Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang

Private

Laatste titels:

TikTok ban * API ban * Facebook bant eigen regels * Hate speech ban

i-nieuws 6 na 6 ** July 2nd, 2020 by wim.webgang **

TikTok ban

India bant een aantal apps die ontwikkeld zijn door Chinese bedrijven. Privacy van de gebruikers, veiligheid van de staat en de openbare orde zijn de argumenten. Een van de getroffen apps is TikTok van ByteDance.

Plastic ban

India bant bovendien alle plastic voor eenmalig gebruik tegen 2022, tenminste als het van de huidige premier afhangt. India zit met bijna 10 miljoen ton plastic afval per jaar. Bedrijven struikelen over elkaar in het aankondigen van hun aangepast beleid. Flipkart, onderdeel van Wall Mart, meldde dat hun gebruik van eenmalig plastic al met de helft verminderd was. Amazon verkondigde dat het zijn verpakkingsmateriaal, zoals het plastic-luchtkussen schokdempingsmateriaal, door papieren versies verving, en zijn plastic tape door volledig afbraakbare versies.

API ban

Apple heeft vorige week verklaard 16 nieuwe webtechnologiën niet te zullen volgen. Dat betekent dat ze 16 Web API’s voor Safari NIET zullen maken. De reden is dat die alle 16 de technologie bevatten om een gebruiker te bespioneren vanop een webserver. Door de technologie in Safari eenvoudig niet in te bouwen, en dus niet te ondersteunen, kan de webserver die niet gebruiken. Wat webservers, en dus websites en hun uitbaters, wel of niet zullen krijgen bij een Apple Safari gebruiker is bv:
- geen toegang tot Bluetooth apparaten in de buurt van de gebruiker.
- geen toegang tot midi apparaten van de gebruiker
- geen toegang tot magnetometer sensoren, die het magnetisch veld rond de gebruiker van bv een smartphone meet.
- geen toegang tot de NFC lezer (die NFC tags kan lezen – Near Field Communication, draadloze uitwisseling van gegevens door heel erg dicht bij een ander NFC apparaat te komen).
- geen toegang tot de toestand van het geheugen van het apparaat van de gebruiker
- geen toegang tot informatie over het netwerkgebruik van de gebruiker, zodat niet gezien kan worden of iemand overschakelt van lokale wifi naar zijn gsm data-abonnement.
- geen toegang tot de stand van de batterij
- Geen toegang tot de lichtmeter, iets wat door het toestel zelf bv gebruikt kan worden om de helderheid van het scherm aan te passen aan het omgevingslicht.

Veel van die technologiën kunnen misbruikt worden door webservers en de bedrijven erachter om informatie te verzamalen over gebruikers, die een inbruik is op hun privacy. Android apparaten lijken momenteel het verst te gaan in het inbouwen van sensoren en de mogelijke toegang van Chromium browsers of apps.

Facebook bant eigen regels

Facebook lijkt in het algemeen nogal beducht voor de toorn van politici. Die zouden het wel eens in hun hoofd kunnen krijgen om regelgeving te bedenken die Facebook date en dus geld zou kosten.

Dus toen in 2015 Trump in aantocht was met zijn buldozerstijl, maakte Facebook al kronkels om hem niets in de weg te leggen.
Facebook draaide altijd rond de pot wat betreft de verspreiding van onwaarheden en misleidingen. Meer nog, ze maakten zelfs de regel dat politici mochten liegen. En toen de conservatieven klaagden over de vooringenomenheid tegen hun conservatieve media, werd het algoritme aangepast.

Het gevolg was een veranderde mediawereld, met politici die hun gang kunnen gaan. Hoe machtiger ze worden, hoe meer ze hun gang kunnen gaan, en in hun liegen en misinformatie nog bijgestaan of voorbijgestoken worden door binnenlandse en buitenlands professionele online provocateurs, geholpen door automatische computerprogramma’s die extreme propaganda versterken. Dat kan bv tendenzen in de hand werken als het ontkennen van het corona-virus.

Werknemers die zich minder zorgen maken om de mening van machtige politici, en meer over hun eigen morele normen, begonnen te protesteren en af te haken bij facebook. Toen Trump zijn dreigement over “het schieten begint” uitte, leidde dat tot rechtstreekse communicatie tussen Facebook en het witte huis, waarop Mark Zuckerberg zelf de knoop doorhakte, en .. de tweet liet staan.
Daarop hielden duizenden medewerkers van Facebook een noodvergadering en riepen het management op om de regels voor fact checking en verwijderen van haatboodschappen ook toe te passen op politici. Maar de kloof tussen de werknemers en de top lijkt groot. En de kloof tussen de werkelijkheid en de top van Facebook nog groter; slechts 3 procent van de leidinggevenden zijn zwart (en 67 procent mannelijk) volgens het facebook diversity report op https://diversity.fb.com/read-report/.

Andere onlinediensten als twitter en twitch, het online game streaming platform, grepen wel in als ze vonden dat Trumps’ tweets over de lijntjes van hun voorwaarden gingen.

Hate speech ban

Reddit, het online discussieplatform, gaat na 15 jaar officiëel hate speech en de bijhorende online groepen bannen.
Zo’n 2000 racistische en geweld verheerlijkende fora of “subreddits” in hun terminologie, worden verwijderd.
De baas en stichter van Reddit geeft toe dat ze in het verleden gefaald hebben op dit gebied.

compiled by BCP v.0.4.8

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Ken ik u van ergens? * The Skylake is the limit * Ander masker * Michael Hawley overleden

i-nieuws 6 na 6 ** June 25th, 2020 by wim.webgang **

Ken ik u van ergens?

Systemen voor gezichtsherkenning worden in verschillende steden in de VS gebannen voor gebruik door de stadsdiensten. San Francisco, Oakland, enz namen al afstand van die systemen. Nu heeft ook Boston, een grote stad aan de oostkust van de VS, er afstand van genomen. De technologie mag nog wel gebruikt worden om je eigen gsm te gebruiken, of om automatisch gezichten onherkenbaar te maken met software. Maar niet meer om mensen te identificeren. De beslissing is genomen om de privacy van de bewoners te vrijwaren en om rascistische kleuring van de resultaten te vermijden. Bovendien had de politie in Michigan een man gearresteerd op basis van gelaatsherkenningssoftware, die nadien onschuldig bleek.
Hij werd in januari bij aankomst van zijn werk thuis opgepakt en onder de ogen van zijn vrouw en kinderen gehandboeid afgevoerd. Na foto’s en vingerafdrukname werd hij de volgende dag ondervraagd. Daarbij kwam uit dat het beeldmateriaal dat bestond een andere man toonde en dateerde van 2018. Er zijn steeds meer bewijzen dat de software vooral werkt voor blanke mannen, maar voor anderen te veel verkeerde antwoorden geeft.

The Skylake is the limit

Apple kondigde een paar dagen geleden aan dat ze in de toekomst gaan overschakelen naar een ander type processorarchitectuur: ARM. De huidige processor ingebouwd in de mac’s zijn van intel. Tegen het einde van dit jaar zou dat dus een ARM processor worden. De volgende twee jaar zal geleidelijk de ARM processor ingevoerd worden in al hun computers. Daarmee komen de computers op dezelfde architectuur als de tablets en iphones van het merk. Dat maakt het gemakkelijker om apps op al die toestellen te draaien, in plaats van aparte apps te ontwikkelen voor ieder platform.
Het is niet de eerste keer dat Apple zo’n drastische stap zet. Ooit werkten ze samen met IBM voor hun processor, daarna stapten ze over op intel. Maar ondertussen hebben ze zelf een afdeling die de processor voor hun smartwatch en smartphones maakt, en die doet het zo goed dat ze nu ook de processorchips mogen maken voor de laptops en de desktop computers. Dat heeft voor Apple het grote voordeel dat ze nu helemaal zelf het tempo en de configuratie van hun computers kunnen bepalen. Vroeger waren ze afhankelijk van de externe leverancier van de processor om bepaalde stappen te zetten in de lancering van nieuwe computers.

Bovendien waren ze volgens geruchten niet tevreden over de kwaliteit van de intel’s Skylake architectuur, de processor die intel maakte van 2015 tot 2019. Daar waren wat problemen mee, zoals de Spectre en Meltdown fouten, die de veiligheid van computersystemen aantaste. Door een aanpassing aan het besturingssysteem konden die fouten opgevangen worden. De impact voor Apple zagen we niet, maar we zagen bv de commentaren van Linus Torvalds, die de Linux kernel aan moest passen. Hij haalde fors uit naar intel, en ook op andere plaatsen zal dat dus voor wrevel hebben gezorgd. Apple maakte de macOS updates Sierra 10.12.6 en El Capitan 10.11.6. Volgens een ingenieur die bij intel werkte, was dat gebrek aan kwaliteit voor Apple de druppel die de emmer deed overlopen, en werd versneld ingezet op een overstap naar een eigen processor.

