Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang

Private

Laatste titels:

Piratenwebsites * Negeer het milieu * Videoconferentie * Internet blokkeren * Fiberconferencing

i-nieuws 6 na 6 ** September 17th, 2020 by wim.webgang **

Negeer het milieu

In de VS heeft autobouwer Mercedes-Benz er 1,5 miljard voor over om te onstsnappen aan een verder onderzoek naar hun valsspelen bij de uitlaattesten. Ze gebruikten ondermeer software in de dieselauto’s om de uitlaatgassen aan te passen aan de test, zodat er een lagere uitstoot werd vastgesteld bij de test.
Bovendien moet het bedrijf ook de auto’s die zo in verkeer zijn gebracht, aangepast worden. Dat is een zo goed als onmogelijke opdracht, en daarom wordt rekening gehouden met een marge; ze moeten binnen een paar jaar tijd vijfentachtig procent van de wagens aangepast hebben, twee jaar voor de gewone wagens, drie jaar voor de bestelwagens. Het zou gaan over een paar honderdduizend wagens voor de Amerikaanse markt, gedurende een periode van 2009 tot 2016.
Ze verkiezen dit compromis boven een jaren aanslepende procedure met onzekere juridische afloop.
Dan liep er ook nog een groepsvordering van klanten en daar hebben ze ook nog eens zevenhonder miljoen voor opzijgezet.
Mercedes is natuurlijk niet de eerste fabrikant die aangepakt wordt. Deze zaak gaat vooral over Californië, dat al lang kampt met serieuze luchtvervuiling. De jarenlange overtreding van de regels, met gezondheidseffecten en milieuschade, wordt natuurlijk niet teruggedraaid door deze boetes. We zouden ons kunnen afvragen waar de auto-industrie zou gestaan hebben als ze de bedragen van de huidige boetes zou geïnvesteerd hebben gehad in echt properdere auto’s.

Piratenwebsites

Eén van de beroemdste websites voor muziekpiraterij was the pirate bay, met als website piratebay.org. Eind 2014 viel de Zweedse politie binnen bij The Pirate Bay, en nam ondermeer de servers in beslag. Maar reeds in 2009 vielen de eerste veroordelingen en werd de site in veel landen onbereikbaar gemaakt door de internetproviders. Hun domeinnamen werden soms in beslag genomen, zoals de .se site in 2015, wat meestal als gevolg had dat er een paar varianten van de naam geregistreerd en gebruikt werden, waarop weer een inbeslagname in gang gezet werd; kortom een kat en muis spel.
En nu pas is de domeinnaam “piratebay.org” terug in roulatie gekomen, nadat de registratie niet verlengd werd door de vorige eigenaar. Hij werd online per opbod verkocht en haalde 50.000 dollar.
Nog een andere domeinnaam ligt klaar voor verkoop: “ThePirateBay.com”, en ook PirateBay.net en ThePirateBay.net zouden binnenkort vrijkomen.

Internet blokkeren

Sandvine inc is een Amerikaans technologiebedrijf dat netwerkbeveiliging en -filtering voorziet. Ze promootten hun technologie op allerlei gelegenheden, waaronder op een meeting met overheidsinstanties in Wit Rusland in mei laatstleden. Dat moet een geslaagde demonstratie zijn geweest, want Wit Rusland kocht het systeem van Sandvine aan en installeerde het in datacentra in Minsk. Het werd gebruikt in de periode van de presidentsverkiezingen in Wit Rusland in augustus. Eenvoudige internetfiltering gebeurt op basis van de bestemming van het verkeer, bv op ip-adres van bepaalde websites of diensten. Maar dit systeem voorziet in “deep packet inspection”, wat toelaat om internetverkeer te filteren op de inhoud. Daarmee kan doelgericht gecensureerd worden op het verkeer van nieuwsmedia, sociale media, en allerlei berichtendiensten. In de praktijk zou 40 procent van alle ingaand en uitgaand internetverkeer van Wit Rusland uitgefilterd worden. Sandvine zegt dat het de mensenrechten respecteert, en dat ze de exportbeperkingen van de VS niet overtreden.
Er werden intern bij het bijdrijf al vragen gesteld door personeel, en het bedrijf werd op de korrel genomen door enkele VS Senatoren. Ze vragen een onderzoek door het ministerie van Financiën.

Videoconferentie

De coronacrisis is nog niet weg, en dus de Videoconferentie ook niet. Door de explosieve stijging van het gebruik van videoconferencing programma’s, is dit ook het moment om marktaandeel in te palmen. Wie het snelst kan groeien, verovert een stevigere positie in de tot rust komende markt na de pandemie. Een van de snel groeidende bedrijven was Zoom, maar ook Google is nog aktief. Zij zetten in op Google Meet, maar ook op hun rekenkracht in de achtergrond. Ze kunnen de kunstmatige intelligentie van hun netwerk inzetten om meer te doen dan de één op één vergaderingen met uitgeveegde achtergrond. Ze zeggen dat hun software in staat is om meer complexe vergaderingen in goede banen te leiden. Ze werkten samen met het Chinese Lenovo (vroeger huismerk van IBM) om speciale hardware te maken die opgesteld kan worden in de vergaderzaal. De software kan vanzelf inzoemen op de persoon die aan het woord is, of uitzoemen op andere momenten. Behalve een touchscreen en een afstandsbediening bevat de vergaderset een lat met acht micro’s, om het geluid van de vergaderruimte goed in “beeld” te brengen. Dat is niet gemakkelijk, want mensen kunnen veel storende geluiden maken heeft iedere videoconfentie-klasgroep al wel ondervonden: typen op een laptop, schuifelen met stoelen, prutsen met papieren, kuchen, gsm geluiden maken, enz. Ook daar zou de software van Google raad mee weten. En je ziet het al aankomen: zo’n gespecialiseerde setup is niet gratis en gaat in de duizenden euro’s.

Fiberconferencing

Natuurlijk is het handig om een beetje een goede internetaansluiting te hebben als je zit te vergaderen over internet, zodat je betoog niet hakkelend doorkomt bij de anderen. Ook daar heeft Google aan gedacht: Google Fiber. Ze bieden een glasvezeldienst aan van 2 Gbps voor honderd dollar per maand. Dat is een vast pakket met een wifi router en een mesh extender. Ze hadden al een glasvezelaanbod van 30 dollar per maand en 1 Gbps, met een gateway-netwerkrouter-bakje. Die 1 Gbps slaat enkel op de downloadsnelheid, consumentgericht dus: filmpjes kijken enz. Deze downloadsnelheid voelt aan zoals de snelheid op je eigen netwerk, tussen je eigen computers. Vroeger was de verbinding van het internet altijd de bottleneck. Maar de uploadsnelheid, dus alle informatie die van jou naar het internet toe gaat, is meestal veel lager, terwijl op je eigen netwerk de snelheid hetzelfde is in alle richtingen.

