Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang

Private

Laatste titels:

Gezondheid gedeeld * Github ontslagen * Niets te verbergen * TPM Fail * Server te huur * Basic is back

i-nieuws 6 na 6 ** November 15th, 2019 by wim.webgang **

Gezondheid gedeeld

De Financiel Times deed een onderzoek naar medische websites, en hun omgang met gegevens. Ze concludeerden dat de sites gretig gevoelige informatie delen met grote technologiebedrijven als Google en Facebook enz. Ze onderzochten een honderdtal sites, met onderwerpen als gezondheid, babies, ouderschap en kinderen, enz.
De sites zetten massaal cookies die nadien door andere sites kunnen geraadpleegd worden. Ze verkopen de gegevens zonder daar toestemming voor te vragen aan de gebruikers. De data kan dingen bevatten als medische diagnoses, menstruatiecycli, vruchtbaarheidsgegevens, enz.

De grootste klant voor de data was Doubleclick, de advertentietak van Google.

In mei 2018 ging in Europa de privacywetgeving in, en het ziet er naar uit dat het een serieuze inbraak is op die wetgeving. Tenzij het venstertje met de knop “cookies aanvaarden” genoeg is om de betrokken bedrijven vrije doorgang te geven?

Github ontslagen

Het rommelt bij Github, het bedrijf dat vorig jaar door Microsoft werd opgekocht voor 7,5 miljard. Een aantal werknemers heeft ontslag genomen omdat ze vinden dat het bedrijf zijn morele standaarden opgeeft.

De gitub website is een platform voor programmeurs, met middelen om samen te werken en hun programmacode op te slaan, te delen en te beheren. Er zijn tientallen miljoenen gebruikersaccounts aangemaakt. En hoewel het nu tot Microsoft behoort, heeft het zijn wortels in de open source wereld. De dienst die ze aanbieden aan programmeurs is gebouwd op software van Linus Torvalds. De software git is ontworpen om samenwerking aan de Linux kernel te vergemakkelijken, en github bouwde er een webplatform rond. De medewerkers van github zijn het niet eens van het contract van hun bedrijf met ICE, de dienst die verantwoordelijk is voor de aanpak van illegale immigratie, en die kinderen scheidde van de ouders, meestal hun moeders, en de soms nog kleine kinderen van 4 a 5 jaar in gevangschap houdt zonder aangepaste voorzieningen. Verschillende vrouwen namen uit protest ontslag bij Github. Het is een contract voor 200.000 euro, en het is niet rechtstreeks met Github afgesloten, maar met een reseller, zegt de directie.
Sommige medewerkers wilden het contract opgezegd zien, en riepen daartoe op in een open brief, die ondertekend werd door bijna een vierde van het personeel.

Moederbedrijf Microsoft had zich deze dagen waarschijnlijk anders voorgesteld. Microsofter en GitHub baas Nat Friedman pakte uit met het bewaren van de broncode van Linux en nog een paar duizend andere open source projecten in een verlaten mijn in Noorwegen, dicht bij de noordpool. Daar moet de belangrijke broncode veilig opgeslagen liggen voor de toekomst, als archief, of om te recupereren na een grote ramp. Maar de ramp lijkt zich eerder intern af te spelen bij Github.
Github heeft net een grote conferentie lopen in San Francisco, “Github Universe”, en pakte uit met een nieuw produkt: een mobiele app voor de iphone. Met de app kan je discussies over de software volgen, feedback geven, suggesties voor wijzigingen goedkeuren enz.

Op Github Universe werd door vakbondsdemonstranten een replica van een kooi opgesteld die gebruikt wordt door ICE, als verwijzing naar het contract met ICE.
Bovendien hebben sommige sprekers afgezegd voor de conferentie.

Een van de ontslagnemende werknemers was Sophie Haskins, een andere Alice Goldfuss, alias “Mechanical Turkey” op twitter (over haar ontslag enz): It was a difficult decision, but one I’m proud to make.

https://twitter.com/alicegoldfuss/status/1194666475325231104

Niets te verbergen

Hoewel Facebook vindt dat zijn gebruikers niets te verbergen hebben voor hen, is het toch niet zo opgezet met de nieuwsgierigheid van de overheid. Het aantal aanvragen van overheidsdiensten als politie en veiligheidsdiensten is met 16 procent gestegen tov de vorige periode. Op een half jaar tijd zijn er meer dan honderdduizend aanvragen voor data van Facebook gekomen door de overheidsdiensten.
Het is een record sinds de cijfers worden bijgehouden in 2013. Bovendien komt het grootste deel van die verzoeken met het verbod om erover te communiceren.

Gelukkig hebben ze een betrouwbare regering in de VS.

TPM Fail

Academische onderzoekers hebben problemen blootgelegd in de TMP module van intel chips. Het is een technologie die ingebouwd wordt op het moederbord bij bepaalde intel processoren, en die sinds 2013 terug te vinden is in computers, laptops en servers. Eigenlijk is de TMP een microcontroller die wachtwoorden en certificaten veilig moet bewaren en het werkt samen met Windows 8 en Windows 10.
De TPM chip heeft een eigen ingebouwde geheime sleutel, en die is bij iedere chip verschillend. Dus het is vooral de computer die ermee geidentificeerd kan worden in plaats van de gebruiker. Bijzonder handig voor bedrijven die licenties willen controleren. En data die met de TPM chip versleuteld is kan alleen op diezelfde machine terug ontsleuteld worden, een voordeel om bv data op harde schijven te beschermen, een nadeel als het moederbord kapot gaat en er geen backup van de sleutel bestaat. De onderzoekers kunnen misschien helpen bij die backup, want ze hebben een methode gevonden om de geheime sleutels uit de chips te halen in minder dan 20 minuutjes. En als ze een 5-tal uur krijgen kunnen ze het zelfs vanop afstand.
Ze hebben beschreven bij exact welke TPM chips het probleem opduikt. Het gaat over 2 kwetsbare puntjes, die ze samen TPM-fail noemen.
.

Server te huur

Fabrikanten van hardware worden geconfronteerd met de gevolgen van de cloud: bedrijven die cloud diensten gebruiken, kopen zelf minder servers. Bedrijven als HP en Dell voelen dat in hun cijfers, en gaan op zoek naar alternatieve manieren om hun hardware aan te bieden. Een van de eigenschappen van cloud diensten gebruiken, is dat je geen grote aankoopprijs hebt, je ziet enkel jaarlijks de huurkost. HP zou tegen 2022 willen overstappen naar een verhuur model. En Dell zoekt naar programma’s om te abonneren op hardware, te kunnen upgraden en om het beheer van de hardware aan te bieden als een dienst, zodat bedrijven dat kunnen uitbesteden.
Een manier van werken die nu bv veel bij printers gebruikt wordt, is dat de hardware geinstalleerd wordt, en dat de gebruiker betaald volgens het gebruik. Met dit systeem wordt dikwijls betere hardware geplaatst dan de klant vraagt, en daarmee is de drempel verlaagt om ook meer te gaan gebruiken.

Basic is back

Onderzoekers hebben een nieuwe malware ontdekt, die servers en databanken van bedrijven kan aanvallen. De malware wordt door cybercriminelen via internet aangeboden op schimmige darkweb websites.
De malware is gericht op Windows en Apple en Linux servers, en is gemaakt met een programmeertaal die toelaat voor de verschillende platformen te programmeren: PureBasic.

De malware variant voor Windows is een 32bit DLL met de naam Crypto ++ (cryptopp.dll).
Antivirusprogramma’s geven er geen alarm op, en op het eerste zicht lijkt het iets met muziek te maken te hebben omdat er naar buiten toe functies zichtbaar zijn voor het zoeken en hernoemen van muziek.

Onderzoekers van IBM en Intezer observeerde het programma op een geisoleerde computeromgeving, en vonden aanvankelijk niets verdachts.
Ze analyseerden het programma met speciale eigen tools, en vonden wel overeenkomsten met bestaande malware, dus ging bij hen een alarm af.

Ze deden een grondige analyse, waarbij ze het programma stap voor stap uiteenrafelen.

Uiteindelijk bleek het een afpers-software te zijn, die databestanden op de computer versleutelt, en geld vraagt om de sleutel te geven om de bestanden terug leesbaar te maken.