Gebruikers zullen mogelijk wel iets merken van de overstap. Bij de vorige overgang naar een andere processorarchitectuur werkten sommige ouder programma’s niet meer op het nieuwe systeem. Maar waarschijnlijk zal Apple wel zijn best doen om met virtualisatie of gelijkaardige technieken zo veel mogelijk programma’s aan de praat te houden. Ontwikkelaars kunnen alvast aan de slag met een technische eigenaardigheid: de Developer Transition Kit. Dat is de behuizing van een Mac Mini, met een Apple A12Z processor, dezelfde als in een van hun tablets. Daarop draait een beta-versie van het nieuwe systeem Big Sur.


Big Sur is een natuurgebied en kuststreek aan de oostkust van Californië, onder Monterey. Monterey is bekend als stadje waar zich deel 2 van de afleveringen afspelen van de Zorro tv-reeks gemaakt rond 1960.

Ander masker

Er is een vervolg op de klacht van een mondmaskerfabrikant, die vond dat er te weinig werd gedaan om de verspreiding van namaakmaskers op Amazon tegen te houden. Amazon heeft nu aangekondigd een nieuw team op te richten dat zich aktief gaat inlaten met het helpen van merken bij het opsporen van fraude op zijn online verkoopplatform.

Michael Hawley overleden

Michael Hawley, de man achter de EG Conference, is woensdag overleden. Hij organiseerde deze jaarlijkse conferentie in Californië met uitvinders, onderwijsmensen, ingenieurs, kunstenaars en andere creatieven. Er werden meestal een 50 tal presentaties gegeven over innovatie op alle gebied. Creativiteit is een gemeenschappelijke discipline, en daarvoor is bijeenkomen en uitwisseling nodig, zowel van ideeën als van realisaties, buiten de eigen comfortzone. De laatste ging door in mei 2019, de conferentie voor dit jaar 2020 ging wegens covid-19 niet door.
Michael Hawley was ondermeer professor, speelde piano, en schreef. Maar hij was ook een specialist in computersystemen en netwerken, en creëerde lang voor we van IOT spraken al de gedachtenwereld van het netwerk van dingen. In het MIT Media lab zette hij de projecten “Things That Think” en “Toys of Tomorrow” op.

Zelf begon hij ooit als programmeur van videogames bij Lucasfilm. Later werkte hij bij NeXT, en later ijverde hij ervoor om technologie ingang te doen vinden in de kunst. Zelf maakte hij bv ook computermuziek.
In zijn vrienden en kennissenkring zaten mensen als Steve Jobs, Larry Page, Marvin Minsky en Nicholas Negroponte (de man achter het One Laptop per Child project).

compiled by BCP v.0.4.8

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Aanval op open technologie * Gelaatsherkenning * 2.3 Tbps aanval * Linux hardware * Methaanlek * In de fik

i-nieuws 6 na 6 ** June 18th, 2020 by wim.webgang **

Aanval op open technologie

Libby Liu is het hoofd van de Open Technology Fund Corporation. Die non-profit organisatie stimuleert de wereldwijde ontwikkeling van open technologie en valt onder het ministerie van Global Media in de VS.

Ze ondersteunen de vrijheid van meningsuiting, en technologie die ingaat tegen censuur en bewakings- en repressiemaatregelen, ten dienste van de mensenrechten.
In de praktijk werd gekeken naar het belang van technologie en vrijheid in de Arabische lente en de groene revolutie in Iran.

Open technologie Fund werkt met een transparante financiering, en ondersteunde de meeste veilige en best werkende vrije technologieën voor het internet, voor bestaande en vernieuwende projecten.

Onder te regering van Trump had dit beleid geen prioriteit meer, en kwam de toekomst van OTF in het gedrang. Ze probeerden zich nog af te scheuren en onafhankelijk verder te gaan met financiering van het congres. Maar Trump heeft ondertussen de top van het Global Media ministerie vervangen, en er Michael Peck geïnstalleerd, een oude Bannon-getrouwe (uit zijn vroegere campagne) waar net een sjoemelonderzoek tegen geopende was. Libby Liu, directeur van het Open Technology Fund, kreeg daarop een smeercampagne te verwerken. Ze gaf uiteindelijk haar ontslag omdat ze merkte dat er sterk gelobbiet werd om geld aan commerciële, gesloten technologie te besteden in de tools voor privacy op internet.

Ook een paar topmensen van The Voice of America, dat ook onder het Agency for Global Media valt, namen ontslag. Ook bij hen werd dat voorafgegaan door een denigrerende publieke aanval uit het Trump kamp.

Het werk van opentech.fund:

https://www.opentech.fund/results/

De mensen erachter:

https://www.opentech.fund/about/people/

Je vindt er mensen als Cory Doctorow, Bruce Schneier enz.

https://www.opentech.fund/news/

Gelaatsherkenning

Plots is de technologie van gelaatsherkenning, soms gecombineerd met Kunstmatige Intelligentie, in het oog van de storm terechtgekomen. De lang bewierrookte “Facial Recognition Technologie lijkt ook wel Racial Recognition Technology” te zijn.
Eerder al kondigde IBM aan zijn technologie niet meer verder te ontwikkelen. Nu Zegt Microsoft zijn gelaatsherkenningssoftware niet te verkopen aan de politie. Misschien betekent dat “niet aan de politie rechtstreeks maar wie weet langs welke leverancier-omweg..”? Of zit het venijn in de staart: “zolang er geen federale wet is de de technologie reguleert”. (Een Presidentieel decreet van Trump?)

In ieder geval toont het aan dat er nu over nagedacht wordt. Dat de technologie en de verspreiding ervan niet meer zo onschuldig wordt ingeschat.

2.3 Tbps aanval

Amazon gaf toe dat ze in februari een zware internetaanval hebben ondergaan. Ze kregen een DDOS-of overbelastingsaanval te verduren met een capaciteit van 2,3 terabit per seconde. Het was een gecoöridineerde aanval vanop een groot aantal internetadressen tegelijk naar hun cloudservers. De aanval duurde drie dagen en was waarschijnlijk gericht tegen een bepaalde klant van hun AWS cloud diensten, maar details daarover gaf Amazon niet. Bij de aanval werden gekaapte CLDAP servers gebruikt om het effect van de aanval te versterken.
Internetproviders werken al samen om dergelijke internetaanvallen af te remmen of in te dijken, en het was al van 2018 geleden dat er nog zo’n grote aanval gesignaleerd was. Meestal zaten die in de schaalgrootte van meer dan 1000 Gibabit ofwel 1 Terabit per seconde, maar dit was de eerste keer dat meer dan 2000 Gigabit werd gehaald.

Linux hardware

Linux hardware, in de betekenis van een Personal computer met het Linux besturingssysteem erop, is bij ons een zeldzaamheid in de computerafdelingen van winkels.

Meestal zijn het gespecialiseerde bedrijven die de combinatie aanbieden, en je moet dus iets verder zoeken dan de electro-grootwarenhuizen.

Een van die bedrijven dat in de VS opereert is System76. Zij bouwen zelf computers en moeten als kleinschalige speler opboksen tegen de grote computerbouwers en merken, die met veel grotere aantallen kunnen werken. Maar stap voor stap bouwt System76 zijn assortiment uit. Ze hadden al pc’s met intel en AMD processoren, en laptops met intel, maar nu komen ze op de markt met een laptop met een AMD processor.

Het is een zware laptop, voor zware gebruikers, de Serval WS

Hij heeft een 3rd Gen Ryzen 3600, 3700X, of 3900 CPU. De 3900 heeft 12 Cores en 24 threads, wat deze laptop een werkpaard maakt dat zware taken aankan als ingewikkelde simulaties en het renderen van 3D beelden. Hij kan tot 64 GB werkgeheugen krijgen en tot 4 Terabyte opslag ingebouwd krijgen. De batterij is verwisselbaar.

Klanten kunnen hun toestel zelf configureren op

https://system76.com/laptops/serval


Een Linux PC is ook bij ons moeilijk in verkoop te vinden. Een server met Linux is iets gemakkelijker te bestellen, althans voor bedrijven.

Methaanlek

In de VS wordt 281.000 ton methaan niet gebruikt. Het is methaan die weglekt uit oude oliebronnen. Af en toe zorgt die zelfs voor een uitbarsting, zoals vorig jaar in Californie. Bij bouwwerken in een dichtbevolkte buurt werd op een verlaten oliebron uit de jaren dertig gestoten. Het onderliggende probleem: het zijn oliebronnen die niet meer rendabel zijn en door de olieboorders zijn verlaten. In het beste geval wordt er een stop in gestoken, maar ze worden niet meer onderhouden.
Behalve de methaan die opstijgt en in de dampkring belandt, lekken de aangeboorde olielagen ook naar grondwater.
De daling van de olieprijzen maakt dit probleem van verlaten boringen steeds groter, en de scherpe daling door de coronacrisis deed er nog een schepje bovenop. Alleen al in Californie zijn er meer dan honderdduizend verlaten olieboorputten. Voor heel de VS zijn dat er een paar miljoen. En eigenlijk is er zelfs geen nauwkeurige data over.

