Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

BrOS met Libre Wolf en Calamares

Uitzending do 18:00 ** May 23rd, 2024 by wim.webgang **

LibreWolf is een Firefox afgeleide die meer nadruk (nog meer) legt op veiligheid en privacy.
Deze wolf zit vervat in de Braziliaanse Linux distributie Br OS, die aan 24.04 is. Zoals de versienummers verraden is het een afgeleide van Ubuntu, meer bepaald KUbuntu.
Meer op httsp://br-os.com….

Verder nog wat toetsenbordfrustraties (Slaapstand van de laptop onder Fn-F3, waarbij de Fn toets nogal dicht bij de CTRL toets staat … ) en handige toetsenbordcombinaties (als ALT-F2 om een commando in te geven om je takenbalk terug te brengen bv met “plasmashell”).

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Ingebouwde hotelspion * Windows privacy herinnering

i-nieuws 6 na 6 ** May 23rd, 2024 by wim.webgang **

Ingebouwde hotelspion

De beste plek om te spioneren is de plek waar een gebruiker zelf gegevens over zichzelf ingeeft. Bv de check-in balie van een hotel. Zet daar dus een computer met spyware, en je hoeft weinig meer te doen dan lezen wat er binnenkomt. En backups maken natuurlijk.
In de VS is in verschillende hotels van de Wyndham groep spyware gevonden op de checkin computers. Een stukje software met de naam Recall – euh sorry, Tatletale, neemt ongemerkt af en toe een snapshot of momentopname van het scherm. Op dat scherm waarschijnlijk namen en andere gegevens van klanten.
De spyware Tatletale upload die dan naar een server op het internet waar de boosdoeners die in alle privacy kunnen lezen.
Of dat was althans de bedoeling, maar in hun hebzucht hebben ze misschien een steek laten vallen, en de gegevens die ge-upload worden, staan gewoon publiek toegankelijk. Het kunnen zowel gegevens zijn van een Windows als van een Android systeem.

Windows privacy herinnering

Windows gebruikers kunnen privacy verbannen naar een verre herinnering want het systeem zal hen alles helpen te onthouden, zonder veel onderscheid, en ten dienste van wie er aan kan.
De fantastiche nieuwe ingebouwde spion in Windows heet “Recall”.
Wat het doet: af en toe een “snapshot”, een kiekje of een momentopname nemen van je scherm. Interessant wat je nadien terug te zien krijgt als je zelf terugkijkt op je geschiedenis. Of iemand anders op die computer.
Eén van de onafhankelijke ontevredenen is Mozilla die zich al kunnen voorstellen hoe een schermafbeelding op een willekeurig moment in de tijd schadelijk kan zijn voor de gebruiker.

Gelukkig is Microsoft zo slim geweest om zijn eigen browser, Edge, aan te passen aan het nieuwe snapshot systeem, door de gebruiker de mogelijkheid te geven sommige websites uit te sluiten van die momentopnames. Handig voor websites waar je financiële transacties op doet, en andere software als Firefox kan dat niet, dus heeft Microsoft hier weer eens zijn monopolievoordeel uitgespeeld.

Een onverwacht voordeel van deze toestand is misschien dat gebruikers zich kritisch gaan opstellen tegen het systeem dat hen dit soort risico’s opdringt.

compiled by BCP v.0.6.7

Lift ^ | Lift v | Comments Off

StockPi project: 1 jaar: van Legacy tot Desktop

RadioLab, Uitzending do 18:00 ** May 16th, 2024 by wim.webgang **

BCP-2 is terug
Met een gecontroleerde update van tumbleweed en een check de avond voor de uitzending is het vertrouwen terug groot genoeg om de BCP2 mee te brengen, en de oude vervang BCP1 thuis te laten.

StockPi blijft splitten
Het was een tijdje stil rond ons StockPi project, maar dat betekent niet dat er niets gebeurde. Integendeel, het project heeft er nog een paar takken bijgekregen: StockPiLegacy en StockPiDesktop. Dat naast de betaande StockPiApp, de desktop applicatie voor op de Raspberry Pi, en de StockPiCLI, de commandolijn versie, waar je dus zelfs geen desktop voor nodig hebt, en die je in een terminal of over ssh kan gebruiken.