Eigenlijk is het niet Google zelf, maar wel het bedrijf of de financiële constructie dat ze boven zich gecreëerd hebben, Alfabet, die eigenaar is van de ISP, het onderdeel dat de internetverbindingen levert. Het programma is nog maar in een soort testfase in bepaalde gebieden, bv Nashville.

Het blijft ook wel interessant om te zien dat 1 Gbit 30 dollar kost en 2 Gbit 100 dollar. Neem je dan niet beter 2 verbindingen van 1 Gbit?

België doet het wereldwijd erg goed, we zitten bij de snelste gemiddelde internetscores. Bij onszit je gemiddeld aan een sneldheid waarbij je een DVD (4.7 GB) download op een kwartiertje.
Fiber is echter nog niet zo vanzelfsprekend voor iedere locatie. Het is eerder voorbehouden voor de professionele klanten en kost rond de honderd euro per maand, met een download sneldheid van een halve tot 1 Gbps.

Maar het aanbod voor thuisgebruik nu zit toch eerder rond de 50 tot 100 Mbps, tien keer minder.

compiled by BCP v.0.4.8

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Spion bij Amazon * VS energie proper binnen 15 jaar * Grootste camera * Digitale auto’s

i-nieuws 6 na 6 ** September 10th, 2020 by wim.webgang **

Spion bij Amazon

In documenten die Amazon gisteren neerlegde bij de Securities and Exchange Commission, de toezichtshouder voor de effectenbeurezen, stond een verwijzing naar een mogelijke spion in de directie. (Of misschien is het een ex-spion, maar wie weet dat bij spionnen?)
Een vroegere directeur van de NSA, de National Security Agency, wordt lid van de directieraad. De NSA directeur ging in 2013 op pensioen, na een woelige periode bij de NSA. De klokkenluider Snowden bracht aan het licht dat de NSA zich bezighield met groots opgezette systemen die op iedere communicatie spioneerde. Daaronder het PRISM systeem, dat informatie haalde uit de toenmalig grote online bedrijven Google, Microsoft, Yahoo en facebook. Hij vond ook dat journalisten moesten tegengehouden worden om de gelekte data te verspreiden.
Waarom Amazon hem binnenhaalde wordt door The Verge beantwoord als het zoeken naar contacten voor winstgevende overheidscontracten op gebied van defensie.

VS energie proper binnen 15 jaar

Een onderzoeks rapport, gemaakt door een denktank in Californië, denkt dat de VS op 15 jaar tijd zijn koolstofuitstoot onder controle kan krijgen. De honderd procent schone energie zou bereikt kunnen worden door het volgen van 2 sporen: 1. is het ontwikkelen van waterstoftechniek, en 2. het ontwikkelen van koolstofopslagtechnieken.
Door meer zonne-energie en wind-energie te gebruiken, en te combineren met batterijopslag, zou al 90 procent van de uitstoot van de energiesektor kunnen opgevangen worden. Maar de rest hoeft niet bereikt worden door nieuwe gascentrales te bouwen, denken de onderzoekers. Er bestaan heel wat technieken die nog niet op grote schaal worden toegepast, die goedkoop genoeg zouden moeten zijn om de factuur niet te doen stijgen. Dan moet er wel nu op ingezet worden, om binnen 15 jaar resultaat te boeken.

Grootste camera

Op de interesting engineering website verscheen een foto van de grootste camera ter wereld. Die heeft een resolutie van 3.200 megapixels. Daarmee zou je ongeveer op 20 kilometer afstand nog een pingpongballetje kunnen zien liggen. De camera is gebouwd in de VS, in het SLAC National Accelerator Laboratory. Bij de eerste test zouden ze een broccoli met veel detail gefotografeerd hebben, maar het doel is de camera op de ruimte te richten. Daarvoor zal hij geïnstalleerd worden in een ruimte-observatorium in Chili, het Vera Rubin observatorium.
Door om de paar nachten een hoog resolutie foto van de sterrenhemel te maken, kan de evolutie van de sterren onderzocht worden. De beelden vormen een soort stop-motion van de ruimte. Ze trekken er voorlopig tien jaar voor uit.

i
Ik ben ook benieuwd waar ze die beelden gaan opslaan…
/i

Digitale auto’s

De analoge besturing van de auto is aan het verdwijnen. Dat begon met de Tesla Model S, die vooruit was op zijn tijd met een massief groot touchscreen. Het deed denken aan het gebruik van een app op een tablet, en niet aan de typische besturing van een auto. Onderzoeksburo ABI Research verwacht dat tegen 2030 de digitale besturing volledig ingeburgerd zal zijn.
Analoge besturing, bestaande uit echte knoppen en schakelaars, zullen snel tot het verleden behoren als de digitale besturing doorbreekt. En dat is ze aan het doen. De middenconsole van veel auto’s bestaat uit een touchscreen. Voor autoradio, gps-navigatiesysteem, parkeerhulp,infotainment systemen en heel wat andere snufjes verloopt de bediening en/of de feedback al langs het scherm.
En daar voel je al het verschil.
Je kan, met je ogen op het verkeer, al voelend een schakelaar zoeken met je handen en die bedienen. Maar een touchscreen vereist dat je ernaar kijkt, om te zien welke functies en knoppen op dat moment beschikbaar zijn op het scherm. Maar als de digitale bediening voor de fabrikanten interessanter is (bv goedkoper), zal ze niet meer te stoppen zijn.
Maar dan moet er nog wel gesleuteld worden aan die digitale cockpit systemen. ABI research maakte een analyse rapport met de naam “New Automotive Infotainment Architectures”; er is meer computerkracht nodig om al die informatie rond te sturen, weer te geven, en de bevelen die via de touchscreen(s) komen te verwerken. Bedrijven als Qualcomm, NVIDIA, die bekend zijn van de processors van computers en smartphones, zullen hier nog een mooie groei kunnen noteren. En om de digitale besturing vertrouwen te doen winnen, en om het ook echt betrouwbaar te maken, zal er een heel netwerk van geïntegreerde en onderling verbonden processors nodig zijn. Die zullen bij een storing het ook van elkaar moeten kunnen overnemen. Vanaf 2025 zal de digitale cockpit doorsijpelen van de luxe wagens naar de gewonere auto’s.
En volgend jaar zal ook augmented reality opduiken in als niche-functie in luxe-wagens.

