Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

BCrypt op pensioen * Investeringen richting zon

i-nieuws 6 na 6 ** June 1st, 2023 by wim.webgang **

BCrypt op pensioen

BCrypt is een veelgebruikte wachtwoord-versleutelformule, die dit jaar 25 jaar oud wordt. Een belangrijke beslissing van de oorspronkelijke ontwerpers ervan, 25 jaar geleden, was om het als open source te ontwikkelen. Dat zorgde ervoor dat de versleuteling heel beschikbaar was, en goed verspreidde.
Maar ondertussen is het wel gedateerd, vindt ook één van de oorspronkelijke makers ervan. Er bestaan ondertussen betere, veiligere en sterkere versleutelagoritmes.
De opvolger hebben namen als “scrypt” en “Argon2″.
De eerste versie van BCrypt was opgenomen in een versie van het open source besturingssysteem OpenBSD, namelijk versie 2.1. Dat was in 1997. Niels Provos, één van de makers van BCrypt, groeide op in Duitsland, en werkte tijdens zijn studie aan BCrypt. Dat was een voordeel tov software die in de VS gemaakt werd. In Amerika golden toen strenge maatregelen op versleutelsoftware, die mocht namelijk niet uitgevoerd worden. BCrypt vulde mooi de nood aan versleuteling in, en omdat het uit Duitsland kwam werd het in de VS ingevoerd ipv uitgevoerd. Veel open source projecten begonnen het te gebruiken als ze wachtwoorden versleuteld wilden bewaren. Het is momenteel beschikbaar op zowat alle computersystemen en talen die je je kan voorstellen.
Niels Provos werkte samen met een student van het MIT, David Mazieres. Die is nu professor aan de universiteit van Stanford en geeft daar het vak systeembeveiliging. Ze leerden elkaar kennen door samen te werken aan het open source besturingssysteem BSD. Van BSD bestaan verschillende afsplitsingen en zij werkten meer bepaald aan de OpenBSD versie.

Investeringen richting zon

Een voorbode van de resultaten van omschakelen op hernieuwbare energie zijn de investeringen in hernieuwbare energie. Volgens het internationaal Energie Agentschap, een internationale organisatie met zetel in Parijs,
is 2023 het eerste jaar waarin de investeringen in schone energieproductie hoger liggen dan die in de fossiele energieproductie. De investeringen in zonne-energie zullen die in de olie-industrie overtreffen bv. Negentig procent van die hernieuwbare investeringen gebeurden door het westen en China.
De investeringen in fossiele brandstoffen zijn nog wel dubbel zo hoog als gewenst om de energietransitie te bereiken.
IEA zegt dat nog “one trillion dollar” geïnvesteerd wordt in olie, gas en steenkool, en de vraag naar steenkool was nog nooit zo hoog als dit jaar.
Ook kernenergie, ook niet de properste manier van energie opwekken, krijgt nog veel investeringen om aan de vraag naar electriciteit te voldoen. De dwingende cijfers over de uitstof van CO2 verdringen de bezorgdheid over de riskante productiemethoden en de eeuwenlange milieubelasting van gebruik van nucleaire brandstof.

Op 24 mei publiceerde de IEA een artikel met de titel: Oil production investment and solar investment, 2013 vs 2023.

https://www.iea.org/data-and-statistics/charts/oil-production-investment-and-solar-investment-2013-vs-2023

compiled by BCP v.0.6.2

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Recht op reparatie * Generale repetitie

i-nieuws 6 na 6 ** May 25th, 2023 by wim.webgang **

Recht op reparatie

In Minnesota zal in 2024 een wet ingaan die het recht op reparatie garandeert: de “right to repair law”. Alle fabrikanten van electronica die producten verkopen in de staat Minnesota moeten vanaf 1 juli 2024 onafhankelijke partijen reparaties laten doen aan hun producten, ze moeten er onderdelen en het nodige gereedschap voor beschikbaar maken voor verkoop. Ook zullen consumenten de herstellingen zelf mogen doen. Een woordvoerder van de Right to repair movement noemde het de grootste overwinning tot nog toe. Deze wet gaat verder dan de reeds bestaande in enkele andere staten, zoals in New York. Maar er zijn toch een aantal opvallende gaten in de wet.
Zo zijn er een aantal producten vrijgesteld: landbouwvoertuigen, gereedschap voor de bouw, medische apparaten en brommers. Maar ook videogame consoles, en cybersecurity tools.

https://www.house.mn.gov/comm/docs/fiple4i6e0WF765Mp5dggA.pdf

(Laat de repair revolutie beginnen…)

