Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang

Private

Laatste titels:

Indiegogo of geld terug * Bedreigd * DRM in de min * Spookvirus * Mac Mini * Made in China: de prijs van een PC

i-nieuws 6 na 6 ** November 15th, 2018 by wim.webgang **

Bedreigd

Een digitaal archief van muziek die op een legale manier kan gedownload worden, en gebruikt in ander werk, is in zijn voortbestaan bedreigd.

Free Music Archive heeft problemen met zijn financiering. Half november is het definitief gedaan met de website, en er wordt gezocht naar een manier om toch minstens ergens een statisch archief te houden. De site bestond zo’n tiental jaar, en werd initieel gesponsord door de staat New York.
Het was de bedoeling materiaal beschikbaar te maken voor webcasters, podcasters, studenten, videokunstenaars en andere artiesten.
Het is – of eerder was – een aktief platform waar kunstenaars hun audiowerk op konden publiceren met de intentie het te laten gebruiken door anderen.
Daarvoor werden creative commons licenties gebruikt om die rechten te geven.

Zolang het nog duurt: http://freemusicarchive.org/about

Mac Mini

Na jaren van afwezigheid in het gamma is er plots terug een mac mini opgedoken, een klein wit vierkant bakje.

De toestellen van Apple hebben niet de naam goedkoop te zijn, dus gebruikers overwegen hun aankoop graag. Een gebruiker kan niet zo gemakkelijk te weten komen hoe lang zijn toestel zal meegaan, en welke updates er mogelijk al gepland zijn. Toch is dat soms zichtbaar aan de binnenkant, maar weinig consumenten gaan hun nieuwgekocht apparaat uit elkaar halen, en ze weten het misschien ook liever op voorhand. Gespecialiseerde websites lokken dan ook graag volk met hun ontmantelingsprojecten, waarbij ze een apparaat stap voor stap uit elkaar halen. Hun motivatie is ondermeer om te weten te komen hoe het apparaat gerepareerd kan worden. Maar ze leggen ook de hardware bloot, en daar is soms zichtbaar dat er bv een extra usb-poort zou kunnen aangesloten worden, dat in de toekomst een bepaalde upgrade zal gebeuren op het moederbord omdat er plaats of aansluitingen voor voorzien. Ook wordt zichtbaar of het geheugen kan uitgebreid worden (hier wel), een upgrade van de processer kan (hier niet) enz.

De mac mini was een eigenaardig beest in de Apple stal, en was in zijn vroegere versie de ideale hardware om op een goedkope manier een mac met intel processor te kopen om Linux op te installeren. De mini werd zonder scherm geleverd, en had een standaard beeldscherm aansluiting waarop je een bestaande monitor, bv van je pc op kon aansluiten. Een nogal a-typische positionering van een merk dat altijd alles doet om zich te onderscheiden. Dat als het kan zelfs de usb verlengkabeltjes net een beetje anders maakt dan de standaard. Of de koptelefoonuitgang vervangt door een ander systeem zodat je ook andere dure hardware moet bijkopen. Op de nieuwe mini zit trouwens wel een koptelefoonuitgang, maar of Linux installeren nog zo gemakkelijk zal zijn valt af te wachten. Apple is immers bezig met de T2 chip in te voeren in zijn toestellen, en die schakelt “secure boot” in. Dat controleert alle stappen van het opstartproces van de computer en creeërt volgens Apple een “secure enclave”. Door een speciaal certificaat kan bv wel Windows gestart worden, maar voor Linux is er zo geen.
Maar dan kan je toch gewoon secure boot uitschakelen zou je denken? De meningen zijn daarover nog verdeeld, volgens bepaalde documentatie zou het je volledige controle geven als gebruiker, volgens anderen zou het niet helpen omdat je bepaalde apparatuur niet kan gebruiken (harde schijf?).

Spookvirus

Eigenlijk is het geen spook-virus, maar een spook-randomware of crypto-worm, de bekende WannaCry. Wanacry was een malware die Windows computers aanviel hoe lang geleden? Iets meer dan een jaar. Het legde computers lam door de inhoud te versleutelen en een losgeld in Bitcoins te vragen. De hele malware werd toegeschreven aan Noord-Korea.
Er werd snel gereageerd en de schade bleef beperkt; maar een paar honderdduizend computers werden besmet, en zagen hun harde schijf versleuteld; met een deadline om een paar honderd bitcoin te betalen.
De servers die achter de schermen moesten helpen met de werking van de afperssoftware, werden achterhaald, en de domeinnaam overgenomen door security specialisten. Maar ondanks die overname bleef de malware verder woekeren; de servers voor de verwerking waren stilgelegd, maar het verspreidingsmechanisme bleef werken. En zo komt het dat er nog steeds nieuwe computers – niet geupdate windows computers – besmet geraken. De achterliggende afpersingswebsites zijn niet meer aktief en de ingeprogrammeerde betaaldatum is al lang verstreken.
Na de oorspronkelijke uitbraak werden overheden en bedrijven als van Boeing en Honda platgelegd.

DRM in de min

Aaah, eindelijk nog eens een DRM verhaal ….

DRM, de technologie die succesvol betalende gebruikers pest met beperkingen op het gebruik van de gekochte software, spelen, muziek en andere media, heeft weer gescoord.
Denuvo heeft het DRM systeem uitgepuurd en was er in geslaagd om de piraterij te .. euh .. vertragen. In de jaren rond 2015 waren ze er trots op dat ze erin slaagden om piraten wekenlang tegen te houden om een nieuwe uitgave te kraken. Helaas voor hen ging het daarna bergaf en duurde het in 2017 minder dan een dag eer een nieuw spel gekraakt was. Dat is natuurlijk problematisch voor de uitgever van het spel, want de eerste dagen moeten een piek van verkoop opleveren door de exclusiviteit van het nieuwe spel.
En deze maand liep het helemaal de spuigaten uit toen Hitman 2 in enkele uren gekraakt werd. Erger kan niet – of toch? Het spel “The kicker” verschijnt officieel vandaag, donderdag 15 november. Gisteren was het al gekraakt.

