Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang

Private

Laatste titels:

GeDropt * Pi is veranderd

i-nieuws 6 na 6 ** March 14th, 2019 by wim.webgang **

GeDropt

Dropbox gaat zijn functionaliteit verminderen voor de gratis gebruikers, zo kondigden ze aan. Waar je vroeger onbeperkt apparaten kon bijvoegen aan je account, zal dat nu beperkt gaan worden tot 3. Wie voor maart van dit jaar al meer dan drie apparaten had gelinkt, kan die blijven gebruiken. Maar je kan er geen verbindingen meer bijmaken, wat vooral vervelend is als je wil upgraden naar een nieuwe tablet of computer. Wie toch een extra apparaat wil linken, zal een betalend abonnement moeten nemen, net zoals gebruikers die meer dan 2 GB opslag willen gebruiken.

Dropbox is een clouddienst die draait op de servers van een bedrijf, die via zijn gratis aanbod gebruikers probeert aan te trekken voor zijn betalende diensten.

Maar wie online opslag nodig heeft, kan ook zelf een cloud-systeem huren of installeren op een eigen server. Bekende voorbeelden van open source projecten zijn OwnCloud en NextCloud. Je kan die systemen installeren op een eenvoudig computertje op je eigen netwerk, of het zelfs aan internet hangen om de opslag online beschikbaar te maken.

Pi is veranderd

Het getal Pi kan uitgedrukt worden in een breuk, en als je het in een getal met een komma uitdrukt, krijg je een aantal cijfers na de komma afhankelijk van hoe nauwkeurig je de berekening van de breuk doet. Voor het gemak wordt het getal meestal benoemd met zijn afkorting, “drie komma veertien”, maar voor nauwkeurigere berekeningen wordt bv 3,141592 gebruikt, en voor wedstrijden wordt wel eens pi van buiten geleerd tot 100 cijfers na de komma.
Het record van de berekening staat ondertussen al lang op naam van computers, of computerprogramma’s. In 2009 werd daar het programma y-cruncher voor ontworpen, niet alleen voor de berekening van Pi, maar voor dat soort berekening in het algemeen. In 2016 werd het record aantal cijfers na de komma op 22,4 biljoen gebracht door Peter Trueb.
In januari van dit jaar bracht Emma Haruka Iwao het op 31,4 biljoen cijfers na de komma. Ze gebruikte daar een cloud systeem van Google voor.

www.numberworld.org/y-cruncher/

compiled by BCP v.0.3.9

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Domeinen .dev te koop * Firefox brievenbus

i-nieuws 6 na 6 ** March 7th, 2019 by wim.webgang **

.dev te koop

Toen er in nieuwe domeinnamen werden bijgemaakt op het hoogste niveau, “top level domain” namen of TLD’s, was Google er als de kippen bij om de extentie “.dev” te registreren. Ze gebruikten er een aantal zelf van, zoals web.dev, opensource.dev, . Maar er zijn natuurlijk oneindig mogelijkheden, en nu bieden ze die “.dev” naam ook aan voor andere gebruikers. Er zouden er al meer dan 200 miljoen “geclaimd” zijn, wat dat dan ook moge betekenen. Als je hier in Belgie een “.dev” wil registreren zal je merken dat die dubbel zo duur is als een “.be”. De “.dev” komt ongeveer op 30 euro per jaar, terwijl een Belgische “.be” voor zo’n 15 euro te verkrijgen is. Maar dat is niet zo als je het rechtstreeks in de VS koopt, dan zit je rond 15 dollar, en bij Google zelf op 12 dollar.

Nu heeft het in gebruik nemen van “.dev” door Google ook heel wat irritatie veroorzaakt. Voordat al die extra TLD’s er bij kwamen, werden voor locale projecten dikwijls denkbeeldige namen gebruikt, die niet bestonden op internet, en die door het lokale naamgeving-systeem opgevangen werden voor intern gebruik.

Voorbeeld zijn “.local” of “.loc” en helaas ook “.dev”. Voor “.dev” geldt nu plotseling dat het een bestaande TLD is op internet, en alle projecten met code zullen nu op internet gaan zoeken naar dat demein, en gekke dingen binnenkrijgen, of gewoon foutmeldingen geven. Dat komt ook omdat Google voorziet dat “.dev” namen ALTIJD op https moeten zitten, en ze passen dat in hun browser toe door altijd automatisch over te schakelen naar https voor een punt dev site. En lokaal heb je meestal geen https draaien, en dus gaat je lokale ontwikkelingssite de mist in.

Er zijn wel een paar domeinnamen bedacht voor plaatselijk gebruik: .test is er één van. De lijst is vastgelegd in RFC 2606, die in 1999 is opgesteld (en blijkbaar grotendeels vergeten).
Het document RFC 2606 geeft op het eerste blad in de inhoudstabel aan waar je moet zoeken: punt 2. TLDs for Testing, Documentation Examples. Spijtig genoeg zie je onmiddellijk dat de erg praktische kant van development ontbreekt.
Wat wel bestaat is dus:
.test
.example
.invalid
.localhost

Voor .dev zou je nog .test kunnen gebruiken, alhoewel dat eigenlijk een andere stap is.

Wat ook en vooral ontbreekt is een domein voor intern gebruik, iets als .local, .loc, of .intranet, .intern..

Localhost is daarvoor niet bruikbaar; dat is bedoeld voor de eigen computer.

Zie ook puntje 5 van het document, dat toen al wees op de gevolgen voor de veiligheid als test of voorbeeldcode ergens ontsnapt en in het real world internet terechtkomt.

NHN:

Nog wat minder bekende namen die ze bij Google zelf gebruiken:
flutter.dev: voor crossplatform app development
perfetto.dev: voor performance tracing
v8.dev:
pptr.dev:

En andere TLD namen die je ook bij hen kan registreren: .us, .design, .live, .business, .tools, .tech, .app, .bizz enz.

