Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Basic 96 * Bibliotheek Z * Luchtvervuiling-record * Gooi je router weg * Discoteek M gesloten * Rondkijken op mars * Nieuwe “Fulltick”

i-nieuws 6 na 6 ** November 21st, 2024 by wim.webgang **

Basic 96

Een van de mede-uitvinders van de programmeertaal BASIC is net overleden; Thomas E. Kurtz. De Amerikaanse wiskundige en computerwetenschapper werd 96 jaar.
Hij werkte samen met John Kemeny aan BASIC in de jaren 60, op het Dartmouth Timesharing System. De taal was ontworpen om studenten, die zelf geen computerwetenschapper waren, een manier te geven om te programmeren, die veel eenvoudiger was dan de andere mogelijkheden in die tijd.
De programmeertaal werd ingezet op de vele homecomputers die in de jaren 80 op de markt kwamen, en daarmee werd de taal razend populair, en veel verspreid, ook onder gebruikers zonder informatica-achtergrond.

Ook nu nog leeft de taal voort, bv in gambas, een object-geörienteerde programmeertaal op Linux, die in zijn naam lichtjes naar basic verwijst, hoewel het een programmeertaal is met een moderne IDE. Gambas kan bv worden gebruikt op de Raspberry Pi.

Basic programmeren kan niet ongezond zijn lijkt het …

Bibliotheek Z

Er is een universitaire studie gewijd aan de website die op een illegale manier digitale kopieën van boeken aanbied: Z-Library.
De studie verscheen in Journal of University Teaching & Learning Practice.
Z-Library wordt een schaduwbibliotheek genoemd, omdat ze milioenen boeken aanbiedt, die gratis kunnen worden gedownload.
Het onderzoek richtte zich op de wetenschappelijke artikels die er ook te vinden zijn, en die bleken een sociale doelstelling te bereiken: minder begoede studenten gebruiken die om bij te benen. De motivatie van de studenten die er werken downloaden was niet gewoon maar goedkoop aan boeken geraken. Ze beschrijven het als een essentiële bron om hun studies te vervolmaken, door gebrek aan middelen.
In de VS houdt het FBI er zich mee bezig om de site te sluiten wegens copyright overtredingen. De domeinnaam werd in beslag genomen, zodat de site onbereikbaar werd. De twee mannen die de site openhielden, worden vervolgd, en de VS heeft ze opgespoord en laten arresteren in Argentinië. Waarschijnlijk wordt hun uitlevering gevraagd.
De miljoenen verliezen door piracy wereldwijd zijn gedeeltelijk theoretisch. Het zal moeilijk aan te tonen zijn dat bv de arme studenten het boek zouden gekocht hebben als ze het niet op Z-Library hadden kunnen downloaden.
Misschien toont de site op gebied van wetenschappelijke teksten juist aan dat de toegang tot kennis onvoldoende verzekerd is.
Wordt Waarschijnlijk vervolgd in een Federale rechtbank in Brooklyn.

Luchtvervuiling-record

Op de IQAir luchtkwaliteitswebsite wordt een top-100 bijgehouden van de meest vervuilde steden, en Brussel hangt daar rond de 92e plaats. De waarde ligt rond 30 AQI, een Amerikaanse standaard. In Antwerpen is het vandaag 39 trouwens, met een PM 2.5 conentratie die bijna 1,5 keer hoger is dan de wereldgezondheidsorganisatie als hoogste waarde stelt.
Bovenaan in de wereldwijde index zitten steden als Dehli, met bv een waarde van 187, waarbij hogere waarden schadelijker zijn. Maar afhankelijk van de omstandigheden is het er veel erger, en halen ze waarden van 400 of meer, wat als uitermate schadelijk wordt gezien. Begin deze week was het bijna 500, en er hing een dikke smog. De waarde zit voorbij de indeling van luchtvervuiling waarbij de hoogste beschreven categorie van 400 tot 450 gaat, en deze zit in de open categorie: erger dan 450. Het hooggerechtshof greep zelfs in om maatregelen op te leggen aan de overheid.
Scholen worden gesloten, verkeer wordt stilgelegd, en er hangt een Coronasfeertje in de stad. De overheid laat tot de helft van de eigen werknemers van thuis werken.
De concentratie van luchtvervuiling is er geregeld weerkerend probleem, en duikt op bij het veranderen van de temperatuur na de zomer bv.
Door de maatregelen mogen een aantal categoriën van voertuigen niet meer rijden, en is de jacht geopend op wagens die op CNG rijden, en ook de wagens met verbrandingsmotor die aan de strengste BS6 normen beantwoorden, maar daarvan zijn maar een twintigtal modellen op de markt daar.

Gooi je router weg

Het merk D-Link roept gebruikers van oude routers van hun merk op om die te vervangen vanwege veiligheidsproblemen.
Ze beschrijven het probleem niet, omdat het computerinbrekers juist zou helpen, en er grootschalig misbruik van gemaakt zou kunnen worden.
D-Link is niet van plan om nog beveiligingsupdates voor de toestellen uit te brengen, omdat ze al zo oud zijn dat sommige ervan al sinds 2015 niet meer ondersteund worden. Maar andere van de getroffen toestellen zijn maar net dit jaar buiten “support” periode gevallen. De recente getroffen toestellen behoren tot de reeks DSR-150, 250, en de oudere 500 en 1000.
Het toestel naar de kringwinkel brengen is hier dus geen oplossing om het niet meer te gebruiken.
Het is wel geweten dat er alternatieve software voor de apparaten bestaat, zogenaamde “open firmware”, maar D-Link geeft niet aan of het gebruik daarvan het probleem zou oplossen. Voor open source/open hardware hackers kan dit een interessante gelegenheid zijn om aan goedkope apparaten te geraken. Op de OpenWRT site was het alvast druk, hoewel deze types van toestellen daar niet vermeld worden. Begin van deze maand werden ook al NAS toestellen van het bedrijf afgeschreven, als DNS-320, 325, 340 varianten, waarvan er tienduizenden verkocht zijn in de VS alleen al.

https://openwrt.org/toh/hwdata/d-link/start

https://app.opencve.io/cve/?&vendor=dlink&product=dsr-500n_firmware

https://www.bleepingcomputer.com/news/security/d-link-wont-fix-critical-flaw-affecting-60-000-older-nas-devices/

Discoteek M gesloten

En ook de gratis discotheek heeft problemen, in dit geval Musi. Musi is een app die gebruikers van iPhone installeren om naar muziek te luisteren. Blijbaar speelt Musi die muziek van Youtube af via zijn app, en Youtube is daar niet gelukkig mee.
Ze eisten dat Apple ingreep, wat het ook deed: de app werd verwijderd uit de app store.
Maar bestaande gebruikers hadden daar geen last van, de app bleef gewoon werken. Het was pas na een update van hun systeem dat die ook verdween. Dat heeft er toe geleid dat de gebruikerscommunity van Musi nu massaal de Apple updates op hun iPhone weigert.
Ze willen de playlists die ze gemaakt hebben in Musi niet kwijt geraken. Musi probeert nog met een klacht bij de rechtbank de ongemotiveerde en plotse verwijdering van hun app om te keren tot er een uitspraak ten gronde is over de manier waarop ze de technologie gebruiken. Maar er wordt dit jaar geen uitspraak meer over verwacht.

