Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Ubuntu 7.10 install party: verslag

Uitzending do 18:00 ** October 25th, 2007 by wim.webgang **

Linux Install Party Op Webgang-reportage bij indymedia in Brussel: install party naar aanleiding van het verschijnen van Ubuntu 7.10. In de reportage hoor je een bont allegaartje van deelnemers waaronder een “pro”, een beginster, een mac-infiltrant, een student, een indymedia medewerkster, een Eclipse programmeur, een webmaster, een ubuntu vrijwilliger enz.
(meer foto’s)
Meer verdachten? 500 per dag registeren ze er, dus het duurt wel even eer iedereen in de VS (zo’n 300 miljoen inwoners) verdacht is. Maar ze registreren natuurlijk ook buiten de VS – bovendien is er is niet bekend hoeveel er terug uit de lijst gaan, of zelfs niet hoe. Wat lees en schrijf je zoal via internet, wat zeg je zoal aan de telefoon? Mag jij de VS nog binnen?

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Onbeperkt internet * Een bod op SCO * 500 verdachten per dag * Gimp 2.4

i-nieuws 6 na 6 ** October 25th, 2007 by wim.webgang **

25/10/2007

Onbeperkt internet

In de buurt van New York werden 13.000 internetgebruikers afgesloten van het internet. Hun provider, Verizon, vond dat ze overdreven veel gebruik maakten van hun draadloze internetverbinding. Maar de klanten hadden zich aangesloten toen er een reklamecampagne liep met de slogan “Onbeperkt internet”. Na de klachten van de afgesloten consumenten greep de overheid in en wist met het bedrijf een overeenkomst af te sluiten om de gedupeerden te vergoeden. Alles samen kostte het Verizon 1 miljoen dollar voor het niet te nauw nemen van de reklameslogan.

Een bod op SCO

Na al de pijnlijke perikelen rond SCO zou je denken dat ze blij zijn als iemand nog een paar dollars wil geven voor overname van het noodlijdende bedrijf dat onder “chapter 11″ staat.
Nu duikt een investeringsfirma op die er 36 miljoen voor over heeft voor de zogenaamde “Unix” verkoper. Maar SCO is niet zomaar een lege doos. Er is nog steeds de minder bekende aktiviteit van mobiele applicaties voor bedrijven. De koper krijgt er wel de 10 miljoen dollar schulden van de beruchte “anti-Linux” rechtszaak bij.


500 verdachten per dag

De lijst van verdachte personen die in de VS wordt opgesteld en bijgehouden ivm de dreiging van het terrorisme, is aangezwollen tot meer dan 750.000 verdachten. Er komen iedere dag gemiddeld 548 mensen bij op de lijst. Sinds 2004, het begin van de lijst, zijn er gemiddeld zo’n 200.000 mensen per jaar bijgekomen. Het initiatief startte na “9/11″ voor een onbepaalde duur. De lijst zou onder meer gebruikt kunnen worden om mensen de toegang tot de VS te ontzeggen bij controle op de vlieghavens.

Deze aantallen wekken niet de indruk dat het een manuele bezigheid is. Om manueel meer dan 500 mensen te beoordelen op het al dan niet verdacht zijn, dat te dubbelchecken, en ze dan aan de lijst toe te voegen zou veel personeel vragen. De continue toevloed lijkt eerder op aavoer vanuit een automatisch systeem te wijzen.

Gimp 2.4

De nieuwe versie van het tekenprogramma Gimp is nu officieel verschenen. Versienummer is 2.4, en bij de nieuwigheden zouden dingen zitten als “scalable bitmaps”, verbeterd printbeheer en kleurenbeheer, enz. De software is vrij te downloaden van de Gimp.org site. Het is vrije software en bestaat voor Linux, Mac, en zelfs voor Windows.

Release notes hier

Lift ^ | Lift v | Comments Off

One Click Webgang

Uitzending do 18:00 ** October 18th, 2007 by Lydia **

- Ubuntu release 7.10 wordt opgevolgd met verschillende installparties (oa bij De Bitmappers in Hasselt, en verder Brussel, Luik, Roeselare,..). Meer info over een releaseparty in jouw buurt? Google op de term ‘Gutsy Release Party’.
- Laten we ook deze release vermelden: Linspire 6.0 Desktop Linux Operating System.
- IGDMLGD: hoe men op een ingewikkelde manier duidelijk maakt de aanvraag voor het ‘one click patent’ van Amazon.com is afgevoerd.
- Ontdek OpenOffice door de ogen van Go-oo, de spinoff van onder andere Michael Meeks met meestal een preview van nieuwigheden die nog niet tot in de officiele release geraakt zijn.
- SWATting, een nieuwe mode in de VS: inbreken in het computer systeem van de hulpdiensten en daar informatie insteken over een geweldadige overval of drugs-afrekining op een of andere plek. En dan wachten tot de anti-terreur-eenheden in aktie schieten … (in de VS het SWAT team vandaar de naam).