Generale repetitie

Daniela de Paulis, die momenteel artiet in residence is bij het SETI instituut, dat ondermeer geld krijgt van NASA. Ze heeft een project opgezet om contact met buitenaards leven te simuleren. Het heet “A Sign in Space”, en begon gisteren woensdag met het versturen van een gecodeerd bericht naar de aarde. Je kan het zien als een generale repetitie voor het SETI project dat zoekt naar buitenaardse intelligentie door een netwerk van telescopen die op de ruimte gericht zijn. Die onderzoeken allerlei vormen van electromagnetische straling die van andere planeten komt, om te kijken of er mogelijk een uitgestuurd bericht van een andere communicatie in aanwezig is. Door nu zelf een test op te zetten kan het hele SETI systeem in werking gaan: het signaal wordt ontvangen in de antenne’s van SETI, en doorgespeeld of ter beschikking gesteld van wetenschappers over de hele wereld. Die gaan het bericht proberen te ontcijferen.
Daniela de Paulis werkte samen met het Europese Ruimteagentschap ESA om een signaal van een andere planeet naar de aarde te sturen. ESA heeft namelijk in 2016 de ExoMars Trace Gas Orbiter gelanceerd, en die draait nu rond Mars. Daar onderzoekt die de aanwezigheid van gassen op Mars.
Ze kreeg het gedaan dat een speciaal gecodeerd bericht vanuit die Exomars Orbiter naar de aarde werd verstuurd op woensdag. Het deed er zestien minuten over om de aarde te bereiken, en het werd opgepikt door drie telescopen van het SETI netwerk in de VS en Europa.

https://danieladepaulis.com/

https://www.youtube.com/watch?v=zgQq36IR-Lk

https://www.seti.org/press-release/first-contact-global-team-simulates-message-extraterrestrial-intelligence-earth

(Ze werkt ook mee aan de Wow! Signal Podcast http://www.wowsignalpodcast.com/)

compiled by BCP v.0.5.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

De muis geeft het voorbeeld * Een beetje sneller * Radio uit de auto * Mojo * Red Hat snijdt in Fedora * Slim stopcontact is dom * British Telecom Transformeert

i-nieuws 6 na 6 ** May 18th, 2023 by wim.webgang **

De muis geeft het voorbeeld

Een oplaadbare muis waarvan de speciale batterij niet meer oplaadt, een andere draadloze muis waarvan het klepje van het batterijvak verloren is, een muis waarvan de draad geplet is en slecht contact geeft, een trackbal waarvan de bal verdwenen is, de muis waarvan de linker of rechter muisknop niet meer klikt zijn ons allemaal bekend, Ze belanden in de vuilbak of vormen kleine stapeltjes e-waste in de lade van ons buro.
De fabrikant van computermuizen en andere hardware Logitech, gaat nu samenwerken met reparatie-winkels om het mogelijk te maken meer van hun toestellen te redden van de vuilbak.
Het gaat daarbij over apparaten die uit garantie zijn, en waar onderdelen voor te koop zullen zijn om ze te laten herstellen of ze zelf te herstellen. Daarbij kan het gaan over batterijen en reserveonderdelen. Ook zullen er handleidingen beschikbaar komen, en speciaal gereedschap als dat voor de herstelling nodig is. Logitech gaat voor dat alles samenwerken met iFixit.

Een beetje sneller

Google is aan het testdraaien met een nieuwe internetaansluitingen over glasvezel, die sneller zijn dan de huidige doorsnee 1 Giga.
In een paar steden als Kansas City en Salt Lake City hebben ze een 5 Gigabit aansluiting, gecombineerd met een Wifi 6 router. Dat kost dan wel meer dan honderd dollar per maand.
En een nog bererkt gebied heeft aansluitingen mogelijk tot 8 Giga, wat dan 150 dollar per maand kost. De apparatuur die daar geïnstalleerd wordt heeft een aansluitpoort voor een update in de toekomst naar 10 Giga.
Maar het programma waar ze nu aan werken, en waar ze nog een beperkte groep van testers zoeken, levert 20 Gigabit. Het zullen eerder bedrijven of universiteiten zijn die daar aan mee gaan doen, want 20 Gig is voor huishoudelijk gebruik overdreven veel.
Het kan van pas komen bij wetenschappelijk onderzoek, waar enorme hoeveelheden gegevens moeten heen en weer gestuurd worden.

Radio uit de auto

In de VS is een aantal automakers begonnen met het besparen op de AM radio in de auto’s die ze bouwen.
Terwijl bij ons in dichtbevolkt gebied FM-radio vanzelfsprekend was, was dat in de VS de lange band of AM.
De kwaliteit is minder goed dan bij FM, maar de zenders zijn veel verder te ontvangen. En terwijl de internetaansluiting thuis de radio verdingt, is dat in de auto niet zo vanzelfsprekend. Lange golflengte radio is ook een manier om informatie te verspreiden in geval van noodweer of rampen. Dus de overheid daar gaat ook een blik werpen op de AM radio strijd. Een aantal senatoren breken een lans voor de verplichting om AM radio aan te bieden in de uitrusting van nieuwe auto’s.

Er zijn nog altijd 50 miljoen luisteraars volgens de Nationale vereniging van radiostations.
De auto’s waar de radio’s begonnen te verdwijnen zijn electrische auto’s. De aard van de aandrijving maakt dat er veel storingen voor AM ontstaan, en daardoor is het moeilijk om kwalitatief aanvaardbaar geluid uit de auto-radio te krijgen.

