Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang

Private

Laatste titels:

Gimpige verjaardag * ASIS-19 * Librem 5 * 95% zeker * Britcoin

i-nieuws 6 na 6 ** November 25th, 2020 by wim.webgang **

Gimpige verjaardag

Gimp wordt 25 jaar. Gimp is gestart als “General Image Manipulation Program”, maar kwam daarna in de ban van de GPL en werd “Gnu Image Manipulation Program”. De GNU staat voor het free software project van Richard Stallman, die ook de bijhorende GPL licenties ontwikkelde, die door veel free en open source software gebruikt wordt. Zo ook dus de student Peter Mattis, die graag een tekenprogramma voor Linux wou, en er dan maar zelf één maakte. Samen met een andere universiteitsstudent bokste hij op 4 maanden een programma ineen dat draaide op een aantal unixen: Linux 1.2.13, HPUX van HP, IRIX van SGI en natuurlijk Solaris van Sun. Die eerste Gimp kon werken met bestanden van het type gif, jpeg, png, tiff en xpm. En hoewel het de Photoshop voor Linux genoemd wordt, heeft het ook dikwijls kritiek gekregen voor zijn eigenzinnige interface en ongemakkelijke lelijkheid van het programma. Maar ze hebben wel een mascotte om te stelen: een schattig muizenkopje.
De software, gestart in 1995, werd door vrijwilligers geschreven en onderhouden, en werd later ook vertaald naar andere platformen als Mac, waar het in rechstreekse concurrentie ging met voorbeeld Photoshop. In 1998 verscheen officieel versie 1.0 schreef WebGang (terugkijkend na ong. 10 jaar Gimp in 2006). Bij het werken aan het tekenprogramma moesten de programmeurs heel wat hulpmiddelen ontwikkelen, en zo groeide de GTK-GUI creation kit uit tot een invloedrijke software op de Linux desktop. De GTK toolkit wordt bv ook gebruikt voor het maken van de GNOME desktop. Het is de tegenhanger van de Qt toolkit die gebruikt wordt voor de KDE desktop. Dit allemaal op het grafische X-Window systeem, of X11 zoals het meestal genoemd wordt.
Veel mensen hebben er een haat-liefde verhouding mee, maar het vele gebruik toont aan dat er enerzijds een nood is aan een gratis en vrij verkrijgbaar tekenprogramma, en anderzijds dat wie zich er in verdiept, er ook resultaten mee kan boeken.
Er zijn verschillende versies in omloop, zo is de bij Ubuntu 18.04 LTS Gimp 2.8 in gebruik, in recentere versies bv 2.10. Ook bij opensuse, inderdaad op de KDE desktop, wordt Gimp gebruikt, in de oudere opensuse 42.3 is het Gimp 2.8, in de recentere 15.2 is het Gimp 2.10. En het werk aan Gimp3 is bezig, er is een programmeursversie 2.99.2 uit voor wie wil experimenteren.
En wie bij de veilige officiële laatste versie wil blijven, die kan de in oktober uitgekomen 2.10.22 downloaden.

ASIS-19

De Australische Secret Intelligence Service of ASIS, heeft per ongeluk een hoop data verzameld van COVIDSafe, de Australische Covid-19 app contact alerting app. Jake Blight, de Australische regeringsinspecteur voor Inlichtingendiensten meldde dat in een rapport dat de inlichtingendiensten zich moeten houden aan de wet van de bescherming van de privacy. Hij stelde vast dat de inlichtingendiensten procedures hebben om te vermijden dat doelbewust gegevens van die app worden opgeslagen. Maar tevens stelde hij vast dat het nog wel gebeurt dat zo’n gegevens per vergissing worden opgeslagen. Dat betekent niet dat ze er ook iets mee doen, want dan zouden ze de encryptie nog moeten oncijferen, maar hij wil dat er werk van gemaakt wordt om in zo’n gevallen de data aktief te gaan verwijderen. Hoe het komt dat zo’n gegevens niet-opzettelijk bij de geheime diensten terechtkomen, is gemakkelijk te verklaren. Ze doen allerlei afluister en monitoringakties, en daarbij worden grote hoeveelheden gegevens buitgemaakt, niet erg doelgericht soms. In die gegevens kunnen dan de Covid-19 app gegevens zitten, normaal in niet-leesbare vorm.
Er zijn een aantal verschillende soorten apps om te verwittigen voor het in nabijheid van eventueel besmette personen te zijn geweest.
De meeste landen gebruiken een variant van de door wetenschappers ondersteunde systeem met software van Apple en Google. In sommige landen werd andere software gebruikt die minder privacy vriendelijk was, zo moest in Israël bv onder druk van de rechtbank het gebruik van de Israëlische app stopzetten. De gegevens die ervoor gebruikt zouden worden, waren verzameld in het kader van terrorismebestrijding. De app was ontwikkeld door de inlichtingendiensten na een halsoverkop beslissing van een noodregering tussen 25 en 27 maart. Het parlement stond toen wegens de regeringswissel buiten spel tot goed half mei.
De Belgische app is in september verschenen en is gebaseerd op de Duitse, en die gebruikt ook de Google/Apple API’s. De Nederlands app ook, en die is gewoon te vinden op de GitHub pagina van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van NL. Ze hebben er ook een Corona-dashboard software, die eveneens onder de “European Union Public License” staat, een copyleft licentie.
Ze voorzien ook in een meldpunt voor wie veiligheidsproblemen ontdekt in de app of de website. De gebruikte talen zijn Kotlin, Swift, Shell, Typescript, Java enz. Er werken meer dan 20 personen aan mee.

Librem 5

En dan nog iets… Purism begon met de levering van zijn Librem 5 smartphone. Die heeft een opvallende geschiedenis: hij werd van de grond opgebouwd, gefinancierd door crowdfunding. Daarbij werd 2,2 miljoen dollar opgehaald, waaruit blijkt dat toch wel wat mensen geïnteresseerd zijn in een andere smartphone. Zowel bij het ontwerp van het toestel als bij de ontwikkeling van de software werd de vrijheid van de gebruiker op het voorplan gesteld. De gebruiker krijgt zelf de sleutels tot zijn privacy en veiligheid in handen. Met andere woorden: de Librem5 draait niet op Android (en natuurlijk ook niet op iOS). Hij draait op PureOS, wat door Purism ook gebruikt wordt op de door hen gemaakte laptops en mini-pc’s. Een paar praktische gevolgen van dat ontwerp: de gebruiker kan de batterij vervangen, hij kan de camera’s uitschakelen met een echte schakelaar, hij kan de gsm-verbinding uitschakelen en zelfs de sensoren en GPS in het toestel. Het scherm is 5.7″, hij heeft 3 GB RAM, 32 GB opslag, een quad-core processor aan 1.5 GHz, en een batterij van 4.500 mAh. En er is een mini-jack aansluiting, usb voor opladen van de batterij en gegevensoverdracht, en een beeldscherm-uitgang. Hij kost zo’n 800 dollar.
Maar misschien het allerleukst is dat je de Librem 5 in een dockinstation kan zetten, en daarop een monitor en een toetsenbord aansluiten, waardoor je gewoon op je smartphone kan werken.
Purism noemt zichzelf een Social Purpose Company. Het door hen gebruikte PureOS kan je downloaden van hun site, het is nu Hephaestus 9.0, en ook de broncode staat gewoon op hun website repo.pureos.net. Het is gebaseerd op Debian Linux en Gnome, dus de meeste bekende Linux programma’s zijn beschikbaar, zoals LibreOffice, Gimp, enz. Het systeem krijgt regelmatig updates, zonder dat die je toestel altijd maar trager maken.
En ook mooi: ze tonen je de weg om naar believen een andere systeem te draaien op het toestel. Het toestel is van jou, je doet ermee wat je wil, bv er een KDE desktop op draaien, en je moet er geen riskante jailbreaking toestanden voor uithalen.
En hoewel ze paar jaar geleden een Duitse partner hadden (FLOSS Shop), is de Librem 5 daar niet te koop, omdat ze hun verkoop momenteel alleen via de eigen webshop doen. Dus (voorlopig) geen Librem 5 in Europa.

