Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

EU over: Oracle bezit MySQL * Onveilige routers * Hoeveel servers heeft Google? * Zotter dan Sabam

i-nieuws 6 na 6 ** October 22nd, 2009 by wim.webgang **

22/10/2009


EU over: Oracle bezit MySQL

Michael “Monty” Widenius, oprichter van MySQL AB, roept de EU op om MySQL niet in de overname van Sun door Oracle te laten. Oracle is zelf een database bedrijf en heeft door Sun te kopen de vrije software-databank MySQL, een concurrerend product, in handen gekregen.

Hij vindt het terecht dat concurrentie-commissaris Neely Kroes de zaak onderzoekt, en hoopt dat ze Oracle zal verplichten MySQL te verkopen. Wie dan als mogelijke koper in aanmerking komt zegt hij niet, wel dat zijn huidig bedrijf er niet het geld voor heeft.
Oracle nam Sun over voor 7,4 miljard, dus naargelang de waardering van de verschillende Sun-onderdelen kan een prijs geplakt worden op MySQL.

Ondertussen kondigde Oracle aan dat er duizenden jobs op de tocht staan door het aanslepen van de goedkeuring. Zowat 10 procent van het personeel van Sun zou ontslag krijgen om de put van 100 miljoen dollar per maand te dempen.
Commissaris Neely Kroes daarentegen zegt dat ze wacht op Oracle dat moet aantonen dat de bezwaren van de commissie ongegrond zijn.

op Monty’ Blog

Volgens Oracle zelf is er geen gevaar dat ze MySQL een stille dood laten sterven, integendeel, Larry Ellison beweert nog extra te investeren in de ontwikkeling van MySQL.

Sun Technologies will live on

Hoeveel servers heeft Google?

Een vraag die veel gesteld, maar nooit beantwoord is. Google zelf doet er geen uitspraken over, en ze kopen hun servers niet bij een leverancier, maar bouwen ze zelf. Soms valt er wel iets af te leiden, onrechtstreeks, uit technische gegevens. Een ingenieur van Google gaf onlangs een presentatie over een project waaraan hij werkt dat de naam “Spanner” draagt. Dat dient om computergebruik te doen verschuiven tussen verschillende groepen van servers. Het project moet een schaal aankunnen van 1- tot 10 miljoen servers. Het doel is internettoepassingen te laten verwerken door servers die het goedkoopst zijn op een bepaald moment. Reden kan het electriciteitstarief (dag/nacht) zijn, of de koelingsmogelijkheden in serverfarms.


Onveilige routers

Een blogger in de VS die een vriend wilde helpen bij het installeren van zijn kabelmodem en router, ontdekte een verborgen pagina met extra instellingen. Daarin ook een mogelijkheid om een neerslag te maken van het configuratiebestand. Daarin staat mooi leesbaar de inlognaam en het bijpassend wachtwoord voor beheerderstoegang tot het apparaaat. Daarmee kan je verregaande instellingen doen, meer dan wat de bedoeling was dat een klant zou kunnen. Het wachtwoord blijkt voor alle toestellen hetzelfde te zijn.

De kabelmaatschappij is Time Warner, ook bekend als groot media bedrijf. Ze reageerden gelaten op de opmerking van de blogger die hen belde met zijn ontdekking.
Het apparaat van SMC is een van de mogelijke modems die de klant bij een abonnement kan kiezen. Het toestel is een gateway; het zet internet van de kabel om naar de netwerkaansluitingen op het apparaat, en het heeft ook een antenne voor draadloos netwerk. Gebruikers kunnen via een web-interface instellingen van het toestel veranderen, zoals blokkeren van bepaalde websites. Toen de blogger javascript in de browser afzette ontdekte hij dat hij aan alle functies kan, omdat die enkel door javascript werden afgeschermd.

Het beschreven type van modem wordt door een 65 000-tal klanten gebruikt. In totaal heeft het bedrijf 14 miljoen gebruikers.

Het verhaal wordt echter nog sterker als blijkt dat die beheerspagina van het toestel ook opgeroepen kan worden langs de kant van het internet. Normaal kan die alleen via de intern aangesloten computer gebruikt worden. Wie het ip-adres kent van zo’n router kan rechstreeks de pagina oproepen als een website op het internet. IP-adressen zijn gegroepeerd, bv per provider. Je kan opzoeken of alfleiden welke reeks adressen door een provider gebruikt worden. Met een “portscan” kan eenvoudig elk adres vanuit een programma getest worden om te kijken of het met die modem werkt.
Nadat een artikel op de wired website verscheen, beloofde de firma dat ze eraan werkten om een update te maken voor de firmware van het toestel.

De blogger: Chenosaurus.com

Zotter dan Sabam

De beheersmaatschappij “Performing Right Society”, afgekort PRS, gaat erg ver in het innnen van auteursrechten op muziek die “publiek vertoond” wordt. Volgens een artikel op BBC news zong een vijftig-plusser die de schappen van een supermarkt vulde op informele wijze de populaire deuntjes die ze vanop de radio kende. Een radio stond niet meer aan in de supermarkt, ook al omdat de PRS geld eiste voor het spelen van muziek in de winkel. De vrouw werd bedreigd met een boete van duizenden pond Toen de zaak publiciteit kreeg verontschuldigde de organisatie zich.

Open LapDance

Uit de hand gelopen Yahoo! OpenHack days in Taiwan:
http://www.dailytech.com/article.aspx?newsid=16570

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.