Hoe kan dat dan, dat een game gekraakt wordt VOOR het uitgekomen is? Speluitgevers bieden klanten de mogelijkheid om exclusief in te tekenen op pre-orders, voorafbestellingen van een nieuw produkt. Leuk voor de uitgever: geld komt vroeger binnen, zicht op effect van de marketing tot dan toe, extra “buzz”, enz. Maar sommige van die vroege intekenaars hebben dubieuzere motieven dan als eerste op hun blog , twitter account of andere sociale media uitpakken met een nieuw spel …

Indiegogo of geld terug

De Indiegogo crowdfunding site is met een pilootproject begonnen om een garantie in te bouwen bij sommige crowdfunding projecten. Ze noemen het zelf “Marketplace Guaranteed Shipping Policy”. Daarin wordt beloofd dat het product effectief geleverd wordt, en zoniet krijgt de deelnemer zijn geld ook terug.
De manier waarop ze dat kunnen garanderen is nog niet erg duidelijk, en lijkt meer bij het project dat het geld ophaalt zelf te liggen. In het geval van bestaande grote bedrijven kunnen die inderdaad financieel borg staan. Ze zouden dan een soort keurmerk krijgen voor op de Indiegogo pagina’s.
Wie een product via de Indiegogo Marketplace gekocht heeft, en dat niet op tijd geleverd heeft gekregen, moet bewijzen dat hij bij de leverancier navraag heeft gedaan. Als die niet antwoord binnen twee dagen, kan een aanvraag ingediend worden bij een garantee at Indiegogo e-mail adres. De terugbetaling zou op twee weken moeten afgehandeld zijn. Vanaf 2019 wordt het systeem uitgetest.

Made in China: de prijs van een PC

Pc’s zijn onwerkelijk goedkoop, en de productie van zowat alle componenten ervan die in China gebeurt, heeft er zeker veel mee te maken. De fabrikanten in het westen concurreerden elkaar China in, en nu Trump importheffingen oplegt voor goederen uit China, beginnen de prijzen de stijgen in de pc-markt in de VS, soms met 10 procent.

compiled by BCP v.0.3.6

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Ministerie van gekke stapjes * Ga niet stemmen * Samsung daagt uit * E-commerce instorting * Red Hat laat KDE vallen * Wachtwoord recyclage

i-nieuws 6 na 6 ** November 8th, 2018 by wim.webgang **

Ministerie van gekke stapjes

Ooit een sketch van John Cleese, maar in China bloedige ernst. De slimme camera’s herkennen niet enkel gezichten, maar ook de manier van stappen. Iedere mens heeft blijkbaar een uniek genoege manier van voort bewegen om die voor computers herkenbaar te maken.
Het voordeel is dat het gezicht dus niet herkenbaar moet zijn, zelfs niet in zicht moet zijn. Het stap-patroon kan herkend worden van de achterkant, tot een afstand van 50 meter.

Ga niet stemmen

Twitter heeft vastgesteld dat er een groot aantal bots zijn die allerlei desinformatie verspreiden met als doel de kiezers te ontmoedigen om te gaan stemmen bij de midterm elections.
Ze hebben dat niet zelf vastgesteld, maar zijn er attent op gemaakt door het campagneteam van de democraten. Er zijn afspraken gemaakt met de grote partijen, hoe ze onregelmatigheden kunnen melden aan twitter, en daar hebben ze een traject uitgestippeld om in te grijpen.
Twitter heeft 10.000 accounts verwijderd in september en oktober. De accounts zagen eruit alsof ze van democraten waren, zodat die kiezers beter bereikt konden worden.
En het hoeven niet perse de Russen te zijn geweest die achter die valse twitter accounts zaten. Het netwerk zou opgezet geweest zijn vanuit de VS, maar twitter gaf geen details. De democraten werken samen met bothunters, bedrijven die computers inzetten om valse accounts op te sporen en aan te geven.
Tienduizend accounts lijkt misschien veel, maar bij de presidentsverkiezingen in 2016 waren er miljoenen accounts die betrapt werden op het automatisch verspreiden van desinformatie.

Samsung daagt uit

Samsung, belangrijke leverancier van onderdelen voor de computer en smartphone markt, gaat steeds verder in het uitdagen van de grote merken als Apple, die tegelijk klant zijn. Het conflict groeit nu Samsung meer en meer apparaten op de markt brengt die mikken op de betere klant; de klant die geld wil uitgeven voor technologie.

Ze proberen ook te vernieuwen; ze plannen bv een smartphone die opengevouwen kan worden tot tablet. Een prototype werd al getoond, het uiteindelijke model zou volgend jaar uitkomen.
Een wat nieuwere markt is waarschijnlijk die van de slimme butlers. Samsung gaat een eigen voice-assistant op de markt brengen die gebruik maakt van Kunstmatige Intelligentie (KI).

Met een home assistent neemt een gebruiker een echte spion in huis, met micro en soms camera. De opgenomen data gaat naar de internetbedrijven als Apple, Amazon en Google, kan daar mogelijk opgevraagd worden, en kan eventueel ook in verkeerde handen vallen.

De markt van de slimme assistenten is volop in ontwikkeling, en de doelen van de bedrijven die aktief zijn, verschillen genoeg om voor de gebruikers interessante keuzemogelijkheden te doen ontstaan.


Helaas is het model dikwijls het verzamelen van gegevens van de gebruikers, om die te gebruiken voor marketingaktiviteiten of platweg te verkopen.

Samsung lijkt zich voorlopig te onderscheiden door een breed platform aan te bieden aan ontwikkelaars. Het is een normale strategie om een voet tussen de deur te krijgen in deze markt met grote merkspelers. Samsung kan andere belangen hebben dan een reklamebedrijf als Google en een dienstenbedrijf als Apple, dus het blijft interessant om te volgen wat ze werkelijk van plan zijn.

E-commerce instorting

Een magazijn van Amazon is ingestort. Daarbij vielen twee doden. Een van de muren van het magazijn begaf het bij een zware storm. De storm bracht ook aan andere gebouwen in de buurt schade toe.
Amazon heeft ondertussen ook het gevecht om de kerstklanten (of winterklanten) geopend. Het gaat tijdelijk aanbieden om gratis te leveren, ook als je niet aan het voorheen opgezette minimumbedrag komt. Normaal moet je minstens voor 25 dollar bestellen om gratis levering te krijgen. Hun klanten kunnen daardoor overgehaal worden om sneller te bestellen. Klanten van andere e-commerce verkopers kunnen gelokt worden met de gratis leveringen. En de eigen klanten die het geproefd hebben, kunnen na kerstmis misschien verleid worden om een Prime clients abonnement te nemen, waar die gratis levering altijd bij geldt.

Red Hat laat KDE vallen

KDE Plasma workspace zou niet meer voorkomen als keuze bij de desktops in de toekomstige Fedora en Red Hat Linux distributies.
De distributie heeft als standaard desktop al heel lang Gnome, en ze hebben ook interesse voor Wayland. Het KDE project is ook niet afhankelijk van Red Hat of Fedora.