Nicole Faerber schreef een artikel over het van de grond opgebouwde toestel op puri.sm

95% zeker

Bij IBM België gaan jobs verdwijnen, maar ook in andere Europese landen. In totaal zouden 10.000 banen verdwijnen bij de IT reus, die daarmee minder reus wordt dan toen ze in 2019 nog 350.000 werknemers hadden. Ze kregen toen 8.000 sollicitaties per dag binnen. Maar ook vroeger werd al bespaard; zo konden ze hun personeelsadministratie of HR afdeling met dertig procent inkrimpen dankzij het inzetten van Kunstmatige Intelligentie. Ze gooiden bv de jaarlijkse evaluatiegesprekken er uit, en lieten data werken om te kijken naar het groeipad van de werknemers.
De meeste banen zouden sleuvelen in Groot-Brittanië en Duitsland, en verder nog in Polen, Italië en Slowakije. Vooral de gewone IT diensten, inclusief installatie en onderhoud van computersystemen, zouden getroffen worden, en het zou een voorbereiding zijn op het afstoten van de afdeling, zoals vroeger al gebeurde met hun computers die naar het Chinese Lenovo gingen. In de toekomst zou IBM willen inzetten op AI en op een “Open Hybrid Cloud” platform.

In 2019 kwam IBM nog in het nieuws met hun Kunstmatige Intelligentie toen ze beweerden dat ze daarmee kunnen voorspellen welke werknemers zullen weg gaan bij een bedrijf, en dat met een nauwkeurigheid van 95 procent. Dat kunnen ze nu dan met wel met 100% zekerheid zeggen.

Britcoin

Satoshi Nakamoto is de naam van de ontwikkelaar van de bitcoin, die op 10 december 2008 op SourceForge schreef: “Welcome to the Bitcoin mailinglist!”. Of tenminste, de belangrijkste ontwikkelaar, want hij verzamelde in het begin via internet een aantal geïnteresseerden van cryptografie rond het idee van de “versleutelde muntslang”. Hij nam afscheid in 2011 en sinds dan heeft niemand nog van hem gehoord. Het vermoeden rees al snel dat het een schuilnaam was, en nadat enkele doorbijters in Japan een oude man vonden die echt zo heette, werd duidelijk dat ze op een doodlopend spoor zaten. Nu is er iemand die naar de data heeft gekeken. Hij verzamelde publieke en minder publieke gegevens zoals gepubliceerde teksten, gepubliceerde software, uitgewisseld e-mail verkeer met andere ontwikkelaars, enz. Hij leidde uit allerlei randgegevens af dat de man tijdens de ontwikkeling van de bitcoin in Groot-Brittanië moet gezeten hebben, meer bepaald in London.

Ps: niet te verwarren met Ruichi Sakamoto, die wel Japanner blijkt te zijn…

compiled by BCP v.0.5.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Achterdeurtjes en achterkamertjes * Willekeurig reklame nummer * Van Gerrit naar GitLab * Zinnige energie

i-nieuws 6 na 6 ** November 12th, 2020 by wim.webgang **

Achterdeurtjes en achterkamertjes

De Amerikaanse geheime dienst ligt onder vuur voor het inbouwen van achterdeurtjes in apparaten die in de Verenigde Staten gemaakt worden.
Het gaat dan meestal over computer en netwerkapparatuur, communicatie- of andere technologie, waar de geheime dienst een overeenkomst sluit met de fabrikant om voor hen een geheime toegang in te bouwen, bv door een login-wachtwoordcombinatie.
De praktijk is ondertussen bekend, en de VS protesteren luidop tegen dergelijke praktijken door China, dat nu de wereldwijd grote fabrikant van technologie is.
Daarom wordt het moeilijk vol te houden om dat zelf nog te blijven doen, vooral omdat bv Europese landen dat noch van China, noch van de VS een aangename praktijk vinden, en zich zouden kunnen wegdraaien van de Amerikaanse leveranciers.
Eén van de problemen van zo’n acherpoortjes is dat ze soms uitlekken of ontdekt worden door reverse engineering, en dan is al die appartuur op slag onveilig. Het zou niet de eerste keer zijn dat een buitenlandse inlichtingendienst een Amerikaans achterpoortje ontdekt en gebruikt tegen de Amerikaanse belangen in.

Een voorbeeld van zo’n bedenkelijk geval van infiltratie was Dual EC, waar de NSA een vinger in de pap had, en probeerde het als technologie tot standaard te laten uitgroeien, tot buiten de grenzen van de VS. Dat keerde als een boemerang terug in het gezicht van de Amerikaanse firma’s die meewerkten, RSA en Juniper Networks.

Willekeurig reklame nummer

Apple wil vanaf volgend jaar zijn iOS 14, het systeem van hun smartphones en tablets, aanpassen om gebruikers meer bewust te laten kiezen hoe veel ze gevolgd worden. Daarom zullen ze het Random Advertising Identifier niet zomaar door all apps laten lezen. Het is een willekeurig nummer dat aangemaakt wordt op het toestel om adverteerders de kans te geven hun aanbod af te stemmen op de gebruiker. Ze kunnen het nummer vergelijken met een vorig bezoek of met andere gegevens. Het nummer zelf bevat geen gegevens zoals de naam van de gebruiker, maar het is wel uniek voor het toestel, en kan zo gemakkelijk met een gebruiker gekoppeld worden. Een app die dat nummer opvraagt aan het systeem, zal nu eerst toestemming moeten krijgen van de gebruiker. Het systeem zal dus iets vragen als: “Deze app wil toestemming om je te volgen over verschillende apps en websites, ook van andere bedrijven. Je data kan gebruikt worden om advertenties op maat aan te bieden.”, met dan de keuze “Toestaan” ofwel “Vraag de app me niet te volgen”.
Vreemd wel dat het enkel vragen is aan de app om je niet te volgen, niet “Belet de app mij te volgen”.
Toch vrezen de adverteerders dat grote aantallen gebruikers nee zullen zeggen tegen het volgen.
Facebook reageerde al heftig en zette adverteerders onder druk door te beweren dat het tot de helft minder inkomsten kon zorgen. Nu gaan een aantal adverteerders klacht indienen bij de Franse mededingingsautoriteiten, omdat ze het een oneerlijke concurrentiepraktijk vinden. Apple zegt daarentegen dat privacy een fundamenteel recht is van de gebruikers, en dat de gebruiker zelf de enige is die erover kan beslissen.
Wie nu al niet meer gevolgd wil worden op iOS, kan dat ook manueel instellen. Dat gaat via “Settings > Privacy > Tracking”, waar je “Allow Apps to Request to Track” af moet zetten.

Richtlijnen voor programmeurs:

https://developer.apple.com/app-store/user-privacy-and-data-use/

Van Gerrit naar GitLab

Wikimedia heeft aangekondigd het door hen gebruikte Gerrit systeem te gaan vervangen door een Git-hosting dienst bij GitLab. Het Gerrit systeem werd gebruikt om de wijzigingen aan de broncode van Wikimedia software op te volgen, van ontwikkelingsversies tot de uiteindelijke officiële softwareversie, de hele workflow. De wikimedia software wordt gebruikt om Wikipedia te maken.
De ontwikkelaars bleken in de praktijk zoveel andere hulpsoftware naast Gerrit te gebruiken dat het overzicht verloren dreigde te gaan, en de ontevredenheid groeide.

Maar overstappen op een ander en nieuw workflowsysteem is niet zo eenvoudig, en evenmin is het een garantie voor het oplossen van alle opmerkingen en problemen met het huidige Gerrit systeem.
Gerrit heeft natuurlijk zijn geschiedenis. De naam is een speling op het project waar de Gerrit software van werd afgeleid, en dat heette Rietveld. Rietveld gebruikte subversion, een codebeheersysteem van voor de ontwikkeling van Git. Rietveld werd gemaakt door Guido van Rossum, die bij Google werkte, en daar zag hoe nuttig “Mondriaan” was, de interne tool om de ontwikkeling van software te coördineren. Mondriaan was ontwikkeld binnen Google en gebruikte veel andere interne systemen van Google.
Van Rossum baseerde zich op de nuttige functies in zijn programma dat natuurlijk in Python geschreven was, en gaf het met een knipoog de naam Rietveld.
Het Android Open Source Project (AOSP) begon Rietveld te gebruiken, samen met Git als achterliggend broncodebeheersysteem, en merkte al snel dat ze er zo veel aan veranderden, dat ze het beter een andere naam gaven, en ze maakten een “fork” of afsplitsing van het project. Om het verwantschap met Rietveld te tonen kozen ze voor de voornaam, Gerrit.
Er werd daarna een opvolger gemaakt in Java, Gerrit 2, die een SQL database gebruikt.

