Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

OLED slijtage * De grenzen van Australië * FreeBSD 14

i-nieuws 6 na 6 ** November 23rd, 2023 by wim.webgang **

OLED slijtage

Beeldschermen met OLED technologie zijn nog relatief nieuw, inzover dat er weinig informatie is over het effect van inbranden. Dat was een effect dat veel voorkwam bij CRT schermen met een beeldbuis. Een beeld dat steeds op dezelfde plaats op het scherm stond geraakte op de duur ingebrand. Je bleef de lijnen van het veelgebruikte beeld zien, ook al stond er een ander beeld op het scherm. Dat was duidelijk op beeldschermen waarop een bepaald computerspel veel gespeeld werd. En bij terminals waar de contouuren van het hoofdmenu van een veelgebruikt programma zichtbaar bleef doorheen de rest van de toepassing.
Ook OLED schermen zouden een zekere kwaliteitsvermindering kennen door gebruik, die wel verschilt van het oude burn-in effect. Door intensieve testen is gebleken dat bv het midden van grote schermen aangetast wordt. Daar zijn dikwijls de sterkst belichte delen van beelden te zien, en dat zou voor slijtage zorgen in die zone. Door slijtage zou de capaciteit van de lichtpunten op die plaats achteruitgaan. Door extreem intensieve testen kon door RTINGS aangetoond worden dat 700 uren achtereenvolgend gebruik zichtbare sporen achterliet.
Het gaat bv over witte vlakken die steeds op dezelfde plek opduiken, en nadien op die plaats een minder helder beeld geven, veroorzaakt door verminderde lichtafgave van de lictpunten in dat gebied.
Fabrikanten zijn zich daarvan bewust. Ze proberen met software het slijtage effect te beperken, bv door de lichtintensiteit te beperken. Door minder lichterkte te gebruiken dan eigelijk zou kunnen kan de slijtage uitgesteld worden. En het interessante voor de fabrikanten is dat ze dat nog kunnen doen nadat het beelscherm verkocht is. Door softwareupdates te sturen over internet, wordt het gedrag van het scherm aangepast. Het testlabo merkte bv op dat na upgrade 3 een bepaald scherm algemeen een minder licht beeld gaf.
Een andere methode die fabrikanten (kunnen) gebruiken, is software die de slijtage compenseert. Als het gebruik van de pixels opgevogld wordt, zou je pixels die veel lichtintensief beeld getoond hebben na een aantal uren kunnen bijregelen door ze wat extra licht te laten geven tov de pixels die minder gebruikt zijn. Dat is natuurlijk wat complexer, maar de schermen hebben dan ook veel meer technolgie ingebouwd dan nodig om enkel de beelden weer te geven die de gebruiker wil zien.

https://www.rtings.com/tv/learn/longevity-results-after-10-months

De grenzen van Australië

Australië is bezig met zijn cybergrenzen beter te beveiligen. Er zijn een aantal spectaculaire inbraken en inbreuken geweest in openbare diensten en in privé-bedrijven, en de overheid wil de digitale gezondheid wat opkrikken. Het is ook nodig: havens lagen stil en de helft van de bevolking was slachtoffer van het lekken van privacy gevoelige gegevens door computerinbraken.
De overheid wil bedrijven ondersteunen om zich beter te beveiligen.
Ze gaan ook de belangrijkste infrastructuur beter in het oog houden; zo zullen de telecommunicatiebedrijven duidelijker moeten melden als er onregelmatigheden vastgesteld zijn.
Ze willen ook grenzen instellen aan het verbinden van verschillende computersystemen van overheden om gegevens uit te wisselen, om schade in te perken bij een inbraak in één van die systemen.

FreeBSD 14

Het project van het open source besturingssysteem FreeBSD heeft officiëel zijn 14 versie uitgegeven: FreeBSD 14.
Het bevat OpenSSH 9.5, OpenSSL 3.0, openZFS versie 2.2 en andere nieuwe softwareversies. FreeBSD is vooral bedoeld als serversysteem, maar het heeft ook een desktop, en je kan het als gewone computer gebruiken.

Wie FreeBSD versie 14 installeert zal merken dat er iets is veranderd in de struktuur van de mappen. Vroeger werden de mappen van de gebruikers gemaakt in /usr/home, en nu wordt er op het hoogste niveau een /home aangemaakt, zoals in de meeste Linux distributies.

FreeBSD 14 komt uit voor verschillende types computers, en draait ook op AMD en ARM processoren. https://www.freebsd.org/releases/14.0R/

De ontwikkelaars hebben un release opgedragen aan Hans Petter Selasky.
Dat was een vooraanstaand programmeur van het FreeBSD project, die voorbije zomer in een verkeersongeval in Noorwegen om het leven kwam. Hij was 41.

Hij werkte al 25 jaar mee aan FreeBSD, oorspronkelijk verbeterde hij de ISDN drivers, en tegenwoordig werkte aan de usb drivers. Hij zorgde er ook voor dat de Linux drivers voor webcams konden gebruikt worden in FreeBSD, zodat de gebruikers konden teleconferencen.

Zijn code wordt ook op andere plaatsen gebruikt, bv in de usb-drivers van de playstation. Hij ontwikkelde ook een slimme netwerksoftware, die ervoor zorgde dat Netflix met een grote snelheid beeld over een server kan buitensturen. Hij werkte ook aan drivers die gebruikt worden in open source pbx systemen als Asterisk en openPBX voor telefonie over internet.

https://www.freebsd.org/releases/14.0R/announce/

Recent leek HPS nog geïnteresseerd te zijn door spraaktechnologie:

https://groups.google.com/g/bsdmailinglist/c/tvLVEBma86g

compiled by BCP v.0.6.3

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Hack je auto * Zelfrijdend overreden * Ingepakt * Ubuntu in Riga

i-nieuws 6 na 6 ** November 9th, 2023 by wim.webgang **

Hack je auto

Automobilisten in de VS genieten van de mogelijkheid om de gegevens van hun auto uit te lezen op een computer, door een kabeltje aan te sluiten op het electronisch systeem van hun voertuig. Maar de fabrikanten zijn nu opgeschoven naar een draadloze uitlezing, die niet door de Automobilist zelf kan gebeuren. Ze doen er alles aan om de klanten zelf hun gegevens te laten uitlezen, op een moment dat de auto meer dan ooit informatie verzamelt, opslaat en doorstuurt naar de fabrikant.
De fabrikanten vochten het toepassen van de “right to repair” wet op de auto’s aan.
In de staat Maine in het Noorden van de VS, werd een referendum gehouden over de wet.
De kiezers stemden massaal voor het recht om hun eigen wagen te controleren.
De automobilisten hadden de “Maine Automotive Right to Repair Coalition” opgericht om aktie te voeren rond de wet. Huidige auto’s zijn computers op wielen, en het gaat naast herstellen ook over de controle op de data van de gebruikers.
De right to repair beweging heeft al een paar overwinningen gehaald op de fabrikanten van allerlei soorten computer- en andere appartuur. Daarbij krijgt de klant het recht om herstellingen te doen of te laten doen door een andere partij dan de fabrikant. En de fabrikanten worden verplicht om reserve-onderdelen en handleidingen voor herstelling aan te bieden.

Zelfrijdend overreden

Het Amerikaanse automerk Cruise roept zijn wagens terug voor een software update. Het testprogramma met zelfrijdende wagens was om veiligheidsredenen al stilgelegd door de overheid.
Er was een ongeval waarbij een ingewikkelde verkeerssituatie ertoe leidde dat er een voetganger onder de zelfrijdende auto terechtkwam.
Een voetganger liep door het rood en werd gegrepen door een auto met bestuurder. Ze vloog over diens motorkap en kwam daarop op het volgende rijvak terecht, waar ze voor de zelfrijdende auto terechtkwam. De zelfrijdende auto reageerde aanvankelijk met een remstoot, maar dat kon niet vermijden dat de voetganger onder de wagen terechtkwam.
En mogelijk begint daar het probleem voor wat betreft de zelfrijdende auto. Doordat de vrouw onder de auto zat, zag die geen obstakel meer. De brandweer zocht hoe ze de auto konden uitschakelen, en plakten de voorste sensoren af om het controlecentrum van het zelfrijdend systeem te alarmeren. Die schakelden dan in contact met de brandweer het zelfrijdend systeem uit.
De auto’s die teruggeroepen worden zijn niet in bezit van partikulieren, ze werden nog niet verkocht. Het zijn allemaal voertuigen in bezit van Cruise of GM, het moederbedrijf. Het voertuig zelf is afgeleid van een electrische wagen van GM. Meestal zitten ze in testprogramma’s.