StockPiDesktop
- Door de software te ontwikkelen op een desktop of een laptop, ontstond de neiging om meer gebruik te maken van mogelijkheden van de (KDE) desktop, die iets verfijnder is dan op de Raspberry Pi, en bv een groter scherm heeft of een hogere resolutie. Niet alles wat in die StockPiDesktop versie wordt gemaakt, hoeft te worden ingevoerd in de normale StockPiApp.

StockPiLegacy
Maar daaruit groeide het besef dat de beperkingen van de Raspberry Pi versie ook te maken hadden met de wat verouderde software op dat bord. Ook de Gambas versie is er ouder en kan niet alles draaien wat we op een recentere versie kunnen programmeren. Dus misschien is die oude Raspberry Pi het probleem, en moeten we eerder overwegen of we die nog wel als standaard nemen voor ons project. Omdat we het ding toch aan de praat wilden houden, maakten we een afsplitsing van de App en noemden die StockPiLegacy. De

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Raspberry Pi Connect

i-nieuws 6 na 6 ** May 16th, 2024 by wim.webgang **

Raspberry Pi Connect

Vorige week kondigde Gordon Hollingworth van Raspberry Pi aan dat er het Raspberry Pi Connect beta-programma gestart is. Het is de bedoeling om op recente Raspberry Pi’s, vanaf versie vier, een gemakkelijke login op afstand te maken. Die heeft een paar opvallende eigenschappen: het is een manier om de desktop op afstand over te nemen, en je kan de verbinding starten vanuit je browser.
Ook nu al kan je op afstand inloggen op je Raspberry Pi, bv met VNC, maar je moet daarbij wel wat dingen instellen. En ook met ssh, maar dat is alleen een commandolijn verbinding.

De nieuwe Raspberry Pi connect moet geïnstalleerd worden op je Raspberry Pi, die een 64 bits systeem moet draaien, bv Raspberry Pi OS Bookworm. Daar moet je de software rpi-connect op installeren, wat met een eenvoudig commando kan.(*)

De software gebruikt het RTC protocol, meer bepaald WebRTC, een open source protocol dat al in veel andere projecten gebruikt wordt. Via WebRTC wordt een peer-to-peer verbinding gemaakt, dus een rechtstreekse communicatie tussen de ene en de andere.

De rpi-connect software kan heel wat problemen opvangen, en kan ook indien het nodig is een externe server gebruiken om de verbinding te maken. Daarvoor heeft de raspberry pi foundation een “TURN” relay server in Groot-Brittanië, dus vanop het vasteland kan dat wel traag worden. Ze kunnen moeilijk voorspellen hoeveel die TURN server gebruikt gaat worden, maar het is wel de bedoeling dat het voor individuele gebruikers gratis is.

De rpi-connect software is eigenlijk een deamon die luistert naar de Raspberry Pi Connect server op het internet. Die krijgt zelf de aanvraag binnen van wie wil inloggen, en brengt de twee met elkaar in contact. Als dat lukt zit de server er verder niet meer tussen.

Er is documentatie beschikbaar op de website, en er is een forum voorzien om eventuele problemen te bespreken.

* samengevat:

sudo apt update
sudo apt upgrade
sudo apt install rpi-connect

webrtc.org

compiled by BCP v.0.6.6

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Spelletjes sneuvelen * Vervelende leestekens * Patentburo verliest data

WebGang blog ** May 9th, 2024 by wim.webgang **

Spelletjes sneuvelen

Door besparingen bij Microsoft sneuvelen een hele reeks computergames die in ontwikkeling zijn. Of waren.
Microsfot kocht in 2020 game-ontwikkelaar ZeniMax voor 7.5 miljoen dollar en voegde het toe aan zijn XBox afdeling. Dus het leek alsof de games in opmars waren, maar nu vallen plots verschillende rondes afdankingen uit de kast. Het personeel schrikt zich een hoedje (geen rode), bij bv de sluting van de afdeling Tango Gameworks in Tokyo, waar vorig jaar nog het aktiespel Hi-Fi Rush uitgebracht werd, wat normaal een opvolger moest krijgen en zelfs een reeks zou worden. Dat de afdeling Arkane Austin gesloten werd, konden de ontwikkelaars nog begrijpen na de flop van het daar ontwikkelde Redfall. Maar andere afdelingen die geen commerciële flop waren werden ook gesloten, en er zijn er duidelijk nog meer op komst.

