Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Koala

Uitzending do 18:00 ** October 29th, 2009 by wim.webgang **
 • Na het nieuws: Koala
  Koala: o.a. de nieuwe Ubuntu release 9.10 in verschillende smaken:
  www.ubuntu.com/getubuntu/download
  www.ubuntu.com/getubuntu/upgrading
  (en veel meer)
 • ! Antwerpen heeft nu ook zijn Ubuntu Install Party (waar je je computer kan installeren met hulp van Bruno De Bondt van Indymedia); Zondagnamiddag 1/11 in de Universiteit van het Algemeen Belang in de Volksstraat 50(link), blijkbaar een logisch gevolg van hun Opensource avond.
 • * Het kraken of zelfbouwen van telefooncentrales, the open source way: http://www.asterisk.org/
 • Lydia’s impressies bij het afscheid van Bosnie, Srebrenica, het oprakelen van de gevoelens bij de start van een nieuw proces in Het Internationaal Gerechtshof
 • artwork_fullMuziek uit de Kopieren yes we can “Kopiefeest” CD:
  - Oe Eo (Imaabs)
  - Space Fucker (Ixtian)
  - Funkagent 1 (Sliptone)
  (Hoes)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Vishing VOIP * Monopolie aangepakt * Karmic Koala * Karmic Koala KDE

i-nieuws 6 na 6 ** October 29th, 2009 by wim.webgang **

2009 10 29

Vishing VOIP

De voorbije weken zou in verschillende telefooncentrales in de VS zijn ingebroken. Kriminelen kregen zo de mogelijkheid om via internet die telefooncentrale te gebruiken voor hun telfoongesprekken. Ze belden klanten van een kleine lokale bank, en probeerden gegevens te ontfutselen als codes en wachtwoorden van hun rekening of creditcards.

Er werd op enkele tientallen telefooncentrales ingebroken en er werden van daaruit tienduizenden telefoontjes gedaan.

Het gaat meer bepaald over telefooncentrales die internet en telefoonlijnen combineren. Bellen over internet, of “Voice Over IP” (VOIP) worden steeds populairder bij bedrijven, en dat creëert voor cyberinbrekers ook weer nieuwe mogelijkheden. Het kraken van telefooncentrales gaat al terug tot de tijd van de analoge centrales en de opkomst van de eerste telefoon”hacks”.

Ondertussen zijn de zwakheden van de meestgebruikte VOIP centrales gepubliceerd op internet, en kunnen ook hulpprogramma’s worden gedownload om die centrale te manipuleren.

Een van de manieren om in te breken is proberen in te loggen met het wachtwoord van de administrator. Als het computersysteem van de centrale na enkele pogingen niet blokkeert, kan de kraker met een programmaatje automatisch allerlei mogelijke wachtwoorden uitproberen, tot hij binnen is.

Het IP adres van de telefooncentrale kan gezocht worden door scans van IP-adressen op internet, ook met een daarvoor ontworpen programma, dat detecteerd of op een IP adres een bepaald soort systeem aangesloten is.


Een van de VOIP systemen draait open source software Asterisk, en in die community wordt openlijk over mogelijke problemen en zwakheden gesproken. Zo was er een bug in de software, die ondertussen opgelost is, en worden gebruikers aangemaand om sterkere wachtwoorden te gebruiken, en hun systeem de verbinding te laten verbreken na enkele mislukte pogingen om een wachtwoord te geven.

Asterisk houdt updates van zijn systemen bij op hun site:

http://www.asterisk.org/security

Wat je met Asterisk zoals kan doen:
* Skype Gateway
* IP PBX
* Call Center ACD
* Conference Bridge
* IVR Server
* Voicemail System
* Call Recorder
* Fax Server
* Speech Server
Behalve een server waarop je Linux + Asterisk installeert, heb je ook communicatiekaarten nodig in de server, om de lijnen op aan te sluiten.

Monopolie aangepakt

In Monticello, in de buurt van Minneapolisin de VS, wilde de bevolking een snellere internetverbinding door middel van glasvezel. De gemeente sprak TDS, de plaatselijke “telco” aan om de verbinding aan te leggen. Die zag er echter geen brood in en verklaarde noch in de nabije, noch in de verre toekomst plannen te hebben om glasvezel aan te leggen in ….
Aangezien de vraag van de bewoners kwam, werd een referendum ingericht om te kijken of de gemeente zelf kabel zou kunnen aanleggen.

Daar schrok de plaatselijke telecomoperator TDS toch wel van. Ze spanden prompt een proces in tegen de gemeente. Daardoor werd de aanleg door gemeente opgeschort tot er een uitspraak van de rechtbank was, wat natuurlijk even duurt, maar waarin de gemeente waarschijnlijk gelijk zal krijgen. Ondertussen legde TDS zelf toch een glasvezelnetwerk aan. Toen ze daarmee klaar waren pakten ze er groot mee uit in advertenties. Bovendien startten ze een campagne om het nut in twijfel te trekken van een netwerk aangelegd door de gemeente. Een van hun argumenten is dat de marktsituatie ondertussen veranderd is.