Ingepakt

In een distributiecentrum in Zuid-Korea gebeurde een ongeval met een inpakrobot. Een werknemer van een robotbedrijf was bezig met het instellen en controleren van een robot. De robot was moest ingeschakeld gaan worden in een landbouwbedrijf, om dozen op een pallet te stapelen, en er was iets fout met de sensoren. Het is natuurlijk moeilijk om de werking van sensoren te testen zonder de robot aan te zetten, maar daar ging het fout. De robot hield de technieker voor een doos paprika’s, greep hem vast en plofte hem op de lopende band richting pallet. De man overleed aan zijn verwondingen.

Ubuntu in Riga

De jaarlijkse Ubuntu conferentie vond dit jaar plaats in Riga, in Letland, van 3 tot 5 november.
Ze schuiven hierbij op van de “Ubuntu Developer Summit” zoals het vroeger heette, naar de nieuwe, meer algemenen naam “Ubuntu Summit”.
Er werd ondermeer gesproken over Ubuntu Core. Dat is geen nieuwe Ubuntu distributie (de twee officële zijn server en desktop), maar eerder een aangepaste versie van de desktop, speciaal bedoeld voor inbouw in “embedded systems”. Het is hun “internet of things” distro, die bv kan ingebouwd worden in slimme reklamesystemen als “digital signs” en “smart displays”.
Core heeft een vaste installatie, en bij een update wordt gewoon heel het systeem vervangen door een nieuwe. Er gebeuren dus geen kleine updates geledelijk aan zoals bij een gewone desktop Linux.
Andere voorbeelden van dergelijke systemen zijn MicroOS van OpenSUSE, en het bekendere Crhome OS. Het worden “immutable desktops” genoemd.

En wat is de beste manier om reklame te maken voor hun conferentie? De getuigenis van … Craig Loewen (MS).
(het valt wel op dat hij helemaal in het zwart is gekleed, geen MS logootjes of zo, en geen hemd en das).

https://ubuntu.com/blog/why-you-should-attend-the-ubuntu-summit

compiled by BCP v.0.6.3

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Android bug upgrade * Oud fijn stof * Threads in the UK * Asahi Linux voor Apple * Nieuw fijn stof * DNA voor de massa * Kunstmatige intelligentie poll * Samen tegen computercrimenelen

i-nieuws 6 na 6 ** November 2nd, 2023 by wim.webgang **

Android bug upgrade

Een bug van het Android systeem die ervoor zorgt dat gebruikers kunnen buitengesloten worden uit hun apparaat, had oorspronkelijk maar een lage prioriteit voor Google: P2 op hun online issue tracker.
De titel van de bug luidt:
“After updating to android 14, primary user profile can no longer access storage. Secondary profile can still access storage.”
Hoewel de beschrijvingen van de gebruikers verschillen, gaat het dikwijls over het optreden van het probleem na de upgrade naar Android 14, daarna kunnen ze helemaal niet inloggen, of kan één van de gebruikers op het apparaat niet werken. Er wordt gezegd dat internal storage niet beschikbaar is voor de gebruiker, sommige gebruikers kunnen hun smartphone al dagen niet gebruiken. Het probleem dook op rond half oktober.
Nadat er in de media wat ruchtbaarheid aan gegeven was, heeft Google de prioriteit opgewaardeerd naar het hoogste niveau. Maandag hebben ze meegedeeld dat hun mensen eraan werken. Ze hebben ook alvast een update gemaakt om te vermijden dat nog niet getroffen toestellen het euvel ook krijgen. Voor de anderen, is het wachten tot de software update uitkomt die het probleem oplost.
Ondertussen zitten de gebruikers met de frustratie: ze hebben een apparaat (meeste meldingen gaan over de Pixel), hun gegevens zitten er in, maar ze kunnen er niet aan, ze hebben geen toegang tot adressen, foto’s enz. Het lijkt wel ransomware merkt iemand op. En sommige gebruikers probeerden zelf op allerlei manieren om hun apparaat terug aan de praat te krijgen, niet wetende dat het een bug was van Android; ze deden bv een “factory reset” of probeerden op een andere manier het probleem aan te pakken, wat het soms nog erger maakte, en ze eindigden met een oneindig opnieuw opstartend apparaat.

https://support.google.com/pixelphone/thread/241474288?hl=en

Oud fijn stof

Onderzoekers hebben oud fijn stof gevonden dat dateert van de periode dat de dinosauriers uitstorven.
Het blijkt afkomstig van de inslag van een meteoriet op aarde, en door de gegevens van het stof in de huidige computermodellen in te voeren komen ze uit op een zodanige verduistering dat de fotosynthese van het leven op aarde sterk verstoord zou worden. En dat gedurende lange tijd, omdat het stof van die aard is dat het zeer lang in de dampkring aanwezig blijft.
Het bevestigt en versterkt nog de theorie dat het uitsterven van de dino’s te wijten was aan zo’n inslag.
Een van de betrokken wetenschappers is een Belg:

https://www.rtbf.be/embed/m?id=3072180

Threads in the UK

Een ingewikkeld verhaal over threads en threats ..

Over het gebruik van de naam Threads is discussie in Groot-Brittanië: een softwarebedrijf met de naam Threads Software Limited registreerde die naam tien jaar geleden. Zij hebben een intelligent messaging hub, die bedrijfscomunicatie opslaat in een databank online.

Maar ondertussen gebruikt Facebook en Instagrambedrijf Meta de naam “Threads” ook voor iets in instagram dat moet concurreren met twitterachtige diensten. Ze deden een bod op de geregisteerde merknaam in Groot Brittanië. Het Britse Threads bedrijf ging niet in op dat aanbod om de merknaam te verkopen, en daarop ging instagram toch gewoon door met het gebruik van de naam, ook in Groot-Brittanië.

Nu eist het Britse bedrijf dat Meta binnen de maand stopt met het gebruik van die naam.

https://www.businessinsider.com/meta-told-stop-using-threads-name-company-owns-uk-trademark-2023-10?r=US&IR=T

Ondertussen wordt er door instagram ook gewerkt aan een API. Dat is een soort verbinding die bedrijven kunnen gebruiken om vanuit hun computersystemen automatisch Threads aan te maken. Gebruikers kunnen zich alvast afvragen wat het effect daarvan gaat zijn.
It could be a threath for the content ..

Asahi Linux voor Apple

Asahi Linux is een project om een Linux versie te maken die draait op de nieuwe Apple computers die de eigen M-Chips gebruiken als processor, in plaats van standaard intel processor. De ontwikkelaars van Asahi Linux hebben daar hun handen mee vol, want Apple deelt niet veel informatie over die zelf ontwikkelde M-processor. Het doel is om eerst Asahi Linux aan de praat te krijgen op de toestellen met de M1 processor (ondertussen heeft Apple de M3 processor gelanceerd).

Ze moeten zich dus verdiepen in hoe het hele systeem werkt, en ze draaien daarvoor soms hun Asahi Linux waar ze aan werken op een Mac waar ze ook nog het originele Apple OS op laten staan. Soms stoten ze daarbij op problemen omdat de twee systemen op dezelfde computer elkaar in de weg zitten. En nu hebben ze een probleem ontdekt dat ze niet konden verklaren door de aanwezigheid van Asahi Linux. Nader onderzoek leverde de conclusie op dat het een probleem was in het systeem van Apple. Dat wordt veroorzaakt door twee bugs.
Het probleem treed op bij bepaalde versies van macOS. Als een gebruiker daar een upgrade doet naar macOS 14 Sonoma, kan dat fout gaan en eindigt hij met een zwart scherm, waarna hij niet verder kan opstarten. De gegevens blijven wel op de computer staan, hij kan alleen niet starten, en het recovery system werkt niet. Het probleem treedt vooral op bij de 14 en 16 inch laptops.

https://github.com/AsahiLinux

https://asahilinux.org/about/


Het resultaat van het Asahi project zal je als eindgebruiker terugvinden in een release van Arch Linux ARM. Arch Linux is een al lang bestaande Linux distributie voor gevorderde Linux gebruikers. Ze gebruiken het “rolling release” principe, waarbij vanaf je het systeem installeert er doorlopend kleine update gebeuren, en je nooit een “nieuw systeem” moet installeren.
Ze hebben een Arch Build System uitgewerkt om de gebruikers te helpen met het zelf compileren van programma’s, waarvoor ze de code van originele bronnen afhalen. Arch probeert zo dicht mogelijk bij de originele broncode van allerlei software te blijven, terwijl andere distributies zelf nog kleine aanpassingen doen aan de software in hun distributies.

