Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang

Private

Laatste titels:

Nieuwe harddisk * Facebook en privacy * Inbraak in de wolken * Nintendo hack

i-nieuws 6 na 6 ** February 20th, 2018 by wim.webgang **

Nieuwe harddisk

Een pc met een harde schijf van 1 TeraByte is normaal, en SSD schrijven van enkele honderden GB beginnen ook ingeburgerd te geraken. De SSD schijven zijn duurder en kleiner omdat de technologie van de SSD harde schijven (die helemaal geen draaiende ronde schijf bevatten) nieuwer en duurder is, maar ze zijn ook sneller. Die ontwikkeling gaat ook verder en dat resulteert binnenkort volgens Betanews in SSD schrijven met een capaciteit van meer dan dertig TeraByte. Je krijgt dan een bakje dat er weer heel erg als de gewone harde schijf uitziet, en waarin hele reeksen van de huidige capaciteit SD-geheugens samengeperst zijn. Vooruitgang in de ontwerp en productie maken SSD per GigaByte kleiner en sneller dan de vorige generatie. Deze schijven zullen ook duur zijn, en zijn bestemd voor de enterprise markt. Ze zullen eerder in servers van een bedrijf terechtkomen dan in je laptop.

Facebook en privacy

Terwijl Facebook in onze kranten volledige pagina’s afhuurt om te vertellen dat de gebruiker zelf controle heeft over zijn privacy instellingen, duiken er klachten op internet op over hun two factor authentication misbruik. Het idee bij two factor authentication is dat een login op internet gecombineerd wordt met een verbinding naar een tweede kanaal, bv sms op een gsm-nummer. Gebruikers van deze zogenaamd veilige methode, merkten op dat ze spam kregen op hun gsm van Facebook in de vorm van sms berichten. Wie ongevraagde sms-berichten krijgt kan dat volgens de richtlijnen best aanpakken door het sturen van 1 bericht met als inhoud “stop”. Wie dat niet weet zal mogelijk antwoorden met een harde opmerking of zelfs een hele scheldtirade. Wie dat deed bij de ongepaste sms’jes van Facebook had zichzelf in de voet geschoten: de reply’s werden automatisch gepost op de facebook gebruikers account als status updates.

Inbraak in de wolken

Het wordt bijna een vaste rubriek: er is weer eens een cloud account gekraakt. Deze keer die van Tesla. De inbrekers gebruikten hun toegang om de servers aan het crypto-currency-minen te zetten. De server wordt dus een soort mijnwerkslaafje. Onderzoekers ontdekten dat toen ze een AWS (Amazon Web Services) account aantroffen op het internet. Ze gingen eens kijken om te weten te komen van wie die was, en ze stelden vast dat er al iemand hen voor was. Die voorganger had een programma geïnstalleerd dat cryptomunten opbrengt. Verder werd er data aangetroffen van Tesla, maar het bedrijf gaf nadien aan dat er geen klantgegevens of veiligheidsbedreigende data op de AWS stond.

Nintendo hack

Fail0verflow postte een goede twee weken geleden (“7:16 AM – 6 Feb 2018″) een foto van een “Nintendo switch” waarop een startscherm van Linux te zien is: een typisch zwart scherm met allelei systeemmeldingen. Het lijkt een debian distributie te zijn (“Debian GNU/Linux”, het scherm toont bovenaan 4 pinguins op een rij, en onderaan de grote textart letters “fail0verflow”. Dat is de naam van de twitter account, waar een hacker of een groep hackers achter schuilgaat.
“overflow” is een term die gebruikt wordt om een bepaald soort programmeerfout aan te duiden, en het ontdekken van zo’n foutje is de eerste stap om binnen te geraken in een afgesloten systeem.
Fail0verflow sprak in januari op twitter van een coldboot exploit: een bootrom bug.
Fail0verflow verkaart verder dat er geen closed-source boot-chain hulpmiddelen zijn gebruikt bij deze hack.
Sommige volgers dromen er al hardop van om hun switch als Linux tablet te gebruiken. Dat zou niet onlogisch zijn: een apparaat van 400 gram met aanraakscherm van 6,2 inch, een resolutie van 1280 x 720 pixels, 32 GB geheugen, ingebouwde luidsprekers, en een sd-kaartlezer, een een batterij die 6 uur meegaat.
Maar een linux kernel starten op een toestel is daar niet voldoende voor. Ondertussen dook er echter ook een filmpje op waarop te zien is dat de switch gebruikt wordt als een Linux desktop (het lijkt KDE?). Het filmpje is eveneens van Fail0verflow, en toont hoe hij zijn switch gebruikt om twitter te lezen en te antwoorden, en er worden nog een paar andere desktopfuncties getoond.
Maar, geen uitleg hoe het werkt. Op de foto van vroeger zie je wel een apparaatje aangesloten op een usb-kabl liggen boven de tablet, vanwaar nog een ander kabelpaar vertrekt; aan de zijkant van de switch zie je dat er stekkers zitten op de aanluiting die normaal dient voor de joystick-achtige controllers die links en rechts naast het scherm kunnen bevestigd worden.
Het stukje electronica boven op de foto is ondertussen waarschijnlijk geïdentificeerd: een “Adafruit” “FTDI Friend” bordje dat 15 dollar kost, en recieve en transmit pinnen heeft. Dat laat een soort seriële poort-communicatie toe naar de console, via de joystick aansluiting op de switch.

FTDI Friend 6 pinnen: RTS, RX, TX, VCC, CTS, GND, en wordt bv toegepast door Arduino-gebruikers om bootloaders te programmeren.

Linux desktop op switch: https://www.youtube.com/watch?v=8sa1otmv6-s
Iemand die het verschil niet begrijpt tussen Linux, BSD, free/open source software, …: http://nintendotoday.com/nintendo-switch-linux/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Patent vervallen * Veilige smartphones * Ubuntu-X * Gemeenschappelijke programma’s

i-nieuws 6 na 6 ** February 15th, 2018 by wim.webgang **

Patent vervallen

Het patent op MPEG-2 is deze week vervallen in de VS en het grootste deel van de wereld, behalve in Maleisië en de Filippijnen. MPEG-2 is een video formaat dat beeld en geluid op een bepaalde manier verkleint, met beperkt verlies van kwaliteit t.o.v. de originele bron. Voor CD en DVD bepaalde dat bv dat er een langere speelduur op een medium kon opgeslagen worden.
Een patent heeft echter het nadeel dat niet alle programma’s het formaat zomaar mogen gebruiken. Het kost geld om de toelating te krijgen, en dat werkt belemmerende voor software-ontwikkelaars. Vooral in de open source / free software wereld wordt tegenwoordig de voorkeur gegeven aan open standaarden die iedereen vrij mag implementeren. Het MPEG-2 patent dateerde van 1995, drie jaar later is opvolger MPEG-4 geregistreerd dat beter geschikt was voor streaming.

Op www.mpegia.com kan je het hele document van 25 blz vinden waarin gezegd wordt dat VS-patent 7.334.248 verloopt op 13 februari 2018, en dat was voorbije dinsdag.

Veilige smartphones

Purism pleitte aan zijn infostand op FOSDEM voor hun idee over veilige systemen:

We geloven dat mensen veilige apparaten moeten hebben, die hen beschermen in plaats van hen uit te buiten.
Voor dat doel willen we alles wat mensen nodig hebben onderbrengen in een handig apparaat met software.

We bieden kwalitatieve privacy, veiligheid en vrijheid samen in computers, smartphones en hun software.

Ons platform heeft de bedoeling om iedereen meer controle te geven (…).

Purism is een SPC (Social Purpose Corporation).

Ubuntu-X

Ubuntu gaat dit jaar het grafische systeem van X.Org terug als standaard gebruiken. Na vijf jaar werken aan Wayland als vervanging, werd die vorig jaar ingevoerd als standaard bij Gnome als standaard desktop. Maar de Ubuntu 2018.04 versie is een LTS, en blijkbaar heeft Canonical beslist om daarvoor toch terug te keren naar de X.Org server. Bij inloggen zal nog altijd voor Wayland gekozen kunnen worden.

Wayland is een nieuwer grafisch systeem dan X.org, maar het heeft bv niet de netwerkmogelijkheden als X.org. Anderzijds heeft het een aantal andere concepten beter kunnen ontwerpen.