Voor de inwoners leverde het in ieder geval een aanzienlijke verbetering op van hun internetverbinding. Ze gingen van 25 Megabit per seconde naar 50 Megabit per seconde, een verdubbeling dus, bovendien bij gelijk gebleven prijs.

Zie ook mediaberichten over te hoge prijzen in België..

Karmic Koala

De nieuwe release van Ubuntu Linux is verschenen. Het versienummer is 9.10 en de bijnaam is Karmic Koala. De Linux kern is gebaseerd op 2.6.31.1 Standaard is Gnome 2.28 als desktop voorzien. Enkele veranderingen zijn een nieuwe opstartmethode, waardoor desktop gebruikers sneller aan het werk kunnen bij het starten van hun computer. Deze nieuwe Ubuntu versie is verkrijgbaar in 25 talen. Voor de downloads zijn over heel de wereld verspreid “release mirror” servers voorzien. Wie al de vorige Ubuntu 9.04 draait kan upgraden vanuit zijn werkend systeem. Er kan ook een upgrade gedaan worden met een commando op de command prompt, zoals voor servers.

www.ubuntu.com/getubuntu/download
www.ubuntu.com/getubuntu/upgrading

Karmic Koala KDE

De KUbuntu versie van 9.10 bevat de KDE desktop in versie KDE 4.3.2. Naast de gewone Netbook Remix versie van Ubuntu is er nu ook een Kubuntu Netbook versie van 9.10. KDE is “social from the start”, dwz dat er allerlei voorzieningen zijn om bestaande “sociale netwerksites” te gebruiken vanuit je systeem. Er is een Plasma widget of plugin voor Microblogging, Google kalender, Facebook. Vanuit je fotoprogramma’s kan je rechtstreeks Flickr of andere fotosites gebruiken.

Ook OpenOffice.org is aanwezig, in versie 3.1.1, met een aanpassing om zo efficiënt mogelijk KDE te gebruiken. En van de cd-brandsoftware K3b is nu de KDE4 versie inbegrepen. Enige afwezig is Firefox, volgens de makers wegens beperkte ruimte op de installatie-cd. Maar als je in het programma-menu Firefox kiest, wordt die dan gedownload en geïnstalleerd.

KDE-OOo integratie: bv de “file dialog”: in plaats van een OOo-eigen bestandsbeheervenster krijg je het KDE bestandsbeheer venster. Voor KDE gebruikers is het irritant als bv programma’s als Firefox hun eigen bestandsbeheerder gebruike in plaats van die van je desktop systeem.
Ook allerlei meldingen vanuit bv chatprogramma’s edm werken nu vanuit niet-typische KDE programma’s omdat KDE en Gnome samengewerkt hebben om dat meer “compatible” te maken.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Vroege winter in Bosnië

Uitzending do 18:00 ** October 22nd, 2009 by wim.webgang **

Na het nieuws
- strategie van Oracle om EU zwart te maken of kost “treuzelen” van EU in goedkeuring echt 3000 banen bij Sun?
- open routers in de VS laten iemand anders je modem beheren: hoe onveilig kan internet zijn.

lydiabosnie
Lydia met verslag uit Srebrenica:
- discriminatie en hoe het onderscheid gemaakt wordt (bv door aan de inkom je naam te vragen)
- hoe dat met politieke lange arm te omzeilen
- vroege winter
- Betalen om gratis te komen werken

Muziek:
- mantecol.mp3
- Komestalove – Play_th_s.mp3
- Sitar india nr1.mp3

Lift ^ | Lift v | Comments Off

EU over: Oracle bezit MySQL * Onveilige routers * Hoeveel servers heeft Google? * Zotter dan Sabam

i-nieuws 6 na 6 ** October 22nd, 2009 by wim.webgang **

22/10/2009


EU over: Oracle bezit MySQL

Michael “Monty” Widenius, oprichter van MySQL AB, roept de EU op om MySQL niet in de overname van Sun door Oracle te laten. Oracle is zelf een database bedrijf en heeft door Sun te kopen de vrije software-databank MySQL, een concurrerend product, in handen gekregen.

Hij vindt het terecht dat concurrentie-commissaris Neely Kroes de zaak onderzoekt, en hoopt dat ze Oracle zal verplichten MySQL te verkopen. Wie dan als mogelijke koper in aanmerking komt zegt hij niet, wel dat zijn huidig bedrijf er niet het geld voor heeft.
Oracle nam Sun over voor 7,4 miljard, dus naargelang de waardering van de verschillende Sun-onderdelen kan een prijs geplakt worden op MySQL.