De spannende blog-post vind je hier:

https://www.intezer.com/blog-purelocker-ransomware-being-used-in-targeted-attacks-against-servers/

compiled by BCP v.0.4.6

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Mooi weer * Spioneren * Xerox wissel * Elfduizend klimaat * Gitlab geschrokken * Een procent

i-nieuws 6 na 6 ** November 7th, 2019 by wim.webgang **

Veiligheidspaspoort

In oktober was het buitengewoon mooi weer. De kruiden op het dakterras bleven groeien alsof het zomer was, en niet alleen in Antwerpen. Over de hele wereld werden recordtemperaturen opgetekend.
Volgens de Copernicus Climate Change Service was oktober gemiddeld 0.7 graad warmer dan de laatste tientallen jaren sinds de jaren tachtig. De winst zit in Europa het oosten van de VS en Canada.

https://climate.copernicus.eu/surface-air-temperature-september-2019#

Mooi weer

In de VS is de angst over spionage om zich heen aan het grijpen. Het ministerie van justitie heeft twee ex-werknemers van Twitter in beschuldiging gesteld voor het spioneren voor Saudi Arabie.
De twee werkten voor Twitter en gebruikten hun toegang van binnenuit voor verschillende doelen. Ze hielden bepaalde Twitter accounts in het oog voor de Saoudische regeringm en/of raadpleegden de persoonlijke gegevens van bepaalde geviseerde figuren.
Via een derde tussenpersoon werd de informatie doogegespeeld, en die is ook in beschuldiging gesteld. Er zouden honderdduizenden dollars zijn betaald voor het werk.
Twitter verdedigt zich en zegt dat echt belangrijke persoonlijke informatie enkel door een kleine groep doorwinterde werknemers kan opgevraagd worden, en dat ze controlemiddelen inzetten om de privacy van de gebruikers te garanderen.
En volgens de FBI heeft een aantal wetenschappers in de medische sector zich bezondigt aan het verzamelen van biomedische informatie voor China. Ze onderzoeken de mogelijke diefstal van intellectueel eigendom. Honderden individuen worden onder de loupe genomen.
Het gaat over wetenschappelijke ideeën, ontwerpen, medische apparatuur, en gegevens en methodes die kunnen leiden tot succesvolle behandelingen. Een aantal wetenschappers werd zelfs ontslagen.
De grens tussen geoorloofde en ongeoorloofde samenwerking met China lijkt dunner geworden, en wetenschappers vrezen voor een heksenjacht in het kader van de handelsoorlog tussen de Trump-regering en China.

Spioneren

Xerox zou op het punt staan om een soort fusie aan te gaan met HP. Daarvoor zouden ze een aandelenruil voorstellen, aangevuld met geld.
Het is een bod van een dwerg op een reus, want HP is drie keer groter dan Xerox.
Xerox is bij technologiekenners berucht om zijn ideeën voor een manier om computers te besturen met een grafisch scherm en een muis, samen de GUI. Die ontsproten aan het Xerox Palo Alto Research Center, afgekort PARC.
Apple baseerde zich daarop om een zich onderscheidend computerbedrijf op te zetten. Dat leek wel het drama van het PARC: anderen gingen geld verdienen met hun ideeën.
Maar ook andere uitvindingen komen van Polo Alto, als het ethernet netwerk, de laserprinter, LCD’s, het object georiënteerd programmeren, en meer recent IPv6.

Schermafbeeldingen van de vroege grafische computer Xerox Daybreak met een soort vensters-interface ViewPoint.

http://toastytech.com/guis/gv.html

Xerox wissel

Meer dan 11.000 mensen spraken zich uit over een klimaatramp die heel de wereld verandert en de maatschappij ontwricht. Het zijn niet zomaar 11.000 klimaataktivisten, maar meer dan 11.000 wetenschappers uit 153 landen die oproepen tot snelle aktie. Er is geen tijd meer te verliezen, de verandering is al bezig.
We moeten als mens onze gewoonten veranderen op gebied van vleesconsumptie, fossiele brandstoffen, onbossing enz. En dan moeten we nog de bevolkingsaangroei van 200.000 mensen extra per dag onder controle krijgen.
We moeten ook beter alle indicatoren in kaart brengen, niet alleen de temperatuur en de koolstofuitstoot. Ook moeten we de jaarlijkse verliezen door bv de extreme weersomstandigheden als gevolg van de klimaatverandering in kaart brengen. Ons succes moet in andere maten uitgedrukt worden dan groei van het bruto nationaal product.

De eerste klimaatconferentie werd gehouden in 1979, en deze oproep komt dus veertig jaar later.

Elfduizend klimaat

Gitlab is erg geschrokken van de reakties van zijn gebruikers op hun aankondiging van samenwerking met externe partners. Ze wilden een derde partij data laten verzamelen over gebruikers, zogenaamde telemetrie gegevens. Die zou door stukjes javascript code uitgevoerd worden, en die code zou van een derde partij kunnen komen. Het systeem zou verplicht goedgekeurd moeten worden door de gebruikers van Gitlab, iets waar gebruikers ook al niet vrolijk van worden, zeker niet omdat het ook voor de betalende gebruikers zou gelden.
Kort na de aankondiging krabbelde Gitlab terug.
Aan de plotse omslag te zien moeten de reakties nogal heftig geweest zijn. We hebben het hele plan voorlopig afgeblazen, en ze zullen op een andere manier werken, met meer betrokkenheid van de gebruiekers, als ze in de toekomst zoiets willen gaan doen.

(Zie twee documenten; initiele aankondiging en terugtrekking)

Gitlab geschrokken

Midden dit jaar werd Trend Micro getroffen door fraude, waarbij bestaande klanten werden opgebeld door iemand met frauduleuze bedoelingen die zich uitgaf als medewerker van Trend Micro.
Vraag was hoe die aan de gegevens van de klanten was geraakt, en er werd gedacht aan een inbraak op de servers van het bedrijf.
Onderzoek wees nu uit dat dat niet het geval was. Het bleek een medewerker van Trend Micro te zijn die gegevens uit de klantendatabank gekopieerd en verder verkocht had. Hij is ondertussen ontslagen.
Het goeie nieuws is dat het geen externe hack was, en dat de medewerker maar aan 1 procent van de gegevens kon.
Het slechte nieuws is dat 1 procent van twaalf miljoen klanten wel nog over meer dan honderdduizend getroffenen gaat. De klanten werden ondertussen gecontacteerd door Trend Micro.

Meer in het artikel op hun blog:

https://blog.trendmicro.com/trend-micro-discloses-insider-threat-impacting-some-of-its-consumer-customers/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Hoe gaat het met Huawei? * Bug Store * Afstandswerk * Politiek geband

i-nieuws 6 na 6 ** October 31st, 2019 by wim.webgang **

Hoe gaat het met Huawei?

Nadat de VS een boycot invoerde op Huawei apparatuur, en zijn bondgenoten in Europa en elders probeerde te overtuigen hetzelfde te doen, duiken er cijfers op over de gevolgen voor het bedrijf.
En Trump zal het misschien niet graag horen, maar het bedrijf floreert als nooit tevoren. Het groeide 66 procent, maar die groei is vooral te danken aan de eigen Chinese markt. Misschien wel uit een nationalistische reflex kochten Chinezen er in verhouding meer Huawei, en dat ging niet alleen ten koste van het aandeel van andere Chinese fabrikanten als Vivo en Xiaomi, maar ook ten koste van het Amerikaanse Apple. Dat zat vroeger rond 20 procent, maar zou nu naar 5 procent evolueren.
Maar ook andere Amerikaanse fabrikanten delen in de klappen. Huawei vervang alle Amerikaanse onderdelen in hun toestellen. En ook voor het besturingssysteem dat vroeger van Google kwam, werken ze aan vervanging. Dat kunnen ze voor de Chinese markt nog gemakkelijker dan voor de westerse markt omdat niet alle Google diensten in China verkrijgbaar of populair zijn. Die diensten zijn nauw geïntegreerd in het Android systeem.
In China wordt Huawei ook niet geremd met de uitrol van G5 netwerken, en hun toestellen zijn ook daar al op voorzien. China zou dus wel eens het voortouw kunnen nemen op gebied van 5G.

Bug Store

Vorige week ontstond een eigenaardige golf van wijzigingen in de beoordeling van apps in de app Store van Apple. Meer dan 300 apps verloren plots de besprekingen en waarderingen van gebruikers op het platform. Ze geraakten gemiddeld de helft van hun punten kwijt volgens een blog voor app bouwers. 20 miljoen ratings waren op twee dagen tijd verdwenene, opgegeten leek wel door de App Store. Was Apple de ratings aan het herzien? Was er een malware in de site binnengedrongen? Ontwikkelaars van de getroffen apps die hun inkomsten zagen smelten met het verdwijnen van de positieve ratings, tastten in het duister. Tot Apple eergisteren toegaf dat er een problee, was, een soort bug in de App Store. Ze zouden de fout oplossen en alle kwoteringen terug herstellen.

Afstandswerk

Telewerken zou volgens de gangbare kennis produktiever zijn dan op kantoor werken. Waarom dat is, daar is niet iedereen het over eens. Misschien ebt het productiviteits effect ook weg eens de werknemer zich niet meer geprivilegeerd voelt. Het is voor bedrijven wel interessant om te kijken welke factoren bijdragen aan die hogere productiviteit, want misschien kan de organisatie daaruit leren voor de andere kantoorwerkers.

Een opvalldend element is het niet meer rechtstreeks in contact zijn met de medewerkers. De hele tijd overschakelen om vragen onmiddellijk te beantwoorden is niet alleen vermoeiend, het is ook dodelijk voor de efficientie en de creativiteit. Er is geen diepgaande concentratie of focus meer mogelijk, waardoor mogelijk ook meer fouten optreden.

