Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang

Private

Laatste titels:

Facebook is niet gratis * Dubbel electrisch * Garantie behouden bij verbreken van dit zegel * White Hat Black Hat * Medisch onderzoek van het internet

i-nieuws 6 na 6 ** April 12th, 2018 by wim.webgang **

Facebook is niet gratis

Vorige week gaf de COO van Facebook een interview waarin gesproken werd over privacy. Hij poneerde dat het model van Facebook gebaseerd is op gegevens verzamelen voor adverteerders. Daar gaan gebruikers niet onderuit kunnen, tenzij er een betalende optie zou bestaan.
Facebook bewijst daarmee dat het niet gratis is.
Ondertussen gaat de privacy van de adverteerders ook een beetje sneuvelen bij Facebook. Ze zouden overwegen om meer controle te krijgen door aan adverteerders en de gebruikers achter populaire Pages identiteitsinforamtie te vragen. Blijkbaar was meer geweten over de gebruikers dan over de adverteerders.

Dubbel electrisch

Tesla heeft een nieuw model gepland met een tweede motor. Er zit in dat ontwerp een motor voor de voorste wielen, en een voor de achterste wielen. Een electrische motor is kleiner dan een verbrandingsmotor, dus Tesla kan daardoor dingen doen die bij auto’s met verbrandingsmotor zelfs niet ter sprake komen. De auto heeft daarmee de voordelen van vierwielaandrijving en kan sneller optrekken.
En er is nog een ander ideetje rond electrische auto’s uit Ierland opgedoken. Een inwoner van Dublin trok naar het platteland, maar had daar geen betrouwbare electriciteitsaansluiting. Hij legde zonnepanelen om in huis stroom te hebben, en maakte een circuit om zijn auto te verbinden met zijn huis. Daarbij kan hij zijn auto opladen van de zonnepanelen, maar kan hij evengoed de batterij van zijn auto gebruiken om op momenten van gebrek aan zon, electriciteit te lenen aan het huis. Hij is ingenieur van beroep, en realiseerde een idee dat ondertussen op grotere schaal ingang vindt bij stroomleveranciers en electrische autofabrikanten: koppel de auto en het net, en gebruik de aansluiting in twee richtingen. In plaats van enkel de auto op te laden, kan op momenten dat het nuttig is, de auto zijn electriciteit aan het net leveren, verkopen dus. Daarmee wordt in 1 klap een grote capaciteit aan batterijopslag toegevoegd aan het electriciteitsnet.
Momenteel is er bv overdag dikwijls een overcapaciteit van wind en zonne-energie, en zijn er zelfs electriciteitsbedrijven die hun windmolens uit de wind zetten omdat ze hun andere installaties niet zo gemakkelijk kunnen stilleggen als een windmolen. Zo gaat energie verloren, omdat er geen gemakkelijke manier is om ze goedkoop op te slaan. In Australie investeerden ze in een gigantisch batterijpark om dit probleem op te lossen, en daarin worden batterijen van Tesla gebruikt, dus het idee van de auto’s is niet zo ver gezocht.

https://opensource.com/article/18/4/system76-us-manufacturing-plant

Garantie behouden bij verbreken van dit zegel

De Amerikaanse FTC, verantwoordelijk voor handel, heeft een duidelijke uitspraak gedaan over de manier hoe fabrikanten hun gebruikers verbieden een gekocht apparaat te openen. Een bekende praktijk zijn de stickers op de naad van de behuizing, waarop staat “Warranty Void If Removed”. Dat is echter een overtreding van een wet uit 1975 die de rechten van de gebruikers verdedigt; een fabrikant kan geen bijkomende voorwaarden bedenken voor herstellingen binnen garantie. Dat betekent dat een gebruiker wel kan rondkijken in zijn apparaat, en ook dat hij een herstelling kan laten doen bij een niet-merk hersteldienst, zonder dat hij daardoor zijn gewone garantie verliest bij de fabrikant. Maar fabrikanten houden het niet bij stickertjes alleen. Gebruikers van een (apparaat van Apple / i-phone) kwamen onlangs tot de onaangename vaststelling dat hun touch-screen niet meer werkte. De oorzaak was een software update, die niet compatibel was met het herstelde scherm van het toestel. Apple waarschuwt voor herstelling bij niet-Apple merktwinkels, en haalt hiermee zijn slag thuis zonder de stickers. Hoewel gebruikers vermoeden dat Apple dat opzettelijk doet, zijn daar geen aanwijzingen voor. Apple gebruikers worden wel eens meer geconfronteerd met updates die niet werken op oudere hardware, of die bepaalde functies uitschakelt of onbruikbaar maakt.

White Hat Black Hat

Een groep van hackers heeft een gat gevonden in de beveiliging van netwerkapparatuur, en daar wereldwijd in huisgehouden. Blijkbaar maakten ze onderscheid tussen verschillende doelen, naargelang de plaats. Systemen in Rusland en Iran werden aangevallen, en kregen een melding als “knoei niet met onze verkiezingen”, en voorzien van een ascii-art Amerikaanse vlag (een beeld daarvan in onderstaande link).

https://video-images.vice.com/_uncategorized/1523124132029-DaHjY-tU0AAV4W6.jpeg

Medisch onderzoek van het internet

Elk jaar maakt de website internethealthreport.org een verslag over de gezondheid van het internet. De site is een initiatief van de Mozilla foundation. Ze vragen zich af of het internet gezond is op basis van de veiligheid, de openheid, de inclusiviteit, en wie de controle erover heeft.

De Mozilla Foundation heeft in zijn conclusie opgeroepen om wetgeving te maken om grote technologiebedrijven van hun monopoliemacht weg te krijgen. Ze ondermijnen de openheid, competitie en privacy op het web. Ze sluiten concurrenten uit en remmen daardoor normale evoluties af.
Hun macht zal altijd maar toenemen en dankzij kunstmatige intelligentie zullen ze sectoren als hardware, software, infrastruktuur, transport, media, verzekeringen enz. Dat zullen ze blijven doen tot we een manier vinden om ze tegen te houden, of op te splitsen. Overheden moet monopoliegedrag bestraffen en aktief strategieën uitdenken om monopoliemodellen tegen te gaan.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Gebroken privacy * e-dentiteit

i-nieuws 6 na 6 ** April 5th, 2018 by wim.webgang **

Gebroken privacy

Nu Facebook de onthullingen over zijn privacyschending achternaloopt door allerlei aanpassingen aan zijn platform aangevuld met onduidelijke verklaringen, breekt het andere potjes.
Zo bleek dat updates aan de Facebook systemen de gebruikerslogin van de Tinder app doorkruiste. Door zo’n onrechtstreekse gevolgen wordt duidelijk hoe systemen verweven zijn. Tinder werkt aan het oplossen van het probleem en raadt zijn gebruikers aan voorlopig via de website in te loggen.

e-dentiteit

Het is geen toeval dat vorig jaar een Europse topontmoeting doorging als de “digitale” top in . Estland is een voorloper in de digitale revolutie, ook bij bestuur. Burgers kunnen al lang alles via internet terugvinden, en participeren. De digitale handtekeking is er al lang ingeburgerd, en wordt gebruikt om wetten te ondertekenen.

Estland heeft in 2014 resoluut gekozen voor een electronische identiteitsregeling. Die gaat veel verder dan een identiteitskaart met een chip, het lijkt meer op een soort bitcoin-identiteit. Want de identiteit is niet gebonden aan het fysieke verblijf in Estland.
Ze kunnen vanuit eender waar ter wereld een bankrekening openen, een bedrijf opstarten, en gebruik maken van al hun rechten als burger van Estland.
Maar de digitale ID mikt niet alleen op de 1,3 miljoen inwoners van Estland. De e-resident, zonder stemrecht, staat ook open voor anderen. Zo’n 80 procent van de aanvragen kwam rond 2015 uit Europa, waarvan veel uit buurland Finland, en 10 procent van de aanvragen kwamen uit uit Azië. Na de brexit wordt verwacht dat ook veel Britten in het systeem stappen om gemakkelijker binnen de EU zaken te kunnen doen. Dit digitaal burgerschap geeft echter geen toelating om in Estland te verblijven.