Ondertussen kondigde Oracle aan dat er duizenden jobs op de tocht staan door het aanslepen van de goedkeuring. Zowat 10 procent van het personeel van Sun zou ontslag krijgen om de put van 100 miljoen dollar per maand te dempen.
Commissaris Neely Kroes daarentegen zegt dat ze wacht op Oracle dat moet aantonen dat de bezwaren van de commissie ongegrond zijn.

op Monty’ Blog

Volgens Oracle zelf is er geen gevaar dat ze MySQL een stille dood laten sterven, integendeel, Larry Ellison beweert nog extra te investeren in de ontwikkeling van MySQL.

Sun Technologies will live on

Hoeveel servers heeft Google?

Een vraag die veel gesteld, maar nooit beantwoord is. Google zelf doet er geen uitspraken over, en ze kopen hun servers niet bij een leverancier, maar bouwen ze zelf. Soms valt er wel iets af te leiden, onrechtstreeks, uit technische gegevens. Een ingenieur van Google gaf onlangs een presentatie over een project waaraan hij werkt dat de naam “Spanner” draagt. Dat dient om computergebruik te doen verschuiven tussen verschillende groepen van servers. Het project moet een schaal aankunnen van 1- tot 10 miljoen servers. Het doel is internettoepassingen te laten verwerken door servers die het goedkoopst zijn op een bepaald moment. Reden kan het electriciteitstarief (dag/nacht) zijn, of de koelingsmogelijkheden in serverfarms.


Onveilige routers

Een blogger in de VS die een vriend wilde helpen bij het installeren van zijn kabelmodem en router, ontdekte een verborgen pagina met extra instellingen. Daarin ook een mogelijkheid om een neerslag te maken van het configuratiebestand. Daarin staat mooi leesbaar de inlognaam en het bijpassend wachtwoord voor beheerderstoegang tot het apparaaat. Daarmee kan je verregaande instellingen doen, meer dan wat de bedoeling was dat een klant zou kunnen. Het wachtwoord blijkt voor alle toestellen hetzelfde te zijn.

De kabelmaatschappij is Time Warner, ook bekend als groot media bedrijf. Ze reageerden gelaten op de opmerking van de blogger die hen belde met zijn ontdekking.
Het apparaat van SMC is een van de mogelijke modems die de klant bij een abonnement kan kiezen. Het toestel is een gateway; het zet internet van de kabel om naar de netwerkaansluitingen op het apparaat, en het heeft ook een antenne voor draadloos netwerk. Gebruikers kunnen via een web-interface instellingen van het toestel veranderen, zoals blokkeren van bepaalde websites. Toen de blogger javascript in de browser afzette ontdekte hij dat hij aan alle functies kan, omdat die enkel door javascript werden afgeschermd.

Het beschreven type van modem wordt door een 65 000-tal klanten gebruikt. In totaal heeft het bedrijf 14 miljoen gebruikers.

Het verhaal wordt echter nog sterker als blijkt dat die beheerspagina van het toestel ook opgeroepen kan worden langs de kant van het internet. Normaal kan die alleen via de intern aangesloten computer gebruikt worden. Wie het ip-adres kent van zo’n router kan rechstreeks de pagina oproepen als een website op het internet. IP-adressen zijn gegroepeerd, bv per provider. Je kan opzoeken of alfleiden welke reeks adressen door een provider gebruikt worden. Met een “portscan” kan eenvoudig elk adres vanuit een programma getest worden om te kijken of het met die modem werkt.
Nadat een artikel op de wired website verscheen, beloofde de firma dat ze eraan werkten om een update te maken voor de firmware van het toestel.

De blogger: Chenosaurus.com

Zotter dan Sabam

De beheersmaatschappij “Performing Right Society”, afgekort PRS, gaat erg ver in het innnen van auteursrechten op muziek die “publiek vertoond” wordt. Volgens een artikel op BBC news zong een vijftig-plusser die de schappen van een supermarkt vulde op informele wijze de populaire deuntjes die ze vanop de radio kende. Een radio stond niet meer aan in de supermarkt, ook al omdat de PRS geld eiste voor het spelen van muziek in de winkel. De vrouw werd bedreigd met een boete van duizenden pond Toen de zaak publiciteit kreeg verontschuldigde de organisatie zich.

Open LapDance

Uit de hand gelopen Yahoo! OpenHack days in Taiwan:
http://www.dailytech.com/article.aspx?newsid=16570

Lift ^ | Lift v | Comments Off

BAMmix: Lange Wapper en de Bronx

Uitzending do 18:00 ** October 15th, 2009 by wim.webgang **

Nee, Bammix is geen nieuwe Linux distributie, zoals trouwe webgang luisteraars zouden kunnen denken, en evenmin een kant-en-klaar cementprodukt, maar wel het CityGang onderwerp van vandaag: de Viadukt “Lange Wapper”, het Fijn stof is niet fijnOosterweeltraject.