De sleutel zou dus de asynchrone communicatie kunnen zijn. De communicatie verloopt iets trager, kan doordachter geformuleerd worden en is daardoor misschien effectiever. En de communicatie bestaat uit minder onderbrekingen. Het telewerken heeft de asynchrone communicatie terug binnengebracht in het werk, en die zou een blijvende rol kunnen spelen. Je ziet dat sommige orginisaties ook naar hun klanten of gebruikers toe een moment van telefonische onbereikbaarheid of toch minstens asynchrone communicatie inbouwen. (bv SD worx op vrijdagnamiddag). Het geeft werknemers de tijd om een aantal dingen bij te werken waar anders nooit tijd voor is.

Grote bedrijven die telewerken al langer geleden massaal invoerden, komen er ook een beetje van terug. De productiviteitswinst neemt na verloop van tijd af, werknemers vereenzamen en verliezen voeling met het bedrijf. Er wordt gezocht naar tussenvormen. Bv 2 a 3 dagen telewerk, of coworking plaatsen.
Werkgevers kunnen co-working plaatsen reserveren voor hun werknemers die dan zo’n beetje kunnen kiezen waar ze werken.
Volgens Regus waren er in 2017 wereldwijd al meer dan 15.000 coworking ruimtes. Ook in Antwerpen duiken er steeds meer op, formele zoals business spaces in omgevormde kantoorruimtes, en informele als in de ruimtes boven of achter cafe’s, en dan zijn er nog de koffiebars die expliciet mikken op telewerkers.

Politiek geband

Twitter kondigde dapper aan politieke advertenties te weren in de toekomst. Gisteren hebben ze dat bekend gemaakt met .. een tweet natuurlijk.
De aankondiging kwam van Jack Dorsey zelf, de CEO van Twitter. Deze nieuwe euh “politiek” bij Twitter geldt wereldwijd.

Hij trapte ook Facebook even na dat enkel aankondigingen deed over het proberen te vermijden in de toekomst dat hun platform nog misbruikt zou worden. Ook het weren van advertenties van politici die pertinente leugens beweren ziet Facebook niet zitten.

compiled by BCP v.0.4.4

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Catalina Bug * Google boeking * 179 GB

i-nieuws 6 na 6 ** October 24th, 2019 by wim.webgang **

Catalina Bug

Apple gebruikers hebben de laatste tijd wel wat problemen met hun software. OS X is voorgeïnstalleerd op de iMac die je koopt, dus je kiest niet zelf voor welk systeem, zelfs niet voor welke versie. Het mail programma van Apple had een vervelend gebrek in een nieuwere versie van Mail, en je dat werd niet zo snel verholpen; waarbij je alleen in een oudere vorm kon overschakelen.
De Safari browser crashte en met wat pech kreeg je hem niet meer in gang. Vervelend want het systeem roept die browser voor vanallen en nog wat aan, en dan krijg je steeds de foutmelding van de mislukte opstart. Je kan niet de zelf geïnstalleerde Firefox instellen als standaard browser voor alles wat web nodig heeft, dus blijf je zitten met de foutmeldingen. Ten einde raad doe je een upgrade naar de volgende versie van OS X, Catalina, krijgt weer met andere problemen te maken. Bv plots niet meer aan een gedeelde map op een server kunnen.

Een vroeger medewerker van Apple denkt wel te weten wat er aan de hand is. Hij merkt op dat er te veel nieuwigheden worden ingevoerd op te korte tijd. De softwareontwikkelaars en testers werken dag en nacht, week en weekend, en voelen nog de hete adem van de verschijningsdatum van de software in hun nek hijgen.

Als er fouten doorgaan, heeft Apple wel een goed systeem om informatie over een crash te verzamelen, en daaruit de oorzaak van de crash te vinden. Het systeem van apple is daardoor erg stabiel. Maar dat betekent niet dat er geen fouten zijn. De fouten die geen crash veroorzaken worden veel minder goed geinventariseerd; dat kan ook niet automatisch zoals bij de crash reports. Apple moet daarvoor voortgaan op meldingen van gebruikers. Dat zijn er minder, met minder goede data; er valt minder gemakkelijk statistiek uit te trekken aan welke problemen dringend gewerkt moet worden.

Als je niet kan verbinden met een netwerk drive, dan is er geen crash. De gebruiker is gefrustreerd en zal dikwijls niet de moeite nemen om het aan Apple te melden.

Why iOS 13 and Catalina Ara So Buggy….

Google boeking

Bij Google is er protest ontstaan over een nieuw systeem om het gedrag van werknemers te monitoren. Er zou volgens ingewijden een werkgroep zijn opgericht binnen Google, om een speciale versie van de Crhome browser te maken, die toelaat dat het personeel beter te volgen.

Volgens een memo zou de software bv kijken naar gebruikers die een groot aantal ruimtes boeken of ruimte voor meer dan 100 personen. Dat ruikt naar vakbondsaktiviteit.

Maar het bedrijf doet die bewering af als onzin. De software is enkel aangepast om gebruikers voorzichtiger te doen omgaan met automatisch toevoegen van andere gebruikers aan meetings. Daarbij krijgt de gebruiker zelf een melding, niet het management. De oorzaak was een inflatie van kalender en event spam.

179 GB

197 gigabyte aan data werd op het internet gevonden door veiligheidsonderzoekers. De database was van een hotel groep. Ze hoorde bij het reservatiesysteem van de hotels.
In het systeem werden ook profielen van hotelgasten en andere commerciële informatie bijgehouden. Ook betaalinformatie zat in de databank.
De database was een Elasticsearch systeem.

De databank had geen encryptie om de gegevens te beveiligen.
Namen, adressen, gsm nummers, datums en reiskosten, incheck tijden en kamernummers, enz. waren leesbaar. Enkel de creditkaartgegevens waren onleesbaar gemaakt.

Het ging niet alleen over Amerikaanse hotels of reizen; er werd bv een Amerikaanse generaal gevonden in de gegevens over een bezoek aan Rusland en Israel.

compiled by BCP v.0.4.3

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Miljoenen kaarten * Slimme opnemer * Slimme luisteraar * De tijd van DOS

Uitzending do 18:00, i-nieuws 6 na 6 ** October 17th, 2019 by wim.webgang **

Miljoenen kaarten

Er is een inbraak geweest op een webwinkel met illegale handel in bankkaartgegevens. De gegevens van miljoenen kaarten zijn uitgelekt en kwamen bij een onderzoeker terecht. Die checkte de gegevens en besloot dat een van de grootste illegale websites met gestolen creditcard gegevens zelf bestolen was. Op de website werden de gegevens normaal verkocht aan een prijs per stuk, die serieus oploopt als er bv een pincode bij zit. Er wordt door onderzoekers gesproken over een verlies van 500 dollar per kaart. Dat is niet de gemiddelde aankoop die gedaan wordt, maar wel alle kosten, ook de adminstratieve kosten als het vervangen van de kaart enz.
Door gegevens over de site te volgen kon Brian Krebs inschatten hoeveel kaartgegevens er verkocht geraakten in een bepaalde periode. Op vier jaar tijd zou er een omzet geboekt zijn voor een waarde van zo’n 126 miljoen dollar (de verkoop ging in bitcoins). En de schade zou oplopen tot meer dan vier miljard.
Eigenaardig genoeg gebruikten de misdadigers voor hun website de layout en de naam van een beveiligingsonderzoeker, Brain Krebs. De illegale site heette BrainsClub.
Hij leek opgezet te zijn in mei 2018 aan wat we nog konden vinden van de resten van niet-beveiligde mappen. Daarin zaten bv ook de icoontjes voor verschillende types van bankkaarten.

meer op krebsonsecurity:

bv Waarom je computer beschermen tegen gekraakt worden?

https://krebsonsecurity.com/2012/10/the-scrap-value-of-a-hacked-pc-revisited/

Slimme opnemer

Android apparaten krijgen er een slimme dicteertoepassing bij. Er komt een opnamefunctie in Android apparaten, die gebruik maakt van stemherkenning. De slimme assistent in de recorder die gebruik maakt van AI, neemt ook onmiddellijk nota van wat wordt gezegd. Na de vergadering zijn je notities ineens klaar. De smartphone of ander Android apparaat zou dat zelfs zonder internetverbinding kunnen, de bewerking gebeurt op het appraat zelf.
Google demonstreerde de werking al in een live demo, waar in een micro werd gesproken, en het apparaat perfect nota nam. De werking van de opname in werkelijkheid zou minder perfect kunnen zijn.
Behalve de steno-dactylo krijg je er ook een leuke zoekfunctie bij. Je kan een zoekwoord inspreken, en dan wordt gezocht in de opname naar dat woord. Je kan dan met een tik die passage herbeluisteren.
De functie is voorlopig enkel voor de Engelse taal ontwikkeld, maar we kunnen verwachten dat er meer komt.