Echte knoppen en schakelaars zullen binnenkort misschien eerder in de luxe-modellen gebruikt worden.

compiled by BCP v.0.4.8

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Deepfake * Summit 2 * Summit voor Covid

Uitzending do 18:00, i-nieuws 6 na 6 ** September 3rd, 2020 by wim.webgang **

Deepfake

Met de Amerikaanse verkiezingen in aantocht komt ook de rol van sociale media weer in aandacht. Eén van de bedreigingen voor het eerlijke verloop van de verkiezingen zijn zogenaamde deep fake berichten op sociala media. Dat zijn bv filmpjes die zo gemanipuleerd zijn met computers, met behulp van “Deep Learning” kunstmatige intelligentie, dat het voor de mens niet te onderscheiden is van echt.

Zo kunnen op een geloofwaardige manier totaal verzonnen feiten worden verspreid. Gelukkig is er nog kunstmatige Intelligentie om dat dan op te sporen, volgens Microsoft. Dat bedrijf biedt dat nu aan voor mediabedrijven: deep fake detectie, en een soort kwaliteitslabel als beelden deep fake-vrij zijn. Hun timing is veelbetekenend, zo net voor de verkiezingen, en ze hopen dat de deep fake programma’s niet te snel aangepast worden om de detectie te omzeilen.

Daar hebben we natuurlijk alle vertrouwen in!

Deep Fakes maken blijkt ondertussen trouwens ook al met eenvoudigere middelen te kunnen, door animatiesoftware die een beeld doet bewegen als een voorbeeldbeeld en wat code als “Deep Animator”.

Voorbeeldanimaties in dit artikel:

https://towardsdatascience.com/how-to-produce-a-deepfake-video-in-5-minutes-513984fd24b6

De broncode is te vinden op GitHub: https://github.com/AliaksandrSiarohin/first-order-model

Summit 2

Summit was op dat moment de snelste supercomputer ter wereld, maar hij is in juni voorbijgestoken door Fugaku, een Fujitsu supercomputer van Japan, die pas in 2021 helemaal af zal zijn. Fugaku haalde al een negende plaats in de lijst van energievriendelijkheid van supercomputers, de “groene 500″.
De CPU van de computer is van ARM architectuur, en er zullen er liefst meer dan 150.000 van ingebouwd worden.
Daarop gaat een heterogeen systeem draaien, de High Performance simulations draaien op de McKernel, en de POSIX compatibele diensten draaien op een Linux kernel.
Kortom, Summit blijft de snelste supercomputer van de VS.
Hij is eigenlijk gebouwd voor het ministerie van Energie, in een samenwerking van IBM en NVIDIA in 2018. NVIDIA is de opvallende partner, want meer dan negentig procent van de rekenkracht van de supercomputer zou komen van de GPU-grafische chip-fabrikant.
Summit haalt 200 Petaflops. Hij is zo groot als twee tennisvelden, en verbruikt 15 megawatt aan electriciteit, je zou er dus 5 flinke windmolens voor nodig hebben om de computer te doen draaien.

https://www.311institute.com/ibm-summit-supercomputer-worlds-fastest-ornl/

Goed om weten dat er Linux draait op de snelste computer ter wereld.

Summit voor Covid

Summit is de naam van een IBM supercomputer in Tenessee in de VS, die werd losgelaten op de raadsels van Covid19. Twee onderzoekers van de universiteit van Tenessee gingen al in de beginperiode aan de slag om de computer in te zetten in de strijd.
De genetische sequentie van het virus werd afgetoets aan andere virussen, en de verwantschap met SARS was snel duidelijk. Ze konden dus aan de slag met alle bestaande kennis van proteïnen die SARS aanmaakt. Die proteïnen vormen het mooie kroontje op de fantasievolle afbeeldingen van het virus. Maar terecht dus. Er zijn duizenden molekulen bekend die er vat op zouden kunnen hebben, en de onderzoekers lieten de supercomputer 9000 verschillende stoffen gebruiken in een simulatie. Daar kwamen er 8000 uit die ze dan rangschikten in volgorde van vermoedelijke bruikbaarheid. Dat was in maart, en moest dan allemaal in een labo worden uitgeprobeerd op echte virusdeeltjes. De resultaten kunnen mogelijk weer teruggekoppeld worden.
Werk van professor Jeremy Smith, en onderzoeker Michael Dean Smith, (kortom the Smiths?)

Bradykinine storm

Daarna werd Rhea mee ingezet, een (521)-node commodity-type Linux cluster, om de voor- en na-berekeningen te doen, kortom het hulpje van de supercomputer. De gegevens van 17.000 genetische stalen werden ingevoerd, en meer dan 40.000 genen werden daartegen telkens onderzocht. De supercomputer besteedde in juni een hele week rekenene aan de opdracht. Het resultaat gaf de onderzoekers het Bradykinin aha-moment, een doorbraak in het verstaan van de werking van het virus. Meer bepaald de Bradykinine storm, de reaktie van het menselijke afweersysteem, en de effekten op de longen. De onderzoekers vermoeden dat ze het mechanisme dat daar verontwoordelijk voor is, hebben doorgrond. Deze kennis geeft een aanzet voor mogelijke behandelingen, waarbij ze verwijzen naar een 10-tal bestaande middelen. Daarbij zijn bestaande geneesmiddelen tot eenvoudige als vitamine D.

https://elemental.medium.com/a-supercomputer-analyzed-covid-19-and-an-interesting-new-theory-has-emerged-31cb8eba9d63

compiled by BCP v.0.4.8

Lift ^ | Lift v | Comments Off

AI aan de portemonnee * Uitgetikt * AI speurt in de ruimte * Gestruikeld over intel

i-nieuws 6 na 6 ** August 27th, 2020 by wim.webgang **

AI aan de portemonnee

Een bedrijf dat creditcards uitgeeft maakt gebruik van artificiële intelligentie om te beoordelen of transacties niet frauduleus zijn. Bij creditcard transacties is het de bank die beslist of de transactie kan doorgaan, niet het netwerk van creditcard. Door samenwerking met aangesloten banken kan de beslissing ook genomen worden als de verbinding met de bank verstoord is, bv bij natuurrampen of technische problemen. Maar ook kan kunstmatige intelligentie in de vorm van Deep Learning ingezet worden voor fraude-analyse. Die technologie wordt bv ook gebruikt voor gelaatsherkenning, spraakherkenning, en zelfrijdende voertuigen.