Firefox brievenbus

Het Mozilla project is van plan om een nieuwe techniek in te voeren in de Firefox webbrowser. Het is een anti-vingerafdruktechniek die gebruikers moet beschermen tegen overdreven nieuwsgierigheid van websites. Advertentienetwerken snuffelen in de eigenschappen van de browser, zoals de grootte van het venster. De adverteerder verandert dan zijn advertentieoppervlakte en plaats naargelang de venstergrootte, zodat zijn advertenties prominent voor je neus staan. Die opgevraagde eigenschappen kunnen ze bovendien bewaren en vergelijken met je verder surfgedrag, ze vormen een soort vingerafdruk. De grootste afmeting geeft de grootte van je monitor aan bv. Andere informatie die servers kunnen opvragen zijn de aanwezige lettertypes. En een oude bekende zijn de cookies, waar Firefox die per domein van elkaar gaat isoleren, zodat cookie informatie niet kan meegenomen worden over websites heen.

Er zal dus een optie komen in de instellingen van Firefox, waar je de anti-vingerafdruk techniek kan aanvinken. Die komt onder “about:config/ privacy.resistFingerprinting”

Eigenlijk was de techniek in 2015 ontwikkeld voor de TOR browser, die dient om te surfen zonder je IP adres vrij te geven.

De techniek werkt doordat de browser bij het veranderen van de venstergrootte tijdelijk een grijze zone laat. De werkelijke venstergrootte wordt net na het loslaten van het venster uitgevoerd.
Door deze kleine vertraging in te bouwen krijgt de advertentieserver de oude grootte binnen en merkt hij niets van de verandering aan je browservenster.

De techniek wordt “letterboxing” genoemd door Mozilla. Hij zou beschikbaar moeten zijn vanaf Firefox versie 67.

Een voorbeeld van het venstergedrag zie je hier:

https://www.youtube.com/watch?v=TQxuuFTgz7M

compiled by BCP v.0.3.9

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Apple zonder intel? * USB-miserie * Interresante overname * Streaming muziek * Cassette-muziek * OpenSUSE verlengd

i-nieuws 6 na 6 ** February 28th, 2019 by wim.webgang **

Apple zonder intel?

Apple lijkt bezig te zijn met overschakelen van zijn computers naar een ARM processor. Dat is een ander type van processor dan de veelgebruikte intel-processor, en dat betekent ook dat het besturingssysteem ervoor moet aangepast zijn. Maar het voordeel voor Apple is dat het een type processor is dat dichter bij die van de mobiele toestellen ligt (iphones en ipads).
Dat zou het dan weer eenvoudiger maken voor de programmeurs om software te schrijven die op alle toestellen gebruikt kan worden.

Voor de iphone gebruiken ze al van in het begin een ARM processor, zogezegd van eigen makelij, maar waarschijnlijk in samenwerking met Samsung.

Voor de computers was het een spectaculaire wending toen Apple in 2006 besliste een intel processor te gaan gebruiken.
Het gevolg toen was dat het in theorie mogelijk werd om Windows te draaien op Apple hardware.
Voordien gebruikte Apple meestal de Motoralla processor of opvolgers daarvan.

Ongeveer een jaar geleden ontkende de topman van Apple nog de geruchten dat er aan gewerkt werd om de besturingssystemen macOS en iOS naar elkaar toe te laten groeien. Nu dit op gebied van hardware gebeurt lijkt de kans nog groter.

USB-miserie

Er is een nieuwe USB standaard in de maak: USB 3.2. Een logische opvolging van 3.0 en 3.1 zal u denken.
Schijnbaar wel, maar zo eenvoudig is het helaas niet. Er was vroeger al sprake van USB 3.2, maar dat wordt nu herzien. De organisatie die de USB standaard beheert, het USB-IF, ziet USB 3.2 blijkbaar eerder als een nieuwe verzamelnaam voor allerlei sub-standaarden.

USB 3.2 Gen 1 staat voor 5 Gb/s; het vroegere USB 3.0 dat al eens omgenoemd was naar USB 3.1 Gen 1.

USB 3.2 Gen 2 staat voor 10 Gb/s; het vroegere USB 3.1 Gen 2.

USB 3.2 Gen 2 x 2 staat voor 20 Gb/s wat vroeger USB 3.2 genoemd werd.

Bovendien heb je nog de verschillende soorten stekkers voor USB; bv USB-C.

USB-IF begrijpt ook wel dat de kans groot is dat de gebruiker er in verloren loopt. Daarom hebben ze nog extra marketing namen verzonnen bij de nieuwe manieren van de standaarden te benoemen. En die zijn:
- SuperSpeed USB
- SuperSpeed USB 10 Gbps
- SuperSpeed USB 20 Gbps

Conclusie: er is helemaal geen nieuwe standaard, maar alles wat USB betreft is hernoemd en voorzien van marketingnamen om het te verduidelijken zonder dat altijd te doen.

Hopelijk zetten de fabrikanten er dan nog eens extra de oude naam bij zoiets als: “formerly known as USB 3.0″

Voorbeeld van een toekomstige kabelverpakking:

Superspeed USB cable
USB 3.2 Gen 1
(formerly know as USB 3.1 Gen 1)
(formerly know as USB 3.0)
Transfer speed: 5 Gbps

ps: usb-c is het piepkleine stekkertje dat even klein is als het gewone micro-usb stekkertje, maar niet compatibel.