Maar naast de voordelen is er ook het gevaar: als van zo’n systeem misbruik gemaakt wordt dan kunnen de gevolgen groot zijn. Zo vertelt een e-resident dat eind vorig jaar een bug ontdekt werd. Het hele systeem werd stilgelegd en de ondertussen 750.000 digitale identiteitskaarten werden plots onbruikbaar. Uiteindelijk kon het probleem ook via internet opgelost worden, en was het een leerrijke ervaring voor Estland. Iedereen wilde natuurlijk op hetzelfde moment zijn nieuw digitaal certificaat afhalen, en het systeem geraakte overbelast. Dan werd eerst voorrang gegeven aan de eigen inwoners, en moesten de digitale afstands-burgers even wachten voor de update. Het probleem zat uiteindelijk ook niet bij de Estse overheid, maar bij de fabrikant van de chip in de kaart, en die wordt ook in andere landen gebruikt.

compiled by BCP v.0.2.9

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Chongqing (3.28) * Foxconn en Linksys * Energie infrastuktuur mix. * Delete Facebook * Computerontwerp * Nieuwe Raspbian

i-nieuws 6 na 6 ** March 29th, 2018 by wim.webgang **

Chongqing (3.28)

Ondanks de onuitspreekbare naam is Chongqing toch toegankelijk bedoeld. Het is de naam van de nieuwe GNOME desktop, en GNOME inderdaad met hoofdletters; om duidelijk te maken dat het niet over de dwergen gaat, maar ook omdat het afkomstig is van een afkorting die begint met de bekende G van GNU. Vrije software dus, een Desktop voor op unix achtige systemen als BSD, en vooral Linux.
De desktop is hetgeen je op het scherm ziet bij een computer, en is grotendeels bepalend voor je gebruikservaring. Zelfs als je overstapt van één Linux distributie naar een andere, zal het verschil in gebruik heel klein zijn als je binnen dezelfde desktop blijft, eender of het Gnome of bv KDE is. GNOME zit in zijn evolutie binnen de reeks 3 met zijn laatste ontwikkelperiode van een half jaar nu aan versie 3.28 die onlangs is verschenen. De laatste grote GNOME conferentie van 2017 ging door in de Chinese stad Chongqing, en vandaar de naam.
GNOME wordt gemaakt door en voor een hele community, aan deze versie werkten bv meer dan 700 mensen mee. Er zitten meer dan 24.000 veranderingen in tegenover de vorige officiële versie. Dat lijkt misschien veel, maar daar zijn ook veel bug-fixes bij, correcties van kleine fouten.
Gnome is vrije software en de broncode kan gedownload worden, zodat je er aan kan meewerken of veranderingen voor eigen gebruik kan doen. Je kan hem ook gewoon installeren om hem te gebruiken als desktop natuurlijk. De meeste Linux gebruikers maken de keuze van desktop in hun Linux distributie, en krijgen de nieuwe GNOME versie automatisch als hun Linux distributie erop overstapt. De eenvoudigste manier om Gnome uit te proberen is dus via Linux; Fedora gebruikt bv standaard de GNOME desktop, en openSUSE heeft ook altijd de GNOME keuze, en in hun Tumbleweed versie is dat zelfs GNOME 3.28!
Linux distributies bieden dikwijls een keuze tussen GNOME, KDE, XFCE, LXDE, Openbox.
Sommige distributies maken een eigen desktop, zoals Ubuntu, dat Unity maakte om GNOME te vervangen, maar daar ondertussen is op teruggekomen en gebruikt terug GNOME (3.26 in 17.10).
Ook interessant is de MATE desktop, die een voortzetting is van de vorige GNOME 2 reeks. Die werd stopgezet bij de ontwikkeling van 3, maar had zoveel aanhangers dat er een vorvolgproject is ontstaan op basis van de GNOME 2 code.

https://www.gnome.org/

https://betanews.com/2018/03/14/gnome-328-linux-de/

Foxconn en Linksys

Er wordt een opvallend overnameplan genoteerd in de technologiesector: Foxconn wil Belkin overnemen. Belkin is het moederbedrijf van Linksys en Wemo. Linksys is bekend van zijn wifi routers, waaronder de WRT router waarvoor een Linux distributie voor gemaakt werd met de naam openWRT (https://openwrt.org/). Wemo maakt smart home toepassingen.
Foxconn is een Taiwanees bedrijf dat veel productie doet voor merktoestellen als die van Apple.

Ze kopen nu dus merken van eindconsumenten producten.
Als het tenminste kan doorgaan: de overheidsinstantie moet beslissen of het kan is het “U.S. Committee on Foreign Investment”. Zo’n maand geleden nog werd de overname van Qualcomm door Broadcom geblokkeerd vanwege strategische overwegingen.

Energie infrastuktuur mix.

Wetenschappers in de VS hebben onderzocht hoe de opbrengst van hernieuwbare energie in de VS ingeschat kan worden. Ze gebruiken weersgegevens vanaf de jaren tachtig om een model op te stellen. Daarmee berekenden ze de mogelijke opbrengst van zonne-energie en windenergie. Die vergeleken ze met de vraag naar energie in dezelfde periode. Ze hielden rekening met de seizoensschommelingen doorheen het jaar.

Ze werkten twee scenario’s uit over te installeren capaciteit;

Scenario 1, er wordt uitgegeaan van een productiecapaciteit van 100 procent van de benodigde energie, en wordt gezocht naar de beste mix van wind en zon. Omdat er geen opslag is moeten de schommelingen in de productie zo veel mogelijk opgevangen worden, en daarom is een grote spreiding van de opwekking nodig. De beste verhouding tussen de bronnen is in dat scenario zo’n drie vierden windenergie en één vierde zonne-energie. Daarmee lukt het uiteindelijk om bijna tachtig procent van de noden te dekken, voor de overblijvende tekort-momenten zijn andere bronnen nodig.

Scenario 2 gaat uit van het installeren van meer dan 100 procent van de benodigde capaciteit, zodat er overschot is, bv 150 procent.
Daaruit bleek dat tot 90 procent van de vraag kan voldaan worden.

Als het wel mogelijk is om energie op te slaan, bv gedurende 12 uur, kan de hele berekening worden overgedaan. Dan blijkt dat de VS tot 90 % van zijn energie kan voorzien in scenario 1, en honderd procent in scenario 2 met overcapaciteit.

Waarom bestelt Margem niet zo’n studie voor Belgie, of beter nog op Europese schaal?

Delete Facebook

De delete-facebook-tag is nog niet dood. Volgens teamblind zou één derde van wie aktief is in de technologiesektor, bereid zijn facebook eruit te gooien (of ze dat effectief doen is iets anders).
Sommige bedrijven herbekeken, verminderden, of stopten hun samenwerking met Facebook.
In Groot-Brittanië wordt Facebook ook onder de loepe genomen. De klokkenluider die bij Cambridge Analytica gewerkt heeft, werd ondervraagd in het Britse parlement. Op een vraag of Facebook de microfoon van de toestellen van gebruikers inschakelt en gebruikt gaf hij een ontwijkend antwoord. Hij sprak over de mogelijkheid om via het luisteren naar omgevingsgeluiden het aanbod van advertenties af te stemmen om de omstandigheden waarin de gebruiker zich bevind; buiten, op cafe, op het werk…
Of ook naar de inhoud van gesprekken geluisterd wordt, vond hij een vraag voor Facebook zelf.
In dat verband: Facebook stond net op het punt een home/smartspeaker uit te brengen, een ding om in de woonkamer te zetten en commando’s te geven. Daarvan weet je zeker dat de micro luistert. Ze hebben door de controverse nu beslist de lancering van het apparaaat even uit te stellen.

Computerontwerp

De mogelijkheden van zelflerende computers worden op een artistieke manier duidelijk gemaakt op een tentoonstelling van computerontwerpen.
De computer kreeg een opdracht om een voorwerp te maken dat beantwoordt aan de eigenschappen van een bestaand voorwerp, dat de computer zelf echter niet kent. De computer begint van niets en werkt tot het denkt aan de voorwaarden te voldoen. Het ontwerp dat eruitkomt is soms verrassend.
Ook in de industrie wordt dit toegepast, misschien vooral aan de kant van het meten van de efficientie van een nieuw ontwerp in computersimulaties. Maar het gebruik voor de ontwerpfase zelf is minder bekend.
Die manier van werken zou bv kunnen ingezet worden om een nieuw soort windmolen te ontwerpen.
De computer hoeft geen rekening te houden met de bestaande ontwikkelingsgeschiedenis, maar kan van een leeg blad beginnen en zal misschien met een totaal ander soort windopvangen en omzetten op de proppen komen.