 • Kwelgeest: fragment uit de uitzending over de Lange Wapper op Klara (zie vorige week).
 • Zo natuurlijk als een straal beton
  Twee nieuwe magazines, mooie in kleuren bedrukte boekjes met stevige kaft, dure uitgave.

  1. Eén is de “Natuurlijk tracé” brochure van de BAM
   (die we waarschijnlijk mee betaald hebben, maar helaas niet in de bus kregen; dank voor het origineel dat A.G. me bezorgde.). De marketing-brochure is een ode aan de mensen van de BAM, het (toekomstig) groen in Antwerpen, fietspaden, en oh ja, ook nog een brug om culturele of sportmanifestaties onder te houden. Mankeert hier op p. 16 geen stukje tussen de E34 en de Lange Wapper? Het “natuurlijk tracé” is zo natuurlijk als een straal beton, maar al het groen in de folder: uitvoeren maar! (Gebruik uw belastinggeld hier)
  2. Twee is het tijdschrift “ruimte“, Vakblad van de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning. Daarin een verslag over een universitaire studie over het “merkwaardige besluitvormingsproces” rond de Oosterweelverbinding: “Eng technische en verkeerstechnische probleemdefinitie”, “Oosterweelverbinding aanvankelijk louter als een infrastruktuurwerk opgevat”. (Studie: Masterdiploma Sandra Vanveldhoven).
 • Bronx
  New York, Big City Dreams: Hoe “stadsvernieuwing”, ondermeer met een “Expressway” de ondergang van de South Bronx betekende. En hoe er nadien toch iets moois uit groeide: hiphop cultuur. (vertaald fragment uit Black Noise, Rap Music and Black Culture in Contemporary America – Tricia Rose, dank Solveig voor de tip)
 • Stadsactiviste
  Antagonisten zijn daar niet BAM en Straten Generaal maar Robert Moses en Jane Jacobs. (Blog: The Transit Pass) Over stadsaktiviste Jacobs loopt een uitgebreid programma in Rotterdam, Architectuur Film Festival, 29 oktober-1 november (de site) over We all love “urban godess” Jane. Ze schreef (reeds in 1961) The Death and Life of Great American Cities en in 1984 Cities and the wealth of Nations, Principles of Economic Life.
 • Muziek: Grandmaster Flash (New York, Survival)

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Magnetische stroom * Schending van briefgeheim * Digitale rechten in Finland

i-nieuws 6 na 6 ** October 15th, 2009 by wim.webgang **

15/10/2009


Magnetische stroom

Onderzoekers hebben “magnecity” ontdekt, een soort magnetische stroom. Het fenomeen gelijkt op electrische stroom, waar electronen zich verplaatsen. Bij magnetisme zijn er geen deeltjes als electronen, er is alleen een “dipole orientatie” met de twee tegengestelde polen, maar toch werd al lang vermoed dat er een equivalent voor electrische lading moest zijn bij magnetisme, een soort “magnetische lading”. In speciale christallen zijn nu “monopolen” gemaakt. Die verzamelen zich en vormen daarbij een magnetische stroom. De omstandigheden waarin de experimenten gedaan werden, vereisen extreem lage temperaturen. Bovendien bewegen de quasi-deeltjes zich enkel binnen de struktuur, dus de magnetische stroom kan moeilijk ergens voor gebruikt worden. Toestand of richting veranderen lijkt eerder toepassing te vinden in electronica en computertoepassingen.

Vermelding van Magnetic Current in 1944: hier

London centre for nanotechnology over “magnetic monopoles”: hier

Digitale rechten in Finland


Vanaf juli zal iedere burger in Finland recht hebben op een internetverbinding
van 1 megabit. Het ministerie van transport en communicatie kondigde
bovendien aan dat de verbinding tegen 2015 zou moeten verbeteren tot 100
megabit. Het zal vastgelegd worden in een wet over recht op breedband.
Finland heeft ongeveer half zoveel inwoners als Belgie. De regel zou alleen
toegepast worden op wie dicht genoeg bij een aansluitpunt woont. een
2000-tal woningen die echt afgelegen zijn vallen ook nu niet onder de
gegarandeerde aansluiting. Als aansluitingen via het gsm-netwerk worden
gebruikt kan de snelheid ook afwijken.