Interresante overname

Coinbase, zowat de digitale beurs voor digitale munten als Bitcoin, Ethereum, Litecoin en Bitcoin Cash, heeft een interessante overname gedaan voorbije dagen. Ze kochten Neutrino, een kleine startup uit Italie. Neutrino ontwikkelt technologie om blockchain transacties te onderzoeken. Ze kunnen daarmee informatie filteren uit de financiële systemen van de digitale munten, en daar zijn heel wat geïnteresseerden voor. Denk maar aan geheime diensten, overheidsdiensten als belastingen en politie, en andere minder fraaie organisaties.

Coinbase doet dus een interessante koop, maar er zit ook een schaduwzijde aan. Een paar van de belangrijkste figuren in Neutrino zijn misschien een beetje aangebrand in de sector. De verantwoordelijken voor technologie, die voor onderzoek en de CEO zijn de kopstukken van The Hacking Team. Dat bedrijf werkte ronduit als ontwikkelaars van spionagesoftware voor overheden van landen die er andere normen op na houden wat mensenrechten betreft.

Maar Coinbase neemt dat verleden er graag bij. De kennis en de technologie die Neutrino binnenbrengt is gewoon te belangrijk.

Streaming muziek

Spotify wil lanceren in India, maar er zitten nog met wat legale puntjes gewrongen. Ze liggen overhoop met Warner Music, over de rechten van die muziek. Spotify doet voor het gebruik van die rechten beroep op de definitie van uitzenden in de wetgeving van Indië.
Indië is een van de snelstgroeiende markten voor muziek met een groot aantal smartphonegebruikers waarop nu gemikt wordt. Spotify biedt een gratis dienst aan die vol advertenties zit, en een betalend abonnement voor 119 roepis (omgerekend 1.67 dollar) per maand. Hun aanbod zou meer dan 40 miljoen songs bevatten. Ze moeten opboksen tegen bestaande Indische muziekstreaming diensten.

Cassette-muziek

Volgens de Guardian is de cassette aan een comeback bezig. De verkoop steeg in 2018 met een kwart tegenover 2017 en haalde het hoogste peil in 15 jaar. Ondanks die stijging gaat het over kleine aantallen. In het Verenigd Koninkrijk werden 50.000 albums op cassette verkocht, ooit waren dat er meer dan tachtig miljoen per jaar. Het is nog wel de vraag of de kopers het als een decoratief voorwerp voor de keukenkast zien, of als een collectors item. De kwaliteit als muziekdrager is redelijk klein; een cassette kan fysiek kapot gaan, kan vastgeraken in de speler, de klank wordt slechter door slijtage, en zelfs als je ze stil laat liggen zal de kwaliteit vervallen, en het is onmogelijk om onmiddellijk een bepaald nummer te spelen.

Het nuttigste waren cassettes voor wie zelf creatief bezig was met geluid. Of voor wie maar net genoeg geld had om illegale opnamen van muziek te spelen in plaats van originele dragers te kopen. Of in de auto, waar je toch niet de hele tijd dj wil spelen.

OpenSUSE verlengd

Gebruikers van de Linux distributie OpenSUSE Leap 42.3 hadden normaal in februari moeten upgraden naar de volgende officiële versie Leap 15. Er is altijd wat overlapping zodat je tijd hebt om je upgrade te doen.

De “42″ reeks zou maar tot januari 2019 ondersteund zijn volgens de originele planning, die een levensduur van 18 maanden vooropzet voor een “minor version” (het versie nummer na de punt). De OpenSUSE 42 reeks de upgrade s naar de volgende versie achter de punt heeft dan 3 jaar en 8 maanden gelopen.

Suse veranderde onlangs zijn naamgeving, en de nieuwe stabiele versie van openSUSE zal dus het nummer 15 dragen. OpenSUSE Leap 15.0 is al in gebruik, en heeft een levensduur tot eind november 2019. Daarna zal waarschijnlijk de upgrade naar een Leap 15.1 verschijnen. De beta van 15.1 loopt al, en er worden nu “pizza parties” met “bug hunting” georganiseerd om de distributie te testen en foutjes of bugs te vinden en te verbeteren.

OpenSUSE is het project dat de gratis versie maakt van SUSE Linux, zowel desktop, serverversies als versies voor IOT en andere apparaten.
Daarnaast bestaat een betalende versie, die SLE heet, waarvoor de ondersteuning langer kan lopen.

Nb: Dan is er ook nog de “rolling release” die Tumbleweed heet; die heeft een levensduur van “oneindig”.
Vroeger was er nog een project dat Evergreen heette, en dat aktief was tot vermoedelijk ergens 2016.

https://news.opensuse.org/2018/08/08/opensuse-leap-42-3-end-of-life-is-extended/

https://en.opensuse.org/Lifetime

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Winst delen * Einde missie * Nieuwe Plasma * Internet in Oostenrijk * Cyberoorlog laait op * Wij geven om uw privacy * Professionele piraat

i-nieuws 6 na 6 ** February 21st, 2019 by wim.webgang **

Internet in Oostenrijk

Een onderzoeker wilde een zicht krijgen op het internet in Oostenrijk, en besliste het hele Oostenrijkse internet af te speuren, ieder individueel IP adres checkte hij. Daar deed hij slechts een paar weken over. Hoewel ip-adressen er voor de gewone mens nogal willekeurige groepjes getallen uitzien, is dat niet het geval. Ze worden bijna hiërarchisch toegewezen, en dat maakt het mogelijk om een redelijk perfecte lijst te maken van ip-adressen die tot Oostenrijk behoren.
(…)

Wij geven om uw privacy

Zack Whittaker maakte zich in het begin van de week druk in de bedrijven die te pas en te onpas de zin gebruiken: “We take your privacy seriously”. Het is volgens hem de meest misbruikte zin in verband met de veiligheid van consumentengegevens, die in allerlei varianten terugkomt bij bedrijven die als zakenmodel systematisch gegevens doorsluizen. Je leest die zin, of een variant erop, op het moment dat het mis is gegaan met de gegevens. Bv na een gegevenslek of inbraak waarbij enorme hoeveelheden data buitgemaakt werden door cybercriminelen. Bijna altijd wordt die “we geven om je privacy”-zin dan gevolgd door een verontschuldiging omdat het mis ging, en dat gegevens misbruikt werden of ontsnapten aan hun controle.
Hij was benieuwd hoe dikwijls die standaard formulering eigenlijk voorkomt, en besloot een afgelijnd gebied van communicatie te onderzoeken: nl de door de wetgeving verplichte communicatie na een beveiligingsprobleem of computerinbraak.
Uit de 285 meldingen die hij onderzocht kwamen ongeveer 1/3 meldingen die een variant van het excuus in hun tekst brachten.