Bestaande Red Hat en Fedora KDE gebruikers zitten nog tot 2024 goed, maar daarna zullen ze misschien naar een andere distributie moeten uitkijken. Keuze genoeg; op distrowatch vind je besprekingen van ongeveer driehoderd Linux distributies.
Een van de grotere distributies die bekend is voor zijn KDE desktop is openSUSE.

KDE en Fedora nu:

https://spins.fedoraproject.org/nl/kde/

De lijst van paketten die niet meer ondersteund worden:

https://access.redhat.com/documentation/en-us/red_hat_enterprise_linux/7/html-single/7.6_release_notes/#chap-Red_Hat_Enterprise_Linux-7.6_Release_Notes-Deprecated_Functionality

Wachtwoord recyclage

In de VS wordt voor het electronisch stemmen gebruik gemaakt van ondermeer het Open Elect Voting system, en het bijhorend beheersysteem Open Elect Central Suite.

En wat de naam doet vermoeden: het systeem heeft iets te maken met open source.
De software draait op een extra beveiligd Linux platform. Het programma is geschreven in Java en is open source, en de broncode is door het publiek te controleren. Het voldoet aan Amerikaanse Voluntary Voting System specificaties.

Het bedrijf dat het systeem op de markt brengt, Unisyn, verdient zijn geld met diensten en de randapparatuur die nodig is, als scanners, tablets, telmachines enz.

Een expert die de beveiliging van verkiezingssystemen onderzoekt ontdekte op een dag een klasseur met de handleiding van het computersysteem voor verkiezingscomputers. Daarin vond hij een eigenaardige raadgeving om wachtwoorde te hergebruiken. Bovendien heeft hij het vermoeden dat er te eenvoudige wachtwoorden gebruikt worden als standaardwachtwoord bij installatie.

Zelfs met een veilig systeem dat niet aan internet hangt kan dat geen goed idee zijn.

Voluntary Voting System Guidelines 2.0:

https://www.eac.gov/assets/1/6/TGDC_Recommended_VVSG2.0_P_Gs.pdf

https://unisynvoting.com/

compiled by BCP v.0.3.6

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Chinese smartphone * ff.com * Oceanen als buffer

i-nieuws 6 na 6 ** October 29th, 2018 by wim.webgang **

Chinese smartphone

Ondanks de handelsoorlog tussen de VS en China, en het afblokken van Chinese bedrijven die belangrijke overnames doen op de Amerikaanse technologiemarkt, geraakt OnePlus toch verder de VS binnen. OnePlus is een Chinees bedrijf dat smartphones maakt, en om zijn technische prestaties bekend is bij de freaks. Nu heeft OnePlus een overeenkomst met telecomoperator T-Mobile in de VS, en brengen ze zo hun toestel 6T op de markt. Hoewel het meer dan 500 dollar kost, speelt het met eigenschappen die in de nog duurdere regionen thuishoren.
Een andere belangrijke overeenkomst is die met Qualcomm, een Amerikaans bedrijf dat de processor van de smartphones maakt. Daar is OnePlus nu een van de grootste klanten geworden, en daarmee geraken Chinese en Amerikaanse belangen meer verstrengeld.

ff.com
Een bedrijf dat zich hoopte op te werken in de markt van de electrische auto’s, lijkt te verdwijnen. Faraday Future heet het bedrijf, en hun doel was om Tesla naar de kroon te steken met electrische luxewagens. Ze recruteerden bij allerlei grote autobouwers en technologiebedrijven.
Er werd een prototype ontwikkeld van een SUV, de FF91, en er werd een productiehal opgezet in Californie.
Maar er waren ook problemen. Het prototype schoot in brand kort nadat het éénmaal publiek getoond was in een beperkte kring bestaande uit personeelsleden en aanverwanten. Er waren schulden.
Leveranciers werden niet betaald, lonen werden bevroren, directieleden namen ontslag. Nu het laatste directielid van de oorspronkelijke oprichters ook ontslag neemt, wordt het duidelijk dat het gedaan is met het bedrijf. In 2017 hadden ze al financiële problemen, maar toen werd een Chinese financier gevonden om niew geld in het bedrijf te pompen. Daarbij moesten verregaande toegevingen gedaan worden op gebied van toegang tot bedrijfsgeheimen. De investeerder zou ondertussen met die kennis al centra in China aan het bouwen zijn. Ze zijn niet bereid om nog geld in het Amerikaanse bedrijf te pompen.

De toekomst van het futuristische Faraday Future heeft niet lang geduurd.
Hum website is www.ff.com

https://www.ff.com/

Oceanen als buffer

Gisteren, 31 oktober, verscheen een rapport van de universiteit van Princeton over de opwarming van de oceanen. Daaruit blijkt dat de mens zich misschien serieus mispakt heeft bij het inschatten van de opwarming van de aarde. De metingen daarvoor gebeurden voornamelijk aan land, omdat daar de meeste historische vergelijkingsdata voorhanden is. Verspreid meten in de oceanen, op een systematische manier, is pas recent gestart. Voor het eerst maken ze nu publiek de balans op van de laatste 25 jaar, van 1996 tot 2016. Ze keken naar de hoeveelheid energie die de oceanen ieder jaar hebben opgenomen in die periode, en berekenden die op meer dan 13 zettajoule.
(13.000.000.000.000.000.000.000 joule)
Dat vergeleken ze met de cijfers van het vijfde Rapport over klimaatverandering van de United Nations. De conclusie met de huidige metingen ligt 60 procent hoger*. De Oceanen hebben gewerkt als een grote onzichtbare buffer. Oceanen spelen een belangrijke rol in allerlei klimaatfenomenen, en we zullen met de huidige kennis dus weer een tandje moeten bijsteken om de klimaatopwarming te stoppen.

* Upd 15/11: Later kwamen de wetenschappers terug op de zekerheid van die conclusies. De interpretatie van een aantal onbekende factoren zou niet correct verlopen zijn, en dat zou de zekerheid naar beneden halen, zonder echter de algemene conclusie over de opwarming onderuit te halen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Sabotage * Plastiek is aangekomen * Minimumtax * Apple koopt in * Aurora op de knieën * In de zak * GitHub probleem

i-nieuws 6 na 6 ** October 25th, 2018 by wim.webgang **

Sabotage

Twee technologiebedrijven zijn in Europa veroordeeld voor het saboteren van de producten die ze hun klanten verkocht hadden. In Italië heeft de dienst die de concurrentie bewaakt, geconcludeerd dat Samsung en Apple door softwareupdates een negatief effect hadden op de prestaties van hun toestel.
De bedrijven kregen boetes van vijf en tien miljoen euro. Doordat de apparaten trager werden, waren klanten meer geneigd om een nieuw te kopen. Niet alleen vertraagde de softwareupdates de werking van het apparataat, maar soms werkte het achteraf gewoon minder goed, sommige functies werkten gewoon niet meer. De gebruikers werden op voorhand niet verwittigd van de gevolgen van de updates, en ze kregen ook geen enkele kans om de originele functies terug te krijgen.