Software om schroeven en turbines te ontwikkelen bestaat zelfs in een vrije software vorm: q-blade.
Dit programma is ontwikkeld aan het de TU Berlin, in de afdeling “Institut für Strömungsmechanik und Technische Akustik”, het zogenaamde “Hermann Föttinger Institute”. Het programma geeft inzicht in de verschillende variabelen voor het ontwerp van schroeven en wieken, en de gevolgen voor de prestaties.

http://q-blade.org/#second-screen

Nieuwe Raspbian

Er is een nieuwe versie uitgekomen van de Linux distributie die speciaal gemaakt is voor de Raspberry Pi: Raspbian 2018-03-13.
De belangrijkste reden voor de nieuwe versie is natuurlijk de nieuwe hardware die onlangs voorgesteld werd: de Rapberry Pi 3B +.
Dit systeem houdt rekening met de eigenschappen van die nieuwe Pi.
Daarnaast zijn er natuurlijk de gewone foutcorrecties en andere kleine verbeteringen.
Maar er is ook gewerkt aan het verbeteren van de schermmogelijkheden, meer bepaald het gebruik van verschillende schermgroottes. Er is een fijnere onderverdeling gemaakt voor het opnieuw instellen van alle instellingen; waar dat vroeger een alles of niets was terug naar de standaardinstellingen zoals bij installatie, heb je nu een veel fijnere keuze om instellingen te “resetten”.

Hier is de aankondiging:

https://www.raspberrypi.org/blog/raspbian-update-screen-sizes/

en hier de download:

https://www.raspberrypi.org/downloads/raspbian/

compiled by BCP v.0.2.8

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Onderzoekje * Buitenlandse cloud * Petrol

i-nieuws 6 na 6 ** March 22nd, 2018 by wim.webgang **

Onderzoekje

Wat Facebook met jullie gegevens doet is 1 ding, maar wat doen andere bedrijven met de gegevens die op facebook te oogsten zijn? Een berucht bedrijf bv, dat ondermeer facebook gebruikte om grote campagnes op te zetten voor de verkiezing van Trump en voor het beïnvloeden van de Britten richting Brexit.
Een geslaagde campagnes was dat voor Cambridge Analytica, en ze waren er zelfs fier op dat ze miljoenen profielen uit Facebook konden halen.

Een ex-werknemer van het bedrijf stelde onomwonden dat ze computermodellen bouwden om de bestaande data maximaal te gebruiken en om het diepste innerlijke onbekende van de mensen aan te kunnen spreken. Kortom psychologische profielen.

Vraag is of dat dan allemaal publieke informatie was, of ze op een andere manier aan de basisgegevens geraakten. De krant “the Observer” bracht naar buiten dat er documenten van Facebook bestaan waarin gesproken wordt over eind 2015, waar Facebook doorkrijgt dat er op ongekende schaal data uit hun systemen gehaald was.

Dus wat deed Facebook? De samenwerking met Cambradge Analytica onmiddellijk opzeggen? Een klacht indienen? Hun ongeveer 50 miljoen mogelijk betrokken gebruikers waarschuwen, dat is een derde van de Facebookgebruikers van de VS? Nee, niets van dat alles. Ze namen beperkte interne maatregelen. Een paar dagen nadat de krant het bedrijf om een reaktie vroeg, zetten ze de samenwerking met Cambridge Analytica op pauze in afwachting van verdere duidelijkheid over eventueel misbruik van de gegevens. Naar de krant toe waren ze veel alerter: die kreeg een nauwelijks verdoken dreigement van een extern juridisch bedrijf “om op te houden met valse beweringen en laster”.

Eén van de mogelijke manieren hoe data werd weggehaald, was via een “onderzoeksproject”, waarvoor een prof meer dan normale toegang tot de profielen van gebruikers kregen. Toen FB twee jaar geleden ontdekte dat het gebruik wat te ver ging, stuurden ze enkel een vraag om de data te vernietigen, zonder verder aandringen of controle.

Achteraf wordt het allemaal nog erger. Het bedrijf werkte samen de bedenker van een app, die, vrij vertaald “DitIsJeDigitaleLeven” heette, en kwisvragen aanbood om je persoonlijkheid te doorgronden.
Die app-maker had blijkbaar banden met een Russische universiteit.

De app werd door een paar honderdduizend gebruikers gedownload, en die gaven bij gebruik toestemming om in hun data te neuzen. Maar via het onderzoeksproject was er ook toegang tot de contacten van die gebruikers, en zo wordt het aantal getroffenen gemakkelijk verveelvoudigd.

Ondertussen heeft Facebook topman Zuckerberg toegegeven dat ze fout waren. Maar het kwaad is al geschied. Na de lek startte Mozilla een petitie om Facebook op te roepen de gegevens van de gebruikers beter te beschermen. Anderen gingen nog verder: een oprichter van Whatsapp, Brian Acton, riep op tot het verwijderen van facebook met de hashtag #deletefacebook.


Cambridge Analytica werkte voor de verkiezingscampagne van Trump en voor de pro-Brexit campagne “Leave.eu” in UK.

https://foundation.mozilla.org/campaigns/facebook/

https://twitter.com/brianacton

Buitenlandse cloud

In de VS probeert justitie aan gegevens van internetgebruikers te geraken door een multinational te verplichten data te geven die is opgeslagen op servers in het buitenland. Eén bepaald geval gaat over e-mails die is opgeslagen op servers van Microsoft in Ierland.
Als Microsoft toegeeft, overtreedt het waarschijnlijk Ierse privacy wetten. Als Microsoft niet toegeeft, weigert het medewerking aan een onderzoek van justitie.

Justitie gaat rechtstreeks naar de hoofdzetels van Amerikaanse bedrijven als binnenweg. Anders moet de Amerikaanse justitie de data opeisen in Ierland, en daarvoor moeten ze allerlei procedures volgen zoals die vastgelegd zijn in internationale verdragen, en die jaren kunnen aanslepen.

De Electronic Frontier Foundation zei het al: “There is no cloud, only other people’s computers”

Petro

Venezuela is een van de landen dat cryptocurrency omhelsde. Dat was niet verwonderlijk omdat het land te lijden had onder een boycot van Amerika. Ze maakten dus een crypto-munt die de naam “Petro” draagt. De verwijzing naar olie moet vertrouwen wekken, Venzuela heeft enorme oliereserves. In tegenstelling tot andere crypto-munten staat er hier een vat ruwe olie voor iedere uitgegeven petro. Dat betekent dat de Petro dus initieel zo’n 60 dollar waard zou zijn. Het plan zou zijn er 100 miljoen uit te geven.
Volgens Time zou Rusland Venezuela geholpen hebben met het opzetten van de cryptomunt om de Amerikaanse sancties te omzeilen. Ze vinden het een interessante testcase om de heerschappij van de dollar in vraag te stellen. Amerika voegde de Petro vorige week toe aan de boycot.

Er is een website opgericht waarop ook downloads aangeboden worden voor de electronische portefeuille die je nodig hebt voor de Petro, er zijn versies voor Windows, mac, Linux, een universele, en mobiele voor google play en de app store. De versie voor Linux is zo’n 95,7 Mb groot.

http://www.elpetro.gob.ve/index-en.html

http://www.elpetro.gob.ve/download-en.html

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Tutanota * Wie heeft de waarheid in pacht * Krypton * Debian 9.4 * Nieuwe Pi dag

i-nieuws 6 na 6 ** March 15th, 2018 by wim.webgang **

Tutanota

Terwijl Europa zich zorgen maakt over de nieuwe invoerbeperkingen voor Europees staal, voornamelijk Duits in de praktijk, maken gebruikers zich nu al zorgen over de blokkade van e-mail uit Duitsland.

Internetgebruikers in de VS die aangesloten zijn bij Comcast (de grootse provider), kregen geen e-mail verbinding meer met de mailserver van Tutanota.com. Tutanota is een Duits bedrijf dat versleutelde e-mail levert. Het e-mail programma van de (Amerikaanse) gebruiker moet daarvoor contact maken met die mailserver, en dat lukte niet meer begin maart. Er kwam een foutmelding dat de verbinding niet gemaakt kon worden doordat er geen antwoord kwam. Nadien werd het probleem opgelost, er zou een storing op een bepaalde verbinding geweest zijn, mogelijk door een storm.

Via een andere provider konden de Amerikaanse gebruikers wel aan hun e-mail van Tutanota, dus het leek specifiek te maken te hebben met Comcast. Dat leidde tot wilde speculatie, zeker omdat het in dit geval over een Duitse e-mail provider gaat die gespecialiseerd is in veilige versleutelde e-mail. Ook de attachments worden versleuteld, en ook de adresgegevens die een gebruiker bewaart via de website.
De programma’s die Tutanota gebruikt zijn open source, onder een GPL v3 licentie. Wie interesse heeft kan de broncode vinden op GitHub. Je kan dus de broncode afhalen van github, onderzoeken, en zelf compileren tot je e-mail programma.
Ook je Android app kan je zelf van de broncode compileren.
Het bedrijf gaat er prat op de privacy te verdedigen als fundamenteel mensenrecht, en er technisch aan mee te werken door de ontwikkeling van hun encrypted mail service.
Het team achter Tutanota bestaat volgens hun website uit Bernd, Hanna, Arne, Meike en Matthias.

https://github.com/tutao/tutanota/

https://tutanota.com/

Wie heeft de waarheid in pacht

De regering van Sri Lanka zegt dat haatboodschappen op sociale media, meer bepaald Facebook, hebben bijgedragen aan de anti-moslim rellen waarbij verschillende mensen gedood werden en die eindigden in een algemene staat van ontreddering in het land.

