Search

Archives

Pages

Op mijn desktop:

Suggesties, commentaar, ... (klik of schrijf zelf:)e-mail webgang
Laatste titels:

Simulatie * Place to Pee * Wie ben ik? * Patent met 1 klik

i-nieuws 6 na 6 ** October 18th, 2007 by wim.webgang **

Simulatie

Een jongeman in de VS heeft een kleine simulatie-oefening gehouden voor de hulp en
ordediensten. Hij logde in op het systeem dat dient om de noodoproepen te verwerken voor politie en brandweer, in California het “911″ systeem. Hij stuurde in het systeem allerlei schijninformatie over een oproep voor een zware ingreep en koppelde dat aan een willekeurig adres uit Lake Forest.
De politie was niet opgezet met de ongewilde oefening. Ze hadden dan ook het adres bestormd met het team van “speciale wapens en taktieken”, het aangetroffen koppel in de boeien geslagen, en het duurde even eer het SWAT team zich lieten overtuigen dat het een valse oproep betrof.

De informatie die de jongen in het systeem bracht gaf aan dat er iemand neergeschoten was, dat het over een drugstransactie ging, en dat er nog een gewapende verdachte rondhing.

Place to Pee

De uitvinders van de plee-station, een computerspelletje voor in wc’s, haalden de provinciale halve finale. Die zal op zondag op 21 oktober uitgzonden worden op Eén. Hun concept bestaat uit de sturing van het spel door gebruik van de urinestaal in een electronisch omgebouwd urinoir. Van de 2000 ingezonden ideeën horen ze bij de 25 provinciale finalisten en maken kans op de commercialisering van hun uitvinding. De plee-boys in kwestie hebben wortels in Edegem, waar ze met een schare fans de uitzending waarin gestemd wordt door het publiek zullen bekijken onder het motto: “give piss a chance”.


Wie ben ik?

In de VS is de privacy kwestie toch doorgedrongen tot de politiek. Het voorbije jaar waren immers meer dan 8 miljoen Amerikanen slachtoffer van identiteitsdiefstal. Als gevolg daarvan kwam hun naam soms terecht op zwarte lijsten van banken en verzekeringen, en het duurt jaren om daarvoor een rechtzetting te krijgen.
De privacy gevoelige gegevens kunnen op allerlei manieren in verkeerde handen terecht komen. Soms gebeurt het door spionagesoftware die de wachtwoorden van de gebruiker doorgeeft aan een computerkraker. Soms gebeurt het ook door diefstal van computermedia, zoals de laptops die gestolen werden en de gegevens bevatten van 3900 truckers in de VS. Er wordt nu gedacht aan het verplichten van versleutelingssoftware op zo’n computers. Een programma dat alle gegevens wist als je het wachtwoord van de computer niet kent wordt niet voldoende geacht. Het is immers niet onmogelijk om gewiste informatie terug naar boven te halen van een harde schijf.

Patent met 1 klik

Het USPTO patentburo in de VS heeft onlangs het patent verworpen dat aangevraagd was door Amazon.com. Die hadden een patent genomen op het 1 keer klikken om een aankoop te doen op het web. Het was zo’n voor de hand liggende zaak dat het “One Click Patent” een symbool werd voor de lakse manier waarop patenten aanvaard worden zelfs al hebben ze een bedenkelijke originaliteit of kwaliteit. Amazon.com had pech want behalve het “one click” patent waarover iemand een klacht had ingediend met bewijsmateriaal van eerdere voorkomens voor de patentaanvraag, werden ook nog een paar andere aanvragen onder de loupe genomen en verworpen. Het gaat hierbij om een herziening waartegen Amazon nog in beroep kan gaan, maar in twee derden van de gevallen blijft het patent verworpen.

Lift ^ | Lift v | Comments Off

Comments are closed.