Nieuw fijn stof

Nieuw fijn stof daarentegen is dan weer slecht voor mensen weten ze in India. De aanwezigheid van fijn stof wordt er nu gelinkt aan diabetes type 2. De PM 2,5 kleine stofdeeltjes worden ingeademd, en komen via de longen in de bloedbaan terecht.
De wereldgezondheidsorganisatie stelt de jaarlijks gemiddelde limiet op 5 microgram per kubieke meter.
In Vlaanderen worden die waarden van de WHO vlotjes overschreden. Maar gelukkig heeft Europa andere normen, die niet op 5 maar op 20 microgram per kubieke meter liggen.

De Belgische kaart voor PM 2,5 en andere metingen kan je vinden op de site van de Vlaamse Milieumaatschappij :

https://www.vmm.be/lucht/actuele-luchtkwaliteit

Voor Antwerpen:

https://www.vmm.be/publicaties/luchtkwaliteit-in-de-antwerpse-agglomeratie-jaarrapport-2021

DNA voor de massa

De site 23andMe is bekend voor het toegankelijk maken van de DNA test. Maar behalve de gebruiker die zijn DNA instuurt voor analyse, zijn er nog andere geïnteresseerden in de resultaten van die test.
Het bedrijf heeft een contract afgesloten met het bedrijf GSK, dat voor miljoenen dollars inzage krijgt in de DNA gegevens. Het is een Britse pharmaceutica reus. Ze gebruiken de gegevens voor onderzoek dat naar nieuwe medicijnen moet leiden.
Ze krijgen de DNA gegevens niet samen met de gegevens van de klanten, de data die ze krijgen zijn “anoniem” gemaakt.
De gebruikers van 23andMe moeten ergens aangeven dat ze akkoord zijn met die vorm van gebruik, en 80 procent lijkt dat te doen.

Of misschien is het omgekeerd, slechts 20 procent is zich bewust van de vraag en vindt de manier om nee te zeggen…

Kunstmatige intelligentie poll

Blijkbaar gebruikt Microsoft kunstmatige intelligentie om “poll’s” te publiceren naast nieuwsartikelen.

Zoals bij een artikel over de dood van een Australische vrouw…

What do you think is the reason behind the woman’s death?”
o murder
o accident
o or suicide

The Guardian was de bron van het artikel, en zij kregen veel negatieve reakties op de combinatie met de poll, waarvan veel lezers dachten dat de journalisten zelf een leuke poll naast het artikel hadden geplaatst.
The Guardian ziet het dan ook als reputatie-schade.

ps: Ondertussen is de poll verdwenen; Microsoft heeft zijn AI poller even op non-aktief gezet in afwachting van heropvoeding.

https://www.msn.com/en-au/news/australia/woman-found-dead-at-st-andrews-school-in-sydney-identified-as-water-polo-coach-lilie-james/ar-AA1iQz2H?ocid=entnewsntp&cvid=d86e5dbaf265434bac40c165ffe9bff6&ei=10

Samen tegen computercrimenelen

De VS willen samen met een groep andere landen een halt toezeggen aan de computeraanvallen die leiden tot afpersing (ransomware).
Ze willen systematisch weigeren te betalen aan de boosdoeners die in hun systemen binnendringen. Door dat wereldwijd te doen hopen ze de inkomsten voor de computercriminelen droog te leggen.
Er zal kunstmatige intelligentie ingezet worden om de transacties in bitcoin en andere cryptomunten te onderzoeken. Informatie over verdachte portefeuilles zal gedeeld worden met partnerlanden. De samenwerking zou een veertigtal landen beslaan, en de Europese Unie en Interpol werken ook mee.

Betalingen in cryptomunten in de context van afpersing via internet, worden geschat op meer dan vierhonderd miljoen dollar in de eerste helft van dit jaar, dus tegen het einde van het jaar gaat dat naar 1 miljard dollar.
Analisten die de blockchain onderzoeken komen met die cijfers.
De bedragen lijken op zich wel te dalen. Terwijl computerinbrekers voorheen veel geld binnenhaalden door grote bedrijven met dikke reserves af te persen, evolueert het nu naar meer kleinere bedrijven en lagere bedragen.

compiled by BCP v.0.6.3

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Amazon in Europa * Licht ontvlambaar * Als dit dan dat (of toch niet) * Verbrandingsmotor is uit

i-nieuws 6 na 6 ** October 26th, 2023 by wim.webgang **

Amazon in Europa

We praten dikwijls over Amazon in de VS, maar Amazon is ook in Europa aanwezig.
Er zouden meer dan honderdtachtig miljoen gebruikers zijn binnen de Europese Unie.
Vooral in Duitsland is Amazon groot. Ze hebben kantoren in 50 Europese steden.
En het bedrijf zou meer dan honderdvijftigduizend werknemers hebben in Europa. Deze cijfers werden bekend door een Europese wet die voorschrijft dat grote internetbedrijven die aktief zijn hier, verantwoordelijk zijn voor ondermeer de inhoud die ze hier publiceren. Ze moeten daardoor bv reageren op meldingen van misbruik op hun platformen. De bedrijven moeten vrijgeven hoeveel gebruikers ze in Europa hebben, om te kijken of ze onder de nieuwe wetten vallen. Die traden in augustus van dit jaar in werking. Er zijn een negentiental grote bedrijven die meer dan 45 miljoen gebruikers hebben, per maand bekeken. Amazon heeft alleen in Duitsland al 60 miljoen gebruikers.
Om het half jaar moeten de VLOP’s of “Very Large Online Platforms” een update geven over hun gebruikerscijfers.

Licht ontvlambaar

Fabrikanten van de klassieke auto’s hebben het soms moeilijk om over te schakelen naar electrische auto’s. General Motors in de VS heeft problemen met licht ontvlambare batterijen én klanten.
Batterijen gemaakt of verkocht in de periode tussen 2017-2021 bleken soms een probleem te hebben, waardoor ze in brand konden vliegen. GM werd geconfronteerd met een groot aantal batterijen die best vervangen zouden worden. Eerst probeerden ze nog met lapmiddeltjes, zoals het aanraden om de auto buiten te parkeren, in niet in de garage van je huis. Althans tot je de auto binnengebracht had voor nazicht. Of bij dat nazicht het probleem opgelost werd blijft de vraag, want ook daarna vatten sommige auto’s nog vuur.
De klanten hadden er hun buik van vol, en er werd een rechtszaak aangespannen, in de vorm van een “class action” zaak.
Om de negatieve publiciteit wat te temperen heeft GM nu een programma opgezet waarbij gebruikers kunnen intekenen op een schadevergoeding. Maar daarvoor moeten ze een software update laten installeren, die de batterij in het oog houdt. De software zal voorkomen dat de batterij volledig vol opgeladen wordt, want dat is het punt waarbij het probleem van ontbranding voor kan komen. Dat betekent ook dat de eigenaars bv maar 80% van de autonomie hebben. Als de batterij maar 80% is opgeladen kan je er minder ver mee rijden. Ten tweede zal de software onderzoeken of de batterij de eigenschappen vertoont die tot het probleem leiden. Er is een behoorlijk groot aantal km’s rijden nodig om dat vast te stellen, zo’n 10.000 km, en niet alle klanten zullen genoeg afstand afleggen binnen de geplande meetperiode die loopt tot maart 2025.

Als dit dan dat (of toch niet)

De automatisatie website “ifttt” loopt aan tegen de afhankelijkheid van Amazon.
Amazon gaat namelijk het ifttt platform wegknippen uit hun smartspeaker platform Alexa. Via Alexa konden gebruikers bepaalde dingen automatisch laten gebeuren, gewoon door te zeggen “Alea, trigger abc”. De ifttt dienst pikte dat op, en voerde de geprogrammeerde akties uit die bij de abc oproep hoorden.
Ook andere akties, zoals het maken van een boodschappenlijst in Alexa, konden automatisch dingen triggeren die de gebruiker ingesteld had via ifttt.
Ifttt was in de beginperiode van de smartspeakers en home-automation een interessante uitbreiding om dingen te automatiseren.
Maar het ifttt platform zou het moeilijk kunnen krijgen omdat de fabrikanten van de apparaten waarmee ze samenwerkten, ondertussen zelf automatisatie inbouwen in hun platform. Dat is dan beter geïntegreerd en sneller dan de ifttt dienst. En bovendien moet voor ifttt een abonnement genomen worden, terwijl bv Apple shorcuts inbegrepen is.
Ifttt mikt nu op uitbreiding van zijn dienst met Kunstmatige Intelligentie. Zo kan een ifttt trigger met hulp van KI een blog post schrijven bv.