Rondkijken op mars

De Nasa heeft een youtube filmpje gepost dat stil staat en waarmee je zelf kan navigeren met de pijltjes om rond te kijken op mars.
Het is het beeldmateriaal van de Marsroover Curiosity waarmee een panoramisch zicht samengesteld is.
Je ziet reliefverschillen en rode bodem en stenen rondomrond, en NASA heeft ook interpretaties aangegeven op de beelden, zoals een mogelijke rivierbedding.

https://www.youtube.com/watch?v=sbfODUMgfcw&t=2s

Nieuwe “Fulltick”

Er is een nieuwe versie uitgekomen van de toolkit die Fulltick genoemd wordt omdat de eigenlijke naam, een letterafkorting, onuitspreekbaar is: FLTK, wat staat voor Fast Light Toolkit. De snelheid ervan komt vooral van pas om op oudere systemen toch een snelle desktop doen draaien. Het is een virtuele doos met hulpmiddelen voor programmeurs, die zijn wortels heeft in de jaren 90.
Programma’s gemaakt voor die toolkit kunnen wayland en X11 gebruiken op bv Linux en FreeBSD.
De versie die nu uitkwam is 1.4.
FLTK is een cross-platform toolkit voor C++, en kan zowel als statically linked als als shared library gebruikt worden.
Het ondersteunt 3D graphics met OpenGL.

FLTK is uitgegeven onder de GNU Library Public License, v.2.

https://www.fltk.org/software.php

https://www.fltk.org/doc-1.3/basics.html

Een voorbeeld van gebruik:

https://github.com/csb6/editor

compiled by BCP v.0.6.7

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Te laat afgeven * Bluesky groeit * Goede oude spelletjes * Debuggen op afstand

i-nieuws 6 na 6 ** November 14th, 2024 by wim.webgang **

Te laat afgeven

Op het werk worden regelmatig deadlines gemist, soms tot 45% toe, denk maar een de lancering van een product of website die uitgesteld wordt.
En bij informaticaprojecten mist zeker 70% de deadline.
Ook op school is de verleiding groot om een dagje extra aan een tekst te werken om die toch nog beter te maken, maar levert dat wel iets op?
Wetenschappelijk bekeken is het nadelig om werk te laat in te leveren. Het beïnvloed de beoordeling van het werk op negatieve manier. Dat wees een onderzoek uit aan de Universiteit van Toronto in Canada.
Het onderzoek richtte zich op verschillende soorten werk, zowel teksten, zakelijk werk als creatief werk.
Het doel was te onderzoeken hoe iemand die een werk afgeleverd krijgt, het beoordeelt. De onderzoekers brachten werk aan, maar gaven daarbij aan dat het werk te laat was ingeleverd, of juist binnen de deadline binnen was gekomen. Het resultaat was duidelijk dat het werk dat te laat werd ingeleverd een slechtere beoordeling kreeg.
Maar daaruit mag je niet concluderen dat je een betere beoordeling krijgt als je je werk te vroeg, voor de deadline, afgeeft; dat bleek geen resultaat te hebben. Eens te laat maakt het voor de beoordeling ook geen verschil meer of dat een dag meer of minder te laat is.
Wat ook niet helpt is verwittigen dat je niet klaar zal zijn tegen de deadline, de evaluatie blijft even negatief als bij gewoon te laat afgeven.
Dat neemt niet weg dat de deadline onrealistisch geweest kan zijn.
Strikte deadlines zijn ook dodelijk voor de creativiteit. En onrealistische deadlines zijn dodelijk voor de kwaliteit van het werk. Maar het rapport ging niet over de kwaliteit van de deadlines. Ander onderzoek beschreef immers al hoe leidinggevenden de tijd voor taken die iemand anders moet doen systematisch te kort inschatten.

Het onderzoeksrapport heet “On time or on thin ice: How deadline violations negatively affect perceived work quality and worker evaluations” en verscheen op https://www.sciencedirect.com/.

(zie ook introduction Mr Early, Mr Ontime and Mr Late)

Bluesky groeit

De presidentsverkiezingen in de VS hebben een weer een sterke band getoond tussen een mediamagnaat en een politicus, nog eens bevestigd nu Trump ook een postje heeft voor X-eigenaar Elon Musk.
Veel twitter-gebruikers hadden er al hun bedenkingen over dat Musk de persoonlijke eigenaar werd van Twittter, maar nu worden die vragen nog groter. En dat heeft ook al gevolgen gehad voor alternatieven; het patform Bluesky, heeft in deze periode een opvallende groei opgetekend, en overschrijdt nu 15 miljoen gebruikers. Bluesky, met als icoon een blauwe vlinder, heeft vooral veel nieuwe gebruikers uit de VS aangetrokken, zegt COO Rose Wang. Je ziet dat ook aan de populariteit van de app, af te lezen uit de positie in de app store.
Maar ook Trheads van Facebook bedrijf Meta groeit. Toch zijn er verschillen. In Threads zal vanaf volgend jaar reklame getoond worden, in Bluesky (voorlopig) niet.
De algoritmes achter systemen van Meta worden volledig door dat bedrijf gestuurd, maar bij Bluesky zijn er ook algoritmes gemaakt door gebruikers, de Custom Algorithms. Dat geeft gebruikers meer controle over wat er in hun feeds terechtkomt, en minder het gevoel dat ze overgeleverd zijn aan het platform. Het is daarmee ook gemakkekelijker om een “rustige” feed aan te houden, zonder allerlei aanvoer buiten de mensen die je zelf kiest te volgen.

https://bsky.app/

Goede oude spelletjes

Het poolse bedrijf Good Old Games brengt spelletjes op de markt op een gebruikersvriendelijke manier: zonder DRM. Dat doen ze officieëel, door van meestal oudere spelen de rechten te nemen om ze uit te brengen op de Poolse markt. Daarbij kunnen ze dan bv vertalingen aanpassen en andere kleine extra’s toevoegen, om een verkoopbaar product te bekomen.
Voor de originele uitgevers is het een win-win want anders blijven hun spelen toch maar circuleren in de vorm van piraatversies.
In 2014 maakten ze ook Linux versies van een aantal games die ze uitbrachten, soms kwamen die daardoor voor de eerste keer op Linux uit.
Nu lanceert het bedrijf het GOG Preservation Programma, met de bedoeling om oudere games die niet meer gespeeld kunnen worden op huidige computers, toch compatibel te maken en uit te brengen. Soms sporen ze daarvoor van oude games de originele broncode op en anders bekenken ze lapmiddeltjes om de spelen toch te doen draaien op huidige systemen.

Debuggen op afstand

Sinds de corona-crisis hebben veel taken een vanzelfsprekende op-afstand vorm gekregen. Ook programmeurs kunnen gemakkelijk vanop afstand werken, wat ze altijd al deden met broncodebeheer systemen als git via platforman als gitlab, waarbij ze gemakkelijk code kunnen uitwisselen met andere teamleden.
Debuggen is een andere kwestie, vooral als er “bugs” of problemen zijn op bepaalde systemen, bepaalde hardware. Een extreem voorbeeld daarvan kennen de beheerders van het Voyager 1 project.
De Voyager is in 1977 gelanceerd, en reist nog altijd door de ruimte, in de richting van de buitenste planeten van ons zonnestelsel.
De Voyager1 stuurde al fantastische beelden door van de gasvormige planeten, maar begint ook wel problemen te tonen. Hij heeft nu ons stelsel verlaten en vliegt verder de ruimte in. De bestuurders op aarde wilden daarbij de verwarming inschakelen om bepaalde apparatuur te beschermen, en stuurden dat commando. Het toestel is 24 miljard km van ons verwijderd, dus het duurde een paar dagen eer ze de reaktie kregen, maar toen bleek dat het niet gelukt was. Even later viel alle communicatie weg.

Misschien hadden de problemen iets te maken met het verbruik, en er werd nog een ultieme poging gedaan om een commando te sturen om een kleinere reserve-zender op te starten, met een lager vermogen en dus lager verbruik.