Plastiek is aangekomen

Volgens de New York Times is het plastiek nu terug aangekomen bij de mens. In de stoelgang van mensen uit Japan, Finland, Rusland, Polen, Groot-Brittanië en Nederland is een schare van microplastics terug gevonden. En iedereen testte positief op microplastics.
Biologen hadden gewaarschuwd dat de microplastics via de voedselketen terug bij de mens zouden komen, en dat we niet weten welk effect ze in het menselijk lichaam zullen hebben. Het interessante van de studie is dat de mensen gevraagd werden om een dagboek bij te houden van hun maaltijden. De stalen werden onderzocht op deeltjes van 0.002 tot 0.02 inch. Er werden verschillende soorten plastic ontdekt, zoals polypropyleen en polyethyleen, die bv gebruikt worden voor het maken van plastic flessen en stopjes. Over heel de wereld worden die gemaakt en gebruikt, en het gebruik stijgt nog. Momenteel worden er één miljoen plastic flessen verkocht. Per minuut.

Minimumtax

In Duitsland wordt gesproken over een minimumtax voor bedrijven als Facebook, Google, Uber, enz

Nu ontsnappen die bedrijven omdat ze hun omzetten officieel boeken in landen met lage belastingstarieven, fiscale dumping, of doordat ze eenvoudigweg geen fysieke aanwezigheid hebben voor de diensten die ze digitaal aanbieden.
De belastingssystemen zijn niet mee geëvolueerd.

Maar Europa wil nu zijn deel, en gaat voorzichtig op zoek naar een manier om toch iets te doen; o.m. door te belasten op de gemaakte omzet, bv 3 procent.

Frankrijks trekt aan de kar, maar andere landen, als Ierland, gaan dwars liggen. Ierland heeft veel hoofdzetels van internetbedrijven, en ze willen die niet kwijtraken. Die zijn er immers gekomen vanwege de loktarieven van Ierland.

Als Europa erin slaagt om een Europese taks te heffen, moeten ze die ook nog verdelen onder de lidstaten. Het wordt interessant om te zien wat Groot Brittanie gaat doen, dat bv ook te maken heeft met belanstingsontduiking. Zo heeft volgens de Guardian Apple in Ierland bv 5000 werknemers, en in het VK 6500. Maar de hoofdzetel is in Ierland gevestigd, en daar zijn de belastingen laag voor Apple. Het zou in Groot-Brittanie maar 1/50 van de belastingen betalen die het normaal zou moeten.
En misschien zullen de bedrijven eerst verplicht moeten worden om meer details te geven over wat ze waar doen met welke gegevens, klanten, reklameregie, enz.

Apple koopt in

Apple koopt een deel van Dialog Semiconductor, een Europese chipbouwer, waarschijnlijk het deel met de smartphone gerelateerde ontwikkelingen. Het bedrijf heeft vestigingen doorheel heel Europa (Nederland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Italie, Griekenland en Turkije); enkele in Groot-Brittanie, en de Westkust van de VS.
Apple zou zeshonderd miljoen dollar betalen. Ze kennen het bedrijf goed want ze werken er al mee samen sinds de eerste iphone. Met de overeenkomst gaan ook driehonderd werknemers over naar Apple.
Dialog doet verder nog zaken voor IOT, automotive, en andere computer en opslagtoepassingen.

Aurora op de knieën

Amazon ligt overhoop met Oracle, de leverancier van hun databanken. Waar Amazon in het begin een online winkel was die de databank van een externe leverancier gebruikte, zijn ze nu zelf geövolueerd naar een technologiebedrijf. Ze bieden allerlei web en clouddiensten aan, en draaien die die meer en meer op eigen software. Zo worden ze stilaan concurrenten van Oracle. Vooral ook omdat ze de onderliggende databanken van Oracle beginnen te vervangen door eigen technologie, die ze Aurora noemen. En ze bieden Aurora als dienst aan in hun Amazon Relational Database Systemen. Ze noemen hun Aurora weinig bescheiden de “relationele databank gebouwd voor de cloud”.

Ook de Oracle databanken in hun eigen magazijnen zijn ze stilaan aan het vervangen. Dat ging goed tot ze bij de dertiende waren gekomen. Toen het 16 juli was, de dag dat ze gigantische koopjesactie deden met de naam Prime Day, ging het fout. Door grote kortingen werd de site bestormd, en kregen de magazijnen ongezien veel bestellingen te verwerken. De computersystemen kraakten, en dat van Ohio, het grootste magazijn van de 13 overgeschakelde, kreeg het zo moeilijk dat de vertragingen merkbaar begonnen op te lopen. Meer dan tienduizend pakjes liepen vertraging op (Er moesten meer dan één miljoen pakjes per dag verwerkt worden, dus iets meer dan 1 procent). Het duurde uren eer het probleem opgelost was.

Oracle lachtte in zijn vuistje. Hun voorzitter stelde botweg dat Amazon niet zonder Oracle kan.

Dat valt natuurlijk nog te bezien. Amazon gaf de vertragingen toe, maar merkte op dat het systeem niet crashte.
Amazon zal hier ook wel iets uit geleerd hebben.

Nu hebben ze – misschien ongewild – een heel goed idee van de maximale capaciteit van hun systeem, of van de manier om die te verbeteren.
Hun databank is stabiel, want hoewel ze zwaar overbelast werd, is ze niet gecrasht.
Ook voor de geloofwaardigheid naar de klanten die databankdiensten kopen van Amazon, is het belangrijk de eigen databank zelf te gebruiken voor de eigen e-commerce. En dat hebben ze nu bewezen.


Volgens een rapport dat uitgelekt is, zou het Aurora systeem gebaseerd zijn op PostgresQL. Er zouden minder tools in zitten om problemen van een draaiende databank te onderzoeken en/of er zou minder kennis aanwezig zijn geweest over de mogelijke diagnosemethodes en remedies.
Het is interessant om te zien dat Amazon dus niet vanaf nul een eigen databank ontworpen en geprogrammeerd heeft, maar vertrokken is van een bestaand open source project.

Dat ze voor PostgresQL kozen kan verschillende oorzaken hebben. De kwaliteit van de databank staat buiten twijfel. PostgresQL is al breed verspreid. Het zit bv in de softwareverzameling van de meeste Linux distributies, maar draait ook vlot op andere unix-achtige systemen.

