeshoekige modules worden dan verankerd aan de zeebodem.

Verschillende befaamde instituten zijn betrokken bij het project (zoals het MIT), en een Deense architect, Bjarke Ingels deed mee het ontwerp.

Er wordt zoveel mogelijk gewerkt met gesloten kringlopen, voor alle materiaal dat gebruikt wordt, zodat er nauwelijks afval ontstaat. Er wordt momenteel niet enkel aan de technologie gewerkt; maar ook aan de selectie van mensen die zo zouden kunnen of willen leven.

De Verenigde Naties, is zich bewust van de problematiek van het onderspoelen van veel van de belangrijkste steden in de wereld, die dikwijls aan water liggen. Meer bepaald is het “United Nations Human Settlement Program” bezig met het onderwerp. Ze organiseerden een rondetafel om oplossingen te zoeken, en ze keken daarbij ondermeer naar het concept van de drijven steden.

http://oceanix.org/

Plastieksoep

De studie van plankton in de oceanen bracht aan het licht dat er een alarmerende stijging van plastic in de zee aanwezig is. De periode van onderzoeg gaat van de jaren 60 tot nu, en het voorkomen van plastieken voorwerpen die de meting van het plankton hinderen is vastgelegd in de logboeken van de schepen die het plankton onderzoek deden.
Op Nature.com vind je de publicatie voorbije dinsdag van de studie “De toename van plastic in de oceanen op basis van cijfers van een tijdspanne van 60 jaar”.
Het voordeel van deze studie is dat de gegevens teruggaan tot een tijd dat er nog niet nagedacht werd over de gevolgen van plastic afval in zee. In 1957 beginnen de gegevens, en op dat moment moet de grote plastic boom nog beginnen. Maar in 1931 werd een manier ontwikkeld om het plankton in de oceaan te meten met een Continuous Plankton Recorder of CPR. Die bestaat uit een metalen buis die achter een schip werd aangesleept.
Als de planktonrecorder werd binnengehaald, werd er ook nota genomen van mogelijke problemen die de meting konden beinvloeden, zoals het verstrikt geraken in stukken van vissersnetten, of afgedekt geraken met plasticafval. De onderzoekers hebben nu deze logboeken afgeschuimd naar vermeldigen van zogenaamd macro-plastic, en ze beschikten over een dataset van 1957 tot 2016.
De sterke stijging van de plastic incidenten valt op, vooral vanaf 2000, en het ziet er nog niet naar uit dat de curves zullen zakken. Ook opvallend maar niet verwonderlijk: er treden meer gevallen op in gebieden waar intensieve scheepvaart plaatsvindt.

https://www.nature.com/articles/s41467-019-09506-1#Abs1

Intelligente automatisering

KPMG maakte een studie over de invloed van intelligente automatisering in de bedrijfswereld. Ze ondervroegen honderden bedrijven in meer dan tien landen, en concludeerden dat bedrijven op zoek zijn naar de waarde en winst die intelligente automatisering hen kan opleveren.

Eén van de manieren is bestaande processen versnellen; daarmee sneller (of snellere) diensten kunnen leveren en de eigen concurrentiepositie verbeteren. Maar er valt meer te halen als je de het hele bedrijf organiseert in de richting van de intelligente automatisering, om er optimaal gebruik van te maken. Daar zijn de meeste bedrijven nog niet aan toe, die zitten eerder met pilootprojecten.

Bedrijven waar het management er wel voor kiest, die er goede en enthousiasmerende leidinggevenden op kunnen zetten, er genoeg middelen en tijd voor vrijmaken, zullen op zoek moeten naar nieuw talent dat daarvoor nodig is, en met het omscholen van bestaande werknemers die niet weg-gerationaliseerd worden.

De Kpmg auteurs kijken in hun rapport ondermeer hoeveel investeringen daarin gebeuren en waar.

En het wordt snel duidelijk dat als bedrijven erin slagen er winst mee te maken, er ook slachtoffers zijn. Naargelang de sector kan tien, twintig, dertig procent van de werkkracht .