Ook Youtube heeft het wel eens lastig met de inhoud op zijn platform. Bovendien verscheen in de New York times een artikel waarin uitgelegd wordt dat de keuze van filmpjes die aangeboden worden na het gespeelde filmpje, steeds in een extremere richting gaan tov je oorspronkelijke filmpje, bv richting samenzweringstheorie.
Youtube heeft deze week aangekondigd dat ze een extra fact checking procedure hebben ingevoerd. Ze zullen bij filmpjes van samenzweringstheorien teksten van Wikipedia posten.

Wikipedia was verrast. Ze waren niet op de hoogte van dit gebruik. Natuurlijk zijn ze blij met de erkinning en de aandacht, maar langs de andere kant merken ze op dat de waarde van hun informatie soms ten gelde gemaakt wordt door anderen zonder de nodige input in hun door vrijwilligers gedragen systeem.

Vraag blijft natuurlijk welke film-onderwerpen dan wel onder de noemer “samenzweringstheorie” vallen. Ze gebruiken een lijst uit wikipedia met bekende samenzweringstheorien. Ze beschouwen de lijst wel als erg vatbaar voor uitbreiding.

Het belang van Wikipedia kan niet overschat worden, maar heeft Wikipedia er zelf iets aan? Hun financiële problemen zijn daar niet mee opgelost. Voor hun computerinfrastructuur en internetkosten rekenen ze op vrijwillege bijdragen, en het is voorlopig niet duidelijk of een bedrijf als youtube (lees Google) financieël veel bijdraagt aan Wikipedia. Volgens Wikimedia, de non-profit achtet wikipedia, zijn er momenteel financiële bijdragen van zes miljoen mensen.
Inhoudelijk werken er honderdduizenden mensen aan mee.
In een verklaring zegt wikimedia dat ze bedrijven, die de inhoud gebruiken, aanmoedigen om ook financieël bij te dragen om de toekomst van het project te verzekeren. Ze suggereren om je steun te laten afhangen van het gebruik dat je ervan maakt. En dat is in het geval van Youtube dus redelijk systematisch…

Krypton

Bij LibreELEC vieren ze hun tweede verjaardag, én de internationale Raspberry Pi dag, met de uitgave van de nieuwe versie van hun LibreELEC 8.2.4.
Het is een “minimaal” besturingssysteem, ontworpen om het Kodi media center te draaien op een computer. Dat kan een gewone desktop computer zijn, maar ook een laptop, of een apparaat met een ARM processor, zoals.. een Raspberry Pi.
Hun release heeft de bijnaam “Krypton”, de naam van element 36 in de Tabel van Mendeljev.. sorry in het Periodiek Systeem. Een term ook wel bekend uit de Star Trek reeks.

In ieder geval, de nieuwe software ondersteunt de eveneens nieuw uitgekomen Raspberry Pi 3 model b+ hardware.

Ze lijken erg tevreden over de verbeteringen aan de nieuwe Pi:
Ik citeer vrij vertaald: “De verbeterde wifi stabiliteit en de betere resultaten van de 3B+ zijn echt merkbaar. In besloten testen de voorbije maanden hebben we typische HD media kunnen streamen over een 5 GHz netwerk aan een snelheid van 105 Mb/sec zonder het probleem van bufferen en uitval van het vorige 2.4 GHz model.” (einde citaat).

De LibreELEC distributie staat in de top 100 van DistroWatch op dit moment op plaats 70 van de 308 gevolgde Linux en BSD Distributies (https://distrowatch.com/dwres.php?resource=popularity).

Debian 9.4

Er is voorbije zaterdag tien maart een vierde update uitgekomen van de Debian 9 serie: 9.4.
Debian 9 heeft als codenaam “Stretch”. Alle gewone Debian Stretch 9.x versies die geïnstalleerd worden kunnen hiernaar ge-upgrade worden na installatie. Er zit bv wel een nieuwe Linux kern in, wat beveiligingsupdates en grafische drivers, heel wat Python 3 dependencies oplossingen, antivirus updates.
Voor praktisch gebruik zit er bv een oplossing in voor de agenda app, de erkenning van Refomationstag als feestdag voor sommige plaatsen in Duitsland, Google contacts herkenning gerepareerd.

Er zijn ook een paar softwarepaketten die verwijderd worden uit de distributie vanaf nu. Het opvallendste is waarschijnlijk Dolibarr.

Dolibarr is een web-based software om een bedrijf op te beheren; fakturen te maken, adressen bij te houden, enz., kortom een ERP en/of CRM systeem.
Het bestaat uit een web-interface en een databank, en kan draaien op een eigen plaatselijke server, of op het internet.
De oorsprong van het pakket ligt in Frankrijk, en het sluit redelijk goed aan aan de manier van werken in Belgische bedrijven. Mits het aanpassen van de instellingen kan je het gebruiken om een bedrijfje te laten draaien. Je kan je facturen ermee maken door de bestaand model te voorzien van je logo, en wat artikels aan te maken, btw percentages in te geven, en prijzen toe te kennen, met mogelijkheid van kortingen enz. Natuurlijk kan je ook een offerte of een leverbon maken, contact en adres gegevens bijhouden, producten en diensten voorzien, financiële transacties boeken, enz.
Als reden voor verwijderen uit Debian wordt aangegeven dat het te veel werk is om het pakket te onderhouden in de Debian distributie. Misschien speelt zijn afkomst Dolibarr daar parten; een paar jaar geleden viel bv op dat in de databank een aantal namen van tabellen in het Frans waren opgesteld, en een aantal andere in het Engels (waarschijnlijk de meer recente). Zo’n dingen maakt het onderhoud natuurlijk niet gemakkelijker.

Zie verder debian.org

Nieuwe Pi dag

Het is Raspberry Pi dag en de organisatie viert dat met een aankondiging op hun site.
Volgens de Rapberrypi.org site is er nu officieel een nieuwe versie van de Raspberry Pi 3 verkrijgbaar: Raspberry Pi 3 Model B+. Die zou in verkocht worden voor zo’n 35 dollar. Dat is enkel voor het computerbord, zonder harde schijf, voeding of randapparatuur als toestenbord, muis of scherm. Voor het besturingssysteem moet je ofwel een SD-kaartje met noobs erop kopen, ofwel zelf een systeem naar keuze op een zelfstartend medium installeren.
De eigenschappen zijn: 1.4GHz 64-bit quad-core processor (die dus wat sneller is dan de vorige), dual-band wireless LAN, Bluetooth 4.2/BLE, sneller Ethernet (zou Gigabit zijn), and Power-over-Ethernet door middel van een aparte opsteekkaart.
Wat ook beter zou zijn is de warmtebeheersing. Dat is vooral belangrijk voor Raspberry Pi’ die ingebouwd worden in een apparaat dat daarna doorlopend werkt (in tegenstelling tot het gebruik van de Pi als een tijdelijk experimenteerbordje).

Opvallende op de lancerings-site is de link net onder de knop “koop nu”; een knop “buy for business”: Daar vind je de resellers: Farnell/element14 en RS die we ook kennen van de vorige Raspberry Pi’s.

https://www.raspberrypi.org/blog/raspberry-pi-3-model-bplus-sale-now-35/

ps

https://betanews.com/2018/03/14/gnome-328-linux-de/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Amiga-art * Brilliant Jerks * Dame Stephanie Shirley * Kraak van de maand

i-nieuws 6 na 6 ** March 8th, 2018 by wim.webgang **

Kraak van de maand

Dieven in ijsland gingen aan de haal met computerapparatuur van datacentra, goed voor zo’n 2 miljoen dollar. Het materiaal zou bestaan uit honderd processors, honderd voedingen, honderd moederborden, en zeshonderd grafische kaarten.

Eén van die datacentra stond ervoor bekend om servers te verhuren om bitcoins of andere cryptomunten te genereren.

De grafische kaarten spelen daar een grote rol in, en terwijl een server normaal zelfs geen beeldscherm aangesloten heeft, en dus geen grafische kaart nodig heeft, worden er meer grafische kaarten per server geïnstalleerd omdat die efficiënter zijn in het genereren van bitcoins.