In de fik

The Verge heeft een verhaal over een vrouw die tijdens rellen eind mei in Philadelphia een politieauto in de fik stak.

Het artikel bevat een mooie aktiefoto van een vrouw die brandend afval naar een vernielde politieauto mikt:

https://www.theverge.com/2020/6/18/21295301/philadelphia-protester-arson-identified-social-media-etsy-instagram-linkedin

De vrouw heeft een lichtblauwe t-shirt aan met ongedefinieerd opschrift, heeft een zakdoek voor haar mond gebonden en draagt oogbescherming, waardoor ze onherkenbaar is.

Maar door het bij elkaar leggen van veel verschillende beelden van die manifestatie kon ze wel geïdentificeerd worden. Op één van die foto’s staat ze, nog steeds gemaskerd, met de tekst op haar t-shirt wel leesbaar:

https://philadelphia.cbslocal.com/wp-content/uploads/sites/15116066/2020/06/cop-arson.jpg

“Keep the immigrants, deport the racists” staat er op.

Ook een tattoo op de rechterarm is zichtbaar, en die kan een identificatie bevestigen.

https://www.google.com/search?q=Keep+the+immigrants,+deport+the+racists&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=J_JI-0-xuDOZiM%253A%252CtNp3tOrsZvdOdM%252C_&vet=1&usg=AI4_-kRKRRumHsfEXN5VbsrITeuwPCmcIQ&sa=X&ved=2ahUKEwiNtKrDqovqAhXRGewKHcHcBZgQ9QEwCnoECAEQFg&biw=1280&bih=611#imgrc=PZqBdHI3cte9DM

Volgens het rapport van de FBI hebben ze enkel gebruik gemaakt van zoeken op internet om het beeldmateriaal te verzamelen, op zoek te gaan naar de website waar die t-shirt verkocht werd. Daar hebben ze de recenties van kopers gelezen, vonden ze een lovende bespreking van “alleycatlore” over dat ontwerp, en met die naam zijn ze via een sociale netwerksite bij het profiel van de verdachte gekomen, iemand uit Philadelphia.

Nota:
Zelf konden we die bepaalde t-shirt niet terugvinden in de online shop die vermeld wordt door de FBI.

https://www.etsy.com/search?q=keep+the+immigrants&ref=pagination&page=2

Wel het profiel met die naam (id=23864?), maar in haar lievelings-items kwam dat t-shirt in ieder geval niet voor.

https://www.etsy.com/people/alleycatlore?

Het zou natuurlijk kunnen dat ze andere technieken gebruikten om het te weten te komen, maar die niet wilden vrijgeven. Met dit verhaaltje bewijzen ze dat ze geen gelaatsherkenningssoftware nodig hebben om iemand op te sporen op basis van opnamen in de publieke ruimte.

compiled by BCP v.0.4.8

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Namaak is duur * Ruimtetelescoopziekte * Binnenverblijf te koop

i-nieuws 6 na 6 ** June 11th, 2020 by wim.webgang **

Namaak is duur

Een fabrikant van mondmaskers klaagt dat op Amazon namaak van zijn merk werd verkocht, en bovendien nog voor bijna twintig keer de prijs van het origineel (dat op dat moment zeer gegeerd was..).
Het bedrijf had de productie van zijn eigen mondmaskers opgedreven, wat ook een investering betekent. Het wil niet de namaakindustrie zien gaan lopen met de winst. De originele fabrikant kan immers zomaar niet de prijs van de mondmaskers verveelvoudigen, dat zou ongeloofwaardig zijn en ze moeten nadien ook verder met hun bestaande klanten, terwijl de namaakindustrie zich daar niets van moet aantrekken. De verkoopskanalen ervan zijn schimmig en moeilijk te volgen. Op Amazon bieden ze hun producten aan, en als ze aangegeven worden en door Amazon verwijderd, duiken ze onder een andere leveranciersnaam terug op. 3M gaat er nu toch achteraan, en spande al processen in tegen verschillende aanbieders, maar of ze ooit iets zullen opleveren blijft af te wachten. Moesten er schadevergoedingen betaald worden, zou de multinational die aan Corona onderzoek schenken.

Ook op andere online platformen werden woekerprijzen gevraagd voor mondmaskers en andere gegeerde corona-beschermingsmiddelen
Het openbaar ministerie van verschillende VS staten vroeg de online platformen om wat meer pro-actief op te treden.
De online platformen treden erg verschillend op tegen de woekeraars en vervalsers, e-Bay verwijderde bv alle alle aanbiedingen, maar andere site wachten op concrete klachten van klanten of vertrouwen op signalen van hun controle-software om in te grijpen.

Ruimtetelescoopziekte

Corona heeft ook toegeslagen bij het NASA project van de ruimtetelescoop. De opvolger van de succesvolle Hubble telescoop zou in maart 2021 moeten gelanceerd worden als alles volgens schema verloopt. Maar alles verloopt niet volgens schema, los van de al krappe timing. Door de corona epidemie viel een groot deel van het werk stil nadat personeelsleden positief getest hadden. Dat is niet zo gemakkelijk in te halen want er werd ook voordien al in ploegen gewerkt. Er moet nu werk ingehaald worden en een nieuwe planning voor de lancering vastgesteld worden.

Binnenverblijf te koop

In de VS is een binnenverblijf te koop voor achttien miljoen dollar. Ligging: in de buurt van Las Vegas. Het heeft een mooie retro seventees inrichting en heel wat wellness faciliteiten. Het binnenverblijf is gebouwd als een bunker; ondergronds en versterkt met staal en beton. Er is aangepaste verlichting voorzien voor een dag en nachtgevoel. Er is trouwens een terras, plantentuin, waterval en barbeque voorzien in deze luxueuze woning die ook wel doomsday bunker genoemd wordt. Als het echt doomsday wordt kan je er met een goede twintig uitverkorenen overleven.
Tegen de belangrijkste aanval op de VS, het coronavirus, had de bunker echter geen verweer. Maar dat is niet de reden dat hij van de hand gedaan wordt. Hij staat eigenlijk al 2 jaar te koop.
En dat ligt waarschijnlijk niet alleen aan gebrek aan kandidaten voor een seventies interieur. Dat is namelijk zo authentiek omdat de bunker in de jaren zeventig van vorige eeuw gebouwd is. En dat betekent dat bv ook alle techniek van die tijd is. En de verlichting. Daarvoor werden buislampen gebruikt, die op een schakelbord manueel moeten omgeschakeld worden naar ochtend, dag, avond of nacht om je juiste bioritme te houden. De woning heeft dus na 40 jaar waarschijnlijk wel eens een update nodig…

compiled by BCP v.0.4.8

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Levend Computermuseum sluit * Corona-modems * Firefox 77 * Einde van de regel 80 * Maaltijden met verlies

i-nieuws 6 na 6 ** June 4th, 2020 by wim.webgang **

https://lkml.org/lkml/2020/5/29/1038

Levend Computermuseum sluit

Het ziet er slecht uit voor “The Living Computers: Museum + Labs”. De instelling is naar aanleiding van de coronacrisis gesloten, en het lijkt een definitieve sluiting te worden.
Het museum is opgericht door Paul Allen, in 2012. Helaas stierf Allen in 2018, op zijn 65e.
Het computermuseum was ontstaan uit zijn persoonlijke interesse. Hij maakte zelf ooit met een schoolkameraad een basic programmeertaal voor een home computer, en ze startten daarna samen een softwarebedrijf. Allen maakte er fortuin mee, maar werd door zijn zakenpartner buitengewerkt.
Hij startte dan met zijn zus een eigen zakenimperium met de naam Vulcan. Hij investeerde veel in culterele projecten, en naast het computermusuem zat daar ook nog een vliegtuigmuseum bij, verder een cinema, enz.