https://www.mediawiki.org/wiki/GitLab_consultation#Outcome

ps: Rietveld is nog altijd te vinden op github:

https://github.com/rietveld-codereview/rietveld

Zinnige energie

Een Duits bedrijf heeft technologie ontwikkeld om energie te oogsten op zee, meer bepaald van de beweging van de golven. Dat combineren ze nog met zonnepanelen en windturbines op dezelfde constructie die de golfslagenergie oogst.
Het idee is al eeuwenoud, want de kracht van de zee is bekend. Maar er op een nuttige manier energie uithalen is een grote uitdaging. Dat is nochtans al wel gelukt in het verleden, maar niet op een manier die praktisch en goedkoop genoeg was om ingezet te worden naast de bestaande electriciteitswinnning.
Eén van de problemen is de onvoorspelbaarheid van de zee, en de eisen die een ruwe omgeving stelt aan de gebruikte materialen en technieken. Daarom concentreerde SINN Power GmbH, het bedrijf van de Duitse ingenieur Philipp Sinn, zich op het maken van waterdichte oplossingen voor alle onderdelen. Nu, na vijf jaar beginnen ze met het uitrollen van prototypes. Eén daarvan situeert zich in de Griekse zee bij Kreta. Het bedrijf kreeg steun van de Duitse overheid, maar trok ook andere externe investeerders aan. Hij hoopt zijn drijvend hybride platform binnenkort op de markt te brengen.

https://www.sinnpower.com/

Blootstellingswaarschuwing

De Linux Foundation, de non-profit achter de ontwikkeling van het Linux besturingssysteem dat gebruikt wordt in supercomputers, servers, desktops en laptops, android, en ingebouwd wordt in nog andere apparaten, richtte een speciale afdeling op om zich bezig te houden met het gebruik van open source software bij de ontwikkeling van een reaktie op de covid-19 pandemie. Tot nu hebben ze twee applicaties onder hun vleugels: COVID Shield uit Canada, en COVID Green uit Ierland. Google en Apple hebben het mogelijk gemaakt dat er speciale apps worden gemaakt voor het melden van covid-19 besmettingen en het opsporen van mogelijke contactmomenten tussen gebruikers.
Ze maakten een API of Application Programming Interface, die gebruik maakt van bluetooth. Door een systeemupdate van iOS en Android worden de nodige basis softwaremiddelen die de apps nodig hebben verspreid.

(zie meer onder “exposure notification is geen contact tracing”)

compiled by BCP v.0.5.0

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Willekeurig reklame nummer * Van Gerrit naar GitLab * Achterdeurtjes en achterkamertjes * Zinnige energie

i-nieuws 6 na 6 ** October 29th, 2020 by wim.webgang **

(vanwege de 40 jaar Centraal uitzending is dit nieuws niet gebruikt in de uitzending van 29/10. Mogelijk later…)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Aktie voor VS verkiezingen * Gelaatsherkenning * En dan de smartphone

i-nieuws 6 na 6 ** October 22nd, 2020 by wim.webgang **

Aktie voor VS verkiezingen

In de VS was men zich bewust van een gigantisch botnet, Trickbot, waar honderdduizenden, misschien miljoenen computers deel van uitmaakten. Door een besmetting met malware konden cyberkriminelen toegang krijgen tot computers, die ze dan onopvallend kunnen gebruiken om allerlei onaangename, ongure en illegale zaakjes te doen; ofwel omdat ze geld opbrengen, ofwel omdat ze het doel dienen van een geheime dienst. Het werd duidelijk dat het netwerk, door de grote schaal, ingezet zou kunnen worden om de Amerikaanse verkiezingen te verstoren door bv de systemen van het electronisch stemmen aan te vallen, of de systemen die de uitslagen verzamelen. Of denkcmaar aan een ransomware aanval, het versleutelen van alle data op een besmette computer tot een losgeld betaald wordt. Dus werd een grootschalige aktie opgezet om het botnet te ontmantelen. Een groot Amerikaans softwarebedrijf dat een monopolie heeft op systeemsoftware op desktopcomputers, werkte samen met een aantal partners en met de rechtbanken om stap voor stap de commmunicatiecentra van de malwareverspreiders uit te schakelen en het botnet op te rollen. Ze waren voorbereid op een lange strijd, en toen de cyberkriminelen nieuwe commandoservers opzetten, werd een tweede aktie gevoerd om ook die op te rollen. Het grappige is dat er juridische spitstechnologie werd ingezet om het wettelijk helemaal rond te krijgen. Het softwarebedrijf gebruikte als aanleiding het overtreden van een patent op hun software om het nodige bevel tot ingrijpen van een federale rechtbank te krijgen. Een aantal communicatiebedrijven werkten mee, ook uit het buitenland, volgens Bloomberg. Volgens ZDNet werden meer dan negentig procent van de commandoservers opgedoekt bij de akties de laatste week. Het klinkt mooi in procent, maar eigenlijk waren het er zelfs geen honderd, eerder een zestigtal.
Bovendien kwamen er snel berichten dat de cyberkriminelen een samenwerking aangingen met een ander botnet, Emotet, om hun leger van zombiecomputers terug op te bouwen.

Gelaatsherkenning

In de VS en in Europa zijn er heel wat discussies over het gebruik van Gelaatsherkenning. Zo bleek uit een artikel uit Knack in januari dat jongeren wel positief staan voor het gebruik van gelaatsherkenning voor het eigen comfort, als het ontgrendelen van hun gsm, maar dat enthousiasme zakt tot ongeveer helft als het gaat over gebruik door de politie om mensen te identificeren.
Ook in de VS is er verzet, en dat heeft de kwestie van gelaatsherkenning nu omgedraaid. Ze merken dat bij politieoptreden tegen manifestanten veel politiemannen hun naamplaatje afdekken. Ze gebruiken nu zelfverzameld beeldmateriaal en zelfgemaakte gezichtsherkenninssoftware om op te sporen welke agenten hun boekje te buiten gaan. Eén van de bezielers is een man die naar eigen zeggen onterecht een lading traangas te verwerken kreeg. Maar ook in Hong Kong en in Frankrijk zijn er dergelijke reakties van boze betogers die het beu zijn dat alleen zij het slachtoffer kunnen zijn van gelaatsherkenning door de overheden. Ze verzamelen beeldmateriaal over politie, waarbij facebook ook voor hen een goede bron is.
Ze gebruiken allerlei bestaande en zelfgemaakte software om hun doel te bereiken.

En dan de smartphone

Politiediensten kunnen ook nog gebruik maken van de gegevens op de smartphone van een arrestant. Meer en meer van die apparaten zijn versleuteld, en Apple maakt er zelfs expliciet reklame mee. Hun versleuteling is zo gemaakt dat ze er zelf geen controle over hebben, alleen de klant die het inschakelt. Politie en overheidsinstanties kloegen in het verleden veel over hoe die versleuteling hun werk bemoeilijkt, soms duidelijk met de bedoeling het versleutelen onwettig te laten maken. Maar dat lijkt minder en minder nodig te zijn. In de VS hebben zowat alle grote politiediensten externe diensten aangesproken voor het ontcijferen van de gegevens in beveiligde smartphones, en dat lijkt goed te lukken. Upturn is een vzw uit Washington, die onderzoekt hoe politie technologie gebruikt. Zij vermoeden dat de politie de voorbij jaren honderden, misschien duizenden smartphones kon kraken. Steeds meer politieonderzoek steunt op de data van smartphones, versleuteld of niet.

compiled by BCP v.0.4.8

En nog een uitsmijter die ik niet gebruikte: https://tweakers.net/nieuws/173626/hpe-bouwt-supercomputer-in-finland-met-amd-hardware-en-552-petaflops-rekenkracht.html

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Te succesvolle GPU * Kindbeïnvloeders * BottleRocket * Kunstmatige intelligentie of Kunstmatige rijkdom? * Spreadsheet of virus

i-nieuws 6 na 6 ** October 8th, 2020 by wim.webgang **

Te succesvolle GPU

Nvidia, de fabrikant van grafische kaarten voor computertoepassingen, kan de vraag naar zijn RTX 3080 en 3090 kaarten niet bijhouden. Vanaf de lancering zijn ze uitverkocht, en er zijn zoveel bestellingen dat ze tot het einde van het jaar de vraag niet zullen kunnen volgen. In principe moest nu ongeveer het goedkoper model 3070 uitkomen, maar om niet met hetzelfde probleem te zitten wordt de lancering voorlopig uitgesteld, minstens tot het einde van de maand.
En met goedkoper bedoelen ze rond 500 dollar; de andere kaarten gaan in de richting van 700 en rond 1500 dollar. Maar de pandemie heeft de computergamers gemotiveerd om voor de nieuwste grafische kaarten te gaan om de winter door te komen. Je ziet het effect ook bij de spelconsole PS5 van Sony; bij ons moet die in november op de markt komen, maar in de VS verliep de lancering in september al totaal chaotisch. De PS5 heeft dezelfde architectuur als de nieuwe Radeon RX 6000 serie van grafische kaarten van Nvidia concurrent AMD. Misschien kunnen ze een graantje meepikken door de tekorten op de markt als ze eind oktober hun GPU-antwoord lanceren.

