Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Hersenbeschadiging * Versterken * Waarschuwing uit Litouwen * Let’s encrypt aanpassing * Pensioenschandaal in UK * Upstream eerst

i-nieuws 6 na 6 ** September 23rd, 2021 by wim.webgang **

Hersenbeschadiging

Jef Bezos, de rijkste mens van de wereld, haalde het in zijn hoofd om een beetje afstand te nemen van zijn bedrijf, Amazon. Dat deed hij nogal letterlijk; hij richtte Blue Origin op, een ruimtevaartbedrijf, en nam deel aan een trip naar de ruimte. Daar moet iets fout zijn gegaan met de zuurstoftoevoer naar zijn hoofd, want toen hij terug op aarde kwam beloofde hij één miljard uit te gaan delen om de strijd met de klimaatcrisis op aarde aan te gaan. Eén miljard per jaar, alvast tien jaar lang. Zoveel geld uitgeven zou zelfs voor hem te vermoeiend worden. Hij richtte er dus het Bezos Earth Fund voor op.

Of misschien heeft hij daarboven een jointje gerookt, want Amazon is duidelijk van plan om een belangrijke rol te spelen in de distributie van de stilaan in de VS gelegaliseerde marihuana. Het vermindert al de controles op het gebruik van de eigen werknemers.

Versterken

Facebook begint te beseffen dat hun reputatie niet al te best meer is, zelfs al blijven de mensen verslaafd aan hun diensten als whatsapp.
Je kan die reputatie nog een beetje proberen te omzeilen, bv als je een bril met een camera erin uitbrengt, door die niet onder je eigen naam uit te brengen, maar onder een merknaam met een positieve uitstraling als rayban.
Maar tegelijk bevestig je het negatieve imago van privacyparasiet weer door de aan-led van de camera zo piepklein te maken dat de Europese privacyautoriteiten er vragen bij stellen. Meer bepaald de Ierse Data Protection Commission vroeg bewijs dat de camera-led’ effectief zijn, en de Italiaanse “Garante per la protezione dei dati personali” stelt privacy-vragen over de “Facebook view” technologie.
Vervelend allemaal, en Facebook is bezig aan een aktie om zijn blazoen op te poetsen, onder de interne codenaam “Project Amplify”. Ze willen dat er meer pro-facebook verhalen aan bod komen, ze willen de naam van Zuckerberg ver weg houden van schandaaltjes, ze laten minder externe bedrijven met hun gegevens werken, enz.
Aangezien ze zelf aan de bron zitten, valt te verwachten dat ze meer pro-facebook berichten voor de neus van de gebruikers willen krijgen, bv via de “News Feed” van het eigen platform.
Technisch hebben ze ook alle middelen in handen om negatieve berichten te begraven.
Maar we zagen ook al advertenties op andere plaatsen, zoals in de geschreven pers, een meer klassiek medium.

Daar zullen ze misschien nog het meeste werk hebben om critici te overtuigen.

Waarschuwing uit Litouwen

Woensdagavond was op VRT nieuws te horen dat in Litouwen aangeraden wordt door het ministerie van landsverdediging om bepaalde Chinese merken van smartphones niet meer te gebruiken. In het bericht leek het te gaan over privacy bedenkingen, maar op Reuters werd gesproken over een ingebouwde censuurfilter. Die staat standaard af voor de Europese markt, maar in het systeem is voorzien dat die op afstand aangezet kan worden. Het genoemde merk was Xiaomi.

Let’s encrypt aanpassing

Voor gebruikers van Let’s Encrypt is een waarschuwing verspreid: ze gaan een oud systeem buiten gebruik stellen, en dat zou kunnen betekenen dat apparaten die op dat oude systeem afgesteld zijn, niet meer goed functioneren. Let’s encrypt is een soort vzw, een non-profit die ervoor zorgt dat je goedkoop of gratis https kan gebruiken op je website. Https is een nieuwer vorm van websites aanleveren, waarbij de gegevens tussen de webserver en de browser van de gebruiker versleuteld worden, zodat afluisteren op de netwerkkabel niet kan.
Voordien gebruikten webservers http, en daarbij gigen de lettertjes letterlijk door de netwerkkabels, switches, routers enz. Iedereen die onderweg technisch zijn oor te luisteren legde, kon alles letterlijk binnenhalen. Vanaf er op websites ingelogd kon worden voor diensten, werd dit een probleem; het wachtwoord wordt immers ook over de http verbinding gestuurd, en kan dan afgeluisterd worden met eender welk apparaat op het netwerk. En door de vele wifi en draadloze apparaten werd dat ook nog eens gemakkelijker voor eender wie in de buurt die zelfs geen toegang heeft tot de netwerkkabel in het gebouw van de gebruiker.

Let’s encrypt stimuleert iedereen om https op zijn webservers te gebruiken, zodat ook gewone gebruikers, vzw’s en andere niet-commerciële gebruikers zich dat kunnen veroorloven. Miljoenen websites gebruiken nu Let’s Encrypt, mogelijk ook die van Radio Centraal. Maar vanaf dertig september verloopt het DST Root CA X3 certificaat van Let’s Encrypt. Daardoor zullen webservers die dat certificaat gebruiken, er voor de gebruiker uitzien als onbetrouwbaar. Het is het systeem van de gebruiker dat moet geüpdate worden omdat het die de websites zal verwerpen.

Maar niet alle systemen zijn even gemakkelijk te updaten. Denk aan oudere computers die oude versies van Linux, Mac OSX van 2016 en Windows XP. Maar denk ook aan apparaten die internet gebruiken en die een ingebouwd systeem hebben, zoals oudere spelcomputers als PlayStations, IOT apparaten enz. Alle systemen en programma’s die gebruik maken van OpenSSL 1.0.2 of ouder.
En ook smartphones kunnen er problemen mee hebben, bv toestellen met Android, die zowiezo al slecht waren in het valideren van Let’s Encrypt certificaten. Voor tablets of smartphones met bv Android 5.0 (bijnaam Lolypop) zou dat het geval kunnen zijn. Het checken van de certificaten wordt door de Chrome browser uitbesteed aan het systeem, en dat wordt niet meer bijgewerkt. De gebruikers van die apparaten kunnen het probleem omzeilen door in plaats van de ingebouwde Chrome browser van Google, Mozilla’s Firefox te installeren en gebruiken. Firefox heeft zelf een ingebouwde lijst met root certificaten, en herkent dus wel de (nieuwe) Let’s Encrypt certificaten.

Let’s Encrypt werd opgericht in 2014, en heeft sindsdien al miljarden certificaten uitgereikt.
Ze hebben nu een alternatief certificaat dat geldig blijft tot 2035, en er bestaan wel een truukje om een soort overgang te maken naar dat nieuwe ISRG Root X1 certificaat; die heet “cross signature”.

Vroeger was er al eens een probleem met een certificaten uitgever die iets veranderde en toen hadden bedrijven als Red Hat bv een probleem.