Het computermuseum had een enorme collectie computers, van mainframes tot homecomputers en allerlei randapparatuur.
Ze begonnen met de prive-collectie van Paul Allen, maar aanvaardden ook donnaties van apparatuur.
Ze hadden een wishlist openstaan:

IBM 709
IBM 360 (All Models)
IBM 370 (All Models)
IBM 7094
DEC PDP-10 (KA)
DEC PDP-1
Apollo Guidance Computer (complete)
Burroughs B5500
ARDS terminal
BBN Honeywell based IMP
Tape Racks
Datapoint 2200
MACHACK IV (Software)
TECH and TECH2 (Software)
BASIC Plus 2 (BP2, B+2) (Software)
MODCOMP I, II, III or IV
TI (Texas Instruments) 960A Minicomputer
Apple Lisa 1
Wang Computers
BBC micro
FM Towns
X68000

Computers die binnen kwamen werden gerestaureerd in hun eigen werkplaats. Onderzoekers konden ook gebruikmaken van hun collectie.

https://www.livingcomputers.org/

Corona-modems

In de VS werden de kabelmaatschappijen aangepakt omdat ze huurgeld aanrekenden voor de kabelmodems of routers bij abonnees die hun eigen router gebruikten. Er was in 2019 een wet gemaakt om dat soort praktijken te verbieden, en die moest ingaan deze maand, op 20 juni. De toezichthoudende overheidsdienst, de FCC, lijkt meer bekommerd om de kabelmaatschappijen dan om de consumenten. Ze keurden een vertraging van de invoering goed om de providers meer tijd te geven om zich aan te passen, met als reden het coronavirus. Daardoor zouden gebruikers nog tot december huur van bv 10 dollar per maand moeten blijven betalen voor een apparaat dat ze niet gebruiken en soms ook niet ontvangen hebben.

Ook bij ons geven de adsl-en kabelmaatschappijen er dikwijls de voorkeur aan om hun eigen “bakjes” te doen gebruiken door de klant, bv door ze zogenaamd gratis te leveren. Ze combineren dan de routerfunctie met switch en wifi, wat gemakkelijk is voor de klant; en meestal ook nog met digitale tv. Maar daarmee zit het bedrijf wel met één voet binnen, want de klant heeft niet de volledige controle over dat apparaat. De leverancier kan het toestel op afstand beheren, en heeft er dus controle over, en daarmee ook toegang tot veel gegevens.

Er zijn wel momenten geweest waar je bv bij telenet tijdens de installatie kan kiezen voor een “modem only”, maar je moet dan weten dat je die vraag moet stellen. Of je kon nadien home gateway omruilen voor een “modem only”, maar dan kwamen daar kosten bij kijken.

Firefox 77

Firefox 77 is officiëel uitgekomen. Firefox is het programma waarmee je op internet surft als je niet kiest voor de browser die bij je systeem geleverd wordt. De keuze om Firefox te gebruiken kan ingegeven zijn door meer vertrouwen in het respect dat het programma heeft voor de gebruiker. Microsoft, Google en Apple leveren hun eigen browsers bij hun systemen, maar die bleken al meermaals ook vooral het doel van de fabrikant te dienen. Firefox is een open source browser die gemaakt wordt door de non profit Mozilla Foundation. Firefox 77 kwam dinsdag uit voor Linux, Mac en Windows gebruikers. Hij is te downloaden van Firefox.com. Bestaande gebruikers kunnen upgraden. Linux gebruikers krijgen hem na verloop van tijd automatisch binnen met hun software updates of bij installatie van hun Linux distributie, die bijna altijd Firefox of een afgeleide meelevert.
Op zich zitten er in deze Firefox geen grote veranderingen voor gewone gebruikers. Maar web developers zullen er wel blij mee zijn, want er zitten wat extra hulpmiddeltjes in om de code van een webpagina te analyseren. Sommige hulpmiddelen voor web-programmeurs zijn zuiniger met het geheugen, of ze werken 10 keer sneller nu.

Einde van de regel 80

Wie de Linux kernel broncode bekijkt, kan zien dat een lijn broncode maximum 80 tekens heeft. De oorsprong daarvan ligt bij de computerschermen van de beginjaren. Die konden maar 80 tekens weergeven op een lijn op het scherm, en hadden ook maar 25 lijnen per scherm. Dat waren textschermen, dus het lettertype of het venster wat kleiner of groter zetten, bestond niet.
Maar nu laat Linux Torvalds die strikte limiet een beetje los. In de controleprogramma’s de de broncode op voorhand doorlopen, wordt de grens wat opgeschoven naar 100 tekens. Daarmee wordt vermeden dat op een geforceerde en onpraktische manier een lijn wordt gesplitst omdat men net boven 80 tekens komt. Sommige tools zoals grep werken lijn per lijn en daarbij zijn regels broncode die over meer lijnen zijn opgesplitst een probleem om te interpreteren met grep.
Concreet: In het checkpatch.pr script is max_line_length nu aangepast van 80 naar 100.
En het controlescript geeft alleen nog een waarschuwing op de overtreding van de maximum lijnlengte als je de parameter “–strict” gebruikt, anders wordt het gewoon genegeerd.

citaat uit de commit:
“Coding style is all about readability and maintainability using commonly available tools”

Zie git.kernel.org committer Linus Torvalds 2020-05-31

Maaltijden met verlies

Volgens de Quartz website (qz.com) varwachten analisten dat Uber eats geld verliest op elke bestelling. Analisten schatten dat het bedrijf momenteel meer dan drie dollar verliest per bestelling. Ze werken eraan het verlies weg te werken en dat zou rond 2024 moeten lukken, zonder daarom al winst te maken.
UberEats is een sneller groeiende tak dan de gewone taxiritten. Maar het bedrijf is niet alleen in de markt, en mikt duidelijk meer op groei dan op winst. Doordash is één van de concurrenten.
Begin van dit jaar trokken ze naar de beurs. Maar Doordash verliest ook geld, meer dan vierhonderd miljoen vorig jaar. Toen namen ze alvast een ander bedrijf over, Caviar. Caviar was een leverdienst voor de betere restaurants, en werd in 2014 gekocht door Square, dat zijn eigen voedselleverdienst niet van de grond kreeg. Ook nog anderen stopten ermee: Amazon stopte met zijn Restaurant delivery service. Yelp gaf Eat24 op; het werd verkocht aan GrubHub.
GrubHub dan, een van de groten die wel uit de kosten lijkt te komen. Het heeft behalve Eat24 ook Seamless, Tapingo, Levelup en MenuPages onder zijn vleugels. Maar ook GruHub heeft het niet gemakkelijk. Het lag in 2019 al overhoop met de restaurants in ondermeer New York, die klagen dat het bedrijf aan hun marges knabbelt. De aandelen namen een duik eind 2019 toen de winstverwachtingen van de aandeelhouders niet werden ingelost. Daarop gaf GrubHub toe dat hun maaltijdleveringen fundamenteel verlieslatend zijn. De winst wordt gemaakt met de extra diensten die aan de restaurants geboden worden. Het bedrijf heeft de contacten met de klanten in handen, en maakt daar winst uit. Eigenlijk doet het dus net als de andere grote webdiensten, en is het vooral een marketing en reklameburo.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Dockersoft * OpenSSH min 1 * Torvalds zonder i * Amazon wil zoox * Einde van de lamp

i-nieuws 6 na 6 ** May 28th, 2020 by wim.webgang **

Dockersoft

Microsoft lijkt verder in te zetten op open source met de samenwerking met Docker. Docker had het vorig jaar financieel moeilijk, ondanks het succes van de technologie die het ontwikkelde. Een deel van het bedrijf, Docker Enterprise, werd verkocht aan Mirantis, en het andere deel ging door onder de naam Docker.

Het is met de nieuwe samenwerking de bedoeling voor een betere integratie te zorgen met de Azure cloud van Microsoft, zodat ontwikkelaars van container cloud apps efficienter kunnen werken, bv rechstreeks vanuit de Docker commandolijn.

Microsoft heeft zich omgevormd van een bedrijf dat Open Source openlijk bestreed, tot een bedrijf dat veel geld verdient aan Open Source. Daar was wel werk voor nodig; het bedrijf was vroeger met zijn Windows in het nadeel tussen de florerende open source concepten. Zo kon je in 2011 in het boek “Deploying OpenStack” door Ken Pepple lezen dat er heel wat Python libraries ontbreken op Windows, en dat heel wat mogelijkheden (in bv Nova), werken met de Linux besturingssysteem commando’s, die niet Windows niet verstond.