De gebruikers van ifttt moeten niet zelf programmeren. De website laat dingen kiezen uit een aanbod van mogelijkehden, en in verschillende stappen worden die aangeboden en door ifttt bewaard, en uitgevoerd.
Er zijn apps voor Android en Apple die een sms kunnen verzenden als ifttt aktie, en sommige fabrikanten laten hun toestellen of diensten ook ifttt signalen geven die als trigger gebruikt kunnen worden om iets anders in gang te zetten.
Voorbeelden van gebruik van ifttt:
- een gebruiker tagt een foto op instagram, en ifttt gaat die foto downloaden en ergens opslaan.
- een weerbericht op een site geeft regen aan, en ifttt gaat daarop de kleur van de verlichting in de gang veranderen naar blauw, zodat de gebruiker er aan denkt een paraplu mee te nemen.
- Een gebruiker maakt een blog post, en ifttt gaat er automatisch een tweet over maken.
- een gebruiker die binnen bereik van een bepaald wifi netwerk komt laat automatisch het volume van zijn gsm lager zetten.
- als je aankomt op je werk, automatisch een tijdsregistratie doen, het zogenaamd “intikken”.

Verbrandingsmotor is uit

Het noorste bedrijf Moller Molility Group heeft aangekondigd dat ze vanaf volgend jaar, 2024, geen auto’s met verbrandingsmotor meer gaan verkopen. Het bedrijf begon na de tweede wereldoorlog met het invoeren en verkopen van auto’s van volkswagen. Ze verkochten miljoenen auto’s, waaronder heel wat kevers. Ook voor een andere iconische wagen, de golf, valt dit jaar het doek. De laatste golf wordt daar verkocht in december van dit jaar. Volkswagen heeft verschillende electrische modellen op de markt, en de invoerder verkocht de voorbije tien jaar al meer dan honderdduizend electrische wagens. Die zijn in Noorwegen vanzelfsprekend geworden. Tesla is er het grootste automerk, en meer dan 85 procent van de nieuw ingeschreven wagens zijn electrisch. Dan zijn er nog een aantal hybride, en de auto’s met verbrandingsmotor zijn marginaal in Noorwegen: dieselwagens halen nog nauwelijks 1.8 % marktaandeel, en benzinewagens minder dan 1 procent.

compiled by BCP v.0.6.3

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Einde van een tijdssignaal * Space OS * Gnome zonder x11 * Verzonnen verzekering * Ruimtestof * Mastodon heeft meer gebruikers * Bier in gevaar * Right to repair wet in Clifornië

i-nieuws 6 na 6 ** October 12th, 2023 by wim.webgang **

Einde van een tijdssignaal

De Canadese radio heeft voorbije dinsdag voor de laatste keer zijn lange beep uitgezonden. De lange beep maakte deel uit van een tijdssignaal, waarbij de juiste tijd wordt aangekondigd, en de beep wordt uitgzonden als exact moment om klokken mee gelijk te zetten. De Canadese radio startte met het uitzenden van zijn tijds-synchronisatie eind jaren 1930 van de vorige eeuw. Nu zijn er genoeg andere alternatieven die bovendien preciezer zijn, en is het uitzenden van het tijdssignaal afgeschaft.

Space OS

De baas van een nieuw bedrijfje met de naam Deta (ja delta zonder l), heeft een eigen idee over hoe een pc moet werken.
Hij wil de “personal” terug in “personal computer” brengen, want die zijn we verloren.
Zeker met het online werken en de verschuiving naar het gebruiken van cloud diensten is de gebruiker de controle kwijt. Zo zitten zowel de programma’s als onze mails en onze documenten allemaal in de computerssystemen van bedrijven, en is onze controle er nogal beperkt over. Stel dat het bedrijf ermee ophoudt, onze login blokkeert, de programma’s eenzijdig wijzigt terwijl je de oude versie wil blijven gebruiken, als je geen internet hebt, als enz?
Hij werkt in Berlijn aan de ontwikkeling van de “personal cloud computer”.
Dus ze gebruiken ook cloud, maar op een persoonlijke basis. Je hebt een persoonlijke ruimte in die cloud en daarin draait je pc. Alles is versleuteld en je kiest zelf wat je download of installeert van applicaties, die zitten dan echt in je personal cloud pc, en zijn van jou.

https://deta.space/

Hopelijk komt de naam van zijn systeem niet van de cake die hij gegeten heeft toen hij dit bedrijf startte

Gnome zonder x11

In de ontwikkeling van Gnome kan je zien dat gepland wordt om het gebruik van X11 uit de code te verwijderen.
Ze nemen een eerste stap door de “x11 session targets” te verwijderen. Alles wat naar X11 verwijst is verouderd sinds 2016, toen ze in Gnome overschakelden naar Wayland als grafisch systeem voor de desktop. Dat werd ook overgenomen in de distributies die Gnome gebruikten, zoals Fedora 25.
De X11 code wordt minder en minder getest, en daarom wordt het mogelijk een probleem, en halen de ontwikkelaars liever alles wat nog naar X11 verwijst uit Gnome.
Tot nog toe was het nog altijd mogelijk om via Settings te kiezen voor “Gnome op Xorg”, of een configuratiebestand aan te passen om xorg te gebruiken, bv in Fedora 35 (Fedora is nu aan v.38)
Maar bv openSUSE heeft de keuze tussen Wayland en x11 en een recente Tumbleweed installatie gebruikt X.Org v 21.1.

inxi -Ga

https://gitlab.gnome.org/GNOME/gnome-session/-/merge_requests/98

Verzonnen verzekering

In het proces tegen Sam Bankman-Fired, de oprichter van de cryptomunt-handel FTX, werd een vraag gesteld over de verzekering waar het bedrijf over communiceerde. Ze beschreven op hun websites een verzekeringsfonds dat ze opgericht hadden in 2019, en waar ze zowel geld in gestort hadden, alsook een aantal cryptomunten. Het moest garanderen dat de verliezen van de klanten beperkt zouden blijven als er onverwachte gebeurtenissen plaatsvonden.

In een tweet van februari 2021 zeggen ze dat in dat zogenaamd “Backstop Fund” de waarde ondertussen meer dan 100 miljoen dollar was, waaronder 5.25 miljoen in hun eigen FTT cryptomunt.

Op de vraag of dat getal echt was, antwoordde de beschuldigde dat het niet echt was, en dat er in werklijkheid veel minder in hun verzekeringsfonds zat. De volgende vraag was waar dit getal op de site en in de tweets dan vandaan kwam?

De beschuldigde legde dan uit aan de hand van een stukje python programma code uit de websiteprogramma’s dat het gewoon een willekeurig getal was dat berekend en getoond werd:

Q. Now, was this number listed on the tweet accurate?
A. No.
Q. Why not?
A. For one, there is no FTT in the insurance fund. It’s just the USD number. And, two, the number listed here does not match what was in the database.
Q. What do you mean, it doesn’t match?
A. The number in the databases was a different number.
Q. Where did this number come from?
A. This comes from a page on the website that claims to show what was in the insurance fund, but it was actually calculated separately.
..
Q. So it’s a fake number?
A. Yes.

Q. Was the real number higher or lower than the fake number?
A. Lower.
A. Yes. First, line 16 is saying what the name of this
function is. Line 17, it’s getting the daily — it’s getting
the total volume of trades from the past 24 hours on FTX. Then in line 19 it’s taking that number, multiplying it — then multiplies that by a random number that’s around 7500 and then dividing the result by a billion. That’s a number that gets added to the number that shows up on the website.

Ruimtestof

De NASA heeft de eerste stukjes ruimtestof laten zien die ze naar de aarde hebben gehaald bij hun missie “Osiris-Rex”.
In september landde een capsule met de stalen uit de ruimte in de woestijn van Utah. De stukjes zijn afkomstig van een planetoide met de naam Bennu. Ze bevatten een soort klei waarin water is gevonden. De wetenschappers gaan er van uit dat het water op aarde afkomstig is van de inslag van plentoiden. Van Bennu heeft men kunnen berekenen dat er een kleine kans is dat die op aarde inslaat ergens tussen nu en 300 jaar, meer bepaald is de kans het grootst op 24 september 2182.

Schrijf die datum dus alvast in uw agenda.

Meer op National Geographic:

https://www.nationalgeographic.nl/aarde-loopt-iets-meer-kans-om-door-asteroide-bennu-geraakt-te-worden

Mastodon heeft meer gebruikers

Mastodon blijkt meer gebruikers te hebben dan ze zelf dachten. Er is ontdekt dat er een fout was in een serververbinding waardoor de telling van het aantal Mastodon gebruikers niet correct was. Er zijn meer dan vierhonderdduizend maandelijks aktieve gebruikers meer dan voorheen geteld.
Door de fout werden 727 servers niet meegeteld, en meer dan 2,3 miljoen registraties van gebruikers.

Mastodon is een netwerk van servers die een sociale netwerkdienst beheren die de rechten van de gebruikers vooropstelt.
De programmacode van Mastodon is open source. Een Duitse vzw beheert de hoofdserver.

Mastodon kreeg veel gebruikers bij toen Elon Musk twitter overnam, en zit nu rond 1,8 miljoen aktieve gebruikers.