Pensioenschandaal in UK

Het kindertoeslagschandaal in Nederland krijgt een vervolg in het Verenigd Koninkrijk, dit keer bij de pensioenen. Meer dan honderdduizend gepensioneerden kregen minder dan het pensioenbedrag waar ze recht op hadden, voornamelijk vrouwen werden benadeeld.
Veertigduizend van de benadeelden zijn ondertussen al gestorven, en het rechtzetten van de bedragen van de overlevenden zal twee jaar duren en alleen al aan werkuren vijfentwintig miljoen Britse Pound kosten (negenentwintig miljoen Euro). De bij te betalen pensioenen zijn nog eens goed voor meer dan een miljard pond; gemiddeld zouden ze meer dan tienduizend euro tegoed hebben.
De fout zou te maken hebben met een verouderd computersysteem, en teruggaan tot 1985. Er wordt nu gekeken hoe achterstallige bedragen kunnen betaald worden, maar zoals het er nu uitziet zullen de correcties maar 12 maanden teruggaan voor de meeste betrokkenen.

Upstream eerst

Google heeft een nieuwe werkwijze ingevoerd voor het gebruik van de Linux kernel in Android. De Linux kern is vrije software onder de GPL licentie, en Google gebruikt de code voor de motor van Android. Als ze verbeteringen of wijzigingen doen aan die Linux code, maken ze die -zoals het moet bij de GPL- ook beschikbaar, maar pas nadat ze de wijzigingen al hadden toegepast in hun eigen Android versies. Misschien was die ook wel open source, maar er ontstond zo een versnippering van Linux kernel versies.
Nu zouden ze wijzigingen éérst doorsturen naar de officiële Linux kernel, en ze daarna, waarschijnlijk daaruit, invoeren in Android, dit wordt “upstream first” genoemd.
Voor hun Android versies hebben ze nu gekozen voor een Android Generic Kernel Image, of GKI als basis voor alle Android produkten van Google. Vanaf Android 12 zou zo een grotere eenmaking in kernels gerealiseerd zijn, met de GKI image gebaseerd op de Linux kernel 5.10.

compiled by BCP v.0.6.0

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Zwaar water * Linux 30 * Noordpool-avontuur * LiveCode Community gearchiveerd * Cookie-moe

i-nieuws 6 na 6 ** September 9th, 2021 by wim.webgang **

Zwaar water

In het Verenigd Koninkrijk is een interessant project in scholen doorgegaan, dat de bedoeling had om leerlingen nieuwsgierig te maken naar wetenschap, door zelf iets te beginnen meten. Een heel eenvoudig onderwerp, waar ze zelf elke dag gebruik van maken op verschillende manieren: water. Er werd een interactief experiment opgezet waaraan scholen in heel Groot-Brittanië aan konden deelnemen: The Great British Water Project. Zeshonderdvijftig scholen over het hele land kregen een water-test-kit om zelf aan de slag te gaan, en water te proeven en te meten. De resultaten werden bijeen gebracht in een aantal kaarten met bv de keuze voor “kraantjeswater”, “gefilterd kraantjeswater” en “mineraalwater uit een fles”, of de impact van zure regen op oppervlaktewater. Een andere kaart toont het gehalte van bepaalde stoffen in het water, waarbij vooral de loodconcentratie op sommige plaatsen alarmerend blijkt. Er werden waarden opgetekend van meer dan 50 microgram per liter. Voor de zekerheid onderzochten de organisatoren van het waterproject zelf nog eens de stalen van meer dan tachtig scholen, en inderdaad vonden ze veertien stalen boven de 50 microgram. Bij ons in Europa bedraagt de wettelijke norm maximaal 10 microgram per liter. Lood is giftig en stapelt zich op in het lichaam, tast het zenuwstelsel en andere organen aan.
Lood wordt gebruikt in batterijen, soldeer, loodglas, en in brandstoffen. En vroeger in leidingen zoals waterleidingen. Dat is waarschijnlijk ook de oorzaak van de lood in het drinkwater; oude waterleidingen die nog niet vervangen zijn. Dat is zelf niet zomaar vast te stellen, je kan het niet zien, ruiken, proeven, en het is ook niet magnetisch.

https://www.who.int / dwq / chemicals / lead

Misschien moeten ze in de Antwerpse scholen eens een project doen om zelf pfos of pfas te meten…

Linux 30

Vorige week zijn we nog iets vergeten te vieren: de dertigste verjaardag van het Linux besturingssysteem. Linus Torvalds, die het project startte, is klaar voor de volgende dertig jaar. Dat zegt hij bij het uitbrengen van een nieuwe Linux kern, 5.14. In deze nieuwe kern zitten, zoals gewoonlijk, veel kleine verbeteringen, en aanpassingen, zoals een nieuwe slimmigheid om de fouten van de Spectre en Meltdown cache fiasco’s op te vangen, door een stuk geheugen voor te behouden voor de cache van toepassingen, zonder dat zelfs de kernel er aan kan. En af en toe een vernieuwing, zoals deze aankondiging: “The Raspberry Pi 400 has been granted full support”. De Pi 400 draaide natuurlijk al Raspbian, maar misschien heeft het te maken met verbeteringen van de gebruikte wifi chip, met het verhogen van de clocksnelheid, of misschien met de ontbrekende “activity” en scroll-lock led, of de aan-uit functie die nu een beetje raar werkt.

Noordpool-avontuur

Harry is zeventien, en programmeert een game dat vrij vertaald Noordpoolavontuur heet. Niet dat hij iets van de noordpool weet of over opgezocht heet, het is maar een sfeer die hij ermee oproept. Hij programmeert er aan in het computerlab van de school en gedeeltijk thuis. Samen met een vriend die ook een game ontwikkeld heeft, ontmoet hij in de cafetaria van zijn school een software uitgever die daar is voor de bijeenkomst van een computergebruikersgroep. Hij heeft interesse in de games van de jongens, en belooft ze uit te geven. Hij betaalt er zelfs voor, en verzint een bio van een 15 jarige game-programmeur. De games verschijnen een jaar later als onderdeel van een compilatie, maar het noordpool avontuur wordt nooit gespeeld omdat er een bug in zit. Harry weet dat niet, want hij heeft- tot zijn teleurstelling – zelf geen kopie ontvangen. En hij is ondertussen al aan de volgende games bezig.

Dat gebeurde allemaal rond 1980, en het het Noordpool spel verscheen in 1981 voor het eerst als basic programma-listing in een TRS-80 tijdschrift met de naam “The Captain 80 Book of Basic Adventures”. Wie de moeite deed om de 5 bladzijden basic-code over te tikken in zijn Radio Shack TRS-80 homecomputer en te bewaren op een grote 5″ floppy disk, was er dus aan voor de moeite. Dat ontdekte de auteur veertig jaar later. Midden in Corona crisis weet hij op internet eindelijk een exemplaar op de kop te tikken van het tijdschrift waarin het oorspronkelijk was afgedrukt. Hij tikt de code nu zelf helemaal over in een TRS emulator op zijn tablet (want hij had zelf niets bijgehouden uit zijn TRS-80 tijd), en ziet dat het spel niet werkt. Het crasht niet, maar het werkt ook niet. Hij herinnert zich dan vaag een opmerking van iemand bij de uitgeverij dat het spel niet uit te spelen was. Het is erger, het is niet te spelen. Hij vindt de fout in één ontbrekende letter. Zo gaat dat met programmeren. Hij weet niet of het een fout van hemzelf is, of die ontstaan is bij de uitgever. Hij verbetert de fout, en gaat op zoek naar een manier om, tja, iets goed te maken. Hij maakt een website (https://www.arctic81.com/) waarin een TRS-80 emulator zit, waarin je het spel kan spelen.