Uitgetikt

De grote baas van TikTok heeft definitief uitgetikt op zijn bedrijf, BytDance. Zijn tikkaart was zeker niet versleten, want hij was nog maar drie maanden in dienst. TikTok ligt onder vuur van Trump, die het een bedreiging vindt voor de VS, tenzij het in Amerikaanse handen komt. Hij nam begin augustus maatregelen om tot een overname door een Amerikaans bedrijf te dwingen door de aktiviteit van het Chinese bedrijf te verbieden tegen 15 september.
Daarop daagde het bedrijf de regering voor de rechtbank. Het argumenteert dat de aantijgingen spekulatief zijn, en dat het zijn rechten moet verdedigen. En die van zijn gebruikers, en dat er bovendien banen op het spel staan. Het bedrijf zegt zelf honderd miljoen Amerikaanse gebruikers te hebben en meer dan 1500 werknemers.
Ondertussen zouden er al gesprekken zijn met Microsoft en Oracle voor een mogelijke overname.
Microsoft zou het wel zien zitten om een minderheidsaandeel te nemen, en zo invloed uit te oefenen om het bedrijf te doen veranderen van leverancier voor clouddiensten. Nu zitten ze bij Google cloud, en Microsoft ziet ze liever klant worden bij hun eigen cloud diensten, en misschien ook in hun advertentienetwerk.

TikTok publiceerde een blog post over de zaak op

https://newsroom.tiktok.com/en-us/tiktok-files-lawsuit

AI speurt in de ruimte

Kunstmatige Intelligentie wordt ook ingezet om de ruimte af te speuren. Dat kan zelfs met terugwerkende kracht. NASA heeft enorm veel historische data, bv van de Kepler ruimtetelescoop, en er zijn KI programma’s gemaakt om die te doorzoeken en opnieuw te interpreteren. Het programma van de universiteit van Warwick in Groot-Brittanië heeft zo’n 50 nieuwe exoplaneten aangeduid.

persbericht op:

https://warwick.ac.uk/newsandevents/


Gestruikeld over intel

Het Amerikaanse ministerie van Energie is gestruikeld over de retoriek van Trump om met eigen technologie te werken.

Ze probeerden dat om te zetten in de praktijk bij de bouw van een nieuwe supercomputer, die in de VS gemaakt is. Niet alleen de kast van de supercomputer, maar ook het binnenwerk, het brein, meer bepaald de chips.
De VS staat daar tegenover China, dat er steeds meer in slaagt zijn technologie op het voorplan te krijgen. Dus werd de supercomputer van 500 miljoen dollar die de naam Aurora zou krijgen, toegewezen aan intel. Vanuit drie fabrieken zou intel chips moeten aanleveren om de computer in Chicago geïnstalleerd te krijgen in 2021.
Exascale computing te
Dat gaat door vertragingen bij intel nu niet lukken.

compiled by BCP v.0.4.8

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Positief over PinePhone * Filterpanelen * Schizofrene magneet

i-nieuws 6 na 6 ** August 20th, 2020 by wim.webgang **

Positief over PinePhone

Een website die meestal Android smartphones bespreekt heeft een artikel gepubliceerd over de PinePhone. De auteur is enthousiast over het apparaat, dat terug heel wat vrijheid bij de gebruiker legt. Hij droomt terug over de begintijd van Android, dat toen het erg aanpasbare systeem was, mede dankzij de Linux kern en een open source systeem daar verder op gebouwd. Maar in de loop der tijd heeft Google die vrijheid serieus ingeperkt, en is het controle beginnen nemen over het apparaat van de gebruikers.

Daarom is hij blij met de ontwikkeling van deze goedkope smartphone door Pine64, dat hulp heeft van de Linux community. En natuurlijk heeft het toestel heel wat beperkingen, maar vindt hij het het interessantste toestel dat hij in jaren in handen kreeg.

De fabrikant maakt al jaren Linux toestellen gebaseerd op een ARM processor. Het maakte bv zijn eigen versie van de Raspberry Pi, de Pine A64. Ze evolueerden verder en maakten tablets, slimme horloges, en laptops, maar ook servers en andere apparatuur.

Na een aantal prototypes en een developer edition 1.0, was er in januari een voorzichtige uitgave van versie 1.1, Braveheart genoemd, en vooral bedoeld voor wie er op een creatieve manier mee aan de slag wou en experimentele systeemsoftware. Het is de bedoeling het toestel 5 jaar beschikbaar te houden, zodat het de moeite is om er in te investeren. Nu is er een iets rijper model op de markt gekomen, de PinePhone Community Edition 1.2.

De PinePhone V1.2 heeft 2 GB ram, 16 GB opslag en uitbreiding met SD-kaart, een batterij van 2800 mAh die bovendien vervangbaar is, voor en achter camera van 5MP, allerlei sensoren en draadloze verbindingen. De usb-C aansluiting kan voor data-overdracht en opladen gebruikt worden. En er is een mini-jack koptelefoonaansluiting bovenop. En als je de achterkant openmaakt heb je een rij dip-switches die je als kleine schakelaartjes kan bedienen om bepaalde functies aan of uit te zetten: modem, wifi, micro, camera’s en koptelefoonaansluiting. Die onderdelen zijn dan echt losgekoppeld, geen enkele software kan ze dan misbruiken.

Welke vrijheid heeft de gebruiker van het toestel nu? Wel, hij kan kiezen uit een 17-tal systemen om er op te installeren, waaronder PureOS en SailfishOS, KDE Neon, of afgeleiden van de grote Linux distributies Fedora, openSUSE, Ubuntu, Debian en nog veel meer. Er is een aparte pagina aan gewijd op de pine64.org wiki. Het werkt zo’n beetje als bij de Raspberry Pi: bij het opstarten kijkt de pinephone naar het sd-kaartje en start het systeem dat het daarop vindt. Maar je kan het dan vast installeren zodat je de kaartlezer voor opslag kan gebruiken nadien. En je kan dus altijd even starten met een ander systeem als je dat op SD kaart hebt.

Er worden verschillende Community Editions van het toestel verwacht, met telkens andere voorafgeinsstalleerde systeemsoftware zoals bv postmarketOS. Het is hiermee niet de bedoeling een breed commercieel product te maken, Pine64 richt zich naar de markt van programmeurs, geïnteresseerden in hardware, vrije software, privacy enz. Er worden altijd maar beperkte aantallen gemaakt, en op dit moment zijn de beide Community Editions van 150 en 200 dollar uitgeput op hun webshop store.pine64.org.