Je vindt het artikel hierover op techcrunch,

https://techcrunch.com/2019/02/17/we-take-your-privacy-and-security-seriously/?guccounter=1&guce_referrer_us=aHR0cHM6Ly9zbGFzaGRvdC5vcmcv&guce_referrer_cs=3uM3ZdYMe6WfwUbsuE7OuA

en zijn aktieve twitter account hier:

https://twitter.com/zackwhittaker

Cyberoorlog laait op

Volgens de New Yor Times laait de cyberoorlog tegen de VS weer op. Amerikaanse bedrijven worden aangevallen op hun computernetwerken. De aanvallen worden volgens insiders toegeschreven aan Iran en China, maar publiek zwijgen de meeste getroffen bedrijven.
Mogelijk zijn de intensievere aanvallen een gevolg van de brutale politiek van Trump, want in 2015 trad er een relatieve rust in na de onderhandelingen van Barack Obama met de Chinese president Xi Jinping.
Bovendien zou het wel eens kunnen dat de aanvallers bewust het moment van de shutdown hebben uitgekozen om met iets minder pottenkijkers digitaal aan de slag te kunnen gaan. Volgens kenners hebben computerhackers zo’n twintig minuten nodig om van hun eerste gekraakte digitale deur door te dringen tot de rest van de systemen van het netwerk. In die twintig minuten kan de aanval nog afgeblokt worden als het IT systeem aktief bewaakt wordt. Die kans was tijdens de shutdown misschien wel kleiner.

Professionele piraat

Volgens Oracle, het database bedrijf, is het Nederlandse Tapcore een piratenbedrijf. Het stelt zich voor als bedrijf dat ontwikkelaars helpt om piraatcopies van hun apps op te sporen. Het geeft die ontwikkelaars dan een manier om geld te verdienen aan die piraatcopies door daar advertenties in aan te bieden.
Op prnewswire kondigen ze aan de software van Tapcore te zullen opsporen en verwijderen. Het fraudueleuze systeem heet DrqinerBot. De naam geeft het al aan: een mobiele app die ermee besmet is kan tot 10 GB aan data per maand downloaden, onzichtbaar voor de gebruiker (behalve op zijn rekening misschien, en in de batterijmeter). Het opereert op het Android platform, en wordt opgenomen in software die gemaakt wordt door programmeurs wiens systeem “besmet” is.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Winst delen * Einde missie * Nieuwe Plasma

i-nieuws 6 na 6 ** February 14th, 2019 by wim.webgang **

Winst delen

De gouverneur van Californie vindt dat de gebruikers moeten kunnen delen in de winst van de bedrijven die hun gegevens gebruiken.

Maar evengoed drong hij aan op bescherming van de prive-gegevens. Hij noemde het een plicht van de bedrijven die de gegevens verzamelen.

In welke vorm de bedrijven zouden moeten bijdragen werd niet duidelijk uit zijn toespraak van dinsdag. Er zitten een aantal grote internetbedrijven in Californie, zoals Google en Facebook. Het zijn bedrijven met een miljardenomzet. Het toont aan dat er niet alleen in Europa nagedacht wordt over een vorm van belastingen op de internetbedrijven.

Tijdens dezelfde toespraak kondigde hij ook aan dat het project van de hogesnelheidslijn die ooit aangekondigd was, wat ingekort wordt, tot minder dan 200 km.
De kosten voor het project dreigden de pan uit te swingen.

Nieuwe Plasma

Het KDE project heeft deze week Plasma 5.15 uitgebracht. Ze hebben voor deze versie vooral jacht gemaakt op alles wat de computer vertraagd in KDE. Ze hebben ook gewerkt aan meer mogelijkheden om ingewikkeldere netwerkinstellingen te doen. Verder zijn een aantal iconen vernieuwd, en is de integratie van bv Firefox verbeterd.

De onlangs meer prominent opgedoken Discover heeft ook verbeteringen gekregen. Dat is het systeem om software bij te installeren, bv Plasma tools.

Hier is de link naar de hele lijst met wijzigingen:

https://www.kde.org/announcements/plasma-5.14.5-5.15.0-changelog.php

Einde missie

NASA heeft officieel het einde aangekondigd van Opportunity. Dat is de auto die gebouwd werd om op mars rond te rijden om onderzoek te doen. De marswagen werd in tweevoud gebouwd in 2003 om drie maanden lang het oppervlak van de planeet te onderzoeken. De ene wagen, Spirit, werd in januari 2004 aan één kant van de planeet neergezet, en een paar weken later Opportunity aan de andere kant. Zo hoopte men een beter beeld van de planeet te krijgen.
In plaats van een paar maanden bleven de wagentjes jaren aktief. Spirit zakte in 2009 in drijfzand en stopte even later met communiceren. Opportunity had meer geluk, en werkte meer dan 5000 dagen. Tussendoor waren er wel problemen. Rondgestoven zand op de zonnepanelen verzwakte de capaciteit van Opportunity, maar een storm blies even later de zonnepanelen weer schoon, en de missie kon voortduren. Er werd bodemonderzoek gedaan, en er werden sporen van water gevonden. Sporen van biologisch leven konden deze marsauto’s niet onderzoeken, omdat hun apparatuur daar niet geschikt voor was.

compiled by BCP v.0.3.6

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Terug aan het werk * Even Cupertino bellen * Berichtje van de bank * Privacy brengt op

i-nieuws 6 na 6 ** January 31st, 2019 by wim.webgang **

Terug aan het werk

Door een voorlopige maatregel kunnen de overheidsdiensten in de VS weer aan de slag; er is na meer dan een maand geld vrijgemaakt om de lonen te betalen.