Ijsland is daar interessant voor omdat de energiekost er laag is en de koeling van servers gemakkelijk. De dieven hebben dus de zaak anders aangepakt dan de meeste bitcoin diefstallen die tot nu toe gebeurden via het internet. Zij stapten gewoon het data centrum binnen en namen de computers mee. Dat deden ze eind december, begin januari, ondermeer in de buurt van Reykjavik.

De politie wachtte even af; verkopen ze de servers terug? Die kunnen met hun serienummers misschien geïdentificeerd worden als ze op de markt komen. De computers zijn samen meer dan 2 miljoen waard als je ze gemiddeld aan een goede 3000 euro per stuk rekent.

Of gaan de dieven de servers (al dan niet zelf) installeren en laten draaien om bitcoins op te brengen?
Zo’n server verbruikt bv 300 watt als hij draait, en als je ze allemaal zou gebruiken draai je er 30.000 Watt door. Dat zou natuurlijk al kunnen opvallen op de factuur, en de politie hoopt via gegevens van electriciteitsleveranciers aan tips te geraken. Ook electriekers, internetproviders en andere datacentra worden gepolst of zich grote nieuwe klanten aanbieden.

Ondertussen is duidelijk dat een aantal medeplichtigen werden opgepakt met behulp van de beelden van bewakingscamera’s.

Dame Stephanie Shirley

Eén van de “Fellow” 2018 laureaten van het Amerikaanse Computer History Museum was Dame Stephanie Shirley, bijgenaamd “Steve Shirley”.

Ze kreeg de award voor haar levenslang ondernemerschap in en de ontwikkeling van de IT sector in Groot-Brittanie.

Op computerhistory.org geven ze een biografie:

Na de high school in de jaren 50 begon ze te werken voor Post Office Research station. Nu lijkt dat misschien niet hip, maar dat was wel de plaats waar tijdens de tweede wereldoorlog de computers werden gebouwd die werden gebruikt om de geheime communicatiecodes van het Duitse leger te kraken. De plek had dus wel wat geschiedenis, en tijdens haar werk aan het onderzoeksinstituut studeerde ze verder Wiskunde, waarin ze ook afstudeerde. Ze trouwde met een fysicus. Ze richtte in de jaren 60 een bedrijfje op voor freelance programmeurs. In de jaren 70 was dat uitgegroeid tot 300 programmeurs. Het bedrijf kreeg de naam “F International”, en werd uiteindelijk op de Londense beurs genoteerd. In de jaren 90 ging Stephanie Shirley op pensioen. Niet dat ze vanaf dan stilzat; ze richtte de Shirley Foundation op, en werd aktief in het ondersteunen van onderzoek naar autisme. Maar ook technologie behield haar aandacht, en ze gaf miljoenen aan het Oxford Internet Institute.
Ze was aktief in verschillende organisaties en werd voorzitter van de “British Computer Society”
Ze kreeg veel onderscheidingen en eretitels.

Toch is ze veel meer dan een slim iemand die vroeg in de computerindustrie stapte en daarmee rijk werd en aanzien verworf. Ze heeft een opmerkelijke levensloop, en ze heeft interressante beslissingen genomen die niet altijd vanzelfsprekend waren.

Voor het begin van dat verhaal moeten we terug naar de jaren 30, in de tijd van het opkomend nazi-regime. In Dortmund woont het gemengde koppel Buchthal: hij is van Joodse afkomst, zij komt uit de Oostenrijkse stad Wenen. Hun dochters heten Vera en Renate.
Mijnheer Buchtal wordt slachtoffer van de politiek van de nazi’s, en hij verliest hij zijn werk als rechter in Dortmund. Hij maakt zich ernstig zorgen over de toekomst van zijn kinderen; en hij organiseert een vlucht voor zijn twee dochters. In het laatste jaar voordat de tweede wereldoorlog uitbreekt werd een reddingsoperatie opgezet om veelal joodse kinderen te redden uit Duitsland, Oostenrijk, Tjsechoslowakije, Polen en Danzig. Groot-Brittanie past de immigratiewetten aan en neemt ongeveer 10.000 kinderen op in die periode, waarvan achteraf velen de enige overlevenden zijn van hun gezin.

Vera en Renate Buchthal komen zo in 1939 met een “Kindertransport” als vluchtelingen aan in Groot-Brittanië. Ze worden opgevangen en er worden pleegouders gezocht. Vera wordt nadien Stephany Shirley…die zich in geschriften “Steven” noemt om als vrouw de vooroordelen te omzeilen.

http://www.computerhistory.org/fellowawards/hall/dame-stephanie-shirley/

https://en.wikipedia.org/wiki/Kindertransport

Amiga-art

Schilder Samia Halaby was 50 toen ze haar Commodore Amiga 1000 kocht.
Op haar 81e toont ze trots de Amiga in haar atelier in New York. Ze beschermt het toestel met een plastic gordijn dat ze naar boven rolt om de Amiga te gebruiken. Het toestel werkt nog steeds, en ze heeft handleidingen en originele diskettes bij de hand.
Ze is gefascineerd door het beperkte rgb kleurenpallet van de computer. Ze leert zelf programmeren in basic en c, en schrijft eigen programma’s met grafische experimenten, die later evolueren tot “kinetic paintings” en “kinetic art performances”, dikwijls in combinatie met muzikanten.
Ze gaf les aan de Yale School of Art, en was daar in 1972 de eerste vrouw in die rol.
Naast haar abstracte werk, maakte ze ook politieke posters en pamfletten, dikwijls in een anti-oorlog context.
Haar familie is afkomstig van Jaffa, waar die in 1948 verdreven werden bij de creatie van de staat Israel. Ze vluchtten naar Libanon, en kwamen later in de VS terecht, waar zijzelf in 1963 afstudeerde aan de universiteit van Indiana met een “Masters in Fine Art”. De volgende jaren onderzocht ze Islam-architectuur en geometrische abstractie door een lange trip te maken door Palestina, Syrië, Egypte, en Turkije. Ze maakte een reeks werken over de massamoord die plaatsvond in het dorpje Kafer Qasem in 1956. Ze steunde Palestijnse artiesten.

http://art.net/~samia/

https://www.artsy.net/artist/samia-halaby

https://www.youtube.com/watch?v=sDfIkXf3uzA

https://en.wikipedia.org/wiki/Samia_Halaby

Brilliant Jerks

Uber boekte zowat de helft van de tikketten voor de premiere van een stuk met de titel “Brilliant Jerks”. Het stuk is gebaseerd op de onthullingen van Susan Fowler over de bedrijfskultuur binnen “Uber”.
Ze klaagde de sexistische cultuur aan binnen het bedrijf, en dat bracht een bal aan het rollen die uiteindelijk de kop van de topman deed rollen. De bedrijfscultuur zat ingeworteld tot bij de top en CEO Travis Kalanick nam uiteindelijk ontslag. Ze onstak hiermee een vuurtje dat later oversloeg naar andere sectoren als de filmindustrie.

Er wordt nu gespeculeerd over de reden van de aankoop: willen ze het theater opzettelijk half leeg laten staan bij de premiere, willen ze een culturele omwenteling in eigen rangen stimuleren door een kritische terugblik, of was het gewoon een koopje van de culturele dienst, die gebruik maakte van een aktie “1 kopen – 1 gratis” om een goedkope partij kaartjes op de kop te tikken?

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Jouw cloud mijn cloud: Wiens cloud? * Bitcoin in proces * Stroomverbruik stagneert

i-nieuws 6 na 6 ** March 1st, 2018 by wim.webgang **

Jouw cloud mijn cloud: Wiens cloud?

Grote internetbedrijven bieden allerlei online diensten aan, en die krijgen tegenwoordig de hippe “cloud” benaming. Zo heeft Apple een iCloud aanbod met 5 Gigabyte per account, en met betalende formule voor meer ruimte. Maar zo “I” is die cloud waarschijnlijk niet, noch voor de gebruiker, noch voor Apple zelf.

In hun beschrijving op de website vind je alvast geen achtergrond: iCloud: What is iCloud?

https://support.apple.com/kb/ph2608?locale=en_US

Evenmin op enkele links die je kan volgen: iCloud For safekeeping. And easy sharing. https://www.apple.com/icloud/
of op Buy more iCloud storage https://support.apple.com/en-us/HT201318

Dikwijls schuilt er onder het “cloud” aanbod van een aanbieder eigenlijk een echte cloud-dienst van een andere aanbieder. Zo heeft Apple wel een “cloud” productnaam, maar is het redelijk mistig of ze zelf de servers hebben of waar die data dan opgeslagen worden. Het is soms onrechtstreeks af te leiden uit de kleine lettertjes, en onderzoek verwees soms naar Microsoft, soms naar Amazon, en tegenwoordig naar Google.