Ubuntu is een Linux distributie met het bedrijf Canonical achter de schermen als dienstverlener, en die hebben soms zo hun afwijkende koers. Fedora koos sinds versie 25 ook voor Wayland, andere Linux families bleven wel X.org gebruiken, ook omdat er nog niet zoveel hardware drivers beschikbaar zijn voor Wayland, en niet alle omgevingen als KDE, Gnome en Enlightment er perfect genoeg op draaien. Bv GTK+ 2 en Qt 4 programma’s zouden problemen kunnen geven. En Suse zou vanaf SLE 15 standaard ook Wayland gaan gebruiken, voor openSuse zit er een rare versiesprong of wijziging van nummering aan te komen, maar in Tumbleweed, de “rolling release”, zouden ze het al gebruiken.

Gemeenschappelijke programma’s

Er werd vastgesteld dat de websites van de stad dublin, newham, camden, glasgow, brent, sefton, telford, bradford, watford, karlstad, enz een opvallend stukje code gemeenschappelijk hebben: nl een script ba.js dat de computer van de bezoeker besmet met een programmaatje. Dat gebruikt de computer van de bezoeker om berekeningen te doen om een cryptomunt te genereren, in dit geval Monero, een collegamunt van Bitcoin.

In totaal werden meer dan vierduizend websites besmet met de code. Ze situeren zich vooral bij Amerikaanse en Britse overheden, en verder zijn er opvallend veel Zweedse domeinnamen herkenbaar.

Onveilige smartphone

De Amerikaanse geheime diensten raden het gebruik af van Huawei smartphones en de bijhorende telecom ZTE, beiden Chinese bedrijven. Ze vinden het riskant dat een buitenlandse mogendheid die niet de Amerikaans waarden deelt, zoveel macht krijgt in hun commmunicatienetwerken. Dit werd gezegd in een senaatscommitee.

Huawei antwoordt dat ze geen grotere bedreiging vormen dan eender welke andere ICT leverancier. Ze wijzen er fijntjes op dat die toch allemaal dezelfde toeleveranciers delen.

Vroeger sprong al een deal af tussen Huawei en AT&T, mogelijk onder druk van de Amerikaanse overheid.

(misschien eens kijken naar een Purism phone?)

John Perry Barlow

Woensdag 7 februari is John Perry Barlow op zeventigjarige leeftijd overleden. Hij was de oprichter van EFF, de Electronic Frontier Foundation. Deze organisatie kijkt kritisch toe op overheden en grote bedrijven die de vrijheden en de rechten van internetgebruikers bedreigen.
Hij was ook oprichter van “Freedom of the press foundation”.

Hij studeerde af eind jaren 60. In de jaren 70 nam hij de boederij van zijn vader over, en was ondertussen songschrijver voor de groep “the Grateful Dead”. Hij was politiek aktief, heeft heel wat geschreven en gepubliceerd, en lezingen gegeven, en schreef voor Wired.
In de jaren tachtig werd hij online aktief, en in 1990 richtte hij met twee companen de EFF op. Ze probeerden het internet te beschermen tegen inmenging van de overheid (vooral die van de VS).
Hij beïnvloedde Aaron Swartz. Hij had contact met Edward Snowden en Julian Assenge.

ps:

Eigenaardig genoeg is de dag erna belangrijke broncode van Apple op internet uitgelekt. Die zou de opstartcode bevatten, het allereerste programma dat draait op de iPhone en dat daarna het operating system start. Dat is interessant voor wie de iPhone wil jailbreaken, om de controle van Apple op het toestel te doorbreken. (zie ontstaan van het EFF).

Meer op de uitgebreide pagina over hem op wikipedia:

https://en.wikipedia.org/wiki/John_Perry_Barlow

Aankondiging:

https://www.eff.org/deeplinks/2018/02/john-perry-barlow-internet-pioneer-1947-2018

Ontstaan van EFF:

https://www.eff.org/pages/not-terribly-brief-history-electronic-frontier-foundation

Lift ^ | Lift v | Comments Off

De bende van 36 * FOSDEM 2018 * Het jaar nul * Overstappen op LibreOffice

i-nieuws 6 na 6 ** February 8th, 2018 by wim.webgang **

De bende van 36

Een internationale bende die handelde in creditcardgegevens heeft voor honderden miljoenen verlies gezorgd volgens Amerikaanse aanklagers. Een zijn een 36 tal beschuldigden in deze zaak.
Behalve miljoenen creditcardgegevens werden identiteiten verhandeld en ook malware. Volgens de openbare aanklager waren ze marktleider op het “dark web”. Ze hadden er een online forum met meer dan tienduizend leden geweest zijn.

FOSDEM 2018

Het voorbije weekend ging op de ULB de jaarlijkse editie van FOSDEM door op de Solbosch campus. Duizenden zogenaamde “hackers”, in de betekenis van free en open source software programmeurs, komen er jaarlijks bijeen op een community event. In de gangen van de gebouwen hebben allerlei projecten een infostand, waar ze demonstraties doen en je een praatje slaan met de bezoekers.

Ook heel wat Linux distributies zijn aanwezig, meestal in de vorm van het community project, zoals Fedora, openSUSE, BSD

De sfeer is helemaal anders dan op een commerciële beurs, en er is enkel een uitgeverij van technische boeken aanwezig met een stand waar ze verkopen. Het is één van de sponsers, en de aanwezigheid wordt duidelijk door de bezoekers gewaardeerd, want ze hebben een selectie van (Engelstalige) programmeerboeken bij die je zelden samen ziet.

De lezingen in de zalen zitten meestal nokvol, en de enige die moeten registreren zijn de sprekers. Bezoekers zijn volledig vrij binnen en buiten te lopen, moeten niet op voorhand registreren en ook geen inkom betalen. Je ziet er dan ook heel wat jonge bezoekers van landen over heel de wereld. Er wordt bv opvallend veel Duits gesproken naast de voertaal Engels.
Enekele onderwerpen van de meer dan 600 sprekers en events zijn programmeertalen als Python, Go, Java; PostgreSQL databank, technieken en tools als Virtualisatie, monitoring, toegangscontrole en identiteit, testing en package management.

De hele bijeenkomst neemt inclusief auditoria en werksessies 5 gebouwen op de campus in beslag: gebouw J met grote ronde zaal, K met brede gangen met infostands, H waar het oorspronkelijk begon, U en AW. Dat laatste gebouw AW herbergt traditioneel de hardwarekant, en dit jaar zaten er bv ook radio-amateur die buiten een antenne hadden opgesteld.

Het jaar nul

Wildfire games bouwt al een aantal jaar aan een eigen historisch computerspel, en stond op FOSDEM 2018 met een informatiestand om de huidige stand van het spel te laten zien. Zero A.D. is een open source spel dat volledig vrije software is volgens de definitie van de FSF, en bedoeld voor verschillende besturingssystemen.

Wildfire games is een internationale groep van vrijwilligers die aan het spel bouwen. Ze werken met een online systeem waar allerlei taken opgelijst worden, die ontwikkelaars kunnen aanpakken. Ze zoeken nog altijd nieuwe programmeurs en medewerkers voor geluid, animatie, 3D en landschappen, enz.

Enkele van de laatste ontwikkelingen zijn verbetering van de willekeurige kaarten, met willekeurige richting voor de rivieren, een nieuw instellingen onderdeel waar veel plaats is voor toekomstige uitbreiding, statistieken, multiplayer testen, en de achterliggende AI programma’s. Verder is er ook vooruitgang bij het beeld en geluidwerk.
Behalve de vaste kliek programmeurs is er ook input van de community die opgenomen wordt in het spel, zoals nieuwe geluiden, iconen, kaarten, oppervlaktes enz.

Het spel nadert stilaan de fase waarin ze het officieel willen uitbrengen, maar voorlopig is het dus nog de alfa test versie die je kan downloaden, en kunnen er af en toe problemen opduiken als je het speelt. De download is beschikbaar op hun website op playOad.com, en ze hebben installatie-instructies op de website voor gebruik met
Arch
Chakra
Debian
Fedora
Frugalware
Gentoo
OpenSUSE
Sabayon
Slackware
Ubuntu

In sommige Linux distributies zoals Ubuntu en openSUSE zit het ook in de softwareverzameling opgenomen.

https://play0ad.com/download/

Overstappen op LibreOffice

De Document Foundation raadt gebruikers aan om over te stappen op LibreOffice voor de typische kantoortaken als tekstverwerking, rekenblad, presentaties en sommig tekenwerk.

Op FOSDEM was dat roepen in de oase; in Linux bv is LibreOffice of broertje OpenOffice het standaard office pakket. Maar voorlopig is er nog altijd meer woestijn, dus voeren ze verder aktie.