Behalve allerlei administratieve diensten die voor de burgers onbereikbaar waren, lag bv ook de NASA plat. Op het hoofdkwartier in Washington werden de personeelsleden onthaald op een uitgestelde nieuwjaarsreceptie. Daar werd de schade opgenomen: sommige werknemers van NASA zochten ander werk en komen niet terug. Sommige onderaannemers die niet betaald konden worden, moesten ook mensen ontslaan. Sommige werknemers hebben doorgewerkt maar zullen daar nooit voor betaald worden. En mogelijke vertraging van NASA projecten moet nog berekend worden. Zo zouden testprogramma’s voor een nieuwe raket al vertraging hebben opgelopen.

Berichtje van de bank

En het lekken gaat vrolijk verder. In India stond een server open met miljoenen financiele gegevens. Het was een databank van de grootste bank van India, nota bene een bank in handen van de overheid. De databankserver had geen wachtwoord.
De gegevens die te lezen waren bevatten tekstberichten van een dienst om via de gsm bankrekeninginformatie op te vragen. De server zou de gegevens van de laatste twee maanden bevat hebben. Om de gegevens van de server op te vragen moest je wel weten waar te zoeken.

Hieronder een link naar hun privacy statement:

https://www.sbichicago.com/assets/files/JUUbWAd1

Even Cupertino bellen

Dinsdag stonden IT-en andere nieuwssites even op hun kop toen er een bug bekend werd die iphone gebruikers treft. Een foutje in de FaceTime video-gespreks-app liet een gebruiker toe een andere op te bellen, en zonder dat die opgenomen heeft, al beeld en geluid te krijgen.

Op de support pagina van facetime staat alleen : “Iedereen mag meepraten”, niet “Iedereen mag meeluisteren”.

Apple heeft de Group Calling functie dus uitgeschakeld om misbruik te voorkomen. Ze zullen later een fix uitbrengen voor het probleem.

Maar daar blijft het waarschijnlijk niet bij. In Houston is al een rechtszaak aangespannen tegen Apple omdat hij als advokaat afgeluisterd werd in een vertrouwelijk gesprek met een klant. Hij zal dan wel zijn schade moeten kunnen aantonen.

https://www.apple.com/support/systemstatus/

Privacy brengt op

Met alle schandalen, waaronder het lek van gegevens van bijna 30 miljoen gebruikers dat nu door het FBI onderzocht wordt, zou je verwachten dat het niet zo goed gaat met Facebook. Het bedrijf is 15 jaar oud en wordt geplaagd door problemen als fake news en verkiezingsbeinvloeding. Je zou verwachten dat gebruikers het platform massaal links laten liggen, en dat investeerders er hun handen van aftrekken.
Maar in het vierde boekhoudkundige kwartaal heeft Facebook de omzetverwachtingen overtroffen. Ze zouden ook wat gebruikers betreft nog twee percent gegroeid zijn.
Het weggeven van je privacy brengt duidelijk op, misschien niet voor de gebruikers, maar toch voor de investeerders. Of wat denk je van meer dan vier miljard winst op meer dan 12 mijard omzet. Die komt van reklameinkomsten, dus het ten gelde maken van de gegevens van de gebruikers.

https://www.statista.com/statistics/223289/facebooks-quarterly-net-income/

compiled by BCP v.0.3.6

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Yes We Hack * Internet investeringen * Sponsor voor wikimedia * Wordt Amerika wakker?

i-nieuws 6 na 6 ** January 24th, 2019 by wim.webgang **

Yes We Hack

Frankrijk heeft – bij monde van zijn sekretaris van defensie – de oorlog verklaard aan de hackers die Frankrijk aanvallen. Cyberoorlog is oorlog zoals andere oorlog, en er zullen cyberwapens ingezet worden, verklaarde ze in Rijsel op een congres voor Cybersecurity.
Florence Parly gaat zelfs nog een stapje verder: Frankrijk zal niet aarzelen om zelf toe te slaan: de beste verdediging is de aanval. Ze wist ook te vertellen dat het ministerie van defensie een premiesysteem heeft opgezet voor bugs. Dat zal eind februari officieel gestart worden onder de naam Yes We Hack.
Ze wil nauwere samenwerking tussen de militaire industrie en het ministerie van defensie.

Frankrijk onderscheid zich hiermee van andere landen van de NAVO, als Groot-Brittanië, die over hun mogelijke hacking capaciteit stil blijven, maar ze duidelijk wel hebben.

Hacher is het Franse woord voor hacken, maar meestal wordt toch de Engelse term gebruikt, ondermeer als titel van een tijdschrift.

nb: idd, Belgie komt niet voor.

Internet investeringen

In de VS werd het principe van net neutraliteit losgelaten, ondermeer onder druk van de kabelmaatschappijen. Die argumenteerden dat er meer geïnvesteerd zou worden in het netwerk door de net neutraliteit op te geven. In juni 2018 werd de wet van kracht, maar ze werd al opgesteld eind december 2017.

