Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Warmgelopen

Uitzending do 18:00 ** March 26th, 2009 by wim.webgang **
 • Warmgelopen servers en hun koeling
 • internet archive met de timemachine: www.archive.org/web/web.php.
 • 20 miljoen ton CO2 uitstoot voor alle “idle” pc’s in de VS .. even vergelijken bv met de 250 miljoen ton CO2 uitstoot van alle Belgische gezinnen samen. Dus een Belgisch gezin ong 25 ton per jaar tov 1,6 ton per jaar per pc.
 • De stroombesparing van Screensavers, Uitgestelde taken op desktops (als updates), nachtelijke taken van servers, stroomverbruik van een computer en beeldscherm, legendes over het verlies bij aan/uitschakelen…
  (zie ook: weblog.infoworld.com/ dec 2008)
  Lydia-Muziek:

 • Ennui
 • Boutique
 • Star Strider (misschien wel van igor-O-vlasov, sub-machine)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Meer archiefruimte * De kost van “altijd aan” * Censuur in Australie * Battle for Wesnoth * Wolfenstein 3D

i-nieuws 6 na 6 ** March 26th, 2009 by wim.webgang **

26/03/2008


Meer archiefruimte

Het internet archief, een vzw die om de twee maanden een beeld van het internet maakt om te bewaren voor de toekomst, heeft wat meer opslagruimte nodig. Ze hebben daarvoor een nieuw datacenter besteld, dat buiten hun gebouwen in een container geplaats wordt. Het internet archief is bekend van de “Wayback Machine”, die je terug laat kijken in de geschiedenis van het internet. Helaas waren ze nog niet aktief bij het begin van het internet, en begint hun geschiedenis pas in 1997. Toch zijn dat al 151 miljard webpagina’s. Daardoor hebben ze een niet te stillen honger aan opslagcapaciteit en breiden ze die uit met 4,5 petabyte.
Naast de 200.000 website bezoekers per dag, moeten de servers ook de nieuwe informatie vergaren.

63 Sun Fire servers, elke server met 48 1 Terabyte drives.

De kost van “altijd aan”

Ongebruikte computers in de VS die toch aan staan gebruiken ieder jaar voor .. dollar energie.
Energie Star berekent het verlies op 25 tot 75 dollar per jaar per pc. In grote bedrijven kan het beheer van het stroomverbruik leiden tot miljoenenbesparingen. Vanzelfsprekend maakt dat ook een verschil in de CO2-uitstoot: 20 miljoen ton per jaar. Stroombeheer betekent in grote lijnen dat computers worden uitgeschakeld als ze niet in gebruik zijn. De redenen waarom computers niet uitgeschakeld worden zijn onwetendheid en ongeduld van de gebruikers en uitgestelde taken die misschien na de kantooruren draaien. Bij serversystemen draaien er snachts meestal backups.

(ook: weblog.infoworld.com/ dec 2008)

 

Censuur in Australie

De internetprovider iiNet kondigde maandag aan uit het Australische filterprogramma te stappen. De provider was mee in het programma gestapt omdat ze wilden onderzoeken waar het programma faalt. Nu ze er uit gestapt zijn blijven nog 5 providers over die meedoen.

Battle for Wesnoth

Het team achter dit strategiespel heeft de nieuwe versie 1.6 aangekondigd. Het bevat onder meer nieuwe multi-player scenario’s, verbeterd beeld en bediening, en nieuwe muziek. Het spel bestaat voor Linux, Windows en Mac, en is Open Source. Dat betekent dat je zowel de uitvoerbare programma’s als de broncode kan downloaden.

