Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Raspberry Pi Connect

i-nieuws 6 na 6 ** May 16th, 2024 by wim.webgang **

Raspberry Pi Connect

Vorige week kondigde Gordon Hollingworth van Raspberry Pi aan dat er het Raspberry Pi Connect beta-programma gestart is. Het is de bedoeling om op recente Raspberry Pi’s, vanaf versie vier, een gemakkelijke login op afstand te maken. Die heeft een paar opvallende eigenschappen: het is een manier om de desktop op afstand over te nemen, en je kan de verbinding starten vanuit je browser.
Ook nu al kan je op afstand inloggen op je Raspberry Pi, bv met VNC, maar je moet daarbij wel wat dingen instellen. En ook met ssh, maar dat is alleen een commandolijn verbinding.

De nieuwe Raspberry Pi connect moet geïnstalleerd worden op je Raspberry Pi, die een 64 bits systeem moet draaien, bv Raspberry Pi OS Bookworm. Daar moet je de software rpi-connect op installeren, wat met een eenvoudig commando kan.(*)

De software gebruikt het RTC protocol, meer bepaald WebRTC, een open source protocol dat al in veel andere projecten gebruikt wordt. Via WebRTC wordt een peer-to-peer verbinding gemaakt, dus een rechtstreekse communicatie tussen de ene en de andere.

De rpi-connect software kan heel wat problemen opvangen, en kan ook indien het nodig is een externe server gebruiken om de verbinding te maken. Daarvoor heeft de raspberry pi foundation een “TURN” relay server in Groot-Brittani├ź, dus vanop het vasteland kan dat wel traag worden. Ze kunnen moeilijk voorspellen hoeveel die TURN server gebruikt gaat worden, maar het is wel de bedoeling dat het voor individuele gebruikers gratis is.

De rpi-connect software is eigenlijk een deamon die luistert naar de Raspberry Pi Connect server op het internet. Die krijgt zelf de aanvraag binnen van wie wil inloggen, en brengt de twee met elkaar in contact. Als dat lukt zit de server er verder niet meer tussen.

Er is documentatie beschikbaar op de website, en er is een forum voorzien om eventuele problemen te bespreken.

* samengevat:

sudo apt update
sudo apt upgrade
sudo apt install rpi-connect

webrtc.org

compiled by BCP v.0.6.6

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.