Ze verspreiden een folder met de titel “Free Software For All”.
Daaruit blijkt dat LibreOffice zich richt naar alle gebruikers, op zowel Windows, Linux als OSX computersystemen. De uitwisseling van documenten is gegarandeerd. De programma’s zijn gratis en mogen uitgewisseld worden. Je kan altijd gratis upgraden en zo blijven je documenten altijd beschikbaar, ook als je de programma’s minder gebruikt.

Ze richten zich niet alleen naar de eindgebruikers, maar ook naar grote administraties, overheden en grote bedrijven. Daarvoor hebben ze een andere folder gemaakt: “Migrating to LibreOffice for Enterprises and Public Administrations. Daarin maken ze duidelijk dat grote bedrijven en overheidsdiensten er veel bij te winnen hebben, alleen al door de schaal.
Ze beschrijven ook het traject in enkele stappen: Analyse, Uittesten, Opleiding, ondersteuning, installatie en ingebruikname, en opvolgen.

Door in het traject te kiezen voor vrije fonts of lettertypen, blijven documenten er overal goed uitzien.
Ze wijzen op het voordeel van de open standaard om documenten uit te wisselen; de ISO standaard “Open Document Format” of afgekort ODF. Door intern odf en in externe communicatie pdf te gebruiken, zijn de documenten bruikbaar op de juiste plaats op de juiste manier.
Ze wijzen op de mogelijkheden om voor deze vrije software ook professionele hulp en ondersteuning in te roepen door gespecialiseerde bedrijven en beroeps-IT’ers.
Verder vermelden ze enkele voorbeelden waar op grote schaal de vrije office software gebruikt wordt: de stad Munchen in Duitsland, de ziekenhuizen van Kopenhagen in Denemarken, de gemeentediensten van Valenciana in Spanje, en de Franse overheid, die zo’n half miljoen pc’s op LibreOffice heeft draaien.

https://wiki.documentfoundation.org/images/3/3c/EN_Migration.pdf

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Lekkende apps * Monopolies opsplitsen * Vergeten satelliet

i-nieuws 6 na 6 ** February 1st, 2018 by wim.webgang **

Lekkende apps

OnePlus kwam al eens aan bod voor de gegevens die door hun toestellen werden verzameld en naar China gestuurd. Nu blijkt er een tweede ontdekking te zijn van zo’n gedrag, via een andere app.

Elliot Anderson twitterde erover ongeveer als volgt: “de clipboard app van OnePlus bevat een eigenaadig bestand met de naam “badword.txt”. Daarin zitten een aantal aansprekingen van titels als Voorzitter, Ondervoorzitter, Afdelingshoofd, Generaal”. Verder nog termen als “Privé bericht”, “verzendadres”, “adres”, “e-mail” enz. Het clipboard is de plaats waar gegevens tijdelijk bewaard worden als je een knip en plak bewerking doet, dus data kopieert van de ene toepassing naar de andere of de ene schermplaats naar de andere.
Als je zijn verdere tweets volgt, kom je tot de conclusie dat bepaalde clipboard text van Chinese gebruikers naar de TeddyMobile servers gestuurd worden voor interpretatie. TeddyMobile is een Chinees bedrijf dat samenwerkt met fabrikanten van smartphones.
Elliot Anderson is de stichter van fsociety en Frans onderzoeker naar veiligheid van mobiele telefoonsystemen. Hij ontmaskert bv apps die enkel als doel hebben om in Android advertenties op je toestel te krijgen, meestal vermomd als een app van een bekende dienst of bekend bedrijf, zoals een valse whatsapp app. Hij gaat soms apps uiteenpluizen (reverse engineering) om hun werking helemaal te kunnen onderzoeken.

Een ander voorbeeld van ongewenste data die weglekt via een app is de fitness app gegevens verzamelt over het trainingsprogramma van gebruikers, en daarbij ook locatiegegevens opslaat. Met al die locatiegegevens werd een kaart samengesteld, waarop punten gebruikt werden om de sportievelingen anoniem weer te geven.
Maar hoewel de individuele gebruikers misschien niet kunnen geïdentificeerd worden met die kaart, zijn er wel interessante concentraties op te zien. In sommige gevallen verraden die bv de locatie van buitenlandse kazernes van bepaalde Amerikaanse eenheden in gebieden waar weinig andere gebruikers van de app aktief zijn.

Monopolies opsplitsen

Een van de maatregelen om een monopolie te doorbreken als het door de staat te groot beoordeeld wordt, is het bedrijf op te splitsen. In de VS is er het bekende voorbeeld van de telefoonmaatschappij Bell, dat leidde tot het opsplitsen in zogenaamde “baby bells”. Een professor van New York University vindt dat bedrijven als Amazon, Apple, Facebook en Google nu te groot en te machtig zijn geworden, en dat de remedy is ze op te doen splitsen.
Hij denkt dat de macht van die bedrijven wereldwijd zo groot is dat ze misschien net na China en de VS komen.
Hij wijst erop dat ze mee verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van Fake News, dat ze het oorspronkelijk staalhard ontkenden, daarna schoorvoetend toegaven dat er miljoenen mensen bereikt werden, en ondertussen is het duidelijk dat er honderden miljoenen mensen bereikt werden.
Amazon is zo groot geworden dat overheden door het slijk kruipen met interessante voorwaarden en kortingen om een hoofdkwartier binnen te halen. Het is daar zo erg dat ongerust burgers al tegenwind beginnen te geven, en poneren dat ze ook wel hun verlanglijstje voor Amazon hebben.
Google controleert zo’n 90 procent van de zoekverrichtingen en heeft immense macht op reklamegebied.
Facebook is zo sterk in de apps op mobiele toestellen die een doorlopende stroom data verstrekken, en andere bedrijven weet buiten te houden of over te nemen.
We zijn op een punt gekomen dat al die bedrijven een hindernis vormen voor de ontwikkeling van creatieve nieuwe bedrijven.
Hij wijst er ook op dat bv een krant in handen komt van een van de grootste monopoliebedrijven in de VS, en dat misschien geen goede ontwikkeling is.
Hij wijst naar de verslavende eigenschappen van sociale media, en dat die misschien aangepakt moeten worden met een verbod voor minderjarigen.

Het is een interessante visie van een man die een groot fan was van de technologiebedrijven en voor enkele van die bedrijven gewerkt heeft.

Een andere stem, zelfs van binnen de sektor, vindt dat Facebook zou moeten bekeken worden als een tabaksfabrikant. Zelf is hij baas van SalesForce, ook een groot technologiebedrijf. Maar hij vindt het normaal dat de maatschappij controle uitoefent en regels oplegt, ook aan technologiebedrijven; “we zijn niet beter dan een ander, vergelijk bv met de financiële sektor, voedselindustrie, enz. De overheid moet haar verantwoordelijkheid nemen.

Vergeten satelliet

Scot Tilley, een amateur-astronoom die op zoek was naar Zuma, vond een andere satelliet, en niet Zuma, de verloren gegane militaire satelliet van het Amerikaanse defensie.
Bij de lancering van Zuma, begin januari, ging er iets fout. De Zuma werd op een Falcon 9 raket van prive-onderneming SpaceX gemonteerd voor lancering in Florida. Het was een geheime missie, dus er werd zo goed als niet over gecommuniceerd. De lancering had plaatsgevonden en pas nadien kwamen de geruchten dat de satelliet verloren was gegaan, terwijl de lancering oorspronkelijk gelukt leek. Het ministerie van defensie gaf geen commentaar op de vraag of de geheime Zoma missie geslaagd of mislukt was. En SpaceX deelde enkel mee dat de lancering fase 1 en fase 2 normaal verlopen zijn, maar gaf geen details over het geheel van de lancering of het bereikte doel. Er blijft dus vooral veel ruimte voor speculatie, en uit de aangewakkerde nieuwsgierigheid gaan amateur astronomen dan zelf op zoek naar antwoorden. Een eerste vraag daarbij is: is de Zuma tijdens de lancering verloren gegaan, en opgebrand in de dampkring, of hangt hij ergens daarboven rond te draaien?
Hij zette apparatuur in om de zogenaamde “high orbit” te scannen. Hij onderzocht de data van 20 januari, en vond hij iets helemaal anders. Met behulp van een tool om satellieten te identificeren ontdekt hij dat het opgevangen signaal waarschijnlijk van “IMAGE” is, een satelliet van de NASA die diende om de magnetosfeer te onderzoeken. Hij werd gelanceerd in 2000, en in 2005 verloor NASA onverwacht het contact, mogelijk door één of andere contstructie of berekeningsfout.
Het Goddart centre van de NASA bevestigde nu dat het inderdaad IMAGE zou kunnen zijn. Er was ooit, rond 2007, een kans om IMAGE te herstarten, maar die poging bleek mislukt en nadien gaf NASA het op en hoorde niets meer van IMAGE.
Nu is de vraag of de hardware en energievoorziening van de satelliet nog werken. Indien wel, kan opnieuw geprobeerd worden om contact te maken en of hij nog bestuurd kan worden.
Maar ze moeten eerst op zoek naar de juiste apparatuur en programma’s om te proberen of ze kunnen communiceren met de teruggevonden satelliet die gebouwd werd in het vorige millennium.