Wolfenstein 3D

Het bedrijf id software heeft een speciale iPhone versie uitgebracht van Wolfenstein FPS. Het spel was jaren geleden vrijgegeven als open source software, en daardoor waren heel wat verbeteringen aangebracht door de community. Dat bleek nu een voordeel bij het maken van de iPhone versie. Aangezien het spel Open Source is kan de broncode zo afgehaald worden. Het programma zelf zit ook in de iTunes App Store.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Webgang: Op het lijf geschreven

Uitzending do 18:00 ** March 19th, 2009 by wim.webgang **

Een webgang op je lijf geschreven, met Bee.Jee en Wim:

 • We pikken nog een stukje live muziek mee van een optreden tijdens het Amusementsbedrijf. De lange straten in deze havenbuurt in het noorden van de stad laten de zon toe horizontaal binnen te schijnen in de caravan. Maar de zon is ondergaand …
 • Nieuws en nabespreking; zie ook tekst hieronder. We vragen ons af wat de gevolgen zouden zijn van een overname van Sun door IBM, momenteel een (sterk) gerucht. Vooral natuurlijk de Open Source / Free Software componenten, die niet van de minste zijn bij Sun: OpenOffice.org, MySQL, en Java om er maar een paar te noemen.
 • Muziek: (nog aan te vullen – we zaten “unplugged”); daardoor misten we ook de mail van Kris om de Ubuntu 9.04 Install Party aan te kondigen:

  “.. neemt de Hasseltse computerclub
  de BitMappers de organisatie van één van de party’s op zich, welke zal
  doorgaan in hun clublokaal op 25 april aanstaande vanaf 12u, inkom is
  gratis. “

  Vorig jaar in Brussel, dit jaar in Limburg?

  Ondertussen zorgt Warre weer voor bewijsmateriaal tegen ons, terwijl Beatscapes zich klaarmaakt voor ook een liveset met Hantrax veronderstellen we.

 - wiens lijf weten we trouwens ook niet meer juist ...

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Unplugged: Snelle communicatie * iPod shuffle DRM * Laptop stock * Milieu

i-nieuws 6 na 6 ** March 19th, 2009 by wim.webgang **

19/03/2009

Snelle unplugged communicatie

In Europa wordt gewerkt aan een nieuwe techniek voor draadloze communicatie, die tot 12,5 Gb/sec kan gaan. Voorlopig wordt het “millimeter-golf” (mm-wave) genoemd.
De technologie is beter dan G4 netwerken (1500 keer zo snel bv), terwijl die nog niet eens zijn ingevoerd, meestal is zelfs G3 nog niet ingevoerd.
IPHOBAC doet het onderzoek en dat wordt mee betaald door de Europese Gemeenschap. 3G en 4G zijn nog niet bedreigd want het zal nog wel een paar jaar duren eer de nieuwe mm-wave technologie in toepassingen op de markt komt.
De golflengte in mm-golf ligt van 1 tot 10 mm, wat extreem kort is. Het is dus een medium met hoge frequentie, boven de andere in gebruik zijnde radio-frequenties.
Eigen aan de toepassing is dat het een combinatie wordt van radiotechniek en optische techniek. Die combinatie werd mogelijk door het IPHOBAC project, dat drie jaar liep en fabrikanten van verschillende achtergrond bij elkaar bracht.

iPod Shuffle DRM unplugged

Er was even alarm in gadget-blogs over de mogelijke aanwezigheid van DRM in de nieuwe iPod Shuffle. Dat nieuwe toestel zou een afstandsbediening in de koptelefoondraad krijgen. Even werd gedacht dat de uitgang voor de koptelefoon niet meer standaard zou zijn, en dat er een DRM chip in de koptelefoon zou zitten. Daardoor zou de uitgang niet voor iets anders gebruikt kunnen worden dan de bijpassende koptelefoon, en andere koptelefoons of aansluiting op een muziekinstallatie of ander apparaat zouden niet werken.
Maar de ingebouwde chip zou dus enkel dienen voor de afstandsbediening.

Hoewel dat de ultieme natte droom is van de muziekindustrie, lijkt het niet zo’n vaart te lopen.

 

Laptop stock unplugged

In de VS hebben werknemers toegegeven dat ze tegen klanten gelogen hebben over de stock van bepaalde toestellen. Als de klant niet zinnens was extra diensten als extra garantie of extra onderhoudscontract af te sluiten, was hun toestel zogezegd niet in voorraad.
Soms verhoogden ze de prijs van de laptops en gaven ze dan zogezegd er een gratis extra dienst bij, hoewel die eigenlijk dus bij in de prijs was gestoken. In de VS zijn dit onwettige handelspraktijken.