Maar het spel bespreken vindt hij moeilijk. Want hoewel zijn vriend van toen een succesvolle game-developer is geworden, heeft Harry’s carriere begin jaren 80 een wending genomen naar auteur voor computertijdschriften, waarin hij games bespreekt.
En toen hij dan toch die éne fout verbeterde, heeft hij nog een paar andere verbeteringen aangebracht, en ondertussen zelfs rekening gehouden met feedback van gebruikers van nu. Voor wie het wil gaan uitproberen, ga eerst eens naar een foto kijken van een TRS-80 computer zodat je beseft waaraan je je kan verwachten: het is een tekstspel, er komen geen graphics aan te pas. Maar je kan het nu dus spelen.

De volledige naam van de auteur is Harry McCracken.


Foto van een TRS-80 en meer vind je hier:

https://www.tomsguide.com/news/developer-just-fixed-game-breaking-typo-40-years-after-release

https://www.arctic81.com/

LiveCode Community gearchiveerd

“LiveCode Community” (de open source versie van LiveCode), is bevroren op de GitHub broncodewebsite. LiveCode is een Brits programmeer-programma, dat als hypercard variant “Revolution” bekend werd. Het maakt zeer laagdrempelig programmeren mogelijk op Mac, Android, Windows, Linux en anderen unixachtigen. (*)
Livecode valt op doordat het niet gecompileerd moet worden en ook geen runtime nodig heeft, het laat snelle ontwikkeling door prototyping toe. De LiveCode Community Edition stond onder de GPL licentie.
Vanaf nu zal de programmeeromgeving LiveCode verder gaan als commerciëel, gesloten-broncode programma. Tot LifeCode 9.6.3 was er een Business Edition en een Indy Edition. Vanaf versie 9.5.4, die verscheen op 2 september, is dat onderscheid er niet meer. De open source vorm heeft dus niet veel voordeel gehad voor het bedrijf. Dat besloot in 2013 een kickstarter project met crowdfunding op te zetten, om LiveCode open source te kunnen maken. Aanvankelijk zag het er goed uit, toen de crowdfunding campagne een half miljoen pond ophaalde, een paar honderdduizend meer dan ze vooropgesteld hadden. Maar dat geld is na acht jaar al lang op, en de meeste gebruikers zijn overgeschakeld op de gratis open source versie, waardoor er niet genoeg inkomsten zijn om te investeren in de verder-ontwikkeling van LiveCode. Ondermeer pech voor (het budget van) de vele scholen die deze platformonafhankelijke programmeeromgeving gebruiken. Mogelijk zullen een aantal van de vele bijgewonnen gebruikers sinds de open source versie afhaken, nu er enkel nog een betalende versie overblijft. En Hypercard op Mac, waar het ooit op geïnspireerd was, bestaat niet meer sinds de komst van OSX rond 2000.

(*) Ondersteuning in Linux kan afhankelijk zijn van de gebruikte Linux distributie (en daarbinnen het versienummer). In de standaard repositories van openSuse of Ubuntu is LiveCode niet aanwezig .

De laatste uitgegeven Community Edition staat onder de GPL licentie, en het is dus niet uitgesloten dat uit deze open broncode een onafhankelijke tak uitgroeit. Hoewel die kans klein lijkt als je de baas van LiveCode bezig hoort: “Een ‘fork’ of afsplitsing is weinig waarschijnlijk, want 99 procent van het werk aan de livecode ontwikkeling wordt gedaan door de mensen van ons bedrijf.” En dat is financiëel niet meer houdbaar.

Cookie-moe

Wij zijn al lang cookie-moe; het idee om de privacy in Europa te beschermen door niet toe te laten dat bedrijven stiekem informatie over websitegebruikers verzamelen en combineren, heeft helaas enkel geleid tot websites die starten met een vraag om cookies te mogen zetten, met soms als enige mogelijkheid om “ok” te zeggen. Weinig zinvol dus, en op den duur klikken mensen automatisch op alles “ok”. Bovendien worden diegenen die het meest op hun privacy letten, het hardst gepest door de onophoudelijke cookie vragen.
Wie bv een browser in private mode gebruikt, blijft altijd opnieuw die vraag krijgen. Want het al dan niet toestaan van cookies van een website wordt bewaard in .. een cookie! Dus als je private browsing gebruikt, die geen cookies opslaat, krijg je telkens opnieuw de vraag over cookies voor een website.
In Groot-Brittanië hebben ze er ook lak aan, en nu ze los zijn van Europa hopen ze het cookie probleem op te lossen. Veel te vervelend voor de bedrijven vinden ze vooral.

zie ook “ICO to call on G7 countries to tackle cookie popups challenge”

https://ico.org.uk

Nochtans kan het ook anders, en sommige sites doen dat ook. In plaats van een venster te doen opspringen in het midden van het scherm, waar je niet voorbij kan zonder een antwoord te geven, zetten ze een smalle horizontale balk bovenaan met de vraag en de antwoordknop. Je ziet hem wel, maar hij houdt je niet tegen om verder te lezen, en als je niet wil antwoorden negeer je die gemakkelijk.

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Antitrust maakt cijfers los * Nieuw covidjaar * Realtek botnet

i-nieuws 6 na 6 ** September 2nd, 2021 by wim.webgang **

Antitrust maakt cijfers los

Antitrust onderzoek in de VS bracht interessante cijfers aan het licht die het bedrijf anders niet vrijgeeft: de inkomsten van de app store voor Android toestellen (“play store”) zouden voor 2019 meer dan 11 miljard bedragen (in dollars). Volgens klachten verdient Google onterecht veel geld aan de door hen opgelegde “in-app” aankopen. Google heeft een procentje op de verkoop van een app, maar ze eisen ook 30 procent van de transacties die verricht worden met de app (als het gaat over digitale aankopen bv).
Meer dan 11 miljard lijkt misschien veel, en ondertussen zal dat zeker verder gestegen zijn, maar Apple steekt Google naar de kroon: in de eerste helft van 2001 zouden gebruikers al 40 miljard besteed hebben in de app store van Apple. Apple ligt dus veel voor, maar toch maakt Google een inhaalbeweging met meer stijging dan Apple. Apple daarentegen heeft een motivatiekanon voor de app ontwikkelaars bovengehaald; zo zouden de tarieven voor kleine app ontwikkelaars zakken van 30 procent naar 15 procent.
Het meeste geld wordt trouwens nog altijd verdiend aan spelletjes.