Ars Technica heeft nu de investeringen van Comcast in netwerkkabels bekeken, en het blijkt dat die sindsdien niet gestegen zijn, integendeel, ze zijn een paar procent gedaald. Comcast is de grootste aanbieder van internet voor gewone gebruikers. Ook andere providers als Charter en Verizon lijken minder te investeren.

Door het opgeven van netneutraliteit kan de provider beslissen om bepaalde vormen van internetverkeer wat af te remmen, of maximum gebruik op te leggen. Dan kunnen ze wat langer wachen om de infrastruktuur uit te breiden.
En op plaatsen waar ze weinig opbrengst verwachten, hoeven ze niet te investeren. Daardor blijven bepaalde gebieden achter op gebied van breedband internetaansluiting.

Sponsor voor wikimedia

Google heeft op het World Economic Forum aangekondigd om Wikimedia, het project dat wikipedia maakt, extra te gaan steunen met 3,1 miljoen. Niet alleen het bedrijf zelf, maar ook werknemers van Google zamelden geld in voor het Wikimedia project.

Wordt Amerika wakker?

Volgens een poll zouden meer Amerikanen dan ooit wakker liggen van het milieu, meer bepaald de klimaatopwarming. Bijna de helft van de ondervraagden vrezen dat het hun persooniljk leven zal beïnvloeden. De extreme weersomstandigheden kunnen ook in de VS nog moeilijk ontkend worden. Ze zien de klimaatwijziging niet meer als een vage voorspelling, maar als een werkelijke bedreiging vandaag.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Verzameling nummer één * Gnome radio * Batterij-eiland * Tidal wast witter * Kunstmatig slim

i-nieuws 6 na 6 ** January 17th, 2019 by wim.webgang **

Verzameling nummer één

Op troyhunt.com verscheen een artikel met de titel “De collection number one-datalek van 773 miljoen gegevens”.

De auteur beschrijft een verzameling van e-mail adressen en wachtwoorden die miljoenen en miljoenen lijnen van gegevens bevat. Die zaten verspreid in allerlei verschillende soorten documenten en lijsten. Hij heeft daar zelf de dubbels uitgefilterd en komt uit bij unieke gegevens van 773 miljoen accounts.

Over de echtheid van de gegevens twijfelt de onderzoeker niet: hij vond er zijn eigen e-mail adres en wachtwoord terug, en die klopten. Gelukkig voor hem gaat het over oude gegevens, van een e-mail adres of wachtwoord dat niet meer in gebruik is.

De uitgekuiste lijst is afgeleverd bij de online dienst HIBP. Daar kan een gebruiker op een website checken of zijn gegevens voorkomen in bekende uitgelekte gegevens. Gelukkig kan je er niet de wachtwoorden opzoeken, zo slim zijn ze wel.

Toch wil de onderzoeker een mogelijkheid bieden om als gebruiker te checken of een vroeger gebruikt wachtwoord voorkwam in de verzameling. Daarom kan je op een andere zoekfunctie het verdachte wachtwoord ingeven, en de databank zal antwoorden hoe dikwijls het voorkomt in de hele verzameling van gekende gekraakte wachtwoorden.

Bij het unieke wachtwoord “1234″ krijg je bv de melding dat het wachtwoord meer dan een miljoen keer voorkomt.

Dan blijft het natuurlijk de vraag of het een goed idee is om je huidig wachtwoord in te geven om dat te checken…

https://haveibeenpwned.com/Passwords

Gnome radio

Er is voorbije zondag een nieuwe versie uitgekomen van Gnome Internet Radio Locator, met versienummer 1.6.0. Het is een zogenaamde stable release.
Er zijn Europese internetradio’s opgenomen van Norwegen, Zweden, Denemarken, Groot-Brittanie, Frankrijk en Belgie. En verder nog stations van de VS, Canada, Mexico, Guatemala enz.

https://mail.gnome.org/archives/gnome-announce-list/2019-January/msg00010.html

zie ook radio.garden, een wereldbol om over te scrollen en radio’s te ontdekken. Radio Centraal komt ook voor …

Batterij-eiland

Griekenland is in gesprek met Tesla om te kijken of ze de energievoorziening op afgelegen eilanden anders kunnen aanpakken. Nu worden daar generatoren gebruikt en draait de energievoorziening bijna volledig op fossiele brandstoffen.

In het voorstel van Tesla zouden er zonnepanelen geinstalleerd worden. De energie die overdag daarmee geproduceerd wordt, wordt opgeslagen in batterijen. De eilanden kunnen dan onderling verbonden worden om een netwerk uit te bouwen, een zogenaamd microgrid.

Volgens de Griekse minister van energie ziet het er naar uit dat die vorm economisch haalbaar is met de huidige stand van de technologie.

Tidal wast witter

In Noorwegen rommelt het rond Tidal. De online muziekleverancier zou luistercijfers gemanipuleerd hebben. Een universiteit onderzocht gegevens van een harde schijf, die gegevens zou bevatten van binnen Tidal. Het waren gedetailleerde gegevens over welke gebruikers wat gespeeld hadden wanneer, en de optellingen per artiest klopten met wat de officiele cijfers waren. Het onderzoek leverde onmogelijk grote aantallen gespeelde songs voor bepaalde gebruikers op. De universiteit vond ook patronen, waar bepaalde songs op kunstmatige manieren waren toegevoegd in de gegevens van gebruikers.

Tidal, de muziek-streaming dienst uit 2014 die overgenomen werd door rapper Jay-Z, werd geherlanceerd, met de aanwezigheid van heel wat sterren uit de muziekwereld. Ze zouden streaming van muziek op internet zelf in handen nemen, en bedrijven als Apple een lesje leren. Daar waren artiesten nl ontevreden over wat het hen opbracht. Tidal moest een betalende dienst worden, die betere kwaliteit bracht.
Tidal kwam eind 2017 in de problemen. Het geld was bijna op, er waren miljoenen dollar verlies geleden, en de investering van kabelbedrijf Sprint kon het bedrijf niet redden.