De oorzaak van de tekorten zijn niet enkel de computergamers. Het tekort onstond door de populariteit van de cryptocurrencies als Bitcoin, Ethereum, enz. Die digitale munten worden gemaakt door computerberekeningen, en de GPU van een grafische kaart is daar ideaal voor. Wie investeert in computers met veel van die rekenkracht, kan er een rendabele bezigheid van maken: het zogenaamde “minen”. En aangezien de berekening bij die digitale munten moeilijker wordt me de tijd, zijn de “miners” begonnen aan een wedloop voor de snelste GPU’s. Het is een soort digitale goudkoorts die de markt helemaal verstoord, en die bovendien enorm veel energie opslorpt.

En terwijl de gaming wereld misschien hoopt dat het hele bitcoin bubbel springt zodat hun grafische kaarten terug verkrijgbaar en betaalbaar worden, zie ik eerder het omgekeerde gebeuren. Bitcoin miners zullen ingebouwd worden in de games, en je betaalt niet meer om het game te kopen of te spelen. Of toch, maar dan doordat je dure hardware gebruikt wordt om digitale waarde te maken.
Ondertussen wordt hier en daar aangeraden om maar op de tweedehandsmarkt te gaan kopen, alhoewel ik niet graag een grafische kaart uit de computer van een miner zou aanschaffen, want die heeft heel wat meer uurtjes aan volle kracht gedraaid dan die in de gemiddelde pc.

https://www.wepc.com/tips/gpu-shortage-solutions/

Kindbeïnvloeders

Het beïnvloeden van kinderen via sociale media heeft een heel nieuw spoor geopend voor de bedrijfswereld. Een spoor dat buiten de reklamewetgeving valt. En buiten de controle van veel ouders. En één dat buiten de arbeidswetgeving valt, want de beïnvloeders die posten op sociale mediasites, zijn als minderjarigen daar zo intensief mee bezig dat er ook geld mee verdient wordt. Zodat ze er dus eigenlijk professioneel mee bezig zijn, en dan doemt de vraag over kinderarbeid op.

In Frankrijk is er nu een wet gemaakt die daar een mouw aan moet passen. Ze hebben een wet gemaakt om de kinderen te beschermen, gebaseerd op de wetten voor kindmodellen en kindacteurs. Voor de privacy bescherming krijgen de kinderen het recht om zich volledig online terug te trekkken, waarbij de sociale mediasites ook alles offline moeten halen. Dat wordt het recht om vergeten te worden genoemd (the right to be forgotten).
Voor financiële bescherming: De inkomsten moeten tot hun 16 geblokkeerd worden op een bankrekening.

De wet, ingediend door Bruno Studer, werd unaniem goedgekeurd.

https://www.brunostuder.fr/2019/12/18/proposition-de-loi-enfants-influenceurs/

BottleRocket

Er is weer een Linux bijgekomen: BottleRocket 1.0. De distributie voor cloudtoepassingen is geïnspireerd op Atomic, CoreOS, en RancherOs. Het implementeert slechts een deel van een normaal volledig Linux systeem, enkel wat nodig is voor het draaien van Containers. Maar er zijn ook extra dingen toegevoegd voor het beheer van containsers. BottleRocket is grotendeels in de programmeertaal Rust geschreven. Het is uitgegeven door Amazon, en draait op de Elastic en Kubernetes Conainerdiensten van het bedrijf.
Er is extra gelet op de veiligheid: ze maken gebruik van SELinux, dat de verschillende instanties van elkaar gescheiden houdt, en de taal Rust helpt bij het beveiligen van buffer overflow en andere geheugenproblemen tussen de verschillende threads. En als er een update moet gebeuren wordt met volledige images gewerkt, zodat de update ingeval van problemen teruggedraaid kan worden.
BottleRocket is open source en te vinden
op GitHub.
De naam Bottle Rocket is bekend van een film van 1996.

Kunstmatige intelligentie of Kunstmatige rijkdom?

Op 22 september (vorige dinsdag) kondigde Microsoft aan dat het van OpenAI een exclusieve licentie neemt op het GPT-3 taal model. Kunstmatige intelligentie is de belangrijkste computertrend, en taal speelt daar natuurlijk een rol in. OpenAI is een bedrijf dat de GPT-3 taal ontwikkeld heeft. Het bedrijf werd in 2015 ondermeer opgericht door mensen als Elon Musk, als non-profit onderzoeksinstituut, en het had de bedoeling om Kunstmatige intelligentie technologie breed beschikbaar te maken, vandaar het woord “open” in OpenAI. Maar deze exclusieve overeenkomst lijkt eerder het tegenovergestelde te zijn, menen waarnemers als Musk. In plaats van de mensheid te dienen, zal het exclusief een van de rijkste bedrijven ter wereld dienen.

Dat is pas kunstmatig intelligent. Of kunstmatig rijk.

Lees meer over “..the most gratifying parts of my job at Microsoft is being able to witness and influence the intersection of technological progress and impact: harnessing the big trends in computing that have the opportunity to benefit everybody on the planet.
..”

https://blogs.microsoft.com/blog/2020/09/22/microsoft-teams-up-with-openai-to-exclusively-license-gpt-3-language-model/

https://www.theverge.com/2020/9/22/21451283/microsoft-openai-gpt-3-exclusive-license-ai-language-research

Spreadsheet of virus

In het Verenigd Koninkrijk van Boris Johnson is een spijtige vergissing gemaakt bij de contacttracing. Van bijna 16.000 mensen waarvan een corona test uitwees dat ze besmet waren, werd geen opvolging gedaan naar hun contacten. In het noordwesten van het Verenigd Koninkrijk vermeerderden de gevallen met 93 procent; bijna verdubbeld dus, na correcties van de cijfers.

De gegevens van de contacttracing werden bijgehouden in een rekenblad op de computer, meer bepaald Excel. Ze kwamen van verschillende bronnen, en werden door een gebruiker geïmporteerd in Excel om een overzicht te krijgen en verdere aktie aan te sturen.

Maar de gebruiker was zich niet bewust van de 2 tot de 20e grens van Excel. De spreadsheet kan 1.048.576 rijen weergegeven, of 2 tot de macht 20. En dat is misschien genoeg om het succesverhaal van een bedrijf in bij te houden, maar in geval van de coronacrisis gaan de hoeveelheden gegevens buiten die grenzen. Toch als je dan meer gegevens inlaadt en niet gezien hebt dat ze van het blad vielen.
Maar het was nog erger. De gebruiker koos het hem of haar vertrouwde “xls” formaat, daterend van MS-Office 95. Misschien was dat om compatibel te zijn met zo veel mogelijk administraties, pakweg ook die waar ze nog met Windows XP werken.
Maar dat xls formaat heeft maar een maximum van 65.536 rijen (komt overeen met 2 tot de 16e).
Bovendien waren de gegevens niet georganiseerd als echte records. Bij een record staan alle gegevens naast elkaar, elk gegeven in een volgende kolom. Hier was voor ieder testresultaat meer dan 1 rij gebruikt, dus dan geraken de rijen snel op; er zouden zelfs maar 1400 gevallen op een sheet hebben gepast, dat wil zeggen dat ze 46 rijen per geval nodig hadden. Vanaf het aantal gegevens wat groot wordt voor een spreadsheet, wordt normaal een databank gebruikt.

De zestienduizend rijen die wegvielen zorgden ervoor dat 48.000 contacten van positief geteste coronagevallen niet werden verwittigd, volgens de BBC. Interessant, want daaruit kunnen we afleiden dat iedere besmette dus gemiddeld contact had met 3 mensen in de “besmettelijke periode”.

De aangeleverde bestanden waren waarschijnlijk .CSV bestanden, zoals te downloaden van de Belgische Sciensano site. Maar ook daar zijn die waarschijnlijk een uitvoer uit een tussenvorm waarin ze verzameld worden. Vanaf een bepaald moment veranderden zelfs de volgorde van de kolommen en vielen er een paar kolommen weg.