Gebruikers van traditionele Android toestellen hebben ook nog wel mogelijkheden om aanpassingen te doen, door bv LineageOS of Paranoid Android te gebruiken. Maar dat is moeilijk, omslachtig, en werkt niet op alle toestellen. Het risisco ligt bij de gebruiker, en soms werken nadien bepaalde mogelijkheden van het apparaat niet.

https://wiki.pine64.org/index.php?title=PinePhone

https://wiki.pine64.org/index.php?title=PinePhone_v1.1_-_Braveheart

https://wiki.pine64.org/index.php?title=PinePhone_Software_Releases

https://www.omgubuntu.co.uk/2020/06/pinephone-postmarket-os-community-edition

Filterpanelen

Er bestaat een soort transparant zonnepaneel dat kan aangebracht worden op ramen, terwijl het toch genoeg dachtlicht doorlaat om binnen normaal te kunnen werken. Daardoor kan glasoppervlakte als ramen en koepels gebruikt worden om energie op te wekken, weliswaar minder dan bij normale zonnepanelen. De efficiëntie van de transparante panelen is tussen 1 en 7 procent, naargelang de gebruikte materialen, en dat is beduidend minder dan traditionele zonnepanelen dat ongeveer tussen 15 en 20 procent ligt. Die efficiëntie is onderdeel van een onderzoek aan de universiteit van Michigan, en dat heeft geleid tot een efficiëntie van 8,1 procent. Het glas laat ongeveer 43 procent van het licht door, en kan dus perfect als een zonnewerend glas worden ingezet, waar je door kan kijken. De zonnepaneel-laag is een film die kan aangebracht worden tussen verschillende lagen van dubbel glas. Het heeft een groen-grijze tint, en lijkt daarmee op zonnebrilglas. Ook nu wordt het glas van de ramen van wolkenkrabbers al voorzien van een coating om het zonlicht wat af te zwakken. Transparante zonnepanelen kunnen een oplossing bieden en ook nog energie opwekken. Maar om het betaalbaar te maken moet ook de levensduur in rekening gebracht worden, en die is momenteel nog maar rond 10 jaar.

Schizofrene magneet

Nasa heeft een probleem met de apparatuur die ruimtetuigen toelaat zich te oriënteren dmv het magnetisch veld van de aarde. Dat magnetisch veld verandert namelijk. Op zich was het al langer geweten dat er een kleine verschuiving van het magnetisch veld optreed door de tijd. Als dat magnetisch veld bestaat uit een vloeibare massa ijzer onder de aardoppervlakte is dat ook te begrijpen, en als de beweging niet te snel gaat is het te overkomen. Maar nu stelt de Nasa vast dat het magnetisch veld een vreemde afwijking vertoont in het gebied tussen Afrika en Zuid-Amerika.
Het signaal is daar dramatisch aan het verzwakken, en het ziet er zelfs naar uit dat het magnetisch veld daar aan het splitsen is en er twee centra van magnetisme onstaan. De NASA onderzoekt nog welke gevolgen dat gaat hebben.

compiled by BCP v.0.4.8

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Spioneerapps * Ruimtepolitie nodig * Mozilla deal * TikTokTracker

i-nieuws 6 na 6 ** August 13th, 2020 by wim.webgang **

Spioneerapps

Google heeft zich voorgenomen om op te treden tegen apps die de gebruiker van een smartphone bespioneren. Die worden aangeprezen aan ongeruste ouders die hun kinderen willen in het oog houden. Maar ook om ongeweten een partner of iemand anders te bespioneren, en die bedrijven maken aktief reklame, bv in de Google zoek-resultaten, om hun Android apps aan de man te brengen. Of vrouw. Een daar begon de federale overheid in de VS tussen te komen. De FTC verbood het bedrijf Retina-X al om zijn apps MobileSpy, PhoneSheriff en Teenspy nog te verspreiden.
Google heeft nu zijn advertentie-politiek ook aangepast om reklame voor die apps te bannen. En ze verwijderden de app WebWatcher. Maar de verandering lijkt nog niet voltooid want een technologiewebsite vond nog verschillende andere bedrijven die zo’n apps aanprijzen.

Ruimtepolitie nodig

Het e-commercebedrijf Amazon heeft van de federale overheid in de VS de toestemming gekregen om zijn Kuiper project uit te rollen. Daarvoor willen ze meer dan drieduizend satellieten de ruimte in schieten. Als je weet dat er nu alles samen een goede tweeduizendzeshonderd rondcirkelen zie je dat meer dan verdubbelen.
SpaceX is ook aktief met een StarLink programma waarvoor ze vorige vrijdag nog 57 satellieten lanceerden, en ze willen tot meer dan tienduizend gaant. En ook andere bedrijven als Facebook en Telesat staan te popelen om aan hun eigen satellietprogramma’s te beginnen.

De VS is wel bezig met zijn eigen ruimteleger op te richten, maar misschien hebben we eerder ruimtepolitie nodig om het verkeer er te regelen.

Mozilla deal

Mozilla heeft een tijd geleden aangekondigd meer dan 250 mensen te ontslaan. De non profit is ondermeer verantwoordelijk voor de Mozilla Firefox browser en andere webdiensten. Een van de inkomstenbronnen van de organisatie was geld dat Google betaalde om de voorkeur zoekmachine te zijn, die standaard ingesteld staat na installatie van Firefox. De overeenkomst die vorige keer afgesloten werd zou het einde van dit jaar aflopen.
Nu is uitgelekt dat er een verlenging komt van de overeenkomst. Google zou minstens 400 miljoen dollar per jaar over hebben voor de bevoorrechte positie.
Maar het is duidelijk dat Mozilla moet zorgen om niet volledig afhankelijk te zijn van zo’n deal met Google of eender welke andere kapitaalkrachtige speler. Het is door het geld van Google dat de Mozilla organisatie wernemers in dienst kon nemen en zich heeft kunnen uitbouwen tot bewaker van de internetstandaarden. Het was de enige organisatie die echt vanuit het standpunt van de gebruikers kon kijken.
Maar als meer dan driekwart van dat budget zou wegvallen blijft daar weinig over. Dus zoekt Mozilla nu ook naar een andere manier om zijn voortbestaan te verzekeren. Daarbij wordt gedacht aan diensten als VPN, waar ze onlangs al mee begonnen.
De ontslagen vielen in de afdelingen van het “threat management security team” en het “Mozilla Developer Network Portal” en het team dat werkte aan het Servo project.
Op 11 augustus gaf Mozilla een verklaring uit over de ontslagen.