Ook nu was het weer wachten, maar eind oktober kwam dan het verlossende antwoord met ontvangst van een signaal van de reservezender.
Nu moeten ze tegen dat tempo proberen de oorzaak van de problemen te vinden, en zien of ze er iets aan kunnen doen… debuggen vanop afstand…

https://www.earth.com/news/voyager-1-shocks-nasa-by-communicating-with-radio-system-that-hasnt-been-used-since-1981/

compiled by BCP v.0.6.7

Lift ^ | Lift v | Comments Off

4-dagen werken * Energiehonger van AI * Ondoorzichtige praktijken * Radars of windmolens

i-nieuws 6 na 6 ** November 7th, 2024 by wim.webgang **

4-dagen werken

In Duitsland liep een proefproject met een vierdagenwerkweek onder enkele tientallen bedrijven, onder toezicht van de universiteit van Munster.
Het proefproject liep een half jaar.
Een consultancy buro in Berlijn beet de spits af, en de vzw 4DWG gaf ondersteuning.
Het deelnemend bedrijf liet zijn werknemers toe om minder tijd te werken met behoud van loon.
Om het welzijn van de werknemers op te volgen werden aan hun haar getrokken. Op een haar werd analyse gedaan naar het stress niveau, en daarnaast werden er fitheidsproeven afgelegd en gemonitored met smartwatches.
Uit de resultaten bleek dat de werknemers er mentaal en fysiek beter aan toe waren, en was er minder burn-out.
Bovendien leed hun productiviteit er gemiddeld niet onder.
De bedrijven die meededen pasten ook hun organisatie aan, maakten de vergaderingen korter, en planden er minder in, en/of voerden nieuwe technologie in om de efficientie te verhogen.

De onderzoekers hadden ook verwacht dat de ziektedagen zouden dalen, en dat er een gunstige invloed zou zijn op het milieu, doordat de werknemers bv maar 4 dagen gaan werken ipv 5.

Die verwachtingen kwamen bij deze proef niet uit.
En door de verscheidenheid van toepassing van de verminderde werktijd, sommigen met een aantal procent, tot 20 %, waarbij maar een deel ook effectief een dag niet werkte, uitzonderlijk een echte dag minder opentijd voor het bedrijf.

Ook het feit dat bedrijven zich opgaven voor de test doet vermoeden dat er al een positieve ingesteldheid was in die richting.
Conclusies trekken voor Duitsland is dus waarschijnlijk voorbarig.

Grafiek van de gemiddelde werkduur per jaar :

https://www.dw.com/en/german-firms-tested-4-day-workweek-heres-the-outcome/a-70685885

4DWG = Four Day Week Global

Energiehonger van AI

De energienood van AI of kunstmatige intelligentie is zo hoog dat er naar grote middelen wordt gegrepen. De servers die de AI berekeningen doen verbruiken zoveel electriciteit dat topmensen van Microsoft afspraken proberen te maken op de hoogste niveau’s, in de VS bv om nieuwe kerncentrales te kunenn bouwen (soms alleen maar voor electriciteit voor de AI servers, niet voor de bevolking).
En in Abu Dhabi, waar de energiehonger van AI besproken werd met topmensen van de oliebedrijven Shell, BP, Total enz.
Dat soort bedrijven legt er de nadruk op dat de AI technologie gebruikt kan worden om seismische modellen op te stellen om plekken op te sporen om CO2 ondergronds op te slaan.

Ondoorzichtige praktijken

De Europese Commissie gaat de praktijken onderzoeken van het bedrijf Corning omdat ze vermoeden dat het de concurrentie vervalst door oneerlijke handelspraktijken.
Het bedrijf maakt een verhard glas dat gebruikt wordt in electronische apparaten als smartphones en tablets. De prijzen van een vervang-glas voor een smartphone liggen verbazend hoog, en normaal zou de concurrentie tussen fabrikanten de prijs moeten doen dalen.
De EU gaat de contracten van Corning onderzoeken op prijsafspraken en exclusivitetsclausules.

Radars of windmolens

Zweden herbekijkt zijn plannen om windmolens te bouwen in de oostzee, de zee tussen stockholm en de baltische staten.
De reden voor het schrappen van 14 windmolenparken zou te maken hebben met landsverdediging.
De windmolens zouden een te grote storing veroorzaken voor de sensoren en radars die de kust bewaken.
Tussen Letland en Polen ligt daar een kleine Russische enclave, Kalingrad, ook aan de overkant van Zweden. Kalingrad grenst aan Wit-Rusland, dat dan weer aan Rusland grenst, en onderaan aan Oekraïne.

compiled by BCP v.0.6.7

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Het rommelt bij Wordpress * Onweer bij Wordpress * Opwindende AI * Supermicro * Onweer bij Dropbox * Opklaring bij Reddit

i-nieuws 6 na 6 ** October 31st, 2024 by wim.webgang **

Opwindende AI

Facebook investeert in AI om zijn gebruikers te voorzien van interessante aanvoer van berichten.
Grote baas Zuckerberg vindt die evolutie “very exciting”, hun werk aan de eigen Meta AI vindt hij “promising”, en hoewel hij geen idee heeft waar ze daarmee uit gaan komen vindt hij het “one of the important trends”.

Supermicro

Supermicro zit blijkbaar in slechte papieren. De aandelen doken in ieder geval naar beneden toen hun boekhoudfirma zich terugtrok.
Ze konden niet instaan voor de betrouwbaarheid van de cijfers blijbkaar.
Daardoor zouden ze te laat kunnen zijn met het publiceren van boekhoudkundige cijfers, wat voor beursgenoteerde bedrijven verplicht is, en daardoor hun beursnotering verliezen. Supermicro is een merk van servers voor in datacentra, en waarschijnlijk een totaal onbekende naam voor de meeste luisteraars.

Onweer bij Dropbox

Het cloud opslagbedrijf Dropbox heeft het moeilijk, en ontslaat meer dan 500 werknemers (20 procent van zijn personeel). Een overgangsperiode, noemt de CEO van het bedrijf het, na eerdere “overinvesteringen”.
Op zich kon het bedrijf het voorbije jaar nog wel een groei optekenen van bijna twee procent, maar dat is in de snel evoluerende markt niet voldoende, en duidelijk minder dan de voorbije jaren.
Dropbox is ook aan het investeren in AI technologie.

Dropbox is een commerciële toepassing voor het uitwisselen van bestanden met behulp van een gebruikersprogramma of “client” geschreven in de open source taal Python. Dropbox zelf is geen open source, maar er bestaan tegenhangers als Owncloud of Nextcloud, die wel open source is en gebruikers toelaat de bestanden op eigen computers of zelfgekozen hosting te houden. Daarbij kunnen ze ook via het doorsturen van een link bestanden delen die anders te groot zouden zijn als attachment bij een e-mail.

Opklaring bij Reddit

Reddit is voor het eerst in zijn geschiedenis winstgevend. Het is een Amerikaanse nieuwswebsite met allerlei onderverdelingen naar specifieke interesses. Het heeft ook een forum functie, en de lezers kunnen berichten waarderen waardoor ze stijgen of dalen. De hele site wordt aktief beheerd door vrijwilligers die modereren. De site werd opgericht in 2005 door een aantal hackers waaronder Aaron Swartz, die ook de webfeed technologie RSS ontwikkelde en die later onderzoeker en activist werd die ook wikileaks heeft geholpen.

Reddit zit in de top tien van meest bezochte websites wereldwijd. En dat kost natuurlijk geld. In 2006 werd de site door het moederbedrijf van Wired overgenomen en na verschillende rondes van aandelen uitgeven werd het in maart van dit jaar genoteerd op de beurs.
Naast advertentieinkomsten is er nu vooral interesse van AI bedrijven voor de enorme inhoud van het platform.

compiled by BCP v.0.6.7

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Niet overgenomen * Root of RU

i-nieuws 6 na 6 ** October 24th, 2024 by wim.webgang **

Niet overgenomen

Intel overwoog in 2005 om een kleinere fabrikant van grafische chips over te nemen, en ze dachten daar 20 miljard voor nodig te hebben. De toenmalige directeur van Intel bracht dat idee naar voor, omdat hij inzag de de grafische rekenchips belangrijk gingen worden in de datacentra. De directieraad wees het voorstel af omdat vroegere overnames nooit veel opgeleverd hadden, en het over een gigantisch bedrag ging.
Op dit moment is NVIDIA de dominante fabrikant van chips voor KI toepassingen en is het drie biljoen waard. Met intel gaat het slecht, ze kondigden onlangs het ontslag van 16000 medewerkers aan.