Snel naar Finland hier


Schending van briefgeheim

Een organisatie die rechten van vliegtuigpassagiers verdedigt, beschuldigt
luchtvaartmaatschappij Delta Airlines van inbreken in en afluisteren van
e-mail verkeer. De organisatie Flyersrights.org wilde passagiers die te lang
moeten wachten in het vliegtuig voor het opstijgt, recht geven op frisse
lucht en medische bijstand. Als het vliegtuig meer dan drie uur vertraging
heeft zouden de passagiers mogen uitstappen, wat de vliegtuigmaatschappijen
geld zou kosten. Een van de maatschappijen met de meeste vertraging op de
grond was Delta Airlines. De maatschappij bleek te beschikken over e-mail
verkeer van de directrice van Flyersrights, met een bediende van Metron, die
de vliegtuigvertragingen in kaart bracht voor de overheid. Ook mailverkeer
met andere correspondenten van die bediende doken op, waarbij een freelance
journaliste en iemand van USA Today. De man werd bij een chef op het matje
geroepen over de informatie die hij gegeven had, en die volgens de ambtenaar
alleen publieke documenten bevatte. Daar zag hij afdrukken uit het
mail-verkeer. Later werd hij ontslagen.

De vliegtuigmaatschappij werd zenuwachtig omdat er een wetsvoorstel in
voorbereiding was dat de reizigers meer rechten zou geven bij vertragingen.
Het zou de vliegmaatschappijen miljoenen dollar kosten om te voldoen aan die
nieuwe regels.
Ook de directrice van Flyersrights merkte de inbraak; ze kreeg een bericht van
AOL, haar e-mail provider, dat haar e-mail verkeer en documenten waren
omgeleid naar een onbekende bestemming. Op haar computer merkte ze ook
vreemde dingen, zoals een aantal documenten die beschadigd geraakten.

flyersrights.org/

Met het huidig aantal besmette Windows computers is het maar de vraag hoe
vreemd die dingen waren op haar pc…

.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Lange Wapper: Klein ringetje of maagring voor Antwerpen?

CityGang ** October 8th, 2009 by wim.webgang **
Onder de poten van de brug
langewapperindenachtEr vallen steeds meer “lijken” uit de Lange Wapper-kast en er wordt steeds meer geld tegenaangegooid om de Antwerpenaar te overtuigen. Maar ook dat wekt argwaan – en wat kan de burger tegen dat marketinggeweld doen, behalve een ingetogen “begrafenissfeer-flashmob” in de stadsfeestzaal? Op Radio 1 doet iedereen erg zijn best om “neutraal” te zijn in de Lange Wapper discussie. Dat betekent dan soms dat alleen woordvoerders van de BAM en politiekers aan het woord komen, maar niet de aktiegroepen die de bezwaren in een duidelijk geformuleerde vorm goten.

Gelukkig zijn er ook andere voorbeelden, waarbij vanop afstand en kritisch, met een sarcastische knipoog, naar de denkbeeldige brug gegeken wordt. Maar de kans dat de opgeroepene voor het referenduum bv Rondas gehoord heeft zijn helaas klein, want uitgezonden op Klara. We laten een paar stukjes horen, in mp3 kwaliteit.

De tweede slag bij Oosterweel
De volledige Rondas uitzending kan u rechtstreeks beluisteren van de Klara site, en om het zoeken te besparen hier de link : in player als rtsp, of als mms, of rechtreekse download als mp3 allemaal bij Klara herbeluisteren
Als het niet werkt: beetje prutsen in het player-keuze schermpje of de file downloaden dan kan je kiezen met welke player je het wanneer beluistert

Met minder marketingge(we)ld:
Een groot aantal Antwerpse artiesten zullen de komende dagen het voortouw nemen om duidelijk NEEN te zeggen aan K.Vinck en zijn BAM:
Pieter Embrechts, Thomas de Prins, Joke Van Leeuwen, Gwen Cresens (Tanguedia), Vitalski, Jokke Schreurs, Tine Embrechts,Bert Gabriels, The Millenniums, Tutu Puoane, Kathleen Vandenhoudt,Sofie Dykmans, Wiet Van de Leest, Vera Coomans, Kristien Hemmerechts, Erik Vlaminck, Kurt Van Herck, Divan Express, Michael Van Peel, Blackie en de Oohoo’s,
en vele anderen.

De Ademloos Roadshow:
Dinsdag 6 oktober: CC Luchtbal Columbiastraat 110 – 2030 Antwerpen
Woensdag 7 oktober: CC De Schelde Zandvliet De Keyserhoeve 66, 2040 Zandvliet
Donderdag 8 oktober: CC De Kern Wilrijk adres: Kern 18, 2610 Wilrijk
Vrijdag 9 oktober: COSTA St Andriesplaats 24, 2000 Antwerpen
Zaterdag 10 oktober: KAVKA jongerencentrum 21hr Oudaan 14, 2000 Antwerpen afterparty: DJ Tournesol
Zondag 11 oktober: CC Berchem 14h Driekoningenstraat 126, 2600 Berchem
Dinsdag 13 oktober: zaal dienstencentrum Kronenburg Van Duyststraat
Woensdag 14 oktober: CC Merksem (Grote Zaal) Nieuwdreef 135
Donderdag 15 oktober: CC Deurne Frans Messingstraat 36, 2100 Deurne
Vrijdag 16 oktober: Afscheidsbal de Wrede Wapper de ROMA Borgerhout Turnhoutsebaan 286
oa. met Campina Reggae en dj Tom Barman