Het hele rapport telt 36 blz en is op hun assets site te vinden.

https://assets.kpmg/content/dam/kpmg/xx/pdf/2019/03/easing-pressure-points-the-state-of-intelligent-automation.pdf

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Huawei * Android op Linux * Noorwegen Electrisch

i-nieuws 6 na 6 ** April 4th, 2019 by wim.webgang **

Android op Linux

Op GitLab is in de repository van Collabora een project te bespeuren met de naam “spurv”. Het project bevat directories die verwijzen naar Linux en naar Android. Er is een device_freedesktop directory, en volgens de site Androidpolice zou daar gewerkt worden aan code om Android te draaien op Linux. Android is het besturingssysteem van Google dat gebruikt wordt op smartphones en tablets, en dat zelf gebaseerd is op een Linux kern.

Het zou met spurv de bedoeling zijn om Android applicaties te draaien op een Linux desktop. De Android applicaties draaien in hun eigen venstertje net zoals de andere applicaties. Het systeem heeft freedesktop’s Wayland nodig. Androidpolice heeft ook een link naar een demo filmpje.

Collabora is een bedrijf dat ondersteuning levert voor LibreOffice, de vrije office software.

https://www.androidpolice.com/2019/04/02/spurv-project-brings-windowed-android-apps-to-desktop-linux/

https://gitlab.collabora.com/spurv


Noorwegen Electrisch

In Noorwegen heeft de verkoop van electrische auto’s de traditionele verbrandingsmotor voorbijgestoken. Daarmee is het land goed op weg om zijn doelstelling te halen om tegen 2025 geen auto’s meer te verkopen die werken op fossiele brandstoffen.
Ook vorig jaar was de beweging naar electrische auto’s al duidelijk, toen ze tegen het einde van het jaar zowat een derde van de automobielpark uitmaakten.

Voorbije maand waren bijna zestig procent van de verkochte auto’s volledig electrische wagens.

Vanzelfsprekend is Tesla een grote leverancier van electrische wagens in Noorwegen. Ze hebben ook geinvesteerd in de nodige opleiding en aanwerving van honderden nieuwe werknemers.

Noorwegen is dan ook een interessant geval om alle aspecten van de omschakeling naar electrisch in het oog te houden. De infrastructuur moet aangepast worden, oplaadpunten vervangen naftstations enz.

Noorwegen is een van de grootste Europese producenten van olie en gas, nl de grootste na Rusland, met een jaarlijkse productie van meer dan 80 miljoen ton.

Huawei

Verschillende universiteiten in de VS knippen hun banden door met Huawei, het Chinese bedrijf dat comminicatie-m computer- en netwerkapparatuur maakt.

In het rijtje Stanford, Berkeley, Minnesota. En nu kondigt het MIT aan dat we kappen met Huawei en met ZTE. Als reden geven ze bezorgdheid over de nationale veiligheid op.

Huawei is ook aktief in de uitrol van de 5G gsm netwerken, en zit daar in het hart van de communicatieinfrastructuur.

Deze week bracht BBC nog het nieuws dat een laptop van Huawei een veiligheidsprobleem had in zijn systeem. Er was een achterdeurtje ingebouwd, dat misbruikt kan worden om in de laptop binnen te geraken vanop afstand. Het probleem zou ontdekt zijn door Microsoft. Het probleem zat in een device driver, dat is software die ervoor zorgt dat bepaalde hardware gebruikt kan worden door het systeem. Huawei is gewaarschuwd na de ontdekking, en ontwikkelde een fix om het euvel op te lossen.

Hoe en waarom die achterpoort in de device driver software terechtkwam is nog niet duidelijk.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Afstandsbediening * Ambient platencontract * Boeing herstelt software problemen * Privacy in België * Klimaatinspanning stokt, uitstoot stijgt

