Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Veiligheid niet gegarandeerd * Real-Time Linux * Gezicht van het ziekenhuis * VPN weer in de mode * VisionFive

i-nieuws 6 na 6 ** June 16th, 2022 by wim.webgang **

Veiligheid niet gegarandeerd

Volgens een pannel op een RSA beveiligingsconferentie maken de verkopers van beveiligingsprodukten hun beloftes niet waar.
Een onderzoek onder topmensen die instaan voor de beveiliging van bedrijven, organisaties en overheidsdiensten leverde deze ontnuchterende conclusie.
Een paar belangrijke problemen zijn:

De klanten die de beveiligingsoplossing kopen, zijn gehaast omdat ze dikwijls vooral bezig zijn met korte-termijn problemen. Ze nemen bijna nooit de tijd om het produkt grondig te testen, meestal testen ze helemaal niets, maar vertrouwen blindelings op het produkt.
Waarschijnlijk hebben ze zelfs geen idee hoe ze het zouden kunnen testen.

De verkopers staan onder druk van hun investeerders om zo snel mogelijk hun produkt op de markt te brengen, wat dan gebeurt met inbreng van marketingmensen die wilde verkoopsargumenten in het kanaal verspreiden om de concurrentie de loef af te steken. De budgetten voor marketing en verkoop zijn hoger dan die voor de ontwikkeling van het beveiligingsprodukt.
Er is weinig transparantie wegens de angst voor uitlekken van kennis of van fouten.

Verder is er een grote tegenstelling tussen beveiligingsoplossing als “kant en klare produkten”, terwijl de te beveiligen informatica-omgevingen juist heel verscheiden en complex zijn. Is het wel mogelijk om daar een “produkt” op te plakken?

Zowel het onderzoek als de diskussie op de RSA conferentie werden geleid door de onderzoeker van ISTARI, cyber risk management bedrijf uit Singapore. Het pannel kwam met de conclusie dat negentig procent van de klanten niet de beloofde werkzaamheid krijgen die de verkopers beloven.

Real-Time Linux

Gisteren, 15 juni, kwam Ubuntu Core 22 uit voor gebruik in IOT toepassingen.
Ubuntu Core 22 is een Linux besturingssysteem van Canonical,
dat geoptimaliseerd is voor kleinere apparaten dan computers.
De basis van het systeem komt overeen met hun Linux distributie voor servers en desktops, Ubuntu 22.04.
Toepassingen worden in containers gestoken om ze veiliger te laten draaien op het systeem.
Die technologie heet “Snap”, en is ontwikkeld door Canonical (oorspronkelijk voor desktoptoepassingen).
Het is al aanwezig in de Ubuntu’s 16, 17, 18 en 19.x distributies. Snap kan ook op andere Linux distributies geïnstalleerd worden.
In Snap is een upgrade systeem voorzien, dat beveiligd is door digitale handtekeningen.

Gezicht van het ziekenhuis

The Markup, een project dat de grote technologiebedrijven in het oog houdt, heeft een artikel gepubliceerd over medische gegevens die Facebook in handen krijgt via zijn verborgen pixel.
Dat gebeurt via een online-volgtechnologie, die gebruikt wordt op de websites van sommige ziekenhuizen.
The Markup testte de websites van een honderdtal ziekenhuizen, en op één derde daarvan vonden ze de tracker of volgsoftware, Meta Pixel genoemd.
Door de facebookverbinding op de website van het ziekenhuis, krijgt Facebook informatie toegestuurd als een gebruiker iets aanklikt, bv nadat hij een verzoek heeft ingevuld.
Als de gebruiker een dokter heeft opgezocht op onderwerp, bv zwangerschap, kanker, enz, dan krijgt Facebook ook die zoekterm binnen.
Bovendien krijgen ze ook het ip adres te zien van de gebruiker.
En bij sommige ziekenhuizen komt de MetaPixel ook voor in pagina’s waar een patient voor moet inloggen. De patient, die is ingelogd, is zich waarschijnlijk niet bewust dat Facebook ook daar spioneert.
The Markup heeft er grondig onderzoek naar gedaan. Ze zochten een aantal vrijwilligers, en werkten samen met het Mozilla project “Mozilla Rally”.
Ze zagen informatie gestuurd worden over de pantient, waaronder namen van medicatie, doktersafspraken enz.
Mogelijk overtreden de ziekenhuizen daarmee de privacy wetten.
Naar aanleiding van het verschijnen van de resultaten van het onderzoek, hebben al verschillende ziekenhuizen de Facebook code uit hun websites gehaald.

https://themarkup.org/

voorbeelden van akties die gevolgd kunnen worden vind je op marketingwebsites als:

https://blog.hootsuite.com/facebook-pixel/

VPN weer in de mode

Bij de Amerikaanse overheid is VPN weer in de mode. Ze steunen aktief verschillende bedrijven die VPN software ontwikkelen, zoals Lantern, nthLink, en Psiphon.
Een VPN verbinding met het internet zorgt ervoor dat de gebruiker niet rechtstreeks verbonden is met bv een website, maar via een andere internetverbinding dan die van hemzelf.
Daardoor is het moeilijker iets te weten te komen over die gebruiker. Het wordt dus ook wel eens gebruikt om censuur te omzeilen, of om op een anonieme manier websites te bezoeken.
Sommige overheden zouden VPN’s liefst verbieden, in sommige landen is het ook verboden, Maar VPN is ook een manier om veilig vanop afstand te werken, bv een verbinding van thuis naar het bedrijf, om te telewerken.

VisionFive

Wetende dat het zowat onmogelijk is om een Raspberry Pi bord te kopen, is het interessant om naar de alternatieven te kijken, en één daarvan is het beloftevolle Visionfive bord, afkomstig uit China.

Het is een zogenaamd “low-cost” RISC-V board dat toch meer dan 150 euro kost, en voor die prijs de volgende eigenschappen biedt: een RISC-V processor (dual-core siFive U74 RV64 SoC) die aan 1 GHz draait, NVDLA engine (NVIDIA Deep Learning Accelerator), een DSP en een neural network engine.
Het geheugen is met zijn 4 of 8 Gb niet zo verschillend, en verder is er ook wifi, bluetooth, HDMI uit, vier USB poorten (3.0), gigabit ethernet, usb-C voedingsaansluiting en een 40-pins GPIO aansluting met kleurcodering aan de pinnen.
Het bord wordt ondersteund door Linux distributies, en is rechstreeks ondersteund door de mainline Linux kernel. Ubuntu zou het bord ondersteunen in versie 22.10.