De tijd van DOS

Duizenden DOS-spelletjes van de jaren 90 zijn beschikbaar geworden op het internet, ondermeer dankzij het project eXoDOS.
Dat gebeurde in een update van het internet archief op archive.org. Ze begonnen in 20105 met het archiveren van dos spelletjes op hun site.

Om de spelletjes als computererfgoed te beschouwen brengt de site ze op een speelbare manier. Er start een dos emulator waarin het spel loopt. Niet alle spelletjes lopen daar vlot in, de emulator draait immers in je browser!

Ze proberen ook originele handleidingen te vinden, en dan krijg je daar ook een link naar.

Het eXoDOS project probeert spelletjes op te sporen van het begin van het ibm-pc dos tijdperk tot meer recente onafhankelijke dos games die nog steeds draaien op msdos.

eXoDOS is er in geslaagd de hand te leggen op meer dan 7000 games, met minstens een executable en soms een kopietje van een handleiding.

De spelletjes spelen over het internet is ook niet zo vanzelfsprekend. Sommige waren bedoeld om te spelen vanaf een cd speler in de computer, en je moet de hele cd al gedownload hebben in je virtuele cd speler om er aan te beginnen. En soms is het wat druk op die site en haal je geen al te hoge downloadsnelheden.

Details kan je lezen in de blog post op blog.archive.org

https://blog.archive.org/2019/10/13/2500-more-ms-dos-games-playable-at-the-archive/

en veel belangrijker, hier de link naar de …

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Verborgen camera * Versleutelde vogel * Google metaal * Fedora 32 bit * Veilig nummer * Collapse * Malwarehoster in Nederland

i-nieuws 6 na 6 ** October 10th, 2019 by wim.webgang **

Fedora 32 bit

Fedora, de community distributie van Red Hat, stopt met de 32 bit versie van zijn Linux. Officieel heet die “i686 32 bit”.
Er zijn te weinig kandidaten om deze 32 bit versie nog verder te onderhouden.

Dat betekent niet dat er geen 32 bit overblijft. Er zijn nog heel wat softwarepaketten die zo gemaakt worden dat dingen als multilib, wine en Steam blijven werken.

multilib dient om binaries te draaien voor andere architectuur. Een multilib setup geeft de 64 bit loader in /lib en de 32 bit loader in /lib32.

Een tegenhanger van multilib is multiarch, die gebruikt wordt door ondermeer Debian.

wine is een hulpprogramma dat zich voordoet alsof het 32 bit windows is, en wordt gebruikt om windows programma’s te draaien op Linux.

Steam is een game-engine.

Verborgen camera

In de VS is er een senator die vindt dat het welletjes is met al de spionage van technologiebedrijven op gebruikers. Net als de “parental advisary” stickers op CD’s, wil hij waarschuwingen op alle apparaten die camera’s of micro’s ingebouwd hebben, en een internetverbinding hebben. Zo bleek een home security alarmsysteem van Google, met de naam Nest, achteraf een op het eerste zicht onnodig ingebouwde microfoon te hebben.
Pas toen Google uitpakte met een virtual assistant upgrade om stembesturing mogelijk te maken, viel de gebruikers hun muntstuk, en beseften ze dat er al heel de tijd een micro in zit, terwijl dat niet op de doos stond.

Collapse

Collapse OS is de naam van een besturingssysteem dat klaar is voor de ineenstorting van de georganiseerde maatschappij.
Door een grote ontwrichting van de maatschappij en de economie zal de hele keten die nodig is voor de productie van computers ook onderbroken zijn, en kunnen er dus geen nieuwe computers bijkomen. Terwijl computers wel nodig zullen zijn om de maatschappij terug op te bouwen. Vooral complexe microprocessoren zullen we niet meer kunnen gebruiken, omdat die ook complexe apparatuur nodig hebben om ze te programmeren.

Canadees Virgi Dupras is daarom begonnen aan een besturingssysteem dat kan draaien op de meest voorkomende microprocessor: de Z80. Die is ingebouwd in kassa’s, electronische muziekinstrumenten, rekenmachines, computerspelletjes enz. Het zal de processor zijn waarvan er na het ineenstorten van de toevoerkanalen het meest van kunnen gerecupereerd worden. De Z-80 is een 8 bit processor, die veel eenvoudiger is dan de 64 bit processor in onze huidige computers. Hij is begonnen met het ontwikkelen van een speciaal systeem dat op die Z-80 kan draaien: Collapse OS.

Om klaar te zijn voor de grote ramp die onze maatschappij grondig zou ontwrichten, moet het project goed gedocumenteerd zijn, en goed verspreid zijn. Het is dus vanzelfsprekend om het een open source project te maken.

Om bij de wederopbouw fase nuttig te zijn moet het computersysteem zichzelf kunnen voortzetten, of een werkende kopie van zichzelf kunnen maken. Eens de mensheid terug op gang is, kan er dan geleidelijk terug overgeschakeld worden op complexere technologie.

Zijn doel is om klaar te zijn tegen 2030, het moment dat hij zelf waarschijnlijk acht voor de totale ineenstorting van de “supply chain”.

Hij zoekt trouwens nog vrijwilligers om mee te werken…

https://collapseos.org/roadmap.html

https://github.com/hsoft/collapseos

Google metaal

https://www.vice.com/en_us/article/8xwmnv/google-contractors-officially-vote-to-unionize?utm_source=reddit.com

Versleutelde vogel

Dinsdag 8 oktober kondigde de Mozilla Thunderbird Blog aan dat in de volgende versie encryptie ingebouwd zal zijn.
Ook de digitale handtekening zal ingebouwd worden.
Daarvoor zullen ze de OpenPGP standaard gebruiken.

Vroeger konden gebruikers een plugin installeren, de Enigmail plugin. Die werd gemaakt en al 17 jaar onderhouden door Patrick Brunschwig. Hij werkt samen met het Thunderbird team om de overgang vlot te laten verlopen. Thunderbird zou de instellingen kunnen importeren.

Thunderbird werkt met versienummers, en de aankondiging gaat over de nieuwe Thunderbird 78.
Een vroegere versie waarop de Enigmail plugin werkte, Thunderbird 68, zal onderhouden worden tot 2020.

https://blog.mozilla.org/thunderbird/2019/10/thunderbird-enigmail-and-openpgp/

Veilig nummer

Veel internetdiensten als sociale media proberen je aan te praten om me account beter te beschermen door een koppeling met je gsm-nummer. Dat zou je login veiliger maken of gemakkelijker te recupereren als er iets fout gaat met je login of wachtwoord. En net wat de privacy-klokkenluiders voorspelden, gebeurde: het gsm nummer werd nadien gebruikt voor iets anders. Bv Twitter heeft toegegeven dat ze de gsm nummers gebruikten voor advertentiedoeleinden.
Ze gaven de nummers niet door, maar lieten adverteerders wel toe om nummers op te geven om te vergelijken met twitter accounts.
Ook facebook misbruikte de nummers die gebruikers gaven voor 2 factor authentication. Dat moest het bedrijf vorig jaar toegeven nadat wetenschappelijk onderzoek had uitgewezen dat de informatie gebruikt werd, volgens techcrunch.com.

Malwarehoster in Nederland

De Nederlandse politie viel binnen in de gebouwen van een datacenter in Amsterdam, en nam er de servers in beslag van een hosting provider die zogenaamd “bullet proof” was.
Twee mannen werden opgepakt.

https://www.politie.nl/nieuws/2019/oktober/2/11-servers-botnet-offline.html

KV Solutions provides everything you need for a successful online project: web hosting, domain names, dedicated servers, VPS, IPS, Big Data……
?Virtual Private Servers · ?Shared Webhosting · ?Contact · ?Domains…

Waarom de klanten zo tevreden waren:

https://nl.trustpilot.com/review/www.kvsolutions.nl

bv Raymond op 5 maart 2018:

Zeer vriendelijke en weet waar die over praat. Verder erg vriendelijke en een duidelijke en heldere service. Zeker een aanrader om nog meer mee samen te werken.
Verder zijn er mooie ontwikkelingen opkomst.

Maar de laatste tijd doken er andere commentaren op:

19 feb. 2019
KV Solutions is infected by hackers and exploited hosts.

KV Solutions is hosting a lot of exploited virtual machines that scans other system for vulnerabilities. Our system is daily attacked by various IP addresses owned and hosted by KV solutions. We now block the compete IP range from KV Solutions to protect us from this continues threats, but our firewall still registers connection attempts to SMB (WannaCry) and SSH ports.

