Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Halve gang

Uitzending do 18:00 ** April 25th, 2019 by wim.webgang **

18:30-19:00
De verkeersredactie beschreef vandaag als de ergste filedag van het jaar; als dat klopt hebben we vanaf volgende week weer een hele webgang.
Als het niet klopt kan er misschien een gast-mobiliteitsprogramma lopen in het eerste half uur.

Data Lake
Nieuwe term beschrijft de massa ongestructureerde data waar wetenschappers en onderzoekers zich op uitleven.
(in tegenstelling tot de meer gestructureerde data van het data warehouse waar de zakenmensen gebruik van maken).

https://blog.econocom.com/nl/blog/wat-is-een-data-lake-in-het-big-data-landschap/

Muziek
Scott_Holmes_-_08_-_Corporate_Business
parasit – fa ir
intertec – Have a break
Animadvert – Track 11

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Alexa luistert niet alleen * Einde van Scientific Linux * Electrische auto in VS * Databricks open source

i-nieuws 6 na 6 ** April 25th, 2019 by wim.webgang **

Alexa luistert niet alleen

Naast sociale netwerksites als Facebook, heeft het e-commercebedrijf Amazon ook enorm veel informatie ter beschikking.
Ze lanceerden hun slim computerhulpje Alexa in de vorm van Echo, de luidspreker waar je ook tegen kan praten, bv om een bestelling te plaatsen bij Amazon.

Zo’n twee weken geleden lekte al uit dat de geluiden die de Echo speaker opneemt en laat verwerken door het slimme Alexa systeem, niet enkel door computer-oren gehoord worden. Om het Alaxa systeem te verbeteren, worden opnames door Amazon medewerkers beluisterd, en zelfs uitgeschreven. De bedoeling is om te onderzoeken wat Alexis niet verstaan heeft, en het systeem te helpen door context te geven.
Daarvoor hebben de medewerkers interne chatrooms waar ze de gevallen kunnen bespreken. Het laat zich raden dat daar ook allerlei opmerkelijke, grappige, genante enz opnames gedeeld worden.

In dat kader is het interessant te weten of de werknemers die de opnames beluisteren ook kunnen zien van wie die zijn. In principe niet, maar het serienummer van het apparaat dat de opname maakte wordt wel bewaard, dus er is een link.

Bovendien lekte deze week uit dat de werknemers ook toegang hebben tot geografische locatiedata, en eigenlijk dus de juiste locatie zouden kunnen bepalen, tot op niveau van een thuisadres, via bv Google maps.
De locatiedata kunnen nodig zijn om juiste antwoorden te geven over het lokale weer, of de dichtstbijzijnde leverancier van pizza of schoenen.

Einde van Scientific Linux

Er wordt afscheid genomen van een Linux distributie die zowat veertien jaar bestond: Scientific Linux. Op dit moment zijn Scientific Linux versie 6 en 7 nog in gebruik, maar er zal geen versie 8 ontwikkeld worden.

De makers van Scientific Linux komen uit CERN en
Fermilab. Ze zijn van plan om over te schakelen op CentOS 8. Scientific Linux gebaseerd op Red Hat Enterprise Linux, net zoals vervanger CentOS. CERN en Fermilab zullen nu gaan bijdragen aan de ontwikkeling van het CentOS project, dus dat zal er ook op vooruitgaan.

Electrische auto in VS

De traditionele auto-industrie in de VS is duidelijk ook bezit met een overgang naar electrisch rijden. Een bedrijf als Ford is van plan 11 miljard in de toekomstige evolutie te investeren.
Ford heeft op het moment geen enkele pure electrische auto op de markt, wel hybride. Op korte termijn gaan ze samenwerken met een extern bedrijf, Rivian, om een electrische pickup te ontwikkelen. Ze gaan er 500 miljoen dollar in investeren volgens CNN.
Rivian heeft zelf zijn electrische pickup-truck nog niet in verkoop. Die is gepland tegen eind 2020. Rivian heeft een soort grondplaat ontwikkeld waarop het zowel pickup’s als SUV’s kan bouwen. Dat concept leek ook Amazon aan te spreken. Zij zijn een grote investeerder in Rivian.
Vorig jaar kondigde Ford al aan om zijn inspanningen voor zelfrijdende auto’s te bundelen in een nieuw bedrijf, Ford Autonomous Vehicles LLC.

Databricks open source

Databricks heeft gisteren aangekondigd dat ze Delta Lake gaan open sourcen:

tweet van Michael Armbrust, lead developer van Spark SQL:

“So excited to announce the open source release of Delta Lake at #SparkAISummit! Check out the code at https://github.com/delta-io/delta ”

en op de Delta Lake site:

“Delta Lake 0.1.0 Released!
We are happy to announce the availability of Delta Lake 0.1.0!
Initial version of the open source Delta Lake.”