De patentloze nummers die u vandaag tijdens de uitzending hoorde:

Gigantic Spacecraft van The Lounge King meets Monsieur Max
Basic Illitch van Depth Affect

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Simulatie * Place to Pee * Wie ben ik? * Patent met 1 klik

i-nieuws 6 na 6 ** October 18th, 2007 by wim.webgang **

Simulatie

Een jongeman in de VS heeft een kleine simulatie-oefening gehouden voor de hulp en
ordediensten. Hij logde in op het systeem dat dient om de noodoproepen te verwerken voor politie en brandweer, in California het “911″ systeem. Hij stuurde in het systeem allerlei schijninformatie over een oproep voor een zware ingreep en koppelde dat aan een willekeurig adres uit Lake Forest.
De politie was niet opgezet met de ongewilde oefening. Ze hadden dan ook het adres bestormd met het team van “speciale wapens en taktieken”, het aangetroffen koppel in de boeien geslagen, en het duurde even eer het SWAT team zich lieten overtuigen dat het een valse oproep betrof.

De informatie die de jongen in het systeem bracht gaf aan dat er iemand neergeschoten was, dat het over een drugstransactie ging, en dat er nog een gewapende verdachte rondhing.

Place to Pee

De uitvinders van de plee-station, een computerspelletje voor in wc’s, haalden de provinciale halve finale. Die zal op zondag op 21 oktober uitgzonden worden op Eén. Hun concept bestaat uit de sturing van het spel door gebruik van de urinestaal in een electronisch omgebouwd urinoir. Van de 2000 ingezonden ideeën horen ze bij de 25 provinciale finalisten en maken kans op de commercialisering van hun uitvinding. De plee-boys in kwestie hebben wortels in Edegem, waar ze met een schare fans de uitzending waarin gestemd wordt door het publiek zullen bekijken onder het motto: “give piss a chance”.


Wie ben ik?

In de VS is de privacy kwestie toch doorgedrongen tot de politiek. Het voorbije jaar waren immers meer dan 8 miljoen Amerikanen slachtoffer van identiteitsdiefstal. Als gevolg daarvan kwam hun naam soms terecht op zwarte lijsten van banken en verzekeringen, en het duurt jaren om daarvoor een rechtzetting te krijgen.
De privacy gevoelige gegevens kunnen op allerlei manieren in verkeerde handen terecht komen. Soms gebeurt het door spionagesoftware die de wachtwoorden van de gebruiker doorgeeft aan een computerkraker. Soms gebeurt het ook door diefstal van computermedia, zoals de laptops die gestolen werden en de gegevens bevatten van 3900 truckers in de VS. Er wordt nu gedacht aan het verplichten van versleutelingssoftware op zo’n computers. Een programma dat alle gegevens wist als je het wachtwoord van de computer niet kent wordt niet voldoende geacht. Het is immers niet onmogelijk om gewiste informatie terug naar boven te halen van een harde schijf.

Patent met 1 klik

Het USPTO patentburo in de VS heeft onlangs het patent verworpen dat aangevraagd was door Amazon.com. Die hadden een patent genomen op het 1 keer klikken om een aankoop te doen op het web. Het was zo’n voor de hand liggende zaak dat het “One Click Patent” een symbool werd voor de lakse manier waarop patenten aanvaard worden zelfs al hebben ze een bedenkelijke originaliteit of kwaliteit. Amazon.com had pech want behalve het “one click” patent waarover iemand een klacht had ingediend met bewijsmateriaal van eerdere voorkomens voor de patentaanvraag, werden ook nog een paar andere aanvragen onder de loupe genomen en verworpen. Het gaat hierbij om een herziening waartegen Amazon nog in beroep kan gaan, maar in twee derden van de gevallen blijft het patent verworpen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Blog action day: 15/10

WebGang blog ** October 15th, 2007 by wim.webgang **

Vandaag 15/10 is het blog action day, waarbij bloggers over heel de wereld tegelijk de nadruk willen leggen op het milieu in hun blog.
Of ze er bij stilstaan hoeveel stroom “uit het net” hun blog nodig heeft om “op het net” te blijven?