.

Root of RU

In de laatste uitgave van de Linux kern werden de namen van een paar programmeurs geschrapt uit het “Maintainers” tekstbestand bij de broncode. Er is geen concreet verhaal over ontmaskering of beschrijving van een bepaalde backdoor die zou binnengesmokkeld zijn. Kregen de ontwikkelaars van de Linux kernel te maken met een poging van Russische infiltranten? Of misschien heeft het ook iets te maken met de sancties tegen Rusland.
Zo heeft Rusland bv een eigen Russiche CPU, de Baikal CPU van Baikal electronics, en er is kernel code die Linux doet draaien op die dingen. De processors zijn gebaseerd op MIPS en ARM ontwerpen.
In maart vorig jaar werden ook al eens bijdragen geweigerd die code bevatte voor netwerkdrivers, omdat die bijdrage afkomstig was van een Russische organisatie.

Wie gaat kijken wat voor code onder hun verantwoordelijkheid viel, komt uit bij: Acer Aspire 1 EC driver, Cirrus Logic CLPS711X ARM architecture, Baikal-T1 PVT hardware monitor driver, Libata PATA drivers, libata SATA AHCI Synopsys DWC controller drivers, ASCOT2E media drivers, MIPS Baikal-T1 platform driver, NTB IDT driver, PPTP driver, Renesas R-Car SATA driver, Renesas Super-H Ethernet Driver, and the UFS file-system.

compiled by BCP v.0.6.7

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Doorlichting van intel chips * Kraak de rode doos * Niet zo slimme tuin * Staand buro

i-nieuws 6 na 6 ** October 17th, 2024 by wim.webgang **

Doorlichting van intel chips

Het ziet er naar uit dat er een omgekeerd embargo op komst is tussen China en de VS.
De VS probeert al een tijd de export van technologie naar China te beperken, maar nu heeft een Chinese industriegroep geopperd dat de import van intel processoren in China onder de loepe genomen moet worden. Als reden wordt nationala veiligheid gegeven. Er wordt verwezen naar de bugs in de intel chips, zoals de Xeon processor, die ingezet wordt in programma’s voor kunstmatige intelligentie. Er wordt op gewezen dat de chips een achterdeurtje ingebouwd kunnen hebben om de Amerikaanse overheid toegang te geven tot computersystemen.
Het lijkt een antwoord te zijn op de ban die de VS heeft ingesteld tegen de export van NVidia chips naar China.
China maakt ook zelf computerchips, maar heeft mogelijk nog niet genoeg capaciteit om alle nodige computerchips te maken. Misschien is het dus ook een manier om druk te zetten om de NVidia ban terug te schroeven.

Kraak de rode doos

In de VS was Redbox een fenomeen: het was een videotheek in de vorm van een rode automaat, een beetje groter dan een frisdrankautomaat, en verspreid over het hele land, bv bij hamburgerrestaurants en supermarkten.
Gebruikers konden films lenen, afhalen uit de automaat, en terugbrengen, zelfs in een automaat op een andere locatie. De geschiedenis van de Redbox automaten gaat terug tot begin jaren 2000, en in de hoogdagen, ront 2013, domineerde Redbox zowat de helft van de Amerikaanse markt voor DVD verhuur, zowal voor films als spelletjes, met meer dan 700 miljoen verhuringen op een jaar over tienduizenden automaten.

Maar wie de evolutie van de breedband kent, ziet te bui al hangen. Het bedrijf ging uitbreiden naar Canada, startte een streaming dienst, begonnen filmrechten te kopen en zelfs films te maken, en tickets te verkopen via zijn automaten, en kwam in 2021 op de beurs, maar niets kon de terugval nog stoppen.

Na een paar overnames en betaalproblemen is het bedrijf failliet verklaard. Grappig genoeg bleven veel van de automaten nog werken na het faillissement, waardoor sommige gebruikers nog massa’s DVD’s gingen afhalen met weinig kans dat ze ze ook terugbrachten. (gemiddeld werd een schijfje 5 x uitgeleend).
Sommige automaten werden ook geplunderd.

En soms werd de hele automaat weggegeven. De eigenaars van supermarkten of andere plaatsen waar de doelloze automaten plaats innamen, trokken meestal de stekker uit en wisten verder niet wat er mee aan te vangen. Walgreens bv had er meer dan 5000 staan, verdeeld bij hun vetigingen, en ze vreten stroom.

Nabespreking: zie uitzending

https://digipres.club/@foone/113313513964826090?ref=404media.co

Niet zo slimme tuin

AeroGarden verkoopt binnenhuis systemen voor verbouwen van gewassen.
Het is een draadloos systeem dat wifi gebruikt, en de bevochtinging en het licht voor je planten regelt.
Het volgt de toestand van het proces, en verwittigd de gebruiker via een app bv dat er meer voeding nodig is. Je kan er zo je eigen groenten binnenshuis mee telen.
Ze begonnen met hun systeem in 2006, en in 2020 werd het overgenomen door Scotts Miracle-Gro, en in juni werd de app nog geupdate. Ze zien de thuisboerderij groot, want sommige van de aangekochte paketten begonnen aan de prijs van zeshonder dollar. Je moet al heel wat groenten eten om dat er uit te halen.
En nu maakt AeroGarden bekend dat ze er mee stoppen. De toestellen zullen nog tot het einde van het jaar verkocht worden, en de Aerogarden.com accounts zullen werken tot maart.

Pech voor de gebuikers van die systemen, het is voorlopig niet bekend hoe lang alles nog zal werken.
Het toont aan hoe afhankelijk van de leverancier de gebruikers van zo’n geïntegreerde systemen zijn.
Er bestaan ook veel zelfbouwoplossing, waarbij je alles zelf moet samen puzzelen, maar ze zijn meestal open source, en je kan zelf oplossing bedenken of er anderen in betrekken om dingen op te lossen.
Met dit gesloten systeem is dat moelijker. Gebruikers vragen nu dat het bedrijf alles wat het kan open-source maakt. Ze hopen het te kunnen koppelen aan hun domotica systemen als Home Assistant.

Staand buro

De staande werkplek kwam in de mode als alternatief voor het sedentair burowerk, dat gezondheidsproblemen veroorzaakt door gebrek aan beweging.
De staande werkplek was op zich niet zo uitzonderlijk, op schilderijen van vorige eeuwen zien we ook wel eens een schrijvende monnik aan een houten katheder of pupiter.
Maar met het ontstaan van de grote kantooromgevingen met typmachines werd de werkplaats zittend. Daar terug van afstappen zou gezondheidsvoordelen moeten opleveren, maar dat hangt er maar van af blijkt uit een studie van de universiteit van Sydney. Ze bestuurden gegevens van mensen die geen kwalen hadden, en die voorzien werden van bewegingssensoren aan hun pols. Uit de studie bleek dat langdurig rechtstaan evengoed gezondheidsrisico’s meebrengt. Vanaf meer dan 2 uur staan verhoogt de kans op hart en vaatziekten.
Het is misschien geen verrassing dat urenlang stilstaan even slecht is als uren lang stilzitten. De oplossing zit in het bewegen. Regelmatig onderbreken met beweging wordt door de onderzoekers aangeraden.