Databricks is een bedrijf dat opgericht werd door de oorspronkelijke ontwikkelaars van Spark.

Ze open sourcen hun Delta Lake onder de Apache Licentie, meer bepaald versie 2, dezelfde licentie die ook voor Spark geldt.

Delta Lake is een opslaglaag die schaalbare transacties met ACID zekerheid naar de Apache Spark en andere big-data gegevensmachines brengt.

In grote gegevensverzamelingen wordt er doorlopend via verschillende wegen data geschreven en gelezen, en dat maakt het moeilijk om bij een bewerking zeker te zijn dat het resultaat samenhangend is.

Delta Lake wordt al gebruikt door bedrijven als Comcast en Riot Games (bekend van League of Legends).

Apache Spark is een analytische machine voor bewerkingen op grote gegevensverzamelingen, beter bekend als big data.

Spark draait op Hadoop, Apache Mesos, Kubernetes of op zich, op clustes en in the cloud.

Sinds 2009 werkten honderden bedrijven en duizenden ontwikkelaars mee aan Spark

De bedrijven die dit soort dingen gebruiken verwerken petabytes aan informatie in seconden.
Voorbeelden van gebruik zijn toepassingen met AI (artificiele intelligentie).

https://delta.io/?p=104

https://devclass.com/2019/04/24/databricks-releases-its-biggest-innovation-to-date-to-make-the-most-of-muddled-data-lakes/

https://github.com/delta-io/delta/blob/master/README.md

compiled by BCP v.0.3.9

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Drijvende steden

Uitzending do 18:00 ** April 18th, 2019 by wim.webgang **

De VN springt op de stijging van de zeespiegel met een rondetafel over bv drijvende steden: oceanix.org.

Steden kunnen modulair groeien door drijvende onderdelen aan elkaar te koppelen. Als de klimaatomstandigheden slechter worden kunnen ze verplaatst worden (en terug vastgeklonken). Als het water verder stijgt lopen ze niet onder. Wat ons tot de vraag bracht: wat als het water daalt? Leiden ze dan schipbreuk?

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Facebook assistent * Oceanix * Plastieksoep * Intelligente automatisering

i-nieuws 6 na 6 ** April 18th, 2019 by wim.webgang **

Facebook assistent

De beste assistenten van Zuckerberg zijn waarschijnlijk zijn juristen, maar voor de gebruikers heeft hij een eigen digitale assistent in petto, om de concurrentie aan te gaan met Amazon’s Alexa, Apple’s Siri, de Google Assistent enz. Facebook heeft dan wel geen smart speaker in de rekken liggen, ze hebben wel een eigen koptelefoon die ingezet zou kunnen worden.

Facebook is al langer met het project bezig, maar werd het oog in de storm rond misbruik van gegevens.

En deze maand maakte een cybersecurity expert een interessante opmerking op twitter:

https://twitter.com/originalesushi/status/1112496649891430401

Vrij vertaald:
“Hey facebook, het wachtwoord van het persoonlijke e-mail adres van gebruikers opvragen is een vreselijk idee in verband met veiligheid. Op die manier zit je wachtwoorden te vergaren die je helemaal niet zou mogen weten!”

Uit zijn documentatie blijkt dat sommige gebruikers die lid willen worden van facebook doodleuk gevraagd wordt om het wachtwoord te geven van het e-mail adres dat ze willen gebruiken om lid te worden.

Jake Williams van de Daily Beast is scherp voor Facebook: Als je het wachtwoord van je eigen e-mail moet geven om toegelaten te worden tot Facebook, ben je beter af zonder facebook…

Na de verontwaardigde reakties trok Facebook het systeem terug in. Ze benadrukten dat ze de wachtwoorden nooit bewaard hebben.

Gelukkig maar, want daar hebben ze ook geen al te beste reputatie in.

Zo lekte vorige maand uit dat Facebook gedurende jaren de wachtwoorden van de gebruikers niet op een veilige manier bewaarde, zodat werknemers van Facebook de wachtwoorden konden lezen.

Oceanix

Hoewel het klinkt als een nieuwe Linux distributie is Oceanix eigenlijk de naam van het concept van een waterstad, Oceanix City.

Een drijvende stad, die zo veel mogelijk zelfvoorzienend is, en een antwoord moet bieden aan de stijgende waterspiegel door de klimaatopwarming.

Voor de energievoorziening wordt gerekend op zonne-energie en golfslag-energie.

Regenwateropvang zorgt voor een deel van het water, de rest wordt aangevuld met ontziltingsinstallaties.