En dan misschien niet verwonderlijk:

Having a lot of trouble with uptime (6 mei 2019)

Having a lot of trouble with uptime, support doesn’t respond, server nullrouted without any reasoning.

en deze, die volledig anoniem postte en er niet bij zegt waarom zijn servers “suspended” werden… :

horrible didnt refund my money when… (4/9/2019)

horrible didnt refund my money when they suspended both of my servers

Maar al bij al lijken ze niet helemaal verdwenen te zijn:

Overall uptime could use work (4/10/2019 10:27)

Overall uptime could use work. And responses to tickets are a bit delayed. But otherwise their services are fine. Anyone that complains about losing their servers and them being re sold. I’ve noticed that happens if u don’t pay for your server/servers. Idk what people expect. Extra time to pay? Like if you aren’t gonna pay on time don’t complain. And regarding uptime. I have noticed my servers will get randomly rebooted at times and i have to go back into the console and ifup eth0

Verborgen camera

In de VS is er een senator die vindt dat het welletjes is met al de spionage van technologiebedrijven op gebruikers. Net als de “parental advisary” stickers op CD’s, wil hij waarschuwingen op alle apparaten die camera’s of micro’s ingebouwd hebben, en een internetverbinding hebben. Zo bleek een home security alarmsysteem van Google, met de naam Nest, achteraf een op het eerste zicht onnodig ingebouwde microfoon te hebben.
Pas toen Google uitpakte met een virtual assistant upgrade om stembesturing mogelijk te maken, viel de gebruikers hun muntstuk, en beseften ze dat er al heel de tijd een micro in zit, terwijl dat niet op de doos stond.

Versleutelde vogel

Dinsdag 8 oktober kondigde de Mozilla Thunderbird Blog aan dat in de volgende versie encryptie ingebouwd zal zijn.
Ook de digitale handtekening zal ingebouwd worden.
Daarvoor zullen ze de OpenPGP standaard gebruiken.

Vroeger konden gebruikers een plugin installeren, de Enigmail plugin. Die werd gemaakt en al 17 jaar onderhouden door Patrick Brunschwig. Hij werkt samen met het Thunderbird team om de overgang vlot te laten verlopen. Thunderbird zou de instellingen kunnen importeren.

Thunderbird werkt met versienummers, en de aankondiging gaat over de nieuwe Thunderbird 78.
Een vroegere versie waarop de Enigmail plugin werkte, Thunderbird 68, zal onderhouden worden tot 2020.

https://blog.mozilla.org/thunderbird/2019/10/thunderbird-enigmail-and-openpgp/

Google metaal

https://www.vice.com/en_us/article/8xwmnv/google-contractors-officially-vote-to-unionize?utm_source=reddit.com

Fedora 32 bit

Fedora, de community distributie van Red Hat, stopt met de 32 bit versie van zijn Linux. Officieel heet die “i686 32 bit”.
Er zijn te weinig kandidaten om deze 32 bit versie nog verder te onderhouden.

Dat betekent niet dat er geen 32 bit overblijft. Er zijn nog heel wat softwarepaketten die zo gemaakt worden dat dingen als multilib, wine en Steam blijven werken.

multilib dient om binaries te draaien voor andere architectuur. Een multilib setup geeft de 64 bit loader in /lib en de 32 bit loader in /lib32.

Een tegenhanger van multilib is multiarch, die gebruikt wordt door ondermeer Debian.

wine is een hulpprogramma dat zich voordoet alsof het 32 bit windows is, en wordt gebruikt om windows programma’s te draaien op Linux.

Steam is een game-engine.

Veilig nummer

Veel internetdiensten als sociale media proberen je aan te praten om me account beter te beschermen door een koppeling met je gsm-nummer. Dat zou je login veiliger maken of gemakkelijker te recupereren als er iets fout gaat met je login of wachtwoord. En net wat de privacy-klokkenluiders voorspelden, gebeurde: het gsm nummer werd nadien gebruikt voor iets anders. Bv Twitter heeft toegegeven dat ze de gsm nummers gebruikten voor advertentiedoeleinden.
Ze gaven de nummers niet door, maar lieten adverteerders wel toe om nummers op te geven om te vergelijken met twitter accounts.
Ook facebook misbruikte de nummers die gebruikers gaven voor 2 factor authentication. Dat moest het bedrijf vorig jaar toegeven nadat wetenschappelijk onderzoek had uitgewezen dat de informatie gebruikt werd, volgens techcrunch.com.

Collapse

Collapse OS is de naam van een besturingssysteem dat klaar is voor de ineenstorting van de georganiseerde maatschappij.
Door een grote ontwrichting van de maatschappij en de economie zal de hele keten die nodig is voor de productie van computers ook onderbroken zijn, en kunnen er dus geen nieuwe computers bijkomen. Terwijl computers wel nodig zullen zijn om de maatschappij terug op te bouwen. Vooral complexe microprocessoren zullen we niet meer kunnen gebruiken, omdat die ook complexe apparatuur nodig hebben om ze te programmeren.

Canadees Virgi Dupras is daarom begonnen aan een besturingssysteem dat kan draaien op de meest voorkomende microprocessor: de Z80. Die is ingebouwd in kassa’s, electronische muziekinstrumenten, rekenmachines, computerspelletjes enz. Het zal de processor zijn waarvan er na het ineenstorten van de toevoerkanalen het meest van kunnen gerecupereerd worden. De Z-80 is een 8 bit processor, die veel eenvoudiger is dan de 64 bit processor in onze huidige computers. Hij is begonnen met het ontwikkelen van een speciaal systeem dat op die Z-80 kan draaien: Collapse OS.

Om klaar te zijn voor de grote ramp die onze maatschappij grondig zou ontwrichten, moet het project goed gedocumenteerd zijn, en goed verspreid zijn. Het is dus vanzelfsprekend om het een open source project te maken.

Om bij de wederopbouw fase nuttig te zijn moet het computersysteem zichzelf kunnen voortzetten, of een werkende kopie van zichzelf kunnen maken. Eens de mensheid terug op gang is, kan er dan geleidelijk terug overgeschakeld worden op complexere technologie.

Zijn doel is om klaar te zijn tegen 2030, het moment dat hij zelf waarschijnlijk acht voor de totale ineenstorting van de “supply chain”.

Hij zoekt trouwens nog vrijwilligers om mee te werken…

https://collapseos.org/roadmap.html

https://github.com/hsoft/collapseos

Malwarehoster in Nederland

De Nederlandse politie viel binnen in de gebouwen van een datacenter in Amsterdam, en nam er de servers in beslag van een hosting provider die zogenaamd “bullet proof” was.
Twee mannen werden opgepakt.

https://www.politie.nl/nieuws/2019/oktober/2/11-servers-botnet-offline.html

KV Solutions provides everything you need for a successful online project: web hosting, domain names, dedicated servers, VPS, IPS, Big Data……
?Virtual Private Servers · ?Shared Webhosting · ?Contact · ?Domains…

Waarom de klanten zo tevreden waren:

https://nl.trustpilot.com/review/www.kvsolutions.nl

bv Raymond op 5 maart 2018:

Zeer vriendelijke en weet waar die over praat. Verder erg vriendelijke en een duidelijke en heldere service. Zeker een aanrader om nog meer mee samen te werken.
Verder zijn er mooie ontwikkelingen opkomst.

Maar de laatste tijd doken er andere commentaren op:

19 feb. 2019
KV Solutions is infected by hackers and exploited hosts.

KV Solutions is hosting a lot of exploited virtual machines that scans other system for vulnerabilities. Our system is daily attacked by various IP addresses owned and hosted by KV solutions. We now block the compete IP range from KV Solutions to protect us from this continues threats, but our firewall still registers connection attempts to SMB (WannaCry) and SSH ports.

En dan misschien niet verwonderlijk:

Having a lot of trouble with uptime (6 mei 2019)

Having a lot of trouble with uptime, support doesn’t respond, server nullrouted without any reasoning.

en deze, die volledig anoniem postte en er niet bij zegt waarom zijn servers “suspended” werden… :

horrible didnt refund my money when… (4/9/2019)

horrible didnt refund my money when they suspended both of my servers

Maar al bij al lijken ze niet helemaal verdwenen te zijn:

Overall uptime could use work (4/10/2019 10:27)

Overall uptime could use work. And responses to tickets are a bit delayed. But otherwise their services are fine. Anyone that complains about losing their servers and them being re sold. I’ve noticed that happens if u don’t pay for your server/servers. Idk what people expect. Extra time to pay? Like if you aren’t gonna pay on time don’t complain. And regarding uptime. I have noticed my servers will get randomly rebooted at times and i have to go back into the console and ifup eth0

compiled by BCP v.0.4.3

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Beeper * DNA voor Trump * Huawei op Linux * Microsoft op Linux * Rook zonder vuur

i-nieuws 6 na 6 ** October 3rd, 2019 by wim.webgang **

Beeper

In Japan is de telecomfirma Tokyo Telemessage begin deze week gestopt met de pager dienst. Ze werden er ingevoerd in 1968, en toen kon het apparaat niet veel meer dan een beepend geluid weergeven bij een oproep, en een led laten branden. Vanaf de jaren 80 konden ook kleine berichten meegestuurd worden. Midden jaren negentig waren er in japan zo’n tien miljoen gebruikers. Een andere aanbieder in Japan stopte in 2007 al.
Het voordeel van de pager was zijn bereik, dat ook in gebouwen beter was dan dat van de huidige gsm.