Vervelende leestekens

In Groot-Brittanië zijn ze minder gewoon om letters met accenten te gebruiken, en soms wordt ronduit vergeten dat die bestaan. En ook de computerwereld heeft sinds het begin van zijn ontstaan een geschiedenis van enkel herkennen van eenvoudige letters en cijfers, en al de rest kan problemen geven. Bv bij het opslaan van gegevens waarbij de bestandsnaam beperkt is tot basistekens, bij het uitwisselen van informatie met andere computersystemen, opslaan op backup media enz.
In North Yorkshire gaan ze het weglatingsteken op verkeersborden “weglaten”. Het maakt zijn naam er dus waar, en de oorzaak is dat het voor problemen zorgt bij het opslaan van woorden met een apostrof in de databank, volgens het gemeentebestuur.
Speciale tekens als apostrof en ampersant voldoen niet aan de standaard “British Standard 7666:2006″.
Grappig genoeg bevat de titel van die standaard zelf een ampersant:

British Standard 7666:2006(parts 0, 1 and 2) its impact & use within local government

De gevolgen zijn dat een naam met een ‘ die verliest, bv in “Mary’s street”.

Inderdaad, de nieuwe bordjes missen de apostrof, maar dat is buiten de creatieve Brit met een alcoholstift in zijn zak gerekend.
Wandelaars hun haren gaan zo overeind staan van de verkeerde spelling op de borden, dat ze zelf dan maar voor schoolmeester spelen, en de apostrof er nauwkeurig gepositioneerd tussen tekenen.

En de conservatieve Brit ziet hier natuurlijk de verdere teloorgang van het Britse imperium in.

https://www.gov.uk/government/publications/open-standards-for-government/identifying-property-and-street-information

Een ander overheidsrapport kan ook niet zonder het weglatingsteken in de titel:

Summary of the standards’ use for government

Patentburo verliest data

Het patentburo van de VS, USPTO, is geen patenten verloren, maar wel de persoonlijke gegevens van hun klanten. Het is de tweede keer op korte tijd dat hun adressenboekje ontsnapt. De aanvragers van een patent moeten niet enkel het adres van hun werk vermelden, maar ze moeten ook hun prive adres opgeven bij de aanvraag. De gegevens van 14.000 aanvragers zijn per vergissing terechtgekomen in een compilatie, die USPTO op het internet publiceert. Niet door een inbraak, maar door het in werking nemen van een nieuw IT systeem, volgens het USPTO.
Nog geen jaar geleden werd ook al vastgesteld dat in de compilatie van het USPTO ten onrechte adressen van tienduizenden aanvragers zaten, en dat gedurente jarenlang.
Maar het USPTO heeft nu goed nieuws voor zijn gebruikers: het probleem is opgelost.

compiled by BCP v.0.6.3

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Gelukkige verjaardag Basic

WebGang blog ** May 2nd, 2024 by wim.webgang **

Basic wodt 60

De programmeertaal BASIC bestond op 1 mei 60 jaar. Op 1 mei 1964 werd ze in het Dartmouth College door twee wiskundigen officieel in het leven geroepen door het draaien van het eerste programma in hun nieuwe programmeertaal “BASIC”.
En hoewel Basic bekend is als taal op homecomputers, draaiden ze hun eerste BASIC programma op een mainframe, die van de school: een General Electric GE-225.
Dit is een computersysteem dat de muren van een halve kamer in beslag neemt, met opslag van programma’s en gegevens op bandopnemerspoelen, met een bedieningstafel enz. Je moest zo’n mainframe bedienen aan een bijgeleverde bedieningstafel die in dezelfde kamer stond en op de mainframe aangesloten was.
Waarschijnlijk hebben ze heel wat nachtjes doorgewerkt aan hun BASIC programmeertaal, want hun eerste programma draaiden ze om 4 uur ’s morgens (of ’s nachts voor anderen).

Op dat moment was BASIC vooral opvallend omdat het “redelijk” eenvoudig was, dat wil zeggen, in vergelijking met de toen gangbare programmeertalen als Fortran, Algol, COBOL, enz., talen waarvoor je verregaand beroepsmatig bezig moest zijn met computers om er in te programmeren.