Lift ^ | Lift v | Comments Off

install party bij Indymedia * wikipedia statistieken * week kwijt

Uitzending do 18:00 ** October 11th, 2007 by wim.webgang **

Install party

 • Interview met Han:
  Install party bij Indymedia: Bij het verschijnen van een nieuwe Ubuntu versie houden ze bij Indymedia een “install party” waar geïnteresseerden kunnen langskomen met hun computer en buitenkomen met een fris geïnstalleerde Ubuntu. Indymedia werkt zelf ook verregaand met Linux en andere open source software, liefst zelfs met GNU software, weet Han Soete ons te vertellen. Het gaat door op hun kantoor in Brussel, maar vorige keer waren er ook bezoekers vanuit andere provincies, ja ook Antwerpen.
  Datum: zondag 21 oktober.
  Meer info en een verslag van de vorige install party in april op de indymedia website.
  Wie het niet nodig heeft kan alvast met de beta spelen: Ubuntu 7.10 beta
 • Wikipedia: volgeschreven? Of waarom stabiliseert de groei van het aantal schrijfbewegingen? Eindelijk terug cijfers dus; wikipedia statistics
  Of zelf eentje schrijven? Daarvoor kan je terecht bij de wikipedia software, mediawiki
 • Net zoals de inhoud van wikipedia verandert, verandert ook taal zelf, maar dan veel trager. Onderzoek op de vervoeging van werkwoorden laat zelfs toe voorspellingen te doen op welke termijn een onregelmatig werkwoord regelmatig zal worden. (Lieberman, Michel, Harvard)
 • De man die een tape met personeels en belastingsbetalers gegevens verloor, verliest nu ook nog een week verlof. Dat is de straf voor de slordigheid van het achterlaten van de tape in de auto waaruit die gestolen werd.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Wikipedia piek 2007 * Canonical mikt op servers * Vaste harde schijf * Japanners maken foto’s van de maan

i-nieuws 6 na 6 ** October 11th, 2007 by wim.webgang **

11/09/2007


Wikipedia piek 2007

Wikipedia heeft in 2006 een explosieve groei gekend, zowel in media-aandacht, medewekers en artikels. Samen daarmee kwamen ook de problemen, zoals vandalisme en technische problemen. Onder andere door die technische problemen waren er al een tijd geen gegevens meer bekend over de beweging op wikipedia. Een van de medewerkers heeft nu op basis van server logs een eigen statistiek opgesteld. Daaruit bleek dat de stijging van schrijfbewegingen piekte in het begin van 2007. Tegen oktober was een stagnatie en zelfs een daling tot op het niveau van eind vorig jaar te zien.
Meer gedetailleerde cijfers en grafieken werden gepubliceerd in het artikel onder “Wikpedia Statistics”

De vragen die nu gesteld worden zijn: Is wikipedia over zijn hoogtepunt heen? Wat zijn de oorzaken? Is er al zoveel beschreven dat het niet anders kan dan nu terug afnemen?

Canonical mikt op servers

Canonical is de firma die professionele ondersteuning aanbiedt voor de Ubuntu Linux distributie. Ze willen nu graag Ubuntu aangeboden zien op servers. Ze proberen afspraken te maken met merken van servers om Ubuntu op voorhand geïnstalleerd aan te bieden. Op de desktop haalde Canonical een spectaculair contract met Dell binnen, maar dat geldt niet voor de servers. Daar zijn het vooral Suse en Red Hat die aangeboden worden. Canonical onderhandelde al met andere bedrijven, als Oracle, maar dat startte uiteindelijk zijn eigen Linux distributie, en het haalde in 2005 ook een certificaat voor het draaien van IBM’s DB2 op Ubuntu servers.


Vaste harde schijf

De ontwikkeling van geheugens heeft het opmerkelijk gevolg dat de harde schijf in een computer vervangen kan worden door een vast geheugen. Er waren ook al geheugens voor laptops verkrijgbaar die 32 Gigabyte haalden, en nu heeft een firma een “harde schijf” aangekondigd van 64 gigabyte. Een fabrikant van harde schijven ontwikkelde een hybride vorm, waarbij een combinatie gebruikt wordt van harde schijf en geheugen, maar met de spectaculair stijgende capaciteit zal die tussenvorm het moeilijk krijgen om concurrentieel te blijven.