En misschien beging je gemakkelijker te bewegen, rond te stappen of te stretchen als je rechtstaat?

compiled by BCP v.0.6.7

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Open source camera * Google en justitie * Achterdeur slaat toe * OpenBSD 7.6

i-nieuws 6 na 6 ** October 10th, 2024 by wim.webgang **

Open source camera

Een hobby fotograaf, die van beroep ingenieur is, bouwde als hobby zelf een camera, en kwam daar nu mee naar buiten: de Sitina S1.
Het is een camerahuis om zelf verschillende lenzen op te kunnen gebruiken.
De camera werkt digitaal, en gebruikt een gevoelige plaat een 10MP Kodak KAI-11000CM CCD sensor. Die sensor is vooral gekozen op beschikbaarheid, de meeste cameramerken verkopen dat onderdeel, dat essentieel is voor de camera, niet apart. Hij gebruikt een electronische sluiter, en een LCD scherm als zoeker, dus de camera heeft geen spiegel om beeld voor de zoeker te leveren.
Voor de aansluiting van de lens gebruikt hij een e-mount met electronische contactpunten. Hij heeft bij dit ontwerp veel vrijheid van lenzenkeuze.
Hij moest natuurlijk ook een batterij hebben, een sd-cardslot, een analoog-digitaal omzetter, een cpu, knoppen enz. Hij ontwierp een eigen circuit voor de printplaat van de electronica.
En dan nog de software om het apparaat te besturen. Er is geen standaard systeem voor digitale camera’s, waarschijnlijk maakt iedere fabrikant zijn eigen systeem. En de software die er op draait maakt het verschil voor kleurechtheid, ruis en andere beeldeigenschappen.
Hij heeft een 3D geprinte behuizing gemaakt om alles in te bouwen.

Hij maakte een filmpje, en geeft alle informatie over zijn camera vrij op internet.

Hij hoopt binnen twee jaar zijn camera te kunnen aanbieden aan geïnteresseerden, niet als winstgevend project, maar gewoon om zijn bevindingen te delen en anderen er mee te laten experimenteren.
Hij denkt er nog over na of het een afgewerkte camera moet zijn of een soort zelfbouwkit.

https://www.dpreview.com/articles/0535447263/the-sitina-s1-how-a-determined-diy-photographer-built-his-own-full-frame-camera

Google en justitie

Uit een document, neergelegd bij de rechtbank van het district Columbia in de VS, blijkt dat de overheid overwogen heeft om Google op te doen splitsen vanwege hun monopolie in de zoek- en advertentie-monopolie.
Ze meken op dat Google produkten als Chrome, Play en Android gebruikt als aanvoer voor de Google zoekmotor, en daarbij gerelateerde producten bevoordeelt.
Amerikaanse justitie bekijkt ook de akkoorden die Google afsluit om zijn reklame-inkomsten te delen; misschien moeten die beperkt of verboden worden.
Of er moet een keuzescherm komen, dat gebruikers de keuze geeft om andere zoeksystemen te gebruiken.
Daarmee willen ze de controle van Google op de zoeksector .. onder controle krijgen.

Achterdeur slaat toe

De VS heeft zijn internetproviders verplicht een achterdeurtje in te bouwen voor de overheid, zodat ze wanneer nodig toegang kunnen krijgen tot communicatie van een klant.
Het is juist die achterdeur die nu gebruikt is door Chinese hackers om binnen te geraken in die systemen van drie van de grootste internet providers, Verizon, AT&T en Lumen.
De computerinbrekers hadden toegang tot het verkeer op de netwerken van die providers, gebruikt door allerlei bedrijven en miljoenen burgers. Het is zowat de meest dramatische en grootschalige bekende inbraak op computersystemen in de VS.
En het toont ook aan hoe dom het is van een overheid om aan de fabrikanten van apparatuur te vragen een geheim achterdeurtje te voorzien voor toegang door politiediensten. Ooit komen computercriminelen of staatshackers er toch achter en wordt het misbruikt. Het is voorlopig nog onduidelijk wat de inbrekers nu geoogst hebben, waarschijnlijk was het pure spionage, die weken of maanden kan geduurd hebben voor het ontdekt is.

OpenBSD 7.6

Gisteren is officieel versie 7.6 van OpenBSD verschenen.
Het is een unix-achtig besturingssysteem dat gebruikt wordt voor inbouw in allerlei apparaten, maar ook als besturingssysteem kan gebruikt worden op je pc.
De nieuwe versie draait nu ook op de Snapdragon X1 Elite processor en andere nieuwe apparatuur.

OpenBSD is een open source besturingssysteem en kan gedownload worden van OpenBSD.org.

https://www.openbsd.org/76.html

compiled by BCP v.0.6.7

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Einde van WWW foundation * Europol rolt LockBit netwerk op * Einde van LoraWAN * Plunder het adresboek

i-nieuws 6 na 6 ** October 3rd, 2024 by wim.webgang **

Einde van WWW foundation

De World Wide Web foundation gaat zichzelf opheffen. De organisatie heeft 15 jaar gewerkt aan het beschikbaar maken van het web voor zoveel mogelijk gebruikers wereldwijd. In 2009 stelden ze vast dat maar 20 procent van de wereldbevolking toegang had tot het www. Ondertussen zitten we aan 70 procent, dus hun ambitie is grotendeels bereikt. Bovendien zijn de problemen in verband met het web opgeschoven, en zijn er andere organisaties die daar beter voor geplaatst zijn, vindt de www foundation.
Een van de uitvinders van het world wide web, Tim Berners-Lee, ondertussen trouwens Sir Tim Berners-Lee, wil zich toeleggen op één van die problemen. Hij wil werken aan technieken om de macht op het internet terug bij de individuele gebruikers te leggen. Nu ligt die grotendeels in handen van een aantal grote commerciële bedrijven. Hij wil ook dat individuele gebruikers de controle kunnen houden over hun gegevens, en daarvoor zijn eerder collaboratieve en gedecentraliseerde systemen nodig dan de huidige concentratie bij een paar sociale media bedrijven.
Hij werkt nu zelf aan het Solid protocol en andere gedecentraliseerde systemen.

Hieronder de link naar de officiële aankondiging:

https://webfoundation.org/docs/2024/09/Public_letter_WWWF.pdf

Europol rolt LockBit netwerk op

Europol is bezig het LockBit netwerk op te rollen, dat Europa en de wereld terroriseerde met computeraanvallen die leidden tot afpersing.
Hun operatie heet Cronos, en die is in de derde fase.

Daarbij zijn verschillende arrestaties gebeurd in Europa. Zo werd in augustus, vermoedelijk in Frankrijk of op vraag van Frankrijk, een op vakantie gaande Russische programmeur opgepakt die aan de malware werkte.

Ook in augustus arresteerde de Britse politie twee figuren; de ene was onderdeel van de organisatie, en de andere waste het geld wit.

Op een ander moment werd op de luchthaven van Madrid de beheerder van een server hosting bedrijf opgepakt, die een afgeschermd netwerk had opgezet om de Lockbit servers buiten schot van de politie te houden.

Deze week zouden er dan nog akties zijn in Australie, Groot-Brittanië en de VS tegen de groep, die zichzelf blijkbaar “Evil Corp” noemde.

Ze waren een gevorderde cybercrime-groep, aktief sinds 2019. Ze hadden de software om in te breken, gegevens van slachtoffers te versleutelen, en dan losgeld te vragen om de gegevens terug leesbaar te krijgen. Maar ze voerden die aanvallen zelf niet uit. Ze boden alle tools te huur aan, en lieten anderen daarmee het vuile werk opknappen. Zij kregen dan een procentje.

In juli 2023 werden in de VS al een paar leden van de groep opgepakt, en een kopstuk kreeg 4 jaar cel.

In februari van dit jaar legde de Europol samenwerking Cronos het netwerk plat, en er werden 34 servers in beslag genomen. Uit de gegevens konden ze afleiden dat de groep waarschijnlijk verantwoordelijk was voor 1 miljard dollar aan afpersing, voortkomend uit duizenden aanvallen.