Het probleem van een maximum aantal rijen zou trouwens ook optreden bij LibreOffice of OpenOffice, die ook een maximum van 1.048.576 rijen hebben. Ook daar zou je vastzitten. Alhoewel. Ze zijn open source. Er is een voorbeeld van een programmeur die de broncode van calc heeft genomen en die aangepast heeft. De limiet staat in een bestand in de subdirectory sc/inc/address.hxx en heet MAXROWCOUNT_DEFINE. Je kan die aanpassen, maar het getal moet wel een veelvoud zijn van 128 (2 tot de 7e). Dan compileer je de broncode, en je kan Calc gebruiken met een groter aantal rijen. Natuurlijk volledig op eigen verantwoordelijkheid, want op andere plaatsen in het programma zal geen rekening gehouden zijn met het buiten proporties grote getal dat jij ingegeven kan hebben.
Maar er is een gedocumenteerd voorbeeld van Laurent Godard die het maximum naar 2 miljoen rijen heeft gezet rond 2006 (die nuxeo blog is helaas niet meer online). Wie dat voor eigen gebruik doet moet er wel aan denken de documenten niet naar Excel gebruikende vriendjes te sturen, want dan hebben die een probleem.

compiled by BCP v.0.4.8

https://www.facebook.com/BrunoStuder67/videos/ma-proposition-de-loi-protegeant-les-enfants-influenceurs-adoptee-a-lunanimite-c/582588735923261/

terwijl gevochten wordt om het toestel door sommigen, wordt het uiteengehaald door anderen..

https://www.youtube.com/watch?v=CaAY-jAjm0whttps://www.youtube.com/watch?v=CaAY-jAjm0w

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Linux(kennis) in de lift * jeugd en computerwetenschappen * op zoek naar de app store*

i-nieuws 6 na 6 ** October 1st, 2020 by wim.webgang **

Linux in de lift

Er komt stilaan wat meer keuze op de markt van de besturingssytemen die bij computers vooraf geïnstalleerd zijn.
Lenovo gaat enkele tientallen apparaten aanbieden met Ubuntu Linux 20.04 LTS. Er zijn tablets en desktop pc’s bij.

In juni kondigde Lenovo al aan om al zijn computers te gaan certifieren bij enkele grote Linux distributies, nl RedHat en Ubuntu. Voor Red Hat gaat het over Red Hat Enterprise Linux, de betalende Linux distributie afgeleid van Fedora, met ondersteuning van Red Hat.
En bij Ubuntu kozen ze voor de LTS versie, wat staat voor Long Term Support, dat is een distributie waar je nog jarenlang updates van kan krijgen, zonder een nieuw systeem te moeten installeren.

Lenovo wil er voor zorgen dat alle onderdelen van de apparatuur die ze samenstellen goed met Linux werkt, zodat een gebruiker nooit voor verrassingen komt te staan dat een bepaald onderdeel een speciale driver nodig heeft die niet gemaakt werd voor Linux, wat vroeger soms gebeurde. Ze zullen een ruim aanbod voorzien, en ondersteuning voor de hardware, ondermeer door speciale Linux gebruikers forums en handleidingen.

Lenovo mikt hiermee op de geschatte 3 procent van de markt waar de gebruikers Linux draaien op hun computer. Het zijn dikwijls wat gevorderde gebruikers, als wetenschappers, data analysten, programmeurs, webontwikkelaars, kunstmatige intelligentie toepassingen, netwerk en systeembeheerders enz.

Lenovo was vroeger een merknaam van IBM computers, zoals de beruchte hoekige Thinkpad laptops. Die waren in de tijd van IBM ook al bekend als geliefde Linux machines. Maar nadat Lenovo de laptop en pc afdelingen van IBM overnam, verwaterde de toewijding aan Linux wat. Even werd er nog Suse aangeboden, en nadien was het helemaal gedaan. Nu maken ze het terug goed.


Vroeger maakten fabrikanten een exclusieve overeenkomst met één enkel bedrijf: Microsoft. Er werd op een onderonsje besloten welke Microsoft systemen op welke hardware werden geïnstalleerd, en de gebruiker had zo goed als niets te kiezen.

Alleen op de tweedehandsmarkt of op de refurbished computers had men wel eens keuze voor Linux en/of OpenOffice/LibreOffice, of om een lege computer te kopen en zelf een Linux naar keuze te installeren.

Dell kwam als één van de eerste grote merken met een mogelijkheid voor wie een voorafgeïnstalleerde Linux wou, maar verstopte dat aanbod op zijn gewone webwinkel, zodat het niet erg toegankelijk was. Je moest naar een apart site gaan, en het was erg moeilijk vergelijken op gebied van hardware en prijs met het andere aanbod. Ze maakten onlqngs wel een aantal speciale developer editions: goede hardware met Ubuntu, waarmee ze wel aandacht trokken. Maar dat was geen lage drempel-aanbod, die waren duur.

Jeugd en computerwetenschappen

Google spendeerde meer dan tachtig miljoen dollar om de Amerikaanse kids wat meer interesse te doen krijgen in computerwetenschappen. Ze werkten via Google.org en edu.google.com met slogans als “Studenten verdienen iedere gelegenheid om te slagen in computerwetenschappen”. Ze staken geld en andere middelen in projecten die kinderen zonder toegang tot technologie meer kansen moest bieden om toch in te pikken. Natuurlijk lag wel de focus op Google: een GSuite op Chromebooks voor het onderwijs; Google Cloud platform voor universiteiten enz.
Maar ze maakten ook een evaluatie, in de vorm van een rapport met de naam (vrij vertaald): “Op zoek naar computerwetenschappen, Toegang en barrieres in K12 onderwijs in de VS”. K12 staat ongeveer voor het onderwijs vanaf de kleuterschool tot einde secondair, dus rond 18 jaar.

En hoewel de computerjobs nog toe zullen nemen in de komende 5 jaar, is dat met het enthousiasme bij de jeugd voor de computerrichtingen niet het geval, en met de toegang van iedere scholier tot computeropleidingen ook niet.
Om maar een voorbeeld te geven: slechts 22 procent van de jongens denken dat computerwetenschappen belangrijk zijn, en slechts 9 procent van de meisjes, volgens het Gallup rapport van 2020, waarvoor duizenden betrokkenen geïnterviewd werden.

De overtuiging aan de top schijnt niet door te sijpelen naar beneden: 58 procent van de inspectie vindt computerwetenschappen een prioriteit, 28 procent van de directie vindt dat, en 18 procent van de leerkrachten.

Google stelt dus vast dat hun financiële en technische initiatieven niet voldoende zijn om de digitale kloof te overbruggen.

Met geld en technologie win je een match, maar om de competitie te winnen is samenwerking nodig met de hele onderwijssector.

Op Zoek Naar De App Store

Er is een strijd aan de gang tussen de computerplatformen en de app-ontwikkelaars, zowel op het Apple platform als op het Android platform. Beide grootmachten van de IT eisen een percentje op alle aankopen die gemaakt worden via een app die verdeeld wordt via hun kanaal. Hun kanalen zijn de iOS App Store en de Google Play Store, en ze willen dat de app makers ook hun facturatiesysteem gebruiken. En hun duopolie dekt het grootste deel van de mobiele markt af, dus voor ontwikkelaars is het moeilijk ontsnappen aan de duopolie-taks.
Epic probeerde via een update in hun Fornite software de gebruikers langs een eigen kanaal te laten betalen, en ze werden uit de app stores verwijderd. Epic daagt hen voor de rechter en de zaak tegen Apple zou volgende zomer voorkomen. Google heeft ondertussen beloofd om in de toekomst andere app stores toe te laten, zodat er toch een alternatief is. Voorlopig is dat enkel een belofte voor Android 12.

Linuxkennis in de lift

We kunnen ons weer afvragen of het Linux-gebruik toeneemt. Een van de indicatoren zou het aantal inschrijvingen in cursussen Linux kunnen zijn. De Linux Foundation, de non-profit die Linux ondersteunt, heeft aangekondigd dat hun cursus inleiding tot Linux meer dan een miljoen keer gevolgd is. De kursus biedt de student een basis inzicht in het gebruik van zowel de desktop als het commandolijn systeem. De cursus loopt online op het edX, een online cursusplatform, waarmee de Linux Foundation in zee ging. Volgens edX zit de Linux cursus in hun cursus top tien aller tijden. Hij is zo laagdrempelig mogelijk gehouden, zodat iedereen die nieuwsgierig is naar Linux er aan kan deelnemen. Hij is ook gratis te volgen, maar iemand die bv vanuit een bedrijf de cursus volgt, en een officieel attest nodig heeft, moet wel betalen. De Linux Foundation heeft nog verschillende andere cursussen op dat platform, zoals Kubernetes, DevOps, GraphQL, Blockchain, Cloud infrastructure technologies, enz

https://www.edx.org/school/linuxfoundationx

compiled by BCP v.0.4.8

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Z4: het verloren handboek * WebThings * Call of duty spanning * De Wereld Van Pi * Pandemie * Games Open Source

i-nieuws 6 na 6 ** September 24th, 2020 by wim.webgang **

Z4: het verloren handboek

Sommige van de computers die gebouwd werden in de jaren 30 en 40, hebben nooit veel eer gehaald omdat de wortels in Nazi-Duitsland lagen. Pas de laatste jaren komt er meer interesse in de computers van Konrad Zuse, die pionierde met zijn Z3 en Z4, die hij uit handen van de nazi’s probeerde te houden. En waarvan nu gelukkig nog wel nog replica’s te zien zijn in het Duitse museum voor natuurwetenschap en techniek in Munchen. Er was maar 1 probleem; ze hadden wel de oudste digitale z4 computer, gebouwd in 1945, maar niet de handleiding. Nu heeft Evelyn Boesch, archivaris in Zwitserland, de handleiding van de Z4 teruggevonden tussen papieren van haar vader. Dat was René Boesch, en die werkte in Zurich, aan de ETH universiteit die de computer in leen kreeg in 1950. De afdeling toegepaste wiskunde was daar opgericht in 1948, en werkte met assistenten die later bv de Agol programmeertaal ontwikkelde of IBM zwitserland oprichtte.