Mojo

Er is maar weer eens een nieuwe beloftevolle programmeertaal ontwikkeld, of eerder in ontwikkeling.
Ze bouwt voort op theoretische en praktische projecten van anderen, en maakt het mogelijk om de mojo programmeertaal te verbeteren terwijl ze al in gebruik is. Ze is vooral geschikt voor AI toepassingen met parrallel processing, met bv mandelbrot en matrix multiplication. Ze bestaat uit een library, compiler, en een runtime. Er wordt aan gewerkt om ze te doen samenwerken met python.
De ontwikkeling verloopt binnen het bedrijf Modular1, en ze hebben de bedoeling het resultaat te open sourcen.
Je kan ze niet zelf installeren, maar wel online uitproberen.

https://docs.modular.com/mojo/get-started.html

https://docs.modular.com/mojo/programming-manual.html

Red Hat snijdt in Fedora

In de grote afvloeingsrondes van de technologiereuzen bleef de open source wereld voorlopig gespaard. Maar nu zijn er ook bij Red Hat mensen afgedankt. Het zou om 4 procent van de werknemers wereldwijd gaan.
Eén van de getroffen werknemers met de voornaam “Ben” getuigt op zijn blog “funnelfiasco.com”. Hij werkt sinds 2018 bij Red Hat, en was de Fedora project manager. Zijn laatste dag bij Red Hat was 12 mei 2023, en hij likt zijn wonden. Maar hij wil zeker betrokken en aktief blijven in de Fedora community.
Verder heeft hij naast de funnelfiasco blog ook nog de “Duck Alignment Academy”, een site over open source projecten. Daarop schreef hij in april nog een artikel met de titel: “Little ways program managers add value”. Die waarde bleek dan toch niet groot genoeg voor het Red Hat management.

Lees zelf op:

https://funnelfiasco.com/blog/2023/05/12/inaction-bcotton/

https://duckalignment.academy/

Slim stopcontact is dom

Het slimme stopcontact met merknaam “Wemo” en modelnaam “Mini Smart Plug V2″, blijkt niet zo slim te zijn als het voorgesteld werd. Het magazine 9to5Mac bracht een onderzoek onder de aandacht van zijn lezers, waaruit blijkt dat het domotica-stopcontact dat bediend kan worden via Apple Homekit, Google Assistant en Alexa, een groot beveiligingslek vertoont. Met een klein extra programmaatje in bv python, kan een electronische inbreker controle over het apparaat krijgen. De toegang gebeurt via de Unviversal Plug and Play poort (UPnP). Om het apparaat met zekerheid te gebruiken moet je het van het netwerk halen, wat redelijk drastisch is want dan heeft het ook geen nut meer. Een iets ingewikkeldere oplossing is je netwerk splitsen in onderdelen en de apparaten op een eigen afgeschermd stukje netwerk aansluiten. Maar ook dat zal zijn werking niet bevorderen.
Onderzoekers van Sternum waarschuwen dat zwakheid kan misbruikt worden via de Wemo Cloud infrastructuur.
Het eigenlijke probleem is zeer eenvoudig: het apparaat luistert op een verbinding naar commando’s, en het vergeet daarbij te letten op hoelang die zijn. De Smart plug verwacht een comamndo van 30 letters, maar als je een langer stuk tekst stuurt, met na die dertig letters wat andere commando’s, kan je het apparaat dus onbedoeld iets anders laten doen.
De fabrikant van het apparaat is Belkin, maar die zijn niet geïnteresseerd om het probleem bij bestaande apparaten op te lossen. Het is niet meer in hun huidige catalogus opgenomen. Gebruikers moeten maar een nieuwe kopen. Er komt dus geen update.

https://www.theverge.com/2023/5/16/23725290/wemo-smart-plug-v2-smart-home-security-vulnerability

British Telecom Transformeert

Voormalig staatsbedrijf British Telecom, afgekort BT, is bezig met een grote omschakeling onder leiding van Philip Jansen. Het bedrijf is bezig met drie grote projecten: het uitrollen van een 5G netwerk, het aanleggen van een glasvezelnetwerk, en het invoeren van kunstmatige intelligentie. Als dat allemaal voltooid is, dat zou tegen 2030 moeten zijn, zal het bedrijf de bijl zetten in zijn personeelsbestand. Meer dan 50.000 jobs zullen sneuvelen. Door het beëindigen van die werken, door het vereenvoudigen van de struktuur van het bedrijf, en door het in gebruik nemen van kunstmatige intelligentie kunnen ze zo’n 40 procent van de huidige werknemers missen.
Concurrent Vodafone was deze week ook al in het nieuws wegens rendabiliteitsproblemen. Het bedrijf dat aktief is in heel Europa, en vooral sterkt staat in Duitsland, gaat elfduizend banen schrappen, zei de nieuwe topvrouw Margherita Della Valle.