De samenwerking begon in 2022 en een document vermeldt politiediensten van Australie, Canada, Frankrijk, Duitsland, Japan, Spanje, Zweden, Zwitserland, Nederland, Roemenie en Groot-Brittanië.

Op de in beslag genomen servers werden ook heel wat interessante gegevens gevonden, zoals de sleutels om gegevens terug vrij te maken.
Er werd een website opgezet om slachtoffers te helpen hun gegevens terug leesbaar te krijgen. Er werd een gratis programma gemaakt: ” LockBit 3.0 Black Ransomware decryptor”, die gebruikt kan worden door slachtoffers.

De website heet “No more ransom”, en die probeert slachtoffers van allerlei ransomware te helpen door decoders te maken. Ze roepen op om vooral niet te betalen aan de afpersers. Ze hebben een indrukwekkende alfabetische lijst van Decryption Tools.
De site is een samenwerking van de Nederlandse High Tech Crime Unit, Europol, en antivirus bedrijven.

https://www.nomoreransom.org/en/decryption-tools.html

https://www.nomoreransom.org/en/index.html

https://www.europol.europa.eu/media-press/newsroom/news/lockbit-power-cut-four-new-arrests-and-financial-sanctions-against-affiliates

Einde van LoraWAN

Cisco trekt zich terug uit de LoRaWAN markt, en heeft niets voorzien voor hun bestaande gebruikers. LoRaWAN is een manier om sensoren en andere IOT apparaten te verbinden om op een goedkope manier kleine hoeveelheden gegevens door te sturen over langere afstanden dan wifi. Het maakt gebruik van het LoRa protocol, dat op lage radiofrequenties werkt, en bv gebruikt kan worden om meterstanden door te sturen.

Concurrenten richten zich al op de achtergelaten klanten (bv “Stopt uw LoRaWAN netwerk binnenkort?” op https://wirelessthings.be/nl?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMInr6O1f7xiAMV5JCDBx0mVgjXEAAYASAAEgKVB_D_BwE)

Ook in zelfbouwprojecten kan LoRa gebruikt worden, er zijn goekope bordjes die gecombineerd kunnen worden met bv Arduino en Raspberry Pi.

Een Arduino shield zal eerder te vinden zijn aan de kant van de sensor die data doorstuurt.

Een opzetbord op een Raspberry Pi kan de functie hebben van een “concentrator”, die signalen ontvangt en gegevens verzamelt van een aantal zenders, die bewaart in een database of via een internetverbinding duurstuurt naar een andere server.

The Arduino Guide to LoRa® and LoRaWAN® :

https://docs.arduino.cc/learn/communication/lorawan-101/

Er bestaat trouwens een “Arduino pro” LoRa gateway (https://www.arduino.cc/pro/lora-gateways/), maar die hebben ze blijkbaar laten maken door RAK. Die heet daar WisGate Edge Lite en uit de documentatie voor developers maak ik op dat het apparaat gebouwd is rond de Raspberry Pi, waarschijnlijk de 4 of CM4.

Plunder het adresboek

De meeste gebruikers zijn zich er misschien niet van bewust, maar als je een app installeert die toegang vraagt of krijgt tot de contacten in je smartphone, dan is de gebruiker de controle kwijt over wat de maker van app met die gegevens doet.
Apple zou in zijn iOS 18 daar wat fijngevoeliger mee omgaan. In plaats van een app toegang te geven tot je hele adresboek, zou je kunnen kiezen voor bepaalde contacten in het adresboek, zonder je hele adresboek prijs te geven aan de app.
Het lijkt me als gebruiker logisch dat ik die keuze heb, maar de sociale mediabedrijven zien dit met lede ogen gebeuren. Ze klagen dat dat de “groei” van de sociale netwerk platformen hindert.
Critici merken op dat de beperking van toegang niet geldt voor de eigen apps van Apple zelf.

compiled by BCP v.0.6.7

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Californië verbant * Fediverse oproep * Hyper.txt * OpenAI laatste maksers * Californië verbant

i-nieuws 6 na 6 ** September 26th, 2024 by wim.webgang **

Californië verbant * Fediverse oproep * Hyper.txt * OpenAI laatste maksers * Californië verbant
Californië verbant

Californië gaat alle plastic zakjes verbannen uit de winkels. Onderzoek wees uit dat de plastic zakjes die bij het winkelen worden meegegeven, gemiddeld 12 minuten in gebruik zijn. Vanaf dan is het afval, en dikwijls wordt het zwerfafval, dat uiteindelijk in waterlopen terechtkomt. Tien jaar geleden werden de plastic zakjes voor éénmalig gebruik al verbannen in Californië, maar in de praktijk boden de winkels dan plastic zakjes voor meermalig gebruik aan tegen 10 cent, en dat werden de nieuwe standaard plastic zakjes, met nog steeds vervuiling als gevolg. Meer nog; de zakken zijn van dikker plastic gemaakt, en het afval nam in gewicht toe met 50 procent. De nieuwe wet zal pas ingaan op 1 januari 2026, en dan zullen enkel nog betalenden papieren zakken toegelaten zijn, die bovendien zelf van gerecycleerd papier gemaakt moeten zijn.

Ah ja, en Californië gaat ook de smartphones uit de klassen verbannen. Of tenminste beperken. Dertien staten hebben als maatregelen genomen tegen smartphones op school.
Kinderen die meer dan drie uur per dag op sociale media doorbrengen, hebben ernstige risico’s op mentale gezondheidsproblemen. En de gemiddelde tiener spendeert er 4,8 uur.
De nieuwe wet vereist dat scholen er een policy over ontwikkelen, en die invoeren vanaf 2016.

Fediverse oproep

Op veertien september werd in Berlijn de “Berliner Fediverse Tag” gehouden.
Evan Prodromou gaf toen een lezing op die gratis conferentie voor geïnteresseerden in sociale netwerken die niet in handen zijn van 1 bedrijf, maar in handen van communities die op gelijkwaardige basis met elkaar samenwerken om het netwerk te vormen. Denk daarbij aan systemen als Mastodon.
Evan Prodomou zelf is bezig met het ActivityPub protocol, waar hij binnenkort een boek over publiceert.
Maar om de Fediverse vooruit te helpen, richt hij nu een organisatie op die als non-profit daaraan gaat timmeren: The Social Web Foundation. Ze willen programmeurs, organisaties en overheden ondersteunen in het uitbouwen van een Fediverse, een decentrale structuur voor het sociale web. Zijn twee mede-oprichters zijn Mallory Knodel en Tom Coates.
The Social Web Foundation richt zich op vier “P”’s: Protocol, Plumbing, People, en Policy.
Twaalf organisaties zijn hun kennispartners, waaronder verrassende namen als “The Ford Foundation”, een organisatie die vecht voor sociale rechtvaardigheid in de wereld.

-

https://berlinfedi.day/en/

https://evanp.me/2024/09/16/a-bigger-better-fediverse/

https://evanp.me/2024/04/14/responses-to-rabble-on-activitypub/

Hyper.txt

The Register publiceerde midden september een artikel over hypervisors als VirtualBox, Parallels en VMware. Deze virtualisatiesystemen laten toe om een ander besturingssysteem te laten draaien als een programma op je eigen systeem.

VirtualBox kwam ooit in handen van Oracle, en die brachten nu VirtualBox 7.1 uit, dat gemakkelijker te gebruiken moet zijn. Je kan er bv Linux programma’s mee draaien op een macOS computer. Oracle noemt VirtualBox een karchtig open source virtuele machine-platform. Waarschijnlijk hopen ze dat je de virtuele machine die je aan het uitproberen bent, ooit betalend laat draaien in hun cloud, zodat ze er ook nog geld aan verdienen. De software valt NIET onder de GPL, maar wel odner een eigen VirtualBox Personal Use and Evaluation License.