Werd aan het licht gebracht door blog.laptopmag.com

Milieu unplugged

Shell laat zijn wind, zon- en water-energieprojecten varen. De economische omstandigheden worden als reden aangehaald. Maar tegelijk werd de winst die aan de aandeelhouders wordt uitgekeerd wel verhoogd. In Biobrandstof gaan ze wel verder, omdat het financiëel wel veelbelovend is.
Een jong bedrijf vond een manier om een cellulose etende bacterie genetisch te veranderen. Daardoor breekt die cellulose af tot suikers die gebruikt worden om de bio-brandstof ethanol te maken. Normaal is voor het afbreken van de vezels en het omzetten naar suikers een apart proces nodig, maar deze bacterie doet de twee stappen in 1 keer. Wetenschappers ontdekten dat in 2003, maar nu werd een proef gedaan op industriele schaal. Er werd 1 ton plantenmateriaal als grondstof gebruikt, en in 72 uur tijd werd die helemaal omgezet tot suikers. Het plantaardig materiaal kan bestaan uit gras, houtpulp en papierpulp.

en nu maar hopen dat die bacterie niet ontsnapt …

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Het Nijl-virus

Uitzending do 18:00 ** March 12th, 2009 by wim.webgang **

fotocairo

 • Lydia live uit Egypte: Weg uit Caïro, naar Aswan.
  (telefonisch verslag)
 • Het Nijl-virus velde de vervanging van Lydia – volgende week beter.
 • BBC gaat op de spam-toer met een bot-net
 • (Vrije) Muziek – uit de collectie van Lydia:
  - Malaga-Granade
  - Cuenca
  - Waiting
  - Leila
  - Replay
 • Foto: Lydia

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Flikbook * PCLinuxOS 2009 * LCD samenzwering * Snelle batterijtechnologie

i-nieuws 6 na 6 ** March 12th, 2009 by wim.webgang **

12/03/2009

Flikboek

Een man die opgepakt was wegens wapenbezit is terug vrijgelaten nadat hij de facebook toestand van de agent die hem arresteerde als argument gebruikte. Die gemoedstoestand zou ongepast zijn geweest voor de uitoefening van zijn taak. De agent vond dat zijn facebook praatjes te vergelijken zijn met de praat in de kleedkamer, en niet bepalend zijn voor zijn gedrag in de praktijk.
Een blog post als “Vandaag ga ik die theorie van arrestatietechnieken eens oefenen” is blijkbaar genoeg om een verdachte terug vrij te laten.

Bij wijze van spreken want dat stond er helemaal niet, maar goed, het was ook niet Facebook maar MySpace eigenlijk..;

PCLinuxOS 2009

Het PCLinuxOS project brengt een nieuwe versie uit van zijn systeem, met de naam “PCLinuxOS 2009″. Behalve die Linux distributie doet de levendige community van het project nog meer: ze hebben een maandelijks download-magazine, en ze onderhouden een databank met gegevens over de “hardware compatibiliteit”.
PCLinuxOS doet ook “pre-installs” van hun systeem, waarbij die databank goed van pas komt en ook aangevuld kan worden.

http://www.pclinuxos.com/

 

LCD samenzwering

Het onderzoek naar de hoge prijzen van LCD schermen heeft in San Francisco geleid tot de veroordeling van een fabrikant. Het Amerikaanse ministerie van justitie maakte bekend dat de japanse fabrikant Hitachi schuld heeft bekend en een boete betaalt van 31 miljoen dollar. Dat zal nu niet de prijzen doen dalen, want de klacht gaat over het kunstmatig hoog houden van de lcd prijzen voor desktop en laptopschermen in de periode van april 2001 tot maart 2004.

zie ook Flatscreen met dikke prijs

Snelle batterijtechnologie

Aan het MIT is een nieuw materiaal ontwikkeld voor batterijen, dat zou toelaten de batterij extreem snel te ontladen. Bij testen met het materiaal zou het ontladen slechts 10 seconden duren in plaats van meer dan een minuut voor de huidige lithium-ion batterijen. Gewone batterijen ontladen nog veel tragen, een laptopbatterij kan bv ontladen in 2 uur.