En Lydia uit Bosnie:
- hulpverleners en toeristen die hier komen en de mensen die er moe van worden voortdurend over de oorlog te babbelen.
- de huizen die bewoond worden door Serviers terwijl ze van moslims zijn procedures om het in gebruik genomen eigen huis terug te vorderen enz.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Open Leerboeken * Grenzen aan vrij ondernemen * Palm’s twijfelend Pre-shop beleid * Vrije 60 * Vals anti-virus * Debian en FreeBSD…

WebGang blog ** October 8th, 2009 by wim.webgang **

08/10/2009

Open Leerboeken

Eind september werd in de VS in de senaat een wetsvoorstel ingediend dat bepaalt dat leerboeken die gemaakt worden met overheidsmiddelen, moeten uitgegeven worden onder een open licentie: de “Open College Textbook Act”. Gezien de veranderde manier om inhoud te verspreiden, en de efficiënte rol die internet daarin speelt, wordt dit gezien als een bijdrage aan de kansen voor het onderwijs. De VS ontdekte dat het onderwijsniveau in vergelijking met andere landen bedroevend laag ligt.

Grenzen aan vrij ondernemen

Een onderzoek toont aan dat inwoners in de VS vinden dat er grenzen zijn aan de vrijheid om persoonlijke gegevens van internetgebruikers in te zetten voor doelgerichte reklame. Het “Berkeley Center for Law and Technology” deed samen met de richting communicatie van de Annenberg School een onderzoek onder 1000 deelnemers. De antwoorden waren duidelijk: 66 % van de deelnemers zei dat ze geen gerichte en op maat gemaakte online advertenties willen. En als de adverteerders het gedrag van webgebruikers onderzoeken en bovendien gegevens over de bezoekers van verschillende websites combineert, is 86 % daartegen.

Eén derde van de ondervraagden vond bovendien dat verantwoordelijken van bedrijven die op illegale manier persoonlijke gegevens gebruiken, gevangenisstraffen moeten krijgen, en 18% vond dat zo’n bedrijven eenvoudigweg gesloten moeten worden.

Deze studie spreekt de marketingindustrie tegen. Die beweert dat ze de omstreden technieken combineren om de consument te geven wat hij wil: inhoud die zo relevant mogelijk is voor hem.

Vrije 60

Het “Free60.org” project probeert de Xbox te bevrijden van de ketenen die de fabrikant erop aanbracht. Ze bedenken manieren om er eigen software op te kunnen draaien, of zelfs een eigen systeem zoals Linux of BSD op te installeren. Een paar jaar geleden brachten ze de “King Kong hack” uit, waarmee gebruikers zelfgekozen code konden draaien op de xbox, en bv een aangepaste versie van Linux konden installeren. Microsoft was daar niet mee gediend en in updates van het xbox systeem die online worden afgehaald door het toestel, veranderden ze iets waardoor dat alternatief gebruik onmogelijk werd.
In augustus stuurde Microsoft weer een update door naar de xbox, en die zou zelfs de bootloader overschrijven, een risicovolle onderneming die 1 keer op 1000 zou fout kunnen gaan. Het doel was waarschijnlijk de thuisgemaakte wijzigingen aan xbox toestellen te overschrijven en een nieuwe manier om die wijzigingen te maken te voorkomen. Daarmee waren ze een nieuwe “Free60 hack” te snel af: de “jtag” hack. De Free60 site raadt gebruikers van de xbox360 dan ook af die update uit te voeren indien die nog niet gebeurd is.

De naam verwijst naar het nummer 360, van XBox 360.
Het gebruik van de beschreven methodes is niet zonder risico, je moet immers de xbox open maken, zelf een paar kabeltjes bijsolderen, en het systeem kunnen “flashen”.


Vals anti-virus

Vorige week berichtten we nog over valse Antimalwareprogramma’s die zelf malware waren. Ondertussen worden de cijfers daarover steeds schrijnender: het voorbije half jaar 2009 werden 5 keer zo veel valse anti-virusprogramma’s gesignaleerd als in heel het jaar 2008. Er werden er bijna een half miljoen ontdekt. Niet dat er echt zoveel verschillende van die programma’s zijn. Wel worden heel snel varianten gemaakt van de bestaande programma’s. Door kleine veranderingen aan te brengen zijn ze niet te ontdekken door antivirusprogramma’s. In principe kan bij elke ongewenste “download” een klein verschil aangebracht worden, wat het programma moeilijker te identificeren maakt.
Bovendien wordt het nog een groter probleem als de gebruiker denkt dat het een goed programma is en “toelating” geeft voor installatie.
Er wordt geschat dat zowat 80 % van de malware gecontroleerd wordt door een top 10 van criminelen, en dat er wereldwijd een 200-tal bendes aktief zijn.