Misschien kan FreeDOS nog van pas komen…

De spannende zoektocht kan je volge op o.m.

https://skyriddles.wordpress.com/2018/01/21/nasas-long-dead-image-satellite-is-alive/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

LWN 20 * Programmeren is te moeilijk * Eelo * Net Neutrality in New York

i-nieuws 6 na 6 ** January 25th, 2018 by wim.webgang **

LWN 20

Linux Weekly News viert zijn twintigste verjaardag. In 1997 startten Jonathan Corbet en Liz Coolbaugh een wekelijkse nieuwsbrief over Linux, om zich wat bezig te houden terwijl ze wachtten op antwoord van Red Hat, waar ze zich kandidaat hadden gesteld voor het “support partner” programma.
De nieuwsbrief werkt met abonnementen en bestaat nog steeds.

Het eerste nummer ging redelijk ongemerkt voorbij, maar voor de uitgave van het tweede nummer hadden ze een bericht gepost op de linux-announce mailing list, en op de eklektix.com website. De huidige website is lwn.net.

Daartussen zaten de nodig ups en downs: de nieuwsbrief werd in de hoogdagen van de dotcom bubble opgekocht, en kwam na het barsten van de bubble terug op de straatstenen terecht. In 2002 zaten ze zo diep dat ze aankondigden ermee op te houden. Gelukkig waren er ondertussen genoeg lezers die wel geld verdiend hadden, en spontaan geld bijeen brachten. Daardoor probeerde LWN een doorstart met een systeem van abonnementsgeld, dat nu zo’n 7 dollar per maand bedraagt. Na een korte sperperiode – een week lijkt het nu te zijn – komt het nieuws dan op de website terecht.

Programmeren is te moeilijk

De baas van Apple, Tim Cook, heeft zich op een opvallende manier uitgelaten over programmeren. Hij sprak tegen kinderen die een Swift programmeercursus volgden in een Apple Store in Canada, en vertelde hen dat programmeertalen vroeger te “geeky” waren, tot Apple de Swift programmeertaal lanceerde in 2014. Dat was de programmeertaal die even gemakkelijk te leren was als hun producten te gebruiken zijn, volgens Cook.
Het is duidelijk dat Cook de Swift taal met hun “Everyonde Can Code” workshops wil promoten; in Canada is een groot overheidsprogramma bezig om de jeugd aan het programmeren te krijgen en de grote bedrijven proberen een graantje mee te pikken.

Bij de Swift taal hoort ook een “playground”, waarin je de programma’s kan uitproberen op een tablet. Je kan Lego Mindstorms ermee besturen.
Of je maakt er “Xcode” programma’s mee voor iOS, macOS, watchOS, tvOS en … Linux!
Apple heeft van Swift een “open source” taal gemaakt gemaakt, en ze hopen zeker dat dat bijgedraagt aan het succes ervan.

Ze hebben zich laten inspireren door één van de veelgebruikte talen op Linux: Python, maar volgens Apple is Swift sneller.

Linux programmeurs zijn waarschijnlijk niet snel geneigd om een programmeeromgeving van één bepaalde fabrikant/leverancier te gaan gebruiken.
Bovendien is de openheid van Apple toch maar beperkt met een runtime voor Ubuntu, terwijl er zoveel andere distributies zijn.
Linux programmeurs hebben ook moderne gemakkelijk te leren programmeertalen zoals Gambas, waarmee ze echte Linux desktop, server, en commandolijnprogramma’s kunnen maken.

En de echt aantrekkelijke evolutie zat de laatste jare toch eerder in veel onafhankelijker gestarte projecten als Raspberry Pi.

Swift zou wel eens over zijn hoogtepunt heen kunnen zijn (dat was maart 2017 volgens de Tiobe index).

Eelo

Your data is Your data, zegt Gaël Duval met een Frans accent in een youtube filmpje over zijn nieuw project “Eelo”. Gael Duval startte ooit een eigen Linux distributie: Mandrake. Dat was een gebruiksvriendelijke Europese Linux distributie met een KDE desktop, die uiteindelijk verdween in de fusie-distributie Mandriva.

Nu start hij de non-profi Eelo om een privacy-vriendelijke smartphone te maken. Een tweeduizend volgers kreeg hij met de eerste berichten daarover op https://eelo.io/. Hij wil vertrekken van bestaande open source software om een open source smartphone systeem te maken, gebaseerd op Linux, met de bedoeling Android programma’s te kunnen draaien. Privacy staat voorop en daarom wil hij als standaard messaging app Telegram gebruiken, en voor sociale media denkt hij aan Mastodon.

Duval opende een crowdfunding project op kickstarter om Eelo te financieren, en na een goede twee weken had hij al het dubbele bedrag binnen van wat hij vooropgesteld had. Er is dus interesse voor een meer privacy gevoelige smartphone. Toch van die incrowd die op de hoogte was van zijn crowdfunding.

Eelo wil niet alleen smartphones leveren, maar ook “web services”, om alternatieven te bieden voor de diensten die de grote bedrijven aanbieden; mail, online opslag enz. Eén van de problemen die opgelost moeten worden is de aanmelding; OpenID ziet hij als een mogelijkheid, maar hij vindt dat er nog een brainstorm over nodig is.

Zijn driejarenplan ziet er zo uit: 1e jaar opzetten van het project, 2e jaar ontwikkelen van het mobiele systeem en de webdiensten, en een eelo OS voor de pc! Dat jaar moet de structuur van de non-profit ook op punt staan.
3e jaar: De webdiensten en het smartphone systeem in een tweede versie klaarhebben. De hardware ontwikkelen ze niet zelf, er is een voorlopige lijst bekend (hier: https://eelo.io/img/supporteddevices.txt)

Hun kickstarter campagne is voorbij, en op hun website staat nu een oproep aan programmeurs om mee te werken. Ze zoeken hackers met kennis van Android, Linux algemeen en development op Linux, webdevelopment, GitMaster (een GitHub client), en Lineage. Waarschijnlijk gaat het over LineageOS, opvolger van CyanogenMod. Dat is een onafhankelijk open source operating systeem/ROM voor smartphones en tablets, dat een alternatief biedt voor de gewone commerciële Android die onder controle staat van Google.
Gaël Duval heeft dus een hele open source erfenis beschibaar om op verder te bouwen.

Net Neutrality in New York

De gouverneur van New York heeft een uitvoeringsbesluit getekend om Net Neutrality te verplichten voor providers die staatscontracten hebben.
Daarmee is het maar één van de vele staten die maatregelen namen om het voortbestaan van Net Neutrality te garanderen. Toch is het niet zeker dat dit veel effect zal hebben, want de FCC had bepaald dat staten niet eigen regels mochten instellen.

De telecoms reageren niet allemaal even consistent. Zo is er de open brief van de baas van AT&T, die aan het congres vraagt om een soort internetgrondrechtenwet te maken. Die moet openheid, neutraliteit, transparantie, niet-discriminatie en privacy rechten garanderen aan alle Amerikaanse internetgebruikers. Hij verklaart ook dat AT&T zelf geen verkeer blokkeert of op een andere manier de toegang tot inhoud op internet bemoeilijkt.
Dat lijkt in tegenspraak met hun lobby-aktiviteiten tegen regelgeving door de FCC. Daarin nemen ze standpunt in tegen Net Neutrality, en ze besteedden vorig jaar meer dan 15 miljoen dollar aan lobbywerk, het jaar van de voorbereiding van het afschaffen van de net neutraliteit door de nieuwe baas van de FCC.