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Vivaldi * Fris plastic * Opladen in UK * Python op speed * SSNDOB

i-nieuws 6 na 6 ** June 9th, 2022 by wim.webgang **

Vivaldi

Er is een nieuw e-mail programma uitgekomen: Vivaldi Mail.
De mail client bevat ook een agenda en een feed reader.
Een preview versie van Vivalidi mail bestond al sinds 2020.
En de aankondiging van het programma is nog ouder: zeven jaar geleden kondigde Vivaldi zijn mail client aan.

Vivaldi is misschien bekend van een andere software: een webbrowser.
Die Vivaldi browser is gebaseerd op Chromium.

Fris plastic

Op Antarctica zijn voor het eerst microplactics gevonden in verse sneeuw, microscopisch kleine plastic deeltjes.
Wetenschappers vragen zich af welke invloed ze zullen hebben op het ecosysteem, meer bepaald het smelten van het ijs.

Alex Aves, die aan de Universiteit van Canterbury studeert, ontdekte dit uit stalen die eind 2019 genomen werden. Eigenlijk was het de bedoeling om aan te tonen dat daar geen microplactics voorkwamen, en er werden ter vergelijking elders nog stalen genomen om tenminste wel iets te kunnen onderzoeken.

Maar tot hun verbazing vonden de wetenschappers 29 deeljes per liter gesmolten sneeuw in de stalen van Antarctica.

Opladen in UK

De Britse overheid heeft aangekondigd dat ze de Europese wetgeving rond universele opladers niet zullen overnemen.
In de EU is men het er over eens dat het uit moet zijn met de zovele verschillende laders en kabels. Makers van electronische apparatuur als smartphones moeten een universele aansluiting aanbieden ten laatste vanaf 2024, sommige fabrikanten doen het nu al.
Het voordeel is dat je niet allerlei verschillende laders en kabels nodig hebt om je apparaten op te laden, en er ook veel minder afval zal zijn nadat apparaten buiten gebruik raken.
Als gevolg van de regeling van de Brexit zou in Noord Ierland dus de universele kabel wet worden, en in de rest van Groot Brittanië dus niet.

Python op speed

Python versie 3.11 is verschenen in een Beta versie. Vroege gebruikers hebben de programmeertaal op de testbank gelegd, vooral op gebied van snelheid. En ze zijn tevreden met de resultaten: 25 % sneller dan de huidige versie 3.10.
Details over de snelheidsverbeteringen zijn terug te vinden in de Python Docs, op https://docs.python.org.

De officiële Python versie 3.11.0 wordt pas verwacht eind dit jaar. Er zullen nog een paar “release candidates” uitkomen ondertussen.

SSNDOB

FBI heeft SSNDOB van het internet gehaald. Het was een online zwarte markt voor identiteitsgegevens. Er werden bv Social Security Numbers van miljoenen Amerikanen verhandeld, met als einddoel misbruik van de erbij horende persoonsgegevens als namen, geboortedatum, creditkaartgegevens enz.

Op het platform ging daarbij voor bijna 22 miljoen dollar bitcoins over de toonbank sinds 2015. De site zou al bestaan sinds 2013.

Het FBI schakelde de politie van Cyprus in om de domeinnamen in beslag te nemen die gebruikt werden, als hoofddomeinnaam de ssndob lettercombinatie, met tld’s als ws, vip, en club.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

TomTom * AROS * Fastfood en data * Murena

i-nieuws 6 na 6 ** June 2nd, 2022 by wim.webgang **

TomTom

TomTom, een pionier in navigatieappartuur voor in de auto, heeft op 1 juni ontslagen aangekondigd.
Zo’n tien procent of ongeveer 500 jobs zullen verdwijnen. Volgens hun persbericht komt dat door de technolgoie die zodanig verbeterd is dat er minder menselijk werk is aan de kaarten.
Ook in Gent is een vesting van TomTom, en zullen banen verdwijnen.
TomTom viel op door zijn gebruik van Linux in hun apparatuur, en tegelijk woedde er jaren een discussie waarom TomTom alleen software maakte voor Windows en Mac gebruikers om de apparaten aan te sluiten en te updaten.
Het was niet mogelijk om de updates van het toestel te doen met een Linux computer.
Uiteindelijk werd dat probleem overbrugd doordat de apparaten op wifi kunnen verbinden, en zo zelf hun updates kunnen afhalen zonder computer.

https://discussions.tomtom.com/en/discussion/993217/mydrive-connect-for-linux

AROS

Gisteren werd een nieuwe versie van AROS vrijgegeven.
AROS staat voor AROS Research Operating System, en is afgeleid van Amiga Research Operating System.
Hoewel de Amiga homecomputer al lang verdwenen is, leeft het besturingssysteem ervan voort in de vorm van een open source project.
Ze maken een licht en efficiënt besturingssysteem gericht op multimedia. Het kan originele AmigaOS software draaien.
Het systeem draait nu op een gewone pc en heet AROS one x86 v1.7. De community errond heet AROS Exec.
Er is op basis van de AROS code ook nog een commercieel project ontstaan, MorphOS, dat onlangs versie 3.17 uitbracht.

https://eab.abime.net/showthread.php?t=110802

Fastfood en data

Een Candese fastfood koffie-en-donuts keten liet een handige app ontwikkelen voor op de smartphone van de klanten.
Ze schakelden daarbij een extern bedrijf in dat gegevens van de klanten vergaarde, met de bedoeling klanten gerichte advertenties te sturen.
Maar de gegevens werden daar nooit voor gebruikt. Miljoenen gebruikers zouden de app geïnstalleerd hebben.
Een financiële krant in Canada had twee jaar geleden gewag gemaakt van het gedrag van de app.
OP de toestellen waar die app geïnstalleerd was, werden locatiegegevens verzameld van de gebruiker, zelfs als de app niet aktief was.
Een Canadese onderzoekscommissie schoot daarop in gang, en publiceerde nu zijn conclusies.
Het verlies aan privacy van de gebruikers stond niet in verhouding tot het doel, schrijven ze.
Wat het extern bedrijf er dan mee deed is niet duidelijk. De contracten zijn erg vaag, en sluiten niet uit dat de gegevens voor andere doelen gebruikt werden.
En hoewel de fastfoodketen stopte het het verzamelen van gegevens, zouden die niet vernieitigd zijn.
Het bedrijf belooft dat nu te doen, en ook de onderaannemer daartoe aan te zullen zetten.
Ze beloven ook in de toekomst voorzichtiger om te gaan met de gegevens van hun klanten.