Parallels, typische virtualisatiepakket voor de Mac, heeft zijn nieuwe versie 20 uitgebracht. Het is betalende software die enkel een twee-weken testperiode toelaat zonder betalen.

VMWare draait al lang mee en zit ondertussen aan versie 17.6, en die heeft nu commandline communicatie met de hypervisor voorzien.

En Mac OS-X heeft ook nog UTM. Dat gebruikt de Hypervisor van Apple, en draait compatibele applicaties met een snelheid alsof ze op de machine zelf draaien.
In hun marketingpraatje zeggen ze dat het van op de grond is opgebouwd voor macOS, maar eigenlijk gaat UTM voort op QEMU, een open source virtualisatiepakket dat al tientallen jaren bestaat.

https://www.qemu.org/

.

OpenAI laatste maksers

De laastste maskers vallen af bij OpenAI; ooit begonnen als een open source Kunstmatige intelligentie-project, zijn ze al lang opgeschoven naar commercieel bedrijf, door ondermeer te splitsen in een open source beheerraad en een commerciële tak. Nu gaat OpenAI zich herstructuren naar een puur commercieel bedrijf. Grote baas Sam Altman zal dan ook vergoedingen krijgen zoals dat in de grote bedrijven-wereld past. De open source tak wordt een klein twijgje, dat nog een minderheidsaandeel houdt in het bedrijf.
In 2019 investeerde Microsoft één miljard dollar in OpenAI, en toen was het al duidelijk dat er van de non-profit ideeën niet veel zou overblijven. Twee jaar later staken ze er nog eens een miljard dollar in, en nog een twee jaar later 10 miljard. In januari van dit jaar kondigde de Europese Commissie aan dat ze de zaak onder de loepe zou nemen ivm een mogelijke oneerlijke concurrentiepositie van de groep.
Ondertussen zijn er al wat belangrijke personeelswissels gebeurd bij het bedrijf: Ilya Sutskever en John Schulman, oorspronkelijke mede-oprichters, verlieten het bedrijf vroeger dit jaar om zich te concentreren op veiligheid van Kunstmatige Intelligentie, en recent nog gaf Mira Murati er de brui aan. Zij was CTO.

compiled by BCP v.0.6.7

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Analoge radio * Botnet-kaping * Patentspook duikt weer op * Jouw gezicht * Oost, West, chips thuis best * Real Time Linux komt thuis

Uitzending do 18:00, i-nieuws 6 na 6 ** September 19th, 2024 by wim.webgang **

Analoge radio

In Amerika is er een nieuwe wet gestemd die bepaalt dat auto’s een ouderwetse analoge radio moeten hebben.
Het is niet genoeg dat een automerk voor een model de optie biedt voor een analoge radio, nee, het moet zonder meerkost te verkrijgen zijn.

De overheid daar vreest ervoor dat door het verdwijnen van de radio in voertuigen, het moeilijk is om in geval van rampen grote groepen mensen, bestuurders in dit geval, te bereiken.

Vooral de fabrikanten van electrische auto’s zijn niet blij met deze regel. Een electrische motor veroorzaakt veel storing voor de analoge radio, en dus was het wel gemakkelijk om zich te beroepen op nieuwe technologiën, en de analoge radio weg te besparen uit de auto.

En er is nog een voor ons misschien onverwachte groep die het verplichten van analoge radio’s steunt: de rechtse politieke stroming in de VS. Ze hebben veel radiozenders op AM frequenties, en ze vrezen een belangrijk propagandakanaal te verliezen als de gewone radio verdwijnt uit de auto.


De AM frequentie is bij ons niet zo bekend, omdat wij goede FM ontvangst hebben, de zogenaamde “korte golf”. FM staat voor Frequentie Modulatie, en is een manier van uitzenden die hoge kwaliteit geeft op korte afstand, perfect voor en klein landje met een grote bevolkingsconcentratie. Maar de VS, met de grote afstanden, hebben altijd veel meer “lange golf” zenders gehad, en daar is AM of Amplitude Modulatie beter voor geschikt.

Botnet-kaping


Een botnet is een aantal computers die gerkaakt zijn en die onder controle zijn van een bende, zonder dat de eigenaar dat weet. De bende brengt de computers met elkaar in verbinding via een aantal knooppunt servers, en zo vormen ze een netwerk van gehoorzame “bots”. Dat netwerk kan dan ingezet worden voor allerlei meestal illegale aktiviteiten, kraken of overbelasten van andere systemen, heen en weer sluizen van gestolen informatie, en afpersing.
Botnets zijn niet enkel een bedrijfsvorm van de criminele onderwereld, maar ook van de geheime diensten.

De Amerikaanse FBI maakte bekend dat ze een operatie hadden uitgevoerd om een vijandig botnet te kapen. Via rechtbanken wisten ze zich toegang te verschaffen tot bepaalde middelen die hun controle gaven over belangrijke knooppunten in het botnet.

Ze gaven ook cijfers vrij over de impact, waar de VS het meest getroffen was, gevolgd door Vietnam, Duitsland, Roemenie, HongKong, Canada, Zuid-Afrika en Groot-Brittanië. Uit communicatie van cybersecurity bedrijf ESET zou de zogenaamde “Flax Typhoon” groep het gemunt hebben op Microsoft mail servers, ja idd hetzelfde soort waar de inbraak in de computers van de stad Antwerpen gebeurde.

Het botnet dat door de FBI werd ontmanteld, bestond uit honderdduizenden gehackte apparaten, veelal internet of things apparaten. In hun opkuisaktie werden ook de getroffen apparaten gezuiverd van de malware die er de controle over uitoefende. Op het moment dat ze het botnet begonnen plat te leggen kreeg het FBI prompt te maken met een DDOS aanval, een soort overbelastingsaanval op hun servers en netwerken.

De Integrity Technology Group zou één van de dekmantels geweest zijn van de hackers die gesitueerd worden als gelinkt aan de Chinese overheid. De malware die gebruikt werd komt ons wel bekend voor: Mirai. Die werd bijna tien jaar geleden gemaakt, en werd in 2016 door een computer-inbrekersgroep vrijgegeven op internet, met broncode, zodat iedereen er mee aan de slag kon.

Patentspook duikt weer op

In de Amerikaanse senaat zijn twee wetsvoorstellen ingediend die een uitspraak van het hoogste gerechtshof zou tenietdoen over het in toom houden van patentgebruik op software en menselijke genen. Het hoogste gerechtshof bepaald in 2013 dat de volgorde van stukjes DNA, zoals die op een natuurlijke manier voorkomen in genen van levende wezens, niet kunnen gepantenteerd worden. Het puur ontdekken van zo’n volgorde geeft je niet het alleenrecht erop. Patenten zijn bedoeld voor echte uitvindingen, waarbij je zelf iets nieuws creëert. Ook zo voor software, het is niet genoeg om een ideetje te hebben, om dan het alleenrecht daarop te krijgen; als je echt software schrijft, dan is die software beschermd door een ander recht, het auteursrecht. Zonder die indamming van patenten zouden kapitaalkrachtige partijen allerlei dingen in het wilde weg gaan patenteren, om dan te wachten tot iemand iets maakt dat misschien onder dat patent valt, en die dan te bedreigen met het ooit ingediende patent om financiële compensatie af te dwingen. In het geval van de ontdekking van het voorkomen van een bepaalde genetische code in verband met een die verband houdt met borstkanker, probeerde een Amerikaans bedrijf al daar een patent op te nemen. Met als gevolg dat de geneeskundige ontwikkelingen mbt die ontdekking afgeremd zouden worden. Het hooggerechtshof verklaarde die patenten nadien ongeldig. Een breder toekennen van patenten op software-ideeën zou de Amerikaanse open source sektor zwaar kunnen schaden. Er zouden allerlei juridische procedures volgen die niet alleen de open source, maar ook de hele programmeersektor veel geld zou kosten, ontwikkeling zou bemoeilijken, en de vrijheid van programmeren zou fnuiken. De wetsvoorstellen om die grenzen overboord te gooien zouden vandaag donderdag besproken worden.

