Facebook assistent
De beste assistenten van Zuckerberg zijn waarschijnlijk zijn juristen, maar voor de gebruikers heeft hij een eigen digitale assistent in petto, om de concurrentie aan te gaan met Amazon’s Alexa, Apple’s Siri, de Google Assistent enz. Facebook heeft dan wel geen smart speaker in de rekken liggen, ze hebben wel een eigen koptelefoon die ingezet zou kunnen worden.
Facebook is al langer met het project bezig, maar werd het oog in de storm rond misbruik van gegevens.
En deze maand maakte een cybersecurity expert een interessante opmerking op twitter:
https://twitter.com/originalesushi/status/1112496649891430401
Vrij vertaald:
“Hey facebook, het wachtwoord van het persoonlijke e-mail adres van gebruikers opvragen is een vreselijk idee in verband met veiligheid. Op die manier zit je wachtwoorden te vergaren die je helemaal niet zou mogen weten!”
Uit zijn documentatie blijkt dat sommige gebruikers die lid willen worden van facebook doodleuk gevraagd wordt om het wachtwoord te geven van het e-mail adres dat ze willen gebruiken om lid te worden.
Jake Williams van de Daily Beast is scherp voor Facebook: Als je het wachtwoord van je eigen e-mail moet geven om toegelaten te worden tot Facebook, ben je beter af zonder facebook…
Na de verontwaardigde reakties trok Facebook het systeem terug in. Ze benadrukten dat ze de wachtwoorden nooit bewaard hebben.
Gelukkig maar, want daar hebben ze ook geen al te beste reputatie in.
Zo lekte vorige maand uit dat Facebook gedurende jaren de wachtwoorden van de gebruikers niet op een veilige manier bewaarde, zodat werknemers van Facebook de wachtwoorden konden lezen.
Oceanix
Hoewel het klinkt als een nieuwe Linux distributie is Oceanix eigenlijk de naam van het concept van een waterstad, Oceanix City.
Een drijvende stad, die zo veel mogelijk zelfvoorzienend is, en een antwoord moet bieden aan de stijgende waterspiegel door de klimaatopwarming.
Voor de energievoorziening wordt gerekend op zonne-energie en golfslag-energie.
Regenwateropvang zorgt voor een deel van het water, de rest wordt aangevuld met ontziltingsinstallaties.
Er wordt in die stad aan voedselproductie gedaan, waarbij alle voedsel van plantaardige oorsprong is.
Het hele systeem wordt modulair opgebouwd, zodat drijvende onderdelen aan elkaar gekoppeld kunnen worden om een stad uit te breiden. De zeshoekige modules worden dan verankerd aan de zeebodem.
Verschillende befaamde instituten zijn betrokken bij het project (zoals het MIT), en een Deense architect, Bjarke Ingels deed mee het ontwerp.
Er wordt zoveel mogelijk gewerkt met gesloten kringlopen, voor alle materiaal dat gebruikt wordt, zodat er nauwelijks afval ontstaat. Er wordt momenteel niet enkel aan de technologie gewerkt; maar ook aan de selectie van mensen die zo zouden kunnen of willen leven.
De Verenigde Naties, is zich bewust van de problematiek van het onderspoelen van veel van de belangrijkste steden in de wereld, die dikwijls aan water liggen. Meer bepaald is het “United Nations Human Settlement Program” bezig met het onderwerp. Ze organiseerden een rondetafel om oplossingen te zoeken, en ze keken daarbij ondermeer naar het concept van de drijven steden.
http://oceanix.org/
Plastieksoep
De studie van plankton in de oceanen bracht aan het licht dat er een alarmerende stijging van plastic in de zee aanwezig is. De periode van onderzoeg gaat van de jaren 60 tot nu, en het voorkomen van plastieken voorwerpen die de meting van het plankton hinderen is vastgelegd in de logboeken van de schepen die het plankton onderzoek deden.
Op Nature.com vind je de publicatie voorbije dinsdag van de studie “De toename van plastic in de oceanen op basis van cijfers van een tijdspanne van 60 jaar”.
Het voordeel van deze studie is dat de gegevens teruggaan tot een tijd dat er nog niet nagedacht werd over de gevolgen van plastic afval in zee. In 1957 beginnen de gegevens, en op dat moment moet de grote plastic boom nog beginnen. Maar in 1931 werd een manier ontwikkeld om het plankton in de oceaan te meten met een Continuous Plankton Recorder of CPR. Die bestaat uit een metalen buis die achter een schip werd aangesleept.
Als de planktonrecorder werd binnengehaald, werd er ook nota genomen van mogelijke problemen die de meting konden beinvloeden, zoals het verstrikt geraken in stukken van vissersnetten, of afgedekt geraken met plasticafval. De onderzoekers hebben nu deze logboeken afgeschuimd naar vermeldigen van zogenaamd macro-plastic, en ze beschikten over een dataset van 1957 tot 2016.
De sterke stijging van de plastic incidenten valt op, vooral vanaf 2000, en het ziet er nog niet naar uit dat de curves zullen zakken. Ook opvallend maar niet verwonderlijk: er treden meer gevallen op in gebieden waar intensieve scheepvaart plaatsvindt.
https://www.nature.com/articles/s41467-019-09506-1#Abs1
Intelligente automatisering
KPMG maakte een studie over de invloed van intelligente automatisering in de bedrijfswereld. Ze ondervroegen honderden bedrijven in meer dan tien landen, en concludeerden dat bedrijven op zoek zijn naar de waarde en winst die intelligente automatisering hen kan opleveren.
Eén van de manieren is bestaande processen versnellen; daarmee sneller (of snellere) diensten kunnen leveren en de eigen concurrentiepositie verbeteren. Maar er valt meer te halen als je de het hele bedrijf organiseert in de richting van de intelligente automatisering, om er optimaal gebruik van te maken. Daar zijn de meeste bedrijven nog niet aan toe, die zitten eerder met pilootprojecten.
Bedrijven waar het management er wel voor kiest, die er goede en enthousiasmerende leidinggevenden op kunnen zetten, er genoeg middelen en tijd voor vrijmaken, zullen op zoek moeten naar nieuw talent dat daarvoor nodig is, en met het omscholen van bestaande werknemers die niet weg-gerationaliseerd worden.
De Kpmg auteurs kijken in hun rapport ondermeer hoeveel investeringen daarin gebeuren en waar.
En het wordt snel duidelijk dat als bedrijven erin slagen er winst mee te maken, er ook slachtoffers zijn. Naargelang de sector kan tien, twintig, dertig procent van de werkkracht .
Het hele rapport telt 36 blz en is op hun assets site te vinden.
https://assets.kpmg/content/dam/kpmg/xx/pdf/2019/03/easing-pressure-points-the-state-of-intelligent-automation.pdf