i-nieuws 6 na 6 ** March 28th, 2019 by wim.webgang **

Afstandsbediening

In Frankrijk verdween vorig jaar meer dan honderdduizend liter brandstof uit tankstations in de buurt van Parijs. Opvallend detail: ze waren allemaal van hetzelfde merk, nl Total. Aan de pompen konden geen sporen van inbraak of andere vormen van uiterlijke schade vastgesteld worden.
De dieven opereerden ’s nachts en gingen telkens aan de haal met een paar duizend liter brandstof.
De dieven waren te weten gekomen dat de pompen bij onderhoud met een Afstandsbediening werden omgeschakeld. Ze hadden op internet zo’s Afstandsbediening weten te bemachtigen, en ze kwamen te weten hoe de prijs op nul gezet kon worden. Bovendien wisten ze de beperking op het aantal liters van een tankbeurt uit te schakelen. Het enige probleem dat hen restte was de viercijferige geheime code van ieder naftstation te weten te komen. Ze merkten al snel dat die meestal niet ingesteld was, waardoor ze binnen konden met 0000.

Ambient platencontract

Vorige week werd aangekondigd dat Warner Music een plantencontract had gesloten voor muziek gegenereerd door een computer. De computer-of beter het computerprogramma dat Endel heet- maakt muziek voor een album, dat dan onder licentie wordt uitgebracht op bij Warner. Het is dus geen traditioneel contract met de auteur van de muziek, maar wel met het bedrijf dat het programma beheert. De muziek wordt omschreven als ambient. Om een nieuw album met muziek te vullen moet Endel bij wijze van spreken maar op een knop duwen. Het contract zou nu gelden voor 20 albums, met in totaal 600 korte nummers. De inkomsten worden 50/50 verdeeld tussen de platenfirma en Endel, en er werd geen voorschot gegeven. Vijf albums zijn al uit.
Endel is een startup die allerlei externe factoren kan gebruiken om live een soundtrack te maken, bv voor relaxatie of achtergrond voor werk of winkel.
Ze zijn bezig aan het ontwikkelen van een eindeloze track. Die zou via streaming kunnen aangeboden worden.

Boeing herstelt software problemen

Boeing heeft in verband met de grote 737 vliegtuigen een aantal software problemen gevonden en er correcties voor gemaakt.
Die moeten de veiligeheid van die vliegtuigen verhogen. Als de updates goedgekeurd worden door de authoriteiten (in de VS de FAA), zullen ze doorgevoerd worden bij de vliegmaatschappijen die 737’s in dienst hebben. Een belangrijke verandering lijkt te zijn dat de gegevens van verschillende sensoren voor de hoek van het vliegtuig vergeleken zullen worden, er een waarschuwing voorzien is als die te veel verschillen, en de automatische piloot rekening houdt met de gegevens van meer dan 1 sensor.

Privacy in België

Af te lezen aan de reaktie van Facebook, is België goed bezig met de bescherming van de privacy van internetgebruikers. Facebook vecht de beslissing van de Belgische rechtbank aan. Die had gezegd dat Facebook moest stoppen met stiekem de gebruikers te volgen in hun surfgedrag. Bovendien volgt Facebook ook niet-gebruikers van hun platform met hun onzichtbare pixels en like buttons. Facebook moet ook de reeds verzamelde gegevens wissen.

Het beroep wordt deze week gehoord.
Onder de nieuwe Europese GDPR of privacy wetten, kan het bedrijf boetes krijgen tot 4 procent van zijn omzet. Maar de zaak van de Belgische privacycommissie, tegenwoordig de Gegevensbeschermingsauthoriteit, dateert al van 2015 met Belgische wetgeving.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-03-27/facebook-attack-of-belgian-order-on-user-tracking-gets-hearing

Klimaatinspanning stokt, uitstoot stijgt

Over heel de wereld gezien is de uitstoot van CO2 bij productie van energie gestegen met 1.7 procent, in plaats van af te nemen. Op een jaar betekent dat maar liefst 33 gigaton CO2. Zowat een derde daarvan staat op rekening van steenkoolcentrales.

Dat blijkt uit een rapport van het internationaal energie agentschap IEA. Dat agenschap werkt onafhankelijk voor de 30 aangesloten landen. Het is opgericht in 1974, en heeft als leden een aantal europese landen, de VS, Mexico, Australie, Canada, Japan enz. Ze verzamelen gegevens en doen analyse over verschillende soorten brandstoffen en technologien.
Uit cijfers van het IEA blijkt ook dat de wereldwijde vraag naar energie met 2.3 procent is toegenomen in 2018. Dat is de snelste groei sinds tien jaar. Een deel van die energie-vraag komt bestaat uit verwarmings en koelinstallaties, en met de extremere temperaturen neemt dit ook maar toe. Gas is de meest gebruikte brandstof voor het opwekken van energie.