En wie nu denkt de afgeleide cloud versie van Amazon te kunnen downloaden voor zijn eigen serverfarm, zou zich kunnen mispakken. PostgresQL is open source maar heeft niet de bescherming van Free Software of vrije software met de GPL licentie. Het gebruikt een lossere BSD achtige licentie, omdat het zijn wortels heeft aan de universiteit van Berkeley.

Met die licentie kan je dus de broncode gebruiken voor eigen doelen, en ben je niet verplicht om de eigen gewijzigde versie ook terug vrij te geven.

Ter vergelijking: MySQL heeft een dubbele licentie, je kan daar kiezen voor de GPL weg, of je kan een commerciële licentie nemen.
MariaDB is GPL2.

In de zak

Eén van de nadelen van het gebruik van Clouddiensten, is dat alle informatie van een bedrijf op één plaats zit, waardoor één kwetsbare plek bestaat, nl het beheer van die Cloud dienst. Er duikt weer een verhaal op van een Amazon S3 storage bucket die verkeerd geconfigureerd was, waardoor de gegevens van een internet service provider in de VS, Pocket iNet, maanden op voor anderen te grabbel lagen. In totaal meer dan zeventig gigabyte van belangrijke internet informatie was voor onbevoegden bereikbaar, zoals schema’s van het interne netwerk, foto’s van de hardwareconfiguraties, inventarissen, enz. En ook nog lijstjes met wachtwoorden – gewoon leesbaar – en sleutelgegevens voor toegang tot AWS voor de werknemers van de internetprovider.
Toen de onderzoekers Pocket iNet verwittigden, duurde het liefst zeven dagen eer de toegang beveiligd werd.
De onderzoekers namen herhaaldelijk contact op, en ze gebruikten ondermeer de gegevens die ze vonden in de openstaande server, om de juiste verantwoordelijken te contacteren.

GitHub probleem

GitHub, eens de lieveling van programmeurs over de hele wereld, heeft een pijnlijke week achter de rug. Op zondagmiddag ontdekten veel programmeurs dat het systeem van Github problemen had. De website werkte met horten en stoten, en gaf bestanden van lang geleden in plaats van recente bestanden. Allerlei wijzigingen blijven onzichtbaar op de site.
Blijkbaar was er een opslagsysteem in de fout gegaan, en GitHub moest overschakelen op een reservesysteem en backups terughalen.
(zie GitHubProblems screenshot)
Maandag tegen de middag konden ze dan enigszins opgelucht melden dat het terugzetten van de backups weliswaar langer duurde dan gepland, maar dat ze de evolutie in het oog houden en hoopten binnen een uur en een half terug volledig operationeel te zijn.

https://status.github.com/messages

https://blog.github.com/2018-10-21-october21-incident-report/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Paul “Basic” Allen

i-nieuws 6 na 6 ** October 18th, 2018 by wim.webgang **

DOS-man overleden

Paul Allen, de man die met MS-DOS de wereld veroverde, is maandag overleden. Paul wist met zijn beginnnend bedrijfje een goedkoop besturingssysteem voor microcomputers te kopen dat QDos heette. En hoewel wij allemaal in onze eerste computercursus geleerd hebben dat DOS een afkorting is van Disk Operating System, stond de afkorting QDOS eigenlijk voor Quick and Dirty Operating System. En die erfenis zijn ze eigenlijk nooit meer kwijtgeraakt. Ze haalden de Q er wel af, bedachten een sluwe licentie, en lieten IBM het gebruiken onder de naam PC-DOS. Zelf brachten ze het ondertussen uit als MS-DOS, en maakten ze woekerwinst op de namaakmarkt van IBM-compatibele pc’s. De naam die hij bedacht voor zijn bedrijfje, dat hij samen met schoolkameraad Billy opgericht had, was het niet bijzonder geniale met een koppelteken aan elkaar geplakte microcomputers en software: “micro-soft”. Bill, die de geniale deal met IBM gesloten had, werkte Allen na een tijdje buiten uit Microsoft. Hij probeerde hem eerste uit te kopen, maar Paul had ook wel door dat er nog heel wat computers zouden bijkomen, en hij zich dus niet moest haasten om zijn aandelen van hun bedrijfje te verkopen.
Een paar jaar later was hij daardoor multimiljonair, hoewel hij al weg was bij het bedrijf.
Misschien de belangrijkste erfenis van Allen is wel Basic, een sinds 1964 bestaande taal die hij met zijn beginnend bedrijfje beschikbaar maakte voor allerlei homecomputers, die in de periode net voor de IBM-pc opdoken. Hij was schoolmoe en overtuigde zijn schoolkameraad Billy om ook te stoppen en samen een bedrijfje op te richten. De vele homecomputers hadden allemaal wel een vorm van Basic, en voor veel computergebruikers was het hun allereerste kennismaking met programmeren. In sommige computers was Basic ingebouwd in de ROM zodat je het niet apart van disketten moest laden alvorens te beginnen. Basic werd ook razend populair wegens de vele spelletjes die erin geschreven werden. Het was de eerste echt universele programmeertaal die voor zowat alle computers bestond. Maar onderling waren er grote verschillen, dus je kon zomaar niet de Basic code van een computer draaien op de andere.
Ook nu bestaan er nog ongelooflijk veel soorten basic.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Tesla opsteker * Nobelprijs economie * KDE 5.14 * Super Micro

i-nieuws 6 na 6 ** October 11th, 2018 by wim.webgang **

Tesla opsteker

Tesla heeft een opstekertje met zijn biezonder goede score op de veiligheidstest van twee van zijn wagens, model S en model X, en meer recent met de model 3. De test kijkt naar de kans op verwondingen bij een ongeval bij wagens die in de VS op de markt gebracht worden. De model 3 steekt er momenteel ver boven de andere auto’s uit, en dat zou mee te danken zijn aan zijn gewichtsverdeling. De batterijen zitten verwerkt in de vloer, en maken de auto daarmee stabieler dan auto’s waar het gewicht hoger in het motorcompartiment zit.
Strafpleiter Jef Vermassen heeft dat onlangs aan den lijve ondervonden…

Die positieve resultaten vormen een opsteker voor oprichter Musk, die onlangs een stap terug moest zetten als topman van het bedrijf. Dat kwam door zijn wat te onvoorzichtig tweet gedrag, waarin hij sprak over zijn idee om Tesla terug van de beurs te halen. Maar beleggers nemen dat allemaal niet zo licht op, en de beurswaakhond SEC beschuldigde Musk van koersmanipulatie, en startte een onderzoek. Dat zorgde er op zich voor dat de aandelen onder druk kwamen, en misschien had het meer invloed dan de tweets van Musk. Uiteindelijk moest Musk aftreden als voorzitter van de raad van bestuur van Tesla. Maar nu heeft hij nog minder reden om zich in te houden, en hij noemde de SEC in een tweet al de Speculanten Commissie.