Er werd dus in Darmouth geëxperimenteerd met eenvoudiger te gebruiken programmeertalen, en een eerste poging was de taal Darthmouth Simplified Code. Die werd ontwikkeld in 1956 door John Kemeny, een Hongaars-Amerikaanse wiskundige, en het is duidelijk dat toen geen moeite werd gedaan om een hippe of zelfs maar gemakkelijk te onthouden afkorting voor hun programmeertaal te bedenken: de korte naam was DARSIMCO. Deze poging op een IBM 704 mainframe diende om wiskundige bewerkingen eenvoudiger te kunnen programmeren maar bleef voornamelijk binnenskamers.

Na de Dartmouth Simplified Code zette John Kemeny nog een stap verder en maakte de Dartmouth Oversimplified Programming Code, maar we komen in begin jaren 60, en om de naam wat hipper te maken noemde hij het Dartmouth Oversimplified Programming Experiment, want dat gaf de mooie afkorting “DOPE”. De taal had de toen opvallende eigenschap dat elke regel tekst begon met een regelnummer. De “oversimplified” in de naam bleek inderdaad te kloppen, en de taal was daardoor niet bruikbaar genoeg en het bleef inderdaad een Experiment.

Maar er was een grens afgetast, en John Kemeny werkte daarna samen met Thomas Kurz om een mainframe aan te kopen voor de school, er een time-sharing systeem voor te programmeren om meer studenten er gratis op te kunnen laten werken. Die time sharing was een idee dat ze opdeden bij collega’s van het MIT, en dat zou later ook opgenomen worden in het aanbod van de mainframe fabrikanten. Het operating systeem schreven samen met 2 van hun studenten. Een van de spectaculaire mogelijkheden die ze ontwikkelden was het gebruik van een “teletype”: met een seriele kabel kon een student van in een ander lokaal toch op de mainframe werken.
Ze begonnen ook met een verbinding met een andere school, via twee telefoonlijnen. Tot dan was een computer een op zich staand systeem, internet is pas uitgevonden in de jaren 1980.

Op die nieuwe mainframe bouwden John Kemeny en Thomas Kurtz dan ook hun BASIC programmeertaal, en toen was het ondertussen 1964.
De mainframes van verschillende universiteiten werden gekoppeld in het Kiewit project. Het gebruik van BASIC verspreidde zich met de verspreiding van de computertoegang en begin jaren 70 werd een Basic implementatie gemaakt door Diane Mather en Stephen V. F. Waite, die er ook een boek schreven over het Dartmouth Time-sharing systeem, uitgegeven in 1971.

Paul Allen was de man die een BASIC versie maakte aangepast aan de homecomputer rond 1975. Plotseling werd BASIC verspreid onder een veel grotere groep van computergebruikers, er werden spelletjes mee geprogrammeerd, die zelf weer mee zorgden voor de verspreiding van Basic, wat nodig was om die spelletjes te spelen.
Hij richtte daarna met Gates Microsoft op, en BASIC werd bij hen een met het systeem meegeleverd product, zodat ook alle beginnende pc-gebruikers met basic in aanraking kwamen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Waterstof tankstation * RISC-V chip in het vizier * Amazon leiding gebruikt signal * Kost van de batterij * Vastgesoldeerd * Pegasus in Polen

i-nieuws 6 na 6 ** May 2nd, 2024 by wim.webgang **

Waterstof tankstation

In Californië is het eerste commerciële waterstoftankstation van de VS in dienst gennomen.
Het is de bedoeling dat het het eerste station wordt van een netwerk van waterstof-vulstations voor vrachtwagens.
Succes nog niet verzekerd: waterstof is als brandstof drie a vier keer zo duur als huidige branstoffen als diesel.
Bovendien zijn de voertuigen die er op rijden ook twee tot drie maal zoveel als hun diesel-tegenhangers.
Maar diesel zal vanzelf verdwijnen in Colifornië, althans dat is de bedoeling tegen 2036. En dat kan voorlopig alleen met electrische voertuigen die rechtstreeks op batterijen werken, en met waterstofcellen die electriciteit leveren om electrische motoren aan te drijven. Dit laatste systeem is beter voor lange-afstandsvervoer. Het tanken van waterstof duurt ook minder lang dan het opladen van een batterij.