Murena

In 2017 zat de schending van de privacy van de gebruikers door grote IT
en internetbedrijven Gael Duval zo hoog, dat hij het Murena project
startte. Hij wou dat zijn data terug van hem werd, ook op zijn
smartphone. Hij wilde liefst open source gebruiken. Daarvoor startte hij
het LineageOS project, dat een Android-achtig systeem ontwikkelt. Ze
vertrekken van het Android stuk dat open source is, en bouwen het verder
uit door alle eigen Google software te vervangen door vrije code. Ze
konden ondermeer voortbouwen op het werk dat al geleverd was door het
CyanogenMod project, een afsplitsing van Android, en andere Android Open
Source Projecten. Voor de meeste van de eigen Google diensten is nu een
tegenhanger ontwikkeld, onder de naam MicroG services.

Dan blijft er natuurlijk nog wat je zelf gebruikt, zoals Google Maps,
GMail en Google zoek. Ook daarvoor werd een alternatief ontwikkeld.

Zo is er Murena zoek (spot.ecloud.global), waar ook de diensten Mail en
Drive worden aangeboden. Op één gigabyte opslag kan je je documenten
opslaan en online bewerken, en foto’s en filmpjes bewaren. De e-mail
dienst gebruikt @murena.io, en heeft synchronisatie voor agenda en
contacten. Ze vermijden verder het gebruik van de DNS servers van
Google, en de NTP servers, die dienen om de tijd van apparaten gelijk te
zetten en te houden. Voor kaarten gebruiken ze de gegevens van
openstreetmaps en Mozilla Location Service.

Hun smartphone systeem noemen ze /e/OS. Het toestel dat ze deze zomer op de markt willen brengen heet Murena One.

.

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Eend ga weg! * Doe het zelf van Apple

i-nieuws 6 na 6 ** May 26th, 2022 by wim.webgang **

Eend ga weg!

Wie Firefox gebruikt om op het web te surfen, heeft zeker al de zoekmachinekeuze gezien voor DuckDuckGo. Deze zoekmachine zou privacyvriendelijker zijn dan Google of Bing, en geen geschiedenis bijhouden of geen andere volgtechnologie gebruiken.
Maar je kan je natuurlijk afvragen waar ze plots vandaan komt. Google bestaat al meer dan twintig jaar, en Microsoft is al meer dan tien jaar met Bing bezig om een paar procent van de zoekmarkt te veroveren.
Waar komt DuckDuckGo dan plots vandaan als alternatief voor Google? Net als Microsoft in de beginperiode van hun zoekmachine, gebruikt DuckDuckGo resultaten van andere bronnen en zoekmachines. Ze sloten bv een contract met … Bing van Microsoft.
Het zou dus interessant zijn om te zien wat er in die overeenkomst staat. Maar helaas, er is een andere overeenkomst die dat verhindert: een non-disclosure of geheimhoudclosule die bestaat tussen Microsoft en DuckDuckGo.
Als Microsoft de advertenties levert op de zoekresultaten van DuckDuckGo, en je klikt daar op, dan val je vanf dan onder de privacy policy van Microsoft. En hun Advertising Platform en hun partners..

https://help.duckduckgo.com/duckduckgo-help-pages/company/ads-by-microsoft-on-duckduckgo-private-search/

Doe het zelf van Apple

Onder druk van overheden en de campagne “recht op repareren”, heeft Apple nu in de VS een soort doe-het-zelf paketten op de markt voor een paar van hun smartphones. Een welgekomen gebaar als je weet dat de herstelling van een scherm van een iPhone tot al snel een paar honderd euro kost.
Maar vroege gebruikers van deze dienst zijn niet erg uitgelaten*. Ten eerste moet je diepgaand bewijzen dat je een toestel van hen hebt, en ook nog het serienummer er van kent. En het blijft allemaal beperkt tot originele onderdelen van Apple zelf, als je iets anders koopt elders, ben je aan je lot overgelaten.

* En de ifixit site ook al niet:

https://nl.ifixit.com/News/59239/apples-self-repair-vision-is-here-and-its-got-a-catch

en

Fairphone 4 Teardown: If Only Apple Made Phones Like This

https://nl.ifixit.com/News/55818/fairphone-4-teardown-if-only-apple-made-phones-like-this

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

TokTok * ESG index * Afhaken * Ontzilten * Domme slimme afstandsbediening

i-nieuws 6 na 6 ** May 19th, 2022 by wim.webgang **

TokTok

Bij het online platform om filmpjes te delen kloppen steeds meer oudere jongeren aan, ondekten onderzoekers uit Singapore. Op Oxford University Press verscheen hun paper waarin de meest populaire filmpjes van accounts van 60-plussers op TikTok werden onderzocht.
De inhoud van die filmpjes valt uiteen in drie groepen:
1. Oudere volwassenen die willen ingaan tegen stereotypen over ouderen
2. kwetsbaarheden van ouderen
3. discriminatie op basis van leeftijd
Sommige filmpjes worden miljoenen keren bekeken, dus TikTok is zeker niet alleen een jongerenplatform.

Het rapport is te lezen op de site, waar het als pdf beschikbaar staat onder de creative commons licentie.