OpenSSH min 1

OpenSSH is een programma om in te loggen op een computersysteem uit de unix-familie, en wordt bv veel gebruikt bij beheerders van Linux servers. De digitale sleutels die daarbij gebruikt worden, hebben een hele evolutie ondergaan en begonnen bij SHA-1. De veiligheid van die sleutels is nu niet meer gegarandeerd, omdat die met de nodige computer-rekenkracht gebroken kan worden voor enkele tienduizenden euro’s. Onderzoek in 2017 maakte al duidelijk dat het mogelijk was om de sleutels te kraken, maar in de praktijk te moeilijk of te duur. Ook in 2019 en 2020 bewees verder onderzoek de zwakte van de sleutels met de momenteel beschikbare computerkracht.
Dus heeft OpenSSH beslist om de oude ssh-rsa mogelijkheid van publieke sleutelhandtekening uit te schakelen in toekomstige uitgaven van ssh.
Gelukkig zijn er wel alternatieven, zoals de nieuwere rsa-sha2-256/512 (sinds OpenSSH 7.2), ssh-ed25519 (sinds OpenSSH 6.5) of ecdsa-sha2-nistp256/384/521 (sinds OpenSSH 5.7).

https://www.openssh.com/

Torvalds zonder i

Linus Torvalds heeft zondag een nieuwe versie uitgebracht van de Linux kern, versie 5.7. Eigenlijk is het nog maar een release candidate versie, meer bepaald rc7. Hij verwacht geen problemen met de correcties die daarin zijn aangebracht. En hij vermeldt terloops even zijn nieuwe speelgoed. Hij heeft een nieuwe pc in gebruik genomen, die als desktop nogal krachtig is. Het zou een machine met een AMD Threadripper 3970x zijn. Die heeft 32 cores en 64 Threads. Ook Greg Kroah-Hartman, een andere Linux Kernel programmeur, werkt met zo’n machine. Voor tijdsintensieve taken zou die drie keer zo snel zijn. Het compileren van software neemt wel wat rekenkracht in beslag en daar valt dus tijd te winnen. Het lijkt dus dat Linus gaat overstappen van intel op een AMD processor.

Zijn origineel bericht op de Linux Kernel Mailinglist:

http://lkml.iu.edu/hypermail/linux/kernel/2005.3/00406.html

Level1Tech was de computerbouwer die de opdracht kreeg voor de snelle en fluisterstille krachtpatser:

https://www.youtube.com/watch?v=37RP9I3_TBo

ps:
Er kan 256 Gb geheugen in, dat is niet 2x zoveel als mijn BCP-laptopje, niet 4x zoveel, niet 8 keer zoveel, niet 16 x zo veel, ook niet 32 keer zoveel, maar 64 keer zoveel als dit kleine ding waarop ik schrijf en waarvan ik nu lees. Maar ja, ik moet dan ook geen kernels compileren…

Amazon wil zoox

Zoox als bedrijfsnaam doet misschien geen belletje rinkelen, maar de waarde van het bedrijf dat werkt aan zelfrijdende voertuigen werd al geschat op meer dan 3,5 miljard. Het bedrijf is ambitieus, want het wil niet alleen een auto bouwen die zo slim is dat hij alleen kan rijden, maar ook één die zo milieuvriendelijk mogelijk is.
Van geïnteresseerde koper Amazon is geweten wat het wil: een eigen netwerk uitbouwen om zijn leveringen snel en goedkoop te kunnen doen. Besparen op chauffeurs lijkt dan meegenomen te zijn.

Op de site van zoox kan je een filmpje zien dat toont hoe het zelfrijdend systeem het verkeer bekijkt. Auto’s zien er uit als blauwe kartonnen dozen, mensen als roze rechtoplopende blokjes, en verkeerslichten krijgen een oranje kadertje. Zo te zien zou de autonome Zoox zelfs de turnhoutsebaan in Borgerhout aankunnen: ongedisciplineerde voetgangersstromen en dubbelgeparkeerde en onverwacht terugdraaiende auto’s

Einde van de lamp

In de VS geeft de grote electro multinational General Electric zijn gloeilampenafdeling op.
Het bedrijf met honderdduizenden werknemers en een jaaromzet van meer dan honderd miljard dollar, zag bij het begin van de coronacrisis zijn beurswaarde zowat halveren.

Het bedrijf bestaat uit een fusie van gerenommeerde Thomson-Houston en Edison General Eelctric. Edison is daarbij inderdaad de naam van de ontwikkelaar van de gloeilamp. Maar helaas koos het management voor snelle winst en bespaarde op onderzoek en ontwikkeling, en ontkende bovendien de milieu-impact van de mens. De daar uit volgende managementkeuzes leidden blijkbaar tot een doodlopend spoor, zonder bv aktiviteiten in de hernieuwbare energie. Microgolfoven, wasmachines, machinebouw, allemaal afdelingen die het bedrijf al van de hand deed. En nu wil het de bron van het bedrijf van de hand doen, de afdeling gloeilampen, die meer dan honderd jaar geleden opgericht werd. Savant systems zou die afdeling kopen. Wat ze er mee gaan doen is onduidelijk, want het bedrijf maakt smart home toepassingen. Ze zouden het recht krijgen om de gloeilampen te blijven verkopen onder de GE merknaam, als ze dat zouden willen.
Onder dat merk werden gloeilampen, buislampen, halogeenlampen en LED lampen verkocht. Savant begon met dure smart home toepassingen van ondermeer Apple. Nu willen ze meer op de consumentenmarkt doordringen en daar kan de bekende merknaam GE bij helpen.

compiled by BCP v.0.4.8

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Uber krimpt * Slimme meters in de VS * Edison mail * LibRaw * Onlineverbond * Geen koekie muren * Online moderatie in Frankrijk * De helpdesk is een kippenhok * Universeel

i-nieuws 6 na 6 ** May 21st, 2020 by wim.webgang **

Uber krimpt

Ook deze weer zijn er corona-ontslagen in de grote it bedrijven in de VS. Het taxiritbedrijf Uber heeft aangekondigd nog eens 3000 banen te schrappen. Ze gaan ook 45 kantoren sluiten. Ze willen vooral de vaste kosten drukken, maar liefst met 1 miljard.
Daarmee zal Uber zowat een kwart van zijn werknemers ontslagen hebben.
Uber heeft ook een aantal randaktiviteiten stopgezet, zo sloot het UberEats in India.

Slimme meters in de VS

De bevolking van de VS was misschien slimmer dan zijn leiders, want een week voor de overheid met lockdown maatregelen begon, bleken de mensen al meer thuis te blijven. Dat kon afgeleid worden uit de slimme meters, die hun gegevens doorlopend draadloos doorgeven. Het zijn geen digitale meters zoals bij onze watertellers die momenteel gedigitaliseerd worden wijk per wijk. De gegevens in de VS kwamen van Sens, een bedrijf dat smart home toepassingen maakt, en gebruikers hun verbruik laat volgen vanop hun gsm bv. De data kwam van 5000 meters over 30 verschillende staten gespreid. Die apparaten zijn een eigen keuze van de gebruikers, en dus niet overal geïnstalleerd. Dat betekent dat de interpretatie van het gedrag ook gekoppeld moet worden aan de groep die zo’n meter heeft aangeschaft, waarschijnlijk rijkere burgers met interesse voor technologie.
In ieder geval werd bij die mensen een plotse stijging van het electriciteitsverbruik tijdens weekdagen vastgesteld, en dat tijdens de meetperiode van ongeveer half maart tot half april.

Edison mail

Een populaire app in de app store van Apple is het gratis e-mail programma van Edison.
Het wordt aangeprezen met:
“Snelste zoek. Blokkeer meer spam. Gebruik onbeperke accounts.”
Dat laaste bleek voorbije zaterdag na een update nogal letterlijk geworden te zijn. Gebruikers kregen na een update plots e-mails te zien van andere accounts dan ze hadden ingesteld. Niet van eigen andere accounts, maar van e-mail accounts van helemaal andere mensen.

Gebruikers die dat zagen waren gechockeerd. Sommigen realiseerden zich dat anderen dan ook wel hun e-mail zouden kunnen zien, en begonnen koortsachtig hun e-mail te wissen.

Een tiental uur later had het bedrijf het licht gezien en begrepen dat de update de oorzaak was. De update werd teruggedraaid. Ze verklaarden dat slechts een beperkt aantal gebruikers getroffen was, omdat de update nog niet bij iedereen doorgevoerd was. Ze spraken tegen dat het een beveiligingsprobleem was, het was alleen maar een technisch probleem of “een bug”.

Edison bestaat ook voor Android, maar daar was dit probleem niet opgetreden.

Edison analyseert trouwens de inhoud van de e-mails, en haalt er consumententrends uit, waarmee ze marketing grafiekjes en andere informatie maken die ze dan aan bedrijven kunnen verkopen. Dat is het model waardoor ze de dienst gratis kunnen maken.