Die procedure verliep trouwens niet zonder strubbelingen. Er wordt voorzien in het verzamelen van feedback bij zo’n voorstel. En die feedback kwam er, want er waren enorm veel tegenstanders van het nieuwe voorstel. Die commentaren konden ingediend worden via – natuurlijk – internet. Hoewel het niet duidelijk is of er rekening gehouden is met de commentaren, zaten er een verrassend grote hoeveelheid voorstanders bij de 22 miljoen binnengekomen commentaren.
Nader onderzoek leverde mogelijk grootschalig misbruik van identiteiten op; er werden bv afzendergegevens gebruikt van mensen die overleden zijn, valse e-mail adressen enz. Er is sprake van miljoenen verdachte commentaren. Een aantal parlementsleden vragen nu een onderzoek door het GAO (Government Accountability Office). Dat gaat kijken of het genoeg volk bijeenkrijgt om over vijf maanden te kunnen starten met een onderzoek.

Uit onderzoek van een consulting bedrijf dat werkt voor een groep van breedbandleveranciers bleek dat een meerderheid tegen het opheffen van Net Neutrality was; zo’n 60 procent.
Als ze alle standaardformulieren er uit filteren, en alleen naar uniek geschreven berichten kijken, die minder dan 10 procent van de commentaren uitmaken, zien ze een ander beeld. Van die mensen zijn meer dan 98 procent tegen het opheffen van de Net Neutrality.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Nieuwe_Kerncentrales * Net-neutrality * Openbare_dienst_openbare_code

i-nieuws 6 na 6 ** January 18th, 2018 by wim.webgang **

Nieuwe_Kerncentrales

Het IREA, International Renewable Energy Agency, publiceerde een rapport over de evolutie van de kostprijs van hernieuwbare energie.

Daaruit blijkt dat de hernieuwbare energie fossiele brandstof inhaalt wat kostprijs betreft. De energie opgewekt door zonnepanelen en windmolens op land is nu al goedkoper dan die van fossiele brandstof, blijkt.
De electriciteit van windmolens op zee en zonnecentrales zit er nog iets boven, maar evolueert ook naar goedkoper.
Zonnecentrales gebruiken een stuk land met spiegels die gericht zijn op een centrale as, waar ze water opwarmen tot stoom, om een generator te doen draaien die electriciteit maakt. Een bekend voorbeeld zie je in het zuiden van Spanje, bij Sevilla, waar er twee staan, de PS10 en de PS20.
In zuid-australië worden nu plannen gemaakt voor de grootste zonnecentrale die ooit gebouwd werd. In dezelfde regio heeft Tesla al de grootste lithium ion batterij van de wereld gebouwd. In dezelfde regio heeft een kwart van de huizen zonnepanelen op het dak, en komt al 40 procent van de energie van wind en zon, tegen 2030 zou dat 100 procent kunnen zijn. Zuid-australië heeft de ambitie om wereldleider te zijn in hernieuwbare energie.

De Belgische minister van energie laat ondertussen een studie maken naar de mogelijkheid om een nieuwe kerncentrale te bouwen.

https://hardware.slashdot.org/story/18/01/15/2222258/renewable-energy-set-to-be-cheaper-than-fossil-fuels-by-2020-says-report

Net-neutrality

Het einde van de net neutrality zoals ze door de Amerikaanse Federale FCC is in het vooruitzicht gesteld, is toch niet helemaal zeker.
Behalve het vele protest, waaronder dat van 50 senatoren, zijn er ook concrete akties, zoals staten die plannen een eigen wetgeving maken die net neutrality oplegt.
Er is ook een rechtszaak in gespannen door 22 staten tegen de afschaffing van de net neutrality regel, die dateert van het Obama tijdperk.
Er zijn ook nog andere organisaties die een klacht indienden bij de federale rechtbank, één van de ondersteunende organisaties is trouwens Mozilla, dat de Firefox browser maakt.
Op www.freepress.net verschijnt een

De medewerkkers van Freepress.net bestaan uit 12 mannen en 19 vrouwen:

https://www.freepress.net/staff

Getuigenissen van stagairs .. https://www.freepress.net/internships

Openbare_dienst_openbare_code

Onder het motto “public money, public code”, is het bestuur van Barecelona een tijd geleden begonnen met een pilootproject om open source te gaan gebruiken in zijn administratie. Het pilootproject bestond uit 1000 pc’s met Ubuntu.
Het resultaat lijkt positief, want er zijn nu concrete plannen gemaakt om alle diensten over te schakelen. Dat zou midden 2019 rond moeten zijn. Ze gaan Open-Xchange als e-mail software gebruiken, en verder Firefox en LibreOffice. Over de Linux distributie die ze gaan gebruiken is nog geen informatie gegeven, mogelijk dezelfde als het pilootproject.
Barcelona bespaart er licentiegeld mee, en wordt minder afhankelijk van leveranciers, waar ze soms voor tientallen jaren aan vastzaten.
Nu gaan ze zelf 65 mensen in dienst nemen, en samenwerken met lokale kmo’s, zegt Francesca Bria, die verantwoordelijk is voor technologie en digitale vernieuwing in Barcelona.

De Free Software Foundation lanceerde het idee van Public Money, PUblic Code.
Ze ijveren ervoor dat software die met overheidsgeld ontwikkeld wordt, open source gemaakt wordt. Dat laat betere controle toe, stimuleert samenwerking en hergebruik, en levert besparingen op.

Ze publiceerden een open brief, en verzamelen handtekeningen om hun eis te kracht bij te zetten, en druk uit te oefenen op Europa.
In de VS is er al een regel die zegt dat van minstens 20 % van door overheid betaalde softwareontwikkeling de broncode moet vrijgegeven worden onder Vrije of Open Source licenties, maar dat vindt de EFF (Electronic Frontier Foundation) niet voldoende; 100 % publiek betaald is 100 % publiek vrijgeven.

https://www.eff.org/deeplinks/2017/10/public-money-public-code-show-your-support-free-software-europe

De petitie: https://publiccode.eu/#action

OX Community Edition is GPL2 software.

https://en.wikipedia.org/wiki/Open-Xchange

Op 12 oktober 2017 ging de open-xchange conferentie door in Brussel:

https://www.open-xchange.com/summit/oxs17-bruxelles/

https://www.flickr.com/photos/openxchange/albums/72157687395921370

Lift ^ | Lift v | Comments Off

My Cloud is your cloud * De toekomst van het web * Sourceforge vernieuwd * Banenverlies in India *

i-nieuws 6 na 6 ** January 11th, 2018 by wim.webgang **

My Cloud is your cloud

Heel wat NAS-drives van Western Digital blijken een ingebouwd achterdeurtje te hebben. De achterpoort is gelukkig wel beschermd door een loginnaam en een wachtwoord.
De loginnaam is “mydlinkBRionyg” en het wachtwoord is het onmogelijk te onthouden “abc12345cba”.
Zoals je ziet is de username zelfs moeilijker dan het wachtwoord. Een stuk van die username is “mydlink”, en dlink is de naam van een andere fabrikant van netwerkapparatuur, D-Link.
Ooit is deze Western Digital netwerk-harddisk blijkbaar gegroeid uit een samenwerking rond een apparaat, het D-Link Sharecenter. Trouwens de D-Link apparaten kregen in 2014 een update die deze achterdeur eruithaalde.
De fabrikant Western Digital is oorspronkelijk een harde-schijven bouwer, en ging later pas toepassingen verkopen waar de harde schijf een belangrijk deel van uitmaakt. Western Digital werd op de hoogte gesteld van het probleem in juni. Toestellen met de softwareversie vanaf november zouden veilig zijn. Wie een toestel met software van voor die datum heeft, moet een upgrade uitvoeren op zijn NAS. Wie dat niet kan moet zijn NAS van het netwerk halen. Niet van het internet, nee, van zijn eigen netwerk, want eender welk toestel dat binnen je netwerk zit, en met een browser op het internet gaat, kan je NAS aanvallen door het bezoeken van een onzichtbaar besmette website.

De toekomst van het web

Programmeur André Staltz heeft niet alleen afscheid genomen van het jaar 2017, maar in maart ook van zijn job van 2017.
Hij heeft kritiek op de evolutie van het web, en schreef daarover een artikel “The web began dying in 2014, here’s how”.

Hij voegde de daad bij het woord, nam ontslag, en begon te werken aan een ander internet. Een internet waar niet een paar grote bedrijven alle identiteitsgegevens beheren, en waar elke beweging die je maakt gelogd wordt voor analyse voor reklamedoeleinden.