Er zijn verschillende manieren om Mastodon te gebruiken op Linux. Er zijn native apps, en je kan ook via de browser werken. Voor commerciële systemen zijn er apps in de respectievelijke online winkels.

Voor Linux op de smartphone: er bestaat een SailfishOs app met de naam Tooter.

Voor KDE is er Tokodon.

Voor Gnome is er Tootle of Tuba.

En verder zijn er veel op web-technologie gebaseerde programma’s als Sengi, TheDesk en Whalebird.

https://joinmastodon.org/servers

https://fosstodon.org/@opensuse

Bier in gevaar

Het bier in Europa is in gevaar door de klimaatverandering volgens wetenschappers.
Het probleem ligt bij de hop, die de opwarming van het klimaat niet goed aankan. De hop is belangrijk bij de vorming van de smaak van het bier, en dus wordt verwacht dat die zal veranderen onder invloed van de klimaatwijziging.
Brouwers die de kwaliteit van hun bier op peil willen houden zullen tegen een hogere kost aankijken, en de consument tegen een hogere prijs.

Right to repair wet in Clifornië

De gouverneur van Californië heeft de wet SB 244 ondertekend, en daarmee de Right to Repair wet doen ingaan. Door de wet zal het voor eigenaars van apparaten gemakkelijker worden om die te herstellen of te laten herstellen. Fabrikanten van apparaten moeten onderdelen, gereedschap, software, en handleidingen beschikbaar maken voor de apparaten die ze op de markt brengen. De termijnen hangen af van de prijs: goedkope apparaten moeten drie jaar voorzien worden van deze mogelijkheden, apparaten boven 100 dollar tot zeven jaar. Er zijn een aantal uitzonderingen, maar deze wet wordt toch als de sterkste in de VS gezien. Gelijkaardige initiatieven zijn er nog in New York, Colorado, en Minnesota.
Maar bedrijven als Apple, altijd een grote tegenstander van herstellen van hun apparaten, hebben al tegenmaatregelen genomen. Ze bouwen in onderdelen voor herstelling een kleine chip in, zodat zij kunnen bepalen of de onderdelen werken of niet, en in welke omstandigheden. Een beetje vergelijkbaar met de chips die fabrikanten van printers in hun toners inbouwen.
De techniek wordt parts-pairing genoemd. In de chips wordt DRM technologie gebruikt als toegangscontrole op het gebruik van de onderdelen. De frabrikanten zwaaien dan met een wet op fedraal niveau, de DMCA, die verbiedt om toegangscontrole te omzeilen (oorspronkelijk bedoeld voor DVD’s en games). En daarmee komen te herstellingen toch weer onder controle van de fabrikanten.
Cory Doctorow geeft in columns dikwijls kritiek op deze praktijken, en schreef ook een boek “The internet con. How to seize the means of computation”.

compiled by BCP v.0.6.3

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Nerd tool nummer één * Einde van RNDIS

i-nieuws 6 na 6 ** October 5th, 2023 by wim.webgang **

Nerd tool nummer één

Stephan Steins van een onafhankelijke computerwinkel in Dortmund, heeft een eigen “tool” voor herstelling van MacBook Pro en MacBook Air computers uitgegeven; de Nerd Tool no1.
De tool maakt het mogelijk om een herstelling aan het beeldscherm van die laptops te doen, iets wat Apple had tegengehouden door het niet ter beschikking stellen van een middel om de open/toe sensoren in het scherm juist af te stellen. Zonder die afstelling reageert de laptop niet op het toeklappen van het scherm. Dan blijft het scherm aktief, de computer blijft draaien op normale werksnelheid, de ventilatoren slaan aan en de batterij geraakt sneller uitgeput.
Steins gaat de Nerd tool no1 verkopen aan andere geïnteresseerde herstelwinkels, en gaat de middelen gebruiken om reparatietools te maken voor andere afgeschermde technologie in de toestellen van Apple.

Einde van RNDIS

Greg Kroah-Hartman, de coordinator van de stabiele tak van de ontwikkeling van de Linux kern, slaat definitief de deur toe voor RNDIS.
Hij heeft alle drivers van het RNDIS protocol uitgeschakeld in de git repository met de broncode van Linux.
Het is een onveilig protocol, ontworpen in een tijd dat elk usb-apparaat te vertrouwen was, en dus ongelooflijk gedateerd. De officiële tak van Linux is daarmee niet de enige; in Android, dat ook po een Linux kern draait, werd die Linux kern al veel vroeger aangepast om het RNDIS protocol uit te schakelen.
Eigenlijk was RNDIS ontworpen door Microsoft, en de Linux kern had code om daarmee compatibel te zijn, maar dat was tegelijk een beveiligingsrisico.
Het is volgens Kroah-Hartman onmogelijk om RNDIS veilig te maken, dus moet het verdwijnen.

compiled by BCP v.0.6.3

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Einde van ISS * Code.org in Farsi

i-nieuws 6 na 6 ** September 28th, 2023 by wim.webgang **

Einde van ISS

De VS kijkt al vooruit naar het einde van het ISS, dat normaal tot 2030 zou moeten meegaan. Maar eens het zover is moeten ze natuurlijk voorbereid zijn op het ontmantelen van het gevaarte. Daar beginnen ze nu programma’s voor uit te schrijven. Het concept is een “US Deorbit Vehicle”, of USDV. Bedrijven kunnen intekenen om hun eigen ruimteschredder te ontwikkelen, op basis van een nieuwe ontwerp, of op basis van een bestaand gevaarte dat aangepast word voor de taak. Eigenlijk is het de bedoeling om het ISS gecontroleerd te laten terugkeren naar de aarde, waarbij het grotendeels in de dampkring zal opbranden. Dat moet gebeuren boven een zo dunbevolkt mogelijke plaats op aarde, want er worden ook nog wel wat brokstukken beneden verwacht.
Op termijn zal in de plaats van het ISS een commercieel initiatief verwacht worden, waarbij de NASA minder betrokken is.

Code.org in Farsi

Code.org is een non-profit die zoveel mogelijk mensen wil laten kennismaken met programmeren, in de hoop nieuw talent aan te trekken voor de IT sector. Ze maken opleidingsprogramma’s in verschillende talen, en wilden ook een versie maken in de Perzische taal.
Maar daar botsten ze op de sancties die in de VS gelden tegen Iran, waar Perzisch de officiële taal is. Maar ook in Afganistan, en Tajikistan wordt de taal gesproken. Bovendien zijn er miljoenen Perzisch-sprekenden die verspreid over de wereld wonen, dikwijls omdat ze gevlucht of geemigreerd zijn uit Iran. Code.org startte overleg op met de overheid, en meer bepaald met ITSR, gespecialiseerd in sancties en taalkwesties, en kreeg een uitzondering waardoor ze hun leerprogramma in het Perzisch kunnen uitdragen. Niet iedereen is een fan van code.org, het is een organisatie die gesponsord wordt door een aantal grote IT bedrijven als Microsoft, en Facebook, en die drukken hun stempel op het leerplatform. Er wordt op een website gewerkt in plaats van echt te programmeren op je eigen computer, en misschien mist er wel wat van het echte programmeergevoel. Maar er zijn ook alternatieven, bv freeCodeCamp, een initiatief van de open source community.

https://www.freecodecamp.org/

https://code.org/farsi

https://devrant.com/rants/991285/fuck-linux-now-that-i-have-your-attention-and-you-re-probably-angry-too-please-e

compiled by BCP v.0.6.3

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Gas in de grond * Terraform licentie * Recyclage * Breinvrijwilligers gezocht * Gratis taxirit

i-nieuws 6 na 6 ** September 21st, 2023 by wim.webgang **

Gas in de grond

In het Franse dorpje Foschviller, vlakbij de Duitse grens in de buurt van Saarbrücken, is een proefmeting in een boorput aan de gang die nu resultaat heeft opgeleverd. Ze hebben methaan gevonden. Dat is op zich niet zo spectaculair, want dat komt in de voormalige steenkoolgebieden wel meer voor in de bodem. Maar ze stelden ook vast dat er waterstof aanwezig was. En hoe dieper ze boorden, hoe hoger de concentratie waterstof.
Beide gassen zijn interessant als energiebron, en van de twee heeft waterstof de naam het properste te zijn.
Er gaan nu proefboringen beginnen op andere plaatsen in de buurt om te proberen de gaslagen in kaart te brengen. De metingen die plaatsvonden waren gedaan op dieptes tussen 600 en 1200 meter. Door nog dieper te boren hopen ze een nog hogere concentratie waterstof te vinden, tot 90%.