ESG index

Jaarlijks wordt de ESG index geaktualiseerd. Daarin wordt een top 500 gemaakt van bedrijven die scoren op gebied van milieu, sociale en andere kenmerken. Opname in die lijst dienst als een aanbeveling voor investeerders. De eigenschappen die ook bekeken worden zijn hoe het bedrijf omgaat met personeel en ande betrokkeken, met de omgeving, buren, enz, alles bij elkaar honderd aandachtspunten.
Tesla viel dit jaar uit de index, door gebrek aan low-carbon strategie, luchtvervuiling van het bedrijf, en de bedrijfscultuur. Dat hun produkt, de electrische auto’s, geen uitstoot hebben, wordt niet in aanmerking genomen in de criteria, het gaat puur over de bedrijfsvoering op zich. Zo komt het dat bv Exxon Mobile, een olie en gas multinational, wel in de index zit.
Dat ontlokte Tesla CEO Elon Musk natuurlijk een tweet …

Afhaken

Bij Netflix lijken nogal wat abonnees af te haken. Misschien omdat ze minder kijken nu de corona epidemie op een laag pitje staat. Het kan ook te maken hebben met hun prijsverhoging. Zo’n tweehonderdduizend abonnees zouden hebben opgezegd de laatste drie maanden, en de komende drie maanden zouden nog eens tien keer zoveel gebruikers kunnen afhaken.
En in heel wat bedrijven, die het thuiswerken van tijdens de corona-epidemie terugdraaien, haken werknemers af als ze verplicht worden terug op kantoor te komen werken. Ook topmensen, zoals bij Apple, waar de baas van de afdeling Machine Learning opstapte. Hij zou aan de slag gaan bij Google, dat iets meer flexibel lijkt op dat gebied.

Ontzilten

De jaarlijkse prijs van de ondernemerswedstrijd aan het befaamde MIT, universiteit in de VS, is gewonnen door een ontziltingsproject.
Het project heet Nona Desalination, en het ontwikkelde een apparaat om zout water om te zetten in drinkbaar water. Het apparaat is een grote stap vooruit met de huidige bestaande ontziltingsapparaten; dit kost maar de helft om te maken, en heeft maar 1/10 van de energie nodig.

Gewone ontziltingsmachines gebruiken de omgekeerde osmose, wat veel energie kost. Dit systeem gebruikt electrisch stroom, in een technologie die ontwikkeld is aan het onderzoekslab voor electronica aan dezelfde universiteit MIT.
Het systeem gebruikt maar ongeveer de energie nodig om een smartphone op te laden, en heeft daarvoor een ingebouwd zonnepaneel.
Er is al een prototype ontwikkeld, en nu willen ze een eerste model op de markt brengen voor op zeilschepen. Nog later willen ze apparatuur maken voor rampbestrijding. De technologie zou ook voor andere toepassingen kunnen ingezet worden, als het afscheiden van zuurstof, of scheiden van componenten van olieprodukten.
De prijs zelf bestaat uit 100.000 dollar. Er namen zestig teams deel, en nu waren er nog acht finalisten. De tweede prijs ging naar een team dat Kunstmatige Intelligentie inzet om agressie en discriminatie uit online platformen te weren, en de derde ging naar een team dat thuistesten voor tuberculose, streptokokken (keelontsteking), enz ontwikkelt.

Domme slimme afstandsbediening

Een afstandsbediening is handig, maar roept ook altijd vragen op over hoe veilig ze is; en een onderzoeker verdiepte zich in de afstandsbediening van een Tesla. Daar wordt het slot van de deur losgemaakt als de eigenaar in de buurt komt van de auto. De draadloze verbinding die daarvoor gebruikt wordt is bluetooth.
De code die de telefoon uitzendt om de deur te openen, wordt alleen gestuurd als de auto ook effectief in de buurt is.
De onderzoeker van beveiligingsbedrijf NCC Group, heeft nu een middel ontwikkeld om van de korte-afstandsbediening een lang-afstandsbediening te maken.
Voor de kraak van een Tesla bv, zijn twee deelnemers nodig; één die zich in de buurt van de eigenaar en zijn gsm bevindt, en de andere die zich bij de auto bevindt. Beide deelnemers hebben apparatuur bij die via internet met elkaar verbonden is. Diegene in de buurt van de gsm, ontvangt het signaal van de gsm en stuurt het via internet onmiddellijk door naar de deelnemer in de buurt van de auto, die het daar uitzendt alsof het uit zijn gsm komt. De auto denkt dat de eigenaar in de buurt is en opent.

Deze vorm van kraak wordt een Relay Staion Attack genoemd.
De bluetooth die gebruikt wordt is BLE, wat staat voor Bluetooth Low Energy. Deze vorm van kraak gebruikt de laagste vorm van communicatie van de bluetooth stack, de link layer, en weet zo de beveiligingen, die zich vooral in de hogere lagen bevinden, te omzeilen.

De onderzoeker moest er wel zelf zijn hulpmiddelen en software voor ontwikkelen. De apparatuur zou maar rond de honderd euro gekost hebben.

Ook andere toegangssystemen (op bv voordeuren) en andere toepassingen die BLE gebruiken om iets vrij te geven, zijn onderhevig aan dit probleem.

Hij heeft kritiek op het gebruik van BLE voor deze toepassingen. Dat was daar helemaal niet voor bedoeld, en er zou minstens een aktie of een bevestiging moeten gevraagd worden van de gebruiker, om het wat veiliger te maken. Maar blijkbaar werd vooral voor het gemak gekozen, met een prijs.

Want de kraak kan in principe ook gebeuren door een “passieve” deelnemer, nl apparatuur die opgesteld is in de nabijheid van de gebruiker of zijn gsm.

De onderzoeker heeft een filmpje gemaakt waarin hij zijn gsm thuis naast een laptop met speciale software legt, en hij met een andere laptop, zonder zijn gsm, naar de auto gaat. Aan die laptop is wat apparatuur aangesloten, en daarmee kan hij, met het contact tussen die twee laptops, in zijn auto stappen.

In toekomstige vormen van deze draadloze sleutels zal waarschijnlijk een pincode gevraagd worden van de gebruiker.

https://newsroom.nccgroup.com/news/ncc-group-uncovers-bluetooth-low-energy-ble-vulnerability-that-puts-millions-of-cars-mobile-devices-and-locking-systems-at-risk-447952

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Google betaalt voor nieuws * Nvidia open source * El Salvador verliest * Verlies bij coinbase

i-nieuws 6 na 6 ** May 12th, 2022 by wim.webgang **

Google betaalt voor nieuws

Uitgevers uit ondermeer Duitsland, Frankrijk en Nederland hebben hun slag thuisgehaald: Google gaat nu betalen voor hun nieuws.
Google gaat de komende maanden met nog meer mediabedrijve akkoorden sluiten, en maakt een online tool beschikbaar om dat te vergemakkelijken. Het zou gaan over duizenden nieuwsuitgevers.
De huidige overeenkomsten gaan vooral over Duitse uitgevers, zoals die van “Der Spiegel”, en “Die Zeit”.
Daarmee voegt Google zich eindelijk naar een wet die al drie jaar geleden in Europa werd goedgekeurd.