Hij ontdekte de mogelijkheden van peer-to-peer netwerken, waarvan sommige projecten al een werkend model hebben, als IPFS, Matrix en Scuttlebutt: ze werken zonder een centraal monopolie op de data of logins. Hij zag er een toekomst in die minder afhankelijk is van internet providers en andere grote bedrijven, en besliste om mee te werken aan Scuttlebutt.

Dat ziet hij als de ideale kandidaat om de sociale netwerk-infrastructuur van de toekomst te zijn.
Bovendien heeft het al werkende software, gemaakt door een handjevol enthousiaste ontwikkelaars.

Online communicatie met de focus op decentralizatie ligt hem nauw aan het hart.
Er zijn al niet-centrale projecten die hun kunnen bewezen hebben: USENET, Napster, BitTorrent, Kazaa, oorspronkelijke op Linux gebouwde Skype, digitale munten als Bitcoin en Ethereum, enz. En de nieuwe mesh-netwerken zullen van de mobiele gebruikers komen.

Hij schreef op thenextweb.com een nieuw artikel met de naam:
“The web is dying, but mesh networks could save it”

Sourceforge vernieuwd

De Sourceforge website kreeg een nieuw kleedje aan deze week. Sourceforge was lang de referentiewebsite voor de hosting van open source projecten, maar had het de laatste jaren moeilijk.

Het bedrijf VA Software – ook bekend van VA Linux, begon in 1999 met SourceForge. Ondertussen is het in andere handen gekomen, en is er ook heel wat concurrentie opgedoken van andere broncode beheersystemen.

Behalve een plek om broncode te bewaren, was de combinatie met de website een handige toepassing van wat mogelijk was op internet. In fora deelden gebruikers commentaren met ontwikkelaars, er was een plek om fouten in de software te melden en de correcties erop te volgen. Er was een download-systeem voorzien voor eindgebruikers die niet zelf mee ontwikkelden, zodat ze zonder login toch aan de open broncode konden.

Na verloop van tijd wijzigde SourceForge zijn zakenmodel, en werd de site met gesloten software verder ontwikkeld.

Banenverlies in India

Misschien minder opvallend hier, maar in India zijn het voorbije jaar 2017 heel wat banen verloren gegaan in de IT sektor. Dat is de sektor waar heel wat IT werk van Europa en de VS naar uitbesteed is en ons banen kostte.
Volgens Quartz Media zijn er al meer dan 50.000 banen gesneuveld, en zal het alleen maar meer worden. De hele sektor daar is goed voor honderdzestig miljard omzet.

De bekendste bedrijven voor het uitbesteden van IT werk naar India zijn Tata en InfoSys.
Eén van de oorzaken van de neergang zou het beleid van de VS kunnen zijn, dat minder vlot visa toestaat voor buitenlandse werknemers.

Een deel van de Indische bedrijven die in de VS aktief zijn, laten tot de helft van hun werknemers uit India overkomen.

De andere oorzaak van de terugloop is automatisering. De sektor maakt zichzelf dus gedeeltelijk overbodig.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Vaarwel ifconfig, vaarwel netstat * Vaarwel plastic * Opera anti-bitcoin * Nieuwe Jobs * Lisa gaat open source * Cybersoldaten * Is er een IT’er in de zaal?

i-nieuws 6 na 6 ** January 4th, 2018 by wim.webgang **

Opera anti-bitcoin

Waarschijnlijk is het voor een browserfabrikant niet gemakkelijk overleven in de markt van browsers: aan de ene kant heb je het grootste marktaandeel op de pc systemen dat op een monopolie-achtige manier wordt ingenomen door internet exploren en zijn opvolger Edge, waar verder nog concurrentie bestaat van een vrije en open source browser firefox, en een door mega-bedrijf Google naar voor geduwde Chrome die vooral gratis is. Probeer daartussen nog maar eens geld te vragen voor je browser met de naam Opera.
Dan heb je nog de mac-computers met OS-X, waar Apple zijn eigen browser Safari bijlevert, en waar ook de vrije Firefox geïnstalleerd kan worden. Het overblijvende deel van de desktops dat draait op Linux of andere al dan niet vrije unix-varianten heeft meestal een Firefox aan boord, de browser van het Mozilla project dat via Netscape wortels heeft in het ontstaan van het world wide web zoals we het nu kennen.
En dan is er nog de door Google Android gedomineerde markt, waar natuurlijk ook hun eigen voorgeinstalleerde browser de kroon spant.

Wat kan je als bedrijf nog doen om er bovenuit te steken? Opera lanceert in zijn browser met versienummer Opera50 een anti-bitcoin mining controle.
In grote lijnen komt het erop neer dat de browser gaat beletten dat websites via het bezoeken van hun pagina’s stukjes software in je browser binnensmokkelen die ongemerkt alleen maar werkt aan het uitvoeren van berekeningen voor de website die je bezoekt. Dat kan met javascript, en er zijn al websites ontdekt die dat doen. Javascipt dient normaal om allerlei vlotte dingen te doen in je brower, maar het is een programmeertaal en ze kunnen in je computer ongeveer doen wat ze willen terwijl jij geduldig zit te wachten op het verschijnen van de inhoud van de website.
Eén van de dingen waar ze geld kunenn aan verdienen terwijl jij zit te wachten is het berekenen van cryptocurrency munten.
En dat is wat Opera met zijn nummer 50 probeert tegen te gaan.
Ze blokkeren het “minen” van Bitcoin, Litecoin, en Ethereum, zowat de drie belangrijkste digitale munten.

Bitcoin is zo gegeerd dat het waanzinnig veel waard is geworden. Dat maakt het voor kriminelen natuurlijk aantrekkelijk: een munt die vanzelf meer waard wordt, en die je kan verdienen met computerberekeningen. Liefst met computerberekeningen op iemand anders computer, zodat je bv de stroom die het kost niet zelf moet betalen. Zo ontstond malware die probeert binnen te geraken op computers en smartphones, en daar werkt voor de malwaremakers. Pech voor de besmette smartphone wiens batterij plots veel sneller leeg is. En hoewel de alarmerende berichten over de wereldwijd energieverslindende bitcoins Waarschijnlijk overdreven zijn, is de berekening ervan energie-verbruikend tot energieverspillend, al naargelang de invalshoek.

Nieuwe Jobs

Twee Italianen die een kledingslijn wilden opstarten, gingen op zoek naar een goede naam. Ze hadden “Barbato” kunnen kiezen als naam, achternaam van de twee broers. Of ze hadden hun voornamen Vincenzo en Giacomo kunnen combineren tot “Vingia”. Maar ze wilden iets dat meer zou aanspreken, en dat een zweem van stijl opriep. In hun brainstorm kwamen ze terecht bij de naam “Steve Jobs”. Even checken of Apple die geregistreerd had als merknaam. Nee dus? Ok, registreren en dan nog een bijpassend logo verzinnen. Het logo mocht aan Apple doen denken vonden ze. Ze namen een grote chocolade letter J en beten er opzij een hap uit. De punt erboven vervingen ze door een blaadje dat ze een beetje in de bovenkant van de j lieten komen, en klaar was kees.
Klaar was ook de klacht van Apple even later, en een rechtszaak werd aangespannen in Europa.

Misschien heeft nieuwe topman Tim Cook een deel van zijn 13 miljoen die hij in 2017 verdiende ook wel besteed aan het registreren van zijn naam hier en daar. Niet getreurd, hij heeft nog altijd zijn bijna 90 miljoen in aandelen erbij voor voorbije jaar.

In ieder geval, het resultaat van de rechtszaak duurde iets langer, en leverde het bewijs de de broers goed hadden nagedacht over hoever ze er de kantjes zouden aflopen. Hoewel de verwijzing naar Apple duidelijk is, kon de afgebeten j juridisch niet opgeëist worden door Apple. Het lijkt wel of ze hun chokoladeletter lieten chromeren want ondertussen is het logo van het modebedrijfje een zilverkleurige afgebeten j. En nu ze toch gelijk gekregen hebben doen ze er maar ineens een schep bovenop: ze kondigen aan ook electronische gadgets op de markt te gaan brengen onder hun originele naam.
Dat wilden ze immers eigenlijk al zo lang.

Wat ze waarschijnlijk nog liever willen is dat Apple een genereus bod doet op hun bedrijfje, zodat ze niet langer t-shirts met iemand anders naam erop moeten verkopen, maar dat ze er één met hun eigen naam kunnen laten maken.
Happy Copyright 2018!