compiled by BCP v.0.5.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Coinbase effect * Hamburgerjobs voor AI * Google AI * Stack underflow * Blokker geblokt

i-nieuws 6 na 6 ** May 11th, 2023 by wim.webgang **

Coinbase effect

Coinbase is de grootste Amerikaanse beurs voor cryptomunten, en dat straalt af op de genoteerde cryptomunten.
Vooral op het moment dat ze genoteerd worden op Coinbase, stijgt hun waarde, alleen al doordat ze meer aandacht krijgen.
Een werknemer van Coinbase zag daar zijn voordeel in, want hij had inzage in de gegevens van cryptomunten die op het punt stonden om publiek te gaan.
Door samen met anderen, onder andere een broer, die net voordien aan te kopen, en met winst te verkopen eens ze genoteerd waren, maakte hij fikse winst van meer dan een miljoen dollar.
Helaas voor hem illegale winst, en hij moest zich verantwoorden voor de rechtbank. Daar had hij geen zin in,
en de politie moest hem van het vliegtuig naar Indië plukken om hem voor de rechtbank te krijgen.
Daar pleitte hij schuldig, en kreeg twee jaar cel voor handel met voorkennis.
Een tijdje geleden werd ook al een werknemer van een andere crypto-beurs NFT veroordeeld.

Hamburgerjobs voor AI

De kunstmatige intelligentie toepassingen mogen beginnen onderaan de ladder, bij de hamburgerjobs.
Een Amerikaanse hamburgerketen vervangt de mensen die de bestellingen opnemen door AI chatbots bij de drive-in hamburgerverkooppunten.
De AI chatbot is geoefend en kent het hele menu. Maar hij kreeg ook lessen dialect, zodat allerlei populaire andere benamingen voor de producten ook verstaan worden.
Bovendien leerde die ook het kassasysteem kennen om de producten juist door te geven en af te rekenen.
En als laatste zijn de Chatbots ook geoefend in small talk, binnen de krijtlijnen die het bedrijf trouwens ook uitzette voor zijn menselijk personeel.
Ze beginnen alvast met een pilootprogramma in Ohio. En ofwel krijgen we binnenkort een stroom van grappige filmpjes op sociale media met de fouten van die Chatbots, ofwel gaan de mensen het gewoon niet merken dat de andere kant van de microfoon en luidspreker niet bemand is door een mens.

Google AI

Google voert op een voorzichtige manier AI in bij hun zoekresultaten. Die worden uitgebreid met een “snapshot” van de zoekresultaten, samengevat door een Kunstmatige Intelligentie bot.
Bij de slimme samenvatting zullen ook links voorzien worden naar de bronnen.
En je kan doorklikken naar meer gedetailleerde bronnen van de AI tekst.
De technologie hierachter is Google’s PaLM 2 en het Multitask Unified Model (MUM) dat Google gebruikt om verschillende types van media te ontleden.
Dat kent voorlopig een honderdtal talen. PaLM 2 kan echter ook programma-code schrijven in JavaScript, Python enz.

Stack underflow

Stack overflow krijgt zware klappen door de opkomst van ChatGPT en aanverwante chatbots die antwoorden geven op vragen die de mensen stellen. Stack overflow is een website in de vorm van een soort forum waar technisch geïnteresseerde mensen, dikwijls beroeps-it’ers, programmeurs en dergelijke, vragen stellen en beantwoorden. De website is toegankelijk voor iedereen, en de deelnemers die goede antwoorden geven, worden vereerd met een soort quotering, te vergelijken met de michelinsterren voor een restaurant.
Dit systeem dat jarenlang goed werkte, wordt nu bedreigd door AI, omdat mensen de vraag aan een chatbot gaan stellen, en daar een antwoord krijgen in 1 keer, leesbaar geformuleerd. Internetgebruikers slaan dus de stap van het forum over, dat minder bezoekers krijgt, minder vragen, en zo stilaan aan kracht en later ook kennis in begint te boeten.
Het is vooral pijnlijk als je je afvraagt waarmee die AI systemen zijn gevoed. Waarschijnlijk met publiek beschikbare informatie van Stack overflow en gelijkaardige kennis-websites.
AI wordt trouwens ook ingebouwd in ontwikkelomgevingen. Zo is Microsoft de combinatie aan het maken van ChatGPT en hun github-website. En Google lanceert in de VS een nieuwe programmeerbot voor Android ontwikkelaars, kondigden ze aan tijdens hun programmeursconferentie “Google I/O 2023″.

Blokker geblokt

Youtube test een technologie om te ontdekken dat een kijker een advertentie-blokkeer software gebruikt, een “ad-blocker”.
Als ze dat vaststellen krijgt de kijker een waarschuwing dat dat niet toegelaten is, en biedt een knop aan om de advertenties van Youtube door te laten in de add-blocker.
En ze vertonen een suggestie om te abonneren op de “Premium” dienst van Youtube.
Die is betalend, en in ruil krijg je geen reklame te zien. Dat leverde al tientallen miljoenen abonnees op, en met deze kleine pestmaatregelen (naast de reklame zelf die op zich al behoorlijk egerlijk is) hoopt Google meer te verdienen aan de Premium dienst.

compiled by BCP v.0.6.2

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Is dat ROGER? * De brug * Linux 6.3 * Prijs van lokale productie * Kunstmatige verjonging * Oude gewoontes

i-nieuws 6 na 6 ** May 4th, 2023 by wim.webgang **

Is dat ROGER?