news.techworld.com
APWG rapport jan-june 2009


Palm’s twijfelend Pre-shop beleid

Een ontwikkelaar die een klok programmeerde voor de “palm pre” kreeg te horen dat zijn programma geweigerd was voor de Palm Pre online shop. Reden: het versienummer was onder meer te hoog. Toen hij alle bezwaren over het programma aangepast had, verscheen zijn programma nog altijd niet in de shop. Het probleem was toen dat het exclusief in de shop moest aangeboden worden. Hij had de broncode ook gepubliceerd als open source software op zijn persoonlijke website. Ondanks communicatie met Palm over de zaak is zijn klok programma, en ook een ander programma dat hij maakte, nog steeds geweerd van de Palm Pre shop. Hij concludeerde dan ook dat echte open source software niet welkom is bij Palm.

Palm lijkt daarmee de lijn over te nemen van Apple.

Debian en FreeBSD

Debian heeft gisteren verklaard dat de Debian distributie met een FreeBSD kern op gelijke hoogte zal komen als de andere Debian distributies met Linux kern. Vroeger werd het de “kFreeBSD release” genoemd, nu wordt het onderdeel van de volwaardige Debian release die verschillende hardwareplatformen ondersteunt.
Debian ontwikkelaars zullen dus problemen, die optreden bij de debian-FreeBSD combinatie even ernstig nemen als bij de Linux versies, en er zonodig een nieuwe Debian uitgave voor tegenhouden.
Door het onderhouden van een FreeBSD versie willen ze hun gebruikers meer keuze bieden. De FreeBSD kernel heeft mogelijkheden als “jails”, de OpenBSD packet filter en volledige ondersteuning voor draadloze netwerkkaarten in de gewone versie van de kernel.

De aankondiging:

http://www.debian.org/News/2009/20091007

kFreeBSD:

http://wiki.debian.org/Debian_GNU/kFreeBSD

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Danst Sabambie op het graf van de muziek?

Uitzending do 18:00 ** October 1st, 2009 by wim.webgang **

WebGang volgde het debat tijdens de Kopiefeest 3-daagse in Leuven, en kreeg bijna medelijden met een brave sabambie die al die ongefundeerde kritiek te verwerken kreeg.
debat kopiefeest Leuven Maar er zijn zowel auteurs als gebruikers die vinden dat de steeds verdere uitbreiding van inning sommige muziek minder “platform” biedt en soms tot in het graf van de vergetelheid jaagt.

We zenden een aantal fragmenten uit.
Een paar citaten uit het debat:

- Toestemming vragen op internet werkt al jaren niet meer.
- Sabam denkt dat de huidige vorm nog wel te handhaven is met repressie en nieuwe sabam-belastingen: heel algemene heffingen op apparatuur, dragers, internetaansluitingen.
- Iedereen is producent en consument .. internet heeft dat radicaal veranderd.
- legale CD gekocht: waarom NOGmaals rechten betalen?
- pirate bay: verdelingsmodel in plaats van industrie: weg met de tussenhandel
- Je moet lid worden en betalen om het contract in te kunnen kijken.
- Commissie van sabam is 15%?
- Ongenuanceerde kritiek op sabam zou wat constructiever mogen zijn …
- keuze op een lijst via website (voor organisatoren) : wie is bij Sabam aangesloten en wie is Sabam-vrij?
- Ode aan de artiesten die hun werk open houden voor de gemeenschap: wtf?

Het volledige debat is te vinden op het internet archief alhier – met dank aan de netwaves-organisatie, en in het bijzonder Michel!

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Piraten en verkiezingen * Apple installeert Apache * Browserframe plugin * Telefoonnummer ontbloot * Boete voor Oracle * ICANN wordt minder Amerikaans * Malware populaire download * Banksite plat

i-nieuws 6 na 6 ** October 1st, 2009 by wim.webgang **

1/10/2009


Piraten en verkiezingen

De verkiezingen in Duistland het voorbije weekend leverden een verrassing op: Eén partij haalde uit het niets 2% van de stemmen: de piraatpartij. Dat brengt hen nog niet tot in het parlement want daar is 5 procent voor nodig. Ze zouden hun score vooral aan jongeren te danken hebben. Volgens een peiling zouden ze daar meer dan 8 procent halen. Jens Seipenbusch, voorzitter van de partij, is een natuurkundige.

In Australië is de stichting bezig van de Australische piraatpartij.
Ze zoeken 500 handtekeningen om als politieke partij te kunnen starten. Momenteel zouden ze er al 300 hebben.
Als het lukt willen ze deelnemen aan de volgende verkiezingen.
De website toont dat ze hun struktuur aan het uitbouwen zijn. Volgende woensdag, 7 oktober, willen ze hun nationaal bestuur verkiezen.