Wie echt op zoek gaat kan dit document vinden (een pdf):

https://www.apple.com/business/docs/iOS_Security_Guide.pdf

daarin staat op 27/02/2018 letterlijk op pagina 53 van de 78: “… using third-party storage services, such as S3 and Google Cloud Platform.”

Alternatief?
Een “echte I-cloud” heb je maar als je je eigen servers draait.
Zie mycloud (mycloud.com), nextcloud (nextcloud.com), …

Bitcoin in proces

Bitcoin begint door te dringen tot de rechtbank; twee voorbeelden:

Satoshi proces:
Craig Wright, een van de mensen die beschouwd worden als pioniers van de bitcoin, misschien zelfs de geheimzinnige Satoshi Nakamoto zelf, is voor de rechtbank gedaagd. De zaak gaat over bezittingen van een voormalige businesspartner van hem, Dave Kleiman. Die is vijf jaar geleden gestorven aan een besmetting met de ziekenhuisbakterie.
Craig Wright zou op een handige manier de materiële kant van de zaken in handen gekregen hebben, waaronder de bitcoins van Kleiman. Bovendien zou hij ook het intellectueel eigendom van Klein gestolen hebben, dat te maken heeft met de bitcoin technologie.
De bitcoin portefeuille van Kleiman zou op zich al zo’n 1.1 miljoen bitcoins bevat hebben, die ontertussen miljarden dollars waard zijn.

50 dollarcent proces:
De Amerikaanse rapper had ermee uitgepakt op sociale media dat hij al in 2014 een album had dat hij online verkocht voor bitcoins. Snel doken geruchten op dat hij voor miljoenen bitcoins zou hebben. Dat vond de rechtbank die zijn faillissement moest afhandelen interessant, en ze hadden graag die bitcoins mee opgenomen.
Maar in de rechtszaak over zijn faillissement neemt de communicatie van 50 cent’s advokaten een andere wending. De bitcoins toen zouden onmiddellijk zijn ingeruild voor dollars, en op de bedragen zijn een extrapolatie van de waarde als hij niet zou verkocht hebben. De praatjes op sociale media waren maar patserpraat, zegt Fifty Cent nu.

Naast de bitcoin ontstonden er nog zowat 900 andere cryptomunten, meestal met een “Initial Coin Offering”. Bij het opstarten geraakten meer dan honderd niet aan hun startkapitaal, en meer dan 250 stierven uit omdat ze vals opzet waren of te weinig gebruikers trokken en langzaam uitstierven.

En er gaat nog meer fout, bv bij de wisselkantoren voor bitcoins; door een programmeerfout konden klanten van een bitcoin wisselkantoor gedurende een goed kwartier gratis bitcoins kopen. De fout werd rechtgezet en de tansacties zouden grotendeels teruggedraaid zijn.

De bank van Amerika heeft in zijn jaarrapport ook cryptocurrencies vermeld. De mogelijkheden ervan zouden handel aantrekken die de bank van Amerika te speculatief of the riskant vindt, en dat zou hen omzet kunnen kosten.

Ondertussen heeft Europees financieel kopstuk Valdis Dombrovskis gewaarschuwd dat Europa wetgeving zal maken over cryptocurrencies om de gevaren ervan te bedwingen als er nergens anders ingegrepen wordt op internationaal of wereldniveau.

In China zijn ze al verder gevorderd, en hebben ze sinds vorig jaar al veel wegen naar gebruik van cryptomunten uitgeschakeld en de wisselkantoren gesloten.

Stroomverbruik stagneert

In de VS is het Stroomverbruik voor de eerste keer in de geschiedenis niet gestegen. De VS is een interessante markt om die evolutie te bekijken omdat ze traditioneel nogal gulzige energiegebruikers zijn.
In 2007 stagneerde het electriciteitsgebruik al in de VS, maar dat viel samen met de crisis en in 2008 en 2009 werd die nog erger, en daalde het electriciteitsgebruik zelfs. In 2009 was er dan een duidelijke trendbreuk, en begon zowel het BNP als het electriciteitsgebruik terug te stijgen. Dat duurde maar even, want vanaf 2010 bleef het BNP gestaag stijgen, in een mooie schuine lijn naar boven naar heden toe. Maar eigenaardig genoeg gebeurde dat niet met het electriciteitsgebruik; dat zakte zelfs nog iets, en bleef dan ongeveer stablie rond het niveau van 2010.

Dat ziet er goed uit op het eerste zicht; het lijkt of door de crisis de mensen massaal zijn beginnen inzetten op energiezuiniger worden, isoleren, spaarlampen, enz.

Zo eenvoudig is het waarschijnlijk niet. In die crisis zijn heel wat bedrijven gestopt met hun activiteiten, althans in de VS. Energieverslindende productie is verhuisd naar het buitenland, en die producten worden nu mogelijk ingevoerd.

De kans dat die productie terugkomt is natuurlijk klein, en dus zou de stagnatie toch kunnen aanhouden.

Daarbij zou het ook kunnen dat de huishoudens niet minder energie gebruiken, maar dat ze eenvoudigweg minder energie aankopen. Dat kan omdat ze zelf zonnepanelen en batterijen installeren, en dus minder externe energie nodig hebben. Het netto verbruik hoeft dus niet gestagneerd te zijn.

Hoe zit het in Europa? Uit een grafiek van eurostat kan je zien dat het energieverbruik in europa al sinds de jaren 1990 gestagneerd is. Bovendien krijg je inzicht in de samenstelling van de energie: enkel de “solid fuels” gaan er wezenlijk op achteruit, vaste brandstof dus zoals steenkool. De rest blijft ongeveer gelijk, met een lichte stijging van hernieuwbare energie. Die is het duidelijkst zichtbaar na de knik in de curve die ook hier in 2009 zit, exact als in de VS. Vanaf 2009 zijn er lichte schommelingen, maar gemiddeld neemt het energieverbruik af tot 2015, dus lijkt het iets onder de VS te zitten.
In de mix van energiebronnen zit petroleum aan zijn top in 1998, was zacht aan het afnemen zinds 2006, maar nam dan in 2009 een iets steilere duik. Gas lijkt de omgekeerde beweging te maken, en het minder gebruik van petroleumproducten te compenseren tot 2010, waarop beide dalen. Steenkool daalde al jaren, en hernieuwbare steeg zeer traag ook al jaren. Buitenbeentje nucleair maakt enkel trage schommelingen, en het nucleaire hoogtepunt lijkt rond 2004 gelegen te hebben. Het zou dus kunnen dat 2004 het breekpunt was voor kernenergie als over tien jaar terugkijkt.

Wat trouwens heel mooi is op die grafiek: rond 2016 botst de lijn van kernenergie met de opkomende lijn van hernieuwbare energie; op dat moment steekt die kernenergie dus voorbij.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Nieuwe harddisk * Facebook en privacy * Inbraak in de wolken * Nintendo hack

i-nieuws 6 na 6 ** February 20th, 2018 by wim.webgang **

Nieuwe harddisk

Een pc met een harde schijf van 1 TeraByte is normaal, en SSD schrijven van enkele honderden GB beginnen ook ingeburgerd te geraken. De SSD schijven zijn duurder en kleiner omdat de technologie van de SSD harde schijven (die helemaal geen draaiende ronde schijf bevatten) nieuwer en duurder is, maar ze zijn ook sneller. Die ontwikkeling gaat ook verder en dat resulteert binnenkort volgens Betanews in SSD schrijven met een capaciteit van meer dan dertig TeraByte. Je krijgt dan een bakje dat er weer heel erg als de gewone harde schijf uitziet, en waarin hele reeksen van de huidige capaciteit SD-geheugens samengeperst zijn. Vooruitgang in de ontwerp en productie maken SSD per GigaByte kleiner en sneller dan de vorige generatie. Deze schijven zullen ook duur zijn, en zijn bestemd voor de enterprise markt. Ze zullen eerder in servers van een bedrijf terechtkomen dan in je laptop.

Facebook en privacy

Terwijl Facebook in onze kranten volledige pagina’s afhuurt om te vertellen dat de gebruiker zelf controle heeft over zijn privacy instellingen, duiken er klachten op internet op over hun two factor authentication misbruik. Het idee bij two factor authentication is dat een login op internet gecombineerd wordt met een verbinding naar een tweede kanaal, bv sms op een gsm-nummer. Gebruikers van deze zogenaamd veilige methode, merkten op dat ze spam kregen op hun gsm van Facebook in de vorm van sms berichten. Wie ongevraagde sms-berichten krijgt kan dat volgens de richtlijnen best aanpakken door het sturen van 1 bericht met als inhoud “stop”. Wie dat niet weet zal mogelijk antwoorden met een harde opmerking of zelfs een hele scheldtirade. Wie dat deed bij de ongepaste sms’jes van Facebook had zichzelf in de voet geschoten: de reply’s werden automatisch gepost op de facebook gebruikers account als status updates.