Afgelegen delen van Canada gaan binnenkort gebruik kunnen maken van een nieuw soort satelliet-telefoon.
Het gaat over plaatsen waar geen dekking bestaat van de gewone gsm-masten.
Er gaat eerst een experiment opgezet worden om sms-berichten te kunnen sturen en later misschien ook stem en internet.
Daarbij gaan ze gebruik maken van satellieten die in een lage baan om de aarde draaien, en die gelandeerd werden door SpaceX.
Het Canadese bedrijf dat de verbinding gaat maken naar de gsm-techniek heet Rogers communications.

Is dat ROGER?

De brug

De Enterprise ruimteschepen uit de Star Trek reeks hebben een commandokamer die zoals op een schip de “brug” werd genoemd. Daar nam Captain Kirk belangrijke beslissingen op spannende momenten in de serie. Die werd ontworpen in de jaren zestig door Gene Roddenberry, en evolueerde door de jaren met nieuwe Star Trek reeksen en films. Gene Roddenberry overleed in 1991.
De Roddenberry Archive website heeft nu een 3D zicht van een aantal van die bridges gemaakt. Je kan op een tijdslijn de ruimteschepen uitkiezen waarvan je de brug wil zien.

bv:

https://roddenberry.x.io/2254-uss-enterprise-ncc-1701/

Linux 6.3

Er is een nieuwe kernel van het Linux besturingssysteem uitgebracht: versie 6.3.
In die nieuwe kern is voorzien in “user-mode” Linux ondersteuning voor Rust code.
Rust is een programmeertaal die het mogelijk moet maken veiligere programmma’s te schrijven, vooral op gebied van geheugen-lekken.
In de nieuwe kern zit ook ondersteuning voor nieuwe processorversies van verschillende fabrikanten, die nog niet op de markt zijn trouwens.
Maar ook voor huidige gebruikers is er voordeel: snellere werking door gebruik van bepaalde hardwaremogelijkheden en verbeteringen aan bestandssystemen.
Er zijn ook verbeterde drivers voor energiebeheer, en verbeterde encryptie voor het NFS bestandssysteem.
Voor gamers is er nieuws over een ingebouwde Steam Deck controller interface in HID en compatibiliteit met een stuurwiel voor auto-games.
Voor Single Board Computers is er nieuwe ondersteuning voor wifi-adapters, voor BananaPi R3, Orange Pi R1 Plus, enz.
Op netwerkgebied kan deze kern een gemgde stroom van IPv4 en IPv6 aan met multi-path TCP handling.
Aangezien de Linux kern vrije software is, kan je zelf de broncode afhalen van kernel.org, en hem compileren.

Zie link: “How to compile a kernel”:

https://www.linux.com/topic/desktop/how-compile-linux-kernel-0/

Prijs van lokale productie

Amerikaanse fabrikanten van computerchips worden al een tijdje aangezet om hun productie weg te halen uit het buitenland (ondermeer China), en terug meer in de VS zelf te produceren. De productie in bv Taiwan was goedkoper, en we zien nu de prijzen stijgen. Fabrikant TSMC geeft aan dat de in Amerika geproduceerde processorchips twintig tot dertig procent duurder zullen zijn. Ze hebben ook productiecapaciteit in Japan, en die zou tien tot vijftien procent duurder zijn. TSMC is voor een kwart van zijn inkomsten afhankelijk van hun grootse klant Apple. Die krijgen waarschijnlijk aanzienlijke kortingen, maar ze zijn een interessante klant omdat ze graag nieuwe technologie snel invoeren om haantje de voorste te blijven.
De vraag naar computerchips is wereldwijd nog steed groot, en veel bedrijven ondervonden last van de tekorten op de markt. Europa wil 15 miljard vrijmaken en onrechstreeks meer dan 43 miljard uittrekken om de productie en aanvoer van computerchips te verzekeren. Ursula von der Leyen wil een stabiel Europees ecosysteem uitbouwen voor die technologie. In augustus vorig jaar publiceerde de Europese commissie een rapport waaruit blijkt dat de verwachte vraag naar computerchips tegen 2030 zou verdubbelen.

Kunstmatige verjonging

In de nieuwe Indiana Jones film wordt een Harisson Ford opgevoerd die veel jonger is da dat hij nu is.
Daar heeft Lucas films wel wat technologie voor nodig gehad: ze gebruken speciale software om hem te verjongen.
De software wordt “Industrial Light and Magic” genoemd. In de verjongde versie zal hij 25 minuten te zien zijn als een 40 jaar jongere versie van zichzelf.