Jouw gezicht

Sinds Facebook weten we dat foto’s die in een platform gedeeld worden door onverwacht andere partijen gebruikt kunnen worden. Snapchat stelt ook zelf zijn regels op, en die houden in dat het de foto’s die je via dat platform deelt mag gebruiken.
Ze kunnen bv foto’s van iemand zijn gezicht gebruiken om met kunstmatige intelligentie een nieuw beeld te maken, waar zij dan de rechten op hebben, en het kunnen gebruike waarvoor ze willen.
Heel kritische gebruikers zullen misschien diep in de gebruikersvoorwaarden duiken, en op zoek gaan naar de optie “Mijn selfies gebruiken in reklame”, om die af te vinken, die staat immers standaard aan. Als alles goed gaat zou die mogelijkheid van reklame waar je zelf in voorkomt alleen gebruikt worden om reklame op maat te maken voor jou, niet voor anderen.

En LinkedIn is nog slimmer: zij voeden eerst de gegevens van hun gebruikers in een AI systeem, om dat te trainen en pas nadien passen ze de gebruikersvoorwaarden aan, waarin ze schrijven dat dit gebeurt met de gegevens van de gebruikers. Sommige gebruikers zagen al nieuwe opties in het LinkedIn platform die door de AI systemen zijn veroorzaakt. LinkedIn verklaarde dat ze de voorwoorden “binnenkort” zullen aanpassen aan de realiteit.
Ze kunnen voorlopig wel zeggen dat je geen bezwaar hebt gemaakt tegen het gebruik van jouw materiaal op LinkedIn.

Oost, West, chips thuis best

Apple is begonnen met de productie van hun nieuwe A16 chip in de VS zelf, meer bepaald in Arizona. Het is de belangrijkste processor in hun nieuwe smartphones.
De huidige productie is nog een testfase om te kijken welke capaciteit mogelijk is, maar de volgende maanden zal de productie wel opgevoerd worden. Ook is de hele fabriek nog niet af, een tweede deel is nog in aanbouw, en ze hopen dat alles klaar is en de productie op volle kracht kan draaien tegen half 2025.
TSMC heet de fabriek, en die gaat nu de inspanningen en investeringen opdrijven om daar lokaal nog meer chip-fabrieken te bouwen. Ze zouden bijna even efficiënt werken als die in Taiwan.

Real Time Linux komt thuis

Real Time Linux, of meer bepaald PREEMPT_RT is nu officiëel opgenomen in de Linux kernel. Dat werd duidelijk toen Linus Torvalds, coördinator van de officiële Linux kernel, de voorbije dagen in Wenen zich daarover uitsprak, in het bijzijn van Steven Rostedt en Steven Vaughan-Nichols. Dat gebeurde op de Open Source Summit Europe, die doorging van 16 tot 18 september in Oostenrijk, en georganiseerd wordt door de non-profit Linux foundation.
De real-time Linux code zal opduiken in de Linux 6.12 kern, die dan terug te vinden zal zijn in de Linux distributies. Deze verandering maakt Linux nog beter geschikt om te gebruiken in industriële toepassingen en zogenaamde “mission critical” apparaten. Voor zo’n toepassingen is een RTOS nodig, een Real Time Operating System.
Dat moet garanderen dat bepaalde taken met een preciese en gegarandeerd zekere tijdsverloop uitgevoerd worden.
De reaktietijd wordt uitgedrukt in milliseconden of zelfs microseconden, en een onverwachte “Windows Update” hoort bv niet thuis in die context. RT-Linux betekent niet persé dat het gaat over snelle bewerkingen, maar eerder over de gegarandeerde uitvoering van een bewerking binnen een vooraf bekende en vastgelegde tijd, voorspelbaarheid dus.

Eén van de belangrijke programmeurs van dat stuk van de Linux kern, Steven Rostedt, zegt : Real Time is de snelste “worst case scenario” reaktie. Er is hard gewerkt aan die RTL code, zoals het afgekort wordt, en zowat alle code werd drie keer herschreven in de voorbije jaren. Er is in totaal 20 jaar lang aan gewerkt, en hoewel de broncode bestond, is ze tot nu to niet opgenomen in de Linux kern. Dat kwam omdat “print_k”, een belangrijke functie in de Linux kern, die door uitvinder Linus Torvalds zelf geprogrammeerd was in 1991, daarvoor moest aangepast worden.
Print_k zit diep in de kernel, en dient om te debuggen. Het is een sterk middel om bij het programmeren het crashen van het programma te onderzoeken. Het is een octopus met duizend armen, en was dus niet eenvoudig aan te passen op een zekere en veilige manier, en de programmeurs van de Linux kern lieten zich niet opjagen door een deadline; het mocht er pas in als het echt goed was.

Dat betekent niet dat tot nu toe al dat RTL werk voor niets is geweest. Door de open source natuur van de Linux kern, is het altijd mogelijk om de broncode van de huidige versie te nemen, en er eigen aanpassingen aan te doen voor een bepaald doel, bv in de richting van RTL. Dat kan dan een evengoed draaiend kernel opleveren als de officiële uitgave, en hij kan ook gebruikt worden voor echte toepassingen.

Niet dat Linus Torvalds daar vroeger, in 2006, van van was; hij poneerde dat Linux gebruiken om een Laserstraal te sturen gekkenwerk was. Maar deze kamer zit vol gekken, dus doe maar, voegde hij er lakoniek aan toe.

In de praktijk werden alle wijzigingen die nodig waren om van een gewone kernel een RT kernel te maken, gebundeld in een zogenaamde “patch”. Als een volgende officiële Linux kernel uitkwam, konden die wijzigingen toegepast worden om de nieuwe RT kernel te maken.

Sinds 2009 was die patch zo goed uitgewerkt dat heel wat bedrijven die begonnen te gebruiken in industriële systemen die milliseconden precisie vereisten.

Maar als er ingrijpende wijzigingen zijn gebeurd aan de officiële kernel, moeten die nadien telkens ook weer ingepast worden in de patch voor de afwijkende versie. Dat behoort nu tot het verleden, de gewone officiële Linux kernel is klaar om te gebruiken voor Real Time toepassingen, en er is geen aparte tak meer nodig.

En eigenlijk heeft die RT versie heel de tijd ook invloed uitgeoefend op de ontwikkeling van de gewone Linux kern; er werden doorlopend goede elementen uit het Real Time Linux project opgenomen in de normale kernel, zoals bv “NO_HZ”, dat ervoor zorgde dat Linux kon draaien op grote computersystemen met duizenden processors, zoals die nu in cloud systemen gebruikt worden. Maar de ontwikkeling van RT Linux kreeg ook veel bijval van muzikanten, die er hun eigen betrouwbare opnamesystemen mee bouwden.

(zoek naar “JACK” in https://www.zdnet.com/article/20-years-later-real-time-linux-makes-it-to-the-kernel-really/)

Linux troonopvolger

De belangrijke verantwoordelijken van de Linux kern, zoals Linus Torvalds en Steven Vaughan-Nichols zijn allemaal niet meer zo jong, en op deze Open Source summit werd ook de vraag gesteld aan Linus Torvalds, of er wel opvolging is. Hoe kan een jonkie zonder meer dan twintig jaar ervaring een plaats krijgen in de top van de Linux ontwikkelaars? Steven Vaughan-Nichols is de verantwoordelijke voor de “stable” versie van de Linux kernel, de versie die officiëel verspreid en in gebruik is, en Linus Torvalds beslist over de ontwikkeling van de kernel, en coördineert het werk van de vele andere kernel programmeurs, die allen zowat hun specialisatie hebben.

compiled by BCP v.0.6.7

Lift ^ | Lift v | Comments Off

« Previous Entries