Lisa gaat open source

Volgens macrumours wordt mogelijk de broncode van het besturingssysteem en bijhorende programma’s van de originele Apple Lisa computer vrijgegevens als open source. Al Kossow van het “computer history museum” in Californië kondigde aan dat hij de originele broncode heeft kunnen recupereren, en dat hij ze heeft omgezet naar unix bestanden.

De Lisa heeft vooral historische betekenis als voorloper van de Macintosh. Hij kwam uit in 1983, dus de kans dat iemand er nu nieuwe toepassingen voor begint te schrijven lijkt klein. Hij had een Motorolla processer 68000 (waar nadien versies als 68020 en 68030 gebruikt werden voor Macintosh) die liep aan 5MHz. Hij had een redelijk groot geheugen van 1Mb RAM, maar draaide dan ook een grafisch besturingssysteem, bestuurd met een muis. Bovendien had hij een echte harde schijf van maar liefst 5 Mb. Er werden er 100.000 van gebouwd, waarvan de eerste verkocht werden voor zo’n tienduizend dollar.

Cybersoldaten

Volgens Bloomberg Technology zou Vietnam tienduizend cybersoldaten inzetten om de propagandaoorlog op internet te voeren. Force 47 zou die afdeling heten. Facebook en Youtube mogen aktief zijn in Vietnam, maar krijgen heel wat vragen voor het verwijderen van videos en accounts, en zouden tot negentig procent van de aanvragen van de Vietnamese overheid voldoen. Vietnam heeft nogal wat aktiviteiten ontwikkeld op gebied van internet, meestal met negatieve percieptie in het westen. Vietnam heeft een jonge bevolking, en die

Is er een IT’er in de zaal?

Bedrijven klagen: er is enerzijds een tekort aan gespecialiseerde IT-mensen op gebied van beveiliging, en anderzijds een stijgende aantal inbraken op computersystemen, met stijgende schade en stijgende verzekeringspolissen. Bij computerinbraken – dikwijls op computers in the cloud in plaats van binnen de muren van het bedrijf – kwamen telkens gemakkelijk honderdduizenden tot miljoenen gegevens van klanten of gebruikers op de internet-straatstenen terecht.
Twintig procent van de Britse bedrijven zou in het voorbije jaar aangevallen zijn. Grotere bedrijven hebben meer dan dubbel zoveel kans om getroffen to worden dan kleine bedrijven. Ongeveer één vierde van de bedrijven probeert zich aktief te beveiligen. En de slachtoffers van een aanval wenden zich meestal tot externe IT-bedrijven om hun problemen op te lossen, wegens gebrek aan eigen kennis.

Een Brits instituut, bcs, “The Chartered Institute for IT”, ontwikkelde een “blueprint for Cyber Security in Health and Care”. Ze vrezen dat er een tekort gaat zijn aan gekwalificeerde IT’ers. Ze vinden dat er een integrale strategie moet komen over overheden en bedrijven heen, om ervoor te zorgen dat de openstaande betrekkingen opgevuld worden. Ze doen een warme oproep om meer inclusief te werken naar vrouwen, ethnische minderheden, en oudere werknemers. Ze verklaren dat ze zelf oorspronkelijk in het vijvertje van de universitaire computerwetenschappers. Dat kan nu niet meer, en de recrutering moet aangepast worden om ook minder vanzelfsprekende kandidaten binnen te halen voor wat ze wel kunnen, zonder ze uit te filteren op voorhand op wat ze niet kunnen, zoals bv minder goede communicatievaardigheden.

Misschien missen ze in UK dan wel kansen als ze mensen een paar jaar in de gevangenis steken en verbieden met computers om te gaan zoals iemand die computerinbraken gepleegd heeft, terwijl ze weten dat die het Asperger syndroom heeft. Misschien is dat een verlies van waardevolle capaciteiten. Misschien kunnen ze, rekening houdend met dat ziektebeeld, die misschien omscholen en inzetten in positieve aktiviteiten om ons juist te beschermen tegen computercriminelen, en hen zo de kans te bieden om de maatschappij terug te betalen voor geleden schade.


Vaarwel ifconfig, vaarwel netstat

Eén van de veelgebruikte linux commando’s om te kijken op welke manier er een netwerkverbinding gemaakt is, was “ifconfig”. Dat gaf aan op welke ethernetpoort de verbinding zit met wel IP-adres enz, en ook eventueel de draadloze verbinding werd er weergegeven met het gebruikte ip-adres, snelheid, en andere eigenschappen. Het voordeel van ifconfig was dat alles op een overzichtelijke manier met 1 commando zichtbaar werd.
Maar nu is het blijkbaar de bedoeling dat het commande “ip” ervan in de plaats komt. En zoals het dikwijls is, moet het voorzien worden van parameters, want alleen ip geeft in tegenstelling tot ifconfig geen enkel antwoord. vb: ip address geeft het overzicht van de ip adressen. Het ip commando laat ook toe verkeer te loggen en achteraf te bekijken.

Het netstat commando staat voor network statistics. Dat commando wordt nu vervangen door ’ss’, wat staat voor socket statistics en alle tcp verbindingen weergeeft. Ook hier zijn er heel wat combinaties met parameters mogelijk om nuttige of leesbare informatie te krijgen.
Een voorbeeld:
ss -t -a
(toont de verbindingen van binnen naar servers buiten)
ss -4 state listening
(toont de luisterende poorten)

Vaarwel plastic

Het Verenigd Koninkrijk gaat in 2018 een probleem tegemoet: een plastic-afvalberg. Tot nu toe exporteerden ze hun plastic naar China, waar het gesorteerd en vermalen werd en de korrels gebruikt werden als grondstof voor goedkope plastic produkten, als fotokadertjes. Maar China wil een stap vooruitzetten met zijn industrie, gaat zelf plastic maken van zuivere grondstof, en verbiedt voor een deel het invoeren buitenlands plastic-afval, zoals die van pet-flessen. En voor het wel toegelaten deel worden de zuiverheidseisen opgetrokken. Dat werd al duidelijk in de zomer, maar tot nu toe heeft de Britse overheid daar niets mee gedaan, en zitten ze binnenkort met een afvalberg. Meer dan de helft van hun plastic ging naar China. Ze hebben zelf geen verwerkingscapaciteit.

In de VS worden ze met hetzelfde probleem geconfronteerd, daar ging bijna één derde van hun recycleerbaar afval naar China. Maar daar mikken ze op een eigen verwerkingsindustrie, met de hulp van goedkoop gas van hun omstreden “fracking” methode. De prijs van plasticafval daalde er al zo hard dat er meer gestort wordt.
Het milieu lijkt de grote verliezer te gaan worden.
Op 22 februari 2017 ging in Wenen de dertiende internationale conferenctie over de recyclage en hergebruik van plastic door.
De Europese commissie publiceerde begin 2013 een rapport over plasticafval in het milieu, en organiseerde in september 2013 een converentie met 14 sprekers over de rol van plasticafval in een kringloopeconomie. Europa zou een platform kunnen zijn om het probleem grootschalig aan te pakken. Maar het VK is net uit Europa gestapt om aan de regeltjes te ontsnappen, en ook binnen Europa is er niet veel overtuigend beleid rond plastic waar te nemen*.

Ondertussen gaat de plastic-mallemolen verder, en worden er bv wereldwijd 1 miljoen plastic flesjes drank verkocht per minuut. Heel wat daarvan komt in zee terecht, en iedere 100 meter spoelen er meer dan 200 aan op de Britse stranden.