Oude gewoontes

Microsoft heeft beheerders van IT systemen op de hoogte gebracht van een eigenaardige verandering in hun software.
De Outlook en Teams software gaat in de toekomst altijd Edge gebruiken om een link naar een website te opene. Ze gaan dus geen rekening houden met de voorkeur instellingen van de gebruiker voor het openen van websites, die bv een andere browser gekozen heeft als Firefox of Chrome, Opera, Vivaldi enz. Je kan je afvragen waarvoor de “default browser” instelling dan bestaat, als je een andere browser krijgt als je op een mail in een link klikt.
Microsoft vervalt daarmee in oude gewoontes waarvoor ze in het verleden teruggefloten zijn door Amerikaanse en Europese toezichthouders op monopolie-misbruik.
Ontevreden gebruikers en systeembeheerders kunnen natuurlijk overstappen op open source en vrije software systemen, maar Microsoft heeft dikwijls een voet tussen de deur omdat in een organisatie voorheen beslist werd bepaalde van hun software of diensten te gebruiken. In de bedrijfswereld wordt dit de “Vendor lock-in” genoemd.

Lees meer op:

https://www.theverge.com/2023/5/3/23709297/microsoft-edge-force-outlook-teams-web-links-open

Telegram gestopt

In Brazilie heeft een rechtbank de verspreiding van de telegram app verboden in het hele land.
Dat komt omdat het bedrijf niet inging op de vraag van de overheid om informatie te verschaffen over de neo-nazi’s die op het platform opereren.
Je kan bv aan de namen van de groepen die opgezet worden door sommigen, zien dat ze anti-semitisch zijn.
Brazilië wordt geplaagd door geweld, en wil daarom het stoken op media aanpakken.

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

RHESSI is terug * Eis geld van Facebook * Chrome-book val * Meer mondeling * Vierkante meters kantoren

i-nieuws 6 na 6 ** April 20th, 2023 by wim.webgang **

Read the rest of this entry »

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Tik-tok wet * Steenkool blijft beneden

i-nieuws 6 na 6 ** April 6th, 2023 by wim.webgang **

Tik-tok wet

De Electronic Frontier Foundation waarschuwt voor de recent voorgestelde wet op het bannen van TikTok. Die heet de “RESTRICT Act”, en heeft volgens de EFF de eigenschap zeer vaag te zijn, zodat ze veel ongewenste gevolgen zou kunnen hebben.
Ze vormt een uitzondering op de regel dat informatie vrij mag stromen, ook in en uit de VS. Dit behoort tot het rijtje van vrije meningsuiting en de EFF waarschuwt ervoor dat er zo goed als onbeperkte macht wordt gegeven aan overheden om in te grijpen in die informatiestromen.
Als de politiek echt bekommerd is over onze data die in handen komen van buitenlandse mogendheden, moeten ze misschien al eens beginnen met fatsoenlijke privacy wetten te maken die er voor zorgen dat er niet zo veel van onze gegevens op slinkse manieren in handen van informatiehongerige bedrijven terechtkome. Er moet goede wetgeving komen zodat gebruikers beschermd zijn tegen TikTok, maar ook tegen Facebook, Twitter, en alle andere bedrijven die geld verdienen aan de gegevens van zoveel burgers. Als die sociale mediabedrijven geen gegevens van ons mogen verzamelen en verkopen, is het TikTok probleem ook opgelost. Maar het huidig voorstel van de RESTRICT wet zou er toe kunnen leiden dat mensen die een VPN gebruiken om onder de radar naar TikTok te gaan, opgesproord en bestaft kunnen worden. Een soort vervolging die de EFF niet wenselijk vindt.
En hoewel die wet de “ban op TikTok” genoemd wordt, is dat helemaal niet gegarandeerd volgens de EFF.

Steenkool blijft beneden

Australië had zijn laatste koolmijn in het zuiden gesloten ten voordele van groene stroom van windmolens uit de buurt en wat importstroom, toen een grote stroompanne dat stuk van het land lamlegde. Waardoor het sluiten van die koolmijn weer in vraag werd gesteld. Maar door de installatie van een gigantische backup-batterij van Tesla, werd die heropening vermeden. Dat is ondertussen zeven jaar geleden, en er is nu genoeg vertrouwen om ook andere steenkoolcentrales stil te leggen. Ze worden niet vervangen door gascentrales of kernenergie. Zon, wind en waterkrachtcentrales moeten het doen, en gelukkig heeft Australië wel wat zon. Australië heeft geen buurlanden om gemakkelijk stroom mee uit te wisselen, en ze hebben hier een voorbeeld gesteld dat door vele ander landen in hun energietransitie met aandacht bekeken zal worden.

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Toekomst van het leven * Advertentie-transparantie * Autocad terug op mac * Fijne ijzerwaren * Google wist * *

i-nieuws 6 na 6 ** March 30th, 2023 by wim.webgang **

Toekomst van het leven

Een aantal vooraanstaande figuren uit de technologiesektor roepen op om de ontwikkeling van Kunstmatige intelligentie te pauzeren. Ze vrezen dat als er KI modellen ontwikkeld worden die beter zijn dan het huidige GPT4, er een onvoorspelbare situatie ontstaat. Er is een soort wedren bezig om de Kunstmatige intelligentie steeds beter te maken, en we moeten nadenken over wat er gebeurt op het moment dat die systemen slimmer worden dan mensen.
We moeten rekening houden met het slechts denkbare scenario, namelijk dat het tot een situatie leidt waarbij de mens in het gedrang komt. We moeten nu ingrijpen om beveiligingen in te bouwen tegen systemen die slimmer zijn dan wijzelf.