Bovendien waren ze juist bezig een nieuwe e-mail dienst te promoten, waarbij toestemming gegeven wordt alvorens een e-mail adres kan gebruikt worden als bestemmeling.

https://apps.apple.com/app/id922793622


Geen veiligheidsprobleem?
Gebruikers denken daar misschien anders over. Nu begrijpen ze ook wat de gevolgen kunnen zijn van hun wachtwoorden in een app in te geven, die ze eigenlijk niet veilig lokaal opslaat, maar doorstuurt naar het bedrijf, dat op zijn servers, in the cloud als het ware, je e-mail afhaalt en doorzoekt. Vandaar dat het programma zo snel lijkt; eigenlijk haalt het je e-mail niet af en zoekt het niet, het toont op het scherm de resultaten van alles wat al op die servers gebeurd is. En als je pech hebt toont het dus die van een verkeerde account op die servers…

LibRaw

Er is op 7 mei een nieuwe versie uitgekomen van LibRaw. Dat is een open source software om beelden van camera’s uit de camera te halen zoals de camera ze onthouden heeft, in ruwe data of “raw data”. Dat beeld bevat nog alle informatie van de camera en heeft geen data verloren door compressie zoals jpg bestanden.
LibRaw kan bestanden verstaan van meer dan duizend verschillende modellen van camera’s, van tientallen merken.
Het verstaat ook het DNG formaat van Adobe, wat de afkorting is van Digital Negative en ook een beeldopslag is zonder verlies, maar wel met compressie. Sommige camera’s kunnen ook daarin opslaan. Het is een open gedocumenteerde standaard, maar Adobe maakt enkel programma’s voor Mac en Windows, niet voor Linux. De DNG converter zou wel kunnen draaien onder de Windows emulator Wine op Linux.

Onlineverbond

Het is duidelijk dat Amazon de winnaar is van de coronacrisis. Zowel de online handel steeg, als het gebruik van clouddiensten; net de twee domeinen waarin het bedrijf sterk staat. Eén van de domeinen waar Amazon aan werkte was het leveren van de pakjes. Ze zetten zo’n druk op de pakjesbezorgers, dat die het er benauwd van kregen. Daarop begon Amazon te werken aan een eigen netwerk, en technologie als drones om pakjes te bezorgen.
Enkele digitale concurrenten krijgen het warm en sluiten een pakt. FedEx stapt in het bootje met Microsoft. Ze gaan een meerjarensamenwerking beginnen voor het afleveren van pakjes. FedEx heeft een cloudleverancier nodig, en Amazon is een voor de hand liggende keuze, behalve als je overhoop ligt met Amazon. Maar Microsoft biedt ook cloud diensten en ze sloten dus een geheime overeenkomst om samen te werken.

Ik weet niet of MS nu het bedrijf is om naartoe te lopen als je voor een vendor-lockin vreest….

Geen koekie muren

De EU heeft een en ander verduidelijkt over zijn cookie en privacy wetgeving.
De verplichting om het cookie gebruik toe te laten als voorwaarde om de website binnen te komen, hoort er in ieder geval niet bij.

https://yro.slashdot.org/story/20/05/06/1447211/no-cookie-consent-walls—-and-no-scrolling-isnt-consent-says-eu-data-protection-body

Online moderatie in Frankrijk

Een nieuwe Franse wet vereist aktieve online moderatie van web platformen. Illegale inhoud als aanzetten tot terrorisme, kindermisbruik en andere haatteksten moeten aktief verwijderd worden door de beheerders van de sites als Facebook, snapchat en Twitter. Naargelang de aard van de verboden inhoud moet dat binnen de dag of binnen het uur.
Er is een serieuze stok achter de deur om de online diensten hun werk te doen doen: boetes. Die kunnen uitgedrukt zijn in bedragen als honderdduizenden euro’s, maar ook in percenten van de omzet, bv 4 procent. De controlerende instantie is de CSA, Conseil supérieur de l’audiovisuel. Die hoge raad voor audiovisuele media is opgericht in 1989 en gaat bv ook over radio en tv.
In 2019 haalde een voorstel in die zin het niet. Ondermeer de Europese commissie was ertegen gekant omdat het zou botsen met de vrije handelswetten, en onduidelijkheid zou creëren als ieder land zijn eigen wetten begint te maken in de EU.
Een andere vraag is of de wetten in de weg staan voor de vrijheid van meningsuiting.

Er zijn verschillende technieken om de inhoud van sites onder controle te houden.
Je kan reageren op inhoud die gepubliceerd is, bv na waarschuwingen van gebruikers.
Sommige sites hebben daar een soort verklik-knop voor, waar gebruikers ongewenste inhoud kunnen melden. Je bent daarmee wat afhankelijk van de willekeur van de meldingen van de gebruikers, en bovendien kunnen kwaadwilligen die inhoud nadien gewoon terug uploaden, wat de gebruikers kan ontmoedigen om het aan te geven.

Je kan dan als uitbreiding alle geweerde inhoud bewaren in een referentielijst, en nieuwe inhoude daarbij afchecken, zodat de ongewenste inhoud niet terug gepost of ge-upload wordt (re-upload filters). KWaadwilligen zullen de ongewenste inhoud dan telkens een klein beetje wijzigen, bv de naam, om de re-upload filters te omzeilen en de inhoud terug te publiceren.

En je kan ook op voorhand bepalen wat je zal verhinderen om te publiceren of uploaden (upload filters).
Met de preventieve filtering treden er weer eigen problemen op. Dikwijls is de zwarte lijst niet publiek controleerbaar, en zijn de algoritmes te dom om de contect juist te interpreteren.

De helpdesk is een kippenhok

Heel wat gebruikers die dienstverlening nodig hebben van een groot bedrijf, komen terecht bij een helpdesk, waar duidelijk niet de telefoon wordt opgepakt op de hoofdzetel van het bedrijf. Allerlei diensten zijn uitbesteed, en dikwijls is er duidelijk een taalprobleem tussen de klant en de er ver weg klinkende helpdeskmedewerker. Soms zitten die in een call center in India of de Filipijnen bv. Met de coronacrisis moeten ze ook daar zo veel mogelijk van thuis werken. De medewerkers krijgen de oproepen doorgeschakeld op hun GSM, en nemen thuis op in akoustisch minder serene omstandigheden dan op het werk. Klanten meldden ondertussen geluiden van koeien, een lawaaierige haan enz, wat de verstaanbaarheid nog verminderde en de dienstverlening ook niet echt verbeterde.

Universeel

Gary Kasparov, bekend als wereldkampioen schaken voor de computers dat overnamen, heeft meegeschreven aan een opiniestuk waarin economist Tyler Cowen pleit voor een universeel basisinkomen.
Bij het basisinkomen duikt altijd de vraag op hoe dat te financieren. En steeds meer duikt een ander universeel idee op: universeel internet. Internettoegang is helemaal niet zo vanzelfsprekend voor iedereen; ook niet in de rijke VS. De commerciële sector slaagt er niet in overal in betrouwbaar internet te voorzien, ondermeer omdat in sommige meer afgelegen streken daar geen geld mee te verdienen is.

compiled by BCP v.0.4.7

Lift ^ | Lift v | Comments Off

restjes

i-nieuws 6 na 6 ** May 21st, 2020 by wim.webgang **

Corona “emoji”

De gekke gezichtjes die gebruikt worden voor het uitdrukken van allerlei emoties, maken onderwerp uit van een standaard, net zoals de letters en cijfers die door computers bewerkt, bewaard, en verstuurd worden. Zonder standaard zou de code voor een bepaalde letter of emoji die naar een andere computer gestuurd wordt, daar misschien niet begrepen worden.
Bij het sturen van een emoji wordt niet het tekeningetje zelf gestuurd, maar wel een code die symbool staat voor het tekeningetje. Die code wordt aan de kant van de ontvanger terug omgezet.
Om dat wat universeel bruikbaar te maken bestaat de Unicode standaard. Die wordt af en toe uitgebreid met nieuwe tekens of talen. Dat zou nu gebeuren met het uitkomen van Unicode 14 in maart 2020.
Maar dat is niet gebeurd. De organisatie achter unicode, de non-profit Unicode consortium, heeft beslist om zes maanden te wachten.
Misschien kunnen ze er dan nog een coronavirus emoji bij in stoppen. Hoewel het dan na het uitkomen van de nieuwe versie bijna een jaar duurt eer de nieuwe tekens verwerkt zijn in commerciele produkten als smartphones.

Afscheid Python 2

Versie 2 van de populaire open source programmeertaal Python, zal binnenkort definitief op rust gesteld worden. Python 2 kwam officieel uit in 2000, en ging dus 19 jaar mee. De opvolger is Python 3, en kwam uit in 2008, ook al 11 jaar geleden dus. Je zou denken dat de bedrijven die Python 2 gebruikten dus tijd genoeg hadden om over te schakelen op Python 3. Maar dat blijkt niet altijd het geval.
JPMorgan, een Amerikaanse multinational die als investeringsbank en financieel adviseur aktief is, .

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Goede energie-verhoudingen * Investeerders verliezen TON * Mot * Bitcoin beloning halveert * Volwassen informatie * ATM afpersing

i-nieuws 6 na 6 ** May 14th, 2020 by wim.webgang **

Goede energie-verhoudingen

In deze coronatijden haalt de hernieuwbare energie in de VS een meer-dan-50 procent aandeel in de geproduceerde electriciteit, en dit niet op 1 record-dag, maar al 40 dagen op rij.