TikTokTracker

De TikTok app omzeilde privacymaatregelen in Android om gebruikers te volgen zonder dat die dat weten of kunnen uitschrijven.
TikTok gebruikte de MAC-adressen om de gebruikers te identificeren. The Wall Street journal bracht de praktijk vorig jaar aan het licht. TikTok zou er in november mee gestopt zijn.
Hun beweegredenen waren waarschijnlijk niet zo nobel want ze hadden het verzamelen van die gegevens verborgen achter een laag van encryptie.
Tiktok ging er juist prat op minder privacy gevoelige gegevens te verzamelen over zijn gebruikers dan andere online platformen, dus gebruikers hebben wel reden om teleurgesteld te zijn.
De uitgever van de TikTok app is ByteDance Ltd, een Chinees bedrijf met hoofdzetel in Beijing.

compiled by BCP v.0.4.8

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Corona contactsport * Delen van dichtbij * De eerste 150 meter * Lekker afstandswerken * Vakantie * KDE Slimbook

i-nieuws 6 na 6 ** August 6th, 2020 by wim.webgang **

Corona contactsport

In 2003 demonstreerde de virale wereld zijn kunnen met het SARS virus. In 2012 werd dat nog eens bevestigd door MERS. In 2014 hoorden we over Ebola. De waarschuwingen van virologen en andere specialisten groeiden aan om zich beter voor te bereiden op een besmettelijk gevaarlijk virus. Die stemmen werden echter het zwijgen opgelegd op de driejaarlijkse conferentie die moest doorgaan in Nederland.
Eind 2019 zou één van de vele bestaande en nieuw ontstaande coronavirussen overspringen van een vleermuis naar een ander wezen, misschien rechtstreeks naar een mens, misschien via een tussenpersoon – ander levend wezen. Op dat moment begon de klok te tikken. Wat deed de mensheid? Wat deden wij? Wat deden de honderden corona-experten? Ze vonden het bv veiliger om niet te registreren voor Nido2020, de internationale conferentie van de corona-experten die wou doorgaan in Nederland. Ze ging niet door.

Trouwens, er waren een paar verschillen met de tijd van SARS. Bij het uitbreken van Corona waren er meer vluchten, met meer dan dubbel zo veel passagiers als in 2003.

Hoewel het niet de bedoeling was, gebeurde de verspreiding door de mens dus veel efficiënter dan ooit.

Terwijl de verdediging de laatste jaren niet echt veel verbeterd was; besparingen in onderzoek en gezonheidszorg. Concentratie van ouderen in woonzorgcentra. Versnippering van politieke bevoegdheid over de volksgezondheid en politieke patstellingen.

En dan is er nog de voetbaljournalist Peter Vandenbempt die op dinsdag op Radio 1 vindt dat de voetbalwereld geviseerd wordt. Omdat mensen commentaar durven geven op het knuffelgedrag van voetballers tijdens of na de wedstrijd. Euh welke wedstrijd? Voetballer zijn toch beroeps? Je mag toch enkel gaan werken als je 1,5 meter afstand kan houden of met mondmasker? Geen contactsporten? Maximum 5 mensen in je bubbel?
Wie haalt het dan in zijn hoofd om commentaar te hebben op voetballers, die samen trainen, wedstrijden spelen, zonder mondmaskers, en elkaar dan publiek knuffelen na de binnengehaalde goals, lonen en premies terwijl de rest van het land op apegapen ligt?

Delen van dichtbij

Als je iets wil delen met iemand zonder lichaamsvochten uit te wisselen, kan je binnenkort met een Android smartphone je armen naar elkaar uitsteken en “Nearby Share” gebruiken. De smartphones zoeken onder elkaar wel uit wat beschikbaar is en wat het snelst is, bluetooth, bluetooth Low Energy, WebRTC of wifi in een peer-to-peer vorm. De communicatie is ook mogelijke als je geen mobiele data aktief hebt, dus zonder internetverbinding.
Apple gebruikers kennen het onder de naam “Airdrop”.
Op Sailfish kan je rechtstreeks foto’s edm delen via een bluetooth verbinding door in het menu “Delen” te kiezen of het icoon voor delen (drie bolletjes verbonden met twee lijntjes) te klikken. In Sailfish vind je dat bij bv foto’s en contacten, niet in de bestandsbeheerder of bij e-mails.

De eerste 150 meter

In een testoptstelling legde een raket de eerste honderdvijftig meter naar mars af. SpaceX maakte een roestvrijstalen testraket, voorlopig zonder neus en allerlei andere afwerkingsdetails, maar wel met hun eigen ontwikkelde raptor raketmotor. Dat is een enkele motor in het midden van de raket. De eerste 150 meter afleggen is misschien niet zo spectaculair, maar de raket hield zichzelf mooi rechtop in evenwicht als ze vertraagde en terug naar beneden kwam, en rechtop landde.
De motor gebruikt vloeibare methaan en zuurstof in plaats van kerosine. In mei van dit jaar werd de motor voor het allereerst gestart als test. Deze kleine testvlucht die “the small hop” werd genoemd, is de volgende stap geslaagde stap. SpaceX heeft een contract versierd bij Nasa om verder te werken aan deze technologie. Het is de bedoeling een herbruikbaar systeem te maken om bagage of passagiers naar de ruimte te schieten.

Lekker afstandswerken

Woensdag publiceerde een hacker een lijst van ssh keys en servers van Pulse Secure Server VPN toestellen. Blijkbaar had dat type toestel een zwakheid in het systeem die toelaat dat hackers toegang kregen tot de gegevens.
Van de meer dan negenhonderd servers werden ook loggegevens gepubliceerd zoals de laatste logins, de gebruikernamen en wachtwoorden in leesbare vorm (dus niet versleuteld zoals die normaal worden opgeslagen tegenwoordig).
De coronacrisis heeft voor administratief werk een boom veroorzaakt in het thuiswerken. Wie gegevens van het bedrijfsnetwerk nodig heeft maakt meestal gebruik van een VPN verbinding. Virtual Private Netwerk maakt een verbinding over het internet naar de poort van het bedrijfsnetwerk. Daar draait een software die een verbinding mogelijk maakt naar binnen. De gegevens die over het internet gaan zijn versleuteld. De toegang is afgeschermd door gebruikersnaam en wachtwoord, dikwijls worden ssh keys gebruikt zodat de gebruiker niet telkens zijn wachtwoord moet intikken.

Vakantie

Riot games, de makers van ondermeer League of Legends, geeft zijn werknemers volgende week een weekje vakantie. Ze publiceerden dat op hun blog en aangezien ze dat als nieuws beschouwen betekent het waarschijnlijk vooral dat dat zeer uitzonderlijk is, en dat de werknemers overwerkt zijn. Er bestaat in die sektor met harde release-deadlines zelfs een term voor het gedwongen overwerk: “crunch”. Waarschijnlijk zijn er wat burnouts of zo want het bedrijf heeft zelfs aangekondigd om wat deadlines uit te stellen. Vorig jaar nog stapten 150 werknemers nog de straat op uit protest tegen allerlei vormen van misbruik, discriminatie en sexisme. Na het uitlekken van een aantal rapporten beloofde Riot Games werk te maken van een andere bedrijfscultuur.