Kunstmatig slim

Finland heeft een strategie ontwikkeld om zijn democracy te wapenen tegen manipulatie via complexe beïnvloedingssystemen. Die oefenen invloed uit op sociale media door gebruik te maken van Kunstmatige Intelligentie. Dus startte een prof van de universiteit van Helsinki een cursus om burgers te laten kennismaken met kunstmatige intelligentie. De bedoeling is dat één procent van de inwoners van het land de cursus volgt; dat zijn dan een goede vijftigduizend deelnemers. De cursus wordt online gegeven, en is zo opgesteld dat niet-technologisch geschoolde deelnemers hem kunnen volgen. Eind vorig jaar hadden al meer dan tienduizend inwoners de cursus gevolgd. Finland is een klein land, met ongeveer de helft van het inwonersaantal van Belgie. Ze zijn geen grootmacht op het gebied van supercomputers en ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, maar ze mikken er nu wel op om er met de nodige kennis mee om te gaan. Dat kan er toe leiden dat ze – dankzij dat inzicht – er beter in slagen om de juiste regelgeving te ontwikkelen om hun democracy en maatschappij te beschermen tegen misbruik van KI. Maar ook dat ze in de voorhoede spelen in het gebruiken en ontwikkelen van toepassingen van KI.

Finland stond in 2014 even op 37 in de wereldwijde lijst van supercomputers, maar ze zijn ondertussen gezakt buiten de top 100. Ze investeren nu wel in twee nieuwe systemen met een gezamelijke piek-capaciteit van 11 petaflops, waarvan de sterkste 6,5 petaflops (of 6500 Tflops); die zou nu terug rond de 37e plaats zitten.

Ter vergelijking: De laatst geïnstalleerde supercomputer in Leuven, Genius, haalt maar 600 teraflops; weliswaar 64 bits, en zit zelfs niet in de top 500. In 2016 zaten ze even in de top 200 met hun BrEniac die 548 Teraflops waard was.

compiled by BCP v.0.3.6

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Telecom reorganisatie * Adware * Oude IT cultuur * Versleutelde telefoon

i-nieuws 6 na 6 ** January 10th, 2019 by wim.webgang **

Telecom reorganisatie

Niet alleen bij Proximus hangt er een donkere wolk boven het personeel; ook bij het Amerikaans AT&T hangt er een grote reorganisatie in de lucht. Dat is niet zo leuk voor president Trump, wiens regering kwistig met belastingsverminderingen strooide voor grote bedrijven, waar ondermeer AT&T van kon genieten. Officieel moest dat de werkgelegenheid ten goede komen, maar nu er duidelijk banen op de tocht staan lijkt het personeel er niet beter van te worden.

Dus lijken alleen de aandeelhouders voordeel over te houden. Het bedrijf maakte mee dankzij de belastingshervorming van december vorig jaar, 19 miljard winst in het vierde kwartaal. AT&T zit in een procedure om Time Warner over te nemen, dus dat geld komt goed van pas. Die overname zit voorlopig wel geblokkeerd omdat er gevaar is voor concurrentievervalsing.

Concurrentievervalsing? Daarmee komen we bij de gebruikers. Recente wetgeving schaadde de consumentenbescherming en tastte de net neutraliteit aan.

De Canadese telecom vindt daar inspiratie. Ze vragen de toestemming van hun klanten om alle hun telecomgebruik te mogen volgen. Dat kan gaan over een combinatie van vaste telefoon, gsm, internet en tv-gebruik, plus alle mogelijke apps. Maar het is in de klanten hun eigen voordeel: in ruil krijgen ze advertenties op maat!

Adware

De app-stores van de grootste smartphonesystemen zijn gedegradeerd tot catalogi van ad- en spyware. Google heeft net 85 Android apps van zijn online platform verwijderd. Niet uit eigen beweging, wel nadat een extern onderzoeksburo Trend Micro ze aanwees als bron van adware.
De smartphone toepassingen werden miljoenen keren gedownload. De populairste, een app om je smartphone als afstandsbediening te gebruiken, was 5 miljoen keer gedownload.

Hier vind je een pdf van TrendMicro met de lijst van apps onder te titel

“Adware vermomd als spelletjes en afstandsbediening …”

https://documents.trendmicro.com/assets/AdwareFoundonGooglePlay_Appendix.pdf

Oude IT cultuur

Hoewel Microsoft zich volledig op de open source wereld heeft gegooit, en gezocht heeft naar manieren om bv geld te verdienen met het verhuren van Linux servers in de cloud, komt soms de ware aard boven. Ze hebben een nieuwe dienst op hun cloud, die afgekort MRDS heet. Er bestaat een app voor iOS, die het mogelijk maakt op een Apple tablet hun virtuele desktop te draaien. Je kan daarmee de iPad een beetje gebruiken als de bediening van een virtuele Windows computer die bij Microsoft draait. Eén probleem; als je een muis wil gebruiken: het is het vooral de Microsoft muis die ondersteund is.