Wat heeft corona met hernieuwbare energie te maken?

Er is minder transport en minder economische aktiviteit. In de VS wordt het jaarverbruik electriciteit al 3 procent lager ingeschat dan vorig jaar. De brandstofprijzen dalen, en dus ook de verkoopprijs van electriciteit. Met weinig opbrengst kan je nog windmolens laten draaien en zonnepanelen laten oogsten, en bovendien leveren ze groene stroomcertificaten of iets dergelijks op. Maar de kost om bv steenkool te delven daalt niet, dus wordt het minder interessant om steenkool te verbranden om electriciteit te maken die je dan voor een heel lage prijs moet verkopen. De steenkoolcentrale zal sneller stilgelegd worden, en de verhouding van fossiele brandstoffen t.o.v. hernieuwbare energie verandert in het voordeel van de hernieuwbare energie. Vanaf 25 mei produceerden zon, wind en watercentrales meer electriciteit dan de traditionele steenkoolcentrales. En de stroomfabrikanten geven de voorkeur aan die hernieuwbare energie voor toekomstige installaties omdat ze zo’n lage bedrijfskost hebben. Er wordt verwacht dat volgend jaar die sektor nog met 11 procent zal groeien.

Investeerders verliezen TON

Investeerders in het TON project van Telegram, hebben een probleem sinds mei. Telegram had immers een deadline van 30 april voor de lancering van zijn TON project, en zou de investeerders terugbetalen als dat niet lukte.
Telegram, het bedrijf van Pavel Durov, kreeg problemen met de beurswaakhond SEC.
Durov wilde het Telegraph Open Network of TON uitbouwen, en riep daarvoor een blockchain technologie in het leven: het GRAM token. Maar in tegenstelling met bitcoins, waar de waarde werd opgebouwd uit de berekeningen, gebruikte Telegram een andere methode: Investeerders konden in 2018 intekenen op het initiatief met een Initial Coin Offering, dat 1,7 miljard zou opgeleverd hebben van een selectie van investeerders. Dat doet misschien een belletje rinkelen omdat het klinkt als een Initial Public Offering, of IPO, wat staat voor een beursgang. Dat trok blijkbaar de aandacht van de overheden in de VS, en na wat juridisch getouwtrek eind 2019 deed een rechtbank een uitspraak waarbij Telegram verboden werd de Gram tokens uit te geven.

Telegram moet nu beslissen wat ze gaan doen. De druk van de overheid is groot, en tegen een bevel van een rechtbank ingaan is niet aangewezen. Ze overwegen om investeerders ofwel gedeeltelijk terug te betalen, ofwel hen het geld in het systeem te laten zitten en later aan 110 procent terug te betalen volgend jaar. En de investeerders lijken niet geneigd om het project zomaar te laten vallen.

Telegram zelf is een bedrijf dat zich op de kaart zette met veilige communicatie, met andere woorden versleutelde communicatie. Het zou wereldwijd 200 miljoen gebruikers hebben over heel de wereld. Telegram gebruikt open source software voor zijn eigen diensten, en ook het TON project werd vorig jaar vrij gegegeven als open source.

Er draaien al een paar testnetwerken, en er is een community rond ontstaan, die het tegenhouden van het TON netwerk niet zomaar zal slikken. We kunnen het ook doen zonder Telegram, zeggen ze.
De baas van Telegram heeft daar wel sympathy voor, en wenst ze veel geluk.

Mot

BBC News heeft gisteren een artikel gepubliceerd over het nut van de mot. Hoewel lelijke fladderaars vooral bekend zijn als zich in het donker verschuilende dieren die het op het minder gebruikte deel van onze kleerkast gemunt hebben, hebben ze een erg onderschatte rol. Ze hebben een gigantisch netwerk dat zorgt voor de bevruchting van bloemen en planten. Ze hebben ook iets andere voorkeur dan bijtjes en vlinders, en bovendien hebben ze een harig lichaam dat bijzonder geschikt is om pollen te vervoeren. Maar ook de motten hebben te lijden onder de impact van de mens op het milieu, en hebben zware klappen gekregen. Wat zich dan weer vertaalt hoger op in de voedselketen, waar ook sommige vogels beginnen te verdwijnen; zo zou de koekeok wel graag de motjes lusten.

Bitcoin beloning halveert

De derde bitcoin halvering heeft plaatsgevonden voorbije maandag. Het gaat hierbij over de beloning voor het “minen” van bitcoins. Wie een bitcoin genereert, kreeg daarvoor een beloning van 12,5 BTC. Maar vanaf maandag wordt dat de helft daarvan, dus 6,25 BTC. Dat betekent niet noodzakelijk een verandering voor de bestaande bitcoins. Het zorgt er alleen voor dat de opbrengst voor het “minen” van een bitcoin block vanaf maandag maar de helft is, en er dus minder motivatie zou kunnen zijn om bitcoins te maken. De bitcoins worden gemaakt door een computerberekening die steeds moeilijker wordt, steeds meer electriciteit of dus energie kost, en om de vier jaar ongeveer halveert dan ook nog eens de opbrengst. Dat systeem is bewust ingebouwd in het bitcoin systeem, waarschijnlijk om inflatie tegen te gaan die ondermeer veroorzaakt zou kunnen worden door de evolutie van de technologie die steeds snellere berekeningen mogelijk zou maken.
Er is dus ingebouwd dat na het “minen” van 210.000 “blocks” automatisch een halvering van de beloning optreedt. De eerste bitcoins werden gemaakt in 2009 met een beloning van 50 BTC, en de eerste keer dat er 210.000 blocks werden bereikt was 2012. Toen viel de beloning dus terug op 25 BTC. In 2016 ging het bij de tweede keer 210.000 blocks naar een beloning van 12,5 BTC. Na verloop van tijd zal de beloning dus zo veel gedaald zijn dat ze nog maar 0.000 000 01 BTC bedraagt, wat meteen ook de laagst mogelijke waarde is. Die wordt 1 satoshi genoemd, naar de uitvinder van bitcoin. Op dat moment zullen er dus 21 miljoen bitcoins zijn, en stopt de beloning, en ook de productie van bitcoins. Er wordt nu geschat dat het nog zo’n 120 jaar zal duren eer het zover is (tot 2140).
Sommige bitcoin miners met verouderde en dus minder energie-efficiënte apparatuur gaven er al de brui aan voor de halvering werkelijk plaatsvond.

Volwassen informatie

Een site van live sex cams heeft een privacy probleem gehad. Ze hadden hun 7 terabyt grote database onbeheerd op het internet achtergelaten. Die bevatte meer dan tien miljard records of lijnen informatie. Daarin zat bedrijfsinformatie, maar ook klaten-informatie als namen, sexuele geaardheid, betaalbewijzen en e-mail en chat teksten, versleutelde wachtwoorden, en andere logs. En het is niet zomaar oude informatie die weer eens terug opduikt; het is recente informatie tot maart 2020. Er zijn gegevens van miljoenen gebruikers te vinden uit Frankrijk, de VS, Brazilië, Italië, enz. De open databank werd ontdekt door beveiligingsonderzoekers, die het bedrijf verwittigden. Een half uur later was alles afgesloten, en het is niet geweten of ook anderen de gegevens ontdekten.
Bedrijven huren databaseruimte op cloud-diensten, en vergeten soms die juist in te stellen en te beveiligen, of doen fouten waardoor data bereikbaar is via internet. Om wetenschappelijke gegevens te delen kan het handig zijn om je database via het internet te laten raadplegen; voor klantgegevens is dat meestal niet de bedoeling.
Maar dat soort foute instellingen komt zo veel voor dat er al websites zijn die zich specialiseren in het documenteren van slecht beveiligde databanken op cloud diensten, zoals de “Shodan engine”.