Japanners maken foto’s van de maan

Japan heeft een kleine maand geleden een maansonde gelanceerd die ondertussen in een baan om de maan beweegt. Daarbij werden nu de eerste kiekjes van de maan gemaakt. Tijdens de vlucht op zo’n 100 km boven het maanoppervlak zullen nog andere instrumenten gebruikt worden om de maan te onderzoeken.
Op het einde van dit jaar zou China nog een maanvlucht lanceren, en ook de NASA staat in het rijtje met plannen voor 2008.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Zondagse Citygang: HAB

CityGang, Uitzending do 18:00 ** October 8th, 2007 by wim.webgang **

Zondag 7 oktober live verslag van op het andere boek in Zuiderpershuis.*
Het Andere Boek Studio: Lydia en Wim.
Ter plaatse: Leen, Joris W en vele anderen
Door de bijna onafgebroken uitzending vanuit HAB bleef ruim tijd om de computer in de studio opnieuw te installeren.

* In het kader van de uitzendingen HAB van zaterdag 6 en zondag 7 oktober op Radio Centraal.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

CityGang: Cinemaf 2007

CityGang, Uitzending do 18:00 ** October 4th, 2007 by wim.webgang **

Cinemaf2007Uitzonderlijk uitzending van 18.00-20.00.
- i-news is niet uitgezonden wegens uitzending vanop locatie. Tekst wel beschikbaar hieronder.
- Rechstreeks telefonisch verslag vanuit het Afrikaans filmfestival Cinemaf, met interviews, reportages enz door Leen, Hans, Roger, …

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Beweging richting open

i-nieuws 6 na 6 ** October 4th, 2007 by wim.webgang **

04/10/2007


Twee Open Offices

Door een onenigheid tussen ontwikkelaars van het Open Office programma en Sun, is er nu een tweede plek waar je een andere versie van OpenOffice kan downloaden. Sommige ontwikkelaars vinden dat Sun niet soepel genoeg is in het aannemen van wijzigingen van onafhankelijke ontwikkelaars. Sun heeft een dikke vinger in de pap omdat ze het OpenOffice programma gemaakt hebben tot wat het nu is. Ze gaven bv de code vrij van StarOffice. Ondertussen werken ook veel andere programmeurs mee, waaronder Michael Meeks van Novell, die eerder al kritiek had op de gesloten opstelling van Sun. Hij stelde nu een downloadsite voor die oorspronkelijk enkel voor bug fixes bedoeld was, maar nu een afgesplitste versie van OpenOffice zal bevatten.

Sun heeft ook nog een commerciele versie onder de naam Sun Star Office. Mogelijk proberen ze daarom zo veel mogelijk controle te houden op de openoffice ontwikkeling.

http://go-oo.org/


Beweging richting open

De beweging richting open zet zich door, ook bij Universiteiten. De Universiteit van Berkeley gebruikt nu YouTube als een lesmiddel.
Meer dan 300 uur les op video is nu reeds beschikbaar. De universiteit hoopt dat aanbod nog uit te breiden in de toekomst.
Een voorbeeld van de lezingen bevat onderwerpen als google of wikipedia.

http://youtube.com/ucberkeley of http://webcast.berkeley.edu.en deze universiteit doet ons natuurlijk ook denken aan de Berkeley Software Distribution…


Tijd voor invloed
Een door de democraten ingesteld onderzoek naar de manier van werken van de Amerikaanse FCC (Federal Communication Commission) heeft aan het licht gebracht dat de FCC wel heel erg vriendelijk is voor lobbyisten. De agenda voor de onderwerpen van de FCC wordt een week op voorhand bekendgemaakt en dan gaat ook een lobby-verbod in om de stemming niet oneerlijk te beïnvloeden. Het onderzoek wees uit dat leden van de FCC de agenda twee weken voordien al lekken naar betrokken bedrijven of industriegroepen.
In principe is de FCC een onafhankelijk overheidsorgaan dat valt onder controle van het Congres dat moet toezien op communications door middel van radio, televisie, kabel en andere netwerken, en satelliet. Het is opgericht in 1934. De 5 leden worden aangeduid door de president voor een duur van 5 jaar.

C en D
Slashdot viert zijn tiende verjaardag. Daarbij grepen ze terug naar de oorsprong. Die blijkt te liggen in een persoonlijke website van “Commander Taco”, nog steeds een van de aktieve redaktieleden van de technologiesite. Hij had die pagina tijdens zijn studententijd op het “Hope College” en ze was te vinden op de server van “CompSci”. Ze bevatte oorspronkelijk links naar Linux onderwerpen, verder allerlei stukjes programma die hij zelf geschreven had, en “themes” voor “window managers”.

Lift ^ | Lift v | Comments Off