Terraform licentie

Terraform is een open source platform voor het beheren van clouddiensten. De gebruiker maakt een beschrijving in de vorm van een soort configuratie. Terraform gaat dan de akties uitvoeren die nodig zijn om de eindtoestand van die configuratie te bereiken. Het is een tool voor beheerders van systemen, waarbij de infrastructuur wordt weergegeven in code, Infrastructure as Code om een modische drieletterafkorting te krijgen (IaC). Met de tool kunnen beheerstaken geautomatiseerd worden, zoals het herstellen na een uitval door technische problemen, aanpassen van de infrastructuur aan wisselende belasting, enz.

Het oorspronkelijke tweemansbedrijf Hashicorp bracht Terraform uit onder de Mozilla public licence, een open source licentie die gebruikt wordt voor de software van de Mozilla stichting zoals Firefox en Thunderbird.
De licentie is erkend door het OSI, en heeft overeenkomsten met de GPL maar ook verschillen. Ze wordt bv ook gebruikt door LibreOffice.
Door die open source licentie kon Terraform een groot aantal gebruikers aantrekken, en dat was nodig ook, want veel gebruikers beginnen mee de bouwblokjes te schrijven die het systeem verrijken. Er onstonden zelfs bedrijfjes die voorbouwden op de tooel en zich specialieerden op bepaalde gebieden van het gebruik ervan.

Maar het bedrijf heeft zijn strategie nu aangepast, en kondigde in augustus aan een andere licentie te gaan gebruiken: de BSL, een zogenaamde business Source License. Die laat nog wel inzage en niet commercieel gebruik van de broncode toe, maar beperkt het commercieel gebruik. Dat creërde nogal wat onrust bij de gebruikers.

Als je afhankelijk bent van een tool voor het beheer van al je cloud diensten, waar alles in draait wat je hebt, dan wil je grote zekerheid, en die leek te verminderen door de gewijzigde licentie. Met als gevolg dat een aantal gebruikers zich verenigden, en een openTF manifesto opstelden, met de eis terug te keren naar een echte open source licentie. Dat leek niet te gaan gebeuren, en een week later was het vervolg openTF.org en openTF software, een eigen versie van Terraform. Deze was een afsplitsing van de software vertrekkende van de laatste open source versie van de code, wat in de open source wereld een “fork” genoemd wordt.

Ze hebben al snel een werkende kern en ze tekenen een roadmap uit om een volledig werkend alternatief te maken. Ze kloppen aan bij de Linux Foundation om op een onafhankelijke manier hun toekomst te verzekeren. Ze hebben ondertussen hun naam aangepast, en de afkorting TF anders ingevuld: Tofu. Hun website is nu opentofu.org, en daar merk je al dat ze in zee zijn gegaan met de Linux Foundation.
Na hun alfa-release willen ze zo snel mogelijk een stable release uitbrengen, en die zal compatibel zijn met Terraform 1.5.x.

Op termijn hopen ze dat een aantal grote gebruikers mee op de kar zullen springen. En grote zijn bv Google, Amazon en Microsoft, ook allemaal gebruikers van Terraform.
En in de toekomst kan openTofu wel beginnen afwijken van Terraform, zeker als er meer bijdragen in aanvaard worden. En door de nieuwe Terraform licentie, kan Hashicorp die aanpassingen mogelijk niet zomaar overnemen in zijn eigen versie.


Die afsplitsing kwam natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Ten eerste zijn gebruikers van dit soort tools zelf ook behoorlijk bekend met de technologie, en aangezien ze zelf stukje bijschreven die moesten samenwerken met Terraform kwamen ze ook met de technische details in aanraking. Soms ging het zelfs zo ver dat een bedrijf een eigen versie van Terraform maakte op basis van de broncode van het origineel, maar waar ze dan typische aanpassingen voor hen zelf opnamen. Volgens een getuigenis op Hacker news kwam dat ondermeer omdat Hashicorp niet open stond voor het opnemen van codevoorstellen van anderen.
De nieuwe open source versie Tofu komt dus tegemoet aan een al eerder bestaande nood.

Hashicorp blog: www.hashicorp.com/blog/hashicorp-adopts-business-source-license

opentofu.org

Recyclage

SpaceX is er in geslaagd om de eerste trap van zijn Falcon9 raket een record aantal keer te hergebruiken. Dat gebeurde bij de lanceren van 22 sattelieten voor het StarLink netwerk in de ruimte. Het doel van de vlucht is geslaagd, maar ook voordien al was er een applausje doen de Falcon stage 1 netjes terug landde op een speciaal daarvoor ontworpen boot-landingsplatform. Die werkt volledig robotgestuurd om geen risico’s voor mensen te veroorzaken bij mogelijk verkeerd lopende landingen.

Het vorig hergebruik-record van SpaceX was het 16 keer hergebruiken van een raketbooster, nu zijn ze aan 17e lancering van de “first stage” van deze Falcon raket. Het hergebruik zou de kosten met 30% drukken.

Breinvrijwilligers gezocht

Het bedrijf Neuralink zoekt een aantal vrijwilligers voor het testen van hun breinprodukten in een zesjarig proefproject. Ze hebben een goedkeuring van de overheid om daarmee te starten.
Ze hebben een software gemaakt om een breinimplantaat te besturen, en ze willen die software nu testen. Ze zoeken een onbekend aantal vrijwilligers. Er worden een paar uur per week besteed aan brein-computer-interface sessies. De “N1 user app” is de software die de breinsignalen vertaalt naar computer-akties. Het is de bedoeling met je hersenen de computer te gaan bedienen, in plaats van met een toetsenbord of een muis. Er wordt onderzocht hoe efficiënt ze die kunnen maken.
Maar de software is maar één van de drie delen van het project. Die software is gekoppeld aan het brein-implantaat, en dat moet ook getest worden. Dat is de Neurolink 1 of N1, het brein-computer-implantaat.
Het is een klein apparaat, dat ingeplant word in de hersenen, en daar de signalen van de hersenen opvangt, en die doorstuurt naar buitenaf.
Het heeft 1024 electrodes of voelpunten, en heeft alles bijeen de grootte van een knoopbatterij. Na implanten is het van buitenaf onzichtbaar.
Het implantaat moet chirurgisch ingeplant worden op het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het sturen van beweging van het lichaam. Dat implanten is een precisiewerkje, en het bedrijf ontwikkelde daarvoor een robot. En die robot is het derde deel van het testprogramma. Het is niet nodig om nu onmiddellijk naar Amerika te reizen voor een N1 implantaat om nooit meer je toetsenbord en muis nodig te hebben.
Deze test wordt enkel voorzien voor patienten met quadriplegie, verlamming van de ledematen.

(zie pdf PRIME-study-brochure.pdf)

Gratis taxirit

Bewoners van Los Angeles krijgen gratis taxiritten aangeboden door Waymo. Het is een proefproject waarbij ze de trajecten van hun taxidienst uittesten. Inwoners van de buurten waarop het van toepassing is, kunnen intekenen op een wachtlijst, of op een of ander event proberen tickets te bemachtigen. Het speciale van deze taxidienst is dat er geen bestuurder achter het stuur van de auto zit; het is een robotaxi.
Waymo, een bedrijf van de Google koepel “Alfabet”, is al langer aan het testen met de wagens. Ze lieten ze bv rondrijden om de kaarinformatie te vergaren voor Google Maps.
Los Angeles is een interessante plek om te starten met robot-taxis; de waarde van de markt wordt er op twee miljard geschat, met meer inwoners dan België.
Maar er zijn nog andere bedrijven met hetzelfde idee bezig: en er is ook weerstand omdat er al berichten opdoken van autonome auto’s die ergens stilvallen op een weg of een kruispunt, en daar alles blokkeren voor het verkeer, openbaar vervoer, en hulpdiensten. En dan is er geen bestuurder om aan te spreken.

compiled by BCP v.0.6.3

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Beeldig * Crypto winst * Afluisteren * Chipmakers en hun vrienden * Programmeertalen

i-nieuws 6 na 6 ** September 14th, 2023 by wim.webgang **

Beeldig

Wat als je een echt oude pc wil aansluiten op een hdmi monitor? Dan heb je een probleem. Dan moet je met overgangskabeltjes gaan werken, of een hdmi kaart kopen voor je computer. Dat laatste zou ideaal zijn, maar in die tijd werden natuurlijk geen HDMI grafische kaarten gemaakt, want die standaard is van veel en veel later.
Maar een paar jaar geleden waren er vintage pc-liefhebbers die begonnen aan het ontwerpen van een HDMI kaart voor hun toestellen, de Graphics Gremlin. Die computers werken op 8 bit, dus je moet vanuit een helemaal andere technologie denken en ontwerpen. Ontwikkeling is te volgen op Tubetime.us of @tubetime@mastodon.social.
Ondertussen zijn er getuigenissen van opmerkelijke creaties met hun ontwerp. Gebruikers krijgen computers uit de jaren 80 van de vorige eeuw aangesloten op huidige schermen. Er is op github (github.com/yeokm1) code te vinden voor een IBM 5155. Dat was een “draagbare pc”. Geen laptop dus, maar een stevige kast zowat het gewicht van een naaimachine, het uitzicht van een rechtopstaande server, en waarvan het deksel bestaat uit een volledig IBM toetsenbord. Hij heeft een klein monochrome monitor ingebouwd, die scherp gele letters op het scherm zet, alsook lijntjes als het moet.
De draagbare computer draait op 4.77 Mhz, en heeft een 8087 coprocessor naast de 8088 hoofdprocessor. Hij draait op DOS 6.22.