KDE Slimbook

KDE kondigde op zijn website hun nieuwe KDE Slimbook aan, een laptop met natuurlijk KDE Plasma op Linux en verder een hoop voorgeïnstalleerd free en open source software zoals LibreOffice, en via de Discover app store gemakkelijk bij te installeren software zoals in de gangbare Linux distributies. KDE richt zich op thuisgebruikers, gamers en softwareontwikkelaars en grafische otnwerpers. De magnesium cover vertoont trots een KDE logo en kan tot 64 GB RAM verbergen en SSD opslag tot 2TB. De processor is een AMD Ryzen 4800H. Er is een 14″ versie en een 15.6″ versie en de prijzen beginnen aan zo’n 900 Euro.
Deze KDE Slimbook is een samenwerking van KDE met het slimbook project dat Linux computers assembleert in het Spaanse Valencia. Ze startten in 2015 met het idee Linux computers te leveren vanuit een community van Linux gebruikers. Ze richtten in 2018 daarom ook het Linux Center op, een multi-disciplinair project om de Linux Slimbooks te maken.
De slimbook is op zich te krijgen ofwel zonder operating systeem, ofwel kan je kiezen uit Kubuntu, Ubuntu, Mint, Manjaro, KDE Neon enz.

Spijtig genoeg duiken er aan de horizon leveringsproblemen op die te maken hebben met de Ryzen processor.
De fabriek waar de AMD chips gemaakt worden, TSMC, is op dit moment overbevraagd uit andere hoeken. AMD heeft geen eigen productiecapaciteit en is nu dus slachtoffer van zijn eigen succes.

kde.slimbook.es
slimbook.es/en/linux2

compiled by BCP v.0.4.8

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Display op de huid * Slack klaagt * De kaart * Open Technology Fund * Trollen opsporen

i-nieuws 6 na 6 ** July 23rd, 2020 by wim.webgang **

Display op de huid

In Zuid-Korea zouden onderzoekers erin geslaagd zijn om een matrix van RGB LED’s op een dunne, soepele drager te integreren, die gedragen kan worden op de menselijke huid. Zo zou je een soort beeldscherm kunnen meedragen op de rug van je hand of op je voorarm. Het materiaal heeft een speciale drager en electrische componenten, die toelaten dat het wat mee kan rekken. Het vertoonde beeld rekt dan gewoon mee uit. De electrische verbindingen blijven behouden. Er wordt verder aan gewerkt om een soort draagbare TFT te kunnen maken.

Slack klaagt

Microsoft wordt weer eens beschuldigd van monopoliepraktijken. Het bundelen van Teams in zijn Office paketten heeft een aantal gebruikers geforceerd naar Teams, en ondermeer concurrent Slack is daar niet mee opgezet. Zij maken een onafhankelijk programma en kunnen niet met dezelfde spierballen rollen als een monopolist als Microsoft.
Het installeert ongevraagd Teams, en maakt het onmogelijk om het te de-installeren, zegt Slack.
Daarom dient het een klacht in bij de Europese commissie.
Die onderzoekt de klacht.

De kaart

Het SDSS project, dat vijf jaar lang de ruimte onderzocht, heeft nu een kaart gemaakt op basis van de gevonden data. Het is een kaart van het universum. En de melkweg is maar één van de 2 miljoen galaxies die voorkomen. Sommige sporen van andere stelsels gaan terug tot 11 miljard jaar geleden.
Door onderzoek van de op te vangen cosmische achtergrondstraling in de vorm van microgolven, kon ondermeer het uitdijen van het universum in kaart gebracht worden. Door dat uitdijen wordt ook de golflengte van het licht uitgerokken, en dat kan dan gemeten worden; het fenomeen heet redshift omdat het licht opschuift naar rood licht.

Open Technology Fund

Een Federale rechtbank in de VS heeft mogelijk het Open Technology Fund gered. Dat is een non-profit die Technologie ontwikkelt om wereldwijd internetcensuur te omzeilen. Een vertrouweling van Trump uit de Steve Banon stal, Michael Pack, probeerde de directie te vervangen door een zelf samengestelde ploeg. De benoeming van Michael Pack zelf is lang door de democraten tegengehouden, maar nu hij aan zet is laat hij er geen gras over groeien.

Voordien trokken Amanda Bennett en Sandra Sugawara al hun conclusies na een conflict met het witte huis en de aanstelling van Pack. Ps: ook de baas van OTF was een vrouw.

De regering van Trump kreeg het op zijn zenuwen van de kritische uitlatingen over ondermeer de aanpak van de Corona crisis in de internationale Amerikaanse zenders Radio Free Europe en Radio Free Asia. Dus heeft Michael Pack, CEO van het Amerikaanse Agentschap voor Wereldwijde Media, de directies van die zenders en van het OTF ontslagen.

Voor die werekdwijde zenders lijkt dat gelukt, maar voor het Open Technology Fund is dat nu teruggedraaid door een rechtbank. Voor de organisatie heeft het mogelijk al gevolgen. Hun partners en gebruikers die vertrouwen op Technologie die dreigt over te gaan in niet-zo-neutrale handen, hebben zich uit voorzorg misschien al afgekeerd.

Trollen opsporen

Aangezien de sociale media-sites als Facebook niet erg geneigd zijn om het probleem van beînvloeding te erkennen en aan te pakken, moet de oplossing misschien van elders komen. Onderzoekers hebben een machineleerprogramma opgezet, een soort kunstmatige intelligentie, om posts van trollen op sociale media op te sporen. Het gaat daarbij om posts van nep-accounts die aangemaakt zijn door buitenlandse geheime diensten om een bepaalde sfeer te scheppen rond bepaalde onderwerpen. Onderzoekers van enkele Amerikaanse universiteiten, waaronder politieke wetenschappen en informatici, hebben hun programma getraind met bekende posts van beïnvloedingscampagnes uit het verleden. Ze noteerden gedurende vijf jaar 53 beïnvloedingscampagnes uit 24 verschillende landen.
De eerste gedocumenteerde was een van Zuid-korea in 2012. Eén van de problemen is natuurlijk het herkennen van zo’n campagne, of meer bepaald de specifieke posts die er uit voortkomen. Daarbij kan het programma nu helpen. Ze noteerden een herkenningscijfer van 99% op een campagne van Venezuela, bijna 91% herkenning op een Chinese campagne, en ongeveer 85% herkenning op Russische campagnes, die het meest gesofistikeerd blijken.