Inbraak in de wolken

Het wordt bijna een vaste rubriek: er is weer eens een cloud account gekraakt. Deze keer die van Tesla. De inbrekers gebruikten hun toegang om de servers aan het crypto-currency-minen te zetten. De server wordt dus een soort mijnwerkslaafje. Onderzoekers ontdekten dat toen ze een AWS (Amazon Web Services) account aantroffen op het internet. Ze gingen eens kijken om te weten te komen van wie die was, en ze stelden vast dat er al iemand hen voor was. Die voorganger had een programma geïnstalleerd dat cryptomunten opbrengt. Verder werd er data aangetroffen van Tesla, maar het bedrijf gaf nadien aan dat er geen klantgegevens of veiligheidsbedreigende data op de AWS stond.

Nintendo hack

Fail0verflow postte een goede twee weken geleden (“7:16 AM – 6 Feb 2018″) een foto van een “Nintendo switch” waarop een startscherm van Linux te zien is: een typisch zwart scherm met allelei systeemmeldingen. Het lijkt een debian distributie te zijn (“Debian GNU/Linux”, het scherm toont bovenaan 4 pinguins op een rij, en onderaan de grote textart letters “fail0verflow”. Dat is de naam van de twitter account, waar een hacker of een groep hackers achter schuilgaat.
“overflow” is een term die gebruikt wordt om een bepaald soort programmeerfout aan te duiden, en het ontdekken van zo’n foutje is de eerste stap om binnen te geraken in een afgesloten systeem.
Fail0verflow sprak in januari op twitter van een coldboot exploit: een bootrom bug.
Fail0verflow verkaart verder dat er geen closed-source boot-chain hulpmiddelen zijn gebruikt bij deze hack.
Sommige volgers dromen er al hardop van om hun switch als Linux tablet te gebruiken. Dat zou niet onlogisch zijn: een apparaat van 400 gram met aanraakscherm van 6,2 inch, een resolutie van 1280 x 720 pixels, 32 GB geheugen, ingebouwde luidsprekers, en een sd-kaartlezer, een een batterij die 6 uur meegaat.
Maar een linux kernel starten op een toestel is daar niet voldoende voor. Ondertussen dook er echter ook een filmpje op waarop te zien is dat de switch gebruikt wordt als een Linux desktop (het lijkt KDE?). Het filmpje is eveneens van Fail0verflow, en toont hoe hij zijn switch gebruikt om twitter te lezen en te antwoorden, en er worden nog een paar andere desktopfuncties getoond.
Maar, geen uitleg hoe het werkt. Op de foto van vroeger zie je wel een apparaatje aangesloten op een usb-kabl liggen boven de tablet, vanwaar nog een ander kabelpaar vertrekt; aan de zijkant van de switch zie je dat er stekkers zitten op de aanluiting die normaal dient voor de joystick-achtige controllers die links en rechts naast het scherm kunnen bevestigd worden.
Het stukje electronica boven op de foto is ondertussen waarschijnlijk geïdentificeerd: een “Adafruit” “FTDI Friend” bordje dat 15 dollar kost, en recieve en transmit pinnen heeft. Dat laat een soort seriële poort-communicatie toe naar de console, via de joystick aansluiting op de switch.

FTDI Friend 6 pinnen: RTS, RX, TX, VCC, CTS, GND, en wordt bv toegepast door Arduino-gebruikers om bootloaders te programmeren.

Linux desktop op switch: https://www.youtube.com/watch?v=8sa1otmv6-s
Iemand die het verschil niet begrijpt tussen Linux, BSD, free/open source software, …: http://nintendotoday.com/nintendo-switch-linux/

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Patent vervallen * Veilige smartphones * Ubuntu-X * Gemeenschappelijke programma’s

i-nieuws 6 na 6 ** February 15th, 2018 by wim.webgang **

Patent vervallen

Het patent op MPEG-2 is deze week vervallen in de VS en het grootste deel van de wereld, behalve in Maleisië en de Filippijnen. MPEG-2 is een video formaat dat beeld en geluid op een bepaalde manier verkleint, met beperkt verlies van kwaliteit t.o.v. de originele bron. Voor CD en DVD bepaalde dat bv dat er een langere speelduur op een medium kon opgeslagen worden.
Een patent heeft echter het nadeel dat niet alle programma’s het formaat zomaar mogen gebruiken. Het kost geld om de toelating te krijgen, en dat werkt belemmerende voor software-ontwikkelaars. Vooral in de open source / free software wereld wordt tegenwoordig de voorkeur gegeven aan open standaarden die iedereen vrij mag implementeren. Het MPEG-2 patent dateerde van 1995, drie jaar later is opvolger MPEG-4 geregistreerd dat beter geschikt was voor streaming.

Op www.mpegia.com kan je het hele document van 25 blz vinden waarin gezegd wordt dat VS-patent 7.334.248 verloopt op 13 februari 2018, en dat was voorbije dinsdag.

Veilige smartphones

Purism pleitte aan zijn infostand op FOSDEM voor hun idee over veilige systemen:

We geloven dat mensen veilige apparaten moeten hebben, die hen beschermen in plaats van hen uit te buiten.
Voor dat doel willen we alles wat mensen nodig hebben onderbrengen in een handig apparaat met software.

We bieden kwalitatieve privacy, veiligheid en vrijheid samen in computers, smartphones en hun software.

Ons platform heeft de bedoeling om iedereen meer controle te geven (…).

Purism is een SPC (Social Purpose Corporation).

Ubuntu-X

Ubuntu gaat dit jaar het grafische systeem van X.Org terug als standaard gebruiken. Na vijf jaar werken aan Wayland als vervanging, werd die vorig jaar ingevoerd als standaard bij Gnome als standaard desktop. Maar de Ubuntu 2018.04 versie is een LTS, en blijkbaar heeft Canonical beslist om daarvoor toch terug te keren naar de X.Org server. Bij inloggen zal nog altijd voor Wayland gekozen kunnen worden.

Wayland is een nieuwer grafisch systeem dan X.org, maar het heeft bv niet de netwerkmogelijkheden als X.org. Anderzijds heeft het een aantal andere concepten beter kunnen ontwerpen.

Ubuntu is een Linux distributie met het bedrijf Canonical achter de schermen als dienstverlener, en die hebben soms zo hun afwijkende koers. Fedora koos sinds versie 25 ook voor Wayland, andere Linux families bleven wel X.org gebruiken, ook omdat er nog niet zoveel hardware drivers beschikbaar zijn voor Wayland, en niet alle omgevingen als KDE, Gnome en Enlightment er perfect genoeg op draaien. Bv GTK+ 2 en Qt 4 programma’s zouden problemen kunnen geven. En Suse zou vanaf SLE 15 standaard ook Wayland gaan gebruiken, voor openSuse zit er een rare versiesprong of wijziging van nummering aan te komen, maar in Tumbleweed, de “rolling release”, zouden ze het al gebruiken.

Gemeenschappelijke programma’s

Er werd vastgesteld dat de websites van de stad dublin, newham, camden, glasgow, brent, sefton, telford, bradford, watford, karlstad, enz een opvallend stukje code gemeenschappelijk hebben: nl een script ba.js dat de computer van de bezoeker besmet met een programmaatje. Dat gebruikt de computer van de bezoeker om berekeningen te doen om een cryptomunt te genereren, in dit geval Monero, een collegamunt van Bitcoin.

In totaal werden meer dan vierduizend websites besmet met de code. Ze situeren zich vooral bij Amerikaanse en Britse overheden, en verder zijn er opvallend veel Zweedse domeinnamen herkenbaar.

Onveilige smartphone

De Amerikaanse geheime diensten raden het gebruik af van Huawei smartphones en de bijhorende telecom ZTE, beiden Chinese bedrijven. Ze vinden het riskant dat een buitenlandse mogendheid die niet de Amerikaans waarden deelt, zoveel macht krijgt in hun commmunicatienetwerken. Dit werd gezegd in een senaatscommitee.

Huawei antwoordt dat ze geen grotere bedreiging vormen dan eender welke andere ICT leverancier. Ze wijzen er fijntjes op dat die toch allemaal dezelfde toeleveranciers delen.