Nvidia open source

Na jaren van klachten uit de Linux wereld, heeft Nvidia nu toch eindelijk de stap gezet naar open source drivers voor de Linux kern. De user-space software blijft closed source, maar de Linux GPU kernel module wordt formeel open source. De GPU wordt zowel gebruikt op de desktop, als in specifieke toepassingen op servers in data centra, en beide soorten gebruik zullen er voordeel bij hebben.
In 2012 had Linus Torvalds in een lezing uitgehaald naar Nvidia, en daarbij voor de grap het F-word gebruikt. Nvidia verdedigde zicht toen dat ze de frustratie begrijpen maar dat ze hun keuzes gemaakt hebben, die niet iedereen zullen bevallen.
In 2019 kwamen er al signalen dat Nvidia aan “iets” open source werkte, maar het heeft in totaal dus 10 jaar geduurd na de uitval van Torvalds. Nu is het dan eindelijk zo ver, en Nvidia brengt code uit onder een dubbele licentie: de MIT en de GPL licenties.

https://github.com/NVIDIA/open-gpu-kernel-modules

El Salvador verliest

De president van El Salvador had vorig jaar in september aangekondigd de bitcoin tot wettelijk betaalmiddel te verklaren.
Bovendien zou het land zelf een bitcoin portefeuille aanleggen.
Daarvoor koopt hij bitcoins aan voor El Salvador, en ze hebben nu meer dan 2300 bitcoins, waarvan de laatste schijf van 500 bitcoins nog deze week. El Salvador betaalde daar meer dan honderd miljoen dollar voor, maar door de dalende koers van de bitcoin, zijn ze nu nog maar zo’n 75 miljoen waard.
De overheid maakte een digitale portefeuille-app om de inwoners aan het gebruik van bitcoins te doen wennen, en gaf iedereen voor dertig dollar waarde in die portefeuille. Dat trok wel wat gebruikers aan , waarvan er nog een twintig procent de portefeille app bleef gebruiken na het incasseren van de beloning.

En terwijl waarnemers de kredietwaardigheid van het land in vraag beginnen stellen, plant de president een nieuwe stad, een soort bitcoin city. Dat zou een stad zijn waar alles met bitcoins wordt betaald, ook de btw, en waar er verder geen belastingen zijn. De energie zou er komen van een vulkaan.

Verlies bij coinbase

Het grootste wisselkantoor voor digitale munten in de VS, Coinbase, moest toegeven dat hun gebruikersbasis met zo’n vijfde gezakt is. De financiële resultaten van het bedrijf laten ook dikke verliezen zien, honderden miljoenen in het laatste kwartaal.
Bovendien kunnen ze niet garanderen dat de klanten die hun cryptomunten bij Coinbase bewaren, hun munten kunnen recupereren als Coinbase failliet zou gaan. Coinbase houdt meer dan 250 miljard bij voor zijn klanten.
De baas van Coinbase gaf ook toe dat ze onder druk van de Nationale bank van Indië hun aktiviteiten daar hadden teruggedraaid.

BAC-UST link

In 2020 dook Basis Cash op, een “algoritmische stablecoin” digitale munt die probeerde zich vast te klinken aan minstens de waarde van de us-dollar. Maar de BAC, zoals Basis Cash afgekort wordt, zakte in 2021 onder de dollar, en bereikte een dieptepunt van 1 cent.
Een van de anonyme mede-stichters van de BAC blijkt Do Kwon te zijn, oprichter van Terraform Labs, en uitgever van de stablecoin TerraUSD, afgekort UST.

Ondertussen gaat het ook niet zo goed met UST, want die schommelde onder de dollar, tot rond een halve dollar.
En ook de LUNA, een ander digitaal token, was in vrije val, waar he top een week meer dan negentig procent zakte.
Do Kwon is op zoek naar bijkomende geldschieters.

De Amerikaanse overheid is aan het bekijken of stablecoins moeten gereglementeerd worden.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Covid VS * G5 en vliegen * Twitter ADX

i-nieuws 6 na 6 ** May 5th, 2022 by wim.webgang **

Covid VS

Het aantal Covid doden in de VS heeft dekaap van 1 miljoen overschreden, iets meer dan twee jaar nadat het eerste geval ontdekt werd in de VS. Op de site statista.com verschenen cijfers die de sterfte vergelijken met het aantal inwoners, en zo geeft de kolom “doden/miljoen inw” een lijst in volgorde van de impact van corona.
Bovenaan staat Peru, met meer dan 6450 doden per miljoen inwoners, dan volgt Bulgarije met 5315. Bosnië-Herzegovina, Hongarije, Georgië, Noord-Macedonië en Moldavië meer dan 4000 doden per miljoen inwoners.
In de groep van meer dan 3000 doden per miljoen zitten landen als Polen, Brazilië, …
De VS zit net op de grens van 3000 doden per miljoen.
Kort daarachter, meer dan 2700 staat Italië op de 25e plaats staat België met 2710, gevolgd door Griekenland.
Landen met minder dan België: Groot-Brittanië, Rusland, Spanje, Portugal, Frankrijk, Zweden, enz
Duitsland zit een pak lager, op 1600, en ook opvallend Nederland 1240.