Proximus, toen nog onder de naam Belgacom stopte er in 2006 al mee. Ze hadden in 2005 de aankondiging gedaan, toen ze nog 36.000 nummers in gebruik hadden voor de semafoon, eind jaren negentig waren het er bijna driehonderdduizend. De afbouw gebeurde door de dekking in het buitenland af te bouwen, en uiteindelijk het hele systeem buiten gebruik te stellen.

In Nederland bestaat het nog steeds onder de vorm van het P2000 (van Pager)
Dat wordt doorlopend gebruikt zowel voor kleinere incidenten als ongevallen en brandmeldingen maar ook voor rampen als trein of vliegtuigongevallen.
De berichten die uitgezonden worden op de pager frequentie kunnen door iedereen gevolgd worden, want ze zijn niet versleuteld. Journalisten maken daar bv gebruik van.

Ze hebben er ook het C2000 netwerk (C van Communication), dat in 2004 gedigitaliseerd werd en volgens de TETRA standaard werkt. Het is niet publiek te volgen. De Belgische tegenhanger heet A.S.T.R.I.D.

of via het web:

https://www.livep2000.nl/monitor/

DNA voor Trump

Binnekort is er weer extra werk voor IT’ers, want de regering Trump gaat DNA stalen nemen en de gegevens bewaren van immigranten. Ze zouden gaan beginnen met de tienduizenden migranten die in asielcentra zitten. De DNA stalen worden niet genomen omdat de asielzoekers iets mispeuterd hebben of betrokken zijn in een onderzoek, het is een algemene maatregel. Er zal ook DNA van de kinderen genomen worden. Op termijn gaat het over data van honderdduizenden migranten. De gegevens zullen beschikbaar zijn voor verschillende overheidsdiensten. Het ministerie van Homeland Security organiseert en het de FBI houdt de gegevens bij. Tot nu toe hadden ze daar DNA gegevens van mensen die opgepakt zijn in onderzoek van ernstige feiten of ervoor veroordeeld zijn.
Om dit juridisch mogelijk te maken moet de wetgeving van 2005 over DNA gegevens worden aangepast. Daarin waren immigranten beschermd tegen DNA staalname. Het ministerie van justitie werkt aan de nieuwe richtlijn.
Deze nieuwe politiek werd voorbereid sinds begin mei, toen de grenspolitie aan de grens met Mexico op beperkte schaal DNA stalen begon te verzamelen. Op dat moment zei de overheid nog dat ze niet van plan waren die informatie langdurig op te slaan of te delen met andere instanties. Dat het programma nu uitgebreid wordt bezorgt verdedigers van de privacy kopzorgen.

Huawei op Linux

Huawei [wawej] kwam onder vuur van de regering van Trump en kreeg te maken met een boycot om Amerikaanse technologie te mogen gebruiken. Daardoor moesten ze op zoek naar een ander systeem dan Android voor hun smartphones. Ze ontwikkelden HarmonyOs, een systeem voor IOT en andere apparaten. Het zou geen Linux kern hebben. HarmonyOs zit al in hun smart TV, en zou aangepast kunnen worden naar smartphones.

Maar wacht eens, [wawej] maakt ook laptops, moeten ze daar rekening houden met een boycot van Microsoft software?
Dat is nog niet gebleken, maar ze zullen er wel aan denken. ..

Op Chinese websites zijn al laptops van [wawej] te bestellen met “deepin” Linux. Het is een Chinese Linux die ontwikkeld is op basis van Debian stable. De distributie wordt geroemd om zijn mooie desktop, die bv onderaan een takenbalk heeft die lijkt op de dock van OSX. Geluiden die bij opstarten, afsluiten enz horen, kunnen in een paneel met knopjes aan en af gezet worden in een uitgebreid control center. Het systeem heeft ook een opruim-functie, die je desktop opruimt. Het gaat de bestanden op je desktop in mapjes zetten waar ze thuishoren, naargelang of het foto’s, filmpjes, documenten enz zijn.
Ze hebben ook een functie om gemakkelijk je achtergrond te laten veranderen met een interval.

Microsoft op Linux

Microsoft is nu ook voor zijn smartphones overgeschakeld op Linux, meer bepaald de Android variant van concurrent Google. Ze hebben, net als veel andere smartphone fabrikanten, de Android versie zelf aangepast aan hun smaak, zodat de gebruiker een heel erg windows achtig uitziende ervaring krijgt. Of hun Surface Duo smartphone veel Linux gebruikers kan bekoren is de vraag.

Echte Linux liefhebbers hebben zich afgewend van Android, en gaan richting Sailfish, Plasma Mobile, Ubuntu Touch of zijn opvolger, enz. Zij hebben immers niets aan een dichtgespijkerde Android die eruit ziet als windows.

Rook zonder vuur

In de Verenigde Staten is door dokters alarm geslagen over de electronische sigaret en aanverwante damp-apparaten, verkrijgbaar in vaporshops. Van verschillende patienten werd een beetje longweefsel genomen om te onderzoeken. De specialisten in longpathologie ontdekten onder de microskoop dat het weefsel het soort verwondingen toonde als bij chemisch brandwonden, vergelijkbaar met die van chemische oorlogsvoering in de eerste wereldoorlog of bij chemische rampen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Luchtvervuiling en zwangerschap * Quantum-Q * Eigen lof * RMS neemt ontslag

i-nieuws 6 na 6 ** September 19th, 2019 by wim.webgang **

Eigen lof

The New Stack heeft voor de tweede keer zijn jaarlijks onderzoek gedaan naar Open Source programma’s in grote bedrijven.

Er wordt ook steeds meer open source software code gebruikt in commerciële producten. In het algemeen zegt bijna zeventig procent van de bedrijven dat te doen, en bij technologiebedrijven is het bijna tachtig procent. Dat is een lichte stijging tov vorig jaar, en het toont een blijven of groeiend engagement van de grote bedrijven, dat zich hopelijk ook zal vertalen in toenemende inspanningen van die bedrijven naar de open source community.
Als bedrijven gevraagd wordt waarom ze die keuze voor open source maken, zit er een duidelijke lijn in de antwoorden. Het meest wordt de innovatie genoemd, de snelle ontwikkeling, de technologische flexibiliteit, en de lage totale kost zijn de top drie antwoorden. De lage kost voor onderhoud was een van de volgende. Maar het gebruik van open source veranderde ook de manier waarop softwareontwikkeling gebeurt in het bedrijf, op een positieve manier. Zo is er een betere controle op de code, en wordt er meer aandacht besteed aan de juistheid van de licenties.
Het eindresultaat is betere code voor een lagere kost volgens de antwooorden.

Het onderzoek werd gesteund door The Linux Foundation en VMWare.

Luchtvervuiling en zwangerschap

Op Nature.com is een studie verschenen over de invloed van Luchtvervuiling op de zwangerschap, door de Belgische onderzoekers Hannelore Bové en Eva Bongaerts.

De conclusie is dat de luchtvervuiling, in de vorm van koolstofdeeltjes, door de placenta dringen, en al in vroege stadia van de ontwikkeling de feutus kunnen bereiken.

Dat zou kunnen helpen verklaren waarom luchtvervuiling gevolgen kan hebben voor de ongeboren vrucht, en bv tot lager geboortegewicht kan leiden. Het kan misschien ook het mysterie van de toename van astma in de westerse wereld verklaren.

Vroeger werd aangenomen dat de placenta ondoordringbaar was voor luchtvervuiling.

Het onderzoek werd mee gesponsord door Europa, Vlaamse en Belgische onderzoeksinstellingen, en kom op tegen kanker.

Het onderzoek werd uitgevoerd in Limburg, niet echt bekend als een regio met de meeste luchtvervuiling. Het zou interessant zijn om zo’n onderzoek te doen in Antwerpen.
Voor het Brussels hoofdstedelijk gewest werd in 2016 al berekend dat de kost voor de ziekteverzekering van de luchtvervuiling (stikstofdioxide) meer dan honderdduizend euro per jaar is puur en alleen voor de medicatie die er door genomen wordt.

https://www.nature.com/articles/s41467-019-11654-3

Quantum-Q

IBM heeft weer een quantumcomputer klaar. De Quantum Q heeft 53 qubits, die het hart vormen van de rekeneenheid in de computer.
De vorige versie had 20 qubits.
Het speciale aan quantumcomputers is dat ze nogal extreem gekoeld moeten worden, nl tot -273 graden celcius, vlak bij het absolute nulpunt van temperatuur. Het duurt dagen om die temperatuur te bereiken.
Quantum computing zit nog in een experimentele fase. Zo is bv de manier van programmeren helemaal anders dan bij traditionele computers.
Het voordeel van quantum computers is dat ze heel snel heel veel mogelijkheden kunnen overlopen, door zowat alles tegelijk te berekenen en je het juiste antwoord eruit te laten pikken. Het vormt een bedreiging voor bv encryptie, die ermee gebroken kan worden, terwijl dat met de huidige klassieke binaire computers niet kan. IBM is van plan om de computerkracht als een online dienst te verhuren.
Grote chemische bedrijven zouden bv geinteresseerd zijn.