Pauzeer de reusachtige Kunstmatige Intelligentie-experimenten: een open brief:

https://futureoflife.org/open-letter/pause-giant-ai-experiments/

Therefore, we call on all AI labs to immediately pause for at least 6 months the training of AI systems more powerful than GPT-4. This pause should be public and verifiable, and include all key actors. If such a pause cannot be enacted quickly, governments should step in and institute a moratorium.

Advertentie-transparantie

Google lanceert de komende weken een “Ads Transparancy Center”, als een hulpmiddel om inzage te geven in de advertenties en de bijhorende adverteerders. Je kunt er van een bedrijf opzoeken welke advertenties ze hebben laten lopen via de diensten van Google, de datum, en welk soort advertentie het was, bv tekst of video, en in welk land of zone ze getoond werden.
Terwijl heel wat mensen proberen advertenties in de browser tegen te houden met adblockers, denkt Google dat mensen uit interesse zelf naar advertenties zullen gaan zoeken, bv omdat ze willen weten wat er nog bestaat van een fabrikant.
Maar misschien kan het ook helpen om malafide adverteerders en hun impact te onderzoeken.
En ja, er is één klein addertje onder het gras: je moet inloggen met je Google account. Dus ze kunnen controleren dat je hun adverteerders controleert…

Autocad terug op mac

Het heeft meer dan twee jaar geduurd eer het programma AutoCAD aangepast was om te draaien op de nieuwe Apple M1 en M2 processoren. Nu heeft Autodesk, de fabrikant van AutoCAD, op zijn website aangekondigd dat de software nu “native” draait op de nieuwe chips van Apple, waardoor de toepassingen ook veel sneller draaien, tot zelfs dubbel zo snel als de vorige versie.
AutoCAD is geen goedkope software, en ook de AutoCAD LT (vermoedelijk “light”) is een betaalsoftware.
Er bestaat ook geen AutoCAD voor Linux, maar er bestaan wel een paar kleinere CAD programma’s zoals QCAD, dat bovendien wel op de drie computerplatformen draait.
En dan zijn er ook nog LibreCAD, en het eenvoudigere LeoCAD en FreeCAD.
Verder zijn er veel gespecialieerde
modelling tools voor Linux, als Wings3D, Blender, OpenSCAD, OpenFX, en Makehuman om een mens-3D model te maken.
NASA ontwikkelde trouwens zijn eigen tool: OpenVSP (Vehicle Sppace Pad), een software voor vliegtuigbouwers.

https://qcad.org/en/

Fijne ijzerwaren

Mainframe servers van IBM werden wel eens “big iron” genoemd, omdat ze zo indrukwekkend groot waren dat ze volledige kamers vulden met metalen kasten met computerapparatuur. En ook nu nog maakt IBM computers die de rekenkracht van de gemiddelde bedrijfsservers ver te boven gaat.
Duur om aan te schaffen, maar interessant als je die computerpower zonder te betalen onder je handen krijgt. Computerinbrekers hebben zich toegang tot die computerkracht verleend door een foutje in de bestandsuitwisselingssoftware van IBM. Vergeet internettechnologie als FTP. IBM gebruikt een speciale eigen software, Aspera Faspex, een gecentraliseerde file-exchange software, die toelaat om echt grote volumes van grote bestanden heen een weer te sturen.
FASP staat voor Fast Adaptive Secure Protocol.
Helaas voor de Secure in de naam, trad er een fout op in Aspera en die werd ontdekt rond versie 4.4.2. Het was een klein foutje, dat een stukje oude software aansprak om door de aanvaller gekozen software te laten uitvoeren op de systemen van het slachtoffer. De gevaar-score voor het probleem was 9.8 op 10. Er is al effectief misbruik van het probleem vastgesteld.

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjOm8_yzIH-AhVCMewKHY0MCakQtwJ6BAg0EAI&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3DH_hRcidYj4Y&usg=AOvVaw3IK4FcCIUi9GfiuaEGNU7F

Google wist

Wie denkt dat Google altijd alles bijhoudt, ziet nu in de rechtszaak van ondermeer Epic Games tegen Google (of moederbedrijf Alphabet) het tegendeel.

Een rechter veroordeelde het bedrijf tot een boete omdat het communicatie wegmoffelde om het uit de bewijslast te houden.

Zou zouden bij de opgevraagde communicatie in een zaak de chatberichten ontbroken hebben.

De communicatie werd opgevraagd in de zaak over misbruik van monopolie-macht in de Google Play Store tegen epic games. Naast de openbare aanklager is er ook consumentenorganisatie die mee klacht indiende.