De Z4 werd in Zwitserland ondermeer gebruikt om berekeningen te maken voor de ontwikkeling van een Zwitserse straaljager, de P-16. Ondermeer met het geld vanm de verhuur van de Z4 startte Konrad Zuse zijn eigen ingenieursburom, waaruit later zijn eigen computerbedrijf groeide, dat uiteindelijk in handen kwam van Siemens.

https://cacm.acm.org/blogs/blog-cacm/247521-discovery-user-manual-of-the-oldest-surviving-computer-in-the-world/fulltext

WebThings

Het WebThings project, dat deel uitmaakt van de Mozilla familie, gaat afgesplitst worden van de Mozilla Foundation, en zijn eigen weg gaan. Officiëel is WebThings een “Open Platform voor monitoren en besturen van apparaten over het internet”.
Het besturen van je IoT met de browser dus, bv Firefox.

Er hoort een framework en een Gateway bij.

Het WebThings framework bestaat uit een verzameling van herbruikbare software bouwblokken die programmeurs moeten helpen om hun eigen toepassingen te bouwen.

De Web Thing API kan gebruikt worden in eigen Internet of Things apparaten. Bestaande IoT apparaten kunnen mits een adapter-add-on met de WebThings gateway verbonden worden.

De WebThings Gateway heeft de bedoeling een veilige koppeling met het internet te bieden, met de focus op privacy en compatibiliteit.
Bij het systeem van Mozilla worden de gegevens niet bijgehouden in de cloud, m.a.w. op de servers van een of ander prive-bedrijf, maar juist in je eigen apparaten.

Het is een systeem dat kan draaien op eenvoudige hardware als een Raspberry Pi. De WebThings gateway voor Linux was te downloaden in versie 0.12. Mozilla wou het laten inbouwen door fabrikanten in commercieel verkrijgbare routers. In Groot Brittanië is er zo bv de Mozilla WebThings Gateway Kit van “OKdo”, een bedrijf gespecialiseerd in IoT. Hun kit bevat een Gateway gebouwd rond een Raspberry Pi 4, met voor-geinstalleerde SD kaart en handleiding.

Maar door de financiële problemen van de Mozilla foundation kwam de ontwikkeling van de gateway in het gedrang.

De mensen die aan het project werken willen nu het heft in eigen handen nemen, en het project wordt afgesplitst.

https://discourse.mozilla.org/t/mozilla-webthings-update/54863

https://github.com/WebThingsIO/example-adapter

Call Of Duty spanning

De logingegevens van spelers van Call Of Duty zijn gekraakt, beweerde zondag een twitteraar. De gebruikersgegevens voor toegang tot het spel zitten in Activision accounts. Dat systeem zou zondag gekraakt zijn, en een half miljoen spelersgegevens zijn daarbij bemachtigd, maar het twitter account dat deze claims maakte is ondertussen buiten gebruik. Activision zelf ontkende de bewering op een nogal speciale manier. Ze stellen dat de claim “niet accuraat” is. Daarmee lijken ze de deur op een kier te houden, mogelijk terwijl ze de zaak zelf onderzoeken.

De Wereld Van Pi

Er is een nieuw voorkomen van het getal 3.14, die de magie van pi nog uitbreidt. Onderzoekers aan het MIT hebben een verre planeet ontdekt die een beetje lijkt op de aarde, van grootte toch. Hij situeert zich buiten ons zonnestelsel, maar draait rond zijn eigen zon in een tempo van 3,14 dagen.
De ontdekking werd gedaan met data van de Kepler ruimtetelescoop.
Daarna werd het gecheckt met het telescoopnetwerk op aarde dat geleid wordt door Michaël Gillon vanuit de universiteit van Luik. Het telescoopnetwerk heeft de omslachtige naam: “Search for habitable Planets EClipsing ULtra-cOOl Stars”. Deze onmogelijke benaming is waarschijnlijk nodig om aan een coole afkorting te komen: “speculoos”.

https://www.speculoos.uliege.be/cms/c_4259452/en/speculoos

Pandemie

Het Zuid-koreaanse technologiebedrijf Samsung heeft aangekondigd dat hun jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie niet door gaat vanwege de covid-19 pandemie. De conferentie zou dit jaar SDC20 heten, en normaal gaat ze door in Californië, San Francisco.
Op zich is het afstel niet zo’n probleem, want behalve dat heel wat bezoekers zouden bedanken voor een conferentie, lijkt Samsung ook niet grote aankondigingen te moeten doen, en de aankondigingen van vorige jaren hebben ook al niet veel stof doen opwaaien. Vroeger waren er wel spectaculairdere momenten, zoals de aankondiging van de Galaxy producten.
Samsung zou ook onder druk staan van Google om een aantal eigen aanpassingen aan Android te laten vallen, en over te stappen op de standaard Google diensten, zoals nieuws en app store.

Games Open Source

Een paar legendarische games uit ver vervlogen tijden zijn Open Source geworden. Dat laat geïnteresseerde programmeurs toe om aan de slag te gaan met de code, en er eigen aanpassingen op uit te proberen. De broncode is te vinden op Github.

Het gaat over de horror spelen:
- “Amnesia: The Dark Descent”,
en
- “A Machine for Pigs”.
van Frictional Games. Zelf zeggen ze op hun blog dat de aanleiding de tiende verjaardag van The Dark Descent is.

Om duidelijk te blijven: de broncode is dus gepubliceerd door de oorspronkelijke ontwikkelaars, Frictional Games, en blijft verder ook van hen. De licentie die bij de publicatie toepassen is de GPL v3 van de Free Software Foundation.
Ze geven er dus geen rechten bij om er zelf afgesloten producten mee te maken. Het is alleen om in te kijken en om dingen mee te proberen voor eigen gebruik, of om aanpassingen te doen die je terug deelt onder dezelfde voorwaarden.

Maar dat betekent wel dat ontwikkelaars van GPL games er mee aan de slag kunnen. Ze kunnen de engine met rendering, schaduwen, geluid enz ook voor hun eigen games gebruiken, zolang ze die dan ook als open source/vrije software delen onder de GPL-3 licentie.

https://frictionalgames.com/2020-09-amnesia-is-now-open-source/

compiled by BCP v.0.4.8

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Piratenwebsites * Negeer het milieu * Videoconferentie * Internet blokkeren * Fiberconferencing

i-nieuws 6 na 6 ** September 17th, 2020 by wim.webgang **

Negeer het milieu

In de VS heeft autobouwer Mercedes-Benz er 1,5 miljard voor over om te onstsnappen aan een verder onderzoek naar hun valsspelen bij de uitlaattesten. Ze gebruikten ondermeer software in de dieselauto’s om de uitlaatgassen aan te passen aan de test, zodat er een lagere uitstoot werd vastgesteld bij de test.
Bovendien moet het bedrijf ook de auto’s die zo in verkeer zijn gebracht, aangepast worden. Dat is een zo goed als onmogelijke opdracht, en daarom wordt rekening gehouden met een marge; ze moeten binnen een paar jaar tijd vijfentachtig procent van de wagens aangepast hebben, twee jaar voor de gewone wagens, drie jaar voor de bestelwagens. Het zou gaan over een paar honderdduizend wagens voor de Amerikaanse markt, gedurende een periode van 2009 tot 2016.
Ze verkiezen dit compromis boven een jaren aanslepende procedure met onzekere juridische afloop.
Dan liep er ook nog een groepsvordering van klanten en daar hebben ze ook nog eens zevenhonder miljoen voor opzijgezet.
Mercedes is natuurlijk niet de eerste fabrikant die aangepakt wordt. Deze zaak gaat vooral over Californië, dat al lang kampt met serieuze luchtvervuiling. De jarenlange overtreding van de regels, met gezondheidseffecten en milieuschade, wordt natuurlijk niet teruggedraaid door deze boetes. We zouden ons kunnen afvragen waar de auto-industrie zou gestaan hebben als ze de bedragen van de huidige boetes zou geïnvesteerd hebben gehad in echt properdere auto’s.