Nobelprijs economie

De Nobelprijs economie voor 2018 ging naar William Nordhaus en Paul Romer, en er zit een duidelijke richting in die keuze, waar duurzaamheid en technologie deel van uitmaken. Willian Nordhaus begon al in de jaren 70 het verband tussen economische groei en milieuschade te onderzoeken, en kwam daar al tot verband met de opwarming van de aarde.

Paul Romer gaat bewust met informatie en informatietechnologie om. Hij vindt dat onderzoek zo open mogelijk moet zijn, en hij stelde vast dat het gebruik van gewone commerciele programma’s zijn collega’s zo goed als verplicht om dezelfde software aan te schaffen als ze zijn onderzoek willen checken.
Niet verwonderlijk dat hij daarna bij FOSS terechtkomt. Zo gebruikt hij nu bv Python als programmeertaal voor zijn onderzoek.

Zijn blog had even te lijden onder het slashdot effect:

https://paulromer.net/my-unclear-comments-about-the-doing-business-report/

Forbidden
You don’t have permission to access /my-unclear-comments-about-the-doing-business-report/ on this server.
Apache/2.4.18 (Debian) Server at paulromer.net Port 443

.. en al dagen lang. Misschien kan je hier terecht in het internet archief:

https://web.archive.org/web/20180830032137/https://paulromer.net/

Hij gebruikt nu Jupyter notebooks, en dat zijn geen laptops, maar een manier om informatie van bv onderzoek te delen. Het is open source en het laat toe code, documenten, grafieken, data enz te delen.

http://jupyter.org/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Solid * Apple in MM * Debian 25 * Slackware 1.0 * …

i-nieuws 6 na 6 ** October 4th, 2018 by wim.webgang **

Apple MM

Volgens zdnet zijn er een aantal laptops van Apple verkocht waarin het brein, de intel chip, in een fabriekstoestand stond, de zogenaamde “Manufacturing Mode”. Deze stand van de processor dient om tijdens de productie van computers een aantal automatische testen te kunnen doen. Die testprogramma’s moeten toegang hebben tot bepaalde functies, en daarom wordt de processor in “Manufacturing Mode” gezet. Na het testen moet deze toegang terug gesloten worden door de processor in de gewone stand te zetten. Dat zou dus bij een aantal laptops van Apple niet gebeurd zijn, waardoor de processor toeliet om er controle over te nemen.
Onderzoekers die als premiejagers op zoek waren naar mogelijke nieuwe fouten in intel processoren, ontdekten in de vele instellingen van de omstreden Management Engine de optie van Manufacturing Mode.

Apple heeft via een update in hun besturingssysteem de lekken gedicht voor High Sierra en El Capitain.
Ook andere fabrikanten gebruiken chips van Intel met ME (bv Lenovo), maar daarover hebben de onderzoekers geen uitspraken gedaan.

Solid

Solid is een project van ondermeer Tim Berners-Lee, één van de oospronkelijke ontwikkelaars van het internet, en wel eens de uitvinder ervan genoemd. Helemaal tevreden met de evolutie van zijn uitvinding is hij niet, want het oorspronkelijk vrije world wide web, wat iedereen gelijke kansen en mogelijkheden gaf, is verworden tot een speelbal van grote monopoliebedrijven. Van de vrijheid en de onafhankelijkheid van de gebruikers is weinig overgebleven. En dus begon hij na te denken over wat er anders zou moeten, en hoe. Het resultaat daarvan is “Solid”.

Solid moet ervoor zorgen dat de gebruikers onafhankelijker worden van de bedrijven die hun via het web allerlei programma’s aanbieden. Nu zitten de gegevens in die platformen, en hebben de gebruikers geen controle over wat er met hun gegevens gebeurt. Die bezorgdheid wordt door heel wat privacy-bewuste internetters al langer gedeeld, en door de vele data-lekken beginnen gewone gebruikers er zich ook bewuster van te worden.

Met solid is het de bedoeling dat de gegevens van de gebruikers terug onder controle komen van die gebruikers, maar dat ze er wel overal gemakkelijk aankunnen om ze te gebruiken. Het is een gedecentraliseerd systeem.

Het solid platform is ondertussen zover ontwikkeld dat Tim Berners-Lee oproept om er applicaties mee te bouwen. Hij zou zelf al een paar demonstratieprogramma’s klaarhebben, waarmee hij kan chatten, een todo list bijhouden, adresboek enz.

De data wordt opgeslagen in een pod: Personal Online Datastore. Het zijn de gebruikers die bepalen wat er mee gebeurt. Op het moment dat bv een gebruiker zijn lijstje van online vrienden op het scherm krijgt, komen die namen niet van een internetbedrijf dat alle namen heeft, maar van de pods van die vrienden zelf!

In zijn visie is er wel plaats voor de bedrijven, maar de verhoudingen zullen veel evenwichtiger worden.

De code is te vinden op GitHub, en om zelf aan de slag te gaan wordt enige kennis aanbevolen van html, css en javascript.

https://solid.inrupt.com/

Begin nu te bouwen:

https://solid.inrupt.com/docs/app-on-your-lunch-break

Debian 25

Op 16 augustus 1993 startte het project van Ian Murdock, en werd “the Debian Linux Release” aangekondigd. De distributie is nog steeds toonaangevend, en vormt de basis waarop andere distributies als Ubuntu worden gebouwd.
Het is ook een geliefde distributie voor servers; en diende als basis voor Raspbian, het standaard systeem van de Raspberry Pi.

Slackware

De 25e verjaardag van Linux, meer bepaald de Linux kern, werd al in 2016 gevierd, ondermeer met een interview met Linus Torvalds op de LinuxCon van dat jaar. Maar de Linux distributies, die de de Linux kern combineerden met allerlei hulpmiddelen en programma’s, maakten er een bruikbaar en bereikbaar systeem van voor de massa. Weliswaar voor de ietswat technisch geïnteresseerde massa in het begin.

De eerste distributie die ik zelf in handen kreeg, op 2 cd’s, was Slackware. Misschien wel de eerste Linux distributie, die in het begin op diskette uitkwam, op stapels diskettes eerder: tientallen diskettes had je nodig om een werkende desktop op je computer draaiende te krijgen.