China staat op kop met hernieuwbare energie als wind en zonne-energie, gevolgd door Europa en de VS.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

GeDropt * Pi is veranderd

i-nieuws 6 na 6 ** March 14th, 2019 by wim.webgang **

GeDropt

Dropbox gaat zijn functionaliteit verminderen voor de gratis gebruikers, zo kondigden ze aan. Waar je vroeger onbeperkt apparaten kon bijvoegen aan je account, zal dat nu beperkt gaan worden tot 3. Wie voor maart van dit jaar al meer dan drie apparaten had gelinkt, kan die blijven gebruiken. Maar je kan er geen verbindingen meer bijmaken, wat vooral vervelend is als je wil upgraden naar een nieuwe tablet of computer. Wie toch een extra apparaat wil linken, zal een betalend abonnement moeten nemen, net zoals gebruikers die meer dan 2 GB opslag willen gebruiken.

Dropbox is een clouddienst die draait op de servers van een bedrijf, die via zijn gratis aanbod gebruikers probeert aan te trekken voor zijn betalende diensten.

Maar wie online opslag nodig heeft, kan ook zelf een cloud-systeem huren of installeren op een eigen server. Bekende voorbeelden van open source projecten zijn OwnCloud en NextCloud. Je kan die systemen installeren op een eenvoudig computertje op je eigen netwerk, of het zelfs aan internet hangen om de opslag online beschikbaar te maken.

Pi is veranderd

Het getal Pi kan uitgedrukt worden in een breuk, en als je het in een getal met een komma uitdrukt, krijg je een aantal cijfers na de komma afhankelijk van hoe nauwkeurig je de berekening van de breuk doet. Voor het gemak wordt het getal meestal benoemd met zijn afkorting, “drie komma veertien”, maar voor nauwkeurigere berekeningen wordt bv 3,141592 gebruikt, en voor wedstrijden wordt wel eens pi van buiten geleerd tot 100 cijfers na de komma.
Het record van de berekening staat ondertussen al lang op naam van computers, of computerprogramma’s. In 2009 werd daar het programma y-cruncher voor ontworpen, niet alleen voor de berekening van Pi, maar voor dat soort berekening in het algemeen. In 2016 werd het record aantal cijfers na de komma op 22,4 biljoen gebracht door Peter Trueb.
In januari van dit jaar bracht Emma Haruka Iwao het op 31,4 biljoen cijfers na de komma. Ze gebruikte daar een cloud systeem van Google voor.

www.numberworld.org/y-cruncher/

compiled by BCP v.0.3.9

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Domeinen .dev te koop * Firefox brievenbus

i-nieuws 6 na 6 ** March 7th, 2019 by wim.webgang **

.dev te koop

Toen er in nieuwe domeinnamen werden bijgemaakt op het hoogste niveau, “top level domain” namen of TLD’s, was Google er als de kippen bij om de extentie “.dev” te registreren. Ze gebruikten er een aantal zelf van, zoals web.dev, opensource.dev, . Maar er zijn natuurlijk oneindig mogelijkheden, en nu bieden ze die “.dev” naam ook aan voor andere gebruikers. Er zouden er al meer dan 200 miljoen “geclaimd” zijn, wat dat dan ook moge betekenen. Als je hier in Belgie een “.dev” wil registreren zal je merken dat die dubbel zo duur is als een “.be”. De “.dev” komt ongeveer op 30 euro per jaar, terwijl een Belgische “.be” voor zo’n 15 euro te verkrijgen is. Maar dat is niet zo als je het rechtstreeks in de VS koopt, dan zit je rond 15 dollar, en bij Google zelf op 12 dollar.

Nu heeft het in gebruik nemen van “.dev” door Google ook heel wat irritatie veroorzaakt. Voordat al die extra TLD’s er bij kwamen, werden voor locale projecten dikwijls denkbeeldige namen gebruikt, die niet bestonden op internet, en die door het lokale naamgeving-systeem opgevangen werden voor intern gebruik.