Misschien kan Groot-Brittanië er eens naar kijken, want daar lijken ze een groot probleem te hebben met online informatie over Covid-19. Er blijkt veel valse informatie “viraal” te gaan op sociale media, en dat begint een aantal parlementsleden te verontrusten. Ze willen dat er snel wetgeving komt om Facebook, Twitter, Youtube enz aan banden te leggen.
Het Digital, Culture, Media en Sport committee stelt dat de sociale media bedrijven een focus leggen op hun advertentiemodel, en dat moedigt de verspreiding van desinformatie aan en laat “kwaadwillegen” toe om zelfs geld te verdienen met allerlei “emotionele” inhoud, zonder daarbij met de waarheid rekening te houden.

compiled by BCP v.0.4.8

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Oneindig veel ervaring * Covid Data

i-nieuws 6 na 6 ** July 16th, 2020 by wim.webgang **

Oneindig veel ervaring

The Register registreerde een opvallende advertentie van IBM. Die zoekt candidaten voor Kubernetes administratie en beheer, liefst met meer dan 12 jaar ervaring. Dat soort ervaring is zeldzaam, want Kubernetes is een relatief recente ontwikkeling. Het begon als een open source project op github.com, en daar was de eerste bijdrage van 250 files van 7 juni 2014, wat goed zes jaar geleden is.

https://github.com/kubernetes/kubernetes/commit/2c4b3a562ce34cddc3f8218a2c4d11c7310e6d56

De eerste officiele uitgave was op 22 mei 2015, wat goed vijf jaar geleden is. Een bedrijf dat 12 jaar ervaring vraagt voor een technologie die 5 jaar bestaat, geeft misschien aan dat ze een soort standaard formulering gebruikt hebbben zonder er verder over na te denken. Of dat ze opzettelijk overdreven veel ervaring vragen omdat ze een bepaalde categorie van jongeren willen uitsluiten.

Het vragen van overdreven veel ervaring werd het mooist aan de kaak gesteld door een programmeer die schreef dat hij niet kon solliciteren voor een job waarin ze meer dan 4 jaar ervaring vroegen voor een technologie die hij zelf maar een jaar en een half voordien gecreëerd had.

De advertentie van IBM stond nog steeds online op donderdag 16/7 op

https://intellijobs.ai/job/IBMCloud-Native-Infrastructure-Engineer-Architect-bvJJ6yraexfWOk1nMRKP-bvJJ6yraexfWOk1nMRKP

en zegt letterlijk:

“Required Technical and Professional Expertise

Minimum 12+ years’ experience in Kubernetes administration and management”

Kubernetes werd ontwikkeld bij Google als open source container dirigeerder, en zit nu onder beheer van de Cloud Native Computing Foundation. Het logo is het stuurwiel van een boot, met zeven uitstekende spaken, die verwijzen naar de interne naam “Project 7″.
Dat zou dan weer een verwijzing zijn naar een cyborg vrouw uit Star Trek, die Seven of Nine heette.

Kubernetes:

https://www.youtube.com/watch?v=PH-2FfFD2PU

Covid Data

Niet alleen in België is er discussie over de data over de covid-19 gevallen. In de VS wil de regering de data zelf rechtstreeks in handen krijgen, en heeft ze daarvoor instructies gestuurd naar de ziekenhuizen. De gegevens komen in een clouddatabase terecht van een bedrijf dat mee opgericht is door een compaan van Trump. Het werkt ook voor militaire toepassingen en geheime diensten.
Het gevolg zou kunnen zijn dat de data niet meer eerst bij de “Centers for Disease Control and Prevention” terechtkomt, de CDC. Die zullen, samen met alle virologen en analisten nu dus afhankelijk worden van een centrale dienst die nog moet bewijzen dat de data snel en transparant doorstroomt naar andere experten dan die van de regering.

compiled by BCP v.0.4.8

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Suse koopt Rancher * Naambescherming * Intel gepasseerd

i-nieuws 6 na 6 ** July 9th, 2020 by wim.webgang **

Suse koopt Rancher

Het bedrijf Suse, in eigendom van investeringsbedrijf EQT, zou Rancher overnemen volgens een bericht op de Rancher website: “SUSE signs definitive agreement to acquire Rancher Labs”. Rancher Labs is een bedrijf uit Cupertino, de Californische stad die bekendstaat als thuishaven van ondermeer Apple. Rancher maakt open source software om Kubernetes op grote schaal te gebruiken en beheren. . Kubernetes zelf is al software om containerapplicaties samen te stellen tot logische units en te beheren. Het is technologie die bij Google ontwikkeld is en vrijegegeven werd als open source.

Naambescherming

Eén van de problemen bij Free Software en Open Source projecten, is het beschermen van de naam van het project. Dat probleem kan opduiken als er een afsplitsing van een project gemaakt wordt, en bepaald moet worden op welke manier dat de naam van het originele project mag gebruiken of vermelden. Of als er onenigheid is binnen een project, en de groep eenvoudigweg splitst, waarbij beide groepen op hun manier verderwerken aan het project: wie mag dan de naam gebruiken? Of als een project succesvol is, en andere projecten of commerciele producten proberen mee te surfen op het succes door het gebruiken van de projectnaam in een eigen product.
Of, en dat is misschien nog de grootste bekommernis, stel dat een bedrijf een it-product uitbreng dat al dan niet toevallig dezelfde naam heeft als je project? Als ze die naam dan registreren als merknaam heb je een probleem, en veel projecten zien het niet zitten om zelf de administratie en de kosten te doen om hun projectnaam te officieel te registeren als productnaam.
Google heeft daar iets op gevonden: het heeft de Open Usage Commons opgericht om de merknamen van drie van hun eigen projecten te beheren: Angular, Gerrit en Istio.
Maar ze willen het opentrekken naar andere projecten, en een thuisbasis bieden voor het beheren van merknamen op een neutrale, onafhankelijke manier. Daarbij kan bv ook horen dat uitgezocht wordt of een geplande projectnaam al niet in gebruik is. Door deze eigen projecten in die organisatie te steken lijkt Google er ook wat goodwill voor te willen kweken, door ze minder aan hen gebonden te doen lijken.

Intel gepasseerd

Nvidia is voor het eerst de geschiedenis meer waard dan Intel. Dit gebeurde toen gisteren (woensdag 8/7) de aandelen een paar procenten stegen en zo tot 404 dollar reikten. Als je daarmee de waarde van het bedrijf berekent kom je op 248 miljard, net iets meer dan de grootste computerchipfabrikant ter wereld tot gisteren, Intel.
Intel had lang het zo-goed-als monopolie voor het leveren dan de processor voor computers, vooral pc’s en ook wel servers. NVidia daarentegen stond bekend als maker van de grafische kaart van de pc.
Maar ondertussen zijn er veel andere computerachtige apparaten bijgekomen, en NVidia heeft ingezet op datacentra, chips voor in auto’s, enz. Alleen al dit jaar steeg het aandeel van NVidia met meer dan zestig procent. Intel is op zich dus niet achteruitgegaan, maar wel in de vaart voorbijgestoken door NVidia.

compiled by BCP v.0.4.8

Lift ^ | Lift v | Comments Off

« Previous Entries