Eigen lof

The New Stack heeft voor de tweede keer zijn jaarlijks onderzoek gedaan naar Open Source programma’s in grote bedrijven.

Er wordt ook steeds meer open source software code gebruikt in commerciële producten. In het algemeen zegt bijna zeventig procent van de bedrijven dat te doen, en bij technologiebedrijven is het bijna tachtig procent. Dat is een lichte stijging tov vorig jaar, en het toont een blijven of groeiend engagement van de grote bedrijven, dat zich hopelijk ook zal vertalen in toenemende inspanningen van die bedrijven naar de open source community.
Als bedrijven gevraagd wordt waarom ze die keuze voor open source maken, zit er een duidelijke lijn in de antwoorden. Het meest wordt de innovatie genoemd, de snelle ontwikkeling, de technologische flexibiliteit, en de lage totale kost zijn de top drie antwoorden. De lage kost voor onderhoud was een van de volgende. Maar het gebruik van open source veranderde ook de manier waarop softwareontwikkeling gebeurt in het bedrijf, op een positieve manier. Zo is er een betere controle op de code, en wordt er meer aandacht besteed aan de juistheid van de licenties.
Het eindresultaat is betere code voor een lagere kost volgens de antwooorden.

Het onderzoek werd gesteund door The Linux Foundation en VMWare.

RMS neemt ontslag

Richard Stallman, de oprichter en drijvende kracht achter de Free Software Foundation en de vrije Software licentie, heeft op zijn maandag ontslag genomen als voorzitter van de vereniging. Zijn pensioengerechtigde leeftijd (66) lijkt niet de reden van zijn ontslag te zijn; op zijn blog verwijst hij naar de commotie die ontstaan was rond commentaar die hij gegeven had op een zaak in de rand van de Epstein zaak. Epstein stond dicht bij het MIT, stak er geld in, en werkte op andere manieren samen met profs als Marvin Minsky, een pionier in Artificiele Intelligentie aan het MIT die onlangs overleed. Die laatste werd genoemd in het Epstein schandaal, en RMS had de beschuldigingen op een semantische relativerende manier bekommentarieerd, schijnbaar om Minsky te verdedigen. Dat leverde een storm van protest op, waarbij op sociale media om zijn ontslag gevraagd werd van de Free Software Foundation. Vanuit zijn rol in de FSF had hij een gastrol gekregen op het MIT, en uiteindelijk nam hij uit beide rollen ontslag.
In zijn mededeling daarover spreekt hij over de druk als gevolg van misverstanden en verkeerde voorstelling van zaken.

https://stallman.org/

https://www.stallman.org/archives/2019-jul-oct.html#16_September_2019_(Resignation)

De 2019-keynote talk van Kelsey Merkley op het “Creative Commons Global Summit” in Lissabon, Portugal:

https://www.youtube.com/watch?v=1Y0FuH5FNCo

compiled by BCP v.0.4.2

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Purism smartphone * Planeet met water * Scylla

i-nieuws 6 na 6 ** September 12th, 2019 by wim.webgang **

Purism smartphone

Vorige week donderdag, 5 september, werd aangekondigd dat de Purism smartphone verzendingen beginnen. Het toestel heet Librem 5 phone, draait op PureOS, en kost in de vs 700 dollar in voorafbestelling. Het is een toestel dat ontworpen is van het begin met de privacy, veiligheid, en vrijheid van de gebruiker in gedachte. Het heeft camera voor en achter, sd kaartlezer, een 5.7 inch scherm, usb c, 3Gb geheugen en 32 Gb opslagcapaciteit en de batterij is vervangbaar.
Het toestel is gemaakt met open source software, en kan onderzocht worden op zijn werking. De software is gebouwd op een Linux kern, en op de Debian distributie; ze benadrukken dat er geen Android aan te pas komt. PureOS beantwoordt aan de Free software Foundation’s richtlijnen. Er komen updates van het systeem, maar die dienen enkel om veiligheidsupdates en correcties aan te brengen. Nieuwe software kan ook, maar er wordt op gelet om de snelheid van werking of de levensduur van de batterij niet aan te tasten, zodat een update zich nooit tegen de gebruiker keert, merken ze fijntjes op.
Ze bouwen voort op programma’s die al jaren ontwikkeld worden in de zogenoemde free desktop community. Daar gaat het over technisch goede oplossingen zonder dat er druk is om winst te maken. Ze rekenen voor de ontwikkeling van apps op die community van onafhankelijke ontwikkelaars, die ook bestaande apps kunnen vertalen naar het PureOS platform.
Op hun website vind je ook een warrant-canary. Dat is een pagina met een verklaring dat ze tot de vermelde datum niet door een politie of andere overheidsdienst verplicht zijn in het geheim informatie te verstrekken die de veiligheid van hun toestellen of systemen zou ondergraven. Aangezien zo’n bevelen meestal het verbod inhouden om er over te spreken, kunnen ze in zo’n geval wel de canary pagine verwijderen om een signaal te geven.

https://puri.sm/products/librem-5/

https://shop.puri.sm/shop/librem-5/

Planeet met water

Er is een komeet onderweg in onze richting. Op 30 augustus werd die gespot. Hij is niet gewoon aan het vallen, in de richting van de zon, maar volgt een eigen parabolische baan. Daaruit valt af te leiden dat hij uit een ander zonnestelsel zou komen. Op 10 december scheert hij voorbij, en we hopen dat hij de aarde mist. Als het geen projecties naar ons is moeten we niet ]evacueren, trouwens dan weten we ook niet zo snel naar waar.

De Hubble ruimtetelescoop heeft misschien bemoedigend resultaat opgeleverd. Er is een planeet gevonden die ongeveer de grootte van de aarde heeft, en die bovendien water bevat. Uit de afstand tot de zon waar de planeet omheen draait, kan het water in een vloeibare vorm bestaan, dus lijkt het een erg bruikbare biotoop voor ons mensen. De temperatuur zou kunnen overeen komen met die van de aarde. De naam is voorlopig K2-18b, en hij wordt al jaren bestudeerd sinds de NASA hem in 2015 ontdekte.
Er zijn wel een paar probleempjes: hij ligt nogal ver van hier, met de snelheid van het licht zou je er nog 111 jaar over doen om er te geraken. En de massa van de planeet is meer dan acht keer die van de aarde, dus iemand van 80 kg zou het daar aanvoelen als 640 kg.

Scylla

Scylla is een databank die werkt volgens het nosql principe.
Het is een open source databank die concurreert met Cassandra en DynamoDB. Ze heeft nu aangekondigd dat ze compatibiliteit heeft bereikt met de DynamoDB API. Dat maakt gebruikers minder afhankelijk van Amazon, waar ze hun applicatie hebben draaien met de Amazon databank.

Scylla is te vinden voor Linux distributies als Debian, Red Hat familie, Ubuntu, openSUSE enz. Voor het zwaardere analyse werk heb je wel een serieuze machine nodig:

https://www.scylladb.com

https://news.slashdot.org/story/19/09/11/2053252/open-source-database-scylla-gains-dynamodb-compatibility

Purism smartphone

Vorige week donderdag, 5 september, werd aangekondigd dat de Purism smartphone verzendingen beginnen. Het toestel heet Librem 5 phone, draait op PureOS, en kost in de vs 700 dollar in voorafbestelling. Het is een toestel dat ontworpen is van het begin met de privacy, veiligheid, en vrijheid van de gebruiker in gedachte. Het heeft camera voor en achter, sd kaartlezer, een 5.7 inch scherm, usb c, 3Gb geheugen en 32 Gb opslagcapaciteit en de batterij is vervangbaar.
Het toestel is gemaakt met open source software, en kan onderzocht worden op zijn werking. De software is gebouwd op een Linux kern, en op de Debian distributie; ze benadrukken dat er geen Android aan te pas komt. PureOS beantwoordt aan de Free software Foundation’s richtlijnen. Er komen updates van het systeem, maar die dienen enkel om veiligheidsupdates en correcties aan te brengen. Nieuwe software kan ook, maar er wordt op gelet om de snelheid van werking of de levensduur van de batterij niet aan te tasten, zodat een update zich nooit tegen de gebruiker keert, merken ze fijntjes op.
Ze bouwen voort op programma’s die al jaren ontwikkeld worden in de zogenoemde free desktop community. Daar gaat het over technisch goede oplossingen zonder dat er druk is om winst te maken. Ze rekenen voor de ontwikkeling van apps op die community van onafhankelijke ontwikkelaars, die ook bestaande apps kunnen vertalen naar het PureOS platform.
Op hun website vind je ook een warrant-canary. Dat is een pagina met een verklaring dat ze tot de vermelde datum niet door een politie of andere overheidsdienst verplicht zijn in het geheim informatie te verstrekken die de veiligheid van hun toestellen of systemen zou ondergraven. Aangezien zo’n bevelen meestal het verbod inhouden om er over te spreken, kunnen ze in zo’n geval wel de canary pagine verwijderen om een signaal te geven.

https://puri.sm/products/librem-5/

https://shop.puri.sm/shop/librem-5/

Planeet met water

Er is een komeet onderweg in onze richting. Op 30 augustus werd die gespot. Hij is niet gewoon aan het vallen, in de richting van de zon, maar volgt een eigen parabolische baan. Daaruit valt af te leiden dat hij uit een ander zonnestelsel zou komen. Op 10 december scheert hij voorbij, en we hopen dat hij de aarde mist. Als het geen projecties naar ons is moeten we niet ]evacueren, trouwens dan weten we ook niet zo snel naar waar.