Ondertussen bestaat slackware nog altijd in al zijn eigenheid; zo hebben ze bv niet het nieuwe opstartsysteem ingevoerd dat in de meeste andere Linux distributies wordt gebruikt.

Aankondiging van versie één van slackware:

http://www.slackware.com/announce/1.0.php


Verder nog Subor, Robotleger, …

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Van de grond * Zelfrijdend * Auto delen of data delen * Gericht adverteren * Maanambities * Tellen met wifi

i-nieuws 6 na 6 ** September 21st, 2018 by wim.webgang **

Van de grond
In de VS werden alle toestellen van Delta Airlines voor lokale vluchten aan de grond gehouden door een computerprobleem. Na een uur was het probleem opgelost en konden alle vluchten hervatten. Dat is een verbetering tot de problemen van vorige jaren, die langer duurden en soms ook de internationale vluchten troffen. Bij een aantal van de computerproblemen in de luchtvaart in de VS was de oorzaak een brand, die de computerinfrastruktuur trof of de stroomvoorziening ervan. Hopelijk heeft Zaventem noodvoorzieningen voor koude novemberavonden…

Zelfrijdend
De voorbije jaren zijn er heel wat onderzoeken verschenen die zich afvroegen of mensen klaar zijn voor de zelfrijdende auto’s, ze zullen vertrouwen, ze er weerstand tegen hebben, zich moeten aanpassen, enz. Bij enquetes zijn veel ondervraagden niet van plan om in zo’n zelfrijdend voertuig te stappen, en na recente ongevallen met auto’s van Tesla en Uber lijkt het vertrouwen nog te dalen. Elke keer als een er een ongeval gebeurt met zo’n wagen is dat spectaculair nieuws, maar meestal is de ontnuchterende conclusie dat de mens in fout was, en niet het zelfrijdende systeem. Soms bleek bv dat het niet was ingeschakeld op het moment van het ongeval.
Maar een ander studie, van de AAA Foundation for traffic safety (http://aaafoundation.org/) is er ook iets anders aan de hand: mensen hebben soms te veel vertrouwen in de technologische snufjes, en beginnen daardoor zelf minder goed op te letten. Ze begrijpen soms niet de verschillen tussen een waarschuwingssysteem en een zelfremmend systeem. Ze denken dat de dodehoekhulp wel voor hen zal kijken, en beginnen allerlei andere dingen te doen terwijl de auto op snelheidsaanpassende cruisecontrol staat.

Auto delen of data delen
In 2016 lekte de data van meer dan een half miljoen Uber-chauffeurs weg uit de systemen van Uber. En ook de gegevens van tientallen miljoenen gebruikers van de Uber dienst. Een computerinbreker had de data kunnen binnenhalen, en heeft schijnbaar geld gevraagd aan Uber.
Uber zou het dan op een akkoordje gegooid hebben, en de hacker betaald hebben uit een pot met beloningen voor het melden van beveiligingsproblemen, met de afspraak dat er gezwegen zou worden over het geval. Maar bedrijven moeten de slachtoffers van zo’n inbreuken inlichten, wat ze hier dus niet gedaan hebben.
Dat alles kwam dan nadien aan het licht bij het doorlichten van het security team van Uber na een rechstzaak in New York en een conflict met de Federal Trade Commission.
Nu zou uber dus 148 miljoen dollar betalen voor een minnelijke schikking in deze zaak.

Gericht adverteren
Zou je een advertentie kunnen maken die er uitziet als een gewone, algemene advertentie, en die alleen maar doen opduiken bij een bepaalde persoon? Bv op basis van diens e-mail adres, of het telefoonnummer van zijn gsm of vaste lijn?
Hoewel een bedrijf als Facebook er niet open over communiceert, zou de techniek bestaan, en “shadow profiles” of schaduwprofielen genoemd worden.
De combinatie van gericht adverteren naar een telefoonnummer, werd mogelijk door de nieuwe methode van beveiligen van de account, die Facebook begon aan te bieden: “two factor authentication”, waarbij een combinatie van twee of meer gegevens nodig is om jezelf aan te melden bij je account.
Een prof deed nu onderzoek naar deze gerichte advertenties.
Lees meer in deze pdf: https://mislove.org/publications/PII-PETS.pdf

Maanambities
De Falcon 9 raket heeft een ambitieuze klant gekregen: een japanner die tegen 2040 een maanbasis wil hebben met 10.000 bezoekers per jaar. Om daarvoor het nodige transport te voorzien wil hij het ijs van de poolkappen op de maan ontginnen, om het te splitsen in waterstof en zuurstof. Zijn maanbasis lijkt dus meer een industriegebied te gaan worden.
Het bedrijf heeft alvast voor Apple’s neus de naam ispace gekaapt.
De eerste passagiers mogen 30 kg handbagage meenemen. Daarmee zal het wel lang duren om een maanbasis te bouwen, dus ze plannen naast passagiersvluchten ook vrachtvluchten.
Binnen drie jaar moet hun eerste maanlander onderweg zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=r7CW92i0z_o&feature=youtu.be

Tellen met wifi
Door de vele smartphones die uitgerust zijn met wifi is het mogelijk om een schatting te maken van het aantal aanwezigen, door te kijken hoeveel verbindingen er gemaakt worden naar een wifi hotspot.
Maar op een universiteit in de VS hebben ze nog een andere manier gevonden om aanwezigen te tellen met wifi. Ze gaan van een wifi zender de kwaliteitsschommelingen van zijn ontvangen signalen meten. In eerste instantie wordt een callibratiemeting gedaan, maar dat gaat zeer snel en moet zelfs niet in de lege ruimte. Hoe meer mensen er rond lopen, hoe meer het signaal verstoord en opgeslorpt wordt. De graad van die verandering wordt dan gelinkt aan een aantal aanwezigen. Het kan nu tot 20 mensen onderscheiden, maar het kan geen unieke posities van die mensen bepalen.

https://techcrunch.com/2018/09/25/new-tech-uses-wi-fi-to-count-people-through-walls/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Zeebries * Omstreden AMP pages * BeGeistert * Dag auto *

i-nieuws 6 na 6 ** September 13th, 2018 by wim.webgang **

Zeebries
In Groot-Brittanie is het grootste windmolenpark op zee geopend.

Het staat voor 1/3 van de wereldwijde capacitiet van windmolens voor de kust.

De helft van de meer dan 80 windmolens zijn 195 meter, de anderen iets meer dan 180 en dus ook nog hoger dan de kathedraal van Antwerpen.
Ze leveren een capaciteit van meer dan 650 MW.