Er wordt in die stad aan voedselproductie gedaan, waarbij alle voedsel van plantaardige oorsprong is.

Het hele systeem wordt modulair opgebouwd, zodat drijvende onderdelen aan elkaar gekoppeld kunnen worden om een stad uit te breiden. De zeshoekige modules worden dan verankerd aan de zeebodem.

Verschillende befaamde instituten zijn betrokken bij het project (zoals het MIT), en een Deense architect, Bjarke Ingels deed mee het ontwerp.

Er wordt zoveel mogelijk gewerkt met gesloten kringlopen, voor alle materiaal dat gebruikt wordt, zodat er nauwelijks afval ontstaat. Er wordt momenteel niet enkel aan de technologie gewerkt; maar ook aan de selectie van mensen die zo zouden kunnen of willen leven.

De Verenigde Naties, is zich bewust van de problematiek van het onderspoelen van veel van de belangrijkste steden in de wereld, die dikwijls aan water liggen. Meer bepaald is het “United Nations Human Settlement Program” bezig met het onderwerp. Ze organiseerden een rondetafel om oplossingen te zoeken, en ze keken daarbij ondermeer naar het concept van de drijven steden.

http://oceanix.org/

Plastieksoep

De studie van plankton in de oceanen bracht aan het licht dat er een alarmerende stijging van plastic in de zee aanwezig is. De periode van onderzoeg gaat van de jaren 60 tot nu, en het voorkomen van plastieken voorwerpen die de meting van het plankton hinderen is vastgelegd in de logboeken van de schepen die het plankton onderzoek deden.
Op Nature.com vind je de publicatie voorbije dinsdag van de studie “De toename van plastic in de oceanen op basis van cijfers van een tijdspanne van 60 jaar”.
Het voordeel van deze studie is dat de gegevens teruggaan tot een tijd dat er nog niet nagedacht werd over de gevolgen van plastic afval in zee. In 1957 beginnen de gegevens, en op dat moment moet de grote plastic boom nog beginnen. Maar in 1931 werd een manier ontwikkeld om het plankton in de oceaan te meten met een Continuous Plankton Recorder of CPR. Die bestaat uit een metalen buis die achter een schip werd aangesleept.
Als de planktonrecorder werd binnengehaald, werd er ook nota genomen van mogelijke problemen die de meting konden beinvloeden, zoals het verstrikt geraken in stukken van vissersnetten, of afgedekt geraken met plasticafval. De onderzoekers hebben nu deze logboeken afgeschuimd naar vermeldigen van zogenaamd macro-plastic, en ze beschikten over een dataset van 1957 tot 2016.
De sterke stijging van de plastic incidenten valt op, vooral vanaf 2000, en het ziet er nog niet naar uit dat de curves zullen zakken. Ook opvallend maar niet verwonderlijk: er treden meer gevallen op in gebieden waar intensieve scheepvaart plaatsvindt.

https://www.nature.com/articles/s41467-019-09506-1#Abs1

Intelligente automatisering

KPMG maakte een studie over de invloed van intelligente automatisering in de bedrijfswereld. Ze ondervroegen honderden bedrijven in meer dan tien landen, en concludeerden dat bedrijven op zoek zijn naar de waarde en winst die intelligente automatisering hen kan opleveren.

Eén van de manieren is bestaande processen versnellen; daarmee sneller (of snellere) diensten kunnen leveren en de eigen concurrentiepositie verbeteren. Maar er valt meer te halen als je de het hele bedrijf organiseert in de richting van de intelligente automatisering, om er optimaal gebruik van te maken. Daar zijn de meeste bedrijven nog niet aan toe, die zitten eerder met pilootprojecten.

Bedrijven waar het management er wel voor kiest, die er goede en enthousiasmerende leidinggevenden op kunnen zetten, er genoeg middelen en tijd voor vrijmaken, zullen op zoek moeten naar nieuw talent dat daarvoor nodig is, en met het omscholen van bestaande werknemers die niet weg-gerationaliseerd worden.

De Kpmg auteurs kijken in hun rapport ondermeer hoeveel investeringen daarin gebeuren en waar.

En het wordt snel duidelijk dat als bedrijven erin slagen er winst mee te maken, er ook slachtoffers zijn. Naargelang de sector kan tien, twintig, dertig procent van de werkkracht .

Het hele rapport telt 36 blz en is op hun assets site te vinden.

https://assets.kpmg/content/dam/kpmg/xx/pdf/2019/03/easing-pressure-points-the-state-of-intelligent-automation.pdf

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Networks with an attitude

Uitzending do 18:00 ** April 11th, 2019 by wim.webgang **

Toitoidrome

Uitzending vanop locatie in de Zendelingenstraat Borgerhout.
ps: geen i-nieuws van 6 na 6.