Crypto winst

Er is een beroepscategorie die tegenwoordig geld aan het verdienen is aan de cryptomunten. Niet door er in te investeren of door ze zelf te minen, maar door de vele geschillen en de grote belangen bij het instorten van stukken van het crypto systeem. Boekhouders, consultants, analisten en andere beroepen in de rand van de cryptowereld worden ingeschakeld bij de vele rechtszaken die lopen. Vijf grote cryptobedrijven gingen het voorbije jaar failliet en dat liet veel conflicten na.
Er is in de rand al meer dan zevenhonderd miljoen dollar uitgegeven aan specialisten die juridisch knopen moetn ontwarren bij de faillissementen.

Afluisteren

Het is vroeger al opgevallen dat bedrijven die veilige telefoons of veilige communicatie beloven de interesse opwekken van spionagediensten. In het spectaculairste geval is een geheime dienst geïnfiltreerd in zo’n bedrijf, of beter nog, hebben ze hem zelf mee opgericht. Het is dan de kwestie om een apparaat of een dienst te maken met een “backdoor”, waardoor je zelf toch aan de zogenaamd beveiligde gegevens kan, en anderzijds ervoor te zorgen dat er genoeg vertrouwen is van gebruikers.
Als snel krijg je dan een allagaartje van politieke aktivisten, journalisten, maar ook witteboord en andere criminelen.
Je moet dan als geheime dienst heel erg opletten wanneer je gebruikt maakt van de mogelijkheid om de gegevens in te zien. Als duidelijk wordt dat de gegevens niet veilig zijn droogt te bron op.
Eén van de voorbeelden is het versleutelde telefoonbedrijf “Anom”, dat door het FBI was opgezet. Het systeem had een ingebouwd “backup” systeem, dat alle gegevens kopieerde. Maar het FBI stootte dan op een legale beperking: ze konden de gegevens niet gebruiken omdat ze juridisch niet veroorloofd waren. Daarom werd een “derde partij” betrokken; een ander land, dat de servers had waarop het afluisteren zelf gebeurde. Om de paar dagen kreeg het FBI de verzamelde gegevens toegestuurd van de “derde partij”. In rechtszaken kon dan verwezen worden voor de afkomst van de gegevens naar een “derde partij”, een ander land dat anoniem wenste te blijven. Het was wel bekend dat het een Europees land was, lid van Europese Unie.
Als je daarin kijkt naar de kleinere landen, die minder grote eigen geheime diensten hebben, en minder middelen, zou zelfs België in aanmerkingn komen. Of Luxemburg, Estland, Letland, Litouwen.
Volgens 404media zou het deze laatste zijn.

Chipmakers en hun vrienden

Apple heeft een moeilijke tijd gehad toen het overstapte van de PowerPC processor naar de intel processor. Die gaf meer warmte af, en dat was een uitdaging voor de strakke ontworpen computers van het bedrijf. Bovendien wilden ze misschien niet te veel geassocieerd worden met dezelfde processor als in de concurrerende Windows pc’s. En intel kreeg wel heel veel macht, als ze zowel de processor voor de pc als voor de mac leverden. Apple nam een grote stap, en kocht een chipfabrikant, en begon zijn eigen chips te ontwikkelen. Het was de keuze van een lange-termijn strategie en die is succesvol uitgedraaid met ondermeer hun huidige M reeks processoren.
Google heeft ook ooit een grote stap gezet en zijn eigen besturingssysteem Android gebouwd op Linux. Ook dat was een succes, en het draaide typisch ook op niet-intel hardware. Het operating systeem werkt nauw samen met de hardware, dus het is niet onlogisch dat de bedrijven dat dan ook doen. Google heeft bv een nauwe band met NVidia, oorspronkelijk vooral bekend als maker van grafische kaarten voor pc’s. De grote baas van Google liet zich ontvallen dat hij ervan overtuigd is over tien jaar nog steeds met Nvidia te zullen werken.
Apple heeft trouwens nog een andere hardware partner: Qualcomm. Die zijn vooral bekend van de modemchips voor gsm’s en processoren voor smartphones. Het feit dat Apple de banden met Qualcomm aanhaalt met een contract voor drie jaar (wat bekend gemaakt werd door Qualcomm), bewijst dat het niet zo gemakkelijk is om alle gespecialiseerde chips zelf te maken.

Programmeertalen

Om de zoveel maanden maakt wel iemand een top-zoveel van programmeertalen.
Nu was het aan IEEE Spectrum om zijn jaarlijks lijstje te maken.
Voor hen waren de twee top-talen Python en SQL.
Het succus van python is een samenloop van sterke libraries en het sterker worden van de kleine, goedkope processoren die ook steeds meer python kunnen draaien. Python is al lang populair op Linux. Het is voor veel creatieve beginners de taal waar ze hun eerste regels code in schrijven.

Maar het is duidelijk dat je met hobby-python programmeeren alleen er niet komt. De taal op nummer 1 is SQL, en dat is een taal die je meestal gebruikt in combinatie met een andere programmeertaal. De sql taal dient dan om de databank aan te spreken, en het resultaat, het antwoord van de databank, wordt dan verder verwerkt in een andere taal. Als python. Of Gambas. Natuurlijk is Java ook nog altijd een belangrijke taal, net als R, Fortran en Cobol. Die houden het vol door hun specialistische inzet.
Ah ja, en natuurlijk C en C++ niet vergeten.

compiled by BCP v.0.6.3

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Herstelmonopolie * Spreken via avatar * Rechtbankgevecht voor bitcoins * RARe zip-bestanden * Herstelmonopolie 2: auto’s * Fossiele subsidies * Nieuwe nul-lijn * Online vergaderen

Uitzending do 18:00, i-nieuws 6 na 6 ** August 24th, 2023 by wim.webgang **

Herstelmonopolie

Technologiebedrijven hebben een intensieve strijd gevoerd om de herstellingen aan de apparatuur die ze verkopen te monopoliseren door de beschikbaarheid van onderdelen in informatie onder controle te houden. Ze gaven miljoenen uit om wetgeving tegen te houden die de gebruikers het recht zouden geven op herstelling, ook buiten- of na de garantieperiode, en die onafhankelijke herstellers het recht en de toegang zou geven tot onderdelen en informatie. Bedrijven als Apple, Verizon, Lexmark en anderen gaven op vier maanden tijd meer dan 350.000 dollar uit aan lobbie-werk in New York in de periode dat daar zo’n right to repair wet overwogen werd.
Tientallen staten in de VS hebben al voorstellen rond “right to repair” geformuleerd en stilaan lijken technologiebedrijven te beseffen dat hun verzet niet langer houdbaar is. Apple heeft nu in Californië een andere houding aangenomen, en steunt openlijk een “right to repair” wet (SB 244), die ingediend werd door Susan Eggman, een democratisch senator.
Het is belangrijk dat de opgelegde reparatie-mogelijkheden zich uitstrekken tot buiten de garantietermijn omdat die soms nogal kort is. In deze wet wordt voorgesteld om reparatie mogelijk te maken tot drie jaar na de laatste productie van een apparaat dat minstens 50 dollar kostte. Er zitten fixe boetes vast aan overtredingen, en er wordt voorzien dat zowel een stad, een staat of andere overheid vervolging kunnen instellen. Er wordt ook vermoed dat Apple overstag ging nadat Europa gelijkaardige wetgeving invoerde, en ze zich in ieder geval moeten organiseren op beschikbaarheid van herstelmogelijkheden. En ook van binnenuit kwam druk, er waren aktivistische aandeelhouders die een voorstel indienden op de aandeelhoudersvergadering van Apple, om de kar te keren op gebied van herstellingen.