In de VS neemt het aantal geboorten wel weer toe, na het dipje dat veroorzaakt werd door Covid19 en de hoge werkloosheid van bijna 15 procent. Maar zowel de economie als de overheidssteun voor gezinnen trokken aan, en enkele tienduizenden missende geboortes werden ingehaald.
De algemene lijn van de laatste vijftien jaar blijft wel dalend, met twintig procent, waardoor ook in de VS tekorten op de arbeidsmarkt worden verwacht.

https://www.statista.com/statistics/1104709/coronavirus-deaths-worldwide-per-million-inhabitants/

G5 en vliegen

In de VS is er ongerustheid over de uitrol van de G5 gsm netwerken. De frequentie die gebruikt wordt door G5 zou een probleem kunnen zijn voor de luchtvaart. Er wordt gevreesd dat de altimeters van de vliegtuigen gestoord kunnen worden door 5G. De altimeter vertelt het vliegtuig op welke hoogte het is. Vooral bij het landen in slechte weersomstandigheden is dit gevaarlijk. Daarom wil de overheid vanuit de FAA een rondetafel met alle betrokken partijen in het vliegwezen in de VS. Er zou gesproken worden om de altimeter in de vliegtuigen te vervangen door een ander type, dat niet gevoelig is voor 5G storing.
De gsm-operatoren hebben zelf al vrijwillig hun ontplooïng van het 5G netwerk in januari uitgesteld tot juli.
Ondertussen zijn er voor de systemen van de vliegtuigen antennefilters in de maak, maar het moet nog bepaald worden waar die eerst zullen toegepast worden. Van een aantal toestellen heeft de FAA vastgesteld dat de altimeters ervan niet gevoelig zijn voor storing van 5G, en die zijn vrijgesteld van ingrepen.

Twitter ADX

Misschien voelt twitter de hete adem van Mastodon in de nek, maar in ieder geval timmeren ze aan een weg om een gedecentraliseerd, open source project op de kaart te zetten onder de projectnaam “Authenticated Data Experiment”, wat ze afkorten tot ADX.
De afdeling die daar mee bezig is, heet Bluesky, en is een soort afsplitsing van Twitter. Het project is opgezet in 2019, maar pas formeel naar buiten gebracht dit jaar. Nu verschijnt er voor het eerst code op GitHub, het platform voor delen van open source code. De licentie is die van het MIT, de universiteit die zijn eigen open source licentie publiceert. Die licentie laat gebruik en wijzigingen toe voor zowel prive gebruik als voor commercieel gebruik, maar dat alles zonder verantwoordelijkheid van de originele auteurs van de software.
Bij de documenten die gepubliceerd werden zit ook een overzicht van de architectuur van ADX.
De baas van Bluesky waarschuwt dat alles nog in een vroege ontwerpfase zit, en dat er nog veel kan veranderen.
Het is in ieder geval de bedoeling een protocol te maken dat werkt met “Personal Data Repositories”, waarbij de controle meer bij de gebruikers zit. Ook wilden ze onderzoek doen naar het breedschalig toepassen van technologie voor niet-centraal geleide sociale communicatie, en door de MIT licentie is het mogelijk dat Twitter en anderen daar gebruik van maken.
Bluesky wil mondjesmaat broncode vrijgeven, maar op hun eigen tempo, en beslist van binnenuit.

Het is nu maar de vraag wat de nieuwe baas van Twitter, Elon Musk, daarvan vindt. Hij wou ook wel iets open sourcen ivm Twitter, maar dit project dateert van voor zijn ingrijpen, en het is niet duidelijk of hij dezelfde doelstellingen heeft.
Bluesky zelf zegt dat ze wel gefinancierd zijn door Twitter, maar dat ze een eigen koers varen, en dat die in hun eigen richting kan evolueren. Ze zien zich als collega’s van de andere decentrale netwerkprojecten als Mastodon.

In de broncode kan je zien dat het ADX project oorspronkelijk “Bluesky Experiment” heette

Git repo:

https://github.com/bluesky-social/adx

Concept:

https://github.com/bluesky-social/adx/blob/main/architecture.md

Licentie:

https://github.com/bluesky-social/adx/blob/main/LICENSE

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Mastodon aangroei * Dunne luidpreker * Meteorieten en DNA

i-nieuws 6 na 6 ** April 28th, 2022 by wim.webgang **

Mastodon aangroei

Toen begin deze week bekend werd dat Elon Musk effectief Twitter koopt voor 44 miljard dollar, stapten nogal wat mensen over naar Mastodon. Het sociale netwerkplatform dat een open source alternatief is voor twitter, kon de plotse grote interesse niet aan en de systemen kregen problemen, en waren soms niet bereikbaar. Er zouden liefst 30.000 gebruikers bijgekomen zijn op die dag. En dan kwamen ook nog eens meer dan tienduizend gebruikers die ooit geregistreerd hadden, terug, en werden terug aktief.
Mastodon heeft natuurlijk niet dat soort middelen van Twitter ter beschikking, en verslikte zich even in de aangroei.
Het werkt ook niet op zo’n gecentraliseerde manier; het is een “federated social network”, verspreid over vele duizenden servers. De gebruiker kiest een server, net zoals hij hosting zou kiezen voor een site of e-mail.
Het Mastodon project werd opgestart door Eugen Rochko. Hij had bedenkingen bij de manier hoe Twitter omgaat met ongewenst gedrag, en de gebrekkige mogelijkheden om je als gebruiker af te schermen. Hij wil met Mastodon ene veiliger en menselijker netwerk maken, momenteel ook zonder advertenties. Een post noemen ze een “Toot” ipv een tweet, het verwijst naar het toeteren van een olifant.
Er zouden al meer dan 4 miljoen gebruikers op zitten.
Er zijn apps voor iOS en Android.

Eind vorige maand kwam de serversoftware Mastodon 3.5 uit op GitHub. De software is open source, onder de licentie AGPLv3.

Er was even een rel, toen er (op twitter) screenshots van “Truth Social” uitlekten, dat is het project waarmee Trump een eigen sociaal netwerk wil bouwen. Blijkbaar gebruikte de “Trump Media & Technology Group” gewoon een kopie van Mastodon voor hun netwerk, een beetje aangepast, maar zonder zich aan de AGPLv3 licentie te houden. De Truth site zegt dat hun code geheim en van hen zelf is, maar de foutpagina op de Thruth site gebruikte zelfs het tekeningetje van een olifant dat origineel voor Mastodon gemaakt is.
De advokaten van Mastodon stuurden al een aangetekende brief…

(trouwens toen gebruikers de domeinnaam van trumps’ truth ontdekten, en doorhadden dat het eigenlijk mastodon was, konden ze gemakkelijk de URL gissen om een account aan te maken, en natuurlijk was de eerste die ze probeerden .. @donaldtrump…)

https://joinmastodon.org/#getting-started

https://blog.joinmastodon.org/2018/08/mastodon-quick-start-guide/

https://www.theverge.com/2021/10/22/22740354/trump-truth-social-network-spac-mastodon-license-software-freedom-conservancy