Studiodebat met internationaal verscheiden deelnemers aan Networks with an attitude, ondermeer over G5 (snelheid controle boom straling etc).

(networks with an attitude loopt nog de hele week + weekend).
Heel het programma: http://constantvzw.org/site/-Networks-with-an-Attitude-.html

zie ook
http://constantvzw.org/site/Networks-with-an-attitude-on-airwaves-and-in-data-packets-a-Network-Jam.html
https://varia.zone/en/

usecase st andriesplaats

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Huawei * Android op Linux * Noorwegen Electrisch

i-nieuws 6 na 6 ** April 4th, 2019 by wim.webgang **

Android op Linux

Op GitLab is in de repository van Collabora een project te bespeuren met de naam “spurv”. Het project bevat directories die verwijzen naar Linux en naar Android. Er is een device_freedesktop directory, en volgens de site Androidpolice zou daar gewerkt worden aan code om Android te draaien op Linux. Android is het besturingssysteem van Google dat gebruikt wordt op smartphones en tablets, en dat zelf gebaseerd is op een Linux kern.

Het zou met spurv de bedoeling zijn om Android applicaties te draaien op een Linux desktop. De Android applicaties draaien in hun eigen venstertje net zoals de andere applicaties. Het systeem heeft freedesktop’s Wayland nodig. Androidpolice heeft ook een link naar een demo filmpje.

Collabora is een bedrijf dat ondersteuning levert voor LibreOffice, de vrije office software.

https://www.androidpolice.com/2019/04/02/spurv-project-brings-windowed-android-apps-to-desktop-linux/

https://gitlab.collabora.com/spurv


Noorwegen Electrisch

In Noorwegen heeft de verkoop van electrische auto’s de traditionele verbrandingsmotor voorbijgestoken. Daarmee is het land goed op weg om zijn doelstelling te halen om tegen 2025 geen auto’s meer te verkopen die werken op fossiele brandstoffen.
Ook vorig jaar was de beweging naar electrische auto’s al duidelijk, toen ze tegen het einde van het jaar zowat een derde van de automobielpark uitmaakten.

Voorbije maand waren bijna zestig procent van de verkochte auto’s volledig electrische wagens.

Vanzelfsprekend is Tesla een grote leverancier van electrische wagens in Noorwegen. Ze hebben ook geinvesteerd in de nodige opleiding en aanwerving van honderden nieuwe werknemers.

Noorwegen is dan ook een interessant geval om alle aspecten van de omschakeling naar electrisch in het oog te houden. De infrastructuur moet aangepast worden, oplaadpunten vervangen naftstations enz.

Noorwegen is een van de grootste Europese producenten van olie en gas, nl de grootste na Rusland, met een jaarlijkse productie van meer dan 80 miljoen ton.

Huawei

Verschillende universiteiten in de VS knippen hun banden door met Huawei, het Chinese bedrijf dat comminicatie-m computer- en netwerkapparatuur maakt.

In het rijtje Stanford, Berkeley, Minnesota. En nu kondigt het MIT aan dat we kappen met Huawei en met ZTE. Als reden geven ze bezorgdheid over de nationale veiligheid op.

Huawei is ook aktief in de uitrol van de 5G gsm netwerken, en zit daar in het hart van de communicatieinfrastructuur.

Deze week bracht BBC nog het nieuws dat een laptop van Huawei een veiligheidsprobleem had in zijn systeem. Er was een achterdeurtje ingebouwd, dat misbruikt kan worden om in de laptop binnen te geraken vanop afstand. Het probleem zou ontdekt zijn door Microsoft. Het probleem zat in een device driver, dat is software die ervoor zorgt dat bepaalde hardware gebruikt kan worden door het systeem. Huawei is gewaarschuwd na de ontdekking, en ontwikkelde een fix om het euvel op te lossen.

Hoe en waarom die achterpoort in de device driver software terechtkwam is nog niet duidelijk.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Privébook

Uitzending do 18:00 ** April 4th, 2019 by wim.webgang **

… of Facebook?

Muziek
(opm.: niet alles van deze selectie is hoorbaar gespeeld in de uitzending)
Podington Bear – Starling
Jacobus – Utopian Predicaments of the Third Kind
Jimmy Dirtnail – Trippin
Gloomer – Dark Riser – Sound Effects
Mr Pomme – Catch my rainbow
Livio Amato – 01 – Musa 6th melody
Gloomer – Lost Your Mind
Random selection prepared 04/04/2019 18:01:36 by WebgangBCP v.0.3.9

Lift ^ | Lift v | Comments Off