Nieuw covidjaar

Aangezien covid19 zich verspreid tussen mensen die in elkaars nabijheid verblijven, is het niet onlogisch om te kijken naar de veranderde contactpatronen, met als grootste breekpunt de zomervakantie, om een covid-jaar af te bakenen. Dat betekent dat we in september/oktober aan een nieuw covidjaar beginnen. Voor Antwerpen vormde de steile opgang die begon in september uiteindelijk in november de grootste piek van vorig jaar.
Het laagste punt zat toen in juni, en ook nu zaten we in juni op het laagste punt sinds juni van het jaar ervoor. En net als vorig jaar zien we in Antwerpen een stijging in augustus, die ongeveer evenhoog komt als vorig jaar, zonder vaccinaties. Het wordt dus spannend voor september en oktober wat besmettingscijfers betreft. In de hospitalisaties zien we gelukkig meer verschil met vorig jaar, wat zou kunnen betekenen dat dezelfde besmettingschijfers een kleinere tol zullen eisen.
Maar sommige bedrijven reageren al; de aangekondigde terugkeer naar kantoor van de pandemie-thuiswerkers zal uitgesteld worden. Eigenlijk wilden ze nu (2021) in oktober iedereen terug naar kantoor laten komen, maar dat wordt nu alvast uitgesteld tot volgend jaar januari (2022).

Realtek botnet

Er is voorbije week een aanval geweest van een botnet bende op apparaten met een wifi onderdeel van Realtek. Reaktek maakt netwerkkaarten die ingebouwd worden in computers en andere draadloze apparaten. Er was midden augustus een beveiligingsprobleem aan de oppervlakte gekomen in de software devolopoment kit (SDK) die bij de Realtek System-on-a-chip hoort. Als je van zoiets wil weten wat de impact is, moet je gaan kijken naar het aantal apparaten dat rond deze chip gebouwd is, en dat zijn er verrasend veel. Er zijn meer dan tweehonderd apparaten gevonden, van 65 verschillende fabrikanten. Daar zitten ook veel IOT apparaten bij, maar ook routers van service providers enz.

Concreet gaat het over:
Realtek SDK v2.x
Realtek “Jungle” SDK v3.0/v3.1/v3.2/v3.4.x/v3.4T/v3.4T-CT
Realtek “Luna” SDK tot versie 1.3.2

(meer op https://www.iot-inspector.com
/blog/advisory-multiple-issues-realtek-sdk-iot-supply-chain/)

Het probleem werd ontdekt met behulp van Shodan, een systeem om problemen op netwerken op te sporen. John Matherly, oprichter van Shodan, oppert dat de overheid misschien wel een rol heeft in het ervoor zorgen dat allerlei appartuur die aan het internet of netwerk gehangen wordt, van huize uit veilig moet zijn. Dit kan je niet meer aan de individuele gebruiker overlaten. Wie een apparaat op de markt brengt moet er alles aan doen om te zorgen dat het veilig is.

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Geen Webgang

Uitzending do 18:00, i-nieuws 6 na 6 ** August 26th, 2021 by wim.webgang **

Wegens live Radio Centraal project “Summer Bummer” in “De Studio”. Tot volgende week!

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Privacy in Afganistan * Dino-doder * Geflixt * M. doet het weer

i-nieuws 6 na 6 ** August 19th, 2021 by wim.webgang **

M. doet het weer

Nu de monopolie-onderzoekende autoriteiten in de VS en Europa hun aandacht richten op Google en Apple, ziet Microsoft zijn kans schoon om weer een stapje vooruit te zetten op het monopolie-bord. Hun zo goed als onaangetaste monopolie-positie op de desktop computer, zowel in de huiskamer als op de werkvloer, geeft hen de mogelijkheid om gebruikers in een bepaalde richting te duwen. De meestgebruikte software op de pc zijn waarschijnlijk de browser en kantoortoepassingen als tekstverwerker en spreadsheet. Via de browser ga ja naar persoonlijke e-mail en ontspanning, naar werkgerelateerde websites en toepassingen. Interessant om daar controle over te hebben, en in de komende Windows 11 sluipt het terugdraaien van de vrijheid van de gebruikers binnen. De standaard toepassing voor websites staat op voorhand ingesteld op Edge, het eigen Microsoft programma, en dat betekent dat het moeilijker is als je een andere browser wil gebruiken, zoals Mozilla Firefox of Chrome. Als je bv Firefox installeert, en voor het eerst een website opent, krijg je de keuze om eventueel Firefox als standaard webtoepassing te gebruiken; maar eens je hier niet het speciaal daarvoor voorzien vakje aankruist, is je kans voorbij. Je moet al diep gaan graven om dan de instellingen nog veranderd te krijgen. Het is nog moeilijker en vervelender geworden dan bij Windows 10, en daar waren ook al klachten over. Zo schreef de Mozilla Foundation een open brief naar de Microsoft baas om de keuzevrijheid van de gebruikers niet terug te draaien.

Privacy in Afganistan

In de media duiken berichten op over het verbranden van papieren die Afganen in verband kunnen brengen met aktiviteiten voor westerse organisaties of regeringen. Maar het gevaar zit misschien dichterbij: in de eigen smartphones en computers, en/of in de online accounts waar gegevens bewaard worden, of een backup gemaakt is. Gaan de Taliban, die het bestuur van het land lijken over te nemen, toegang krijgen tot al die gegevens van de gebruikers? Naar welke clips heb je gekeken? Welke muziek beluister je? En wat met biometrische gegevens? Vingerafdrukken, iris-scans en gelaatsherkenning zijn leuke gadgets, maar wat betekenen ze bij een machtswissel zoals in Afganistan?
Denk er bv ook over hoeveel informatie de gsm-operatoren hebben over gebruikers, en internetproviders; al die servers, alle logs …

Zouden de Amerikanen daaraan gedacht hebben bij hun terugtrekking?

Dino-doder

Nadat wetenschappers in de jaren negentig de Chicxulubkrater vonden, die ontstaan is door de inslag van een buitenaard voorwerp meer dan vijfenzestig miljoen jaar geleden, leek het erop dat ze de oorzaak van het uitsterven van de dinosauriërs hadden gevonden. De inslag van een meteoriet van bijna tien kilometer doorsnee, komt wel aan op een wereldbol; het heeft een krater geslagen van meer dan honderd kilometer groot. Hij was niet zichtbaar voor de mens, maar door het onderzoeken van gesteenten die wezen op de inslag, kon de krater gelocaliseerd worden. Hij ligt in de golf van Mexico, met een stuk van de rand herkenbaar door een gebogen lijn van waterplassen rond de Mexicaanse stad Mérida.

De inslag deed waarschijnlijke zo’n driekwart van alle leven op aarde verdwijnen. In gesteenten vindt men de grens tussen voor en na terug doordat er andere diersoorten voorkomen in gesteenten van voor/na dat moment.

Wetenschappers denken nu ook zicht te hebben op de afkomst van die steen met veel impact: de asteroïdengordel rond de zon, ook wel planetoïdengordel genoemd. Inderdaad bestaat die ondermeer uit stukken planeet, die in een baan rond de zon draaien ergens tussen mars en jupiter. Af en toe komt er één los uit zijn baan, en om de 250 miljoen jaar komt er één met die grootte op onze planeet terecht.