Dunne luidpreker

Op de nieuwssite van de Amerikaanse universiteit M I T, wordt uitgepakt met de ontwikkeling van een nieuw soort luidspreker, zo dun als een blad papier.
Ze tonen een demonstratie met een stukje doorschijnend plastiek, zoiets als een palstieken kaftje of een beschermhoesje voor een document.
Met een krokodilleklem sluiten ze een luidsprekerdraad aan, en het blad speelt muziek alsof het een luidspreker is.
Het materiaal dat gebruikt werd is PET, met een laagje PVDF, piezo-electrisch materiaal van 8 micron dik.
Het piezo-vel is verdeeld in vele kleine halve-bolvormige gewelven, die allemaal individueel trillen. Er is aan de voor en achterzijde van het vel een beschermlaag voorzien die ruimte laat voor de beweging die nodig is om het geluid te maken. Het geluid wordt samengesteld uit de de vele duizenden piezo-gewelfjes.
Door de eigenschappen van het materiaal is er relatief weinig energie nodig om het geluid te produceren, een tiende van wat klassieke luidsprekersystemen nodig hebben.
Het vel kan gewoon aan de muur gehangen worden. De productiekost van het materiaal zou veelbelovend laag zijn.

https://news.mit.edu/2022/low-power-thin-loudspeaker-0426


Meteorieten en DNA

Bij de zoektocht naar de oorsprong van het leven wordt gekeken naar de bouwstenen van de genetische code van de organismen op aarde. Suikers, fosfaten en een vijftal nucleobasen (cytosine, guanine, adenine, thymine en uracil) vormen de belangrijkste bouwstenen.
Ooit op aarde moet in een smeltkroes daarmee leven ontstaan zijn, maar is dat werkelijk op aarde gebeurt, met elementen die typisch voor de aarde zijn? Regelmatig storten er brokstukken uit de ruimte op de aarde, en voor we aan ruimtevaart deden, waren dat meteorieten. De vertellen ons iets over de ruimte en als ze teruggevonden worden, worden ze onderzocht en gedateerd. Uit dat onderzoek komt naar voren dat één of meer van die nucleobasen aanwezig kan zijn in zo’n brokstuk. De laatste jaren zijn de technieken verfijnd, en hebben wetenschappers uit Japan samen met de NASA meteoriet-stalen onderzocht en er alle vijf de basen in kunnen terugvinden. Dat betekent op zich nog niets, want na tientallen jaren op aarde kunnen die “besmet” zijn met materiaal dat op aarde aanwezig is.
Bij vergelijkend werd de concentratie van de basen in de meteorietstukken vergeleken met die van de grond waar de stukken gevonden zijn. Als in de meteorietstukjes twintig keer lagere waarden van een bepaalde nucleobase gevonden wordt dan in de gesteenten eromheen, kan dat op mogelijke besmetting wijzen. Maar in sommige onderzoeken was het restultaat omgekeerd, en bevatten de ruimtestenen méér nucleobasen dan de omliggende gesteenten. Bovendien werden er isomeren van de nucleobases aangetroffen, die niet in de omgeving voorkwamen. Dat lijkt er toch op te wijzen dat deze bouwstenen van dna origineel in de ruimtestenen aanwezig waren. In 2023 zal een missie van de NASA terugkeren met een staal van de asteroide “Bennu”. In 1999 werd die dicht bij de Aarde ontdekt. In 2020 nam de OSIRIS-REx missie er een staal van, en als alles goed gaat komt dat volgend jaar in september heel aan op aarde. Het zal interessant zijn om daar onmiddellijk metingen op te doen.

https://www.youtube.com/watch?v=otcgXyqbW-M

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Volla 22 * Arme Amazon * Slim verdwenen * De-AMP

i-nieuws 6 na 6 ** April 21st, 2022 by wim.webgang **

Volla 22

Er is een kickstarter project opgezet om een nieuwe smartphone te maken: De Volla Phone 22. Opvallend aan het project is dat ze de focus leggen op privacy en multi boot. Het ontwerp werd een jaar geleden gestart, en in de zomer moeten de eerste toestellen geleverd worden.

Het kickstarter project loopt nog 27 dagen, en moet een smartphone afleveren met volgende eigenschappen:

MTK Helio G85 processor
Mali-G52 GPU
6.3 inch scherm Full D
camera’s: 48 M en 16 MP + 8 MP groothoek en macro
4 GB ram + 128 opslag
microSD kaart slot
twee nano-sim-kaarten
vingerafdrukvoeler, licht, kompas, gyroscoop, gps ..
USB C
3.5 mm audio jack
vervangbare batterij van 4500 mAh.
gewicht: 210 gram
multi boot (Volla OS/Ubuntu Linux).

Er wordt verwacht dat het toestel later in de handel een goede 400 euro zal kosten, en er is een korting voor wie intekent op het kickstarter project.
Het kickstarter project had als doel een goede 10.000 euro in te zamelen, zoniet zou het afgeblazen worden. Momenteel hebben ze al meer dan 30.000, bijna 3 keer zoveel.

—-

https://www.kickstarter.com/projects/volla/volla-phone-22-the-beauty-of-freedom

https://volla.online

Arme Amazon

Wie kijkt naar de aktiviteiten van Amazon in Europa moet wel bijna medelijdenn krijgen met het bedrijf. Het lijkt wel of ze hier verlies draaien, want hun boekhouding voor 2021 geeft een negatief getal aan van meer dan één miljard Euro. Als gevolg van die verliezen betalen ze in Europa geen belastingen,en krijen ze nog een bonus van 1 miljard tax crediet. De Europese zetel, Amazon EU Sarl, zit in Luxemburg en tekende een groei op van 17 procent t.o.v. 2020, tot éénenvijftig komma drie miljard euro in 2021. Blijkbaar heeft Amazon in 2003 een interessante overeekomst gesloten met Luxemburg, waarbij het resultaat is dat ze nu ruim vrijgesteld worden van belastingen. Interessant is dat het niet gaat over de inkomsten van Amazon in Luxemburg alleen, nee deze hoofdzetel voor Europa gaat ook over de inkomsten in Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Groot-Brittanië, Polen, Zweden en NEderland. De Europese commissie beschouwt deze voordelen als illegale staatsteun van Luxemburg, en wil 250 miljoen belastingen opleggen, maar haalt voorlopig juridisch zijn slag niet thuis.
Conclusie: Amazon betaalde voor een omzet van 55 miljard in 2021 in Europa NUL belastingen.