Piratenwebsites

Eén van de beroemdste websites voor muziekpiraterij was the pirate bay, met als website piratebay.org. Eind 2014 viel de Zweedse politie binnen bij The Pirate Bay, en nam ondermeer de servers in beslag. Maar reeds in 2009 vielen de eerste veroordelingen en werd de site in veel landen onbereikbaar gemaakt door de internetproviders. Hun domeinnamen werden soms in beslag genomen, zoals de .se site in 2015, wat meestal als gevolg had dat er een paar varianten van de naam geregistreerd en gebruikt werden, waarop weer een inbeslagname in gang gezet werd; kortom een kat en muis spel.
En nu pas is de domeinnaam “piratebay.org” terug in roulatie gekomen, nadat de registratie niet verlengd werd door de vorige eigenaar. Hij werd online per opbod verkocht en haalde 50.000 dollar.
Nog een andere domeinnaam ligt klaar voor verkoop: “ThePirateBay.com”, en ook PirateBay.net en ThePirateBay.net zouden binnenkort vrijkomen.

Internet blokkeren

Sandvine inc is een Amerikaans technologiebedrijf dat netwerkbeveiliging en -filtering voorziet. Ze promootten hun technologie op allerlei gelegenheden, waaronder op een meeting met overheidsinstanties in Wit Rusland in mei laatstleden. Dat moet een geslaagde demonstratie zijn geweest, want Wit Rusland kocht het systeem van Sandvine aan en installeerde het in datacentra in Minsk. Het werd gebruikt in de periode van de presidentsverkiezingen in Wit Rusland in augustus. Eenvoudige internetfiltering gebeurt op basis van de bestemming van het verkeer, bv op ip-adres van bepaalde websites of diensten. Maar dit systeem voorziet in “deep packet inspection”, wat toelaat om internetverkeer te filteren op de inhoud. Daarmee kan doelgericht gecensureerd worden op het verkeer van nieuwsmedia, sociale media, en allerlei berichtendiensten. In de praktijk zou 40 procent van alle ingaand en uitgaand internetverkeer van Wit Rusland uitgefilterd worden. Sandvine zegt dat het de mensenrechten respecteert, en dat ze de exportbeperkingen van de VS niet overtreden.
Er werden intern bij het bijdrijf al vragen gesteld door personeel, en het bedrijf werd op de korrel genomen door enkele VS Senatoren. Ze vragen een onderzoek door het ministerie van Financiën.

Videoconferentie

De coronacrisis is nog niet weg, en dus de Videoconferentie ook niet. Door de explosieve stijging van het gebruik van videoconferencing programma’s, is dit ook het moment om marktaandeel in te palmen. Wie het snelst kan groeien, verovert een stevigere positie in de tot rust komende markt na de pandemie. Een van de snel groeidende bedrijven was Zoom, maar ook Google is nog aktief. Zij zetten in op Google Meet, maar ook op hun rekenkracht in de achtergrond. Ze kunnen de kunstmatige intelligentie van hun netwerk inzetten om meer te doen dan de één op één vergaderingen met uitgeveegde achtergrond. Ze zeggen dat hun software in staat is om meer complexe vergaderingen in goede banen te leiden. Ze werkten samen met het Chinese Lenovo (vroeger huismerk van IBM) om speciale hardware te maken die opgesteld kan worden in de vergaderzaal. De software kan vanzelf inzoemen op de persoon die aan het woord is, of uitzoemen op andere momenten. Behalve een touchscreen en een afstandsbediening bevat de vergaderset een lat met acht micro’s, om het geluid van de vergaderruimte goed in “beeld” te brengen. Dat is niet gemakkelijk, want mensen kunnen veel storende geluiden maken heeft iedere videoconfentie-klasgroep al wel ondervonden: typen op een laptop, schuifelen met stoelen, prutsen met papieren, kuchen, gsm geluiden maken, enz. Ook daar zou de software van Google raad mee weten. En je ziet het al aankomen: zo’n gespecialiseerde setup is niet gratis en gaat in de duizenden euro’s.

Fiberconferencing

Natuurlijk is het handig om een beetje een goede internetaansluiting te hebben als je zit te vergaderen over internet, zodat je betoog niet hakkelend doorkomt bij de anderen. Ook daar heeft Google aan gedacht: Google Fiber. Ze bieden een glasvezeldienst aan van 2 Gbps voor honderd dollar per maand. Dat is een vast pakket met een wifi router en een mesh extender. Ze hadden al een glasvezelaanbod van 30 dollar per maand en 1 Gbps, met een gateway-netwerkrouter-bakje. Die 1 Gbps slaat enkel op de downloadsnelheid, consumentgericht dus: filmpjes kijken enz. Deze downloadsnelheid voelt aan zoals de snelheid op je eigen netwerk, tussen je eigen computers. Vroeger was de verbinding van het internet altijd de bottleneck. Maar de uploadsnelheid, dus alle informatie die van jou naar het internet toe gaat, is meestal veel lager, terwijl op je eigen netwerk de snelheid hetzelfde is in alle richtingen.

Eigenlijk is het niet Google zelf, maar wel het bedrijf of de financiële constructie dat ze boven zich gecreëerd hebben, Alfabet, die eigenaar is van de ISP, het onderdeel dat de internetverbindingen levert. Het programma is nog maar in een soort testfase in bepaalde gebieden, bv Nashville.

Het blijft ook wel interessant om te zien dat 1 Gbit 30 dollar kost en 2 Gbit 100 dollar. Neem je dan niet beter 2 verbindingen van 1 Gbit?

België doet het wereldwijd erg goed, we zitten bij de snelste gemiddelde internetscores. Bij onszit je gemiddeld aan een sneldheid waarbij je een DVD (4.7 GB) download op een kwartiertje.
Fiber is echter nog niet zo vanzelfsprekend voor iedere locatie. Het is eerder voorbehouden voor de professionele klanten en kost rond de honderd euro per maand, met een download sneldheid van een halve tot 1 Gbps.

Maar het aanbod voor thuisgebruik nu zit toch eerder rond de 50 tot 100 Mbps, tien keer minder.

compiled by BCP v.0.4.8

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Spion bij Amazon * VS energie proper binnen 15 jaar * Grootste camera * Digitale auto’s

i-nieuws 6 na 6 ** September 10th, 2020 by wim.webgang **

Spion bij Amazon

In documenten die Amazon gisteren neerlegde bij de Securities and Exchange Commission, de toezichtshouder voor de effectenbeurezen, stond een verwijzing naar een mogelijke spion in de directie. (Of misschien is het een ex-spion, maar wie weet dat bij spionnen?)
Een vroegere directeur van de NSA, de National Security Agency, wordt lid van de directieraad. De NSA directeur ging in 2013 op pensioen, na een woelige periode bij de NSA. De klokkenluider Snowden bracht aan het licht dat de NSA zich bezighield met groots opgezette systemen die op iedere communicatie spioneerde. Daaronder het PRISM systeem, dat informatie haalde uit de toenmalig grote online bedrijven Google, Microsoft, Yahoo en facebook. Hij vond ook dat journalisten moesten tegengehouden worden om de gelekte data te verspreiden.
Waarom Amazon hem binnenhaalde wordt door The Verge beantwoord als het zoeken naar contacten voor winstgevende overheidscontracten op gebied van defensie.

VS energie proper binnen 15 jaar

Een onderzoeks rapport, gemaakt door een denktank in Californië, denkt dat de VS op 15 jaar tijd zijn koolstofuitstoot onder controle kan krijgen. De honderd procent schone energie zou bereikt kunnen worden door het volgen van 2 sporen: 1. is het ontwikkelen van waterstoftechniek, en 2. het ontwikkelen van koolstofopslagtechnieken.
Door meer zonne-energie en wind-energie te gebruiken, en te combineren met batterijopslag, zou al 90 procent van de uitstoot van de energiesektor kunnen opgevangen worden. Maar de rest hoeft niet bereikt worden door nieuwe gascentrales te bouwen, denken de onderzoekers. Er bestaan heel wat technieken die nog niet op grote schaal worden toegepast, die goedkoop genoeg zouden moeten zijn om de factuur niet te doen stijgen. Dan moet er wel nu op ingezet worden, om binnen 15 jaar resultaat te boeken.