De Hubble ruimtetelescoop heeft misschien bemoedigend resultaat opgeleverd. Er is een planeet gevonden die ongeveer de grootte van de aarde heeft, en die bovendien water bevat. Uit de afstand tot de zon waar de planeet omheen draait, kan het water in een vloeibare vorm bestaan, dus lijkt het een erg bruikbare biotoop voor ons mensen. De temperatuur zou kunnen overeen komen met die van de aarde. De naam is voorlopig K2-18b, en hij wordt al jaren bestudeerd sinds de NASA hem in 2015 ontdekte.
Er zijn wel een paar probleempjes: hij ligt nogal ver van hier, met de snelheid van het licht zou je er nog 111 jaar over doen om er te geraken. En de massa van de planeet is meer dan acht keer die van de aarde, dus iemand van 80 kg zou het daar aanvoelen als 640 kg.

Scylla

Scylla is een databank die werkt volgens het nosql principe.
Het is een open source databank die concurreert met Cassandra en DynamoDB. Ze heeft nu aangekondigd dat ze compatibiliteit heeft bereikt met de DynamoDB API. Dat maakt gebruikers minder afhankelijk van Amazon, waar ze hun applicatie hebben draaien met de Amazon databank.

Scylla is te vinden voor Linux distributies als Debian, Red Hat familie, Ubuntu, openSUSE enz. Voor het zwaardere analyse werk heb je wel een serieuze machine nodig:

https://www.scylladb.com

https://news.slashdot.org/story/19/09/11/2053252/open-source-database-scylla-gains-dynamodb-compatibility

compiled by BCP v.0.4.2

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Linux auto * Retadup * Snelle taal * Facebook is veilig * Stopcontact

i-nieuws 6 na 6 ** September 5th, 2019 by wim.webgang **

Linux auto

Er is woensdag een Europese Linux auto voorgesteld aan de pers na vier jaren van geruchten: de Taycan. Het ingebouwde systeem draait volgens the Verge op Linux, en is in het grootste geheim gemaakt.
De auto heeft een centraal touchscreen waar de bediening zit van de airco en andere elementen. De fysieke knoppen lijken helemaal verdwenen, maar een bestuurder die zich niet wil laten afleiden door de display kan de stembediening gebruiken.
De auto is volledig electrisch aangedreven, en ging als concept door het leven als Mission E.
De auto heeft nog een paar andere opvallende eigenschappen: er bestaat een vegan versie, waar bij het interieur niet uit leder gemaakt is.
Voor de rest is het een razendsnelle sportwagen die prestaties neerzet die in de buurt komen van de snelste Tesla’s, bv 100 km/u halen in een beetje meer of minder dan 3 seconden, naargelang de uitvoering.
Ook de prijs is opvallend: die zou boven 150.000 euro liggen, maar dat zal het publiek van de autofabrikant, Porsche, niet echt afschrikken. Er zouden er tienduizenden per jaar moeten gebouwd worden. De Taycan ziet er ook als een echte Porsche uit, en is het ultieme statussymbool. Bovendien is het nog goedkoper dan de hybride Panamera, die rond 200.000 zit.
Voor de auto-groep volkswagen-audi-porsche moet de Taycan een uithangbord worden om de dieselgate-wolk rond hun hoofd te vergeten.
Het is niet bekend of ze van een bestaande Linux distributie vertrekken, zoals Tesla, dat van Ubuntu vertrok, maar de volkswagen groep is wel toegetreden tot de Linux foundation, meer bepaald de “automotive grade linux”-afdeling, werd in april duidelijk.
Maar Linux gebruikers kunnen ook gewoon met een Tesla rijden, die draait ook op Linux. En minder kapitaalkrachtige Linux fans zullen het moeten doen met een Raspberry Pi 4 in hun go-kart.

https://www.automotivelinux.org/announcements/2019/04/08/volkswagen-joins-agl

Retadup

Het klinkt als een foute onkruidverdelger, maar het is eigenlijk een malware-worm combinatie die Windows machines aangetast heeft in heel Zuid-Amerika. Honderdduizenden Windows computers zouden besmet zijn. Het grote doel was geld verdienen door cryptocurrency te berekenen op de computers van de onwetende slachtoffers. Soms werd nog wat andere malware geïnstalleerd, bv om wachtwoorden te stelen, of om mensen af te persen.

Het bedrijf Avast, dat antivirus programma’s verkoopt en malware onderzoek doet, nam contact op met de Franse Gendarmerie, die een Cybercrime Fighting Center hebben (met de afkorting C3N, wat staat voor: Centre de lutte contre les crimininalités numériques).

Snelle taal

De Sciencemag website heeft een artikel gepubliceerd over taal, meer bepaald de snelheid van spreken. De Italianen blinken uit in snel spreken, en het is interessant om te onderzoeken of ze dan ook meer kunnen zeggen in minder tijd.

Hun spreektempo gaat tot 9 lettergrepen per seconde. Wij halen waarschijnlijk maar zo’n 5 tot 6 lettergrepen op dezelfde tijd.

Er werd onderzoek uitgevoerd op 17 talen als Engels, Italiaans, Japans, Vietnamees, enz om te berekenen hoeveel informatie in de taal meegegeven wordt. Voor die berekening werd taal omgezet naar bits; op basis van lettergrepen. Japans heeft bv maar 643 lettergrepen, en haalde daarmee een densiteit van een goede 7 bits per lettergreep.
Aan de andere kant van het spectrum zit Vietnamees aan 8 bits per lettergreep met een complex systeem van toonhoogtes.

Als nu werd berekend hoeveel informatie er via taal verzonden wordt, komen de onderzoekers uit op een gemiddelde van 39,15 bits per seconde. Het interessante is dat deze gemiddelde snelheid niet het gemiddelde is over alle talen, maar het gemiddelde per taal. En dat gemiddelde ligt dus voor alle talen rond hetzelfde getal. Er is blijkbaar ergens een limiet aan hoeveel informatie we kunnen verzenden, ontvangen, of verwerken. Volgens sommige wetenschappers ligt de begrenzing bij het verwerken. Onze hersenen zouden wel eens de bepalende factor kunnen zijn; de processorsnelheid van onze hersenen of zo….

Facebook is veilig

Facebook is een veilig platform dat alle gegevens over zijn gebruikers angstvallig bewaakt, nooit doorgeeft aan anderen, en er voor zorgt dat de gegevens nooit ergens rondslingeren op het internet. Dat is de heilige overtuiging van heel wat facebookgebruikers die we ontmoeten, maar de realiteit is misschien niet zo mooi.

Facebook werkt samen met andere bedrijven om te werken met hun gegevens. Een aandachtige verstaander hoort misschien: verkoopt gebruikers gegevens.

Eender wat de officiële uitleg is, feit is dat af en toe gegevens uitlekken. Gegevens waarvan duidelijk is dat ze afkomstig zijn uit Facebook. Redelijk veel gegevens soms. Bv meer dan 130 miljoen gegevens over Facebook gebruikers uit de Verenigde Staten, tussen de 10 en de 20 mijoen gegevens uit Groot-Brittanie, en meer dan vijftig miljoen gebruikers uit vietnam.

Veel gegevens vielen er niet te rapen; alleen maar een gebruikers id, en een telefoonnummer, waarschijnlijk een gsm nummer. En sommige gegevens hadden nog een naam, geslacht, en plaatsbepaling in een land.

Het is niet duidelijk of de gegevens ontsnapt zijn via een partner programma, of gewoon van internet werden gekopieerd op het moment dat Facebook nog veel persoonlijke gegevens zichtbaar maakte.

Stopcontact

Groot Brittanie heeft Europa niet nodig om nieuwe regeltjes te bedenken. Dat bewijzen ze met de nieuwe regel om in elk nieuw gebouwd huis verplicht een stopcontact voor het laden van een electrische auto in te bouwen. Ze proberen daarmee dichter bij een nul-uitstoot te geraken. In Groot Brittanie rijden ongeveer 45 procent van de wagens op diesel, en 52 procent op benzine. Maar het land wil een voortrekkersrol spelen in de wereld, en een netwerk uitbouwen dat het electrisch rijden bevordert. Tegen 2040 moeten alle voertuigen uitstootvrij zijn.

En nu jullie, Europa!

Lift ^ | Lift v | Comments Off

« Previous Entries