Spreken via avatar

In The Guardian kan je een artikel lezen over een verlamde vrouw die via een hersenimplantaat kan communiceren langs een avatar. Deze digitale incarnatie kan met een animatie emoties weergeven als lachen, fronsen, verbaasd kijken enz.
De vrouw heeft een verlamming overgehouden aan een hartaanval voor haar 30e. Ze kan zelf niet meer spreken en ook geen toetsenbord gebruiken om te typen; haar communicatie verliep stroef via een oogbeweging-gestuurde letter per letter keuze.
Ze kreeg een matrix van electroden ingeplant op haar hersenen, die vanuit 253 punten impulsen van de hersenen kunnen opvangen. De electroden zijn op de hersengebieden geplaatst die normaal de tong en gelaatsspieren aansturen. Het systeem werd dan met Kunstmatige Intelligentie geoefend op de specifieke individuele noden.
Het digitale popje dat voor haar spreekt heeft een stem gekregen die gebaseerd is op opnames van de huwelijksceromonie van de patiente.
Ze bereikt nu een spreeksnelheid van 78 woorden per minuut (tgo 14 met de oogbewegingen).
Dat is nog altijd traag ten opzichte van de normale spreektaal die boven de 100 woorden per minuut ligt. En de interpretatie van haar hersensignalen heeft ook nog een relatief groot foutpercentage van 28 procent, maar het geeft haar al een veel betere communicatie-mogelijkheid dan voordien. Technisch verloopt dat in drie stappen: de hersensignalen worden door een computerprogramma omgezet in tekst, die tekst wordt omgezet in spraak via een spraak-synthesizer, en op basis daarvan gaat een gezichtsanimatie-software het spreken visueel voorstellen. En dit alles gebeurt rechstreeks, in “real-time”.

https://www.nature.com/articles/s41586-023-06443-4

Rechtbankgevecht voor bitcoins

Er is in Londen in 2021 een opvallende rechtszaak aangespannen tegen twaalf bitcoin developers, programmeurs van de bitcoin technologie. De klager is de Australiër Craig Wright. Het lijkt er niet op dat ze hem iets misdaan hebben, maar Craig Wright wil dat ze hem helpen om een aantal bitcoins terug te krijgen die hem onterecht zouden ontnomen zijn.
Hij wil de programmeurs laten verplichten om iets aan de bitcoin programma’s te veranderen zodat 111.000 verloren bitcoins terug in bezit van zijn bedrijf “Tulip Trading” komen.
De bitcoin steeg in 2021 spectaculair tot een recordwaarde in april. De geclaimde bitcoins hadden een waarde van meer dan vijf miljard Euro.
Hij zegt dat er in februari 2020 werd inbgebroken in zijn thuisnetwerk, en dat die toen gestolen werden. En het lijkt een straffe eis om de bitcoin programma’s aan te passen, maar hij weet wel iets van de structuur van bitcoin, als zijn claim van 2016 dat hij de originele bitcoin whitepaper schreef, tenminste waar is. Daarbij beweerde hij dat hij in in 2008 onder de naam Satoshi Nakamoto de technologie beschreef waarop de bitcoin gebaseerd is. Ook probeerde Wright vroeger al de rechten op de website bitcoin.org in handen te krijgen, met copyright claims over de daar beschikbare whitepaper over bitcoin technologie.

De aangesproken programmeurs werken voor bitcoin netwerken van Bitcoin Satoshi Vision (BSV), Bitcoin Core (BTC), Bitcoin Cash (BCH) and Bitcoin Cash ABC (ABC).

Eén van de aangesproken programmeurs vond het alvast een rare vraag. Hij zegt dat ze niet betrokken zijn bij de dagelijkse uitbating van het bitcoin computernetwerk. Hij zegt ook dat de bitcoins waar het over gaat geen eigendom waren van Wrigth. Het gaat daarbij over twee digitale adressen waar hij niet de private keys van heeft.

De developers hebben nu een pdf uitgegeven op bitcoindefense.org met hun argumenten:

https://bitcoindefense.org/wp-content/uploads/2023/07/2023.07.11-Elliss-1-Preliminary-Issue-Application-FINAL.pdf

RARe zip-bestanden

Er zijn al een paar maanden RARe zip bestanden verspreid op het internet. Ze hebben de bedoeling om in te breken in de computer van de ontvanger. De zip bestanden bevatten malware. Ze zijn speciaal zo gemaakt dat een foutje in het WinRAR programma misbruikt wordt om inbreek-code uit te voeren op de computer van het slachtoffer. Er is sprake over malware als DarkMe, GuLoader, en Remcos RAT. Het doel van de computercriminelen die hier achter zitten is geld buitmaken. Er zijn al meer dan honderd slachtoffers bekend waarvan geld uit online beleggingsportefeuilles werd buitgemaakt. De zip files werden verspreid als attachment in berichten op online forums van beleggers. WinRAR programmeurs hebben het probleem opgelost in versie 6.23. (zie 6.23 Bugs fixed 3 b). https://www.rarlab.com/rarnew.htm). Vermoedelijk deed het probleem zich alleen voor bij de Windows versie, aangezien er sprake is van klikken op een file. De analyse van het probleem is nog niet beschikbaar (op”NIST”; nvd.nist.gov )

WinRAR bestaat voor Windows programma en er is een commandline versie voor Mac, Linux en FreeBSD beschikbaar als “RAR”.
RARLAB is een bedrijf met hoofdzetel in Berlijn.

https://nvd.nist.gov/vuln/detail/CVE-2023-38831

https://www.rarlab.com/

Herstelmonopolie 2: auto’s

Een interessante bijwerking van die herstelwetten voor technologische apparaten is de toepassing op de automobiel-sector. Alvast in de VS, want daar worden auto’s uitgerust met een open data platform dat iedereen toegang geeft tot het uitlezen van de gegevens van de auto. Die zijn nodig bij het onderhoud, herstelingen en diagnose van problemen. Daardoor krijgt de klant weer een stukje controle en kan hij tenminsten de gegevens inzien die uiteindelijk betrekking hebben op zijn eigen gebruik van het voertuig.

comm:
Het zou leuk zijn om een eigen raspberry pi gebaseerd auto-uitlees-apparaat te hebben.

Fossiele subsidies

De G20 kwamen in 2021 in Glasgow overeen om de subsidies voor fossiele brandstoffen terug te draaien, maar daar komt nog niet veel van in huis.
In 2022 gaven de landen van de G20 nog meer dan 1.4 biljoen dollar uit om fossiele brandstoffen te ondersteunen met subsidies.
De denktank IISD (International Institute for Sustainable Development) rekende uit dat door allerlei al-dan-niet verborgen subsidiemechanismen er nog altijd veel overheidsgeld naar de sector van de fossiele brandstoffen stroomt. Dat kan gaan over subsidies voor bedrijven, investeringen van de staat, en andere financiële voordelen als leningen. Het totale bedrag heeft bovendien in 2022 een recordhoogte bereikt.

En het gaat IISD niet enkel over de vervuiling, de uitstoot van fossiele brandstoffen kost op zijn zachtst gezegd 1 miljoen mensen jaarlijks het leven.

https://webarchive.nationalarchives.gov.uk/ukgwa/20230401054904/https://ukcop26.org/

Nieuwe nul-lijn

In Zwitserland hebben ze een nieuwe nul-lijn vastgesteld: op 5298 meter. Als ze een ballonnetje oplaten dat de temperatuur meet, is de nullijn de hoogte waarop de temperatuur zakt tot nul graden. Hoe warmer de aarde, hoe hoger de ballon moet stijgen om de nullijn te bereiken. Vorig jaar op 25 juli moet de ballon naar een recordhoogte van 5184 meter stijgen, de hoogste waarde sinds het begin van de metingen ergens in de jaren vijftig. Maar dit jaar moesten ze nog meer dan honderd meter verder stijgen om aan de nieuwe hoogste nullijn te komen op 5298 meter hoogte.
Deze nullijn vertaalt zich in de grens van de vegitatie in de bergen, de sneeuw, de waterstromen, en meer, en heeft dus ook een aanzienlijke invloed op de dierenwereld en de leefwereld van de mens.

Online vergaderen

Kantoorwerkers klaagden tijdens de coronacrisis over de ellendige zoom-meetings die ze moesten doorstaan bij het thuis-werken. Na de crisis gingen veel bedrijven terug over tot aanwezigheid op kantoor en vergaderingen in persoon op de werkplek.
Ook het bedrijf dat de Zoom-software maakt begon zijn werknemers terug naar kantoor te laten komen. Ze vinden dat de werknemers minder goede banden hebben als ze elkaar niet in het echt zijn, en dat er minder vernieuwend gewerkt wordt, en dat het vertrouwen lager is. Hun werknemers moeten minstens 2 dagen per week aanwezig zijn volgens nieuwe richtlijnen.

Saaie online vergaderingen vervangen door saaie echte vergaderingen lijkt niet de sleutel tot verbetering te zijn. Het zijn eerder de informele onderlinge contacten die leiden tot vooruitgang bij de ontwikkeling van produkten.

compiled by BCP v.0.6.3

Lift ^ | Lift v | Comments Off

« Previous Entries