(We hebben dus nog 184 miljoen jaar)

Geflixt

Bij Netflix zijn er blijkbaar een paar werknemers/ex-werknemers die voordeel haalden uit kennis van binnenuit om winst te maken op de beurs. Het controle-orgaan in de VS, de SEC, heeft klacht ingediend.
De beschuldigden gebruikten cijfers van binnenuit over de groeicijfers om op de aandelen van het bedrijf te spelen. Doordat ze die cijfers konden inzien voor ze publiek werden gemaakt, konden ze succesvol anticiperen op de koers van het aandeel. Het zou gaan over de jaren 2016, 2017, 2018 en 2019. Betrokken waren werknemers, ex-werknemers en contacten van ex-werknemers. Ze zouden er drie miljoen dollar winst mee gemaakt hebben. Ze gebruiken versleutelde communicatie en cash geld om uit de handen van justitie te blijven. Maar ze werden gevat door “big data”. Een eenheid van de SEC die fraude moet opsporen keek naar het succes van beleggers in de netflix aandelen. En het altijd bij het rechte eind hebben bij het verhandelen van aandelen valt blijkbaar op in de cijfers…

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Star Wars pixel of Star Trek pixel? * De buit verdelen *

i-nieuws 6 na 6 ** August 12th, 2021 by wim.webgang **

Star Wars pixel of Star Trek pixel?

Lucasfilm werd in de jaren 70 van vorige eeuw opgericht door George Lucas, nadat hij met een geflopte film over zijn telefoonnummer de toenmalige pruductiefirma van Francis Ford Copolla tot op de rand van een faillissement dreef. Maar nadat American Graffiti genoeg geld opgebracht had om zijn eerste eenvoudige Star Wars film te maken, had George Lucas geld. Dat investeerde hij in zijn Computer Division, met een Graphics Group, een animatie-afdeling waarvan hij dacht dat ze de benodigde effecten voor zijn moeilijkere Star Wars films mogelijk zouden maken. De Graphics group begon aan software voor driedimensionale computeranimatie, maar moest ook zelf de computers maken om die software op te laten draaien, omdat er nog geen grafische computers bestonden. Ze noemden hun computer de Pixar Image Computer. Maar ze hadden moeite om hun doel te realiseren, en de echte doobraak kwam er tot ze een scene konden maken in een echte film, ironisch genoeg in een “Star Trek” film: “The Wrath of Khan” in 1982, waarin een dode planeet tot leven komt. Pas het jaar daarop, in 1983, zetten ze een volgende grote stap met een scene in een Star Wars film, Return of the Jedi, met een hologram van de “Death Star”. Maar ondertussen had Lucas’ vrouw begrepen dat hem helpen een paar goede Star Wars films te maken hem niet meer deed investeren in aandacht voor haar, en ze gooide de handoek in de ring.
Zitten pruilen als een eend bracht geen geld op, en Lucas moest beknibbelen op zijn speelgoed: hij zette The Computing Division in de etalage. De top van de Computer Division, met ondermeer Alvy Ray Smith, wilde liever op eigen benen verder, en draaide een zakenplan in elkaar rond de verkoop van een “Supercomputer voor pixels”, waarmee ze vervolgens mogelijke geldschieters afdweilden. Maar helaas, “computertechnologie” stond toen nog niet in het woordenboek van investeerders. Dus wendden ze zich tot iemand die het misschien wél zou begrijpen: Steve Jobs. Die was juist buitengegooid bij “zijn oog-Apple”, en hij had interesse om het speelgoedje op te kopen. Maar dat was buiten de waard gerekend, in dit geval het waardevol personeel dat de pixar computers en software maakte, en die niet verder wilden gaan dan een investering van Jobs. Pixar was geboren. Maar het geld was te snel op, en Steve Jobs moest keer op keer zijn portefeuille bovenhalen om Pixar te redden. Op de duur had hij de helft van zijn Apple fortuin uitgegeven aan Pixar, maar dat had dan wel het voordeel dat hij ondertussen de grootste aandeelhouder was, en na vijf jaar dus effectief baas was.
Ondertussen was ook de computertechnologie verder gevorderd, en kreeg Pixar eindelijk het vooruitzicht om een volledige film te kunnen maken met computeranimatie: Toy Story. Maar daar was extra geld voor nodig en Disney financierde de produktie. Steve Jobs bracht Pixar naar de beurs en werd er nog eens rijk mee, en Pixar kwam uiteindelijk in handen van Disney terecht.
Alvy Ray Smith scrhreef ondertussen een boek, dat deze maand uitkomt: A Biography of the Pixel.

https://mitpress.mid.edu/books/biography-pixel

De buit verdelen

Iemand is niet tevreden met de manier waarop de buit verdeeld wordt. Die iemand is een computerinbreker en de buit is het geld verkregen door afpersing na het inbreken in computersystemen van slachtoffers. Dat kunnen organisaties zijn uit de gezondheidszorg, waar de bende in gespecialiseerd leek. De ontevreden computerinbreker van de bende, die de gaatjes in de systemen moest zoeken om binnen te geraken, vindt dat de top van de organisatie het werk laat opknappen door sullen, en zelf de poen pakt. Uit wraak gooide hij wat interne documentatie op het internet, waaronder handleidingen voor de bendeleden. Zowel de tekst daarvan als het forum waarop ze gepost werden, waren Russisch-talig. Uit deze lek blijkt dat er heel wat bestaande scripts worden gebruikt, en dat er onderling werk wordt uitbesteed. NBC news publiceerde er een artikel over in hun tech rubriek.

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Geen Internet in de buurt * Adobe in de supermarkt * Magento open source?

i-nieuws 6 na 6 ** July 29th, 2021 by wim.webgang **

Geen Internet in de buurt

Een bepaalde buurt van Antwerpen had te maken met de uitval van de dsl-lijnen van proximus. Verschillende klanten, met verschillende soorten dsl abonnementen, hadden sinds de nationale feestdag problemen met hun internetverbinding. Die werd steeds verbroken, waardoor bewerkingen op het web werden onderbroken, zoals het invullen van gegevens op een site of het bekijken van media online. De internetverinding wordt steeds verbroken, waarna de dsl-modem opnieuw probeert te “syncen”, wat zich uit in een pinkende led naast het dsl-symbool.
Enkele getuigenissen:
- “ik heb het gemeld maar ze zeiden dat het mij geld zou kosten als ik een iemand liet komen om het na te kijken.”
- “er zijn al langer problemen met onderbrekingen, en het werd erger en erger. Nu hebben we geen verbinding meer en ze hebben gezegd dat het gemakkelijk een week kan duren.”
- “Ik sta ’s morgens voor zeven uur op, dan werkt het soms nog een beetje”.
- “mijn installatie is perfect in orde, maar toch kwamen ze die helemaal checken, draden veranderen enz, terwijl er al verschillende meldingen waren in de buurt en het eigenlijk duidelijk was dat het aan hen lag, ttz buiten mijn woning.”

Gebruikers klagen over gebrek aan feedback en timing voor het oplossen van het probleem.
Het is hen ook niet duidelijk op hoeveel gegarandeerde “uptime” ze recht hebben. Zelfs na één week storingen kan een provider nog spreken van meer dan 98 procent “uptime”. Maar bij professionele IT sektor wordt dat normaal uitgedrukt in twee cijfers na de komma, bv 99,50 % uptime of 99,95% enz.