Voorbeeld zijn “.local” of “.loc” en helaas ook “.dev”. Voor “.dev” geldt nu plotseling dat het een bestaande TLD is op internet, en alle projecten met code zullen nu op internet gaan zoeken naar dat demein, en gekke dingen binnenkrijgen, of gewoon foutmeldingen geven. Dat komt ook omdat Google voorziet dat “.dev” namen ALTIJD op https moeten zitten, en ze passen dat in hun browser toe door altijd automatisch over te schakelen naar https voor een punt dev site. En lokaal heb je meestal geen https draaien, en dus gaat je lokale ontwikkelingssite de mist in.

Er zijn wel een paar domeinnamen bedacht voor plaatselijk gebruik: .test is er één van. De lijst is vastgelegd in RFC 2606, die in 1999 is opgesteld (en blijkbaar grotendeels vergeten).
Het document RFC 2606 geeft op het eerste blad in de inhoudstabel aan waar je moet zoeken: punt 2. TLDs for Testing, Documentation Examples. Spijtig genoeg zie je onmiddellijk dat de erg praktische kant van development ontbreekt.
Wat wel bestaat is dus:
.test
.example
.invalid
.localhost

Voor .dev zou je nog .test kunnen gebruiken, alhoewel dat eigenlijk een andere stap is.

Wat ook en vooral ontbreekt is een domein voor intern gebruik, iets als .local, .loc, of .intranet, .intern..

Localhost is daarvoor niet bruikbaar; dat is bedoeld voor de eigen computer.

Zie ook puntje 5 van het document, dat toen al wees op de gevolgen voor de veiligheid als test of voorbeeldcode ergens ontsnapt en in het real world internet terechtkomt.

NHN:

Nog wat minder bekende namen die ze bij Google zelf gebruiken:
flutter.dev: voor crossplatform app development
perfetto.dev: voor performance tracing
v8.dev:
pptr.dev:

En andere TLD namen die je ook bij hen kan registreren: .us, .design, .live, .business, .tools, .tech, .app, .bizz enz.

Firefox brievenbus

Het Mozilla project is van plan om een nieuwe techniek in te voeren in de Firefox webbrowser. Het is een anti-vingerafdruktechniek die gebruikers moet beschermen tegen overdreven nieuwsgierigheid van websites. Advertentienetwerken snuffelen in de eigenschappen van de browser, zoals de grootte van het venster. De adverteerder verandert dan zijn advertentieoppervlakte en plaats naargelang de venstergrootte, zodat zijn advertenties prominent voor je neus staan. Die opgevraagde eigenschappen kunnen ze bovendien bewaren en vergelijken met je verder surfgedrag, ze vormen een soort vingerafdruk. De grootste afmeting geeft de grootte van je monitor aan bv. Andere informatie die servers kunnen opvragen zijn de aanwezige lettertypes. En een oude bekende zijn de cookies, waar Firefox die per domein van elkaar gaat isoleren, zodat cookie informatie niet kan meegenomen worden over websites heen.

Er zal dus een optie komen in de instellingen van Firefox, waar je de anti-vingerafdruk techniek kan aanvinken. Die komt onder “about:config/ privacy.resistFingerprinting”

Eigenlijk was de techniek in 2015 ontwikkeld voor de TOR browser, die dient om te surfen zonder je IP adres vrij te geven.

De techniek werkt doordat de browser bij het veranderen van de venstergrootte tijdelijk een grijze zone laat. De werkelijke venstergrootte wordt net na het loslaten van het venster uitgevoerd.
Door deze kleine vertraging in te bouwen krijgt de advertentieserver de oude grootte binnen en merkt hij niets van de verandering aan je browservenster.

De techniek wordt “letterboxing” genoemd door Mozilla. Hij zou beschikbaar moeten zijn vanaf Firefox versie 67.

Een voorbeeld van het venstergedrag zie je hier:

https://www.youtube.com/watch?v=TQxuuFTgz7M

compiled by BCP v.0.3.9

Lift ^ | Lift v | Comments Off

« Previous Entries