Door deze eigenschap kan de batterij veel hogere vermogens leveren, tot 25000 watt voor een batterij met een inhoud van 1 liter; een huidige netbook verbruikt bv nog geen 20 watt. Daardoor komen er toepassingen in zicht die veel hogere vermogens nodig hebben, zoals lasers. En daarbij gaat het niet over een dvd-brander, maar eerder over een laserkanon. Er zijn ook burgertoepassingen te bedenken, als optrekvermogen van voertuigen, zo zou de rem-energie kunnen opgeslagen worden in een batterij, om die energie daarna te ontladen bij het versnellen.

Voorlopig is de technologie wel heel duur, en alhoewel snel opladen wel nuttig zou zijn in mobiele apparaten, is het snel ontladen daar niet zo handig ;-)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

TraceMonkey

Uitzending do 18:00 ** March 5th, 2009 by wim.webgang **
 • ..is de naam van de nieuwe JavaScript-engine, beschikbaar in de huidige Firefox beta.
 • Iemand ervaring in het aanspannen van rechtszaken ivm patenten?
 • Intel brengt een Alpha uit; geen browser maar een Operating System speciaal voor lichte netbooks gebaseerd op Atom processor: een Linux systeem gebaseerd op Red Hat (vgl Linpus)
 • Maar na de netbook komt de .. touchbook: met een zuinigere ARM processor, twee batterijen die minstens 10 uur meegaan en met Linux.
 • Electronic Fronteer Foundation helpt burgers zich te beschermen tegen de nieuwsgierigheid van overheden en andere datasuckers.

Muziek:

 • 20 km desert
 • Gris
 • Detras de la cortina
 • Phollox – Bring It

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Linux.com overgenomen * Zelfverdediging tegen overheidstoezicht * Patentwapens tegen Red Hat * Hypergevoelig veiligheidsprobleem

i-nieuws 6 na 6 ** March 5th, 2009 by wim.webgang **

05/03/2009

Linux.com overgenomen

De Linux Foundation heeft aangekondigd dat ze de website “linux.com” gaan overnemen. Tot nu toe behoorde “linux.com” tot de “slashdot” familie, die de website slashdot.org heeft, en sourceforge, de website die als platform dient voor vrije software en open source projecten. De domeinnaam Linux.com werd in gebruik genomen in 1994.
De URL en de redactiewerking komen daardoor in handen van de Linux Foundation, een non-profit organisatie die de vooruitgang van Linux nastreeft en daar ook fondsen voor verzamelt.
Een van de bestedingen daarvan is het tewerkstellen van Linus Torvalds, die de Linux kernel coördineert.
Op dit moment loopt er een IdeaForge om ideeën en commentaren te verzamelen en erover te stemmen. Het lijkt een “social community site” voor Linux te gaan worden. De oude site is ook nog beschikbaar onder “www.linux.com/forums”.
linux.com
www.linux.com/forums
ideaforge.linux.com/

Zelfverdediging tegen overheidstoezicht

De Electronic Fronteer Foundation (of EFF) heeft in de VS een website opgericht om uitleg te geven over de manier waarop de overheid de burgers kan bespioneren.
Ze leggen op de site uit welke wettelijk toegelaten manier er zijn waarop de overheid dat kan doen, en wat de wettelijk toegelaten manieren zijn om je daartegen te verweren.
Ze zien het als een vorm van risikobeheersing. Er is iets dat je wil beschermen (je privacy), er is iets dat je wil doen (e-mail sturen, surfen, chatten). Er is is een bepaald risico voor verlies van privacy aan verbonden. Om dat risico in te schatten is het handig om een beeld te krijgen van de bedreigende partij, bv de overheid, computerinbrekers, enz.
Deze vier onderdelen (te beschermen waarde, de dreiging, het risico, en de tegenpartij) vormen de basis om een verdediging op te bouwen op maat.

EFF’s SSD.eff.org

Firefox Beta

Wie benieuwd is naar de volgende versie van de browser van de Mozilla Foundation, kan de “beta-versie” van Firefox 3.1 nu downloaden.
Er zouden een 8-tal belangrijke verbeteringen tov de vorige versie inzitten, maar hij zou vooral veel sneller zijn door een nieuwe javascript engine.