In een periode waar sommige mensen nog van thuis werken kan de onderbreking zwaar aankomen.
Gebruikers ontdekten tot hun ontzetting hoe afhankelijk ze waren van de internetverbinding.
Kinderen klaagden dat ze niet meer konden chatten met hun vrienden, of niet meer konden gamen.
De ouders konden:
- niet meer telewerken (overmacht “proximus” ipv “corona”?)
- geen rekeningen meer betalen*
- geen gebruik maken van het online krantenabonnement op de tablet
- geen afspraak maken voor de technische controle van hun auto
- geen dringende rekeningen met steeds kortere betaaltermijnen online betalen.
- geen Covid-vaccinatiebewijs aanvragen of ontvangen.
- geen online afspraak boeken bij de dokter.
- niets meer online bestellen
- geen mail meer checken van het werk, noch van prive.
- geen online backups maken.
- geen online nieuws meer lezen
- inschrijven in een cursus of school lukt niet
- geen foto’s uitwisselen
- geen clouddiensten meer gebruiken (waar voor betaald werd)
- geen online klacht indienen wegens onbetrouwbare of gewoon niet werkende verbinding;

Meldingen als “browser can’t connect to th the server at …” , “pop3 server not found” enz kwamen voor.
-
De onderbreking had ook voordelen: er werd minder tijd doorgebracht op sociale media, er werd niet meer online geshopped maar in de buurtwinkels, er werd terug gepraat met de buren (o.m. over de verbroken internetverbinding) en ’s avonds kwamen de gezelschapsspelletjes terug boven, of er werden uit de gebruikte Linux-distributie reeds geïnstalleerde of nieuwe programma’s uitgeprobeerd.

Eén van de getroffenen verwittigde dat hij woensdag bericht kreeg dat zijn aansluiting betrokken was in een “algemene netwerkstoring”, en dat “alles terug optimaal” werkte, waarna hij inderdaad terug een stabiele internetverbinding had. Een andere getroffen meende te weten recht te hebben op compensatie.

Navraag bij proximus leverde een standaard mail op voor ontvangst van de vraag, maar nooit een antwoord.

Adobe in de supermarkt

Walmart is een supermarktketen in de VS, die uitgroeide tot een serieuze multinational met duizenden vestigingen in de VS en erbuiten. Ze verkopen allerlei basisprodukten, aangevuld met electronica enz. Maar ze bleven wat acher op gebied van online verkoop. Ze experimenteerden wat, kochten een paar startende bedrijfjes, en ze kwamen echt van de grond met de overname van Jet.com in 2016. Dat internetbedrijf was begonnen met internetgebruikers de weg te wijzen naar de goedkoopste prijzen voor produkten. De man achter Jet.com was Marc Lore, die al andere bedrijfjes had opgericht en zelfs verkocht aan Amazon. Hij werd met de overname mee binnengehaald voor vijf jaar en bracht een digitale transformatie op gang binnen Walmart. Hij ontwikkelde een e-commerce strategie die Walmart moest bestand maken tegen de bedreigende concurrentie van online gigant Amazon, die inmiddels op kop lag. De inhaalbeweging in 2016, 2017 en 2018 kostte geld: terwijl de grootwarenhuizen nog 7 miljard winst opleverden, deden de e-commerce initiatieven van het bedrijf nog 1 miljard verlies. Een heleboel van de opgzette initiatieven of overgenomen bedrijfjes werden ondertussen terug van de hand gedaan, soms met verlies. Maar er werd wel imméns veel ervaring opgedaan, en dat mocht iets kosten. Ondertussen groeit de e-commerce van Walmart niet meer met 7% per jaar zoals voor de overname van jet.com, maar met meer dan 70%, en dat kan je al een inhaalbeweging noemen. Bovendien waren ze net op tijd klaar om de COVID-epidemie te kunnen doorstaan. En binnenkort is het contract van Marc Lore bij Walmart ten einde, en vertrekt hij. En dan blijft Walmart met het dilemma zitten waar eigen Lore ook al mee zat: hoeveel geld kan je blijven verliezen op het uitbouwen van je e-commerce tak, en hoelang of hoeveel kan je dat doen op kap van je winstgevende winkels. Terwijl het beste resultaat dat je online behaalt een verre tweede plaats is achter de gevreesde concurrent die wel winstgevend werkt, of winst uit andere aktiviteiten kan halen zoals webservices.

Magento open source?

Dat kan Walmart op een idee gebracht hebben, want ze gaan nu ook hun diensten aanbieden aan anderen op gebied van software en verkoopstechnologie die ze de laatste jaren hebben ontwikkeld. Daarvoor werken ze samen met Adobe, inderdaad oorspronkelijk bekend van zijn grafische software voor Apple computers. Het Adobe Commerce Platform zal toegang krijgen tot Walmart’s Marketplace, en dat moet ten goede komen aan duizenden kleinhanelaars. Die krijgen daarmee toegang tot hulpmiddelen die anders voorbehouden zijn voor de grote online spelers, en ze kunnen bv gebruik maken van de afhaalpunten van Walmart. Adobe heeft een e-commerce website platform in handen doordat het in 2018 Magento Commerce kocht, en integreerde in zijn Cloud produkt. Magento Commerce was een betalende cloud versie van Magento Open Source, een pakket oorspronkelijk geschreven in PHP. Roy Rubin was in 2008 begonnen met het ontwikkelen van Magento nadat hij zelf het pakket osCommerce gebruikte dat hij op SourceFoge vond. De “os” in “osCommerrce” stond voor Open Source, en osCommerce ontstond in Duitsland. Rubin had een bedrijfje dat voor klanten dat pakket installeerde, onderhield en aanpaste. Toen osCommerce wat leek stil te vallen gebruikte hij zijn ervaring en zijn klantenbestand om een stap te zetten naar een eigen project. Hij bleef kiezen voor open source, want dat was de beste manier om het snel verspreid te krijgen. Hij was ook zo slim om het heel gemakkelijk uitbreidbaar te maken met een soort plugin-model, dat hij Magento Connect noemde. Zo wist hij een ecosysteem uit te bouwen waarin honderdduizenden programmeurs aan werken, en honderden consulting bedrijfjes ondersteuning geven en integratie doen voor klanten. Magento werd het grootste e-commerce platform. Er was dus genoeg interesse en geld voor het platform, en Rubin verkocht al een groot deel van de aandelen aan eBay in 2011, en Magento Commerce is sinds 2018 in handen van Adobe, dat ook aankondigde te stoppen met Magento1. Alle gebruikers moeten overstappen naar Magento2, een overstap die niet kan gebeuren door een upgrade. Het is een volledig nieuw platform met html5, CSS3, en andere ondertussen onstane technologiën. En door het Walmart verhaal zal Magento dus ook weer extra gebruikers krijgen.

Magento Open Source is nog altijd te vinden op SourceForge.net, net als Magento2.

ps: Magento was dus altijd “open source” maar er werd geen gebruik gemaakt van de “GPL” of “free software” licentie.