Ter vergelijking: in de haven van Antwerpen staan even hoge windmolens, en moet 250 megawatt geproduceerd worden tegen 2020. In Vlaanderen wordt in het totaal al !!%) MW geproduceerd. In communicatie gaat de sector er prat op dat deze energie overeenkomt met een kwart van het verbruik van de Vlaamse gezinnen. Dat klinkt goed, maar volgens het planburo is het de industrie die het meeste energie verbruikt.

Voor Europa moet Belgie 13% van zijn electriciteit uit duurzame bronnen halen tegen 2020. In 2015 zat windenergie aan 6% van de Belgische electriciteitsproductie.

Je kan het park in Groot-Brittanie bekijken dankzij de beelden gemaakt met een drone:

https://www.youtube.com/watch?v=rbnlJOEQ9Hc

De windmolens van Antwerpen kan je zien door door het raam te kijken.

http://www.pbl.nl/infographic/energie

Omstreden AMP pages

Google heeft de ideale manier gevonden om websites te helpen met het maken van snelle mobiele websites. Hun programma heet Accelerated Mobile Pages, en het houdt eigenlijk een copie bij van de pagina’s bij in zijn cache. Het kan daar zelf allerlei optimalisaties op toepassen om de gebruikerservaring zo snel mogelijk te maken. Maar… ze krijgen daarmee ook een stukje controle over wat de gebruikers te zien krijgen. Je besteedt de hosting een beetje uit. En als er iets fout gaat, dan is je pagina misschien niet meer bereikbaar via het snelle systeem. Google kan ook voorrang geven in de zoekresultaten voor wie hun AMP Cache gebruikt, en zo concurrentie vervalsen met wie niet meedoet.
Voor Google zelf is het natuurlijk interessant voor de informatie die het oplevert. Ze krijgen allerlei informatie over de gebruikers van de mobiele pagina’s.

Bovendien draaien de meeste mobiele toestellen het Android systeem. Google wordt daarmee wel heel dominant: zowel de gebruikerskant als de serverkant komt in hun handen.

Dag auto

Onderzoek van 2017 aan de KU Leuven heeft er toe geleid dat Tesla zijn afstandsbestuurde deuropener heeft aangepast. Onderzoekers hadden ontdekt dat het systeem redelijk gemakkelijk te kraken was.
Met informatie van de sleutel die op afstand tot 1 meter kan ontvangen worden, kan de cryptografische code berekend worden waarmee je nadien zelf een sleutel kan maken die de auto kan openen.

Eens binnen in de auto kan je hem starten en ermee wegrijden, zonder hem te beschadigen bij de diefstal.

De onderzoekers respecteerden een sperperiode, en praatten voorbije maandag over hun vondst op een conferentie in Amsterdam.
Het viel hen op dat het lang duurde eer Tesla dit probleem oploste. In hun nieuwe auto’s gebruiken ze een systeem met sterkere encryptie. En voor oudere wagens voegden ze de optie toe om een pincode nodig te hebben om de auto te starten.
Bovendien waarschuwde Telsa dat een gestolen auto gemakkelijk gevolgd kan worden vanop je smartphone, en dat zo’n auto stelen dus minder waarschijnlijk voorkomt.

De fout zat waarschijnlijk bij de leverancier van Tesla, die het key fob code systeem maakte: Pektron. Dat betekent dat misschien nog andere voertuigmerken met dezelfde leverancier getroffen zijn.

Trouwens, wat gebruikten de onderzoekers om die auto te hacken? Een Raspberry Pi en nog wat randapparatuur, samen voor een goede 500 euro.

https://www.esat.kuleuven.be/cosic/fast-furious-and-insecure-passive-keyless-entry-and-start-in-modern-supercars/

BeGeistert (Haiku)

We zijn in de aanloop van de beta release van het operating systeem Haiku.

https://www.haiku-os.org/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Facebook tegen Blackberry * Eerste officiële dode * Wannacry Sony? Wannacry Facebook?

i-nieuws 6 na 6 ** September 6th, 2018 by wim.webgang **

Eerste officiële dode

Dat de ramp in Fukushima nog levens zou kosten was al duidelijk; en nu heeft Japan officiëel toegegeven dat een werknemer van de kerncentrale gestorven is door de straling. De reaktor smolt in 2011 na een aardbeving die een tsunami veroorzaakte. Er ontsnapte toen radioactief materiaal. De werknemer stond in voor het meten van de straling kort na het ongeval. Dat zou hij twee keer gedaan hebben, beschermd door speciale kledij en masker. In 2016 werd bij hem longkanker vastgesteld. Zijn geval werd onderzocht door experten, en het ministerie zal de familie schadevergoeding betalen. Er zouden nog verschillende andere werknemers ziet geworden zijn.

Facebook tegen Blackberry

Volgens Facebook heeft Blackberry hun stem-assistent technologie gestolen.
Anderzijds beweert Blackberry dat Facebook zonder toelating hun technologie gebruikte in de instant messenger, WhatsApp en Instagram diensten.

Wannacry Sony?

Er is eindelijk nieuws in verband met de sony hack van 2014. Het ministery van justitie in de VS plant om maatregelen te nemen tegen Noord-Koreanen die verantwoordelijk zouden zijn voor de hack.
Er is een naam opgedoken van de hacker die de hack op Sony zou uitgevoerd hebben vanuit de Noord-Koreaanse militaire inlichtingendienst. Die hack werd voordien toegeschreven aan de Lazarus group, die in 2016 ook een cyberaanval zou uitgevoerd hebben op een bank. Ook het WannaCry virus, dat wereldwijd honderdduizenden computers besmette, zou aan de groep toegeschreven worden. WannaCry was zogenaamde ransomware die de computer onbruikbaar maakt, en die de gebruiker ervan afperst om geld te betalen om de computer terug bruikbaar te krijgen.
Eind 2017 werd vanuit de VS al met een beschuldigende vinger gewezen naar Noord-Korea.

https://www.npr.org/sections/thetwo-way/2017/12/19/571854614/u-s-says-north-korea-directly-responsible-for-wannacry-ransomware-attack?t=1536244037508

Wannacry Facebook?
En het DOJ of ministerie van justitie zou wel eens de wannacry van Facebook kunnen worden. Conservatieven en republikeinen dringen erop aan dat bedrijven als Google en sociale media onder de loupe worden genomen. Trump riep daar ook al toe op. Al kan zijn irritatie ook wel komen door het verzet van die bedrijven tegen bepaalde maatregelen. Zo waren 95 technologiebedrijven gekant tegen de reisbeperkingen die Trump oplegde in 2017. Ze stapten samen naar de rechtbank.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

« Previous Entries