* ps: een citaat uit de “Consolidated version of Regulation No 10/2011: The consolidated version however is not legally binding”.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Consumentengegevens 123 * Store Monopolie * Cryptocurrency oververhitting * Ruimte-sigaar

i-nieuws 6 na 6 ** December 21st, 2017 by wim.webgang **

Consumentengegevens 123

Een emmertje met 36 gigabyte aan analysegegevens stond te blinken op een cloud server van AWS. Iedereen met een AWS account kon eraan. Het werd in oktober ontdekt door een cybersecurity team van UpGuard. Ze
vonden er gegevens van 123 miljoen Amerikaanse gezinnen.
Gelukkig was de data geanoniemiseerd. Maar helaas waren de andere gegevens zo gedetialleerd dat ze adres en contactgegevens bevatten, zodat de rest gemakkelijk aangevuld kan worden. Verder bevat het financiele informatie als leningen en hypotheken, aankoopgedrag, huisdieren, sportaktiviteiten enz.

store Monopolies

Apple was de eerste die inzag wat een invloed en macht ze kregen door een online store in het leven te roepen, en die sterk te integreren met hun mobiele en desktop systemen. Ook Google deed zijn best en door zijn groot marktaandeel werd hun store belangrijk, maar gaf tegelijk de mogelijkheid om bedreigende apps uit de store te bannen (add blockers iemand?).
En nu heeft Microsoft gebruik gemaakt van het principe baas in eigen winkel: ze verwijderden de installer voor Google’s Chrome uit hun Windows store.
De officiële reden is dat de app niet de voorwaarden van de Windows store respecteert. Die voorwaarden zijn voor Google’s Chrome nogal -euh- onaanvaardbaar, omdat ze de bestaansreden van Chrome aantasten. Zo legt Microsoft op dat elke app die gemaakt wordt voor Windows 10 S enkel de html en Javascript engines van Microsoft mag gebruiken, nl Edge die die ingebouwd is in Windows 10. Dat betekent voor Google zoveel als de controle uit handen geven over je app. Bovendien is Chrome al een bestaande applicatie die een eigen rendering engine heeft (die Blink heet).
Enkele andere voorbeelden: Apple blokkeerde in 2009 de Google Voice app, en het was voor Google niet altijd zeker om apps als Youtube app en Search app vanzelfsprekend aanvaard te krijgen.

Dat van die voice app op zich is trouwens interessant omdat officieel de reden was dat het een dubbel was voor “bestaande functionaliteit”, terwijl eigenlijk de reden was dat Apple in het geheim had afgesproken met de telecom AT&T om geen apps toe te laten die via internet lieten bellen ipv langs het gewone AT&T netwerk. Dat werd dan de aanleiding voor een onderzoek door de Amerikaanse toezichtshouder FCC.

Cryptocurrency Oververhitting

De koers van de bitcoin mag dan al oververhit zijn de voorbije week, er is nog een ander oververhittend cryptomunt probleem. Dat heeft te maken met een smartphone virus voor Android, dat slavenarbeid verricht in de cryptocurrency mijn voor zijn opdrachtgever. Wiens smartphone besmet is, zal een warme gsm krijgen, want in de achtergrond is die de hele tijd aan het rekenen om Monero op te brengen voor zijn baasje, en af en toe informatie aan het doorsturen om de opdrachten te krijgen en de buit af te leveren.
De malware heet “Loap”, of dat is toch de naam die de antivirusonderzoekers van Kaspersky eraan gaven.
Volgens hun blog laat de malware de smartphone zo hard werken dat de batterij ervan begint uit te zetten.
Kaspersky heeft hiermee zelf misschien een nieuwe bron aangeboord als het antivirus en antimalware voor smartphones kan verkocht krijgen.
Voor wie denkt besmet te zijn: de malware kan je verder nog inschrijven op betalende diensten, en je ongewenst allerlei extra advertenties tonen terwijl je bv op facebook of instagram zit. Bovendien kan het je sms-jes manipuleren, verwijderen en er ongemerkt sturen en ontvangen.
De besmetting kan je oplopen door de link te volgen in advertenties voor antivirus programma’s en plus18 sites, die geplaatst worden als lokaas door de cybercriminelen achter de malware.
Kaspersky publiceert een mooi verslag met foto van de oververhitte batterij op hun securelist.com blog.

Ruimte Sigaar

Wetenschappers zijn opgewonden over de ruimtesigaar die ontdekt werd in oktober. Het voorwerp dat door ons zonnestelsel vliegt, heeft een eigenaardige vorm in vergelijking met de meeste brokstukken die ronddolen in de ruimte. Deze klomp is 400 meter lang en zo’n 4 meter breed. Het draait rond zijn as, en weerkaatst nogal wisselend het licht, en geeft geen informatie prijs over zijn binnenkant. Het werd waargenomen door obeservatie vanop Hawai door Karen Meech, en kreeg de naam MOO-uh MOO-uh, wat Hawaiaans zou zijn voor iets als “de eerste boodschapper die van ver komt”.
Door de baan die het beschrijft is het duidelijk dat het voorwerp afkomstig is van een ander zonnestelsel. Het werd als eerst opgemerkt door Rob Weryk, die zag dat het extreem snel bewegende voorwerp niet hard genoeg aangetrokken wordt door onze zon om erin te verdwijnen. Zijn baan zal afbuigen en hij zal zijn weg verderzetten.

De roodkleurige buitenkant zou bestaan uit verhard ijs en stof, onder invloed van langdurige blootstelling aan de extreme straling tussen sterren in de ruimte. De sigaar zou dus gemakkelijk miljoenen of zelfs miljarden jaren oud kunnen zijn.
Vandaag en morgen kan door de rotatie de andere kant van het voorwerp geobserveerd worden.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Malware (Protection) Engine * Technologiehonger * Energie-misrekening * Decompiler

i-nieuws 6 na 6 ** December 14th, 2017 by wim.webgang **

MalwareEngine
Malware (Protection) Engine

In de VS ontstond commotie rond de antivirus- en computerbeveiligingsfirma Karspersky, bekend van antivirussoftware voor Windows. De overheid verdacht hen ervan meegewerkt te hebben met Russische geheime diensten, waardoor Amerikaanse geheime informatie zou uitgelekt zijn. Heel wat overheidsdiensten zegden hun contract op met het bedrijf dat in principe zijn hoofdzetel in Groot-Brittanië heeft, maar ook sterke banden heeft met Rusland. Er zijn nog verschillende andere antivirus en beveiligingssoftware voor Windows, en het Microsoft beweert nu ook zelf de veiligheid van zijn Windows systemen te onderhouden, dankzij een “Malware Protection Engine”, afgekort MPE.
De MPE scant normaal alle nieuwe bestanden die op het systeem binnenkomen. Het handige is dat alzo snel malware ontdekt kan worden. Het probleem is dat de MPE daardoor ook het meest interessante doel van malware geworden is; je bent zeker dat de MPE een bestand leest, helemaal in het begin als het een systeem binnenkomt. Als je een manier vindt om MPE zelf aan te vallen, zit je goed als hacker.
Helaas zat er een geheugencheckfout in de MPE, en daardoor zou een speciaal geprepareerd bestand kunnen inbreken in de computer langs de MPE. Zo werd de “Malware Protection Engine” bijna een “Malware Engine”. Er werd niet gewacht op de normale updates, maar er werd hals-over-kop een update voor MPE uitgebracht.

TechnologieHonger
Technologiehonger

Meer dan zevenhonderdduizend bewoners, of één op vier zitten op de rand van ondervoeding, een kwart daarvan zijn families met kinderen. Tweehonderdduizend maaltijden per dag worden verdeeld door een voedselbank. Plaats van het onderzoek: Silicon Valley.
De rijzende huurprijzen onder druk van de high-tech bedrijven heeft gevolgen voor de rest van de bevolking die er toevallig ook woont.
Die zijn daarom zelfs niet werkloos; er zijn genoeg werkende mensen die in een garage wonen, of in hun auto.
Silicon Valley huistvest bedrijven als Google, Facebook, Youtube, Netflix, eBay, Adoba, Oracle, Tesla en ook meer oorspronkelijke hardware of “silicium” bedrijven als Intel, AMD, Cisco, IBM, Apple, HP, Sun, enz.
De voedselbank in het centrum van Silicon Valley heeft dan wel het voordeel van kapitaalkrachtige sponsors als Facebook.

EnergieMisrekening
Energie-misrekening

Los van de Trump-politiek begint in de VS begint zonne-engergie, gecombineerd met batterijopslag, gas te verdringen als opwekker van energie. De netto kost ligt gewoon lager.

Volgens uitspraken op electrec.co zouden na 2020 zelfs geen peaker-plants meer gebouwd worden, omdat batterijen goedkoper zouden zijn.

Dat betekent dat er nog weinig gas-installaties worden bijgebouwd. En dat kost dan weer banen, bij bv General Electric meer dan tienduizend wereldwijd.

Het bedrijf heeft zich volgens analysten serieus mispakt aan de evolutie van de hernieuwbare energie, want zo kochten een paar jaar geleden nog een afdeling van een Franse concurrent over.

Decompiler
Decompiler

Avast heeft een open source decompiler uitgebracht op GitHub. Ze werkten zeven jaar aan dit programma, dat computerprogramma’s analyseert, en omzet naar broncode. Die broncode is leesbaar voor programmeurs, en die kunnen daarmee zien wat een programma juist doet. Eén van de doelen is het controleren van de programma’s van de vele Internet Of Things apparaten.

https://github.com/avast-tl/retdec

Lift ^ | Lift v | Comments Off

« Previous Entries