Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Meer archiefruimte * De kost van “altijd aan” * Censuur in Australie * Battle for Wesnoth * Wolfenstein 3D

i-nieuws 6 na 6 ** March 26th, 2009 by wim.webgang **

26/03/2008


Meer archiefruimte

Het internet archief, een vzw die om de twee maanden een beeld van het internet maakt om te bewaren voor de toekomst, heeft wat meer opslagruimte nodig. Ze hebben daarvoor een nieuw datacenter besteld, dat buiten hun gebouwen in een container geplaats wordt. Het internet archief is bekend van de “Wayback Machine”, die je terug laat kijken in de geschiedenis van het internet. Helaas waren ze nog niet aktief bij het begin van het internet, en begint hun geschiedenis pas in 1997. Toch zijn dat al 151 miljard webpagina’s. Daardoor hebben ze een niet te stillen honger aan opslagcapaciteit en breiden ze die uit met 4,5 petabyte.
Naast de 200.000 website bezoekers per dag, moeten de servers ook de nieuwe informatie vergaren.

63 Sun Fire servers, elke server met 48 1 Terabyte drives.

De kost van “altijd aan”

Ongebruikte computers in de VS die toch aan staan gebruiken ieder jaar voor .. dollar energie.
Energie Star berekent het verlies op 25 tot 75 dollar per jaar per pc. In grote bedrijven kan het beheer van het stroomverbruik leiden tot miljoenenbesparingen. Vanzelfsprekend maakt dat ook een verschil in de CO2-uitstoot: 20 miljoen ton per jaar. Stroombeheer betekent in grote lijnen dat computers worden uitgeschakeld als ze niet in gebruik zijn. De redenen waarom computers niet uitgeschakeld worden zijn onwetendheid en ongeduld van de gebruikers en uitgestelde taken die misschien na de kantooruren draaien. Bij serversystemen draaien er snachts meestal backups.

(ook: weblog.infoworld.com/ dec 2008)

 

Censuur in Australie

De internetprovider iiNet kondigde maandag aan uit het Australische filterprogramma te stappen. De provider was mee in het programma gestapt omdat ze wilden onderzoeken waar het programma faalt. Nu ze er uit gestapt zijn blijven nog 5 providers over die meedoen.

Battle for Wesnoth

Het team achter dit strategiespel heeft de nieuwe versie 1.6 aangekondigd. Het bevat onder meer nieuwe multi-player scenario’s, verbeterd beeld en bediening, en nieuwe muziek. Het spel bestaat voor Linux, Windows en Mac, en is Open Source. Dat betekent dat je zowel de uitvoerbare programma’s als de broncode kan downloaden.

Wolfenstein 3D

Het bedrijf id software heeft een speciale iPhone versie uitgebracht van Wolfenstein FPS. Het spel was jaren geleden vrijgegeven als open source software, en daardoor waren heel wat verbeteringen aangebracht door de community. Dat bleek nu een voordeel bij het maken van de iPhone versie. Aangezien het spel Open Source is kan de broncode zo afgehaald worden. Het programma zelf zit ook in de iTunes App Store.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.