 

Patentwapens tegen Red Hat

Een klein softwarebedrijfje, LLC, vraagt aan de rechtbank om Red Hat te verbieden zijn JBoss te verdelen. Het bedrijfje beweert dat in het produkt een patent van hen overtreden wordt, dat te maken heeft met het het uitwisselen van bevelen en gegevens tussen twee databank systemen: nl tussen een “object-geöriënteerd”, en een “relationeel” systeem. JBoss is niet zo bekend bij consumenten, want het is een produkt voor de bedrijfswereld en wordt “open source middleware” genoemd. Voor Red Hat is het, samen met Linux en LAMP, een succesvol produkt, belangrijk voor klantenbinding en als bron van inkomsten, hoewel ze daar zelf geen cijfers over geven.

Sommigen fluisteren dat de JBoss inkomsten in de richting gaan van de helft van de Red Hat verkoopscijfers…. (zie onderaan)

Hypergevoelig veiligheidsprobleem

Er is een dreigend veiligheidsprobleem voor sommige gebruikers van het pdf formaat. Deze bestandsvorm om afgewerkte documenten op te sturen is uitgebreid met meer aktieve mogelijkheden, door gebruik te maken van javascript. En net die extra’s houden een risco in op sommige computersystemen. Krakers kunnen pdf-jes maken die code bevat om het systeem over te nemen bij de combinatie van Windows XP met Adobe pdf Reader en Acrobat. Dat komt omdat code uitgevoerd wordt bij het openen van het bestand, maar sterker nog, zelfs bij het bekijken van een lijst waarin het bestand voorkomt, bv bij het bewegen met de muis over het bestand, of bij de voorvertoonfunctie. Adobe zal correcties uitbrengen voor de pdf-reader 9, 8 en 7, in die volgorde en ze hopen daar tegen eind volgende week mee te kunnen beginnen.
Het groeiende aantal Linux en Mac gebruikers heeft geen last van deze specifieke problemen. De anderen kunnen best voorlopig de javascript mogelijkheid uitschakelen.


“Je hebt de keuze tussen een klein verlies aan functies, gepaard met een crash tegenover het laten overnemen van de controle over je computer waarbij al je data te grabbelen ligt” volgens een woordvoerder van een antivirusbedrijf.
Het probleem komt steeds terug: er wordt een goed en passief documentformaat ontworpen, dat veel verspreid en gebruikt wordt, en zo een de-facto standaard wordt. Door uitbreidingen van de functies, richting interactie, multimedia, macro’s enz wordt de veiligheid opgeofferd aan de extra functies.

Sommigen fluisteren dat de JBoss inkomsten in de richting gaan van de helft van de Red Hat verkoopscijfers. …
Red Hat wordt hier dus ernstig getroffen, of beter, bedreigd. Maar door wie eigenlijk? LLC is zelf maar een klein bedrijf, maar het heeft verschillende partners.

Een van die partners is een bedrijf dat ervaring heeft met rechtszaken, een bedrijf uit Redmond met een omzet van 60 Miljard dollar (2008): “Microsoft Corporation”. (vgl: Red Hat haalt nog geen half miljard dollar)

Een andere partner van LLC is trouwens Sun. Die zijn belanghebbende partij in die zin dat het Red Hat product rechtstreekse concurrentie is voor hun Java producten.

Nog een andere partner is Borland, een vroeger belangrijk bedrijf op gebied van programmeertalen en databanken, dat kapot geconcureerd werd door Microsoft, en in 2004 “samenwerkingsovereenkomsten” afsloot met Microsoft.

Niet alleen Red Hat is in het vizier, ook Dell en HP voor wat betreft hun samenwerking met Red Hat op dit gebied. Het is niet aangenaam voor Red Hat om bedrijven waar het mee samenwerkt aangevallen te zien worden. Wat zij doen: ze verkopen servers met de software vooraf geïnstalleerd op basis van een Linux systeem. Vooraf software installeren … dat was toch het monopolie van …?

Lift ^ | Lift v | Comments Off