Ook in de Verenigde Staten is Amazon een krak in het vermijden van betalen van belastingen. Terwijl het gemiddelde bedrijf in de VS rond de 35 procent belastingen betaalde in de periode van 2010 tot 2018, noteerde Fair Tax Mark voor Amazon maar 12 procent. En in 2022 zouden ze maar 6 procent betalen volgens itep.org, waarbij ze over 2021 meer dan 5 miljard dollar ontweken.

Amazon maakt winst op een aantal gebieden, en gebruikt die winst om verlies te maken op het gebied waar ze concurreren met andere gebieden, bv de winkels in de echte wereld. Die worden weggeconcurreerd met geld dat daardoor niet belast wordt, en zo toch nuttig wordt voor Amazon. Een “perverse wurg-strategie, gesponsord met belastingsgeld?” vraagt itep zich af..

Andere bedrijven in de VS halen eveneens interessante scores: Netflix betaalde 1,1 procent belastingen voor 2021. Dankzij gunstige belastingswetten die Trump invoerde. In 2021 betaalden 55 grote bedrijven in de VS geen belastingen op de winsten van 2020.

https://itep.org

Slim verdwenen

Wie niet goed begrijpt wat afhankelijk van de leverancier betekent, kan zich verdiepen in het verhaal van het bedrijf Insteon.

Insteon was leverancier van Smart Home oplossingen, slimme domotica om je dingen in je huis te besturen. Bv lichten, verwarming, en andere apparaten die in- of uitgeschakeld worden op basis van sensoren. Het bedrijf leverde een “centrale hub”, die alles bestuurde, en contact maakte met internet, zodat je ook met een app op je smartphone, via de Inteon servers, je huis kon beheren.

De slogan van Insteon was “We’re keeping the Lights On”, maar gebruikers tasten nu al een paar dagen in het duister. De besturing op afstand werkt niet meer, en het bedrijf is niet bereikbaar. Op de website van Insteon kunnen de gebruikers ook niet terecht, de forums daar zijn offline. Er wordt ook niet gereageerd via andere sociale media kanalen.

De website is nog online, inclusief “status” pagina:

- – -

https://www.insteon.com/systemstatus

System Status

All Services Online
There are currently no known issues affecting Insteon services.

If you are experiencing an issue not identified on this page, please contact Insteon Support.

We vonden dan wel dit bericht:
(dat geen datum vermeldt)

https://www.insteon.com/news2022

Dat vertelt dat smartlabs in 2017 in financiële problemen was, en dat toen nieuwe investeerders werden aangetrokken, en een nieuw management. In 2019 had het bedrijf te lijden van de pandemie en de gebrekkige leveringen, en zocht het een overnemer, een proces dat tegen maart rond had moeten zijn. Dat is niet gelukt, en het lijkt dat het bedrijf nu failliet is.

Dat wil niet zeggen dat niets meer werkt van het hele domoticasysteem: lokaal blijft alles werken, enkel de bediening op afstand, waar de cloud dienst voor nodig is, werkt niet meer.
De sensoren en de schakelaars op zich, verbonden met de lokale hub, blijven de geprogrammeerde dingen doen.

De “Home Assistant community” heeft ook al gereageerd:

https://www.home-assistant.io/blog/2022/04/19/for-insteon-users/

De-AMP

De makers van de Brave browser kondigen een nieuwe mogelijkheid van hun web-browser aan: het vermijden van Google’s AMP pagina’s.
Google stelt dat voor als een manier om sneller te surfen op het web: Accellerated Mobile Pages.
Daarbij geven ze de inhoud van een site waarnaar je misschien gezocht hebt, sneller weer vanop hun eigen server. De begruiker die dan ergens klikt zit dan nog op de Google site, en niet op de site van het eigenlijke doel. Daardoor komt Google weer meer te weten van de gebruiker, kan dat combineren met zijn reklameregie enz.

Volgens Brave is de AMP een pest voor het internet, want soms zijn die helemaal niet sneller, maar ze zijn zeker wel een tussenstap. En Brave slaat die over, en stuurt de gebruiker onmiddellijk naar de echte site.

Ze waarschuwen ook dat de volgende versie van AMP nog erger is.

https://brave.com/privacy-updates/18-de-amp/

compiled by BCP v.0.6.1

Lift ^ | Lift v | Comments Off

* Sport: Beker van Belgie TT

i-nieuws 6 na 6 ** April 7th, 2022 by wim.webgang **

Tafeltennis: Beker van Belgie (vrouwen)

De beker van Belgie Tafeltennis nadert zijn ontknoping. Voor Antwerpen is de vrouwenploeg op dit moment tot in de kwart finale geraakt.

De vrouwen van AFP Antwerpen spelen op zondag 24 april de halve finale tegen “RR Basècles”.
Dit is een goed bewaard geheim, want geen van beide clubs vermeldt dit op zijn website.
Het is ook niet terug te vinden op de website van de Vlaamse Tafeltennisliga (daar vind je wel info over de beker van Vlaanderen).
En op de site van de Belgische Tafeltennisbond (KBTTB) vinden we na wat zoeken enkel een rekenblad om de resultaten in te vullen.
Wij onthullen dus: Het is voor Antwerpen een thuismatch die doorgaat in hun eigen lokaal om 14:00 u. De wedstrijd is gratis publiek toegankelijk.
Volgens dezelfde informatie:
De finale zelf gaat door op 26 mei in Diest, en daar mogen de vrouwen van Antwerpen naartoe als ze zondag 24 april winnen tegen RR Basècles (RR staat voor Raquette Rouge, Basècles ligt in Henegouwen, ergens tussen Rijssel en Bergen. De afkorting AFP komt uit een fusie van Antwerpse clubs: Atlantique/Fair-Play).

Lift ^ | Lift v | Comments Off

« Previous Entries