Linux.com overgenomen
De Linux Foundation heeft aangekondigd dat ze de website “linux.com” gaan overnemen. Tot nu toe behoorde “linux.com” tot de “slashdot” familie, die de website slashdot.org heeft, en sourceforge, de website die als platform dient voor vrije software en open source projecten. De domeinnaam Linux.com werd in gebruik genomen in 1994.
De URL en de redactiewerking komen daardoor in handen van de Linux Foundation, een non-profit organisatie die de vooruitgang van Linux nastreeft en daar ook fondsen voor verzamelt.
Een van de bestedingen daarvan is het tewerkstellen van Linus Torvalds, die de Linux kernel coördineert.
Op dit moment loopt er een IdeaForge om ideeën en commentaren te verzamelen en erover te stemmen. Het lijkt een “social community site” voor Linux te gaan worden. De oude site is ook nog beschikbaar onder “www.linux.com/forums”.
linux.com
www.linux.com/forums
ideaforge.linux.com/
Zelfverdediging tegen overheidstoezicht
De Electronic Fronteer Foundation (of EFF) heeft in de VS een website opgericht om uitleg te geven over de manier waarop de overheid de burgers kan bespioneren.
Ze leggen op de site uit welke wettelijk toegelaten manier er zijn waarop de overheid dat kan doen, en wat de wettelijk toegelaten manieren zijn om je daartegen te verweren.
Ze zien het als een vorm van risikobeheersing. Er is iets dat je wil beschermen (je privacy), er is iets dat je wil doen (e-mail sturen, surfen, chatten). Er is is een bepaald risico voor verlies van privacy aan verbonden. Om dat risico in te schatten is het handig om een beeld te krijgen van de bedreigende partij, bv de overheid, computerinbrekers, enz.
Deze vier onderdelen (te beschermen waarde, de dreiging, het risico, en de tegenpartij) vormen de basis om een verdediging op te bouwen op maat.
EFF’s SSD.eff.org
Firefox Beta
Wie benieuwd is naar de volgende versie van de browser van de Mozilla Foundation, kan de “beta-versie” van Firefox 3.1 nu downloaden.
Er zouden een 8-tal belangrijke verbeteringen tov de vorige versie inzitten, maar hij zou vooral veel sneller zijn door een nieuwe javascript engine.
|
|
Patentwapens tegen Red Hat
Een klein softwarebedrijfje, LLC, vraagt aan de rechtbank om Red Hat te verbieden zijn JBoss te verdelen. Het bedrijfje beweert dat in het produkt een patent van hen overtreden wordt, dat te maken heeft met het het uitwisselen van bevelen en gegevens tussen twee databank systemen: nl tussen een “object-geöriënteerd”, en een “relationeel” systeem. JBoss is niet zo bekend bij consumenten, want het is een produkt voor de bedrijfswereld en wordt “open source middleware” genoemd. Voor Red Hat is het, samen met Linux en LAMP, een succesvol produkt, belangrijk voor klantenbinding en als bron van inkomsten, hoewel ze daar zelf geen cijfers over geven.
Sommigen fluisteren dat de JBoss inkomsten in de richting gaan van de helft van de Red Hat verkoopscijfers…. (zie onderaan)
Hypergevoelig veiligheidsprobleem
Er is een dreigend veiligheidsprobleem voor sommige gebruikers van het pdf formaat. Deze bestandsvorm om afgewerkte documenten op te sturen is uitgebreid met meer aktieve mogelijkheden, door gebruik te maken van javascript. En net die extra’s houden een risco in op sommige computersystemen. Krakers kunnen pdf-jes maken die code bevat om het systeem over te nemen bij de combinatie van Windows XP met Adobe pdf Reader en Acrobat. Dat komt omdat code uitgevoerd wordt bij het openen van het bestand, maar sterker nog, zelfs bij het bekijken van een lijst waarin het bestand voorkomt, bv bij het bewegen met de muis over het bestand, of bij de voorvertoonfunctie. Adobe zal correcties uitbrengen voor de pdf-reader 9, 8 en 7, in die volgorde en ze hopen daar tegen eind volgende week mee te kunnen beginnen.
Het groeiende aantal Linux en Mac gebruikers heeft geen last van deze specifieke problemen. De anderen kunnen best voorlopig de javascript mogelijkheid uitschakelen.
“Je hebt de keuze tussen een klein verlies aan functies, gepaard met een crash tegenover het laten overnemen van de controle over je computer waarbij al je data te grabbelen ligt” volgens een woordvoerder van een antivirusbedrijf.
Het probleem komt steeds terug: er wordt een goed en passief documentformaat ontworpen, dat veel verspreid en gebruikt wordt, en zo een de-facto standaard wordt. Door uitbreidingen van de functies, richting interactie, multimedia, macro’s enz wordt de veiligheid opgeofferd aan de extra functies.
|