Zie ook www.magento.com

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Pegasus

i-nieuws 6 na 6 ** July 22nd, 2021 by wim.webgang **

Pegasus

Een figuur uit de Griekse mythologie houdt de internationale politieke wereld bezig: Pegasus. Behalven een luchtvaartmaatschappij en een sterrenbeeld, kreeg ook sommige software de naam Pegasus, zoals de gratis e-mail client Pegasus Mail, gemaakt door David Harris en al 30 jaar bestaat. Het programma is dan wel gratis, maar het is geen open source, het hoort bij de Mercury Mail Transport System mailserver, die ook gratis te downloaden is, maar waarvan ook een licentie gekocht kan worden om recht te hebben op ondersteuning.
Maar er is nog andere software met de naam Pegasus: het Israëlische bedrijf NSO Group maakt software om binnen te geraken in toestellen waarvan de eigenaar bv het wachtwoord vergeten is, of voor een bedrijf dat hulp nodig heeft bij het beheren van zijn toestellen, enz.
Het meest lucratieve deel van het klantenbestand bestaat echter uit overheidsdiensten en spionagediensten die het gebruiken om in te breken in toestellen van hun doelen: politieke tegenstanders, regeringsleiders en journalisten.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Hittegolven * Google herfst * Covid certificaat * Roddel 1879 * Belastingsaangifte

i-nieuws 6 na 6 ** July 15th, 2021 by wim.webgang **

Hittegolven

De hittegolven die het westen van Noord-Amerika teisteren, hebben al grote gevolgen.
Een deel van de oogst is verloren, en in de hitte kan de overige oogst ook niet normaal binnengehaald worden. Landarbeiders zijn er nu genoodzaakt om ’s nachts te werken, omdat de hitte overdag ondraaglijk is. Mogelijk zal de tarweoogst gehalveerd worden, en wegens problemen ook elders in de wereld, worden stijgende voedselprijzen verwacht.
Maar niet alleen op het land, ook in de zee heeft de hitte al slachtoffers gemaakt. Honderden miljoenen schaaldieren als mosselen stierven door de hitte.
.

Google herfst

De advocaten van Google kunnen best nog eens goed vakantie nemen deze zomer want na de zomer zal het alle hens aan dek zijn voor de Europese zitting over de monopoliepraktijken van het bedrijf. Er hangt hun een boete van 4,3 miljard boven het hoofd voor misbruik van monopolie op het Android platform. Dat bedrag is bijna een record. Belgi\u00eb gaf ook eens een recordboete van 600.000 euro voor het niet respecteren van de privacywetgeving, maar mogelijk was Google daar minder van onder de indruk. Het onderzoek naar de Android zaak begon in 2015, en de zaak is in handen van de gereputeeerde Margrethe Vestdager. Volgens RTL nieuws komt de mogelijke boete overeen met de omzet van zestien dagen. Er komt een vijfdaagse hoorzitting waarin Google zijn vel nog probeert te redden, waarschijnlijk eind september.

Roddel 1879

Het lijkt wel roddel: Google en Microsoft zeggen dat de computerinbrekers die inbraken bij Solar Winds, gebruik maakten van een fout in het systeem van een iPhone. Ze gebruikten een zogenaamde “zero day expoit” een fout die nog niet bekend was, en nadien het nummer “CVE-2021-1879″ kreeg. Ondertussen is de fout gerepareerd met een update van Apple. Eigenlijk zat ze in de webkit browser engine, en ze werd misbruikt om binnen te geraken in een iPhone, vanwaar de inbrekers zich konden voordoen als een bekende om verder mails met malware links te sturen.

Belastingsaangifte

Vandaag is de laatste dag om uw aangifte van de personenbelastingen in te dienen via het online platform tax-on-web (de papieren versie moest 30 juni binnenzijn).
Voor wie er dadelijk na ons programma aan gaat beginnen: u moet uw kaartlezer zoeken, die hebt u nodig om binnen te geraken op het online platform van tax-on-web.

Eens de kaartlezer gevonden moet u uw identiteitskaart vinden, liefst de meest recente, en in ieder geval geen in drie gevouwen papieren versie, maar zo \u00e9\u00e9n ter grootte van een bankkaart en met een chip. Die chip gaat u niet helpen als u niet wist dat u een pincode had of in ieder geval nodig hebt om binnen te geraken op dat systeem. Ook niet om uw pincode te herinneren, integendeel, hij gaat u buitensluiten als u die vergeten bent. Moest u ze niet meer kennen, kijk eens op internet bij de lijstjes van de meest voorkomende wachtwoorden en codes; goede kandidaten zijn 1234 en uw geboortedatum.

Als tax-on-web niet in uw bookmarks staat, kan u de weg vinden via financien.belgium.be, deze url is de combinatie van een fout gespelde financi\u00ebn met het engelse woord voor Belgie en als enige juiste stuk de “.be”. Misschien gebruiken ze Belgium omdat Belgi\u00eb (met een trema op de e) niet bestaat in domeinnamen, maar die moeite hebben ze niet gedaan met de financi\u00ebn. Als je dus op “financien.belgium.be” bent, kijk je wat naar beneden en klikt op de nog lelijkere URL “www.myminfin.be”. Deze domeinnaam is duidelijk door de techies gekozen die het systeem moesten bouwen; programmeurs haten het om lange namen te tikken, en gebruiken doorlopend Engelstalige termen, en “mijnministerievanfinanci\u00ebn.be” is natuurlijk veel te lang. Leve myminfin.be, dat kan je zelfs rechtstreeks intikken als je eens opnieuw moet beginnen of al de rest wil overslaan. Als je dat doet, of gewoon klikt, wordt je nog eens afgeleid (niet achterdochtig worden) naar een andere site: “eservices.minfin.fgov.be”, alwaar je een smakelijk menu voorgeschoteld krijgt met “Nederlands” Fran\u00e7ais” en “Deutsch”. Als daar een belastingstaal bij is die je verstaat, kom je na je klik op een lichtblauw wolkje van myMINFIN.

Misschien moet je ondertussen aanmelden met die electronische eID en je op internet teruggevonden 4 cijferige code. Hopelijk heb je de juiste drivers voor de cardreader, heb je een ondersteunde browser (bij ons lukte het alsnog met Firefox), en heb je ook de juiste browser plugin ge\u00efnstalleerd en weet ik veel wat; met veel geluk werkt het nog van vorig jaar).

Als je dat al lang niet meer gedaan had, staan er misschien ook wat berichten klaar, dat zie je aan het rode bolletje met een getal, bv 3, dat rechtsboven bij je initialen staat.

Ze zullen je ook nog zeker lastigvallen met het bevestigen van cookies, en het lezen en goedkeuren van de algmene gebruiksvoorwaarden, blijkbaar zijn die veranderd tegenover vorig jaar, maar de vraag is of u de tijd gaat hebben om die echt te lezen want het is vandaag de laaste dag, weet u nog wel.

Pas na het blindelings bevestigen van de gebruiksvoorwaarden gaan de poorten van tax-on-web echt voor u open.

Daar ziet u het “Voorstel van vereenvoudigde aangifte – Aanlagjaar 2021″ verleidelijk staan blinken.
De vermelde geheimzinnige Status “Elektronische VVA” mag u niet afschrikken om op Raadplegen te klikken. (ps: nee, met de muis over de afkorting zweven geeft geen uitleg).