Vroeger sprong al een deal af tussen Huawei en AT&T, mogelijk onder druk van de Amerikaanse overheid.

(misschien eens kijken naar een Purism phone?)

John Perry Barlow

Woensdag 7 februari is John Perry Barlow op zeventigjarige leeftijd overleden. Hij was de oprichter van EFF, de Electronic Frontier Foundation. Deze organisatie kijkt kritisch toe op overheden en grote bedrijven die de vrijheden en de rechten van internetgebruikers bedreigen.
Hij was ook oprichter van “Freedom of the press foundation”.

Hij studeerde af eind jaren 60. In de jaren 70 nam hij de boederij van zijn vader over, en was ondertussen songschrijver voor de groep “the Grateful Dead”. Hij was politiek aktief, heeft heel wat geschreven en gepubliceerd, en lezingen gegeven, en schreef voor Wired.
In de jaren tachtig werd hij online aktief, en in 1990 richtte hij met twee companen de EFF op. Ze probeerden het internet te beschermen tegen inmenging van de overheid (vooral die van de VS).
Hij beïnvloedde Aaron Swartz. Hij had contact met Edward Snowden en Julian Assenge.

ps:

Eigenaardig genoeg is de dag erna belangrijke broncode van Apple op internet uitgelekt. Die zou de opstartcode bevatten, het allereerste programma dat draait op de iPhone en dat daarna het operating system start. Dat is interessant voor wie de iPhone wil jailbreaken, om de controle van Apple op het toestel te doorbreken. (zie ontstaan van het EFF).

Meer op de uitgebreide pagina over hem op wikipedia:

https://en.wikipedia.org/wiki/John_Perry_Barlow

Aankondiging:

https://www.eff.org/deeplinks/2018/02/john-perry-barlow-internet-pioneer-1947-2018

Ontstaan van EFF:

https://www.eff.org/pages/not-terribly-brief-history-electronic-frontier-foundation

Lift ^ | Lift v | Comments Off

De bende van 36 * FOSDEM 2018 * Het jaar nul * Overstappen op LibreOffice

i-nieuws 6 na 6 ** February 8th, 2018 by wim.webgang **

De bende van 36

Een internationale bende die handelde in creditcardgegevens heeft voor honderden miljoenen verlies gezorgd volgens Amerikaanse aanklagers. Een zijn een 36 tal beschuldigden in deze zaak.
Behalve miljoenen creditcardgegevens werden identiteiten verhandeld en ook malware. Volgens de openbare aanklager waren ze marktleider op het “dark web”. Ze hadden er een online forum met meer dan tienduizend leden geweest zijn.

FOSDEM 2018

Het voorbije weekend ging op de ULB de jaarlijkse editie van FOSDEM door op de Solbosch campus. Duizenden zogenaamde “hackers”, in de betekenis van free en open source software programmeurs, komen er jaarlijks bijeen op een community event. In de gangen van de gebouwen hebben allerlei projecten een infostand, waar ze demonstraties doen en je een praatje slaan met de bezoekers.

Ook heel wat Linux distributies zijn aanwezig, meestal in de vorm van het community project, zoals Fedora, openSUSE, BSD

De sfeer is helemaal anders dan op een commerciële beurs, en er is enkel een uitgeverij van technische boeken aanwezig met een stand waar ze verkopen. Het is één van de sponsers, en de aanwezigheid wordt duidelijk door de bezoekers gewaardeerd, want ze hebben een selectie van (Engelstalige) programmeerboeken bij die je zelden samen ziet.

De lezingen in de zalen zitten meestal nokvol, en de enige die moeten registreren zijn de sprekers. Bezoekers zijn volledig vrij binnen en buiten te lopen, moeten niet op voorhand registreren en ook geen inkom betalen. Je ziet er dan ook heel wat jonge bezoekers van landen over heel de wereld. Er wordt bv opvallend veel Duits gesproken naast de voertaal Engels.
Enekele onderwerpen van de meer dan 600 sprekers en events zijn programmeertalen als Python, Go, Java; PostgreSQL databank, technieken en tools als Virtualisatie, monitoring, toegangscontrole en identiteit, testing en package management.

De hele bijeenkomst neemt inclusief auditoria en werksessies 5 gebouwen op de campus in beslag: gebouw J met grote ronde zaal, K met brede gangen met infostands, H waar het oorspronkelijk begon, U en AW. Dat laatste gebouw AW herbergt traditioneel de hardwarekant, en dit jaar zaten er bv ook radio-amateur die buiten een antenne hadden opgesteld.

Het jaar nul

Wildfire games bouwt al een aantal jaar aan een eigen historisch computerspel, en stond op FOSDEM 2018 met een informatiestand om de huidige stand van het spel te laten zien. Zero A.D. is een open source spel dat volledig vrije software is volgens de definitie van de FSF, en bedoeld voor verschillende besturingssystemen.

Wildfire games is een internationale groep van vrijwilligers die aan het spel bouwen. Ze werken met een online systeem waar allerlei taken opgelijst worden, die ontwikkelaars kunnen aanpakken. Ze zoeken nog altijd nieuwe programmeurs en medewerkers voor geluid, animatie, 3D en landschappen, enz.

Enkele van de laatste ontwikkelingen zijn verbetering van de willekeurige kaarten, met willekeurige richting voor de rivieren, een nieuw instellingen onderdeel waar veel plaats is voor toekomstige uitbreiding, statistieken, multiplayer testen, en de achterliggende AI programma’s. Verder is er ook vooruitgang bij het beeld en geluidwerk.
Behalve de vaste kliek programmeurs is er ook input van de community die opgenomen wordt in het spel, zoals nieuwe geluiden, iconen, kaarten, oppervlaktes enz.

Het spel nadert stilaan de fase waarin ze het officieel willen uitbrengen, maar voorlopig is het dus nog de alfa test versie die je kan downloaden, en kunnen er af en toe problemen opduiken als je het speelt. De download is beschikbaar op hun website op playOad.com, en ze hebben installatie-instructies op de website voor gebruik met
Arch
Chakra
Debian
Fedora
Frugalware
Gentoo
OpenSUSE
Sabayon
Slackware
Ubuntu

In sommige Linux distributies zoals Ubuntu en openSUSE zit het ook in de softwareverzameling opgenomen.

https://play0ad.com/download/

Overstappen op LibreOffice

De Document Foundation raadt gebruikers aan om over te stappen op LibreOffice voor de typische kantoortaken als tekstverwerking, rekenblad, presentaties en sommig tekenwerk.

Op FOSDEM was dat roepen in de oase; in Linux bv is LibreOffice of broertje OpenOffice het standaard office pakket. Maar voorlopig is er nog altijd meer woestijn, dus voeren ze verder aktie.

Ze verspreiden een folder met de titel “Free Software For All”.
Daaruit blijkt dat LibreOffice zich richt naar alle gebruikers, op zowel Windows, Linux als OSX computersystemen. De uitwisseling van documenten is gegarandeerd. De programma’s zijn gratis en mogen uitgewisseld worden. Je kan altijd gratis upgraden en zo blijven je documenten altijd beschikbaar, ook als je de programma’s minder gebruikt.

Ze richten zich niet alleen naar de eindgebruikers, maar ook naar grote administraties, overheden en grote bedrijven. Daarvoor hebben ze een andere folder gemaakt: “Migrating to LibreOffice for Enterprises and Public Administrations. Daarin maken ze duidelijk dat grote bedrijven en overheidsdiensten er veel bij te winnen hebben, alleen al door de schaal.
Ze beschrijven ook het traject in enkele stappen: Analyse, Uittesten, Opleiding, ondersteuning, installatie en ingebruikname, en opvolgen.

Door in het traject te kiezen voor vrije fonts of lettertypen, blijven documenten er overal goed uitzien.
Ze wijzen op het voordeel van de open standaard om documenten uit te wisselen; de ISO standaard “Open Document Format” of afgekort ODF. Door intern odf en in externe communicatie pdf te gebruiken, zijn de documenten bruikbaar op de juiste plaats op de juiste manier.
Ze wijzen op de mogelijkheden om voor deze vrije software ook professionele hulp en ondersteuning in te roepen door gespecialiseerde bedrijven en beroeps-IT’ers.
Verder vermelden ze enkele voorbeelden waar op grote schaal de vrije office software gebruikt wordt: de stad Munchen in Duitsland, de ziekenhuizen van Kopenhagen in Denemarken, de gemeentediensten van Valenciana in Spanje, en de Franse overheid, die zo’n half miljoen pc’s op LibreOffice heeft draaien.

https://wiki.documentfoundation.org/images/3/3c/EN_Migration.pdf

Lift ^ | Lift v | Comments Off

« Previous Entries