Wired heeft er een artikel over..

https://www.wired.com/story/cam4-adult-cam-data-leak-7tb/

ATM afpersing

De geldautomatenfabrikant Diebold Nixdorf kreeg te maken met een besmetting met afpers-software. Die sloeg toe in de administratie van het bedrijf, niet in het automatennetwerk gelukkig. Het bedrijf levert de meeste geldautomaten in de VS en een derde van de geldautomaten wereldwijd.
Het beveiligingsteam van het bedrijf ontdekte de malware in het laatste weekend van april. Ze reageerden door allerlei apparatuur van het netwerk af te koppelen zodat de malware zich niet kon verspreiden. Daardoor viel bv de planning van het onderhoudspersoneel voor de geldautomaten stil.
De malware die computersystemen onklaar maakt en een geldbedrag vraagt om de data terug vrij te geven, had de naam ProLock, een malware waar veel verschillende varianten van bestaan. Het bedrijf zei de afpersers niet betaald te hebben. Maar meestal zeggen bedrijven die getroffen zijn dat. Soms is het dan interessant te kijken naar de sommen die ze betalen aan specialisten die de versleutelde bestanden terug moeten vrijmaken. Die kosten veel geld en gaan dikwijls gewoon zelf de afpersers betalen om de code te krijgen om de gegevens te ontsleutelen. Het is zo erg dat er zelfs een geval bekend is waar ze de ontsleutelsoftware die een fout bevat waardoor het ontsleutelen niet werkt, zelf gaan repareren.
Bedragen die gevraagd worden door de afpersers zouden gaan van een paar honderdduizend euro tot een half miljoen.
En zelfs als je je bestanden terug leesbaar hebt ben je nog niet veilig, want de afpersers hebben soms ook kopies gemaakt en bijgehouden van je gegevens.
En bij computersinbrekers is niet de veiligste plaats om je backups te bewaren.

compiled by BCP v.0.4.7

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Ubuntu 20.04 * UK verdeeld * Ben je zeker? * Groen blaadje * Zoom encryptie

i-nieuws 6 na 6 ** May 7th, 2020 by wim.webgang **

Ubuntu 20.04

Er is een nieuwe versie van Ubuntu Linux uitgekomen, 20.04. Het is een volledig bruikbaar besturingssysteem voor computers, servers, en andere computerapparatuur, maar ze moeten wel 64 bit zijn. Ubuntu 19.10 was de laatste versie die 32 bit ondersteunde.

Het Ubuntu systeem wordt gebundeld met allerlei gebruikerssoftware en hulpprogramma’s. Het besturingssysteem dat is in zit is Linux 5.4. Die Linux kern laat betere verdediging toe tegen misbruik van het root account dankzij Linux Security Module of LSM.

Ubuntu breng tweemaal per jaar een update uit van zijn systeem, en dat is herkenbaar aan de nummering van jj-mm, dus nu staat 20.04 voor maand april van 2020. Gebruikers worden veronderstelt om telkens de nieuwe versie te volgen, door een uprgrade te installeren. Nochtans is een upgrade niet altijd mogelijk, soms omdat de apparatuur de nieuwe versie niet kan draaien, en soms omdat software die in gebruik is niet meer voorkomt in de nieuwe versie.
Af en toe brengt Ubuntu een versie uit die extra lang wordt ondersteund, 5 jaar, zodat die problemen opgevangen worden. Deze 20.04 versie is zo’n Long Term Support versie, aangeduid met de afkorting LTS. Er zijn trouwens manieren, al dan niet betalend, om tot 10 jaar ondersteuning te krijgen.

Ubuntu staat er ook voor bekend roepnamen te geven aan zijn versies. Die namen zijn minder saai dan het versienummeer en voor gebruikers herkenbaarder. Een beetje zoals Apple met OSX doet, maar dan minder serieus, de namen bij Ubuntu doen meer aan albumtitels van Suske en Wiske denken; deze 20.04 heeft de bijnaam Focal Fossa.

Eén van de belangrijkste nieuwigheden voor de gebruikers is WireGuard. Dat is een “virtual private network” of VPN software. Die laat toe veilige verbindingen te maken over het internet naar het netwerk van iemand anders, bv van thuis naar het werk.
In vaktaal wordt het een secure tunnel genoemd, of vpn-tunnel. Die is niet alleen belangrijk voor thuiswerk, maar kan ook gebruikt worden voor een veilige verbinding met netwerken van een organisatie, vrienden of familie. Daarom is het belangrijk dat de software gemakkelijk bruikbaar en beschikbaar is. De maker van WireGuard beseft dat, en verklaarde dat WireGuard ook beschikbaar zal zijn voor de oudere Ubuntu LTS distributie 18.04. Dat zorgt er voor dat ook gebruikers mer oudere systemen veilig kunnen samenwerken over het internet.
In Ubuntu 20.04 worden nieuwe bestandssystemen ondersteund: het ZFS of Z File system van Sun/Oracle en het ExFAT systeem van Microsoft.

De Desktop dan; bij Ubuntu is dat tegenwoordig standaard de GNOME desktop, hier GNOME 3.36. PulseAudio 14.0, Firefox 75.0, Thunderbird 68.7, LibreOffice 6.4, en allerlei programma’s om cloud-diensten te gebruiken van verschillende leveranciers.
Voor programmeurs: Python 3.8.2, glibc 2.31, OpenJDK 11, GCC 9.3, Perl 5.3, p?p 7.4, ruby 2.7, enz

Verder heeft Ubuntu aandacht besteed aan Snap, een manier om gemakkelijk software te installeren. .

UK verdeeld

De politieke strukturen in het Verenigd Koninkrijk lijken verdeeld. Moeten ze Zoom gebruiken of moeten ze zich overgeven aan Microsoft’s Teams? Beide kamers maakten een andere keuze, en dus gebruikte The House of Lords “Microsoft Teams” en The House of Commons “Zoom”. In de Zoom sessie van The House of Commons ging het redelijk goed, maar in The House of Lords gingen er heel wat dingen fout.

Wie herinnert zich nog de digitale assistent die ongevraagd hulp kwam bieden in ergens een nieuwe versie van Microsoft Office? Wel, dat duiveltje dook nu op in een andere gedaante. Een soort Voice Assistent die hardop zegt “deelnemer Lord dinges heeft de vergadering verlaten”, of een andere gesproken melding telkens er iets veranderd in de deelnemersgroep …. een plaag. Ook zou persoonlijke informatie gepubliceerd zijn geweest, zoals persoonlijke telefoonnummers van sommige Lords…

Mogelijk schakelen ze allemaal over op Zoom deze week.

Er zijn zo al problemen genoeg met tele-vergaderen: micro’s thuis stonden op de verkeerde moment open, er duiken huisgenoten op in de achtergrond, of nog erger, voorgrond, en de internetverbinding is zo onbetrouwbaar dat een vraag niet gesteld of beantwoord kan worden in de vooropgezette tijd.

https://www.zdnet.com/article/parliaments-first-attempt-at-using-microsoft-teams-to-live-stream-hasnt-gone-all-that-well/

Ben je zeker?

Twitter is bezig met een proef om mensen die een tweet versturen te vragen of ze wel zeker zijn dat ze de geschreven tekst zo willen publiceren. De vraag komt niet bij alle publiceer-momenten, maar:
- alleen bij het reageren op tweets van anderen.
- alleen bij gebruikers die op het punt staan om mogelijk ongepaste taal te gebruiken, bv bedreigingen te uiten.
- de proef loopt alleen bij gebruikers van iOS.
Zoals de beschrijving nu is worden ze dus niet verhinderd om hun tekst te publiceren, maar wordt hen enkel gevraagd of ze zeker zijn van wat ze doen.

Twitter maakte het dindsdag bekend maar gaf er geen details bij over welk taalgebruik het exact gaat, of hoe de vraag er uit ziet, hoewel dat laatste wel snel genoeg zal euh getweet worden door iemand. Op zo’n moment wil iedereen natuurlijk proberen of ze mee in de proef zitten, en neemt het groffe taalgebruik misschien extra toe.

Groen blaadje

Onderzoekers van een universiteit in die “rijst” universiteit heet, Rice University dus, zijn erin geslaagd een apparaat te maken dat water splitst en zo brandstof kan maken. Ze gebruiken zonnecellen om een electrolyse op gang te brengen, wat op zich niet zo uitzonderlijk is. Maar zij gebruiken verschillende lagen met polymere film en bootsen het proces na dat plaatsvindt in de planten, meer bepaald in het blad.
In dit geval moet het kunstmatig blad wel in het water liggen, want het gebruikt zonlicht om zuurstof en waterstof te maken uit water. Er is een tussenstap, want eerst wordt electriciteit geproduceert met het zonlicht, dat dan onmiddellijk gebruikt wordt voor de electrolyse.
Voor de laag van de zonnecellen gebruikten ze niet de hoge opbrengst cellen met platinum maar een goedkopere variant met koolstof, zodat de massaproductie voor een schappelijke prijs zou moeten kunnen.

Op pubs.acs.org vind je er een artikel over:
A Low-Cost and High-Efficiency Integrated Device toward Solar-Driven Water Splittingé

Zoom encryptie

Eén van de de kritieken op zoom was dat het bedrijf het liet uitschijnen dat de communicatie bij zoom versleuteld was, terwijl al snel uitkwam dat dat niet het geval was.
Nu heeft zoom een ander bedrijf overgenomen om dat mogelijk wel te realiseren in de toekomst: Keybase. Keybase is een startup dat al een paar jaar producten bouwt met versleuteling, ondermeer voor het delen van bestanden en samenwerkingssoftware.

https://edition.cnn.com/videos/media/2020/04/05/zoom-founder-eric-yuan-security-concerns-stelter-rs-vpx.cnn

compiled by BCP v.0.4.7

Lift ^ | Lift v | Comments Off

« Previous Entries