Grootste camera

Op de interesting engineering website verscheen een foto van de grootste camera ter wereld. Die heeft een resolutie van 3.200 megapixels. Daarmee zou je ongeveer op 20 kilometer afstand nog een pingpongballetje kunnen zien liggen. De camera is gebouwd in de VS, in het SLAC National Accelerator Laboratory. Bij de eerste test zouden ze een broccoli met veel detail gefotografeerd hebben, maar het doel is de camera op de ruimte te richten. Daarvoor zal hij geïnstalleerd worden in een ruimte-observatorium in Chili, het Vera Rubin observatorium.
Door om de paar nachten een hoog resolutie foto van de sterrenhemel te maken, kan de evolutie van de sterren onderzocht worden. De beelden vormen een soort stop-motion van de ruimte. Ze trekken er voorlopig tien jaar voor uit.

i
Ik ben ook benieuwd waar ze die beelden gaan opslaan…
/i

Digitale auto’s

De analoge besturing van de auto is aan het verdwijnen. Dat begon met de Tesla Model S, die vooruit was op zijn tijd met een massief groot touchscreen. Het deed denken aan het gebruik van een app op een tablet, en niet aan de typische besturing van een auto. Onderzoeksburo ABI Research verwacht dat tegen 2030 de digitale besturing volledig ingeburgerd zal zijn.
Analoge besturing, bestaande uit echte knoppen en schakelaars, zullen snel tot het verleden behoren als de digitale besturing doorbreekt. En dat is ze aan het doen. De middenconsole van veel auto’s bestaat uit een touchscreen. Voor autoradio, gps-navigatiesysteem, parkeerhulp,infotainment systemen en heel wat andere snufjes verloopt de bediening en/of de feedback al langs het scherm.
En daar voel je al het verschil.
Je kan, met je ogen op het verkeer, al voelend een schakelaar zoeken met je handen en die bedienen. Maar een touchscreen vereist dat je ernaar kijkt, om te zien welke functies en knoppen op dat moment beschikbaar zijn op het scherm. Maar als de digitale bediening voor de fabrikanten interessanter is (bv goedkoper), zal ze niet meer te stoppen zijn.
Maar dan moet er nog wel gesleuteld worden aan die digitale cockpit systemen. ABI research maakte een analyse rapport met de naam “New Automotive Infotainment Architectures”; er is meer computerkracht nodig om al die informatie rond te sturen, weer te geven, en de bevelen die via de touchscreen(s) komen te verwerken. Bedrijven als Qualcomm, NVIDIA, die bekend zijn van de processors van computers en smartphones, zullen hier nog een mooie groei kunnen noteren. En om de digitale besturing vertrouwen te doen winnen, en om het ook echt betrouwbaar te maken, zal er een heel netwerk van geïntegreerde en onderling verbonden processors nodig zijn. Die zullen bij een storing het ook van elkaar moeten kunnen overnemen. Vanaf 2025 zal de digitale cockpit doorsijpelen van de luxe wagens naar de gewonere auto’s.
En volgend jaar zal ook augmented reality opduiken in als niche-functie in luxe-wagens.

Echte knoppen en schakelaars zullen binnenkort misschien eerder in de luxe-modellen gebruikt worden.

compiled by BCP v.0.4.8

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Deepfake * Summit 2 * Summit voor Covid

Uitzending do 18:00, i-nieuws 6 na 6 ** September 3rd, 2020 by wim.webgang **

Deepfake

Met de Amerikaanse verkiezingen in aantocht komt ook de rol van sociale media weer in aandacht. Eén van de bedreigingen voor het eerlijke verloop van de verkiezingen zijn zogenaamde deep fake berichten op sociala media. Dat zijn bv filmpjes die zo gemanipuleerd zijn met computers, met behulp van “Deep Learning” kunstmatige intelligentie, dat het voor de mens niet te onderscheiden is van echt.

Zo kunnen op een geloofwaardige manier totaal verzonnen feiten worden verspreid. Gelukkig is er nog kunstmatige Intelligentie om dat dan op te sporen, volgens Microsoft. Dat bedrijf biedt dat nu aan voor mediabedrijven: deep fake detectie, en een soort kwaliteitslabel als beelden deep fake-vrij zijn. Hun timing is veelbetekenend, zo net voor de verkiezingen, en ze hopen dat de deep fake programma’s niet te snel aangepast worden om de detectie te omzeilen.

Daar hebben we natuurlijk alle vertrouwen in!

Deep Fakes maken blijkt ondertussen trouwens ook al met eenvoudigere middelen te kunnen, door animatiesoftware die een beeld doet bewegen als een voorbeeldbeeld en wat code als “Deep Animator”.

Voorbeeldanimaties in dit artikel:

https://towardsdatascience.com/how-to-produce-a-deepfake-video-in-5-minutes-513984fd24b6

De broncode is te vinden op GitHub: https://github.com/AliaksandrSiarohin/first-order-model

Summit 2

Summit was op dat moment de snelste supercomputer ter wereld, maar hij is in juni voorbijgestoken door Fugaku, een Fujitsu supercomputer van Japan, die pas in 2021 helemaal af zal zijn. Fugaku haalde al een negende plaats in de lijst van energievriendelijkheid van supercomputers, de “groene 500″.
De CPU van de computer is van ARM architectuur, en er zullen er liefst meer dan 150.000 van ingebouwd worden.
Daarop gaat een heterogeen systeem draaien, de High Performance simulations draaien op de McKernel, en de POSIX compatibele diensten draaien op een Linux kernel.
Kortom, Summit blijft de snelste supercomputer van de VS.
Hij is eigenlijk gebouwd voor het ministerie van Energie, in een samenwerking van IBM en NVIDIA in 2018. NVIDIA is de opvallende partner, want meer dan negentig procent van de rekenkracht van de supercomputer zou komen van de GPU-grafische chip-fabrikant.
Summit haalt 200 Petaflops. Hij is zo groot als twee tennisvelden, en verbruikt 15 megawatt aan electriciteit, je zou er dus 5 flinke windmolens voor nodig hebben om de computer te doen draaien.

https://www.311institute.com/ibm-summit-supercomputer-worlds-fastest-ornl/

Goed om weten dat er Linux draait op de snelste computer ter wereld.

Summit voor Covid

Summit is de naam van een IBM supercomputer in Tenessee in de VS, die werd losgelaten op de raadsels van Covid19. Twee onderzoekers van de universiteit van Tenessee gingen al in de beginperiode aan de slag om de computer in te zetten in de strijd.
De genetische sequentie van het virus werd afgetoets aan andere virussen, en de verwantschap met SARS was snel duidelijk. Ze konden dus aan de slag met alle bestaande kennis van proteïnen die SARS aanmaakt. Die proteïnen vormen het mooie kroontje op de fantasievolle afbeeldingen van het virus. Maar terecht dus. Er zijn duizenden molekulen bekend die er vat op zouden kunnen hebben, en de onderzoekers lieten de supercomputer 9000 verschillende stoffen gebruiken in een simulatie. Daar kwamen er 8000 uit die ze dan rangschikten in volgorde van vermoedelijke bruikbaarheid. Dat was in maart, en moest dan allemaal in een labo worden uitgeprobeerd op echte virusdeeltjes. De resultaten kunnen mogelijk weer teruggekoppeld worden.
Werk van professor Jeremy Smith, en onderzoeker Michael Dean Smith, (kortom the Smiths?)

Bradykinine storm

Daarna werd Rhea mee ingezet, een (521)-node commodity-type Linux cluster, om de voor- en na-berekeningen te doen, kortom het hulpje van de supercomputer. De gegevens van 17.000 genetische stalen werden ingevoerd, en meer dan 40.000 genen werden daartegen telkens onderzocht. De supercomputer besteedde in juni een hele week rekenene aan de opdracht. Het resultaat gaf de onderzoekers het Bradykinin aha-moment, een doorbraak in het verstaan van de werking van het virus. Meer bepaald de Bradykinine storm, de reaktie van het menselijke afweersysteem, en de effekten op de longen. De onderzoekers vermoeden dat ze het mechanisme dat daar verontwoordelijk voor is, hebben doorgrond. Deze kennis geeft een aanzet voor mogelijke behandelingen, waarbij ze verwijzen naar een 10-tal bestaande middelen. Daarbij zijn bestaande geneesmiddelen tot eenvoudige als vitamine D.

https://elemental.medium.com/a-supercomputer-analyzed-covid-19-and-an-interesting-new-theory-has-emerged-31cb8eba9d63

compiled by BCP v.0.4.8

Lift ^ | Lift v | Comments Off

« Previous Entries