RISC-V chip in het vizier

Het Amerikaanse ministerie van Handel is aan het onderzoeken wat de gevolgen zijn voor de nationale veiligheid van de VS van het gebruik van de RISC-V technologie door China.
De RISC-V technologie wordt gebruikt door grote Chinese technologiebedrijven als Alibaba. De strijd om de meest vooruitstrevende chips te bouwen vormt een nieuw front in de strijd tussen de wereldmachten.
Congresleden en parlementsleden roepen de regering Biden op om China niet dominant te laten worden in die technologie. Behalve er zelf veel in investeren kunnen ze momenteel niet veel doen, want de RISC-V technologie is open source. Ze kunnen China niet tegenhouden het te gebruiken.

Amazon leiding gebruikt signal

De bestuursleden van Amazon worden ervan “beschuldigd” om Signal te gebruiken voor hun communicatie.
De Amerikaanse mededingingsautoriteit heeft gemerkt dat ze geen toegang kregen tot communicatiegegevens die ze opvroegen van het bedrijf in verband met een monopolie-onderzoek dat ze voeren.
De huidige en de vorige CEO en andere topmensen gebruikten Signal, en vernietigden hun communicatie via de Signal app, zelfs nadat het onderzoek van de FTC gestart was.
Pas een jaar later droeg het bedrijf zijn werkenmers op om de communicatie te bewaren. Zo is zeker heel wat relevante informatie verloren gegaan.
De FTC vraagt nu de instructies op over het gebruik van Signal in het bedrijf.

Kost van de batterij

De kost van is in de voorbije vijftien jaar met meer dan negentig procent gedaald, zegt het International Energy Agency, een intergouvernementele organisatie van 29 -vooral olieverbruikende- landen.
Voorlopig lijkt er nog geen einde te komen aan de dalende kost van de batterij, nog 40 procent daling tegen 2030 wordt realistisch geacht.
Nu al is de combinatie van zonnepanelen en batterijen een waardig concurrent van nieuwe steenkoolinstallaties in India, en staat op het punt ook gas-installaties in te halen.
Californië haalt momenteel een batterijcapaciteit van één vijfde van zijn totale vermogen dat het wil bereiken om zijn klimaatdoelen te halen.

Vastgesoldeerd

Terwijl in de VS wetten zijn ingegaan die het recht op reparatie garanderen, en Europa de fabrikanten aanspoort om apparaten meer herstelbaar te maken, gebeurt bij laptops het tegenovergestelde: bij nieuwe toestellen wordt het geheugen soms vastgesoldeerd in het toestel. Je kan het dus niet vervangen door groter geheugen. Apple is er mee begonnen in zijn MacBooks en Ultrabooks, maar ondertussen is het fenomeen ook vastgesteld bij Dell.
Een van de redenen om vastgesoldeerd geheugen te gebruiken in plaats van geheugenlatjes die vervangen kunnen worden, is dat de vastgesoldeerde minder plaats innemen. Bovendien is er meer keuze voor de plaats waar het geheugen zit, het moet niet meer bereikbaar zijn voor upgrades.
Het is ook iets spaarzamer met energie. Voor een toekomstige geheugenstandaard CAMM2 wordt zowel vastgesoldeerd als modulair geheugen voorzien in de standaard.

Zie ook DIMM, SO-DIMM

Pegasus in Polen

Volgens de openbare aanklager in Polen is de Pegasus spioneersoftware door de vorige regering gebruikt gedurende verschillende jaren op honderden mensen, waaronder politiek verkozenen. Hij beschrijft de vaststelling als shockerend en deprimerend.
Het begon met een paar mensen in 2017, maar groeide dan jaar na jaar aan, 100 in 2018, 140 in 2019, 160 in 2020.
De spionagesoftware verschafte de uitvoerders inzicht in de prive-en werkwereld van de geviseerden.
De gegevens die bij het spioneren verzameld werden zijn echter niet onder controle van de Poolse overheid. Het bedrijf dat voor de spionage ingeschakeld werd is Israëlisch, en de Poolse staat gebruikte de software onder licentievoorwaarden. De spionnen konden niet alleen de gegevens in het toestel inkijken, maar konden ook naar keuze camera en microfoon aanzetten.

compiled by BCP v.0.6.6

Lift ^ | Lift v | Comments Off