Onderaan zie je nog wat rommel van vorige jaren staan met titels als Aangifte PB deel 1 – 2019, bijlaen, of delen 1 en 2 van 2016, kortom telkens anders, en blijkbaar hebt u het de fiscus ook niet gemakkelijk gemaakt door soms een papieren aangifte te doen en soms een electronische.

Maar daar kan hij wel mee leven, meer nog, hij telt enthousiast de binnenkomende electronisce aangiften op een tellertje op het scherm: 1.681.913 Belgen waren u voor!

Die webmaster was blij dat hij het page-hits tellertje van zijn eerste website nog eens kon hergebruiken.

Er staat ook een schema met de dagen waarop het erg druk zal zijn op de site .. van geel naar rood en vandaag.. zwart!

Met een beetje geluk crasht de website en komen er nog een paar dagen verlengingen. Zoniet kom je onderaan je voorstel tot aangifte al te weten hoeveel je moet bijbetalen, bv vanwege werkloosheid overmacht corona waarop niet genoeg voorheffing is afgehouden.

Covid certificaat

Wie klaar is met zijn belastingsaangifte kan op vakantie, en die moet alweer naar een online platform om zijn Covid certificaat af te halen. Wie naar analogie met mypension de naam van een website intikt, heeft hetzelfde gedacht als een slim bedrijf dat reklame maakt voor geneesmiddelen op die domeinnaam. De juiste site is deze keer wel een Nederlandstalige domeinnaam: www.mijngezondheid.belgie.be.
En daar geldt weer; cardreader terugzoeken (zal wel meevallen als je die voor je belastingsaangifte gevonden had), identiteitskaart (idem), geheime code (idem), en dan het juiste gezinslid kiezen en doorklikken naar “EU Digitaal CVID-Certificaat.
Je kan dan bv twee lijntjes zien staan, die duiden op eerste en tweede vaccin; er staat een publicatiedatum bij, en een Type (waar dan bv “Vaccin” staat). Het certificaat is zo digitaal dat je het kan downloaden als pdf.
Laat u niet vangen door het venster dat je krijgt na het klikken op download, want dat venster blijft zeggen “Please wait”. Als je dat doet zou het er ook al zijn als je het telefoonnummer van de overheid belt en het laat opsturen met de post.
Negeer het wait venster en ga kijken in je downloads (in Firefox rechtsboven aangegeven met een neerwaarts pijltje – of rechtreeks in je bestanden naar de Downloads map). Daar vind je het tussen alle andere dingen die je hetbt gedownload om af te printen, het draagt de verhelderende naam “pdf”. Zonder achter of voorvoegsel, gewoon “pdf”. Open met programma naar keuze (zoals Gwenview of Document Viewer enz).
Daarna kan je het afprinten, waardoor het toch ook weer analoog wordt, en je het kan opvouwen en in je portefeille kan steken. Of proberen, want men het zo groot gemaakt dat het in geen enkele portefeuille past, het is groter dan de papieren identiteitskaart ooit geweest is (lijkt me).
Voor de zekerheid (omdat je het niet zou kwijtgeraken? omdat je toch een app zou installeren?).
Je kan het ook downloaden op je smartphone, alleen geef ik op vakantie of aan de grens liever een papier af dan mijn smartphone.

compiled by BCP v.0.6.0

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Slimme horloge * Ransomware vermijdt USSR * Cambridge 1 * Veteranen welkom

i-nieuws 6 na 6 ** July 8th, 2021 by wim.webgang **

Slimme horloge

Slimme horloges leren ons nu iets over Covid-19. Ze meten en slaan data op over langere periodes, dus dat maakt het mogelijk om bv te vergelijken tussen voor en na Covid-19; Weken tot maanden na het genezen van Covid-19 blijven gebuikers nog een hogere hartslag hebben, konden onderzoekers uit de gegevens van de toestellen afleiden. Er werden een achthonderdtal gebruikers van smartwatches die ziekjes werden gevolgd, waarvan na een test er iets meer dan tweehonderd effectief Covid bleken te hebben; de anderen hadden andere aandoeningen van de luchtwegen. Van de zieken daalde de beweging overdag, ze sliepen meer, en hun hartslag in rust was hoger geworden, en bij de Covid positieven waren deze verschillen opmerkelijk groter. Bij hen werd een opvallende schommeling in de gemiddelde hartslag in rust vastgesteld; na een negental dagen na de eerste verschijnselen daalde de hartslag in rust, maar dat bleek een schijngeruststelling. Daarna steeg die terug, en dat duurde gemiddeld twee tot drie maand. Ook slaap en aktiviteit werd langdurig aangetast.

Ransomware vermijdt USSR

Er waren vroeger al aanduidingen voor, maar nu heeft onderzoek van Trustwave SpiderLabs het ook officiëel in een rapport gezet: de afpers-software van de laatste grote cyber-aanval vermijdt om computers te besmetten die een taal of land-instelling hebben als Russisch, Ukraïne, Wit-Russisch, Armenië, Georgië, Kazachstan, Turkmenistan, Roemenië, Syrië enz.
Cybersecurity expert Brain Krebs had al aangetoond dat de software die de Colonial pipeline in de VS lamlegde, een lijst van te vermijden landen bevattte, waaronder Rusland en landen van de vroegere USSR. Tegelijk levert deze kennnis ook een goed vaccin op: installeer een tweede toetsenbordindeling: Russisch bv.

Cambridge 1

Cambridge 1 is de naam van een nieuwe supercomputer in het Verenigd Koninkrijk, die ingezet wordt door onderzoeksinstututen in London en Oxford. De computer is gemaakt om Kunstmatige Intelligentie in te zetten voor de gezondheidszorg. Onderwerpen zijn onderzoek naar dementie, ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen (ondermeer samen met Astra Zenica) en verder genetisch onderzoek.
Er werd honderd miljoen dollar geïnvesteerd door het Amerikaanse bedrijf NVIDIA, bekend van hardware als grafische kaarten voor computers.

Veteranen welkom

Het is al een tijdje bekend dat er tekorten zijn in de IT sektor, in zowat alle waardevolle jobs. Bedrijven vangen elkaar personeel af, of proberen aangeworven personeel vast te houden met juridische clausules. Intel heeft een aantal ex-werknemers terug aangeworven, zoals Shlomit Weiss. Zij krijgt de rol van Co-General manager van de ontwerpafdeling van Intel. Zelf stond ze mee aan de wieg van de ontwikkeling van Sandy Bridge en Skylake, enkele belangrijke processorfamilies van intel uit de jaren 2010 en verder. Intel gebruikt nog altijd ontwikkelingen die verderbouwen op die technologie in de i3, i5, i7 en i9.
Ze verliet intel in 2017 en kreeg een interessante positie bij Mellanox Technoloties, dat werd overgenomen door NVIDIA.
Nu is ze teruggelokt naar intel, die een plekje moesten opvullen van Uri Frank, die weggekaapt werd door Google, die ook bezeig zijn met de ontwikkeling van microprocessoren. Weiss is eind vijftig, en dat geeft aan dat intel begint te vissen in het vijvertje voor de pensioenleeftijd.

compiled by BCP v.0.5.9

Lift ^ | Lift v | Comments Off

« Previous Entries