Net als in andere landen wil de piraatpartij de criminalisering van download-overtreders stoppen, waarbij gebruikers hun internetverbinding kan afgenomen worden omdat ze muziek downloaden voor eigen gebruik. De piratenpartij komt ook op voor burgerrechten en vrijheid van uitdrukking op internet.
Ze zien het niet-commerciële delen van muziek niet als een bedreiging voor de artiesten.

Apple installeert Apache

Apple heeft een korte tijd een update naar gebruikers van software gestuurd, waarin een Apache webserver zat. Die werd geïnstalleerd op de PC van de gebruiker. Na korte tijd trok Apple deze software upgrade terug in volgens een ontevreden blogger die de software wel binnenkreeg.

Browserframe plugin

Google heeft een plugin gemaakt om de Internet Explorer browser te verbeteren: “Chrome Frame”.
Daarmee openden ze een tweede front, naast het ontwikkelen van een eigen browser.
De makers van browsers zijn er niet echt mee gediend. Ze vrezen dat een “browser in een browser” tot verwarring zal leiden bij de gebruikers.

Telefoonnummer ontbloot

Gebruikes van een iPhone, die een programma installeerden uit de App Store, keken verwonderd op toen ze een telefoontje kregen van een bedrijf dat software verkoopt; blijkbaar de leverancier van dat programma. Ze hadden nochtans nooit hun telefoonnummer opgegeven bij de aanschaf van het programma. Op de vraag hoe die aan hun nummer kwam krijgen ze geen duidelijk antwoord; de leverancier wijst naar Apple, maar dat bedrijf ontkent zo’n gegevens te leveren aan verkopers in hun online winkel. Een andere mogelijkheid is dat het programma zelf het nummer uit het toestel gehaald heeft, technisch zou het alvast mogelijk zijn volgens een artikel op arstechnica. In het bestandssysteem bestaat een link naar een bestand met instellingen en dat bevat “SBFormattedPhoneNumber”. Programma’s kunnen je eigen nummer, en alle namen en nummers uit je adresboek lezen als ze willen.

arstechnica: “iPhone dev: Retrieving user phone numbers”
mogoRoad (traffic shaping programma)

Boete voor Oracle

Oracle kreeg een boete voor het misbruiken van de naam van een organisatie die objectieve databank vergelijkingen doet. Ze gebruikten de naam van TPC in een advertentie waarin ze claimen dat een gecombineerd Sun-Oracle systeem sneller zal zijn dan dat van een concurrent die met naam genoemd wordt. Maar op het ogenblik van publicatie was geen systeem ter test aangeboden bij TPC, en de organisatie legt nu een boete op van 10.000 dollar. Daarmee komt Oracle in het illustere gezelschap van Microsoft, dat in 2005 een boete kreeg van 5000 dollar wegens ongeoorloofde beweringen over hun SQL server.

Transaction Processing Performance Council:

http://www.tpc.org/

De advertentie:
hier

ICANN wordt minder Amerikaans

Het Amerikaanse ministerie van handel heeft een overeenkomst gesloten met ICANN waarbij ze hun ultieme controle over de organisatie loslaten. Ze
houden nog een zetel in de driejaarlijkse evaluatiecommissie.
Andere landen hadden aangedrongen op versoepeling omdat ze vonden dat de organisatie te Amerikaans gericht bleef. Zo ging de erkinning van ander talen voor domeinnamen niet vooruit. Er werd hier en daar gedreigd om alternatieve organisaties op te richten, bv in Europa of China. Dat zou rampzalig zijn voor het internet omdat de naamgeving op internet dan niet meer gecoördineerd zou verlopen.
ICANN staat voor “Internet Corporation For Assigned Names and Numbers”.

Malware populaire download

De criminaliteit op het internet wordt mooi in grafiek gezet door
www.net-security.org
Een van de sterke stijgers is de “anti-malware” software om je computer te beschermen tegen “malware”. Helaas is er veel “valse” anti-malware software die eigenlijk juist de “malware” zelf IS.
Op een bepaald moment bleken van een staal van computers meer dan 50 procent besmet te zijn.

Banksite plat

Een Nederlandse bank heeft problemen met zijn website, zo lijkt het op het eerste zicht. De gewone website is wel bereikbaar, maar de site om verrichtingen op te doen niet. De bank kwam in het nieuws met bedenkelijke praktijken, en liep zelfs een boete op. Klanten die zich bedrogen of belogen voelen, maakten in de Nederlandse media heisa, en sommigen riepen zelfs op om alle geld af te halen bij die bank. Dat zou een mogelijke verklaring kunnen zijn voor het onbereikbaar zijn van de site. Maar volgens een woordvoerder van de bank is dat niet zo, iedereen mag gerust zijn, er zijn ten hoogste technische werkzaamheden bezig omdat de site was aangevallen door hackers.

Lift ^ | Lift v | Comments Off