Versleutelde telefoon

In New York loopt het proces tegen een Mexicaanse drugsbaron die in 2016 werd opgepakt in Mexico en in 2017 werd uitgeleverd aan de VS. De man wist tientallen jaren te ontsnappen aan de politiediensten en gebruikte daarbij zowel klassieke ontsnappingstunnels, maar ook technologische als versleutelde telefoongesprekken via internet, en verder social engineering in de vorm van omkoping.
Het verhaal gaat dat hij werd geklist nadat hij een interview had gegeven aan Rolling Stone, en contacten had om zijn leven te laten verfilmen.
Maar er zat meer achter. Het FBI had de techneut van het kartel overgehaald om mee te werken. Ze lieten hem een zogezegde upgrade uitvoeren aan de servers die gebruikt werden voor de versleutelde telefoongesprekken van het kartel.
Ze gebruikten een VOIP systeem, met versleutelde communicatie waar enkel de leden van het kartel toegang toe hadden.
De upgrade moest maskeren dat de servers werden overgezet van Canada naar Nederland. Daarbij kreeg het FBI de sleutel in handen. Daardoor kon het FBI de gesprekken beginnen afluisteren blijkt uit de uitgeschreven telefoongesprekken die tijdens het proces gebruikt werden.

compiled by BCP v.0.3.6

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Donderwolk * Nieuwjaarsbrief van GIMP * Nieuwjaarsbrief van Mozilla * Gezichtsherkenning

i-nieuws 6 na 6 ** January 3rd, 2019 by wim.webgang **

Gezichtsherkenning

De smartphone moet slimmer worden, en hij moet beter leren zien. Vooral de gezichtsherkenning willen de fabrikanten bijspijkeren, en ze breiden de optische herkenning uit met een scan van de oppervlakte van het gezicht. Sony bouwt daarvoor 3D sensoren voor 3D camera’s. Ze zijn gebaseerd op het uitsturen van laserpulsjes die terugkaatsen op de oppervlakte van het gezicht. Door het meten van de terugkaatsing kan een 3D beeld berekend worden. De techniek zou al werken tot een afstand van 5 meter.
Ondertussen is in de VS, in de staat Illinois, de uitspraak geveld in een klacht tegen Google. Die zouden een wet overtreden hebben bij het gebruiken van gezichtsherkenningssoftware op beeldmateriaal. De zaak dateert al van 2016, en de rechter sprak Google vrij omdat er geen schade kon aangetoond worden.

Donderwolk

Alweer is een smartphone app zich te buiten gegaan aan wangedrag ten opzichte van zijn gebruikers. Het was een app die gemaakt werd voor een fabrikant van goedkope smartphones, verspreid in Brazilie, Maleisie en Nigeria.
Volgens onderzoekers stuurde de app gegevens door naar servers in China, en probeerde het stiekem zijn gebruikers in te schrijven op betalende diensten. De onderzoekers werkten voor de telefoonmaatschappijen, die waarschijnlijk klachten kregen. Er zou voor meer dan 1.5 miljoen dollar aan onterechte transacties geblokkeerd zijn.

De app heette “Weather”, met in de subtitel “eenvoudige weersvoorspelling. Het leek wel of ze de bui voelden hangen, want de app verandere een tijd geleden naar de naam “Weather” met als ondertitel “Wereld Weer Accurate Radar”

Nieuwjaarsbrief van GIMP

De ontwikkelaars van het tekenprogramma GIMP hebben hun plannen voor 2019 gepubliceerd. Ze willen het jaar beginnen met de update van GIMP naar versie 2.10.10. Daarin moet het renderen van groepen van lagen sneller geworden zijn, alsook de slimme inkleuring met het emmertje.
Ook een betere plugin infrastruktuur wordt vermeld.

Dan volgt een ontwikkelversie van GIMP 2.99.2, een voorloper van 3.0.
Daar moet betere CMYK ondersteuning zitten, en verbeteringen voor animatie.

Het pixel-tekenprogramma bestaat in meer dan 80 talen. Een deel daarvan is nog niet volledig vertaald, dus ze doen tegelijk een oproep. Niet alleen aan vertalers trouwens, ook aan programmeurs. Of donnateurs.

Wie meer detail wil kan de blogpost vinden op:

https://www.gimp.org/news/2019/01/02/gimp-and-gegl-in-2018/

Nieuwjaarsbrief van Mozilla

Mozilla heeft bij het begin van het jaar zijn goede voornemens kenbaar gemaakt. Die hebben ondermeer te maken met Thunderbird, het e-mail programma van de Mozilla stal. Er is werk aan de winkel om het programma sneller te maken, en beter te laten reageren op akties van de gebruiker. Ze werken programma’s uit om de de snelheid van het programma te meten, zodat ze zicht krijgen op het effect van hun verbeteringen. Sommige stukken van Thunderbird zullen zelfs herschreven worden om fundametelere problemen aan te pakken.
Bovendien willen ze Thunderbird beter afstemmen op het gebruik met andere programma’s en diensten. Zo willen ze beter inspelen op GMail gebruikers. Ze willen ook per systeem zorgen voor een betere integratie met het onderliggende systeem, bv op gebied van meldingen.
Ook aan het onderdeel encryptie zal gewerkt worden.
Het Mozilla project werd vooral bekend door de Mozilla browser, ondertussen opgevolgd door Firefox.

Gezichtsherkenning

De smartphone moet slimmer worden, en hij moet beter leren zien. Vooral de gezichtsherkenning willen de fabrikanten bijspijkeren, en ze breiden de optische herkenning uit met een scan van de oppervlakte van het gezicht. Sony bouwt daarvoor 3D sensoren voor 3D camera’s. Ze zijn gebaseerd op het uitsturen van laserpulsjes die terugkaatsen op de oppervlakte van het gezicht. Door het meten van de terugkaatsing kan een 3D beeld berekend worden. De techniek zou al werken tot een afstand van 5 meter.
Ondertussen is in de VS, in de staat Illinois, de uitspraak geveld in een klacht tegen Google. Die zouden een wet overtreden hebben bij het gebruiken van gezichtsherkenningssoftware op beeldmateriaal. De zaak dateert al van 2016, en de rechter sprak Google vrij omdat er geen schade kon aangetoond worden.

compiled by BCP v.0.3.6

Lift ^ | Lift v | Comments Off

« Previous Entries