Je vindt interessante achter-de-schermen nota’s in de stukken van de rechtbank:

https://fingfx.thomsonreuters.com/gfx/legaldocs/dwpkdknlmvm/Donato-Google-sanctions-order-2023-03-28.pdf

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Weer tech jobs verloren * Betalen met een handdruk * Apple in de cinema * PinDuoDuo * Post-garantie * Niet gevonden

Uitzending do 18:00, i-nieuws 6 na 6 ** March 23rd, 2023 by wim.webgang **

Weer tech jobs verloren

Bij het informatica-consuntancy Accenture gaan ook banen sneuvelen. Er is sprake van 2,5 procent van het werknemersbestand, of zo’n negentienduizend banen.
Ze gaan er wel hun tijd voor nemen bij Accenture, want er word een jaar en een half voor uitgetrokken.

Betalen met een handdruk
JPMorgan plant om nieuwe technologie te gaan inzetten om betalingen te doen.
In plaats van een bankkaart en een pin code wil de bank zijn klanten laten betalen met een handpalmdruk of een gezichtsscan.
Over privacy gesproken; klanten worden dus verondersteld om biometrische gegevens te verstrekken aan de bank.

Apple in de cinema
Apple heeft volgens uitgelekte plannen de ambitie om in de cinema’s te geraken. Niet met zijn laptops, maar wel met door hen gemaakte content. Vroeger waren die eigen films voorbehouden voor hun eigen streaming plaform, en werden die zelden in een echte cinema vertoond.
Het zou kunnen dat het over een soort try-out gaat voor een beperkte periode, bv een maand of een paar maanden. Ze zouden er een miljard dollar tegenaan gaan gooien.

PinDuoDuo

De betaalapp van het Chinese e-commerce-bedrijf Pinduoduo is door Google uit de app store gehaald. Het zijn Chinese veiligheidsonderzoekers die de kat de bel aanbonden, want zij publiceerden een analyse van de app. Daarin was te lezen dat minstens bepaalde versies ervan proberen totale controle over de smartphone te nemen door het uitbuiten van een aantal beveiligingszwakheden in Android. Eind vorig jaar waarschuwden eigen onderzoekers van het Project Zero van Google al voor aanvallen op Samsung smartphones door middel van een combinatie van drie gekende bugs. Die bugs waren in 2021 wel opgelost door Samsung, maar wie geen updates heeft gedaan, heeft die beveiligings

Post-garantie

In Europa zijn er een aantal nieuwe regels op komst die het recht op garantie uitbreiden met een recht op herstellingen (in de VS bekend is als “the right to repair”). Het unieke is dat dit recht ook na de garantietermijn zou gelden, tot zelfs tien jaar na de aankoop. Binnen de garantietermijn moet de reparatie gratis zijn, maar ook na die garantietermijn moet de betalende mogelijkheid blijven bestaan om reparaties te laten doen. Daarvoor moeten de fabrikanten maatregelen nemen als het beschikbaar hebben van onderdelen voor herstelling. Daardoor zou herstelling terug een optie worden in situaties waar de gebruiker nu enkel zijn toestel kan weggooien. Het zou een einde moeten maken aan de algemene wegwerpmentaliteit.
De regels zouden gelden voor computerapparatuur, smartphones, tablets en andere apparaten.
Europa zou een eigen reparatie-standaard uitwerken, die de consument moet helpen om de weg te vinden in het aanbod.

Niet gevonden

Zorgvuldig onderzoek van het stof van de DART missie heeft nieuws opgeleverd: nl dat er geen sporen van water zijn gevonden. De gigantische telescoop in Chili werd ingezet en gecombineerd met het (Multi-Unit Spectroscopic Explorer) instrument afgekort “MUSE”. Ondermeer door onderzoek van de polarisatie van het licht dat weerkaatste op de asteroide werd de conclusie getrokken dat er geen sporen waren van water. Evenmin van zuurstofmoleculen trouwens.
Hoe iets niet vinden ook nieuws kan zijn.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Second Second life * VK uit TikTok * Amazon en belastingen

i-nieuws 6 na 6 ** March 16th, 2023 by wim.webgang **

Amazon en belastingen

EU vind dat de manier hoe Amazon zijn belastingen ontwijkt iets uit een film.
Amazon heeft een heel programma opgezet om belastingen te ontwijken, en ze hebben dat een mooie naam gegeven: “Project Goldcrest”.
Luxemburg bleek een belangrijke pion om de belasting op de winsten in europa te ontlopen.

Second Second Life

Bij the metaverse van Facebook dachten veel mensen misschien aan Second Life uit 2003. Met de metaverse gaat het misschien niet zo goed, maar Second Life gaat nu lanceren op smartphones.
Het was oorspronkelijk iets dat alleen op pc’s kon, maar nu gaat Lindon lab het op mobiele platforms uitbrengen.
Het is gemaakt met Unity, om het gemakkelijk op iPhone, ipad en android toestellen te laten draaien.

VK ook uit TikTok
UK bant ook TikTok van de gsm’s van hun overheidsfunctionarissen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

« Previous Entries